Hakiz wrote:cadburry wrote:
Pitanja koja ti adresiraš mogu biti pitanja na kojim će Naša stranka diferencirati svoju politiku - da li će ići u lijevo, ka socijalističkim/kolektivističkim politikama ili će ići ka liberalnim/individualnim politikama. Za mene je ideja centralnog grijanja fenomenalna ideja i Toplane osiguravaju najefikasniji, najredudantniji i ekološki najprihvatljiviji oblik zagrijavanja grada. Sistem nije zamišljen baš da ti nosiš ćumur na treći sprat zgrade jer je eto to kao tvoje vlasništvo i ti možeš raditi u njemu šta hoćeš. Ako NS se odluči da nastavi ići lijevo insistirat će na tome da Toplane nastave širiti svoju infrastrukturu, povećavati broj priključaka, graditi nove kotlovnice i na svaki način demotivisati korisnike koji imaju mogućnost da koriste Toplane, a odbijaju tu mogućnost. Ukoliko svoju politiku budu bazirali na liberalizmu i stave prava vlasništva i prava potrošača ispred interesa cijelog grada, onda će problemu pristupati iz perspektive iz koje ti gledaš na stvari. Naravno, nit će se oni meni nit će se tebi prilagođavati, ali ako krenu prvim putem, na moj glas mogu računati. Ako krenu drugim putem, ima i drugih lijevih stranaka, pa jel.
Da se razumijemo, koristim centralno grijanje i bez obzira na trenutnu cijenu ne bih ga mijenjao.
Ali, ako neko hoće da prestane koristiti neku uslugu, mora to moći uraditi u potpunosti. Bilo to grijanje, struja, voda itd. Sve ostalo, nemogućnost potpunog otkazivanja neke usluge je po meni prevara, pljačka, kršenje prava i potrošača i privatnog vlasništva itd.
Stranka koja podržava ili "zatvara oči" pred tom prevarom, ne zaslužuje podršku.
A za svakodnevni život građana mislim da su takva pitanja bitnija od velikih tema i da bi se stranke morale više pozabaviti njima. Ja polažem velike nade u NS, ali ako na ovakva pitanja ne odgovore, onda ću se pitati, šta su to oni drugačiji?
Voio bih vidjeti ne stav da su na primjer za zaštitu okoline, nego da tačno i precizno napišu: Ako mi pobijedimo, ili ako možemo uticati, naš plan je da zakon o zaštiti okoline izgleda ovako, zakon o šumama ovako, o vodama ovako, o komunalnim uslugama ovako, o radu, o zdravstvenoj zaštiti ovako, o ovome-onome ovako itd. A ne "Naši principijelni stavovi o poštovanju okoline, ljudskim pravima, ulasku u EU itd su sljedeć". To ništa ne znači. Treba to malo, lažem, treba to podosta precizirati i konkretizovati.
Pa tako o svim temema, to jeste barem onim koje su najatraktivnije za većinu pojedinca u svakodnevnom životu.
Za sada sam najbliži njima, iako nisam baš pristalica centra (mislim da je NS više centar malo ulijevo nego prava ljevica ili klasični lijevi centar), ali lijevi su ovdje skoro pa mrtav konj kojeg tjeraju.
Treba im dati šansu, ali meni treba nešto konkretno da me pogura.
Ostali znaju svoje, možda nisam u pravu, ali sada tako razmišljam.