Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
VjecitiStudent

#2801 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

talić wrote:Evo izdvojio sam par dijelova revizije finansijskog izvještaja za 2012.
Djeli se i šakom i kapom. :twisted:

U okviru poslovnih rashoda najznačajniju stavku predstavljaju troškovi plaća i ostalih ličnih primanja zaposlenih (4.916.288 KM), troškovi proizvodnih usluga (3.270.094 KM) i amortizacija (4.153.672 KM).
...
I tako, od 20 miliona zarade od putarine na najprofitabilnijem dijelu ceste, preko 40% ode na plate i održavanje.
Koji će tek procenat biti kada se izgrade i manje profitabilni dijelovi?
mO k3

#2802 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mO k3 »

talić wrote:Evo izdvojio sam par dijelova revizije finansijskog izvještaja za 2012.
Djeli se i šakom i kapom. :twisted:

U okviru poslovnih rashoda najznačajniju stavku predstavljaju troškovi plaća i ostalih ličnih primanja zaposlenih (4.916.288 KM), troškovi proizvodnih usluga (3.270.094 KM) i amortizacija (4.153.672 KM).
Uvođenje zatvorenog sistema naplate u drugoj polovini 2012. godine je utjecalo na povećanje poslovnih rashoda koje Društvo nije imalo u prethodnoj godini. Među značajnijim se izdvajaju nabavna vrijednost prodatih ACC Tag-ova (336.246 KM), uniforma za djelatnike na naplatnim kućicama (127.348 KM), obuka radnika (59.743 KM) i usluge održavanja softvera na autocesti (75.873 KM), od kojih su neki bili predviđeni 2012.

Troškovi naknada plaća sa obavezama za porez i doprinose su iskazani u iznosu od 4.110.781 KM, što je više za 28% od plana.
Društvo je 27.08.2012. godine usvojilo novi Pravilnik o radu i Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji kojima je definisalo način obračuna plaće za uposlenike.

U januaru 2012. godine neto plate iznosile su 147.123 KM, a u decembru 249.085 KM, a jedan od razloga je povećanje broja uposlenih za 76.
Kao i u prethodnoj godini, radna mjesta u istoj Kategoriji složenosti mogu imati različite koeficijente, jer Pravilnikom o radu i dalje nisu definisani kriteriji za utvrđivanje koeficijenta radnih mjesta u okviru iste grupe složenosti.

U skladu sa članom 38. Pravilnika o radu, zaposleniku se može uvećati osnovna plaća do 20% na osnovu Odluke Direktora ili na prijedlog izvršnog direktora.

Stimulacije su iznosile od 57 KM do 772 KM mjesečno. Nekim uposlenicima je stimulacija u toku godine više puta isplaćena.

Naknade troškova zaposlenih su iskazane u iznosu od 707.257 KM, a o dnose
se na: topli obrok (371.412 KM), prijevoz na posao i sa posla (61.826 KM), regres za godišnji odmor (134.975 KM), pomoći i naknade zaposlenim po raznim osnovama (37.175KM), kotizacije za seminare i školarina (44.997 KM) i trošak službenih putovanja (56.872 KM). Navedeni troškovi predstavljaju ostvarenje od 135% u odnosu na plan. U Izvještaju o poslovanju navedeno je da je odstupanje troškova plaća i naknada uzrokovano pogrešnim planiranjem ovih troškova, koje nisu pratili plan upošljavanja
.

Regres za godišnji odmor u2012. godini iznosio je 134.975 KM. Pravilnikom o radu i Odlukom o visini regresa je regulisano da se regres isplaćuje u iznosu 70% prosječne osnovne plaće koju je zaposlenik ostvario u prethodna tri mjeseca.
Direktor je donio Odluku 17.02.2012. godine, kojom je utvrđeno pravo na regres za 98 uposlenika.
Odlukom nije bilo definisano vrijeme isplate.
Naknadno je isplaćen regres uposlenicima koji su pravo na isti stekli krajem godine.

Troškovi proizvodnih usluga se sastoje od troškova usluga održavanja (2.522.203 KM), troškova zakupa poslovnog i garažnog prostora (399.430 KM), troškova reklame i sponzorstva (260.746 KM) i troškova ostalih usluga (87.632 KM).
U okviru troškova usluga održavanja su iskazani troškovi za: redovno i zimsko održavanje autoceste (1.558.344 KM), usluge zaštitara na čuvanju imovine (476.471 KM), usluge održavanja softvera na autocesti (75.873 KM), usluge odžavanja zgrade u najmu (255.737 KM) i usluge održavanja i uređenja okoliša (90.008 KM).

Posječna plaća 1470 KM plus stimulacija, plus topli obrok, plus putni troškovi, plus regres,.. :twisted:
To je sta pricam ,da bi sa vinjetama smanjili troskove
bude

#2803 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by bude »

Svako radno mjesto je masno placeno tako da vinjete zdra'o :run:
mO k3

#2804 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mO k3 »

bude wrote:Svako radno mjesto je masno placeno tako da vinjete zdra'o :run:
Kontam ja to .... ali et izgleda pametnih koji znaju sta rade
ins

#2805 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ins »

dustaban wrote: Kad bi smo imali citace tablica (kao u nekim zemljama)...
Da si se nekada provozao autoputem, znao bi da postoje citaci tablica...
ins

#2806 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ins »

slobodann wrote:KAd je rat zavrsio, da se pravilo 20 kilometara autoputa godisnje, do sad bi BiH imala 400 kilometara autoputa.... :nargila:
Ajdeee?

A koliko si ti imao godina kada se rat zavrsio? Mozda tli? :run:
Alfons Kauders

#2807 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

samo za hejtere :D
Direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić predao je danas u Butilama ugovor za izgradnju LOT-a 3A Sarajevske zaobilaznice čelnim ljudima konzorcija Euroasfalt i ŽGP, koji će u narednih 10 mjeseci izgraditi posljednju dionicu zaobilaznice.

Vrijednost ugovora iznosi 36,8 miliona KM sa PDV-om, a novac je osiguralo preduzeće Autoceste FBiH iz vlastitih sredstava. Izgradnjom ovog LOT-a povezat će se izgrađena autocesta sa dionicom u izgradnji Vlakovo - Tarčin sa jedne i Jošanica - Zenica sa druge strane. Direktor Karić je izjavio kako je BiH prije deset godina uzela gotovo 90 miliona eura za izgradnju Sarajevske zaobilaznice.

"Kao što vidimo, taj posao do danas nije završen, jer je na ovoj dionici umjesto autoputa još uvijek livada. Međutim, Autoceste su preuzele na sebe ovaj dio posla i ja vam garantujem da će ova dionica biti završena za 10 mjeseci, čime ćemo imati spojenih više od 100 km autoputa u Federaciji BiH, od Tarčina do Zenice", rekao je Karić.

On je istakao kako je posebno značajno to što će posao izvoditi domaće firme, nakon što su se na zaobilaznici prethodnih godina "vrtjele" firme iz inozemstva te ni nakon deset godina nije završen započeti posao.

Direktor Euroasfalta Hamed Ramić je naveo kako je dionica dosta zahtjevna, između ostalog, jer je to područje sa visokim nivoom podzemnih voda, te je dodao kako će na terenu biti angažovano 350 radnika, uz obećanje da će posao biti završen na vrijeme.

Ceremoniji su prisustvovali i federalni premijer Nermin Nikšić, te resorni ministar saobraćaja Enver Bijedić, koji su istakli zadovoljstvo što Autoceste u njihovom mandatu ispunjavaju, kako su rekli, ambiciozno uspostavljeni cilj da naprave više autoputa nego sve prethodne vlade zajedno. Naglasili su kako će izgradnjom zaobilaznice biti riješen veliki dio problema sa zagušenjem saobraćaja u Sarajevu.

Podsjetimo, Vlada FBiH je zadužila Autoceste u februaru 2012. za LOT 3, poddionica Butila - Vlakovo u dužini četiri kilometra sa priključnom cestom Mostarsko raskršće, nakon čega je to preduzeće završilo eksproprijaciju zemljišta i pribavljanje građevinske dozvole za LOT 3A, pri čemu su iz vlastitih sredstava izdvojili 18 miliona KM za otkup zemljišta. Nakon toga su završili tendersku proceduru i posao dodijelili domaćem konzorciju.
a sto se tice price o platama... slazem se, plate u javnom sektoru su previsoke... milja i po neto prosjeka je puno - ako se uzme u obzir da dobar dio zaposlenih ima SSS i radi na kucicama ili odrzavanju

ali isto tako plate u telecomu su ogromne... pa ne vidim da iko govori kako nam ne treba adsl ili 4g... jebiga moze se i bez toga, imam ja negdje kod matere eksterni 14.4 modem...
madner

#2808 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by madner »

Meni izgleda kao da je 1470 bruto.
felix10

#2809 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by felix10 »

http://www.jpautoceste.ba/web/zk072013.php

Galerija za Juli mjesec. Dionica Zvirovići-Kravice :thumbup:
detroit-mercy

#2810 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by detroit-mercy »

madner wrote:Meni izgleda kao da je 1470 bruto.
Pa i da je bruto, puno je brate :D . Hebote pa inzinjeri i ljudi sa fax diplomama u drugim firmama imaju te plate a za posao na naplatnoj rampi ti je dosta mala matura. Kod nas je vrednovanje rada prica za sebe :D . Zato i ide kako ide.
detroit-mercy

#2811 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by detroit-mercy »

Gray wrote:
golfiista wrote:Ocito je. Svi stranci koji bi koristili koridor u punom kapacitetu ne bi morali natociti ni litru goriva u BiH, od malih do velikih vozila, tako da bi sav finansijski teret pao na ionako slabasna ledja gradjana BiH. Nama treba svjezeg novca od tog puta, a btw. pitaj onog u Bihacu treba li mu taj put.

Moglo bi se i to riješiti na neki način, neka sve strane tablice plate prilikom ulaska u BiH određenu sumu (par eura) , a ukoliko naspu gorivo u BiH ne bi plaćali akcize na gorivo u tom iznosu (sve da ide elektronski), tj. taj dio koji su već platili na ulasku u BiH bi se oduzimao od troška akciza kada budu sipali gorivo u BiH, ili nešto slično.
Jah, i onda stvarati guzve na prelazima, pa gdje ti je racun, pa sta ako je covjek izgubio racun i sl. Na kraju, sve zavisi odakle ljudi krecu, ako krece iz Madjarske vjerovatno ce negdje u BiH stati i sipati gorivo, nece u kanisterima vuci :-) . Ako je u BiH gorivo jeftinije, onda ce u Makarskoj nasuti 3 litre pa cim preko grane, dosuti rezervoar, ako je jeftinije u Makarskoj onda hebiga, takav nam grah pao :D .
Alfons Kauders

#2812 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

detroit-mercy wrote:
Pa i da je bruto, puno je brate :D . Hebote pa inzinjeri i ljudi sa fax diplomama u drugim firmama imaju te plate a za posao na naplatnoj rampi ti je dosta mala matura. Kod nas je vrednovanje rada prica za sebe :D . Zato i ide kako ide.
al ne znamo koliko je ljudi na naplatnim, a koliko je gradjevinaca, diplinga i diplarha... :wink: a nesto ne vjerujem da mozes naci dobrog arhitektu ili gradjevinca da radi autoput za milju mjesecno
talić

#2813 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by talić »

Jok,.... neto.
Zaposlenih u 2011. je bilo 93 i u 2012. god primljeno 76 dakle ukupno zaposlenih 169 a neto plaće za decembar 2012.god. 249.085. KM.
"U januaru 2012. godine neto plate iznosile su 147.123 KM, a u decembru 249.085 KM, a jedan od razloga je povećanje broja uposlenih za 76. "
Plus maksimalan topli obrok od dvjesto i kusur maraka plus putni troškovi, plus regres 1.377 KM u prosjeku.
Regres za godišnji odmor u 2012. godini iznosio je 134.975 KM. Pravilnikom o radu i Odlukom o visini regresa je regulisano da se regres isplaćuje u iznosu 70% prosječne osnovne plaće koju je zaposlenik ostvario u prethodna tri mjeseca.
"Direktor je donio Odluku 17.02.2012. godine, kojom je utvrđeno pravo na regres za 98 uposlenika."

Iz ovog se vidi da je u januaru bio prosjek 1580 KM
U januaru je bilo 93 uposlena.
U januaru 2012. godine neto plate iznosile su 147.123 KM
Naslovnica

#2814 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

talić wrote:
Naslovnica wrote:Kako Njemačka finansira svoju mrežu autoputeva, pa su besplatni za svakoga osim za kamione koliko ja znam?!
Da li je to kroz taksu za gorivo, ili nešto drugo?
Njemačka autoputeve finansira iz poreza na gorivo isto kao što mi imamo onih 0,10 KM po litru koji bi uskoro trebali biti 0,15 KM po litru.
Nijemci su ( iako milioni vozila svakodnevno koriste autoputeve) sračunali da se ne isplati postavljati rampe i uzimati harač.
Kad se završe sve autoceste u BiH prihodi od cestarine neće biti veći od 60 miliona maraka a od poreza na gorivo će prelaziti 100 miliona.
Ako se uzme u obzir da će troškovi uposlenika njih minimalno hiljadu na naplatnim kućicama iznositi minimalno 30 miliona maraka godišnje dođe se do računice da za ceste ostaje samo pola love ( ako i toliko) uzete od cestarine.
Mislim da bi onda bilo jednostavnije i povoljnije zahvatiti dodatnih 5 feninga iz goriva i ukloniti rampe i naplatne kućice.
Apsolutno se slažem sa konstatacijom.
madner

#2815 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by madner »

detroit-mercy wrote:
Tesko da imas inzinjera i ljude sa fax diplomama sa tom bruto platom. Mada ima sigurno prijavljenih. :D
Prosjek je 1300, tako da bi ti trebali po struci biti iznad prosjeka. :D
tec

#2816 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

talić wrote:
Naslovnica wrote:Kako Njemačka finansira svoju mrežu autoputeva, pa su besplatni za svakoga osim za kamione koliko ja znam?!
Njemačka autoputeve finansira iz poreza na gorivo isto kao što mi imamo onih 0,10 KM po litru koji bi uskoro trebali biti 0,15 KM po litru.
Nijemci su ( iako milioni vozila svakodnevno koriste autoputeve) sračunali da se ne isplati postavljati rampe i uzimati harač.
Kad se završe sve autoceste u BiH prihodi od cestarine neće biti veći od 60 miliona maraka a od poreza na gorivo će prelaziti 100 miliona.
Ako se uzme u obzir da će troškovi uposlenika njih minimalno hiljadu na naplatnim kućicama iznositi minimalno 30 miliona maraka godišnje dođe se do računice da za ceste ostaje samo pola love ( ako i toliko) uzete od cestarine.
Mislim da bi onda bilo jednostavnije i povoljnije zahvatiti dodatnih 5 feninga iz goriva i ukloniti rampe i naplatne kućice.
Od uvođenja zatvorenog sistema do dana pomicanja naplate do Lučana (odnosno jedna godina prihoda od zatvorenog sistema za 38 km autoceste Kakanj-Sarajevo) prihodi su prešli 20 miliona km. To je samo na 11% autoceste.
talić

#2817 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by talić »

tec wrote:
talić wrote:
Od uvođenja zatvorenog sistema do dana pomicanja naplate do Lučana (odnosno jedna godina prihoda od zatvorenog sistema za 38 km autoceste Kakanj-Sarajevo) prihodi su prešli 20 miliona km. To je samo na 11% autoceste.
Koliki će biti prihodi od Tarčina do Bijače ?
Kako je krenulo sa troškovima plaća, "Troškovi naknada plaća sa obavezama za porez i doprinose su iskazani u iznosu od 4.110.781 KM, što je više za 28% od plana., regresa, stimulacija, putnih troškova, troškova održavanja, obezbjeđenja, uređenja okoliša,.. Neće mnogo ostati od cestarina zato bi sigurno najeftinija i najpovoljnija bila varijanta sa vinjetama i porezom na gorivo.
tec

#2818 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Nastavak sa gradilišta:

http://www.jpautoceste.ba

Zvirovici - Kravice: http://www.jpautoceste.ba/web/zk072013.php
Drivusa - Kakanj: http://www.jpautoceste.ba/web/dg713.php
Tunel - Vijenac: http://www.jpautoceste.ba/web/tv5613.php
Lot 3 Sarajevske Zaobilaznice: http://www.jpautoceste.ba/web/sj36.php

SCC član Silver King:
Lot 3 Sarajevske Zaobilaznice: http://www.skyscrapercity.com/showpost. ... ount=13846
tec

#2819 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

talić wrote: Koliki će biti prihodi od Tarčina do Bijače ?
Kako je krenulo sa troškovima plaća, "Troškovi naknada plaća sa obavezama za porez i doprinose su iskazani u iznosu od 4.110.781 KM, što je više za 28% od plana., regresa, stimulacija, putnih troškova, troškova održavanja, obezbjeđenja, uređenja okoliša,.. Neće mnogo ostati od cestarina zato bi sigurno najeftinija i najpovoljnija bila varijanta sa vinjetama i porezom na gorivo.
Razmisli malo šta si napisao. Ljudi vise dosta sa vinjetama u BiH je neizvodljivo riješenje jer ne donosi financijska sredstva dovoljna za dalju izgradnju autocesti. Ko će precizno plaćati te vinjete u zemlji većina cvili zbog plaćanja 4,2km a drugi ne plaćaju cestarinu, a ni grijanje i drugo? Koliko ima registriranih automobila u BiH (odnosno u Federaciji)? Očigledno nemaš pojma. Dizati porez na gorivo preko 20 (i više po litri) fenninga sumnjam da bi rs pristao na koliko bi ti? Možda na nivo Italije? Ne može i pored poreza imaju cestarine.

Cijena zaposlenika je minimalna na spram prihodima koje cestarina donese i koji su neophodni za izgradnju, održavanje, itd.

Očigledno ovdje vladaju vrhunski eksperti koji misle da sve varijante nisu već bile pregledane i da je izabran jedini koji je izvodljiv.
talić

#2820 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by talić »

tec meni je nebitno da li ću platiti litar goriva 2,40 ili 2,50 KM.
Bitno mi je da novac bude potrošen za ono za što je namjenjen a da JP Autoceste ne budu svrha sami sebi kao što su to već mnoga druga javna preduzeća i agencije.

Da li je neko čuo za JAVNO PREDUZEĆE ZA«VODNO PODRUČJE SLIVOVA RIJEKE SAVE" Sarajevo ?
Troškovi odnosa sa javnošću i transparentnosti rada Vodoprivrede 70.000,00
Prihodi cca 20 miliona maraka godišnje a lova se troši uglavnom na izmišljene studije, pripreme projekata, plate, putne troškove,..
Evo neki od troškova tog JP da ljudi vide šta bi sve imali da rade u javnom preduzeću.
- Naknada za prevoz na posao i sa posla 18.000,00
- Regres za godišnji odmor 24.000,00
- Pomoć radnicima 10.000,00
- Otpremnine 7.000,00
- Jubilarne nagrade 11.000,00
- Praznične nagrade radnicima 25.000,00
Nikad nisam čuo da neko isplaćuje paznične nagrade ! :twisted:
tec

#2821 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

talić wrote:tec meni je nebitno da li ću platiti litar goriva 2,40 ili 2,50 KM.
Bitno mi je da novac bude potrošen za ono za što je namjenjen a da JP Autoceste ne budu svrha sami sebi kao što su to već mnoga druga javna preduzeća i agencije.

Da li je neko čuo za JAVNO PREDUZEĆE ZA«VODNO PODRUČJE SLIVOVA RIJEKE SAVE" Sarajevo ?
Prihodi cca 20 miliona maraka godišnje a lova se troši uglavnom na izmišljene studije, pripreme projekata, plate, putne troškove,..
Evo neki od troškova tog JP da ljudi vide šta bi sve imali da rade u javnom preduzeću.
- Otpremnine 7.000,00
Ne Lupaj gluposti. Ti misliš glupi evropljani dali milijone eura kredita na lijepu riječ? Svaki fenning se zna gdje ide JP Autoceste a sva takozvana 'dobit' (Koja veze nema sa dobiti telekoma) ide u eksproprijaciju, izgradnju, projektirane i održavanje. Svaka potrošnja je pod lupom kreditora koji nebi isplatili graditeljima da ima iti jedna marka koja ne ide u odobrenu svrhu. U ostalom možeš pregledati izvještaje.
talić

#2822 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by talić »

tec wrote:
talić wrote:tec meni je nebitno da li ću platiti litar goriva 2,40 ili 2,50 KM.

- Otpremnine 7.000,00
Ne Lupaj gluposti. Ti misliš glupi evropljani dali milijone eura kredita na lijepu riječ? Svaki fenning se zna gdje ide JP Autoceste a sva takozvana 'dobit' (Koja veze nema sa dobiti telekoma) ide u eksproprijaciju, izgradnju, projektirane i održavanje. Svaka potrošnja je pod lupom kreditora koji nebi isplatili graditeljima da ima iti jedna marka koja ne ide u odobrenu svrhu. U ostalom možeš pregledati izvještaje.
LUPAŠ TI GLUPOSTI !
Zaboli glupe europljane ona stvar sve dok se krediti uredno vraćaju. Nismo korupciju i rasipništvo izmislili mi nego oni.
I u Europi postoje milioni izmišljenih radnih mjesta koje plaća glupi jebeni radnik koji jedva sastavlja kraj sa krajem.
Zato, .."Odjebi !"
Ne razgovaram više sa tobom jer si subjektivan! :twisted: :twisted:
tec

#2823 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

talić wrote: LUPAŠ TI GLUPOSTI !
Zaboli glupe europljane ona stvar sve dok se krediti uredno vraćaju. Nismo korupciju i rasipništvo izmislili mi nego oni.
I u Europi postoje milioni izmišljenih radnih mjesta koje plaća glupi jebeni radnik koji jedva sastavlja kraj sa krajem.
Zato, .."Odjebi !"
Ne razgovaram više sa tobom jer si subjektivan! :twisted: :twisted:
:-)Forum kompleksaša. Ja mislio ti raspravljaš o ovoj temi kad ono ti samo pišeš da bi liječio neke komplekse. Naravno sa dozom primitivizma. :D
talić

#2824 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by talić »

Operativni prihodi JP Autoceste su u 2012. godini iznosili 75.985.000 i manji su odnosu na 2011. god. za 11.871.00 kada su iznosili 87.856.000 KM. :D
Rashodi povećani sa 8.908.000 na 14.530.000 KM. :D
Last edited by talić on 19/07/2013 20:27, edited 1 time in total.
tec

#2825 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

talić wrote:Operativni prihodi JP Autoceste su u 2012. godini iznosili 75.985.000 i manji su odnosu na 2011. god. za 11.871.00 kada su iznosili 87.856.000 KM. :D
Rashodi povećani sa 8.908.000 na 15.530.000 KM. :D
I šta se nalazi u tim rashodima? Zasto je smanjem, koliko je ukupni prihod, itd? Ništa JP Autocestene ne rade jeli? Igraju se davanja poklona.
Post Reply