Alfa Romeo

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Ramzess Veliki

#2801 Re: Alfa Romeo

Post by Ramzess Veliki »

Evo sam šaraf'o nešto na svojoj 159-ki, vozim a ono škripi, rek'o bi neko raspada se auto.
Kaže mi moj jaran majstor - ma gumice j.. ga, ima ih stotinu na Alfi, sredit ćemo to.
Odem u međuvremenu u servis nekim poslom pa upitam servisera - Titati, šta mu ovo ovoliko cvili?
Kaže laf - Ma sitnica, otišla ti prednja lamela, nabavi brat za tebe 400 KM, plus ruke, topli obrok, koju čokoladicu za djecu ... ma sve đabe ...
Reko - Hvala, ne'š ti njemu ni prići ...

I tako jaro ovaj moj se zarovi pa nađe da mu paše guma sa kugle od Pola, kugla kompletna 12,5 KM.
Podignemo Alfu, oslobodimo lafet i disk, i stavimo onu gumu što smo je skinuli sa kugle. Sve zajedno oko sat vremena na parkingu.

Tačnije - guma koja paše je sa kugle od kombija T2, ali ova od Pola je malo uža u gornjem dijelu pa bolje naliježe da ne ulazi voda, a ima obje čelične šelne koje su kvalitetnije od originalnih Alfinih. :thumbup:
direstraits0078

#2802 Re: Alfa Romeo

Post by direstraits0078 »

Ramzess Veliki wrote:Evo sam šaraf'o nešto na svojoj 159-ki, vozim a ono škripi, rek'o bi neko raspada se auto.
Kaže mi moj jaran majstor - ma gumice j.. ga, ima ih stotinu na Alfi, sredit ćemo to.
Odem u međuvremenu u servis nekim poslom pa upitam servisera - Titati, šta mu ovo ovoliko cvili?
Kaže laf - Ma sitnica, otišla ti prednja lamela, nabavi brat za tebe 400 KM, plus ruke, topli obrok, koju čokoladicu za djecu ... ma sve đabe ...

I tako jaro ovaj moj se zarovi pa nađe da mu paše guma sa kugle od Pola, kugla kompletna 12,5 KM.
Podignemo Alfu, oslobodimo lafet i disk, i stavimo onu gumu što smo je skinuli sa kugle. Sve zajedno oko sat vremena na parkingu.

Tačnije - guma koja paše je sa kugle od kombija T2, ali ova od Pola je malo uža u gornjem dijelu pa bolje naliježe da ne ulazi voda, a ima obje čelične šelne koje su kvalitetnije od originalnih Alfinih. :thumbup:
Sad bi bio red da se oduzis drugu tako da podijelis s nama info o tome gdje se nalazi itd. :)
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#2803 Re: Alfa Romeo

Post by konektovan »

direstraits0078 wrote:
Ramzess Veliki wrote:Evo sam šaraf'o nešto na svojoj 159-ki, vozim a ono škripi, rek'o bi neko raspada se auto.

Sad bi bio red da se oduzis drugu tako da podijelis s nama info o tome gdje se nalazi itd. :)

Radi li drug citroene??? :mrgreen:
Ramzess Veliki

#2804 Re: Alfa Romeo

Post by Ramzess Veliki »

Drug održava vozni park u rijasetu, radi kao vozač i zaštitar. :D
Prije je radio na održavanju teških građevinskih mašina. :thumbup:
Ali zna znanje i zna koga za šta zvati.
Objašnjavao mi je za lafete na Alfi - problem što je kugla livena u lafet, pa kad ode kugla moraš kupiti cijeli lafet.
Ali ima i za to fol, zna tipa koji radi lafete od sandučastog čeličnog profila - lafet savija na mašini, uradi rupe na mjeru i uradi spoj za standardnu kuglu tako da se kugla može mijenjati kao kod većine auta.
Ima još jedan fol - kugla se iščupa i nosi majstoru u Visokom koji naljeva novo plastično ležište za novu kuglu, paše kugla od BMWa.
Ramzess Veliki

#2805 Re: Alfa Romeo

Post by Ramzess Veliki »

I radi sva auta. :thumbup:
Samo ... nema radionu ...
-stefan-

#2806 Re: Alfa Romeo

Post by -stefan- »

Ali opet nemamo kontakt ako ne daj bože šta zapne :D

Kugle i u Srbiji redovno repariraju ali po meni to sa prepravkama ima smisla samo ako nije mnogo skupo i misliš auto voziti xxxxxx kilometara, mada mislim da cifra nije baš zanemariva. Ja sam za Lybru kupio nove (70KM komad) i evo 2 godine bez problema, za vikend kontrolisao i još uvijek su kao nove. U Kragujevcu reparacija postojeće kugle dođe oko 5KM a komplet sa selenima oko 25KM (koliko se sjećam, davno sam zvao) a na forumima se kunu u njih jer su navodno bolje, pa to i shvatam jer je baš jeftino :-D
ranger

#2807 Re: Alfa Romeo

Post by ranger »

ma u srbiji sve zivo repariraju, zamajce, lamele, kugle, diskove, disk plocice i td... nema bre da se baci nesto :D
-stefan-

#2808 Re: Alfa Romeo

Post by -stefan- »

Da ali repariraju već postojeći dio i ostaje u fabričkim okvirima a ovde se govori o prepravkama i nalivanju plastike da paše kugla od BMW ili čak pravljenje nove lafete da bi se mogle same kugle zamjeniti, mislim da to košta mnogo više od 5KM koliko košta reparacija same kugle u SRB.
Ne mjenjaju se lafete svaki mjesec/godinu da bi se radile takve gluposti i razmišljalo hoće li točak otpasti ili neće :?

Podržavam čovjeka na snalažljivosti za te gumice i tako to i volio bi da imamo njegov broj (jer ću i ja nešto morati tako da pravim iz razloga što NEMA da se kupi) ali za prepravku nekih stvari koje imaju prilično jeftino i lako da se kupe ne podržavam :bih:
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#2809 Re: Alfa Romeo

Post by mali_milojica »

Polizia i Carabineri se vracaju na Alfa Romeo
Nakon samo godinu dana odustalo se od Seata Leona i nece se ici u dodatnu realizaciju ugovora. Umjesto Leona dolazi Giulietta.
http://infodifesa.it/carabinieri-e-poli ... lfa-romeo/
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#2810 Re: Alfa Romeo

Post by Romeo 80 »

Narode moj žabarski, jedno pitanje! :-D Koje biste mi ulje za mjenjač preporučili? Alfa 155 2.0 16V twin spark je u pitanju. Hoću to preventivno da promijenim, a neću da slušam priučene Golf 2 majstore, po kojima se to nikad ne mijenja :roll: :-D
mali_milojica

#2811 Re: Alfa Romeo

Post by mali_milojica »

Probaj naci Seleniu
75w90
Ide ga dvije litre.
Romeo 80

#2812 Re: Alfa Romeo

Post by Romeo 80 »

mali_milojica wrote:Probaj naci Seleniu
75w90
Ide ga dvije litre.
Hvala drug! :)
Ramzess Veliki

#2813 Re: Alfa Romeo

Post by Ramzess Veliki »

Koga interesuje ovaj moj majstor dat ću mu telefon na PP. :thumbup:
Romeo 80

#2814 Re: Alfa Romeo

Post by Romeo 80 »

Ljudi, gdje da nabavim kablove za svjećice za 2.0 16V twin spark? Po ovim standardnim prodavnicama nemaju. Jedino kontam na nekom otpadu, ali i ti polovni boga pitaj kakvi su :roll:
Mirzareli

#2815 Re: Alfa Romeo

Post by Mirzareli »

Eh ovako kontam ovih dana aBd da kupim Alfu 147 1.9 jtd 85 kw.Ali doradjenu verziju (fc) 2005-2010... Interesuje me prednosti,mane,odrzavanje itd... Sto se tice ovog motora imao sam ga u fiatu jako je dobar i pouzdan.Interesuje me sama izrada alfe,koliko su izdrzljive,kakav im je lim,unutrasnjost i druge preformanse (mane i prednosti)Volio bi da se u ovu temu ukljuce realni i subjektivni forumasi sa licnim iskustvom kada su u pitanju ova auta :thumbup:
mali_milojica

#2816 Re: Alfa Romeo

Post by mali_milojica »

Prvo i najvaznije,kreni od poda.
Ako je pod truhao,slobodno se okreni na peti i trazi dalje.
Ostala limarija je odlicna,neces imati problema.
Veoma dobro sastavljen auto. Kvalitetni materijali koristeni u unutrasnjosti. Lijepa unutra i vani.
Sto se motora tice,mislim da je to MultiJet iako pise 115 KS,ali je vjerovatno za neko trziste pravljen. Vjerujem Belgija. Za ostala trzista je taj motor deklarisan na 120 KS.
Standardne boljke Alfe 147. Gornji lafeti i gumice balans stangle. Ostalo,sto sam ja imao iskustva sa Alfama nisam imao problema. Vjerujem da hoce otici turbina,da ce zamajac biti za mjenjanja kad-tad,ali ja nikada nisam imao s tim problema.
Sretno.
mali_milojica

#2817 Re: Alfa Romeo

Post by mali_milojica »

RIP
Image
Johan Cruyff i njegova legendarna izjava:"Ja sam uvijek u pravu!"
mali_milojica

#2818 Re: Alfa Romeo

Post by mali_milojica »

Malo novosti.
Potpuno novi full alu 2.2 jtd motor ima 2143 ccm
Provrt 83 mm,hod 99 mm.
Vjerujem da ce neki prepoznati slicnosti sa jednim drugim motorom :D
Seawolf

#2819 Re: Alfa Romeo

Post by Seawolf »

mali_milojica wrote:Malo novosti.
Provrt 83 mm,hod 99 mm.
Izražavam malu sumnju prema ovoj informaciji. Koliko sam vidio na forumu portala autopareri.com, podatak o zapremini motora je prepisan iz saobraćajne dozvole jedne od prvih Giulia 2.2 jtdm, registrovanih u Piemonteu, a podaci o prečniku cilindra i hodu klipa su pretpostavljeni.

Je li postoji još neki izvor za ovu informaciju?

Na svim ostalim mjestima piše da je radna zapremina motora koji se ugrađuje u Giuliu 2.2 jtdm 150 CV, isti kao i u prethodnim izvedbama, odnosno 2.184 ccm.
mali_milojica

#2820 Re: Alfa Romeo

Post by mali_milojica »

Seawolf wrote:
mali_milojica wrote:Malo novosti.
Provrt 83 mm,hod 99 mm.
Izražavam malu sumnju prema ovoj informaciji. Koliko sam vidio na forumu portala autopareri.com, podatak o zapremini motora je prepisan iz saobraćajne dozvole jedne od prvih Giulia 2.2 jtdm, registrovanih u Piemonteu, a podaci o prečniku cilindra i hodu klipa su pretpostavljeni.

Je li postoji još neki izvor za ovu informaciju?

Na svim ostalim mjestima piše da je radna zapremina motora koji se ugrađuje u Giuliu 2.2 jtdm 150 CV, isti kao i u prethodnim izvedbama, odnosno 2.184 ccm.
100% tacnih informacija nema,ali vjerujem ovom jednom momku koji je izasao sa podacima iz te saobracajne,a on je dodao svoja saznanja od provrtu i hodu.
Na svim ostalim mjestima su naveli kubikazu zadnjeg 2.2 jtd motora koji ide npr u Cheeroke,ali taj motor je evolucija 2.0 JTD,a kao sto sam naveo ovo je potpuno novi full alu 2.2 dizel.
Seawolf

#2821 Re: Alfa Romeo

Post by Seawolf »

mali_milojica wrote:100% tacnih informacija nema,ali vjerujem ovom jednom momku koji je izasao sa podacima iz te saobracajne,a on je dodao svoja saznanja od provrtu i hodu.
Na svim ostalim mjestima su naveli kubikazu zadnjeg 2.2 jtd motora koji ide npr u Cheeroke,ali taj motor je evolucija 2.0 JTD,a kao sto sam naveo ovo je potpuno novi full alu 2.2 dizel.
U stvari, moguće je da 2.2 jtdm u Giuliji stvarno ima radnu zapreminu od 2.143 ccm, jer je razlika u odnosu na 2.184 ccm koliko ima u Cheerokeju, svega 0,8 mm u prečniku cilindra.

83,8 mm za radnu zapreminu od 2.184 ccm, spram 83 mm prečnika cilindra za radnu zapreminu od 2.143 ccm. Oboje uz isti hod klipa od 99 mm.
ElRe

#2822 Re: Alfa Romeo

Post by ElRe »

Motori iz GC i Giulie su dva razlicita motora.
Romeo 80

#2823 Re: Alfa Romeo

Post by Romeo 80 »

Mislim da je već nekad davno postavljeno, ali mi je opet smiješno :-D
Seawolf

#2824 Re: Alfa Romeo

Post by Seawolf »

ElRe wrote:Motori iz GC i Giulie su dva razlicita motora.
Nije poređenje bilo sa motorom iz Grand Cherokeeja, nego sa motorom iz Cherokeeja. Dakle sa motorom 2.2 jtd MultiJet II.

Ovaj motor se pojavio u Cherokeeju prošle godine, tako da je teško za povjerovati da motor u Giuliji diesel, koji ima sličnu (ili istu) radnu zapreminu, (skoro) identičnu najveću snagu u najsnažnijoj varijanti (210 KS, prema 200 KS) i dolazi od istog proizvođača, ne dijeli dosta toga zajedničkog sa motorom koji se već nalazi u Cherokeeju.

Mislim, lijepo je to što ljudi iz Alfe hoće da nas ubijede da je u Giuliji svaki dio iznova razvijen od početka, ali znamo da danas u auto industiji tako ne ide.
IcedFlame

#2825 Re: Alfa Romeo

Post by IcedFlame »

Don't cry, we still have the i8, Italians are not engaged in hybrid yet :D
Post Reply