ahaa to je problem, znači to je problem....ma hajte molim vasasurbanipal wrote:Nurudin wrote:to je šamanizam , Velikog ti Manitua
A šta je sufizam nego mix neoplatonizma, šamanizma, gnosticizma i drugih istočnjačkih ideja pomiješnih sa modeliranom vizijom beduinskog pogleda na svijet i ono što ih okružuje, a koja se zove islam. Nemoj mi samo reći da je Muhammed izvodio sema ples i da je svirao naj![]()
Pogledaj samo temeljne tokove sufizma odnosno tesavvufa, gdje i kada su se prvo javljale tenedencije. Beduini baš i nisu imali vremena za kontemplaciju, vazda u pokretu, krute vizije, pljačke i ratovi. Muhammed je s druge strane bio gradska raja, pa je imao i viška vremena za razmišljanje.
Sufizam
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#2826 Re: Sufizam
-
riverflow
#2827 Re: Sufizam
"sufijska knjiga nije od tinte i slova, nista drugo nije, vec srce bijelo kao snijeg" Rumi
- Towelie
#2828 Re: Sufizam
I searched for God and found only myself.
I searched for myself and found only God.
Sufi Proverb
Sufi Proverb
- fatamorgana
#2829 Re: Sufizam
Ma ja, nikad dva dobra sastavit'!Towelie wrote:I searched for God and found only myself.
Sufi Proverb
Bosnian proverb
- Towelie
#2830 Re: Sufizam
A MAN WHO HAD SPENT MANY YEARS TRYING TO PUZZLE OUT MEANINGS WENT TO SEE A SUFI AND TOLD HIM ABOUT HIS SEARCH. THE SUFI SAID, ”GO AWAY AND PONDER THIS –IHMN.” THE MAN WENT AWAY. WHEN HE CAME BACK, THE SUFI WAS DEAD. ”NOW I SHALL NEVER KNOW THE TRUTH!” MOANED THE PUZZLER. AT THAT THE MOMENT THE SUFI’S CHIEF DISCIPLE APPEARED. ”IF,” HE SAID, ”YOU ARE WORRYING ABOUT THE SECRET MEANING OF IHMN, I WILL TELL YOU. IT IS THE INITIALS OF THE PERSIAN PHRASE ’INHURUFMAANINADARAND’–WHICH MEANS,’THESE LETTERS HAVE NO MEANING.’” ”BUT WHY SHOULD I HAVE BEEN GIVEN SUCH A TASK?”SAID THE PUZZLING MAN. ”BECAUSE, WHEN A DONKEY COMES TO YOU, YOU GIVE HIM CABBAGES. THAT IS HIS NUTRITION, NO MATTER WHAT HE CALLS IT. DONKEYS PROBABLY THINK THAT THEY ARE DOING SOMETHING FAR MORE SIGNIFICANT THAN EATING CABBAGES.”
- Towelie
#2831 Re: Sufizam
Socrates: "all I know is I know nothing."
Protagoras: "but don't you also know THAT you know you know nothing?"
Socrates: "dude fuck off."
Protagoras: "but don't you also know THAT you know you know nothing?"
Socrates: "dude fuck off."
- SmokingMan
#2832 Re: Sufizam
Ljudi moji šta je ovo.
- arzuhal
#2833 Re: Sufizam
Ovo je čečenski zikr, to je njihova izvedba, takav narod, temperament šejh Šamilovih sinova...I vehabije su se plašile ovih njihovih halki, oni se uhvate za pojaseve k'o kolo, i udri, dok okolo padaju ruske krmače, ništa oni...SmokingMan wrote:Ljudi moji šta je ovo.![]()
![]()
Jedan Amerikanac naletio na ovakav video i viče:
- Ja nemam pojma ko su ovi ljudi na videu i šta oni tačno rade s ovim, ne znam šta to predstavlja, ali moje komšije iznad mene UPRAVO OVO, BAŠ OVO RADE SVAKI PROKLETI DAN!!
- salik79
#2834 Re: Sufizam
Ceceni su beton!
A taj Amer je car!

A taj Amer je car!
- SmokingMan
#2835 Re: Sufizam
Blagodarim.Bizarno,i da su moja braća rođena,daleko oni od mene bili.arzuhal wrote:Ovo je čečenski zikr, to je njihova izvedba, takav narod, temperament šejh Šamilovih sinova...I vehabije su se plašile ovih njihovih halki, oni se uhvate za pojaseve k'o kolo, i udri, dok okolo padaju ruske krmače, ništa oni...SmokingMan wrote:Ljudi moji šta je ovo.![]()
![]()
- Ja nemam pojma ko su ovi ljudi na videu i šta oni tačno rade s ovim, ne znam šta to predstavlja, ali moje komšije iznad mene UPRAVO OVO, BAŠ OVO RADE SVAKI PROKLETI DAN!!
-
dadinjo33
#2836 Re: Sufizam
Sufijski sejhovi bi, kad bi kod murida primijetili tvrdoglavost, trazili da im dovede svoju zenu da sa njom provedu noc, jer je bio jedini nacin da mu pomognu.
- Gojeni H
#2837 Re: Sufizam
arzuhal wrote:Ovo je čečenski zikr, to je njihova izvedba, takav narod, temperament šejh Šamilovih sinova...I vehabije su se plašile ovih njihovih halki, oni se uhvate za pojaseve k'o kolo, i udri, dok okolo padaju ruske krmače, ništa oni...SmokingMan wrote:Ljudi moji šta je ovo.![]()
![]()
Nekad '98-99 valjda, pod ruke mi je dosla knjiga pukovnika kopnene vojske SAD-a. Inace je pripremljena kao studija za West Point ako se dobro sjecam, koja je u medjuvremenu izrasla u knjigu.salik79 wrote:Ceceni su beton!![]()
A taj Amer je car!![]()
![]()
Knjiga se bavi historijom ruske okupacije Kakvkaza, od samih pokusaja u 19. vijeku.
Uglavnom, u vezi sa sufizmom ... autor tvrdi da sama priroda sufijskih redova i tarikata koji zahtijevaju odredjenu dozu tajnovitosti, su osnovni razlog uspjeha u ocuvanju nacionalne i vjerske posebnosti Cecena kao i relativno uspjesnog otpora, cak i u vrijeme agresivnog ateizma komunisticke SSSR.
Sejh Samil naravno zasluzuje posebno mjesto i historiji otpora ceecenskog naroda.
- fatamorgana
#2838 Re: Sufizam
Valjda neće sad ovi naši šejhovi, hodže početi ovu taktiku prosvjetljivanja da primjenjuju i bez neke naročite tvrdoglavosti kod murida, vjernika i sl.dadinjo33 wrote:Sufijski sejhovi bi, kad bi kod murida primijetili tvrdoglavost, trazili da im dovede svoju zenu da sa njom provedu noc, jer je bio jedini nacin da mu pomognu.
- arzuhal
#2839 Re: Sufizam
Do ovog zaključka sam i sam došao temeljem svog vlastitog, odnosno našeg bosanskohercegovačkog iskustva islamskog džemata, odnosno halke, a posebno se to istaknulo nakon rata i (što tačnim, što netačnim i prenapuhanim) pričama o džamiji Fahd kao "centru za regrutaciju" i sl. Ali ne bih baš naglasak stavljao na "tajnovitost", mada se može i ta kvalifikacija upotrijebiti...Gojeni H wrote: Nekad '98-99 valjda, pod ruke mi je dosla knjiga pukovnika kopnene vojske SAD-a. Inace je pripremljena kao studija za West Point ako se dobro sjecam, koja je u medjuvremenu izrasla u knjigu.
Knjiga se bavi historijom ruske okupacije Kakvkaza, od samih pokusaja u 19. vijeku.
Uglavnom, u vezi sa sufizmom ... autor tvrdi da sama priroda sufijskih redova i tarikata koji zahtijevaju odredjenu dozu tajnovitosti, su osnovni razlog uspjeha u ocuvanju nacionalne i vjerske posebnosti Cecena kao i relativno uspjesnog otpora, cak i u vrijeme agresivnog ateizma komunisticke SSSR.
Sejh Samil naravno zasluzuje posebno mjesto i historiji otpora ceecenskog naroda.
Naime, nekada nakon 11.9. će krenuti sva ta ujdurma pa ćemo imati prilike čitati kako se neki "brat selefija" (zaboravio sam koje su strane novine to objavile, zaboravio sam detalje i oni nisu ni bitni za suštinu koju hoću da iznesem), odnosno špijun, informant neke strane zapadne službe, infiltrirao u te vehabijske krugove vrlo lako: malo pitanja oko islama, malo pusti bradu i pokaži volju da budeš na pravom putu, malo se smrkni na pomen zapadnih ćafira i - hop! - eto te, primljen si u družinu...Karikiram, ali je to to.
Može se i na derviški zikr doći, može svako doći u tekiju, na sijelo i čaj, nije problem, ali ćeš biti skeniran znao ti za to ili ne, a dugo ćeš morati dolaziti i raspakovati dušu da bi ušao u tekiju istinski, odnosno da bi bio primljen u halku, u krug...Sama struktura halke, sama ideja tekije poništava takve pokušaje i stavlja nekog špijuna na grdne muke
Za razliku od tih i takvih čuvara vjere i svijeta, vehabizam se sam iscrtava onom čuvenom rečenicom Muhameda Asada, rahimehullahu te'ala, iz njegove prelijepe knjige "Put u Mekku", kojom opisuje vehabije (parafraza): vitlaju visoko sabljom, glasno izgovaraju šehadet i sanjaju o Džennetu.
- Gojeni H
#2840 Re: Sufizam
arzuhal wrote:
Za razliku od tih i takvih čuvara vjere i svijeta, vehabizam se sam iscrtava onom čuvenom rečenicom Muhameda Asada, rahimehullahu te'ala, iz njegove prelijepe knjige "Put u Mekku", kojom opisuje vehabije (parafraza): vitlaju visoko sabljom, glasno izgovaraju šehadet i sanjaju o Džennetu.
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#2841 Re: Sufizam
još jedna tvoja hićaja? i jel ti pomoglo ?dadinjo33 wrote:Sufijski sejhovi bi, kad bi kod murida primijetili tvrdoglavost, trazili da im dovede svoju zenu da sa njom provedu noc, jer je bio jedini nacin da mu pomognu.
-
dadinjo33
#2842 Re: Sufizam
Cudi me da tako senzibilna, tanahna i mehka citalacka dusa nije procitala tu Rumijevu pricu, a prva potrcala sda kaze 'Ja znam, ja znam, citao sam Rumijevu hicaju o djevi koju je usmrtio seks sa magarcem', pa si nam jos dao i svoj tefsir, kao dokaz, jelde, da si je, naravno, razumio. E, ta o sejhovima kojima tvrdoglavi muridi imaju dovesti zene nalazi se u knjizi do one u kojoj je Rumijeva prica o magarcu koji se napio od jecma. Tu pricu sufijski sejhovi zovu i 'magarac se prvi javi', a oni znaju zastoNurudin wrote:još jedna tvoja hićaja? i jel ti pomoglo ?dadinjo33 wrote:Sufijski sejhovi bi, kad bi kod murida primijetili tvrdoglavost, trazili da im dovede svoju zenu da sa njom provedu noc, jer je bio jedini nacin da mu pomognu.
- Nurudin
#2844 Re: Sufizam
To si ti pobrkao neko svoje iskustvo i nekog svog šejha .dadinjo33 wrote:Cudi me da tako senzibilna, tanahna i mehka citalacka dusa nije procitala tu Rumijevu pricu, a prva potrcala sda kaze 'Ja znam, ja znam, citao sam Rumijevu hicaju o djevi koju je usmrtio seks sa magarcem', pa si nam jos dao i svoj tefsir, kao dokaz, jelde, da si je, naravno, razumio. E, ta o sejhovima kojima tvrdoglavi muridi imaju dovesti zene nalazi se u knjizi do one u kojoj je Rumijeva prica o magarcu koji se napio od jecma. Tu pricu sufijski sejhovi zovu i 'magarac se prvi javi', a oni znaju zastoNurudin wrote:još jedna tvoja hićaja? i jel ti pomoglo ?dadinjo33 wrote:Sufijski sejhovi bi, kad bi kod murida primijetili tvrdoglavost, trazili da im dovede svoju zenu da sa njom provedu noc, jer je bio jedini nacin da mu pomognu.
Možda misliš na priču u kojoj pukovnik treba da dovede ženu u koju se zagledao neki kralj
pa usput spava s njom , a ovaj mu oprosti.
Na kraju Rumi zaključi da je srž muškosti u opraštanju, a ne u potenciji i libidu.
U toj priči je u stvari bilo obrnuto, murid je spavao sa šejhovom ženom.
- Nurudin
#2845 Re: Sufizam
tebi bolje odgovara karakter Nelsona iz Simpsonovih, nego Zagorazagortenej wrote:
-
dadinjo33
#2846 Re: Sufizam
Nurudin wrote:To si ti pobrkao neko svoje iskustvo i nekog svog šejha .dadinjo33 wrote: Cudi me da tako senzibilna, tanahna i mehka citalacka dusa nije procitala tu Rumijevu pricu, a prva potrcala sda kaze 'Ja znam, ja znam, citao sam Rumijevu hicaju o djevi koju je usmrtio seks sa magarcem', pa si nam jos dao i svoj tefsir, kao dokaz, jelde, da si je, naravno, razumio. E, ta o sejhovima kojima tvrdoglavi muridi imaju dovesti zene nalazi se u knjizi do one u kojoj je Rumijeva prica o magarcu koji se napio od jecma. Tu pricu sufijski sejhovi zovu i 'magarac se prvi javi', a oni znaju zasto
Možda misliš na priču u kojoj pukovnik treba da dovede ženu u koju se zagledao neki kralj
pa usput spava s njom , a ovaj mu oprosti.
Na kraju Rumi zaključi da je srž muškosti u opraštanju, a ne u potenciji i libidu.
U toj priči je u stvari bilo obrnuto, murid je spavao sa šejhovom ženom.
Nema magarca do nacitanog magarca, stara sufijska.
Sufijski sejhovi bi znali magarcima uz jecam dati i listove knjiga iz magarecih tovara, pa kad bi se magarci opili, pricali bi naglas svoje snove, sejhovima pokazivali svoju pravu prirodu. Zato su sejhovi rekli, a to sam ti na ovoj temi i napisao par puta, da ce na sudnjem danu prethodno pricanje snova u javnosti, biti razlog nevidjenog stida.
- Nurudin
#2847 Re: Sufizam
To ti meni kao govoriš da sam magarac
Nego, možeš li navesti tu hikaju u kojoj šejh spava sa muridovom ženom?
Ja tvrdim da si ti to izmislio , kao i većinu svojih pričica ili pišeš iz vlastitog iskustva.
Ko je tebi to bio šejh pa imao takve metode? Em ti rekao da mantraš ispod kanalizacije, em sad ovo...a lafo ja
magarac
Ja tvrdim da si ti to izmislio , kao i većinu svojih pričica ili pišeš iz vlastitog iskustva.
Ko je tebi to bio šejh pa imao takve metode? Em ti rekao da mantraš ispod kanalizacije, em sad ovo...a lafo ja
magarac
-
dadinjo33
#2849 Re: Sufizam
Ne znam otkud ti to da si ti magarac, nigdje ti to nisam napisao, to mora da je neki tvoj tefsir. Prije da si svjetlo mudrosti i zdravog razuma, na kraju krajeva, ti si otvarač ove plemenite teme. Što se tiče sufijskih priča, njih navodno samo mudri znaju ispravno protefsiriti, jer one nose višeslojna značenja.Nurudin wrote:To ti meni kao govoriš da sam magarac![]()
magarac
A to da sam priču izmislio ili da pišem iz vlastitog iskustva je tebi iz nekog razloga vjerovatnije nego da postoje neke priče koje ti, sa toliko kvalitetnog knjiškog iskustva, nisi pročitao? Šta da ti kažem do da nastaviš čitati...
- Nurudin
#2850 Re: Sufizam
Nego, možeš li navesti hikaju od Rumija u kojoj šejh spava sa muridovom ženom?dadinjo33 wrote:Ne znam otkud ti to da si ti magarac, nigdje ti to nisam napisao, to mora da je neki tvoj tefsir. Prije da si svjetlo mudrosti i zdravog razuma, na kraju krajeva, ti si otvarač ove plemenite teme. Što se tiče sufijskih priča, njih navodno samo mudri znaju ispravno protefsiriti, jer one nose višeslojna značenja.Nurudin wrote:To ti meni kao govoriš da sam magarac![]()
magarac
A to da sam priču izmislio ili da pišem iz vlastitog iskustva je tebi iz nekog razloga vjerovatnije nego da postoje neke priče koje ti, sa toliko kvalitetnog knjiškog iskustva, nisi pročitao? Šta da ti kažem do da nastaviš čitati...
Makar jedan stih, početni , srednji , koji bilo ?