LIBIJA

Post Reply
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#2801 Re: LIBIJA

Post by -LIBERO- »

Erzsebet wrote:
-LIBERO- wrote:A nesto se nismo bas zalili kada je ta "pogana" Amerika bombardovala srpske polozaje. Tada su nam bili ok.
Meni nisu bili okej, jer su to uradili kad smo počeli pobjeđivati. Ko to ne vidi, onda je slijep, ali nama Amerikanci sigurno nisu pomogli u ratu.
Ti onda ne znas krucijalne stvari vezane za ofanzive kako Hrvatske Vojske,tako i ARBiH kao lancane reakcije pucanja linija tzv srpske krajine i RS-a.
severin

#2802 Re: LIBIJA

Post by severin »

jeza u ledja wrote:
severin wrote:
e vidis sad si malo poceo misliti nisu oni izmislili demokratiju ali je provode na svoj nacin....
Gdje je provode?

Intervencija SAD u Iraku i Afganistanu nije demokratski proces.
Demokratski proces se odnosi na unutrasnje uredjenje jedne zemlje.
bit je u tome sto ljudi ginu u vremenu zvana demokratija... sam mozes vidjeti da su amerikanci pobili vise civila neg gadafi za svoje vladavine
jeza u ledja

#2803 Re: LIBIJA

Post by jeza u ledja »

severin wrote:
jeza u ledja wrote:
severin wrote:
e vidis sad si malo poceo misliti nisu oni izmislili demokratiju ali je provode na svoj nacin....
Gdje je provode?

Intervencija SAD u Iraku i Afganistanu nije demokratski proces.
Demokratski proces se odnosi na unutrasnje uredjenje jedne zemlje.
bit je u tome sto ljudi ginu u vremenu zvana demokratija... sam mozes vidjeti da su amerikanci pobili vise civila neg gadafi za svoje vladavine
Pa ti sto se tamo tuku protiv Gadafija su pozvali zapadnjake da bombarduju.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#2804 Re: LIBIJA

Post by -LIBERO- »

Spejs wrote:
-LIBERO- wrote:
Spejs wrote:
Bombardovali bi i nas da smo kao Srbi imali tvrdoglave vođe opijene mitovima.
A Gadafi nije takav????
Ne vidim kakve veze Gadafi ima sa Srbima i ratom u Bosni??
Pa ako vec pitas,Gadafi ima DIREKTNE veze i sa Srbijom i sa ratom kod nas,tako sto je apsolutno podrzavao i finansijski i naftno rezim Slobodana Milosevica tokom agresije na RBiH.

Druga povezanost je manje direktna,ali se u svakom slucaju moze nazvati povezanosti. Uplitanje Amerike vojnim bombardovanjem srpskih polozaja ,je jako slicno bombardovanju polozaja gadafijevaca pred ulazak u Bengazi. Zato sma i rekao,nije nam smetalo,cak smo prizivali da budu sto jaci ti avio udari u nasem slucaju,ali nam(vam) smeta uplitanje NATO snaga pred ulazak gadafijevih snaga i otvorenog najavljivanja pokolja.
cyprus

#2805 Re: LIBIJA

Post by cyprus »

Uglavnom poenta je sljedeća: koga god su Amerikanci bombardovali, to je bila nepravda. Jedino kad su Srbe bombardovali, to je bilo pravedno :D
severin

#2806 Re: LIBIJA

Post by severin »

[/quote]

mislis pozvali su svoje sefove koji ih placaju :) to su obicni placenici caksu ih i zarobili gadafijevi i uskoroce ih pokazati pred tv kamerama ti ljudi nemaju veze sa libijom francuzi i britanci....zivi bili pa vidjeli uskoro...
-LIBERO-
Čiča Gliša

#2807 Re: LIBIJA

Post by -LIBERO- »

cyprus wrote:Uglavnom poenta je sljedeća: koga god su Amerikanci bombardovali, to je bila nepravda. Jedino kad su Srbe bombardovali, to je bilo pravedno :D
I samo su CNN,BBC,NBC i sl. bili objektivni i OK nasem slucaju.... :shock: :lol:

Jap... :run:
svjezi_ustipak

#2808 Re: LIBIJA

Post by svjezi_ustipak »

severin wrote:
mislis pozvali su svoje sefove koji ih placaju :) to su obicni placenici caksu ih i zarobili gadafijevi i uskoroce ih pokazati pred tv kamerama ti ljudi nemaju veze sa libijom francuzi i britanci....zivi bili pa vidjeli uskoro...[/quote]

jesi kad cuo za Abu Salim zatvor i sta je Gadafi uradio tamo?
jeza u ledja

#2809 Re: LIBIJA

Post by jeza u ledja »

Evo jos malo pa sace. Sve nesto uskoro.

Pravi ishod ovoga sto se sad desava znace se tek za 5-6 godina. U svakom slucaju, sto krace bude trajao rat - to bolje.
svjezi_ustipak

#2810 Re: LIBIJA

Post by svjezi_ustipak »

Erzsebet wrote:
Libijci ocito nisu bili na Gadafijevoj strani. Ovo je bio samo jedan od serije ustanaka koji su se desavali u toj zemlji. preovladala je antigadafijevska atmosfera, iskustvo sa Balkana, interesi Francuske i zato je diktator nestao.
Pogledaj video klipove, pa onda pričaj. NATO protiv nekoliko miliona Libijaca je učinio to da se Gadafi svrgne, to znamo i ti i ja, jer da su se pitali samo pobunjenici, još one noći kad je Gadafi došao do Bengazija, stvar bi bila završena.

Prevladali su interesi Francuske, u tome si u pravu, a Libiju ko jebe...
koje video klipove? gadafijeve propagandne masinerije koja je tvrdila da je "oslobodila" Misratu da bi naredni dan cijeli svijet osvanuo sa vijestima da je Tripoli u rukama pobunjenika? malo su to klimavi izvori informacija, video klipovi made by Saad al Islam and Co.

Kako je NATO mogao uciniti da Gadafija napusti pola vlade, ambasadori u Indiji, UN, Francuskoj te pola vojske? I to prije nego je ijedan avion poletio. Ovi gore nabrojani su bili vrh gadafijevog drustva, oni koji su imali najvece povlastice u Dzamahiriji.

Srecom se nisu pitali samo pobunjenici i srecom je postojalo iskustvo sa Balkana pa se NATO rano ukljucio. Inace bi Gadafi od Bengazija napravio Srebrenicu. U govoru koji je odrzao prije intervencije je obecao da ce se Bengazi kupati u krvi. Valjda je NATO trebao pustiti jos jedan masakr naocigled cijelog svijeta.
jeza u ledja

#2811 Re: LIBIJA

Post by jeza u ledja »

svjezi_ustipak wrote: Kako je NATO mogao uciniti da Gadafija napusti pola vlade, ambasadori u Indiji, UN, Francuskoj te pola vojske? I to prije nego je ijedan avion poletio. Ovi gore nabrojani su bili vrh gadafijevog drustva, oni koji su imali najvece povlastice u Dzamahiriji.
That's the power of Democracy. :D
Spejs

#2812 Re: LIBIJA

Post by Spejs »

Gadafi je pored saradnje sa Miloševiće isto tako sarađivao sa svima. Sa Mesićem je bio najbliži a od reisa Cerića je čak dobio Bosanski orden islama. Gadafi je veliki jugonostaligičar i poklonik druga Tita, te se tako može objasniti njegov dobar odnos sa svima pa i Slobodanom Miloševićem.

Ovaj drugi dio posta ti je porilično nejasan i zaista ne vidim kakve sličnosti ima bombardovanje vojske RS-a sa bombardovanjem Libije.

Ako aludiraš na zaštitu civila nisi u pravu.

Ako misliš da su time htjeli "omekšati" Gadafija onda si u pravu.

Gadafi je nakon bombardovanja pristao na izbore i sve što su pobunjenici zahtjevali.

Problem je bio u tome što je zapad te zahtjeve odbio, što nam opet govori o stvarnim razlozima invazije na Libiju a to nisu demokratski procesi i kurci palci kakvim se predstavljaju..
Spejs

#2813 Re: LIBIJA

Post by Spejs »

svjezi_ustipak wrote:

Nisam ja!

Hajde nam reci, ali argumentovano i sa dokazima, a ne rekla-kazala pričama.
jeza u ledja

#2814 Re: LIBIJA

Post by jeza u ledja »

Spejs wrote: što nam opet govori o stvarnim razlozima invazije na Libiju a to nisu demokratski procesi i kurci palci kakvim se predstavljaju..
Ako se ne varam, razlog napada NATO na Libiju nisu demokratski procesi vec "zastita civila" . Tako kazu.
svjezi_ustipak

#2815 Re: LIBIJA

Post by svjezi_ustipak »

Spejs wrote:
svjezi_ustipak wrote:

Nisam ja!

Hajde nam reci, ali argumentovano i sa dokazima, a ne rekla-kazala pričama.
idi na stranicu Human Rights Watch i procitaj izvjestaj. Argumentovano i sa dokazima Gadafijeve snage ubile 1200 zatvorenika nakon pobune u zatvoru Abu Salim. desilo se 1996. povod sadasnje pobune je bila represija nad clanovima porodica nestalih iz pobune koji traze tijela ubijenih. u Bengaziju je izbio belaj upravo nakon hapsenja advokata koji je zastupao porodice ubijenih. dovoljno?
hint: ista organizacija je u zadnjim izvjestajima kritikovala i pobunjenike radi nekih krsenja ljudskih prava.
Spejs

#2816 Re: LIBIJA

Post by Spejs »

I sve je to zasnovano na svjedočanstvu jednog zatvorenika.

Nemoj se uvrijediti ako ti kažem da mi ne prodaješ muda pod bubrege!

Te Human Rights Watch organizacije su u rukama interesnih lobija, i nemoj mi njih nuditi kao relavantne jer im ja ne vjerujem! A primjera za to imam dosta.

Već si isto tako slagao da Gadafi nema podršku naroda, da ga je napustila vlada i da su mu ambasadori okrenuli leđa.

O ovome i svemu ostalom možemo nastaviti sutra, jer je sad već kasno....
simpozijum delirijum

#2817 Re: LIBIJA

Post by simpozijum delirijum »

evo lijepo podaci o Libiji , fino sortirano, linkovi i adrese medjunarodnih institucija i itd...
Libija prije agresije NATO krvoloka i njena dostignuca i standard , molim vas procitajte link a imate i email doticnoga profesora pa mu se slobodno obratite ako zelite da potvrdite ili sumnjate u ove podatke
i ne branim Gadafija kretena i diktatora ali sta su im sada NATO pljackasi uradili ? jadna im majka , jadan narod !
unistili su ih totalno i dakle ?
evo link;

http://www.globalresearch.ca/index.php? ... &aid=26686
svjezi_ustipak

#2818 Re: LIBIJA

Post by svjezi_ustipak »

Spejs wrote:I sve je to zasnovano na svjedočanstvu jednog zatvorenika.

Nemoj se uvrijediti ako ti kažem da mi ne prodaješ muda pod bubrege!

Te Human Rights Watch organizacije su u rukama interesnih lobija, i nemoj mi njih nuditi kao relavantne jer im ja ne vjerujem! A primjera za to imam dosta.

Već si isto tako slagao da Gadafi nema podršku naroda, da ga je napustila vlada i da su mu ambasadori okrenuli leđa.

O ovome i svemu ostalom možemo nastaviti sutra, jer je sad već kasno....
steta sto ne vjerujes takvim podacima. isto tako ljudi ne vjeruju za Srebrenicu...dok se ne sretnu sa zrtvama. ovo je slika porodica zrtava iz 2010, onoga sto ti ne vjerujes da se desilo

Image

Image

ovo su slike zrtava iz masakra u Abu Salimu 1996, sada izlozene na javnom mjestu u Bengaziju. podsjeca te ovo na slike koje nose Majke Srebrenice?

Image

a koje primjere za zloupotrebu HRW ili Amnesty International imas?

ja slagao da je Gadafija napustila vlada? Musa Kusa, Mustafa Dzalil su bili sta prije nego sto su otisli od Gadafija? i gdje je narod koji podrzava Gadafija?

nastavicemo sutra.
zonbirile

#2819 Re: LIBIJA

Post by zonbirile »

nije mi jasno u bućnosti Libije koga će narod izabrati : Tojotu, ili Nisana.Kod nas je pobijedio golf. :D
Erzsebet

#2820 Re: LIBIJA

Post by Erzsebet »

Uštipče, video klipovi o kojima govorim nisu propagandni materijal Saida Al Islama, nego snimci CNN-a sa mitinga podrške Gadafiju. To je ono što Tripoli i ostali gradovi zaista žele.

Sasvim slučajno sam bio u Libiji u februaru i lijepo se uvjerio šta ti ljudi misle i na čijoj su strani. Obišao sam pet gradova, među kojima i Bengazi, te sam jedino tamo vidio ljude koji su protiv Gadafija. U svim ostalim gradovima su ljudi bili veoma odani njemu. Druga je stvar što se protiv NATO mašinerije nisu mogli boriti.

Ovo što pričaš da bi od Bengazija napravili Srebrenicu je smiješna priča. Koji dan prije toga su oslobodili još neke gradove, pa nigdje nisu napravili Srebrenicu, a izbore su nudili i prije ikakvih nemira. Međutim, pobunjenici to nisu željeli, jer bi znali da bi tako izgubili vlast, koju su im Francuzi obećali.

Musa Kusa i ostali koji su napustili vladu su vrlo dobro znali šta se sprema, te su htjeli ostati živi i to je jedini razlog, sve ostalo su bajke. I ja bih ga napustio kad bih znao da nemam šansi protiv NATO-a, koliko god mu politički bio blizak.
Erzsebet

#2821 Re: LIBIJA

Post by Erzsebet »

Ne mogu da vjerujem da ljudi nasjedaju na priču kako je NATO štitio civile u Bengaziju. Pa taj isti NATO je nakon toga pobio više civila nego Gadafi, pa nikome ništa.

Kao i u Iraku, isti scenario se nastavlja, a ti samo misli da tamo pobješnjeli islamisti i anarhija vlada. Upravo zato demokratija nije žvaka za svakoga, to ti sve vrijeme pokušavam objasniti. I mi bismo se tukli međusobno da nam nije stranaca u zemlji.
Erzsebet

#2822 Re: LIBIJA

Post by Erzsebet »

-LIBERO- wrote:
Erzsebet wrote:
-LIBERO- wrote:A nesto se nismo bas zalili kada je ta "pogana" Amerika bombardovala srpske polozaje. Tada su nam bili ok.
Meni nisu bili okej, jer su to uradili kad smo počeli pobjeđivati. Ko to ne vidi, onda je slijep, ali nama Amerikanci sigurno nisu pomogli u ratu.
Ti onda ne znas krucijalne stvari vezane za ofanzive kako Hrvatske Vojske,tako i ARBiH kao lancane reakcije pucanja linija tzv srpske krajine i RS-a.
Haj' mi molim te objasni onda, ako već misliš da ne znam. Zar je bitan razlog pucanja linije srpske krajine ili je bitno što su se demokrate uključile nakon što smo počeli pobjeđivati u ratu? Uostalom, zašto su nam držali emgargo na oružje četiri godine, kojeg je jedini Iran kršio svakodnevno?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2823 Re: LIBIJA

Post by Truba »

ne zanimaju me priče o demokraciji na ovakav način
niti spašavanje civila ubijajući druge civile
ne moš činiti zlo da bi činio dobro...

mogli su pozvati gadafija u brisel opet i tamo ga srokati jednom bombom i usput ubiti nekoliko civila u susjednim zgradama za više interese
i spasiti narod libije
nosara

#2824 Re: LIBIJA

Post by nosara »

GENERALNI direktor Al Jazeere, Wadah Khanfar, podnio je ostavku nakon osam godina provedenih u Al Jazeeri. Kako je rekao za Guardian, razgovarao je o promjenama u svijetu, o predsjednicima država koji su nakon što su desetljećima vladali svrgnuti te je mislio kako bi on mogao biti primjer također.

Na svom Twitter profilu napisao je "Zabavljajte se sa špekulacijama zašto sam podnio ostavku".

U stranim medijima spominje se više razloga zbog kojih je Khanfar otišao, a jedan od njih je i WikiLeaks, prema kojemu je Khanfar surađivao s američkom vladom. NY Times je čak i u naslov stavio tu činjenicu: "Nakon otkrića WikiLeaksa, Al Jazzera mijenja direktora".

No, WikiLeaks je informacije o Khanfaru objavio tek nedavno, a Khanfar je u razgovoru za Guardian ustvrdio kako već mjesecima razmišlja o ostavci te da to znaju i njegove kolege s kojima je o tome raspravljao.
Nije da nismo znali... :-)
junkers

#2825 Re: LIBIJA

Post by junkers »

Erzsebet wrote:
Haj' mi molim te objasni onda, ako već misliš da ne znam. Zar je bitan razlog pucanja linije srpske krajine ili je bitno što su se demokrate uključile nakon što smo počeli pobjeđivati u ratu? Uostalom, zašto su nam držali emgargo na oružje četiri godine, kojeg je jedini Iran kršio svakodnevno?
eto gadafi nam je pomagao :run: .
u dogovoru s kim je iran slao oružje?
Post Reply