UniFon sigurno nece, RAK koliko znam jos nije dodijelio 070 numeraciju, a to zna da potraje mjesecima.SerijeSync wrote:hoće li u ovom mjesecu pustit usluge time shift, VOD, i UNIFON?
Telemach - ALL ABOUT 4
Moderator: Benq
- ElRe
#28051 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
- crnivrag
#28052 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Nije potrebna nikakva dodatna numeracija, koriste se trenutni geografski brojevi fiksne telefonije, dakle 033 i sl.ElRe wrote:UniFon sigurno nece, RAK koliko znam jos nije dodijelio 070 numeraciju, a to zna da potraje mjesecima.SerijeSync wrote:hoće li u ovom mjesecu pustit usluge time shift, VOD, i UNIFON?
-
SerijeSync
#28053 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
naravno da nije aplikacija se skine sa neta instalira i češljaj, vidjet ćemo do kraja marta šta će da bude?crnivrag wrote:
Nije potrebna nikakva dodatna numeracija, koriste se trenutni geografski brojevi fiksne telefonije, dakle 033 i sl.
- ElRe
#28054 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Prema pravilu o numeraciji u BiH to nije moguce. 033 i druge 03x, 05x, 049 su geografske numeracije primjenjive na 1 uredjaju na fiksnoj lokaciji. 070xxx je nomadska numeracija koja moze da se koristi za UniFon aplikaciju, tj dozvoljeno je koristiti je.crnivrag wrote:
Nije potrebna nikakva dodatna numeracija, koriste se trenutni geografski brojevi fiksne telefonije, dakle 033 i sl.
- crnivrag
#28055 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
U Srbiji i Sloveniji se za korištenje UniFon aplikacije koriste postojeći korisnički brojevi pretplatnika SBB-a i Telemach-a SI.ElRe wrote: Prema pravilu o numeraciji u BiH to nije moguce. 033 i druge 03x, 05x, 049 su geografske numeracije primjenjive na 1 uredjaju na fiksnoj lokaciji. 070xxx je nomadska numeracija koja moze da se koristi za UniFon aplikaciju, tj dozvoljeno je koristiti je.
Telemach korisnicima fiksne telefonije daje na korištenje brojeve sa geografskom numeracijom i to u Sarajevu u formatu 033/83X-XXX, a putem njihovog zvaničnog imenika na stranici, može se vidjeti da se koristi geografska numeracija i u drugim gradovima.
Prefix 070 koriste samo korisnici IPTV usluge "Moja TV".
- ElRe
#28056 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
033 i druge geogradske numeracije ne smiju (tehnoloski mogu bez ikakvih problema) koristiti za UniFon inace ce ih RAK opaliti po dzepu.
Elta Kabel, M&H, Europronet, Austrofon takodje koriste izmedju ostalog i 0703xxxxx numeracije.
U Srb i Slo moguce da je regulator propisao druga pravila.
Elta Kabel, M&H, Europronet, Austrofon takodje koriste izmedju ostalog i 0703xxxxx numeracije.
- crnivrag
#28057 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
A ne znam kako će onda uvezati trenutne telefone sa aplikacijom, nije valjda da bi mijenjali numeraciju i korisnicima davali dvojne brojeve.ElRe wrote:033 i druge geogradske numeracije ne smiju (tehnoloski mogu bez ikakvih problema) koristiti za UniFon inace ce ih RAK opaliti po dzepu.
U suštini UniFon radi kao i Viber, kad jednom uneseš podatke i oni se verifikuju, onda aplikacija radi bez problema, samo što se ovdje fiksni pozivi preusmjeravaju na aplikaciju.
Odnosno kad skineš UniFon aplikaciju, ona ne traži telefonski broj već login podatke sa portala Moj Telemach.
- ElRe
#28058 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
To je vjerovatno problem zbog kojeg UniFon kasni u BiH. Mijenjati vec dodijeljene numeracije sigurno nece.
-
doff
#28059 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Unifon ne kasni, nisu prešišali rok. Njihov plan je uvođenje u prvoj četvrtini, tako da...
Što se tiče korištenja numeracije, on i dalje ostaje geografskog tipa (dakle telefon zvoni na prijavljenoj adresi) a ovo je samo dodatak, app koju možeš koristit. Zašto bi ti bio problem? Jel to pozivaocu stvara dodatni trošak ukoliko primalac poziva isti prihvati preko aplikacije?
Što se tiče korištenja numeracije, on i dalje ostaje geografskog tipa (dakle telefon zvoni na prijavljenoj adresi) a ovo je samo dodatak, app koju možeš koristit. Zašto bi ti bio problem? Jel to pozivaocu stvara dodatni trošak ukoliko primalac poziva isti prihvati preko aplikacije?
-
SerijeSync
#28060 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
u banana državi se ne nadaj ničemu dobrom, što je kod drugih jednostavno to je kod nas komplikovanije.doff wrote:Unifon ne kasni, nisu prešišali rok. Njihov plan je uvođenje u prvoj četvrtini, tako da...
- ElRe
#28061 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Problem je kad ti zoves iz npr Zenice sa UniFon aplikacije (imas 033 broj), a u Zenici ne smijes koristiti 033 broj.
- crnivrag
#28062 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
U Zenici korisnici dobijaju brojeve sa numeracijom 032, to možeš vidjeti u imeniku na Telemach stranici.ElRe wrote:Problem je kad ti zoves iz npr Zenice sa UniFon aplikacije (imas 033 broj), a u Zenici ne smijes koristiti 033 broj.
A aplikacija sama po sebi nije vezana za lokaciju, pa npr. možeš otići u Njemačku i koristiti UniFon za zvanje, odnosno impulse sa kućnog telefona u BiH.
Evo ovdje link na detaljno objašnjenje aplikacije: http://www.sbb.rs/Telefonija/5961/UNIFON.shtml
Dakle radi na istom principu kao i Viber, pa ti npr. kad te neko zove u isto vrijeme zvoni i UniFon aplikacija, pa je npr. možeš ugasiti ako si kući, a aktivirati čim se nađeš van dometa fiksnog telefona i koristiti putem WiFi mreže u bilo kojoj zemlji.
-
mirza_15
#28063 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Mislim da nisi razumio sta on zeli da kaze. On govori da je upravo to problem sto mozes sa broja koji ima geografsku numeraciju (Sarajevo npr.) zvati iz Njemacke. On tvrdi da je upravo to problem regulatoru. Meni pise 033 xxx-xxx a ti zoves iz Njemacke. Da se odmah ogradim, ne znam sta je, i da li je nesto regulator propisao u vezi toga.
- crnivrag
#28064 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Edit: Evo primjera sa stranice Telemach-a da se i u Zenici koristi geografska numeracija 032, osjetljive lične podatke sam zatamnio.crnivrag wrote:U Zenici korisnici dobijaju brojeve sa numeracijom 032, to možeš vidjeti u imeniku na Telemach stranici.ElRe wrote:Problem je kad ti zoves iz npr Zenice sa UniFon aplikacije (imas 033 broj), a u Zenici ne smijes koristiti 033 broj.
A aplikacija sama po sebi nije vezana za lokaciju, pa npr. možeš otići u Njemačku i koristiti UniFon za zvanje, odnosno impulse sa kućnog telefona u BiH.
Evo ovdje link na detaljno objašnjenje aplikacije: http://www.sbb.rs/Telefonija/5961/UNIFON.shtml
Dakle radi na istom principu kao i Viber, pa ti npr. kad te neko zove u isto vrijeme zvoni i UniFon aplikacija, pa je npr. možeš ugasiti ako si kući, a aktivirati čim se nađeš van dometa fiksnog telefona i koristiti putem WiFi mreže u bilo kojoj zemlji.

- crnivrag
#28065 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Ne vjerujem da postoji neka zabrana protiv toga, jer evo već sam navodio primjer Viber-a, gdje se aplikacija registruje na lični broj pretplatnika u BiH, a ti možeš otići u bilo koju zemlju i koristiti pozive putem Viber-a, a da se drugom korisniku prilikom uspostave poziva prikaže broj telefona iz naše zemlje.mirza_15 wrote:Mislim da nisi razumio sta on zeli da kaze. On govori da je upravo to problem sto mozes sa broja koji ima geografsku numeraciju (Sarajevo npr.) zvati iz Njemacke. On tvrdi da je upravo to problem regulatoru. Meni pise 033 xxx-xxx a ti zoves iz Njemacke. Da se odmah ogradim, ne znam sta je, i da li je nesto regulator propisao u vezi toga.
-
mirza_15
#28066 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Da, ali viber se veze za mobilni broj. I on kaze da problem ne bi postojao da se radi o negeografskim (070) brojevima. Ja sam to tako shvatio. Ja nemam nikakva saznanja o tome, pa nista i ne tvrdim.crnivrag wrote: Ne vjerujem da postoji neka zabrana protiv toga, jer evo već sam navodio primjer Viber-a, gdje se aplikacija registruje na lični broj pretplatnika u BiH, a ti možeš otići u bilo koju zemlju i koristiti pozive putem Viber-a, a da se drugom korisniku prilikom uspostave poziva prikaže broj telefona iz naše zemlje.
- crnivrag
#28067 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Shvatio sam i ja šta kaže, ali mi nema smisla da bi kod nas regulatorna agencija uvodila takve zabrane, ako u ostalim zemljama to radi bez problema.mirza_15 wrote:
Da, ali viber se veze za mobilni broj. I on kaze da problem ne bi postojao da se radi o negeografskim (070) brojevima. Ja sam ga tako shvatio. Ja nemam nikakva saznanja o tome, pa nista i ne tvrdim.
I naravno na kraju krajeva, ovdje ne može doći ni do kakve zloupotrebe kućnog broja, jer se prilikom registracije unosi username i password koji se koristi za portal Moj Telemach.
Nakon što prođu login podaci, aplikacija sama očita korisnikov kućni broj i ponudi mu dialer za zvanje, i još neke dodatne opcije kao što je instant messaging sa ostalim registrovanim korisnicima UniFon aplikacije.
- semirsar
#28068 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
bezbeli ide, i nek ide, po meni imaju ponajbolji par voditeljaSerijeSync wrote:jel i ove godine na SK ide formula 1 i moto trke?20 marta prva utrka!!
-
mirza_15
#28069 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Ma jasno je meni kako to radi. Samo, tacno je da geografska numeracija gubi smisao kao takva ako mozes da je koristis na takav nacin. Moguce da ima neka caka oko toga jer postoji i negeografska numeracija. Vjerovatno ne vaze ista pravila za jednu i drugu numeraciju. Mozda ni cijena nije ista. Da ne nagadjam dalje. Vjerovatno ce se brzo znati "pije li vode" ta prica. Ako bude aplikacija u narednih mjesec-dva.... Ali cudno jeste da se ta prica vrti vec pola godine, a da jos nije implementirano. Mislim, aplikacija vec postoji, radi, ali je Telemach BiH ne implementira. Ne vidim neke vece tehnicke prepreke. Moguce da su prepreke pravne, odnosno regulativa regulatora.
- Telemach
#28070 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Usluge su dostupne u navedenoj ulici.rumenige_brajtner wrote:samo da ponovim pitanje...rumenige_brajtner wrote:kakva je situacija sa dostupnošću telemach-a na dobrinji, tačnije u ulici sulejmana filipovića?
-
SerijeSync
#28071 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
@telemach prenesite nadležnom sektoru da kontaktira momka sa nikom @crnivrag i ponudi mu posao, koliko vidim momak je student i poznaje tehnologiju odlično, prilika je da se nadležni sektor dokaže u nečemu sem šuplje priče!!
-
kakaljin
#28072 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
+1SerijeSync wrote:@telemach prenesite nadležnom sektoru da kontaktira momka sa nikom @crnivrag i ponudi mu posao, koliko vidim momak je student i poznaje tehnologiju odlično, prilika je da se nadležni sektor dokaže u nečemu sem šuplje priče!!
-
dowydyenya
#28073 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
SerijeSync wrote:@telemach prenesite nadležnom sektoru da kontaktira momka sa nikom @crnivrag i ponudi mu posao, koliko vidim momak je student i poznaje tehnologiju odlično, prilika je da se nadležni sektor dokaže u nečemu sem šuplje priče!!
Potpisujem ako je momku do posla
-
veliki_ah
#28074 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
I kod mene je receiver haos spor.. Kada kliknem na ok da vidim liste kanala, cekam po pola minute, a onda je listanje jos veca patnja.. Ja pritisnem, on ne reaguje, pa ja pritisnem vise puta.. A on to sve zapamti pa odsalta u pm..
Isto tako, kad prebacujem kanale, u tom medjuprostoru mi se pojavi drugi kanal na par sekundi, pa tek onda ode na pravi.. Nije velik problem, al je izuzetno iritantan.
Isto tako, kad prebacujem kanale, u tom medjuprostoru mi se pojavi drugi kanal na par sekundi, pa tek onda ode na pravi.. Nije velik problem, al je izuzetno iritantan.
-
SerijeSync
#28075 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
@Telemach jel se promjenila politika vezano za module, dodatne module i naplatu paketa?