Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
kluz franjo

#28001 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

vrapcic wrote:
horkesh wrote: Stvarno neočekivano :)
Pa i jeste neocekivano, oni koji duze prate ovu temu ce se sjetiti g. Kluza i njegovih kritika NS :) :)
I rovovske borbe sa Pedjom da mu ovaj odgovori na pitanje.. :mrgreen: :mrgreen:
Ali neka, Franjo je super lik, svaka cast!
:stidljiv:
Vi kolega vrapcic, mora da ste Bešlagićeva generacija, kada se sjećate mojih "ranih radova"... :mrgreen:
Zahvaljujem, zahvaljujem...
putokaz1

#28002 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by putokaz1 »

Interesantna teza, sa kojom se ne slažem u potpunosti. A pokušaću da pojasnim zašto.

U slučajevima Marjanović/Vukasović/Bešlagić već zadnjih godinu-dvije ne možemo govoriti o kadrovima DF-a ili SDP-a. Tu se nadam se slažemo.
Takođe potencijalne glasače, koji bi u zadnjih godinu-dvije iz nekog razloga dali svoje povjerenje navedenim ličnostima, možemo prije smatrati razočaranim/rasutim/suzdržanim glasovima nego glasovima SDP/DF.

Ako posmatramo SDP, DF i NS kao jednu postizbornu grupaciju (što je po mom mišljenju poželjno) onda trebamo težiti maksimalnoj mobilizaciji glasača koji teže tim opcijama. Smatram da je i za SDP i mobilizaciju tog glasačkog tijela bolje što se npr. Bešlagić odlučio aktivno podržati NS, nego da je ostao slobodno levitirajući kritizer unutarstranačkih odnosa. A glasovi koje on možda može privući u konačnici ostaju unutar iste postizborne grupacije.
Bitno je samo da i SDP i DF i NS u kontinuitetu rade u cilju obezbjeđenja što veće podrške za to postizborno partnerstvo.

Da pokušam ovo u ciframa (na primjeru spomenute Tuzle i TK)
2010. na općim izborima SDP samostalno za TK dobija 67.000 glasova ili 30,7%
2014. u situaciji opšte i kanibalizirajuće konfrontacije SDP/DF, ove dvije stranke zbirno dobijaju 52.000 glasova ili 24,7%

A kako to izgleda kada konfrontacija nije tako međusobno destruktivna?
2012. na lokalnim izborima SDP samostalno u Tuzli za gradsko vijeće dobija 30,7% ili 12.500 glasova, a 2016. SDP i DF zbirno 37% ili 17.300 glasova.

Ja svakako navijam za što bolji izborni rezultat i SDP-a i DF-a i NS-a.[/quote]
Zanimljivo poređenje 2010-2012-2014-2016
ima negdje i SBB pobjednik u Općini Tuzla 2014,koji je skočio tada na štetu SDP,Moguće je da je na Rast SDP DF utjecao i nestanak NSRZB tj spajanje s Tuzlanskom alternativom,šta očekivati 2018 u Tuzli i TK
Možda Tuzla oko 17,300(SDP+DF) a TK prema 60 000?Malo manje?
kluz franjo

#28003 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

putokaz1 wrote:.../quote]
...
Kolega putokaz.
4 tisuće postova, a još nismo savladali citiranje :jok:
Vidim nešto ste napisali, kad ono JA. Pa gledam gdje je Vaše pitanje ili komentar, i ne vidim ni gdje sam ja stao, a vi nastavili. :)
Ali ako ništa naučio sam iz ovoga da sam baaaaš opširan...
Poz
jefff

#28004 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by jefff »

Zanimljivije mi je gledati na telki kako se polarni medjedi pare nego slusati izgovore iz NS.
putokaz1

#28005 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by putokaz1 »

Uredo koleha Kluz Tuđman,Gluho Bilo
Imam Prijatelja zove se Franjo i iz Međugorja je jesil taj...
Ma NS Grupa postala aktivna,Došlo novih članova,Zastupnika,Bivših Načelnika,Profesora,Preletača i očekuje se Pobjeda....
Od svega toga bitnije je dogovor Nikšić,Kojović,Komšić,Bajrović
kluz franjo

#28006 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

putokaz1 wrote:...
Slažem se.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#28007 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sabina1 »

kluz franjo wrote:
putokaz1 wrote:...
Slažem se.
I kad se sve zavrsi ostaje veliki i snazni SDP , Zeljko Komsic populista s njima a ostali su nestali...

On topic : slusam Beslagica na TV1 , jako je dobar , iznimno realan.
putokaz1

#28008 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by putokaz1 »

Ja ću nastaviti
Zavisi i od:ASDA,BPS,SBB,SBIH...Koje će proći prag da li će se prodat za Ministarsku fotelju ili pokušat ovom 4orkom pokušati nešto uraditi
Sabina1 uključi se u NS,budi na Listi ili Član Biračkog odbora...
arzuhal

#28009 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by arzuhal »

Postoji li stranka/e s kojom/ima NS ne bi nikada ulazila u koaliciju?
The 51st State

#28010 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by The 51st State »

ni manje stranke ni vece demagogije nema na nasoj politickoj sceni, sa ovim akviziranjem ljubisa preletacevica su sami sebi pucali u koljeno, doduse kako u onoj napisanoj analizi kaze nisu los komunalni korektiv u kantonu sarajevo i za glumljenje lazne opozicije.
cadburry

#28011 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by cadburry »

Hakiz wrote:
cadburry wrote: Pitanja koja ti adresiraš mogu biti pitanja na kojim će Naša stranka diferencirati svoju politiku - da li će ići u lijevo, ka socijalističkim/kolektivističkim politikama ili će ići ka liberalnim/individualnim politikama. Za mene je ideja centralnog grijanja fenomenalna ideja i Toplane osiguravaju najefikasniji, najredudantniji i ekološki najprihvatljiviji oblik zagrijavanja grada. Sistem nije zamišljen baš da ti nosiš ćumur na treći sprat zgrade jer je eto to kao tvoje vlasništvo i ti možeš raditi u njemu šta hoćeš. Ako NS se odluči da nastavi ići lijevo insistirat će na tome da Toplane nastave širiti svoju infrastrukturu, povećavati broj priključaka, graditi nove kotlovnice i na svaki način demotivisati korisnike koji imaju mogućnost da koriste Toplane, a odbijaju tu mogućnost. Ukoliko svoju politiku budu bazirali na liberalizmu i stave prava vlasništva i prava potrošača ispred interesa cijelog grada, onda će problemu pristupati iz perspektive iz koje ti gledaš na stvari. Naravno, nit će se oni meni nit će se tebi prilagođavati, ali ako krenu prvim putem, na moj glas mogu računati. Ako krenu drugim putem, ima i drugih lijevih stranaka, pa jel.
Da se razumijemo, koristim centralno grijanje i bez obzira na trenutnu cijenu ne bih ga mijenjao.

Ali, ako neko hoće da prestane koristiti neku uslugu, mora to moći uraditi u potpunosti. Bilo to grijanje, struja, voda itd. Sve ostalo, nemogućnost potpunog otkazivanja neke usluge je po meni prevara, pljačka, kršenje prava i potrošača i privatnog vlasništva itd.

Stranka koja podržava ili "zatvara oči" pred tom prevarom, ne zaslužuje podršku.

A za svakodnevni život građana mislim da su takva pitanja bitnija od velikih tema i da bi se stranke morale više pozabaviti njima. Ja polažem velike nade u NS, ali ako na ovakva pitanja ne odgovore, onda ću se pitati, šta su to oni drugačiji?

Voio bih vidjeti ne stav da su na primjer za zaštitu okoline, nego da tačno i precizno napišu: Ako mi pobijedimo, ili ako možemo uticati, naš plan je da zakon o zaštiti okoline izgleda ovako, zakon o šumama ovako, o vodama ovako, o komunalnim uslugama ovako, o radu, o zdravstvenoj zaštiti ovako, o ovome-onome ovako itd. A ne "Naši principijelni stavovi o poštovanju okoline, ljudskim pravima, ulasku u EU itd su sljedeć". To ništa ne znači. Treba to malo, lažem, treba to podosta precizirati i konkretizovati.

Pa tako o svim temema, to jeste barem onim koje su najatraktivnije za većinu pojedinca u svakodnevnom životu.

Za sada sam najbliži njima, iako nisam baš pristalica centra (mislim da je NS više centar malo ulijevo nego prava ljevica ili klasični lijevi centar), ali lijevi su ovdje skoro pa mrtav konj kojeg tjeraju.

Treba im dati šansu, ali meni treba nešto konkretno da me pogura.

Ostali znaju svoje, možda nisam u pravu, ali sada tako razmišljam.
Ja u potpunosti razumijem tvoj stav, ali se ne slažem sa njim. Za mene, centralno grijanje nije usluga ekvivalentna usluzi dostave hrane na kućnu adresu, pa ti sad razmišljaš hoćeš ili nećeš. Isključiti se sa centralnog grijanja je meni ekvivalentno tražiti da se umanji porez koji ja plaćam jer jedan veliki dio toga se troši na osnovno i srednje obrazovanje, a ja sam svoje vani završio, a nemam ni djece, tako da mi ta usluga ne treba, pa neću ni da je plaćam kroz porez.
Vitezanin

#28012 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Vitezanin »

arzuhal wrote:Postoji li stranka/e s kojom/ima NS ne bi nikada ulazila u koaliciju?
SDA. To uvijek govore, evo u posljednjem intervjuu koji je imala Sabina ponovo je rečeno da je SDA stranka s kojom ni po kojem osnovu neće surađivati.

Bum videl. :D
baxul

#28013 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by baxul »

Vitezanin wrote:
arzuhal wrote:Postoji li stranka/e s kojom/ima NS ne bi nikada ulazila u koaliciju?
SDA. To uvijek govore, evo u posljednjem intervjuu koji je imala Sabina ponovo je rečeno da je SDA stranka s kojom ni po kojem osnovu neće surađivati.

i BOSS :-D
arzuhal

#28014 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by arzuhal »

Vitezanin wrote:

Sa SDA neće a sa SBB-om mogu?

I to je dovoljna informacija...
Vitezanin

#28015 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Vitezanin »

baxul wrote:
Vitezanin wrote:

i BOSS :-D
Da, da, rekla je SDA i mini SDA stranke.

:D
arzuhal

#28016 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by arzuhal »

Inače, sve što je rekao Selim za TV1 :thumbup:

Al' to je Selim...
pemanapemani

#28017 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by pemanapemani »

Bilo bi najbolje da je NS ostala stranka koja će okupljati i zastupati liberale koji su uhljebljeni na budžetu, ljude zaposlene na privatnim fakultetima i ljude koji solidno kotiraju u "dobrostojećim" NVO.
NS je trebala ostati aparat za izljevanje žući na sistem u pauzama shopinga u Alti i skijanja u Austriji.
Davno sam napisao na temi, lako je biti alternativa koja se drži moralnih principa kao pijan plota kada imaš mjesečna primanja +3000 KM.

Mangupski je omogućiti ljudima koji zarađuju 800 KM da se mogu držati tih istih principa. Za početak je dovoljna nada da bi sutra moglo biti malo bolje nego danas.
Ključno je da gospoda suzbiju egoizam i bolesni narcizam, te jasno dogovore politički blok koji će stati na crtu fašistima iz HDZ i SNSD i neviđenim kriminalcima iz SDA.
Nema veze, neka NS ide samostalno na izbore, a SDP, DF i GS zajedno, ali moraju postići neki dogovor o usklađenom djelovanju u predizbornoj kampanji i postizbornoj koaliciji.

Mislim, moraju ako im je stalo do građana BiH. Pa eto, bujrum da vidimo.
pemanapemani

#28018 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by pemanapemani »

arzuhal wrote:Inače, sve što je rekao Selim za TV1 :thumbup:

Al' to je Selim...
Gdje bi nam bio kraj kada bi svaku stranku secirali kao što se radi sa NS.

Onda otkriješ da je žena nekog iz SDA dala mito u obliku bajadere doktoru na KUM-u ili 20 KM mita policajcu, jer nije vezala pojas, pa ti se SDA zgadi i više nećeš glasati za njih. :)
drug_profi

#28019 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

pemanapemani wrote:
Mislim, moraju ako im je stalo do građana BiH. Pa eto, bujrum da vidimo.
:thumbup:
Banksy

#28020 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Banksy »

Odličan tekst. :thumbup:

Zašto je Naša stranka prevara, zašto je njeno postojanje nepotrebno, besmisleno i štetno.

​Suad Beganović: Politička vizija Naše stranke – mit ili stvarnost

http://www.prometej.ba/clanak/osvrti/su ... rnost-3479

cadburry

#28021 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by cadburry »

Kad smo kod vizije o kojoj Banksy govori, jedna od politika Naše stranke koja mi najviše smeta je priča o stečaju GRAS-a. Naša stranka nam nudi stečaj GRAS-a kao jedino rješenje za spas GRAS-a.

Ako ja dobro razumijem stečaj, to je postupak u kojem se pravo raspolaganja nad firmom izuzima od njenog vlasnika (u ovom slučaju Kantona Sarajevo) i daje se Sudu koji imenuje stečajnog upravnika. Osnovni zadatak stečajnog upravnika je da iz imovine firme,koja se zove stečajna masa, namiri one kojima ta firma duguje. To znači da upravljanje GRAS-om nije podređeno javnom interesu, odnosno osiguranju javnog gradskog saobraćaja za građane KS, nego interesu dužnika GRAS-a. To znači da će stečajni upravnik prodati tramvaj, trolejbus, autobus, tramvajsku prugu... kako bi namirio GRAS-ova dugovanja prema pumpama, UIO, Poreznoj upravi, radnicima...

Ima li neko od ovih srčanih aktivista i boraca Naše stranke na forumu da objasni kako je ovo rješenje u interesu građana?
putokaz1

#28022 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by putokaz1 »

cadburry wrote:Kad smo kod vizije o kojoj Banksy govori, jedna od politika Naše stranke koja mi najviše smeta je priča o stečaju GRAS-a. Naša stranka nam nudi stečaj GRAS-a kao jedino rješenje za spas GRAS-a.

Ako ja dobro razumijem stečaj, to je postupak u kojem se pravo raspolaganja nad firmom izuzima od njenog vlasnika (u ovom slučaju Kantona Sarajevo) i daje se Sudu koji imenuje stečajnog upravnika. Osnovni zadatak stečajnog upravnika je da iz imovine firme,koja se zove stečajna masa, namiri one kojima ta firma duguje. To znači da upravljanje GRAS-om nije podređeno javnom interesu, odnosno osiguranju javnog gradskog saobraćaja za građane KS, nego interesu dužnika GRAS-a. To znači da će stečajni upravnik prodati tramvaj, trolejbus, autobus, tramvajsku prugu... kako bi namirio GRAS-ova dugovanja prema pumpama, UIO, Poreznoj upravi, radnicima...

Ima li neko od ovih srčanih aktivista i boraca Naše stranke na forumu da objasni kako je ovo rješenje u interesu građana?
Moguće je da je baš stečaj jedino rješenje
Ko će kupiti Grass ako postoje milionski dugovi,poreske hipoteke,Dugovi doprinosa,dugovi taksi,Zaposlena djeca Političara,i ko zna šta još
Hakiz

#28023 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

cadburry wrote:
Hakiz wrote:
cadburry wrote: Pitanja koja ti adresiraš mogu biti pitanja na kojim će Naša stranka diferencirati svoju politiku - da li će ići u lijevo, ka socijalističkim/kolektivističkim politikama ili će ići ka liberalnim/individualnim politikama. Za mene je ideja centralnog grijanja fenomenalna ideja i Toplane osiguravaju najefikasniji, najredudantniji i ekološki najprihvatljiviji oblik zagrijavanja grada. Sistem nije zamišljen baš da ti nosiš ćumur na treći sprat zgrade jer je eto to kao tvoje vlasništvo i ti možeš raditi u njemu šta hoćeš. Ako NS se odluči da nastavi ići lijevo insistirat će na tome da Toplane nastave širiti svoju infrastrukturu, povećavati broj priključaka, graditi nove kotlovnice i na svaki način demotivisati korisnike koji imaju mogućnost da koriste Toplane, a odbijaju tu mogućnost. Ukoliko svoju politiku budu bazirali na liberalizmu i stave prava vlasništva i prava potrošača ispred interesa cijelog grada, onda će problemu pristupati iz perspektive iz koje ti gledaš na stvari. Naravno, nit će se oni meni nit će se tebi prilagođavati, ali ako krenu prvim putem, na moj glas mogu računati. Ako krenu drugim putem, ima i drugih lijevih stranaka, pa jel.
Da se razumijemo, koristim centralno grijanje i bez obzira na trenutnu cijenu ne bih ga mijenjao.

Ali, ako neko hoće da prestane koristiti neku uslugu, mora to moći uraditi u potpunosti. Bilo to grijanje, struja, voda itd. Sve ostalo, nemogućnost potpunog otkazivanja neke usluge je po meni prevara, pljačka, kršenje prava i potrošača i privatnog vlasništva itd.

Stranka koja podržava ili "zatvara oči" pred tom prevarom, ne zaslužuje podršku.

A za svakodnevni život građana mislim da su takva pitanja bitnija od velikih tema i da bi se stranke morale više pozabaviti njima. Ja polažem velike nade u NS, ali ako na ovakva pitanja ne odgovore, onda ću se pitati, šta su to oni drugačiji?

Voio bih vidjeti ne stav da su na primjer za zaštitu okoline, nego da tačno i precizno napišu: Ako mi pobijedimo, ili ako možemo uticati, naš plan je da zakon o zaštiti okoline izgleda ovako, zakon o šumama ovako, o vodama ovako, o komunalnim uslugama ovako, o radu, o zdravstvenoj zaštiti ovako, o ovome-onome ovako itd. A ne "Naši principijelni stavovi o poštovanju okoline, ljudskim pravima, ulasku u EU itd su sljedeć". To ništa ne znači. Treba to malo, lažem, treba to podosta precizirati i konkretizovati.

Pa tako o svim temema, to jeste barem onim koje su najatraktivnije za većinu pojedinca u svakodnevnom životu.

Za sada sam najbliži njima, iako nisam baš pristalica centra (mislim da je NS više centar malo ulijevo nego prava ljevica ili klasični lijevi centar), ali lijevi su ovdje skoro pa mrtav konj kojeg tjeraju.

Treba im dati šansu, ali meni treba nešto konkretno da me pogura.

Ostali znaju svoje, možda nisam u pravu, ali sada tako razmišljam.
Ja u potpunosti razumijem tvoj stav, ali se ne slažem sa njim. Za mene, centralno grijanje nije usluga ekvivalentna usluzi dostave hrane na kućnu adresu, pa ti sad razmišljaš hoćeš ili nećeš. Isključiti se sa centralnog grijanja je meni ekvivalentno tražiti da se umanji porez koji ja plaćam jer jedan veliki dio toga se troši na osnovno i srednje obrazovanje, a ja sam svoje vani završio, a nemam ni djece, tako da mi ta usluga ne treba, pa neću ni da je plaćam kroz porez.
Mislim da si ti prva osoba koju sam u životu čuo da ima takav stav.

Mislio sam da je komunizam završen, ali izgleda da nije.

Centralno grijanje je usluga kao i električna energija. Ako mi se hoće, isključim se sa Elektroprivrede i koristim solarne panele postavljene na krovu kuće, pa i zgrade ako dobijem dozvolu, postavim u dvorište vjetrenjaču, štagod. Ako mi to zadovoljava potrebe.

Uostalom, da je tako kao što ti kažeš, ne bi smjele postojati zgrade ili kuće u kojima centralnog grijanja nema. Svi bi morali imati centralno grijanje i plaćati ga. Kao porez.
cadburry

#28024 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by cadburry »

Hakiz wrote:
Uostalom, da je tako kao što ti kažeš, ne bi smjele postojati zgrade ili kuće u kojima centralnog grijanja nema. Svi bi morali imati centralno grijanje i plaćati ga. Kao porez.
Da je sreće...
Hakiz

#28025 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

Banksy wrote:Odličan tekst. :thumbup:

Zašto je Naša stranka prevara, zašto je njeno postojanje nepotrebno, besmisleno i štetno.

​Suad Beganović: Politička vizija Naše stranke – mit ili stvarnost

http://www.prometej.ba/clanak/osvrti/su ... rnost-3479

Gdje li je forumaš Dasi...
Locked