Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Ozimician

#28051 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Image
Breakdown by major groups:

Group / Incidents / Injured / Deaths

Anti-Communist: 1 0 0

Zionist: 1 5 1

Extreme Left: 40 215 13

Pro-Palestine: 3 46 19

Extreme Right: 203 804 119

Irish-Catholic: 5 44 0

Kurdish-Nationalist: 18 21 0

Islamistic: 32 170 28
jeza u ledja

#28052 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

belfy wrote: 19/08/2025 23:28
sehohari wrote: 19/08/2025 16:46
belfy wrote: 19/08/2025 01:57

Regensburg je centar koje regije?
Istocne Bavarske.
jasta. evo, zivim u istoj i do Regensburga otisao samo 2-3 puta turisticki. ti mora da bolje poznajes kako je Njemacka podijeljena...
Pa pise brate na intrajnatu. Ne trebas biti tamo da provjeris glavni grad.
belfy

#28053 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

od 1950.? ides... izgleda bas zahebano. ovdje je ubrojana i ona kriza sa Izraelskim sportistima (i opet najmanje tacaka u Bayernu)... koga zahebavas Ozi?
Ozimician wrote: 20/08/2025 00:02
Image

ja ne znam kako ti opstajes od tih teroristickih napada. mozda bi trebao razmisliti da ides negdje sigurnije. eto, svidja ti se Australija, a imas jos bolju opciju kod @ZoomZoomKiwi na Novom Zelandu...

drug Ozi, ti ovdje izvlacis negativnosti za De, bas kao neki sto ih izvlace iz BiH. i pri tome ides jos 75 godina unazad, sto niko nije ni pokusao sa BiH. i sada mi odmah naumpadne opet navijac Bata koji bi to prvi osudio da je iz suprotnog smjera nazivajuci to autosovinizmom, a tebi na tu pricu kaze da zeli da mu to posaljes i detaljnije u PM. komedija i licemjerje. i od tebe i od njega...
Last edited by belfy on 20/08/2025 01:03, edited 5 times in total.
belfy

#28054 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

jeza u ledja wrote: 20/08/2025 00:37
sehohari wrote: 19/08/2025 16:46

Istocne Bavarske.
jasta. evo, zivim u istoj i do Regensburga otisao samo 2-3 puta turisticki. ti mora da bolje poznajes kako je Njemacka podijeljena...
ma nije samo to. pokrajine su ovdje najvaznije i tu sve rjesavas. skoro nikada ne moras izaci iz one u kojoj zivis da bi zavrsio sve sto ti je bitno. ali nazivanje Regensburga glavnim gradom icega mi je smijesno. on je glavni sam sebi, bas kao i svaki drugi veci grad u De, ali da ne idem u detalje. sehohari bi to, jednostavno, morao bolje znati nego da se ovako izvlaci na gluposti...
Rugafet

#28055 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

zubi wrote: 19/08/2025 23:44
Rugafet wrote: 19/08/2025 23:02 Ja sam ošo i ope bi. Men je vamo grejt. Radim koliko oću a zaradim koliko ni sanjao nisam. Dva auta imam, gajba na super mjestu. Upoznao sam i družim se sa likovima iz svih krajeva svijeta. Ma milina. Vikendom pijem, mezim, slušam Mitra Mirica. Napišem na temu nešto i vazda se na to primi par dijabola koji ne znaju gdje je lijevo, pokušavajući da ispadnu pametni i tako
Sve u svemu, Ameriko hvala ti na svemu!
I kupas se u bazenu :D
Na bazenu, u oceanu gdje mi se digne. Ne kontam šta je problem u bazenu se kupat
Rugafet

#28056 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

HelaS wrote: 19/08/2025 23:19
Rugafet wrote: 19/08/2025 23:02 Ja sam ošo i ope bi. Men je vamo grejt. Radim koliko oću a zaradim koliko ni sanjao nisam. Dva auta imam, gajba na super mjestu. Upoznao sam i družim se sa likovima iz svih krajeva svijeta. Ma milina. Vikendom pijem, mezim, slušam Mitra Mirica. Napišem na temu nešto i vazda se na to primi par dijabola koji ne znaju gdje je lijevo, pokušavajući da ispadnu pametni i tako
Sve u svemu, Ameriko hvala ti na svemu!
Džaba ti sve to što imaš, mentalitet i kultura ti je još na dnu
:thumbup:
jeza u ledja

#28057 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

belfy wrote: 20/08/2025 00:51

ma nije samo to. pokrajine su ovdje najvaznije i tu sve rjesavas. skoro nikada ne moras izaci iz one u kojoj zivis da bi zavrsio sve sto ti je bitno. ali nazivanje Regensburga glavnim gradom icega mi je smijesno. on je glavni sam sebi, bas kao i svaki drugi veci grad u De, ali da ne idem u detalje. sehohari bi to, jednostavno, morao bolje znati nego da se ovako izvlaci na gluposti...
Ma glupo je porediti gradove po velicini. Neki gradovi iste velicine su cjelina sami za sebe, dok su drugi pregradja/spavaonice, na 20 minuta od centra drugog, veceg grada. Ima i metropolitanskih predjela gdje je centralni grad tehnicki manji od nekih predgradja, ali to nista ne znaci.
Ovo pogotovo vazi u industrijski jako razvijenim zemljama koje su jos uz to dobro povezane saobracajnim mrezama.

I naravno kad onda sve to prebacis na usporedbu sa potpuno drugom drzavom onda se tu gubi svaki smisao.
belfy

#28058 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

jeza u ledja wrote: 20/08/2025 01:31
belfy wrote: 20/08/2025 00:51

Ma glupo je porediti gradove po velicini. Neki gradovi iste velicine su cjelina sami za sebe, dok su drugi pregradja/spavaonice, na 20 minuta od centra drugog, veceg grada. Ima i metropolitanskih predjela gdje je centralni grad tehnicki manji od nekih predgradja, ali to nista ne znaci.
Ovo pogotovo vazi u industrijski jako razvijenim zemljama koje su jos uz to dobro povezane saobracajnim mrezama.

I naravno kad onda sve to prebacis na usporedbu sa potpuno drugom drzavom onda se tu gubi svaki smisao.
nisam zelio reci nista od toga, ali vjerujem da su oni kojima sam direktno odgovorio dobro razumjeli...
tokio25

#28059 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tokio25 »

sehohari wrote: 19/08/2025 20:55
tokio25 wrote: 19/08/2025 20:49 Kako polako nadolazis (odnosi se na seh9harija)
A to se prica godinama samo ste to vi iz dijaspore uvijek docekivali kao napad i uvredu
Sad da li si ti jedan ili drugi mozemo samo nagadjati jer te ne znamo licno
Ne, nego vi govorite da smo iskljucivo Njemci.
Nismo ni to.

Naravno da nas je oblikovala i ta druga zemlja, samo to nije razlog omalozavanja kako neki to (i ovdje) rade. Naprotiv, da je svima otici u BiH par godina u neku razvijeniju zemlju pa vratiti se kolektivno, ne bih bas rekao da bi to drzavi skodilo.
ja se ponadao da si poceo shvatati al ti skroz ode u drugi stranu
tako da necu ni pokusavati da ti objasnim sta sam komentarisao i sta si ti zakljucio pogresno
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#28060 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

belfy wrote: 20/08/2025 00:47 od 1950.? ides... izgleda bas zahebano. ovdje je ubrojana i ona kriza sa Izraelskim sportistima (i opet najmanje tacaka u Bayernu)... koga zahebavas Ozi?
Ozimician wrote: 20/08/2025 00:02
Image

ja ne znam kako ti opstajes od tih teroristickih napada. mozda bi trebao razmisliti da ides negdje sigurnije. eto, svidja ti se Australija, a imas jos bolju opciju kod @ZoomZoomKiwi na Novom Zelandu...

drug Ozi, ti ovdje izvlacis negativnosti za De, bas kao neki sto ih izvlace iz BiH. i pri tome ides jos 75 godina unazad, sto niko nije ni pokusao sa BiH. i sada mi odmah naumpadne opet navijac Bata koji bi to prvi osudio da je iz suprotnog smjera nazivajuci to autosovinizmom, a tebi na tu pricu kaze da zeli da mu to posaljes i detaljnije u PM. komedija i licemjerje. i od tebe i od njega...
ne sikiraj se ni za novi zeland, trazi negativnosti i tamo i taguje kivija :lol:
dr_Evil

#28061 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

_BataZiv_0809 wrote: 19/08/2025 17:08 Kako objasnjavate to za bh Austrijance
@dr_Evil i @Ozimician
Ne znam drug, neshvatljivo je. Ali moguce da je zbog odnosa domicilnog stanovnistva prema svojoj nekadasnjoj republici pardon koloniji. Pa da se onda prenese na njih.
dr_Evil

#28062 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

sehohari wrote: 19/08/2025 20:45 Ma nije to, nego jednostavno ima i razlike izmedju miljea iz kojih je dijaspora dosla.

Ovi sto su u ratu bili protjerani vani jednostavno su izasli pod drugim okolnostima, dok su ovi sto su dosli poslije po samoj prirodi stvari bili neostvareni, u siromastvu, nisu se uklapali u drustvo i tkd.
Normalno je da mi ciji su roditelji bili imucniji prije i morali silom ostaviti iza sebe dobre kuce, auta i tkd, mozda i kasnije imali neke poslovne veze sa BiH drugacije gledati nego neko cija rodbina nije vidjela posten semafor prije odlaska u drugu zemlju, za 20 godina ni dinar nisu mogli zaraditi i tkd.
Sehohari druze ne lupaj. Ne kazem ja da nema raje sta je pobjegla, ali vecina raje sta je otisla je i te kako imala dobar background.
komsinica_s_drugog

#28063 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by komsinica_s_drugog »

Ali cekajte, sto je lose otici zbog hajmo reci siromastva? Naravno da sam velikim dijelom i zbog toga otisla. Je li bi me trebalo biti sramota toga? Sto hocu bolju platu, vise novca, a to nisam mogla ostvariti u svojoj zemlji? Nije jedini razlog ali jedan od razloga jeste. Cemu podvlacenje toga? Bolje se zivi i vise zaradjuje u Njemackoj. I?
tokio25

#28064 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tokio25 »

meni je fascinantno kako svi zele da sebe predstave da su neki bogatasi da su otisli tamo onako a svi znamo da je 99% zbog "siromastva"
al jebo pricu o parama meni je zanimljivo kako je ko iz kog okruzenja otisao i to ponasanje tamo i ovdje kad se vrati na odmor
zippoo87

#28065 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by zippoo87 »

tokio25 wrote: 20/08/2025 09:02 meni je fascinantno kako svi zele da sebe predstave da su neki bogatasi da su otisli tamo onako a svi znamo da je 99% zbog "siromastva"
al jebo pricu o parama meni je zanimljivo kako je ko iz kog okruzenja otisao i to ponasanje tamo i ovdje kad se vrati na odmor
Procenat ti je 1000% pogresan.
Naravno da ni pola od tog tvog broja nije otisla zbog neimastine i siromastva u BiH.

Ok,standard u BiH i u razvijenim zemljama Evrope se logicno ne moze porediti ali siromastvo nije uopste glavni argument ljudima koji su otisli iz BiH.
Vecinom su isli ljudi kojima su se otvarala vrata a i dosta veliki broj VSSa je otisao,doktori,inzinjeri,IT strucnjaci i ostale branse. Ovi najpametniji medju iseljenicima najvise i jesu napredovali,jer su od samih pocetaka morali jezik nauciti iznad prosjeka (mislim B2 ili C1) i to im je dalje otvorilo nova vrata.

Poslije su krenuli ici ovi sa SSS,medicinari pretezno i otisao ih je bas bas veliki broj. Nisu ni to bili ljudi koji nisu imali kore hljeba u BiH,nego se otvorila prilika i mnogi su tu priliku iskoristili.
Pa zaposljevanje po aerodromima,DHL i ostalih par velikih firmi,koje su otvorile vrata za radnike sa Balkana.

Ni u ovom slucaju nisu odlazili ljudi koji su gladni i siromasni...
Mi u BiH imamo malo i iskrivljenu sliku o toj rijeci "siromastvo"...jer u BiH svako ima kucu ili neku nekretninu,ima neke zemlje,ima krov nad glavom,manje vise imao je i posao (istina sa losim uslovima i malom platom) ali opet nije bio gladan u tm smislu.
Dok su na Zapadu siromasni recimo oni sto nemaju ni kuce ni hrane ni nista,sto zive pod kirijom i rade najmanje placene poslove,od kojih ne mogu ni kiriju platiti. Mnogo je beskucnika u svakom vecem gradu,ko je bio u vecim gradovima,sve je vidio.
U BiH ne znam da ukupno ima 1000 beskucnika,u cijeloj drzavi
tokio25

#28066 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tokio25 »

zippoo87 wrote: 20/08/2025 10:57
tokio25 wrote: 20/08/2025 09:02 meni je fascinantno kako svi zele da sebe predstave da su neki bogatasi da su otisli tamo onako a svi znamo da je 99% zbog "siromastva"
Procenat ti je 1000% pogresan.
Naravno da ni pola od tog tvog broja nije otisla zbog neimastine i siromastva u BiH.

Ok,standard u BiH i u razvijenim zemljama Evrope se logicno ne moze porediti ali siromastvo nije uopste glavni argument ljudima koji su otisli iz BiH.
Vecinom su isli ljudi kojima su se otvarala vrata a i dosta veliki broj VSSa je otisao,doktori,inzinjeri,IT strucnjaci i ostale branse. Ovi najpametniji medju iseljenicima najvise i jesu napredovali,jer su od samih pocetaka morali jezik nauciti iznad prosjeka (mislim B2 ili C1) i to im je dalje otvorilo nova vrata.

Poslije su krenuli ici ovi sa SSS,medicinari pretezno i otisao ih je bas bas veliki broj. Nisu ni to bili ljudi koji nisu imali kore hljeba u BiH,nego se otvorila prilika i mnogi su tu priliku iskoristili.
Pa zaposljevanje po aerodromima,DHL i ostalih par velikih firmi,koje su otvorile vrata za radnike sa Balkana.

Ni u ovom slucaju nisu odlazili ljudi koji su gladni i siromasni...
Mi u BiH imamo malo i iskrivljenu sliku o toj rijeci "siromastvo"...jer u BiH svako ima kucu ili neku nekretninu,ima neke zemlje,ima krov nad glavom,manje vise imao je i posao (istina sa losim uslovima i malom platom) ali opet nije bio gladan u tm smislu.
Dok su na Zapadu siromasni recimo oni sto nemaju ni kuce ni hrane ni nista,sto zive pod kirijom i rade najmanje placene poslove,od kojih ne mogu ni kiriju platiti. Mnogo je beskucnika u svakom vecem gradu,ko je bio u vecim gradovima,sve je vidio.
U BiH ne znam da ukupno ima 1000 beskucnika,u cijeloj drzavi
ne budi bukvalan
zato sam i stavio siromastvo pod navodnike
milojicabrzi

#28067 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by milojicabrzi »

Druže Zippo,

Ekonomska migracija je sigurno razlog odlaska nekih 70% ljudi koji su otišli iz BiH. Pa ko ne bi živio u svom, na svom, solidno zarađivao i podizao djecu. Svako normalan teži da živi od svoga rada, ali ne da "životari", već da plaća račune i ima sve što mu je potrebno za kvalitetan život. To se u BiH ne može ako dvoje ne radi, sa platama od bar 2000+ KM. Sve manje je prilično nategnuto, mada pri razlozima ekonomske migracije ne mislim na neko ekstremno siromaštvo (ne mora neko biti siromašan da nema za ručak, da bi to bila ekonomska migracija), već više su to ljudi koji su, što bi naši ljudi rekli- "Jedva spajali kraj sa krajem", imali neperspektivne poslove sa platama od 500-1000 KM, nisu bili kreditno sposobni da riješe stan itd.

Ima tih nekih 20-30% ljudi, koji su otišli iz političko-kulturoloških razloga (postali nacionalna manjina u svom kraju, nisu se uklapali u sredinu itd.). Dio ljudi je otišao i radi spajanja nekih rodbinskih veza, dio radi studiranja i obrazovanja, ali glavni motiv migracije iz BiH prema EU i prekookeanskim zemljama je ekonomski, to je sigurno.

Neekonomske migracije su ono kad lik u SAD mijenja saveznu državu iz nekih razloga ili kad neko iz Norveške odlazi radi edukacije u SAD i sl.

Činjenica da kod nas nema toliko puno beskućnika, leži u tome da smo mi do prije 30-ak godina, bili socijalna država, koja je radila na stambenom zbrinjavanju stanovništva, pa je došlo do toga da su i stranci primjetili da "u BiH i najveća sirotinja ima neku svoju kuću i sl". Sirotinja je to naslijedila od prethodne sirotinje, tako da nema puno beskućnika, što ne garantuje da ih u narednim decenijama neće biti...

Također, kod nas je nekako u mentalitetu i kulturi, da familija teško ostavlja nekog da bude na ulici (osim ako taj neko baš ne "insistira" na takvom načinu života), dok su zapadnjaci daleko hladniji u tim porodičnim odnosima i on kad te "precrta" briga ga hoćeš li ti skapati negdje ispod mosta :run: :thumbup: :bih:
detroit-mercy

#28068 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

O kojem siromastvu pricamo, prije 30-35 godina si imao ratne izbjeglice koje su se iselile zbog ratnih desavanja i stradanja.

Onda dolazi onaj poslijeratni val nekih 5-10 godina, gdje su ljudi isli zbog ratom razorene ekonomije koja nije bila u stanju da aposorbuje i ono radne snage sto je bilo. Na stranu, ratna/poslijeratna pljacka, tretiranje radnika kao robova, nemogucnost povratka u mjesta zivljenja i sta jos sve ne.

I na kraju nam dolazi ovaj treci talas, nekih zadnjih 5-8 godina, gdje imamo ljude koji ne ispunjavaju sablon siromaha, kvalifikovana i visokokvalifikovana radna snaga koja napusta zemlju. Neko ko je imao pare da zavrsi elektrotehniku, medicinu, masinstvo, IT je sve samo ne "siromasan".

Predpostavljam da ti spadas u bogatije, jedno 30-40 radnika i vec si 28a generacija sa carsije :skoljka:.

Na kraju, a o ponasanju, necemo o tome. Dovoljno je samo pogledati malo oko zgrada i kako urbano stanovnistvo zivi i kako se odnosi prema okolini.
detroit-mercy

#28069 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

milojicabrzi wrote: 20/08/2025 14:07 Druže Zippo,

Ekonomska migracija je sigurno razlog odlaska nekih 70% ljudi koji su otišli iz BiH. Pa ko ne bi živio u svom, na svom, solidno zarađivao i podizao djecu. Svako normalan teži da živi od svoga rada, ali ne da "životari", već da plaća račune i ima sve što mu je potrebno za kvalitetan život. To se u BiH ne može ako dvoje ne radi, sa platama od bar 2000+ KM. Sve manje je prilično nategnuto, mada pri razlozima ekonomske migracije ne mislim na neko ekstremno siromaštvo (ne mora neko biti siromašan da nema za ručak, da bi to bila ekonomska migracija), već više su to ljudi koji su, što bi naši ljudi rekli- "Jedva spajali kraj sa krajem", imali neperspektivne poslove sa platama od 500-1000 KM, nisu bili kreditno sposobni da riješe stan itd.

Ima tih nekih 20-30% ljudi, koji su otišli iz političko-kulturoloških razloga (postali nacionalna manjina u svom kraju, nisu se uklapali u sredinu itd.). Dio ljudi je otišao i radi spajanja nekih rodbinskih veza, dio radi studiranja i obrazovanja, ali glavni motiv migracije iz BiH prema EU i prekookeanskim zemljama je ekonomski, to je sigurno.

Neekonomske migracije su ono kad lik u SAD mijenja saveznu državu iz nekih razloga ili kad neko iz Norveške odlazi radi edukacije u SAD i sl.

Činjenica da kod nas nema toliko puno beskućnika, leži u tome da smo mi do prije 30-ak godina, bili socijalna država, koja je radila na stambenom zbrinjavanju stanovništva, pa je došlo do toga da su i stranci primjetili da "u BiH i najveća sirotinja ima neku svoju kuću i sl". Sirotinja je to naslijedila od prethodne sirotinje, tako da nema puno beskućnika, što ne garantuje da ih u narednim decenijama neće biti...

Također, kod nas je nekako u mentalitetu i kulturi, da familija teško ostavlja nekog da bude na ulici (osim ako taj neko baš ne "insistira" na takvom načinu života), dok su zapadnjaci daleko hladniji u tim porodičnim odnosima i on kad te "precrta" briga ga hoćeš li ti skapati negdje ispod mosta :run: :thumbup: :bih:
Mi smo kao drustvo siromasni, kada pogledas kuce i gdje ljudi zive, izgleda poprilicno dobro. Reklo bi se cak i odlicno za nase uslove. Medjutim, pogledaj na infrastrukturu, zeljeznica, javni saobracaj, domovi zdravlja, bolnice, skole, sportska borilista. Sve kao da je stalo u 1970tim. Famozni autoput koji se gradi jos od kraja rata i kada ce se sagraditi niko ziv ne zna.
Mi smo u trecoj deceniji 21 stoljeca, po mnogim stvarima izgleda kao da smo jos uvijek kao sto rekoh u 70tim.
jeza u ledja

#28070 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Naravno da smo mi u odnosu na Zapad siromasna drzava i da je ekonomska situacija uglavnom glavni razlog odlaska vecini. No prvobitni komentar o siromastvu se nije odnosio na nas u odnosu na Zapad, vec je poredio razlicite grupe unutar BiH.
Ja ne znam kakav je presjek emigranata iz BiH i kakav je bio prije 5, 10, 20 godina, ali sam siguran da odlaze ljudi svih boja i statusa.
geralt

#28071 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by geralt »

detroit-mercy wrote: 20/08/2025 14:55

Mi smo kao drustvo siromasni, kada pogledas kuce i gdje ljudi zive, izgleda poprilicno dobro. Reklo bi se cak i odlicno za nase uslove. Medjutim, pogledaj na infrastrukturu, zeljeznica, javni saobracaj, domovi zdravlja, bolnice, skole, sportska borilista. Sve kao da je stalo u 1970tim. Famozni autoput koji se gradi jos od kraja rata i kada ce se sagraditi niko ziv ne zna.
Mi smo u trecoj deceniji 21 stoljeca, po mnogim stvarima izgleda kao da smo jos uvijek kao sto rekoh u 70tim.
Autoput se pravi od 1970-ih, ne od rata. Originalna magistrala M17 Sarajevo-Zenica je predvidjena da se kasnije prosiri u autoput, sto je djelimicno i uradjeno. Tunel Ciglane je izgradjeni dio gradskog autoputa kroz Sarajevo.
milojicabrzi

#28072 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by milojicabrzi »

[/quote]

I na kraju nam dolazi ovaj treci talas, nekih zadnjih 5-8 godina, gdje imamo ljude koji ne ispunjavaju sablon siromaha, kvalifikovana i visokokvalifikovana radna snaga koja napusta zemlju. Neko ko je imao pare da zavrsi elektrotehniku, medicinu, masinstvo, IT je sve samo ne "siromasan".

[/quote]

Ne bih baš rekao da puno visoko kvalifikovanih stručnjaka odlazi... dobro je njima i u BiH, programerima, doktorima, imaju oni i ovdje kućerine, stanove, vikendice, auta bolja nego što se vani vozaju...Istina, ima ih i da idu vani, ne kažem, ali opet većina ljudi ove migracije koje si naveo su KV vozači, dobri majstori i sl.
dr_Evil

#28073 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

milojicabrzi wrote: 20/08/2025 15:18

[/quote]

Ne bih baš rekao da puno visoko kvalifikovanih stručnjaka odlazi... dobro je njima i u BiH, programerima, doktorima, imaju oni i ovdje kućerine, stanove, vikendice, auta bolja nego što se vani vozaju...Istina, ima ih i da idu vani, ne kažem, ali opet većina ljudi ove migracije koje si naveo su KV vozači, dobri majstori i sl.
[/quote]

Mislim da je zadnjih godina najvise se ispalilo magistara farmacije i inzinjera jer im je bilo najlakse.
dr_Evil

#28074 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

detroit-mercy wrote: 20/08/2025 14:55

:thumbup:
dr_Evil

#28075 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

komsinica_s_drugog wrote: 20/08/2025 08:54 Ali cekajte, sto je lose otici zbog hajmo reci siromastva? Naravno da sam velikim dijelom i zbog toga otisla. Je li bi me trebalo biti sramota toga? Sto hocu bolju platu, vise novca, a to nisam mogla ostvariti u svojoj zemlji? Nije jedini razlog ali jedan od razloga jeste. Cemu podvlacenje toga? Bolje se zivi i vise zaradjuje u Njemackoj. I?

Pa nije lose reci niti otici, ali nije bas i realno da inzinjer ili farmaceut odlazi zbog siromastva. Sta ocekujes da ce nekoga docekati u tudjini gdje moras zivot krenuti iz nule, kupiti sva opet auta, kupiti stan/kucu, polagati vozacki jer se vozacka ne prizna, ocekujes kule i vile?
Post Reply