INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

konektovan
Vozim: Francusku kantu

#28026 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by konektovan »

Rothmans wrote: 06/04/2026 17:41
dječak sa šibicama wrote: 06/04/2026 14:51 NEki ne mogu platiti, da, neki mogu.

Ja mogu iskreno, platiti i cevape 14 km i ne znam, patlidjan 10. Ali ne vidim poentu, prvo zao mi ljudi koji ne mogu a takvih je ogromno puno.
Qrac ti mozes pajdo, svaki drugi komentar na temi - tvoj. :lol:
Najvise kukaju oni sto najvise imaju, naucno dokazano. :mrgreen:
Dozer

#28027 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Dozer »

Stvar je u tome sto mnogi vec ne mogu, a dodatni mnogi tek nece moci platiti cijene koje slijede.

Ako se sve ovo nastavi, i uz poznatu pohlepu vecine trgovaca, cijene namirnica kod nas ce u narednih 15-30 dana skociti za preko 50%.

Evo plin ide za 5%, a to je samo pocetak. Dizel je vec otisao gore za skoro 50%, a benzin za oko 20%. Ali, dizel je taj koji utice na cijene jer je to gorivo transporta.
Lancana reakcija slijedi, logicno, i nece biti nimalo zabavna.

Drzava jos nema nikakvih reakcija ni mjera, uobicajeno. Ako ih i bude, tesko da ce biti dovoljne.
Ali, sve to nam ne smeta da se zajebavamo... :zjev:
dječak sa šibicama

#28028 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

Nadam se da nece preko 50% iako je sve moguce. Valjda bi do sada vec eksplodiralo jer ne traje ovo od jucer, vec mjesec i vise ako se ne varam.

Ali bilo bi dobro, cisto zbog onih kojima je sve to sega sala posalica.
Isner

#28029 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Isner »

Oce karnu Mušanovu, ista prica bila i kad je krenula korona te umirace se od gladi, umirace se od zaraze, propadosmo, najebasmo....
Ci-Nick

#28031 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ci-Nick »

Država nema interesa da reaguje. Ionako se pate sa deficitom, moraju na londonsku berzu po kredite jer im domaće banke više ne vjeruju, zašto bi vodu koja je krenula na njihov mlin preusmjeravali na narodni mlin.
tokio25

#28032 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by tokio25 »

Isner wrote: 06/04/2026 23:02 Oce karnu Mušanovu, ista prica bila i kad je krenula korona te umirace se od gladi, umirace se od zaraze, propadosmo, najebasmo....
ma zbog ovakvih je i otisla cijena gore
bit ce cijene 50% vise
atomsku ce baciti itd
negdje sam napisao da mi je dozer suborac u rovu prvo bi njega ubio pa sebe koliko je pesimistican
Dozer

#28033 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Dozer »

Pesimizam je jedno, ali realnost nesto skroz drugo.
Posmatramo.
jazzer

#28034 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by jazzer »

Dozer wrote: 06/04/2026 22:52 Stvar je u tome sto mnogi vec ne mogu, a dodatni mnogi tek nece moci platiti cijene koje slijede.

Ako se sve ovo nastavi, i uz poznatu pohlepu vecine trgovaca, cijene namirnica kod nas ce u narednih 15-30 dana skociti za preko 50%.

Evo plin ide za 5%, a to je samo pocetak. Dizel je vec otisao gore za skoro 50%, a benzin za oko 20%. Ali, dizel je taj koji utice na cijene jer je to gorivo transporta.

Drzava jos nema nikakvih reakcija ni mjera, uobicajeno. Ako ih i bude, tesko da ce biti dovoljne.
Zasto brate ovakav post? Da bi, ako stavrno ovako bude, mogao reci ''kako sam pametan, jesam li vam rekao''?

A sta ako ne bude ovako? Sta ako je neko vidio ovaj tvoj post a nema para da kupuje neke zalihe? Pa se zaduzi negdje
a ne ostvari se ovo sto si naveo? Pa onda zbog duga ne moze da plati, recimo struju? Ima tovar hrane u kuci ali nema za racune.

I, da, snosis li ikakvu odgovornost ako sve ovo sto si napisao bude pogresno? Sta onda? Nekima si mozda unio paniku u domove, nervozu, strah.

Sta onda?

Otici ces na temu sex i veze i tamo nastaviti nesto pisati ne osvrcuci se sta si ovdje uradio. Nije ti ovo ok nikako.
dječak sa šibicama

#28035 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Mozda ga samo iskustvo vodi, ko se na mlijeko opece i na jogurt duva :D koga zmije grize, i gustera se plasi :D
Dozer

#28036 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Dozer »

jazzer wrote: 07/04/2026 16:03
Dozer wrote: 06/04/2026 22:52 Stvar je u tome sto mnogi vec ne mogu, a dodatni mnogi tek nece moci platiti cijene koje slijede.

Zasto brate ovakav post? Da bi, ako stavrno ovako bude, mogao reci ''kako sam pametan, jesam li vam rekao''?

A sta ako ne bude ovako? Sta ako je neko vidio ovaj tvoj post a nema para da kupuje neke zalihe? Pa se zaduzi negdje
a ne ostvari se ovo sto si naveo? Pa onda zbog duga ne moze da plati, recimo struju? Ima tovar hrane u kuci ali nema za racune.

I, da, snosis li ikakvu odgovornost ako sve ovo sto si napisao bude pogresno? Sta onda? Nekima si mozda unio paniku u domove, nervozu, strah.

Sta onda?

Otici ces na temu sex i veze i tamo nastaviti nesto pisati ne osvrcuci se sta si ovdje uradio. Nije ti ovo ok nikako.
Pa, hajde da zatvorimo forum...
Mislim, ako se na javnom unternet forumu ne moze iznijeti misljenje, analiza, procjena, ili bilo sta drugo - sta je poenta foruma?

Ili se smije pisati samo uvijeno u celofane, bez cinjenica, samo tapsanje, pozitiva, itd., da se neko ne bi nasao uvrijedjen, da ne bi nesto shvatio pogresno, itd.?

Ne, ne snosim nikakvu odgovornost. Ovo je javni internet forum, public place, a ja sam anonimus. Nisam neki ministar ili bilo kakva javna licnost, tako da sve sto napisem svako moze tumaciti kako god hoce.

A, ako se desi ono sto napisem i predvidim, i ako je negativno, sve sto mogu reci jeste - nazalost, bio sam u pravu.
BHF_Manijak

#28037 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by BHF_Manijak »

Sta onda?

Jarane ti onda forum i generalno zivot na mrezama shvatas preozbiljno. Cuj unijeti panoiku, Bog te vidio ko da je na Javnom servisu govor odrzao. Sta vam je ba ljudi, chill.
Niko nas ne zarezuje ni 5%, previse ozbiljno ba forum shvatate. :-) :roll:

A labilnih licnosti i povodljivih ima na svakom koraku ,jebi ga tom logikom ne bi smjeli iz kuce izlaziti, oglasavati se, zabraniti internet kao u Sjevernoj Koreji jer zaboga negdje neko moze procitati tvoj post, poruku i pogresno je shvatiti, zadobiti napad panike i slicno.
jazzer

#28038 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by jazzer »

Naravno da ga ne shvaćam preozbiljno. Niti koga ubjedjujem u nešto niti se sa bilo kim ovdje oko nečega naduravam niti me nestićo napisano moze poremetiti u životu.

Kazem da drugi, iz te zelje da nesto kao vazno napisu, mogu druge ljude dovesti u, hajde da tako kažem, neugodno stanje.

Ali, ok, moguće da ja grijesim pa eto završavam ovdje.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#28039 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Sta sam puta ovaj post vidio...
xoklix

#28040 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by xoklix »

Piše on svašta,ali ovdje nije daleko od istine.
sumirprimus

#28041 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by sumirprimus »

Zlatno pravilo je bilo i bice, uvijek trosi manje no sto zaradis. I uvijek si u plusu.
Kriza je uvijek prilika za dodatnu zaradu.
Nista ovo nije . Nikad bolja situacija s lovom u drzavi nije bila.
suspect_zero

#28042 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by suspect_zero »

Moja mati ne čita forum, samo gleda Hayat i nema pojma ko je Dozer....ali mi je spisak za ovaj četvrtak uvalila pogolem za fasungu....secera, ulja, palete, rize, detergent i sapuni, kad sam vidjela koliko supa i tjestenine sve mi je bilo jasno.
Nemam se zivaca raspravljati, ovako je i u koroni dovodila me do ludila....sad samo klimnem glavom.
Tananarive

#28043 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Tananarive »

Dozer wrote: 07/04/2026 16:23

Sta onda?

Pa, hajde da zatvorimo forum...
Mislim, ako se na javnom unternet forumu ne moze iznijeti misljenje, analiza, procjena, ili bilo sta drugo - sta je poenta foruma?

Ili se smije pisati samo uvijeno u celofane, bez cinjenica, samo tapsanje, pozitiva, itd., da se neko ne bi nasao uvrijedjen, da ne bi nesto shvatio pogresno, itd.?

Ne, ne snosim nikakvu odgovornost. Ovo je javni internet forum, public place, a ja sam anonimus. Nisam neki ministar ili bilo kakva javna licnost, tako da sve sto napisem svako moze tumaciti kako god hoce.

A, ako se desi ono sto napisem i predvidim, i ako je negativno, sve sto mogu reci jeste - nazalost, bio sam u pravu.
pa de napiši nekad nešto, da poslije možeš reći "na sreću, bijah u pravu" :lol:
sefket_ramadani

#28044 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by sefket_ramadani »

xoklix wrote: 07/04/2026 19:35 Piše on svašta,ali ovdje nije daleko od istine.
tacno,
vrag je odnio salu, i to davno. Ja sumnjam da ce dizel ikad vise da bude ispod tri marke.
suspect_zero

#28045 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by suspect_zero »

sumirprimus wrote: 07/04/2026 19:39 Zlatno pravilo je bilo i bice, uvijek trosi manje no sto zaradis. I uvijek si u plusu.
Kriza je uvijek prilika za dodatnu zaradu.
Nista ovo nije . Nikad bolja situacija s lovom u drzavi nije bila.
Jbg., otvorio se Kiko neki dan, danas prozujim kroz Ferhadiju....kad Mist :shock: bolan oci mi ko u mačka, hajde odoli pa ne udji :oops: ne mogu, jače od mene.
bumerangss

#28046 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by bumerangss »

suspect_zero wrote: 07/04/2026 19:44 Moja mati ne čita forum, samo gleda Hayat i nema pojma ko je Dozer....ali mi je spisak za ovaj četvrtak uvalila pogolem za fasungu....secera, ulja, palete, rize, detergent i sapuni, kad sam vidjela koliko supa i tjestenine sve mi je bilo jasno.
Nemam se zivaca raspravljati, ovako je i u koroni dovodila me do ludila....sad samo klimnem glavom.
Pametno... sve sto moze dugo stajati treba kupiti...
Nece ovo na dobro izaci
Ako nista ustedit ces kao oni sto su na pocetku ove krize prije mjesec sa kanisterima i onaj sa traktorom i na prikolici onaj poljoprivredni kazan-kanister od 1000 L nasuo naftom i mi mu se svi smijali eh eto on je po trenutnoj cijeni zaradio 1000 KM jer je i za vise od marke poskupilo
banjaluka078
Moderator

#28047 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by banjaluka078 »

suspect_zero wrote: 07/04/2026 19:44 Moja mati ne čita forum, samo gleda Hayat i nema pojma ko je Dozer....ali mi je spisak za ovaj četvrtak uvalila pogolem za fasungu....secera, ulja, palete, rize, detergent i sapuni, kad sam vidjela koliko supa i tjestenine sve mi je bilo jasno.
Moja na to sve dodala kvasac, mesa u zamrzivač i sjemena za baštu. I poduplala zalihu redovne terapije, za svaki slučaj. (Ne gleda ni Hayat ni forum.)
Dozer

#28048 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Dozer »

Mnogi od vas nemaju pojma kako izgleda kad odjednom nestane svega, ili kad se nema za sta kupiti, a jedno jaje kosta 10 DEM. Bukvalno..
Puno vas je mladjih od 45, pa ni ne mozete znati.

I nadam se da ni necete saznati.

Gorivo ce vrlo brzo ici i preko 5 KM. To znaci da ce za prosjecan rezervoar od 60L trebati 300 KM. Ali, to je lako rjesivo - ima tramvaj, komercijala, voz.
Problem ce nastati ako ne bude goriva.
banjaluka078
Moderator

#28049 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by banjaluka078 »

Dozer wrote: 07/04/2026 21:23 Mnogi od vas nemaju pojma kako izgleda kad odjednom nestane svega, ili kad se nema za sta kupiti, a jedno jaje kosta 10 DEM. Bukvalno..
Puno vas je mladjih od 45, pa ni ne mozete znati.

I nadam se da ni necete saznati.
Koga je devedesetih hranio Merhamet i Karitas, mislim da se nikad do kraja ne opusti. Ali mislim da ovo nije ta situacija.
Mislim da smo mi iz malo starijih generacija smo jednostavno naučili nabavljati i imati u kući učeći od staraca, da se ima neka zaliha, ne nužno zato što se misli na neku katasrofu u najavi, nego, eto, da ima za slučaj da nećeš bit u stanju otići u nabavku, da će iskrsnuti neki događaj za koji će se potrošiti više nego obično ili jednostavno zato što je nekom mrsko stalno nešto vući iz prodavnice.
Nekad je i ekonomičnije, kad se nešto nađe na akciji ili kad se "uvalim u meso", kad mi iskrsne neki dobar komad za istranžirati, faširati, pripremiti u porcije... Sa cijenama koje su na snazi posljednjih godina, definitivno se isplati.
dječak sa šibicama

#28050 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Nece preko 5 km, uskocice Neka premijer i pomoci gradjanima :bih:
Post Reply