Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post Reply
julisiz es grant

#2801 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by julisiz es grant »

Woody wrote:
Otpremljena drugostepena presuda u predmetu Saša Baričanin (07.06.2012. 14:05)

Apelaciono vijeće Odjela I za ratne zločine Suda BiH, nakon održane sjednice, donijelo je i otpremilo drugostepenu presudu kojom se odbacuje, kao neblagovremena, žalba optuženog Baričanina, odbijaju kao neosnovane žalbe Tužilaštva BiH i branioca optuženog, te se potvrđuje prvostepena presuda. Prvostepenom presudom optuženi Baričanin je proglašen krivim za krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka a), u vezi sa članom 29. Krivičnog zakona BiH (KZ BiH), te tačke c) i g) istog člana KZ BiH, a sve u vezi sa članom 180. stav 1. KZ BiH i osuđen na kaznu
zatvora u trajanju od 18 godina. Protiv ove presude blagovremene žalbe su izjavili Tužilaštvo BiH i branilac optuženog, dok je optuženi uložio žalbu nakon proteka zakonskog roka za ulaganje žalbe. Tužilaštvo BiH je u žalbi istaklo prijedlog da Sud u cijelosti uvaži predmetnu žalbu, te preinači pobijanu presudu, tako što će optuženom izreći istu vrstu kazne, ali u dužem trajanju, dok je odbrana predložila da se prvostepena presuda ukine i odredi novi pretres pred vijećem Apelacionog odjeljenja. Vijeće Apelacionog odjeljenja je održalo javnu sjednicu na kojoj su stranke i branilac iznijeli i ukratko obrazložili svoje žalbene navode, te ispitalo pobijanu presudu u granicama žalbenih navoda i donijelo drugostepenu presudu kojom
se odbacuje, kao neblagovremena, žalba optuženog Baričanina, odbijaju kao neosnovane žalbe Tužilaštva BiH i branioca optuženog, te se pobijana presuda potvrđuje. Prvostepenom presudom optuženi Saša Baričanin je proglašen krivim što je, u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih,
paravojnih i policijskih snaga tzv. Srpske Republike BiH, potom Republike Srpske, usmjerenog protiv civilnog nesrpskog stanovništva grada Sarajeva,
znajući za takav napad te da njegove radnje čine dio tog napada, dana 13. jula 1992. godine, zajedno sa još jednim licem, u naselju Grbavica u Sarajevu, došao u kuću u kojoj se nalazilo pet osoba, od kojih su troje odveli i lišili života, dok je optuženi sam, nad jednom od preostale dvije osobe izvršio radnje silovanja i odvođenja u ropstvo, te je dopustio jednom neidentifikovanom licu da uđe u stan te da nad zatočenom osobom izvrši silovanje.
Znači, za jedno 6-7 g (2/3 kazne, dobro vladanje...) ova pogan je "raus", kada će imati oko 55 g života. Moći će on još "lakirati" u Mokrom do peMzije, a možda u Ćelovini napiše i kakvu knjigu (mada sam skeptik da je savladao sva slova). Pa predlažem braćo Bošnjaci (vi mlađi), da mu se u ta doba organizuje prigodan doček na slobodu sa komisijom dobrodošlice (svakako u organizacioni odbor uključiti "Askere" i "Anti-Dejtonce") ;-)
U zatvoru je od 2011. a osuđen je na 18 godina. To je malo više od 6-7 godina još zatvora. Po našem zakonu nema prijevremenog oslobađanja za osuđene za ratne zločine na više od 10 godina.
Kazna nije mala, pogotovo uzmemo li u obzir da, zbog odluke Ustavnog suda, naši sudovi za GENOCID ne mogu dosuditi kaznu veću od 20 godina.
aldinjo

#2802 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by aldinjo »

eyesburn wrote:
aldinjo wrote: Koji je problem sa Akserom? Dokazi, argumenti?
:lol: :lol: :lol:

strašno kakvi ovdje ordiniraju, čuj kakav je problem sa onom zatucanom bandom primitivaca zaostalih u ranom srednjem vijeku.

nikakav problem, kao i sa srbskom čašću, dverima i sl. organicijama. možete svi zajedno pod ruku i u kolo. :roll:
Koje tebe šta pitao? Ti nisi u putu stid sreo pa možeš nekoga koga ne poznaješ nazvati zatucanom bandom primitivaca. Sram te bilo. Izvinjavam se zbog off-topic.
karanana

#2803 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karanana »

julisiz es grant wrote:
Woody wrote:
Otpremljena drugostepena presuda u predmetu Saša Baričanin (07.06.2012. 14:05)

Apelaciono vijeće Odjela I za ratne zločine Suda BiH, nakon održane sjednice, donijelo je i otpremilo drugostepenu presudu kojom se odbacuje, kao neblagovremena, žalba optuženog Baričanina, odbijaju kao neosnovane žalbe Tužilaštva BiH i branioca optuženog, te se potvrđuje prvostepena presuda. Prvostepenom presudom optuženi Baričanin je proglašen krivim za krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka a), u vezi sa članom 29. Krivičnog zakona BiH (KZ BiH), te tačke c) i g) istog člana KZ BiH, a sve u vezi sa članom 180. stav 1. KZ BiH i osuđen na kaznu
zatvora u trajanju od 18 godina. Protiv ove presude blagovremene žalbe su izjavili Tužilaštvo BiH i branilac optuženog, dok je optuženi uložio žalbu nakon proteka zakonskog roka za ulaganje žalbe. Tužilaštvo BiH je u žalbi istaklo prijedlog da Sud u cijelosti uvaži predmetnu žalbu, te preinači pobijanu presudu, tako što će optuženom izreći istu vrstu kazne, ali u dužem trajanju, dok je odbrana predložila da se prvostepena presuda ukine i odredi novi pretres pred vijećem Apelacionog odjeljenja. Vijeće Apelacionog odjeljenja je održalo javnu sjednicu na kojoj su stranke i branilac iznijeli i ukratko obrazložili svoje žalbene navode, te ispitalo pobijanu presudu u granicama žalbenih navoda i donijelo drugostepenu presudu kojom
se odbacuje, kao neblagovremena, žalba optuženog Baričanina, odbijaju kao neosnovane žalbe Tužilaštva BiH i branioca optuženog, te se pobijana presuda potvrđuje. Prvostepenom presudom optuženi Saša Baričanin je proglašen krivim što je, u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih,
paravojnih i policijskih snaga tzv. Srpske Republike BiH, potom Republike Srpske, usmjerenog protiv civilnog nesrpskog stanovništva grada Sarajeva,
znajući za takav napad te da njegove radnje čine dio tog napada, dana 13. jula 1992. godine, zajedno sa još jednim licem, u naselju Grbavica u Sarajevu, došao u kuću u kojoj se nalazilo pet osoba, od kojih su troje odveli i lišili života, dok je optuženi sam, nad jednom od preostale dvije osobe izvršio radnje silovanja i odvođenja u ropstvo, te je dopustio jednom neidentifikovanom licu da uđe u stan te da nad zatočenom osobom izvrši silovanje.
Znači, za jedno 6-7 g (2/3 kazne, dobro vladanje...) ova pogan je "raus", kada će imati oko 55 g života. Moći će on još "lakirati" u Mokrom do peMzije, a možda u Ćelovini napiše i kakvu knjigu (mada sam skeptik da je savladao sva slova). Pa predlažem braćo Bošnjaci (vi mlađi), da mu se u ta doba organizuje prigodan doček na slobodu sa komisijom dobrodošlice (svakako u organizacioni odbor uključiti "Askere" i "Anti-Dejtonce") ;-)
U zatvoru je od 2011. a osuđen je na 18 godina. To je malo više od 6-7 godina još zatvora. Po našem zakonu nema prijevremenog oslobađanja za osuđene za ratne zločine na više od 10 godina.
Kazna nije mala, pogotovo uzmemo li u obzir da, zbog odluke Ustavnog suda, naši sudovi za GENOCID ne mogu dosuditi kaznu veću od 20 godina.
koliko je batko dobio?
akaunt

#2804 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by akaunt »

Pet godina manje od pola vijeka!
Vjerovatno se Veselin ne bi slozio ali ja mislim malo !
julisiz es grant

#2805 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

akaunt wrote:Pet godina manje od pola vijeka!
Vjerovatno se Veselin ne bi slozio ali ja mislim malo !
Mislim da mu je zalbeno vijece smanjilo na 42 godine.
Kako god, vjerovatno ce iz zatvora izaci jedino s nogama naprijed. I niko od ratnih zlocinaca nije na nasem sudu dobio tako visoku pravosnaznu kaznu, koja je 3 godine manja od maksimalne moguce. Drugi po duzini dosudjene robije je Slovenac Franc Kos, koji sluzi kaznu od 35 godina za ubistva Srebrenicana na Branjevu.
BISTRIK100

#2806 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by BISTRIK100 »

Dezurni_kriticar wrote:
Nedobrovoljac wrote:.
Nekako s proljeća wrote:¸Fula jel' da? Ti si bio ''gardista '' ... :D
Nisam bio ni gardista ni beli vuk.
Predpostavljam da te interesuje maj 95. na Debelom brdu. Nemam direktnih saznanja o tom. Kao i poslije svake neuspjele akcije išle su priče tipa: ko je naredio, a ko je bio protiv, da li je bila dojava ili ne... i sl.
Što se tiče Rusa, i generalno ‚‚Aleksićevih‚‚ nikad nije bilo zamjerki na njihovo ponašanje, bilo u borbi ili prema civilima i zarobljenicima. Aleksiću je najviše štete napravio njegov imidž.
Sa dijelom te grupe Rusa, imao sam iskustvo kod Goražda, i bili su izuzetni broci, a sad koji im je bio motiv... mislim da je to individualno. U svakom slučaju to nisu bili vjerski fanatici, što danas mnogi žele da ih prikažu kao pravoslavne mudžahedine‚‚
Evo jedan opis iz prve ruke - maj 1995. - Debelo brdo (Antene)

Već neko vrijeme prije događaja na Debelom brdu, kojeg ću ovdje opisati, redovno smo, kao interventna jedinica, preuzimali liniju na antenama (vrh Debelog brda) u noćnim satima, jer su četnici, korištenjem radnog voda, kopanjem tranšeje prema našem bunkeru na vrhu Debelog brda, pokušavali da nas potisnu sa te pozicije. Naime, tu smo imali dva bunkera, jedan odmah ispod antena, odakle smo mogli da pratimo putnu komunikaciju Lukavica – Pale, i jedan odmah 20-ak metara ispod njega, koji je služio da zaštiti izvlačenje posade iz gornjeg bunkera ili da spriječi napredovanje neprijatelja prema njemu, u slučaju snažnijeg napada. Zvuci krampi i lopata su se svakim novim danom mogli čuti sve bliže našim bunkerima. Sve je bilo dobro dok udaljenost između te nove četničke tranšeje i naših bunkera na antenama nije postala suviše mala. Borci iz bataljona u čijoj zoni odgovornosti se ovo dešavalo su nerado provodili noći u tim gornjim bunkerima, jer je bilo samo pitanje trenutka kada će se četnici odlučiti za napad. Zbog toga je tokom noćnih sati na taj položaj izlazila naša interventna jedinica, tadašnji POČ 115. brigade (sastavljen najvećim dijelom od pripadnika nekadašnje jurišne čete 10. bbr). Vrijeme je odmicalo i moralo se nešto učiniti...

Prvo je jednu noć došla ekipa inženjeraca i razbacali smo tokom noći protivpješadijske mine oko gornjeg bunkera.
Nakon par dana je na tom dijelu linije prebjegao na našu stranu cio radni vod, koji je kopao spomenutu tranšeju u pravcu našeg bunkera na antenama. Svi su sprovedeni bezbjednjaku i svi su u svojim izjavama spominjali četnički napad na koji su se četnici pripremali i zbog kojega su i bili prinuđeni da kopaju tranšeju. Znači, četnici su planirali da se privuku našem bunkeru na što manju udaljenost (tranšeja je već dospjela na 20-ak metara od našeg bunkera), te da na taj način izbjegnu prebacivanje preko dobro pokrivenog prostora (preko igrališta u dnu Debelog brda)... Odlično... Sada smo znali da spremaju napad i imali smo za to i dokaz ali nismo znali ni kada ni kojim snagama namjeravaju napasti...

Par dana nakon toga se iz čista mira zapucalo na suprotnoj strani grada, na Špicastoj stijeni. Nakon samo par minuta «Špica» je već solidno proradila i mogli su se čuti jasno i protivoklopi i pješadijska vatra i četnička artiljerija. Nama u kasarni svira uzbuna... Dok se užurbano okupljamo i opremamo, nagađamo o tome na koju stranu će nas okrenuti... Jevrejsko? Debelo? Ablakovina? Zelengorska? Ili u ispomoć na drugu stranu odakle se čula grmljavina koja je nagovještavala belaj? Za samo par minuta smo već bili u kombiju i penjali se prema Soukbunaru. Svi smo na neki način osjetili olakšanje jer makar idemo na dio linije koji maltene svi poznajemo dobro kao svoj džep. Nismo puno pričali i atmosfera u kombiju je bila napeta kako to obično biva kada su u pitanju takve situacije. Samo je poneko, tu i tamo, kakvom nesuvislom šalom pokušavao da otkloni nelagodu koja nas je ispunjavala.

Prođosmo lijevo pored rezervoara na Soukbunaru i tek nam je malo nedostajalo da izađemo gore na zaravan, kad tačno na raskrsnicu gore ispred nas, dvadesetak metara od kombija, pade minobacačka granata. Božje davanje, sreća ili sudbina – svi smo živi i svi OK. U sljedećih deset sekundi smo već parkirani iznad kratera u asfaltu i istrčavamo iz kombija u onu malu pećinu u stijeni odmah naspram raskrsnice. Komandir POČ-a (H.H.) odmah po ulasku u pećinu traži da se preraspodjelimo po odjeljenjima pa 1. odjeljenju 1. vod-a POČ-a (kojim sam komandovao), izdaje naređenje da se odmah uputimo na dio linije u podnožju Debelog brda i da pojačamo 4 stražarska mjesta sa našim ljudima. Trčećim korakom, pod duplim borbenim kompletima i svom silom tromblona, ručnih bombi i mina za RPG, spuštamo se na taj dio linije i pojačavamo 4 stražarska mjesta sa po 2 čovjeka iz POČ-a. Na ovome dijelu linije sve je još uvijek mirno. Svi nas gledaju upitno, ne slutivši šta nam se svima sprema. Tada nekada dolazi i naredba da našim ljudima pojačamo i dva spomenuta bunkera ispod antena. Jedan pripadnik naše jedinice odlazi u gornji bunker a jedan u onaj donji. Još uvijek je sablasno mirno... A onda počinje lagana uvertira... Četo, iz bunkera kojeg sam mogao da lijepo gledam u puškarnicu, počne lagano da nam štema betonsku puškarnicu a sa te udaljenosti od 100-injak metara M84-ka je u toj raboti bila više nego učinkovita. Kod svakog rafala meci su ulijetali u naš bunker ili krnjili puškarnicu, pršteći tako u bunkeru komade naše puškarnice od betona, koja je svako malo bivala sve veća. U bunkeru nas dvojica iz POČ-a i dvojica starijih ljudi koji su tu davali stražu. Uspjeli smo nekako da poliježemo jedni preko drugih, kako bi se sklonili od direktnog pogotka ili od krhotina betona... Trajalo je to možda sve skupa nekih 5 minuta. Onda tišina. I onda moj drug Nerćo koji uskače u bunker naglvačke i panično traži RB ili RPG i vrišti: Ljudi, šta vam je?!!! Eto ih idu!!! Eto ih bolan trče preko livade!!!
I onda je nastupio pakao...

Istrčali smo svi u tranše i rasporedili se na svkih 2 do 2,5 metra. Pogledao sam preko grudobrana i isprva nisam mogao da vjerujem svojim očima: Trojica četnika počeli da pretrčavaju brisani prostor, trče uzbrdo i gube mi se iz vidika u rastinju ispod našeg donjeg bunkera na antenama. Iza njih trči sljedeća grupa. Ne mogu da ustanovim odakle niču na sred poljane. Iz naše tranšeje grmi. Imamo ih sa boka na prostoru od nekih 150-200 metara, koliko moraju preći livade i brisanog prostora, do prvog rastinja, gdje ih je gotovo nemoguće vidjeti golim okom. Ovu drugu grupu neutrališemo na pola njihovog puta, što tromblonima, što minama iz RPG-ja, što pješadijskim naoružanjem. No, iza te izlazi sljedeća grupa... Pa sljedeća... Pa sljedeća... Jedni padaju a drugi iskaču iz ničega u sred poljane i trče preko poginulih prema našim bunkerima po obodu Debelog brda... Prošao sam mnoga ratišta tokom rata i nagledao se i akcija i napada i odbrana, ali moram priznati tim četama da su stvarno imali jaja, jer izviriti tada glavu iz zemlje i pokušati pretrčati tih 150-200 metara uzbrdice, pod punom borbenom spremom, bio je poduhvat vrijedan klimoglava...

Ubrzo nastaje haos. Uključuju se i četnička praga, koja iz pozadine mlati vreće kojima smo štitili tranšeju na mjestima na kojima kamenito tlo nije dopuštalo da se kopa dublje od 40-ak cm. Vreće su letjele okolo kao da su punjene perjem, pa je komunikacija tranšejom na nekoliko mjesta postala ravna samoubistvu. Desetci granata se pretvaralo u stotine a stotine u hiljade... Prštalo je na sve strane. Onda eksplozija na gornjem bunkeru odmah ispod antena. Poznat zvuk eksplozije ručne bombe u zatvorenom prostoru. Pokušavamo induktorskim telefonom uspostaviti vezu sa gornjim bunkerom. Uzaluno. Veza je negdje prekinuta. Dvojica momaka idu da pokušaju naći prekid na kablu, slijedeći ga prema gornjem bunkeru... Skrpili su kabl koji je bio pokidan gelerima na nekoliko mjesta, ali zbog raznesenih vreća na pojedinim mjestima, nisu mogli doprijeti do gornjeg bunkera. Pozivali smo gornji bunker, no nismo već par sati odozgo imali bilo kakav znak da su ljudi uopšte živi. Onda na gornji bunker uputismo našeg Rokija, dečka koji se za tu misiju dobrovoljno prijavio. Trebalo se pod svaku cijenu dokopati gornjeg bunkera i provjeriti stanje, odnosno, ima li gore iko da je živ? Nakon nekog vremena Roki se vraća. Izraz njegovog lica govorio nam je više nego riječi. U gornjem bunkeru nije bilo preživjelih. Ubrzo se iz tog bunkera oglasila naša M-84-ka. Ali tukla je po našoj strani. Imala nas je manje više na dlanu, jer nismo skrivali svoje tranšeje od svojih bunkera. U to mi se već javljaju momci, ponestaje nam municije i tromblona. Probijam se do IKM-a, smještenog u jednoj kući dole niže niz ulicu i kratko izvještavam komandira čete o stanju gore na liniji, te se natovarim municijom i trčeći se vraćam na liniju. Prvim pogledom obuhvatim prostor gdje je maloprije iza bunkera od vreća sa zemljom, stajao neki momak i tresao iz PM-a. Molio me i njemu da iznesem koji okvir. Tamo nema momka, nema vreća, samo mu noge vire ispod kamare svega i svačega. I sve se dimi. Onda blijesak i eksplozija u tranšeji. Vriska... Tom prilikom, na licu mjesta, život gubi rahmetli Haris, miran, lijepo odgojen plavi momčić iz bataljonskog IDV-a. Tom prilikom biva ranjen moj veliki prijatelj i drug N.Č. Vidim, vuku ga niz tranšeju prema našem bunkeru, iz njega krv u mlazevima šišti kao na tuš. Pokušavaju ga previti u plitkoj i uskoj tranšeji, četvorica ih se zabavila ranjenikom i svi se skupa s njime nabili u 2 metra prostora. A onaj gore, četo koji je zaposjeo naš gornji bunker ispod antena, našom M-84-kom rafala po nama i vraća zemlju sa grudobrana nazad u tranšeju... Pritrčim nekako i uhvatim N.Č. za tregere jurišnog prsluka koji se kopčao između nogu a drugi kolega ga uhvati za kragnu i nekako polusagnuti, potrčimo niz tranše. Išlo je nekako sve dok su nam vreće pružale kakav takav zaklon. Onda smo došli na sasvim plitki dio tranšeje odakle više nije bilo smisla pokušavati u tom stavu kretati se naprijed. Vratio sam kolegu na liniju a podvukao sam se ispod N.Č. i tako puzajući ga vukao naniže, ka pripremi. Ubrzo smo obojica ličili na zombije sa svom tom njegovom krvi prosutoj po nama. Onaj odozgo opet vraća zemlju po nama. N.Č. mi odozgo šapuće da ga ostavim tu, da je dobro, da se spasavam kako znam i umijem. Ne može tako bratac, kažem mu. Onda se nekako izvučem ispod njega i ispuzam niz tranše još par metara i vidim da nakon 20-ak metara jedne čistine, iza neke garaže, stoji naš lik i ispucava tromblone gore prema našem bunkeru kojeg je zaposjeo četo. Zovem ga da mi pomogne prenijeti N.Č. preko čistine do ćoška garaže. Lik se pravi da me ne čuje. Onda skočim, pretrčim livadicu i natjeram lika s puškom da ide ispred mene da izvučemo N.Č. Tako dotrčimo do njega, uhvatimo ga ko je gdje stigao, pa nazad ka garaži. N.Č. već gubi svijest i nekako ga prebacujemo do IKM-a gdje je već čekalo vozilo koje ga je transportovalo u bolnicu. Kasnije doznajemo da je N.Č. stabilan ali izrešetan ko sir. Izgubio bruku krvi ali sreća, nije geler zakačio niti jedan vitalan organ. Evo ga danas, u vrijeme kada ovo pišem, dripac veći i jači od mene, hahaha. Nego da se vratim na priču toga dana... Nakon što sam dole izvukao N.Č., ponovo kupim municiju, bombe i tromblone i trčim nazad na liniju. Gore i dalje vlada haos. Artiljerija UBI. Praga UBI. Četo iz gornjeg bunkera – UBI... Ne možeš glave podići. Ali ipak i dalje kosimo po livadi po kojoj su još uvijek, sada pojedinačno i u nepravilnim intervalima, pokušavali da se probiju četnici do bunkera na obodu Debelog brda. Jedan padne, drugi trči. Nevjerovatno. Potvrdit će svi oni koji su taj dan bili na Debelom brdu. Znamo koliko je važno odsjeći im put ka prvom rastinju, jer odatle lako mogu da se probiju do naših bunkera poprilično neopaženo. Dolazi naređenje da se pom svaku cijenu neutrališe četnik u našem gornjem bunkeru. Pokušavali smo na sve moguće načine. Pokušavali smo svim i svačim, jednostavno nam nije polazilo za rukom da minu RB-a ili RPG-a ubacimo pravom putanjom na pravo mjesto. Ili je smetala grana, ili konfiguracija terena, ili nas je lik odozgo jednostavno tako «zakucavao», da mu nikako nismo mogli prići. Ubrzo smo potrošili ono što smo imali od protivoklopnih sredstava i javili smo to u IKM. Onda su oni zvali brigadu a brigada Korpus. I onda su u Korpusu odlučili da će gađati taj bunker sa brda Hum – Maljutkom. Tako je i bilo. Povukli smo se malo a zrakom je zazvrčala svojim karakterističnim zvukom prva – i promašila je cilj. Druga je bila tačna. Četo je ostao ležati preko vreća od polusrušenog bunkera... Kako se bližila noć, tako je vatra polako jenjavala. Došla nam je smjena. Momci iz bataljona. Mi se polako povlačimo ka IKM-u a odatle u kasarnu. Gledam se u ogledalu. Uniforma mi kompletna krvava. Tražimo od komandira da nas pusti kući. Kaže nema šanse. Dolaze nam Silajdžić i Predsjednik. Nakon sat vremena, stvarno nam dođoše u posjetu Silajdžić i Predsjednik. Dovukli nam dva kombija puna svega. Predsjednik nam tada reče: Dragi momci, došao sam samo da uživo vidim kako izgledaju ti heroji koji su ovo danas izdržali... Kasnije čujemo - nadrapala jedinica Bijeli vuk...Eto, tako je iz moje perspektive izgledao ovaj dan na Debelom brdu... Ako ovo čita još neko ko je bio direktan sudionik događaja, neka se javi sa komentarom.

I samo još da dodam... Ozdravio kasnije N.Č. vidimo se po nekad ovako u prolazu. Kažem mu nekad onako iz zalebancije: Uhhhh, trebao sam te onaj dan samo dokusuriti, hahaha. Kaže, trebao si... I kasnije mi bio obećao da će mi srediti da preko neke engleske firme dođem sa njim raditi u Libiju, gdje je uzimao cifru već godinama. I ja mu povjerovao. I delegat me izradio... I ti sad vidi kome ćeš živote spašavati... hahahaha

LP
Ovo je jedan post sa slavic.net Znas li koliko je cetnika poginulo u ovom napadu na Debelo brdo?9 mi je nesto malo.

Lijep pozdrav svima. Zanima me da li ima ovdje ima neko od pripadnika VRS-a koji su učestvovali u neuspješnom napadu na Debelo brdo (iznad Jevrejskog groblja) u mjesecu junu 1995. godine, a koji su raspoloženi razmijeniti svoje sjećanje na taj događaj? Bio bih veoma zahvalan s obzirom da sam sa svojom jedinicom tokom tog napada branio položaje Armije BiH na spomenutoj lokaciji.

Ja imam informaciju da je nakon napada na Debelo brdo neko na televiziji izjavio da je tom prilikom poginulo 27 vojnika VRS-a. Zanima me, između ostaloga, da li je ovaj podatak tačan, te koju ulogu u ovoj akciji je imala jedinica "Beli Vukovi" sa Pala i koliki su njihovi gubici u ljudstvu u ovoj akciji? Naravno, ako koga to zanima, zauzvrat sam raspoložen do u detalje napisati kako je sve to izgledalo iz perspektive nas koji smo bili "sa druge strane" nišana.

Takođe me zanima kako je došlo do prebjega na našu stranu 6 pripadnika radnog voda, na samo par dana prije ovoga vašeg napada? Oni su nas, hvala Bogu na nebesima, pravovremeno informisali o vašim namjerama da ovladate našim bunkerima 1 (odmah ispod betonskog hangara i antena) i 2 (nešto malo niže od keca, ali i malo dublje ka dalekovodnom stubu).

Na kraju, zanima me i koliko je zaista bilo žrtava u autobusu koji je saobraćao na relaciji Lukavica - Pale, a koji je gađan sa našeg položaja na ovoj lokaciji, te da li se radilo o vojnom transportu ili o civilnoj liniji?

Unaprijed se zahvaljujem za odgovore.
RE: Napad na Debelo brdo (antena) - juni 1995.
Prema informacijama kojima ja raspolažem, u akciji (napadu) na Debelo brdo, koja se desila 16. i 17. juna 1995. godine poginulo je devet pripadnika VRS:
• Gulija (Milenko) Spasoje
• Đurđić (Đorđe) Stojan
• Đukić (Milan) Žarko
• Dragičević (Stevan) Milan
• Samardžić (Milorad) Novo
• Džebo (Stevan) Branko
• Topalović (Branko) Milisav
• Petrović (Milan) Vitko - umro sledećeg dana u bolnici Kasindo
• Savić (Jovan) Savo
aldinjo

#2807 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by aldinjo »

BISTRIK100 wrote: Ovo je jedan post sa slavic.net Znas li koliko je cetnika poginulo u ovom napadu na Debelo brdo?9 mi je nesto malo.

Lijep pozdrav svima. Zanima me da li ima ovdje ima neko od pripadnika VRS-a koji su učestvovali u neuspješnom napadu na Debelo brdo (iznad Jevrejskog groblja) u mjesecu junu 1995. godine, a koji su raspoloženi razmijeniti svoje sjećanje na taj događaj? Bio bih veoma zahvalan s obzirom da sam sa svojom jedinicom tokom tog napada branio položaje Armije BiH na spomenutoj lokaciji.

Ja imam informaciju da je nakon napada na Debelo brdo neko na televiziji izjavio da je tom prilikom poginulo 27 vojnika VRS-a. Zanima me, između ostaloga, da li je ovaj podatak tačan, te koju ulogu u ovoj akciji je imala jedinica "Beli Vukovi" sa Pala i koliki su njihovi gubici u ljudstvu u ovoj akciji? Naravno, ako koga to zanima, zauzvrat sam raspoložen do u detalje napisati kako je sve to izgledalo iz perspektive nas koji smo bili "sa druge strane" nišana.

Takođe me zanima kako je došlo do prebjega na našu stranu 6 pripadnika radnog voda, na samo par dana prije ovoga vašeg napada? Oni su nas, hvala Bogu na nebesima, pravovremeno informisali o vašim namjerama da ovladate našim bunkerima 1 (odmah ispod betonskog hangara i antena) i 2 (nešto malo niže od keca, ali i malo dublje ka dalekovodnom stubu).

Na kraju, zanima me i koliko je zaista bilo žrtava u autobusu koji je saobraćao na relaciji Lukavica - Pale, a koji je gađan sa našeg položaja na ovoj lokaciji, te da li se radilo o vojnom transportu ili o civilnoj liniji?

Unaprijed se zahvaljujem za odgovore.
RE: Napad na Debelo brdo (antena) - juni 1995.
Prema informacijama kojima ja raspolažem, u akciji (napadu) na Debelo brdo, koja se desila 16. i 17. juna 1995. godine poginulo je devet pripadnika VRS:
• Gulija (Milenko) Spasoje
• Đurđić (Đorđe) Stojan
• Đukić (Milan) Žarko
• Dragičević (Stevan) Milan
• Samardžić (Milorad) Novo
• Džebo (Stevan) Branko
• Topalović (Branko) Milisav
• Petrović (Milan) Vitko - umro sledećeg dana u bolnici Kasindo
• Savić (Jovan) Savo
Valjda u maju 1995. godine se desila ova akcija a ne u junu!? :?
Seawolf

#2808 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Seawolf »

Sarajmen wrote:Isto sam se sinoć zapitao u vezi nesklada u datumu.
Da, bitka je bila u maju '95-e.

A i naši bunkeri su pogrešno nazvani. Koliko se sjećam, bunker koji su privremeno zauzeli, bio je označavan kao devetka, a ne kao jedinica.
BISTRIK100

#2809 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by BISTRIK100 »

Da li su nasi gadjali sa raketama crvenim strijelama sa Izvrsnog vijeca ili sa UNIS-ovih nebodera?
Last edited by BISTRIK100 on 06/04/2018 00:52, edited 2 times in total.
pirpa

#2810 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by pirpa »

Mogao bi se zakleti da sam na ovoj temi već pročitao identičan komentar kao ovaj gornji od forumaša @BISTRIK100
sparky

#2811 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by sparky »

pirpa wrote:Mogao bi se zakleti da sam na ovoj temi već pročitao identičan komentar kao ovaj gornji od forumaša @BISTRIK100
On izgleda ne citira nego kopira post i doda pitanje ili komentar. Mene je zbunio na dvije ili tri teme.
rocknroller

#2812 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by rocknroller »

Današnji izled garaža, Šoping Centar, Grbavica. Kad bi znale pričati...

Image
Image
Image
BISTRIK100

#2813 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by BISTRIK100 »

agent_zero wrote:Odlične slike, pravo malo bogatstvo. Lijepo je vidjeti one nebodere dok još nisu izgorili.

A što se tiče upada na Trg, valjda znaš da je onaj Brne sa svojim četnicima krenuo na Trg i da je 18 njegovih ljudi ostao u Lorisu i Palmi. Imaju sve snimci. Čak su i ovdje postavljani. To je bio jedan od prvih pokušaja. Poslije dolazi bitka kod 11 plavih.
Znam da je ta akcija provanjena i da su nasi snajperisti dosli vece prije na okolne zgrade da ih docekaju.
Last edited by BISTRIK100 on 04/04/2018 04:10, edited 1 time in total.
BISTRIK100

#2814 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by BISTRIK100 »

kv99 wrote:U toku sudjenja u Haagu opisan je dogadjaj na Debelom Brdu iz maja 1995 gdje se spominje da su cetnici imali relativno velike gubitke u malom vremenu na Debelom Brdu a kako to pokriva podrucje sa ove teme pa da li iko zna sta se tu tacno dogodilo ?

TUŽILAC UERC-RECLAF – PITANJE : Početkom maja 1995. godine da li su
Beli vukovi učestvovali u jednoj borbenoj operaciji na Debelom brdu iznad
Jevrejskog groblja u Sarajevu?
SVEDOK C-017 – ODGOVOR: Da, jesu.
TUŽILAC UERC-RECLAF – PITANJE : Koji zadatak su imali Beli vukovi i ko im
je dao taj zadatak?
SVEDOK C-017 – ODGOVOR: Prvo je došao dopis iz Sarajevsko-romanijskog
korpusa, potpisan od strane generala Miloševića, da je Ratko Mladić naredio
Srđanu Kneževiću da izvrši proboj na Debelo Brdo.
TUŽILAC UERC-RECLAF – PITANJE : Da, možete li da nastavite?
SVEDOK C-017 – ODGOVOR: Da, mogu. Ovaj, Srđan u to vrijeme nije
mogao da stupi u kontakt sa Mladićem zato što je Mladić već bio, ne mogu
da se sjetim, negde oko Bihaća, uglavnom na drugoj strani Republike
Srpske, ovaj i bila je velika svađa između Srđana i njegovog zamjenika
Cvetka Gačanina jer na kraju ni Srđan nije bio voljan da ide na, u tu akciju
Debelo Brdo, a ovaj, jer je to bilo jako utvđeno, međutim, pošto ipak na
kraju nije htio da prekrši Mladićevo naređenje, odlučeno je ipak da se ta
akcija izvede.
TUŽILAC UERC-RECLAF – PITANJE : Koja je još jedinica učestvovala u toj
operaciji?
SVEDOK C-017 – ODGOVOR: Četnici Slavka Aleksića, iz pravca Jevrejskog
groblja.

TUŽILAC UERC-RECLAF – PITANJE : Za vreme operacije na Debelom Brdu
da li su Beli vukovi pretrpeli teške gubitke?
SVEDOK C-017 – ODGOVOR: Da, jesu.
TUŽILAC UERC-RECLAF – PITANJE : Da li je i sam Knežević ranjen?
SVEDOK C-017 – ODGOVOR: Da, jeste.
+ isti svjedok

OPTUŽENI MILOŠEVIĆ – PITANJE : Dobro, preskočiću neka pitanja koja bi
mogla da vas identifikuju. Recite mi samo, vi ste početkom 1995. godine
učestvovali u dve vojne operacije i to u Maloj Orlici i Debelom Brdu?
SVEDOK C-017 – ODGOVOR: Da.
OPTUŽENI MILOŠEVIĆ – PITANJE : I tu je bio, koliko sam shvatio, žestok
sukob, vaša jedinica je izgubila, kako vi kažete ovde, 12 ljudi za 10 minuta?
OPTUŽENI MILOŠEVIĆ – PITANJE : Znači da su ozbiljne gubitke imali.
Je li tačno da su borbe na Debelom Brdu vođene bez odobrenja Ratka
Mladića?
http://www.hlc-rdc.org/Transkripti/Milo ... 02003..pdf

Sa slavic.net Ovaj autor je napisao knjgu o Belim vukovima."Kako je izgledao epski juriš Belih Vukova na Debelo brdo u Sarajevu, gde je bilo 14 ranjenih i jedan poginuli pripadnika Belih Vukova". Ocigledno laze.Napisao sam odgovor ali ga ovaj cetnik cija je web stranica nije objavio.

"U ovoj knjizi mozete procitati kako su Beli vukovi ubili Supermena i Betmena.Ako ste ljubitelj naucne fantastike obavezno trebate nabaviti ovu knjigu.Jedna od njegovih lazi je da je na napad na Debelo brdo poginuo samo jedan pripadnik Beli vukova.Seselj je na TV rekao da je poginulo 27 VRS.Ako laze u vezi broja poginulih onda laze u vezi svega ostalog.Ne moze mu se vjerovati"
Last edited by BISTRIK100 on 11/04/2018 04:20, edited 1 time in total.
BISTRIK100

#2815 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by BISTRIK100 »

agent_zero wrote:Odlične slike, pravo malo bogatstvo. Lijepo je vidjeti one nebodere dok još nisu izgorili.

A što se tiče upada na Trg, valjda znaš da je onaj Brne sa svojim četnicima krenuo na Trg i da je 18 njegovih ljudi ostao u Lorisu i Palmi. Imaju sve snimci. Čak su i ovdje postavljani. To je bio jedan od prvih pokušaja. Poslije dolazi bitka kod 11 plavih.
Imaju li ikakvi snimci tih ubijenih cetnika?
Last edited by BISTRIK100 on 11/04/2018 04:22, edited 1 time in total.
karanana

#2816 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karanana »

BISTRIK100 wrote:Da, snajperi su djelovali sa zgrade izvršnog vijeća po Grbavici.
Bio sam sa kolegom jedna od posada na izvršnom vijeću i dejstvovali smo ISKLJUČIVO PO VOJNIM CILJEVIMA na Grbavici.
Obično su nas aktivirali kada bi četnici pojačali dejsto pješadijskim oružjem u rejonu Jevrejskog groblja, Vrbanje mosta, Borka i Debelog brda.
U takvim prilikama smo ih znali "smiriti" za samo desetak minuta, dejstvujući po prozorima kuća sa druge strane Jevrejskog groblja, odakle su najčešće dejstvovali po našoj liniji.
Radili smo sa terase izvršnog vijeća ili sa pripremljene kote na 15. spratu...
Raspolagali smo sa PASP-om, karabinom 30-06 sa ZRAK optikom, vojnim dvogledom ZRAK 7x40RD i radio uređajem RUP-12...

Sjećam se jedne prilike smo "zakucali" par ciljeva u opisanoj zoni kad nas je počeo otresati tenk negdje iz Ljubljanske ulice. Sjurimo se kolega i ja u podrum izvršnog vijeća. Taman mi sletjeli dole kad nam javljaju - Gori 15. sprat. Onda se sjetimo da nam je gore u jednoj od prostorija ostao radio uređaj RUP-12. Kasnije malo izvlačili šibicu ko će pod tenkovskom vatrom da se probije gore po RUP-ovku, hahaha. Sreća, ispade reda na kolegu i sreća još veća, vrati se on odozgo sa RUP-ovkom neozlijeđen...

LP

Da li su nasi gadjali sa raketama Crvenim strijelama sa Izvrsnog vijeca ili sa UNIS-ovih nebodera?
pa ako si bio dio posade na izvrsnom vijecu, zar ti nama ne bi trebao reci da li su nasi gadjali crvenim strijelama otamo?
ili si ti bio ranije kad to nismo imali?
BISTRIK100

#2817 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by BISTRIK100 »

karanana wrote:
BISTRIK100 wrote:Da, snajperi su djelovali sa zgrade izvršnog vijeća po Grbavici.
Bio sam sa kolegom jedna od posada na izvršnom vijeću i dejstvovali smo ISKLJUČIVO PO VOJNIM CILJEVIMA na Grbavici.
Obično su nas aktivirali kada bi četnici pojačali dejsto pješadijskim oružjem u rejonu Jevrejskog groblja, Vrbanje mosta, Borka i Debelog brda.
U takvim prilikama smo ih znali "smiriti" za samo desetak minuta, dejstvujući po prozorima kuća sa druge strane Jevrejskog groblja, odakle su najčešće dejstvovali po našoj liniji.
Raspolagali smo sa PASP-om, karabinom 30-06 sa ZRAK optikom, vojnim dvogledom ZRAK 7x40RD i radio uređajem RUP-12...

Sjećam se jedne prilike smo "zakucali" par ciljeva u opisanoj zoni kad nas je počeo otresati tenk negdje iz Ljubljanske ulice. Sjurimo se kolega i ja u podrum izvršnog vijeća. Taman mi sletjeli dole kad nam javljaju - Gori 15. sprat. Onda se sjetimo da nam je gore u jednoj od prostorija ostao radio uređaj RUP-12. Kasnije malo izvlačili šibicu ko će pod tenkovskom vatrom da se probije gore po RUP-ovku, hahaha. Sreća, ispade reda na kolegu i sreća još veća, vrati se on odozgo sa RUP-ovkom neozlijeđen...

LP

Da li su nasi gadjali sa raketama Crvenim strijelama sa Izvrsnog vijeca ili sa UNIS-ovih nebodera?
pa ako si bio dio posade na izvrsnom vijecu, zar ti nama ne bi trebao reci da li su nasi gadjali crvenim strijelama otamo?
Nisam bio.To je bilo dobro mjesto za crvene strijele da gadjaju po Trebevicu ili Vracama njihove oklope.
https://www.youtube.com/watch?v=RfzJZ8KMA-g
https://www.youtube.com/watch?v=0KVQqE8_Vw0
agent_zero

#2818 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by agent_zero »

karanana wrote:

LP

Stipu ga...
julisiz es grant

#2819 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Interesantan izvještaj sa svjedočenja bivšeg srpskog vojnika o protjerivanjima sa Grbavice, na suđenju Radovanu Karadžiću 2010. Pojavio se kao zaštićeni svjedok i odlučno pobijao Karadžićeve teze o "humanom preseljenju". Prilog počinje na 10:00 na videu na donjem linku.

http://www.sense-agency.com/tv_tribunal.27.html?vid=146
Izlija

#2820 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Izlija »

Dva puta su na Vrbanji bili ti progoni bez ikakve najave i 4 su se razmjene dogovorene desile i to sve dok se francuzi nisu nastanili na Vrbanji a poslje je prestalo i razmjene su se vršile na mostu BiJ. Oba puta su to bile manje grupe ljudi ( 30-50 ) i to pretežno starijih osoba, dobro pamtim da su bili gladni i žedni i da su nas oni doktori napali prvi put kada su došli što smo im dali da jedu jer bi mogli zapasti u šok.
zijancer

#2821 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zijancer »

Izlija wrote:Dva puta su na Vrbanji bili ti progoni bez ikakve najave i 4 su se razmjene dogovorene desile i to sve dok se francuzi nisu nastanili na Vrbanji a poslje je prestalo i razmjene su se vršile na mostu BiJ. Oba puta su to bile manje grupe ljudi ( 30-50 ) i to pretežno starijih osoba, dobro pamtim da su bili gladni i žedni i da su nas oni doktori napali prvi put kada su došli što smo im dali da jedu jer bi mogli zapasti u šok.
Izlija, znači ukupno je bilo šest grupnih prelazaka preko Vrbanje?
Izlija

#2822 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Izlija »

Da, to je što se tiče grupnih prelazaka preko mosta, bilo je je još x prelazaka preko miljacke ali su to sve pojedinačni slučajevi ili do 3 čovjeka max, to su mahom bila bježanja iz radnih vodova koje su slali da utvrđuju neprijateljske položaje sa vanjske strane tj. do obale, neki su uspješno prešli a neki na žalost nisu stigli da se popnu uz obalu rijeke sa naše strane pa bi im tjela poslije UN izvlačio.
BISTRIK100

#2823 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by BISTRIK100 »

Da li su nasi gadjali sa raketama crvenim strijelama sa Izvrsnog vijeca ili sa UNIS-ovih nebodera?
Izlija

#2824 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Izlija »

Ja nisam svjedok niti jednog ispaljenja sa izvršnog vijeća a za unisove nebodere ti ne znam reći ništa
Izlija

#2825 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Izlija »

Da ne bi ostao nedorečen, imali smo mi svega kako je rat odmicao. Čini mi se nekada krajem'94 se pojavila crvena strijela ( mi se zezali cijelo vrijeme da su nam kinezi uvalili neki dupljak jer je crvena strijela bila zelene boje ) ali nije bilo projektila na bacanje pa se svaka čuvala za specifične ciljeve a i pogodak je morao biti zaganantovan da bi se uopšte rizikovalo odavanje položaja za ispaljivanje, moraš biti nečeg svjestan a to je da je to čudo bilo tako teško da su 5-6 ljudi teglili lanser i dva projektila i usput psovali sve redom što je to njih zapalo da rade
Post Reply