Prevaranti na PIK-u

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
suncokret10

#2826 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by suncokret10 »

Averus wrote:
uskrsno_respo wrote:Ma obojica su mutni ko miljacka
Ili to ili je ovdje fkt došlo do glupog nesporazuma zbog kojeg će sad spamati temu još 10 stranica, a ništa neće riješiti...
kakav crni nesporazum, klasična prevara.
xamp

#2827 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by xamp »

Nisi ga valjda bloko??

Nego fino krivicnu prijavu podnesi protiv njega :)
Blok je i na pik-u, a evo ja sam jedan od dobrovoljaca da ga nadjemo i razbijemo :D

Posto je rasic tako dobar informaticar, sto nije koristio te specijalne programe pa otkrio i stavio pravu konf laptopa :)
Neradnik

#2828 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Neradnik »

banovali ga na piku al sta znaci to covjeku ako je prevaren.
suncokret10

#2829 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by suncokret10 »

Neradnik wrote:banovali ga na piku al sta znaci to covjeku ako je prevaren.
haj barem su ga malo sjebali. ipak je sakupio dosta pozitivnih dojmova na osnovu kojih se raja zalijetala. sad mu valja ispočetka.
Walther

#2830 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Walther »

najgori__od_svih wrote:
Muderris wrote:
goran16v wrote:Meni se ovih dana desila stvar tipicna za nase ljude i mentalitet... PIK korisnica (po nicku se lako zakljuci), tek registrovana bez transakcija i utisaka je ponudila komplet od 6 nekih sitnica koje su sve samo ne atraktive, cijena po dogovoru od kojih je samo jedna u stanju koje je meni interesantno. Uredno posaljem poruku sa pitanjem da li je zainteresovana da proda parcijalno. Ona odgovara da je mislila ponuditi komplet, da ima jos u ponudi ali da ja ponudim neku cijenu. Ponudim sasvim ok cijenu (koliko kosta nov ili takav na ebauy) i ponudim da dodjem i platim tu sitnicu na licu mjesta, ali doticna nece cak ni da odgovori moze - ne moze, a od tad je naravno bila online... :-)

Jarane,

Taj tvoj problem je piknik naspram ovog o kome mi govorimo. :lol:

Vezano za temu, ako dozvolite ja bih apelovao da se čovjeku vrati novac za laptop.
Mislim da bi to bilo u redu. A i prodavač ne bi bio puno na gubitku jer kao što reče ta AMD
konfiguracija vrijedi 100-tinjak maraka manje što je otprilike onoliko koliko ga je platio.
Valjda.

Ono što sam ja zaključio je da se većina tih prevara dešava izvan Sarajeva. Tuzla je katastrofa.
Još malo pa će kotirati kao Italija na E-Bay-u :lol:

A ovo sa mandalom BIOS-a i simulacijom konfiguracije, ko god da je to učinio, def. je postavio nove standarde u prevarama vezano za kupoprodaju računara. :-)

sto se tice kljucanja BIOS-a vecina laptopa koji dodzu iz vana posebno skandinavije fabricki ima zakljucane biose to mozes provjeriti na internetu a izmjena konfiguracije nema nikakve veze zato postoji everest i razni drugi programi ili na kraju ako nemas to ima device manager jer to iscitaje konfiguraciju u direktnoj komunikaciji sa konponentom i nemoze to niko prevariti isto tako i dxdiag jedino na system properties moze se mozda zavarati ali do prvog restartovanja racunara jer onda ponovo stoji tacna konfiguracija a momak je provjerio i dxdiag i system properties i restartovao vise puta racunar i nema smisla da mu se vraca novac ili mijenja laptop

Seruckas i to plaho.... Laptopovi vani su 99% otkljucani, onih 1% koji se prodaju zbog amortizacije se otkljucaju prije prodaje. Btw zivim "vani" i bavim tim poslom.

Bios je u ovom slucaju neko zakljucao da zatvori boot sequence tj. kako bi kupac mogao vidjeti samo ono sto mu je prodavac instalirao :roll:

A to je pajdo skontao tek kad je pokusao ponovo instalirati sistem i btw nema bas nista lose u tome. To je zapravo prva stvar koju treba uraditi nakon sto kupis polovan laptop.
suncokret10

#2831 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by suncokret10 »

ako ti nije mrsko, da nešto i naučimo iz ove teme. kako pregledati kompjuter, gdje mu vidjeti komponente?
holowey

#2832 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by holowey »

suncokret10 wrote:ako ti nije mrsko, da nešto i naučimo iz ove teme. kako pregledati kompjuter, gdje mu vidjeti komponente?
poneses sa sobom neku live distribuciju linuxa i pregledas sta od komponenti sadrzi...ili poneses hiren's boot cd i testiras komponente za koje sumnjas da su nesipravne
Walther

#2833 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Walther »

suncokret10 wrote:ako ti nije mrsko, da nešto i naučimo iz ove teme. kako pregledati kompjuter, gdje mu vidjeti komponente?
- zapisi PN i provjeri sto bi trebao imati (1minuta)
Image

- u biosu pogledaj sta ima (1minuta)
Image

- pokreni hd-tune za provjeru diska (5min) - pod health vidi temp/power on count itd
Image

- ako ima "bolju" grafiku obavezno pokreni neku igru na (5 min) i prati temp. & ventilator

- u power managmentu provjeri pravila koristenja procesora (1minuta), ako je namjerno usporen... odpikaj
(ovo se redovno radi jer je kod polovnih laptopova vent jako glasan pa se uspori da se spusti temperatura). Nov vent je 100+ KM, usporavanje procesora je djaba i trebas 5 sekundi
Image

- provjeri stanje baterije (aplikacija i fizicki)

- provjeri jel laptop otvaran (ostecena boja, ostecen vijak, itd, itd), ima li naljepku sa PN i SN... svaka sumnja ODPIKAJ!

- pokusaj provjeriti bt/wifi/lan (ukljucujuci mac adresu) tako da se konektujes

svakom kupljenom laptopu odma odpikati particije i instalirati nov OS (zbog key loggera, zbog mahinacija po registrima, zbog zastita diska, zbog defekta raznih......)
Last edited by Walther on 24/12/2013 15:21, edited 1 time in total.
quarterback

#2834 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by quarterback »

respect @ walther thumbup:
suncokret10

#2835 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by suncokret10 »

zahvaljujem na odgovoru.

sad mi preostaje da skontam kako se šta radi
andador

#2836 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by andador »

najgori__od_svih wrote:
Neradnik wrote:
najgori__od_svih wrote:
maloprije si rekao da si iz zenice dosao sad iz novog travnika..
ok necec vodtiti tehnologa da kupis majicu kupices majicu sam i dodzes kuci podzes da je obuces ona se podere i sta onda ides u radnju i trazis drugu jer ta nije valjala
pogresne ljude citiras,vrati covjeku makar razliku sto si ga zajebao i budi fer kolko tolko.
tek sam kasnije vidio

nisam ga zajebo a sad vidim da mu je cak i model laptopa drugaciji jer sam mu prodao N5010 a ne M5010 i on to zna vrlo dobro ako neznam konfiguraciju iscitati i ostalo onda zna bar procitati model sa laptopa

vracao sam ja par puta i novac dok nisam nasjeo na prevaru slicnu ovoj skoro istu covjek kupio laptop iz sarajeva sutra nazvao kaze ne radi ja se nadzem sa njim ponudim mu drugi laptop kaze necesta ako opet stane kaze skupice pare i kupiti nov i ja mu vraqtim novac (400KM) kad sam dosao kuci otvorim laptop kad nije uopste moja ploca unutra (znam zato sto sam otvarao i stavljao termalnu pastu i csitio ventilator i heatsink) nazovem tipa pitam jel nosio kome laptop kaze nije (znao sam da ce to odgovoriti) a ploc sto je bila unutra unistena przena u rerni vise puta sva potamnila i nije ni za sta
Odmah ujutro sam ti rekao da si mi dao pogrešnu seriju laptopa na kojem je konfiguracija bila lažna, koju sam uočio nakon što sam oborio sistem. Milion puta sam ti napisao da mi nisi prodao N5010 koji je bio na pik-u, već M5010. Što sam se naravno kasnije informisao da M-serija podržava AMD-procesore, a ne i5. Znao si ti to sve, samo se praviš budala.
Walther

#2837 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Walther »

andador wrote:Odmah ujutro sam ti rekao da si mi dao pogrešnu seriju laptopa na kojem je konfiguracija bila lažna, koju sam uočio nakon što sam oborio sistem. Milion puta sam ti napisao da mi nisi prodao N5010 koji je bio na pik-u, već M5010. Što sam se naravno kasnije informisao da M-serija podržava AMD-procesore, a ne i5. Znao si ti to sve, samo se praviš budala.
jesu li sa laptopa skinute Intel naljepke? mozes li staviti slike (hi-res ako je moguce) citavog laptopa na forum i cpu-z report?
andador

#2838 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by andador »

Walther wrote:
- zapisi PN i provjeri sto bi trebao imati (1minuta)
Image

- u biosu pogledaj sta ima (1minuta)
Image

- pokreni hd-tune za provjeru diska (5min) - pod health vidi temp/power on count itd
Image

- ako ima "bolju" grafiku obavezno pokreni neku igru na (5 min) i prati temp. & ventilator

- u power managmentu provjeri pravila koristenja procesora (1minuta), ako je namjerno usporen... odpikaj
(ovo se redovno radi jer je kod polovnih laptopova vent jako glasan pa se uspori da se spusti temperatura). Nov vent je 100+ KM, usporavanje procesora je djaba i trebas 5 sekundi
Image

- provjeri stanje baterije (aplikacija i fizicki)

- provjeri jel laptop otvaran (ostecena boja, ostecen vijak, itd, itd), ima li naljepku sa PN i SN... svaka sumnja ODPIKAJ!

- pokusaj provjeriti bt/wifi/lan (ukljucujuci mac adresu) tako da se konektujes

svakom kupljenom laptopu odma odpikati particije i instalirati nov OS (zbog key loggera, zbog mahinacija po registrima, zbog zastita diska, zbog defekta raznih......)
Hvala mnogo. To da sam i znao uraditi, ne bih mogao jer je BIOS zaključan. Pozdrav
Walther

#2839 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Walther »

andador wrote:Hvala mnogo. To da sam i znao uraditi, ne bih mogao jer je BIOS zaključan. Pozdrav
jebiga... zakljucao ti ga je da ti sprijeci instalaciju Windowsa :roll: jako podlo :roll: ako ima gore antivirus provjeri sta ima na exception listi ;-) nemoj korisititi laptop dok ne sredis cistu instalaciju
Last edited by Walther on 24/12/2013 15:31, edited 2 times in total.
irac300

#2840 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by irac300 »

Jarane, pozdravi se ti s 5 stoja. Jedina utjeha ti može biti da si platio školu života, i da su ovog šarlatana banovali na pik-u, pa ako ništa drugo, mora se ponovo mučiti zbog dojmova.
Neradnik

#2841 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Neradnik »

znaci u startu se dala naslutit prevara manji hdd bios zakljucan...pored toga si ga ipak kupio....
andador

#2842 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by andador »

najgori__od_svih wrote:
Neradnik wrote:
najgori__od_svih wrote:
maloprije si rekao da si iz zenice dosao sad iz novog travnika..
ok necec vodtiti tehnologa da kupis majicu kupices majicu sam i dodzes kuci podzes da je obuces ona se podere i sta onda ides u radnju i trazis drugu jer ta nije valjala
pogresne ljude citiras,vrati covjeku makar razliku sto si ga zajebao i budi fer kolko tolko.
tek sam kasnije vidio

nisam ga zajebo a sad vidim da mu je cak i model laptopa drugaciji jer sam mu prodao N5010 a ne M5010 i on to zna vrlo dobro ako neznam konfiguraciju iscitati i ostalo onda zna bar procitati model sa laptopa

vracao sam ja par puta i novac dok nisam nasjeo na prevaru slicnu ovoj skoro istu covjek kupio laptop iz sarajeva sutra nazvao kaze ne radi ja se nadzem sa njim ponudim mu drugi laptop kaze necesta ako opet stane kaze skupice pare i kupiti nov i ja mu vraqtim novac (400KM) kad sam dosao kuci otvorim laptop kad nije uopste moja ploca unutra (znam zato sto sam otvarao i stavljao termalnu pastu i csitio ventilator i heatsink) nazovem tipa pitam jel nosio kome laptop kaze nije (znao sam da ce to odgovoriti) a ploc sto je bila unutra unistena przena u rerni vise puta sva potamnila i nije ni za sta
Što nisi pristao da se nađemo, mogao si čitav laptop rastaviti i pogledati pored mene, samo doakži da ja nisam upravu, jer si ga ti rastavio prije kako kažeš, pa bi na osnovu toga mogao uočiti da je tvoj laptop.
andador

#2843 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by andador »

Neradnik wrote:znaci u startu se dala naslutit prevara manji hdd bios zakljucan...pored toga si ga ipak kupio....
Nisam ni slutio da može sistem da lažira. Ja provjerio ono osnovno, išao sam na povjerenje, otkud ja znam ko prži matične u rernama, a ko ne.
andador

#2844 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by andador »

irac300 wrote:Jarane, pozdravi se ti s 5 stoja. Jedina utjeha ti može biti da si platio školu života, i da su ovog šarlatana banovali na pik-u, pa ako ništa drugo, mora se ponovo mučiti zbog dojmova.
Ma poselamio sam se, dok sam vidio kako je komunicirao (odugovlačio) nakon što sam kupio laptop od njega. A to za školu je nažalost tačno, samo što sam je naučio na svojoj koži, a ne na tuđoj.
suncokret10

#2845 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by suncokret10 »

andador wrote:
irac300 wrote:Jarane, pozdravi se ti s 5 stoja. Jedina utjeha ti može biti da si platio školu života, i da su ovog šarlatana banovali na pik-u, pa ako ništa drugo, mora se ponovo mučiti zbog dojmova.
Ma poselamio sam se, dok sam vidio kako je komunicirao (odugovlačio) nakon što sam kupio laptop od njega. A to za školu je nažalost tačno, samo što sam je naučio na svojoj koži, a ne na tuđoj.
a što nebi otišao do policije i podnio krivičnu prijavu?

islim, znam ja kakvi su oni. ali kad konkretno podneseš prijavu moraju reagovati.
Last edited by suncokret10 on 24/12/2013 15:40, edited 1 time in total.
Neradnik

#2846 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Neradnik »

andador wrote:
Neradnik wrote:znaci u startu se dala naslutit prevara manji hdd bios zakljucan...pored toga si ga ipak kupio....
Nisam ni slutio da može sistem da lažira. Ja provjerio ono osnovno, išao sam na povjerenje, otkud ja znam ko prži matične u rernama, a ko ne.
jarane to isto da si uzo mobitel koji kad upalis trazi pin koji neznas...
nemoj se ljutit al su krivi i ti nazovimo strucnjaci koje si poveo sa sobom,neznam samo u sta su gledali.
andador

#2847 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by andador »

Walther wrote:
andador wrote:Hvala mnogo. To da sam i znao uraditi, ne bih mogao jer je BIOS zaključan. Pozdrav
jebiga... zakljucao ti ga je da ti sprijeci instalaciju Windowsa :roll: jako podlo :roll: ako ima gore antivirus provjeri sta ima na exception listi ;-) nemoj korisititi laptop dok ne sredis cistu instalaciju
Sredio sam sistem u potpunosti, sad je ok, mogu barem ono osnovno raditi. Drago mi je što postoje ovakve stranice koje uočavaju ko nije upravu. To mi je kolega savjetovao odmah da ga prijavim, ali nisam htio, očekivao sam da ćemo to srediti, sve dok nije naveo da je: "neko njemu prodao auto i zeznuo ga, pa je i on sad mene zeznuo"...
Sanchez22

#2848 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Sanchez22 »

andador wrote:
Sve se przi prilikom prevare ,vecina nas nauci na tezi nacin :-D
andador

#2849 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by andador »

Neradnik wrote:
andador wrote:
jarane to isto da si uzo mobitel koji kad upalis trazi pin koji neznas...
nemoj se ljutit al su krivi i ti nazovimo strucnjaci koje si poveo sa sobom,neznam samo u sta su gledali.
Ma došao je kolega sa mnom koji samo zna ući na fb, a drugog sam zvao, eto onako, da provjerim da li kupujem pravu stvar, što je "rasic" i naveo, pa mu bilo krivo, optužuje me odmah da mi je taj kolega sve ovo uradio. Čovjek nije ni vidio laptop do jučer.
Decerto
Location: On the wrong side of heaven,and the righteous side of hell.

#2850 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Decerto »

intel procesori i ne idu u amd sockete,zamijeniti procesore ne mozes..jedino da citavu plocu zamijenis...
Post Reply