Da li ti smatraš da ovaj virus predstavlja smrtonosnu opasnost po život ogromne većine ljudi na planeti? Ja ne, a čini mi se i da se velika večina ljudi slaže sa mnom. Ti imaš pravo na svoje mišljenje, ja na svoje, Trump na svoje, Merkel na svoje...daddy-kool wrote: ↑06/07/2020 18:05Da li iko od vas pamti/zna da su se Evropa i Amerika zatvorile jedna od druge zbog zarazne bolesti?biglebovski wrote: ↑06/07/2020 16:00
Još ti samo fali sad već čuveno "vidjet ćete vi za deset petnest dana".
Al da je opasnost po društvo, to stoji, jer nam, zbog nametnutih mjera, prijeti "nezapamćena svjetska socioekonomska recesija koja prijeti da poništi sve dosadašnje dekade humanog razvoja u svijetu, pa i u BiH". Što se zdravlja ogromne većine populacije tiče, i nije neka veća opasnost, čak šta više...
Svaka sličnost sa kovidom je slučajna....
Da li iko pamti/zna da su se moderna društva zatvarala zbog opsanosti od zarazne bolesti?
Zašto potcjenjivati, negirati ili nipodaštavati nešto što su sve države na svijetu prepoznale kao opasnost? Zar su svi budale, naivni, prevareni, izmanipulisani, ili je to ipak do pojedinaca koji ako ga lično ne dotakne ono i ne postoji?
A nije da se nisu spremali... I opet nespremni dočekaše kovid... Ko zna kako bi prošli da Kinu zatvoriše u januaru...
https://www.bbc.com/future/article/2020 ... -pandemics
Nova pandemija koronavirusa, poznata kao Covid-19, nije mogla biti predvidljivija. Iz vlastitog sam izvještavanja znao to iz prve ruke. U listopadu 2019. prisustvovao sam simulaciji koja uključuje fiktivnu pandemiju, uzrokovanu novim koronavirusom, koja je ubila 65 milijuna ljudi, a u proljeće 2017. napisao sam dugometražnu priču za TIME magazin o toj temi. Naslovnica časopisa glasi: "Upozorenje: svijet nije spreman za novu pandemiju".
Malo je čega bilo posebnog u mom uvidu. U posljednjih 15 godina nije nedostajalo članaka i bijelih radova koji su upozoravali da je globalna pandemija koja uključuje novu respiratornu bolest samo pitanje vremena. Na BBC Future u 2018. godini izvijestili smo da stručnjaci vjeruju da je pandemija gripe samo pitanje vremena i da u svijetu može biti milijun neotkrivenih virusa, a jedan stručnjak kaže: „Mislim da su šanse da sljedeća pandemija bude uzrokovani novim virusom vrlo visoki. " U 2019., Odjel za zdravstvo i ljudske usluge američkog predsjednika Donalda Trumpa izveo je pandemijsku vježbu pod nazivom „Crimson zaraza“, koja je zamišljala pandemiju gripe koja počinje u Kini i širi se svijetom. Simulacija je predviđala da će 586.000 ljudi umrijeti samo u SAD-u. Ako se najviše pesimistične procjene o Covid-19 obistine, daleko poznatiji naziv "Crimson zaraza" činit će se kao dan u parku.
Od 26. ožujka bilo je više od 470.000 potvrđenih slučajeva Covid-19 širom svijeta i više od 20.000 smrti, koji su dirnuli svaki kontinent osim Antarktika. To je u stvari bila pandemija, mnogo prije nego što ju je Svjetska zdravstvena organizacija 11. ožujka konačno proglasila. I trebali smo to vidjeti.