Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post Reply
madner

#2801 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by madner »

Pa sta kazu porezi, koliko je vece ili manje poresko opterecenje sa novim zakonom za poslodavce? :D
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#2802 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by KatarinaKosaca »

madner wrote:Pa sta kazu porezi, koliko je vece ili manje poresko opterecenje sa novim zakonom za poslodavce? :D
Za poslodavce ne. Poslodavac će lako tu sumu prebaciti na plaću. Ko će ostati oštećen je radnik, uposlenik, dakle niži i srednji stalež. A to nije ili ne bi trebala biti politike jedne socijaldemokracije..
madner

#2803 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by madner »

Dakle ne znas nista o prijedlogu. Zasto onda govoris o istima?
Pitaj nekog samostalnog racunovodju da ti objasni pa se onda javi.
KatarinaKosaca

#2804 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by KatarinaKosaca »

madner wrote:Dakle ne znas nista o prijedlogu. Zasto onda govoris o istima?
Pitaj nekog samostalnog racunovodju da ti objasni pa se onda javi.
Objasni mi ti, meni neukoj šta znači 50% oporezivanje toplog obroka i regresa :D Regres ionako primaju samo državni službenici, ali , eto ovo oporezivanje 50% toplog? Da pročitam i tu ekonomsku ekspertizu. :roll: Lako je samo napisati "Pojma nemaš", to je politička proklamacija, to nije diskusija.
madner

#2805 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by madner »

Pa imas i druge mjere koje idu u paketu sa istim. Kada sve saberes, koliko poslodavac placa vise ili manje radnika? Uzmi cifru koju ti zelis pa izvedi primjer. I to je onda argument, a ne ignorisanje olaksica :roll:
KatarinaKosaca

#2806 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by KatarinaKosaca »

madner wrote:Pa imas i druge mjere koje idu u paketu sa istim. Kada sve saberes, koliko poslodavac placa vise ili manje radnika? Uzmi cifru koju ti zelis pa izvedi primjer. I to je onda argument, a ne ignorisanje olaksica :roll:
Što bi rekao Fahro Radončić :D "Hajde reci nam, evo sam se sva pretvorila u uho" :D
Akibh

#2807 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Akibh »

seln wrote:
KatarinaKosaca wrote:Kad se nema šta reći oko uspjeha vlade i novih "svijetlih" godinu i po :D , e onda ostaje zakačiti se neke nebitne stvari iz posta, razvlačiti je do beskonačnosti i skretati temu.
Dakle, primjer Hrvatska.. Ne valja.. Primjer.. Srbija.. Ne valja.. Primjer neka zemlja EU... Ne valja.
Jednostavno samo zato što ne favorizira Nikšića i njegovo preljevanje iz šupljeg u praznog iz njegovog u džep njegovog mu brata i tako u nedogled.
I stara tvornica se može "otvoriti". Eno vlada FBIH otvorila Sarabon. :D Sa jeftinim i diferenciranim proizvodima će lako povratiti staru slavu :-) :-) :-) :-) :-)
A da je oporezivanje off tema u temi o vladi FBiH :lol: :lol: :lol: :lol: jest stvarno.
Bona ti, kako ces jos dvije i po godine pod ovom vladom?
Ima da te hercika strefi... :shock:
Za srce neznam ali da ce umrijeti od gladi, to je puno izvjesnije
madner

#2808 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by madner »

Pa ti si ta koja se javila, ili znas ili ne znas?
Corto Maltese

#2809 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Corto Maltese »

Akibh wrote:
seln wrote:
KatarinaKosaca wrote:Kad se nema šta reći oko uspjeha vlade i novih "svijetlih" godinu i po :D , e onda ostaje zakačiti se neke nebitne stvari iz posta, razvlačiti je do beskonačnosti i skretati temu.
Dakle, primjer Hrvatska.. Ne valja.. Primjer.. Srbija.. Ne valja.. Primjer neka zemlja EU... Ne valja.
Jednostavno samo zato što ne favorizira Nikšića i njegovo preljevanje iz šupljeg u praznog iz njegovog u džep njegovog mu brata i tako u nedogled.
I stara tvornica se može "otvoriti". Eno vlada FBIH otvorila Sarabon. :D Sa jeftinim i diferenciranim proizvodima će lako povratiti staru slavu :-) :-) :-) :-) :-)
A da je oporezivanje off tema u temi o vladi FBiH :lol: :lol: :lol: :lol: jest stvarno.
Bona ti, kako ces jos dvije i po godine pod ovom vladom?
Ima da te hercika strefi... :shock:
Za srce neznam ali da ce umrijeti od gladi, to je puno izvjesnije
Tako kratka a tako sveobuhvatna ocjena kvaliteta vlade FBiH u ovom mandatu.
Alfons Kauders

#2810 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Alfons Kauders »

KatarinaKosaca wrote:
Alfons Kauders wrote:Evo gledam na B92 - uopste nije u pitanju Ei Nis, vec WEG Beograd. Ljudi zaposljavaju 35 radnika... Na "proizvodnji" televizora. Mislim stvarno... :-)
:lol: Mislim stvarno.... Pa cijeli prilog bio o EI NIš. A sve i da nije EI niš (jer jeste u Železniku u Bgd) to uopće nije tema, niti poenta, nego to da naša vlada puni budžet guljenjem kože, a neke druge vlade i na neke druge načine.
ali, to ti je dobro poznat stil forumanja (već su ti o tome govorili) da se svežeš detalja u postu i onda njega analiziraš, a ne suštinu.

Alfons Kauders wrote:Da ponovim, porezi me nimalo ne zanimaju, davno prozvakana tema, a ti bujrum pricaj o njima do sutra.
Ne, neću, pošto tebe ne zanimaju, ko je još vidio o porezima pričati :lol:
Znaci nije uopste bitno sto si u svom primjeru potpuno fulala kompaniju i grad? :lol: Dakle nisi ni procitala o cemu se radi, a ovdje si tu firmicu koristila kao primjer neke uspjesne ekonomske politike... :lol:

I onda sam ja kriv kad ti kazem da je ti je primjer los... To sto si ti navela nepostojeci primjer "uopce nije tema"... :lol:

A sto se tice tih "detalja" za koje se uhvatim, da, to svakako stoji... Vidis, ti detalji su cinjenice, meni nekako ima smisla da ih "analiziram" kad se vec pozivas na njih, tj. kad svoje tvrdnje zasnivas na njima...

Ili mislis da sve sto ti napises kolege forumasi imaju uzimati zdravo za gotovo, cak i kad fulas cijeli fudbal?
KatarinaKosaca

#2811 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by KatarinaKosaca »

Alfons Kauders wrote:Znaci nije uopste bitno sto si u svom primjeru potpuno fulala kompaniju i grad? :lol: Dakle nisi ni procitala o cemu se radi, a ovdje si tu firmicu koristila kao primjer neke uspjesne ekonomske politike... :lol:

I onda sam ja kriv kad ti kazem da je ti je primjer los... To sto si ti navela nepostojeci primjer "uopce nije tema"... :lol:

A sto se tice tih "detalja" za koje se uhvatim, da, to svakako stoji... Vidis, ti detalji su cinjenice, meni nekako ima smisla da ih "analiziram" kad se vec pozivas na njih, tj. kad svoje tvrdnje zasnivas na njima...

Ili mislis da sve sto ti napises kolege forumasi imaju uzimati zdravo za gotovo, cak i kad fulas cijeli fudbal?
Kao prvo lokacija je nebitna. Nestle ima preko 90% svojih tvornica van matične zemlje. Fenomen transnacionalnih korporacija, ali vidim da si slab sa makroekonomijom. Dakle, da li će postrojenje biti u Beogradu ili Nišu (čak se koristi hala tvornice koja se bavila, mislim, drvnom industrijom), potpuno je subsidijarno. A činjenica je da se proizvodnjom ili tercijalnim djelatnostima stvara profit, kreiraju nova radna mjesta i puni budžet. A ne oporezivanjem sirotinjskog toplog obroka sirotinje ove zemlje, a sve u korist kuma, druga i familije koji na budžetu , lijepo, toplo i udobno smješteni. A ako želiš ekonomsku analizu te tvornice ili neke druge zatvorne ili otvorene, otvori temu na odgovarajućem podforumu, jedva čekam. :D
KatarinaKosaca

#2812 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by KatarinaKosaca »

madner wrote:Pa ti si ta koja se javila, ili znas ili ne znas?
Napisao si da ja ne znam. Pa prosjetli me ti... :D
Alfons Kauders

#2813 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Alfons Kauders »

KatarinaKosaca wrote:
Alfons Kauders wrote:Znaci nije uopste bitno sto si u svom primjeru potpuno fulala kompaniju i grad? :lol: Dakle nisi ni procitala o cemu se radi, a ovdje si tu firmicu koristila kao primjer neke uspjesne ekonomske politike... :lol:

Kao prvo lokacija je nebitna. Nestle ima preko 90% svojih tvornica van matične zemlje. Fenomen transnacionalnih korporacija, ali vidim da si slab sa makroekonomijom. Dakle, da li će postrojenje biti u Beogradu ili Nišu (čak se koristi hala tvornice koja se bavila, mislim, drvnom industrijom), potpuno je subsidijarno. A činjenica je da se proizvodnjom ili tercijalnim djelatnostima stvara profit, kreiraju nova radna mjesta i puni budžet. A ne oporezivanjem sirotinjskog toplog obroka sirotinje ove zemlje, a sve u korist kuma, druga i familije koji na budžetu , lijepo, toplo i udobno smješteni. A ako želiš ekonomsku analizu te tvornice ili neke druge zatvorne ili otvorene, otvori temu na odgovarajućem podforumu, jedva čekam. :D
Lokacija je bitna samo kad je fulas. A to si ti uradila. Fulala si i grad i kompaniju, te pokazala da uopste nisi ni procitala tekst na koji si se pozivala.

Nisam ekonomista, pa ne znam kakve veze makroekonomija ima s tim, a jos manje Nestle. Nemoj mi samo reci da radis tamo, pa eto instant primjera, 3 u 1... :lol:

Cinjenica jeste da se proizvodnjom stvara nova vrijednost, ali je isto tako cinjenica da si fulala primjer 1/1. Ako je tebi primjer uspjesne ekonomske politike zemlje od osam miliona ljudi otvaranje tridesetak radnih mjesta na istovaranju kineskih kontejnera, i ako je to za tebe "proizvodnja", onda mogu zakljuciti da ni ti nisi ekonomista. A garant nisi ni dipl.ing. elektrotehnike.

Kraj tolike Srbije ti se uhvatila neke hohstaplerske firmice kojoj je jedina svrha postojanja izbjegavanje dadzbina. Ja sam ti rekao sta bi ja uzeo za dobar primjer (prije svega jer je vlada bila glavna u dealu s Fiatom), a mimo toga imas jos metar uspjesnih privatnih kompanija koje nemaju blage veze s vladom - prije svega u prehrambenoj industriji, u sta se uvjerim svaki put kad odem u kupovinu.

A hajde usput objasni sta ti toliko smeta u vezi oporezivanja TO? Koja je stopa, koga ce sve pogoditi itd? Ako tvrdis da ce se oporezivati "sirotinjski" topli obrok...
webby-x

#2814 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by webby-x »

Promjene zakona o radu će sigurno pokrenuti ekonomiju.
Mislim, sada kako će zaposlenici, isprika "radnici", odmarati
dva dana više.

:lol:
prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#2815 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by prljavi Hare »

webby-x wrote:Promjene zakona o radu će sigurno pokrenuti ekonomiju.
Mislim, sada kako će zaposlenici, isprika "radnici", odmarati
dva dana više.

:lol:
Ne treba tu biti zabrinut,čim se Vlada FBiH rekonstruiše i u nju dođu sposobni a ne podobni kadrovi,
ekonomska eksplozije je neminovnost! :D
KatarinaKosaca

#2816 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by KatarinaKosaca »

Alfons Kauders wrote:Lokacija je bitna samo kad je fulas. A to si ti uradila. Fulala si i grad i kompaniju, te pokazala da uopste nisi ni procitala tekst na koji si se pozivala.
Izvini, jel se to govorilo o holandskoj vladi, a zemlji Srbiji? :D Govorilo se o jedinstvenom ekonomskom prostoru i načinu kreiranja novih radnih mjesta. Pa, poslije primjera Hrvatske i @hacklerovog šovinističkog prizvuka u komentaru, kažem, bujrum, ako hoćeš primjer vlade druge susjedne zemlje.
Alfons Kauders wrote:Nisam ekonomista, pa ne znam kakve veze makroekonomija ima s tim, a jos manje Nestle. Nemoj mi samo reci da radis tamo, pa eto instant primjera, 3 u 1... :lol:
Nešto se i uči. Nije sve u linku i osobnom iskustvu ;-) . Očito je da ne znaš ni o makroekonomiji ni ekonomiji, ne moraš napominjati.
Alfons Kauders wrote:Cinjenica jeste da se proizvodnjom stvara nova vrijednost, ali je isto tako cinjenica da si fulala primjer 1/1. Ako je tebi primjer uspjesne ekonomske politike zemlje od osam miliona ljudi otvaranje tridesetak radnih mjesta na istovaranju kineskih kontejnera, i ako je to za tebe "proizvodnja", onda mogu zakljuciti da ni ti nisi ekonomista. A garant nisi ni dipl.ing. elektrotehnike.
Vrijeme gigantskih tvornica i masovne proizvodnje je prošlo. Savremena kapitalistička država se drži na malim i srednjim preduzećima, tako da i te kako malo po malo otvaranje radnih mjesta jeste primjer.
Ja imam osnovnu školu, i ovo nije natječaj da me pitaš šta sam po zanimanju, nego da diskutiramo o temi. Profesija je na ovom forumu nebitna stvar. Može netko napisati da je astronaut, tastatura sve trpi. Tako da je nagađanje oko profesija još jedan primjer tvog oftopičenja ili još jednom jako, jako, jako neuspjelog humora.

Alfons Kauders wrote:A hajde usput objasni sta ti toliko smeta u vezi oporezivanja TO? Koja je stopa, koga ce sve pogoditi itd? Ako tvrdis da ce se oporezivati "sirotinjski" topli obrok...
Pošto si dva puta napisao da te to ne zanima, da nećeš o tome usput ću poštovati tu tvoju želju.
Alfons Kauders

#2817 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Alfons Kauders »

KatarinaKosaca wrote:
Alfons Kauders wrote:Lokacija je bitna samo kad je fulas. A to si ti uradila. Fulala si i grad i kompaniju, te pokazala da uopste nisi ni procitala tekst na koji si se pozivala.
Izvini, jel se to govorilo o holandskoj vladi, a zemlji Srbiji? :D Govorilo se o jedinstvenom ekonomskom prostoru i načinu kreiranja novih radnih mjesta. Pa, poslije primjera Hrvatske i @hacklerovog šovinističkog prizvuka u komentaru, kažem, bujrum, ako hoćeš primjer vlade druge susjedne zemlje.
Kakav jedinstven ekonomski prostor i kreiranje novih radnih mjesta? Fino si rekla da se Ei Nis oporavlja i pocinje proizvodnju - sto jednostavno nije istina, ni blizu.

A takvo "kreiranje" radnih mjesta smo imali i kod nas, vidi pod Bira i TAS. :wink:
Alfons Kauders wrote:Nisam ekonomista, pa ne znam kakve veze makroekonomija ima s tim, a jos manje Nestle. Nemoj mi samo reci da radis tamo, pa eto instant primjera, 3 u 1... :lol:
Nešto se i uči. Nije sve u linku i osobnom iskustvu ;-) . Očito je da ne znaš ni o makroekonomiji ni ekonomiji, ne moraš napominjati.
Pa eto, posto ti znas, onda fino objasni sta je to Vlada Srbije uradila kako bi pokrenula pomenutu fabriku. Cime su stvorili tu bajnu ekonomsku klimu? :D
Alfons Kauders wrote:Cinjenica jeste da se proizvodnjom stvara nova vrijednost, ali je isto tako cinjenica da si fulala primjer 1/1. Ako je tebi primjer uspjesne ekonomske politike zemlje od osam miliona ljudi otvaranje tridesetak radnih mjesta na istovaranju kineskih kontejnera, i ako je to za tebe "proizvodnja", onda mogu zakljuciti da ni ti nisi ekonomista. A garant nisi ni dipl.ing. elektrotehnike.
Vrijeme gigantskih tvornica i masovne proizvodnje je prošlo. Savremena kapitalistička država se drži na malim i srednjim preduzećima, tako da i te kako malo po malo otvaranje radnih mjesta jeste primjer.
Ja imam osnovnu školu, i ovo nije natječaj da me pitaš šta sam po zanimanju, nego da diskutiramo o temi. Profesija je na ovom forumu nebitna stvar. Može netko napisati da je astronaut, tastatura sve trpi. Tako da je nagađanje oko profesija još jedan primjer tvog oftopičenja ili još jednom jako, jako, jako neuspjelog humora.
Citas li ti sta pises pobogu? Vrijeme masovne proizvodnje je proslo?! U kontekstu... Elektronike?!

Ukucaj u Google Foxconn, pa im javi... Jer ocito ih je fulala ta vijest. :-) Savremena kapitalisticka drzava se "drzi" na malim i srednjim preduzecima, donekle, ali kakvim? Njemacki mittelstand je mozda dobar primjer, ali veoma mali broj takvih kompanija pravi gotove proizvode, specijaliziraju se za komponente. Pomenute komponente dalje plasiraju pogodi kome... Velikim kompanijama, mahom domacim. Necemo ih garant kupovati ja i ti u Mercatoru.

Kada takve kompanije pocnu relocirati proizvodnju van granica, gase se i male - sto je bio slucaj u Britaniji i Americi. U Njemackoj su se odrzale iz vise razloga, prije svega jer je uvijek imala jako konkurentnu izvozno orijentisanu privredu, pa je samim tim i bila plodno tlo za takve kompanije, a pored toga vecina srednjih preduzeca u Njemackoj je i dalje privatna/porodicna. Svabe nikad nisu dopustile da im podivlja finansijski sektor i da takva preduzeca osvanu na berzi, pa da poslije dionicari skontaju da je bolje proizvodnju prebaciti u Aziju, a zadrze samo razvojne timove...

Ako mislis da iskljucivo mala i srednja preduzeca mogu nositi privredu, bojim se da se necemo sloziti, blago receno... :D
Alfons Kauders wrote:A hajde usput objasni sta ti toliko smeta u vezi oporezivanja TO? Koja je stopa, koga ce sve pogoditi itd? Ako tvrdis da ce se oporezivati "sirotinjski" topli obrok...
Pošto si dva puta napisao da te to ne zanima, da nećeš o tome usput ću poštovati tu tvoju želju.
Pa ti TO nastavljas pominjati u svakom odgovoru, onda molim te objasni u cemu je problem, pitanje iz struke... :D
Alfons Kauders

#2818 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Alfons Kauders »

zagazaga wrote::roll:
Sta je problem, bas ozbiljna i konstruktivna diskusija :D
vivaldi

#2819 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by vivaldi »

"Uprava "Arcelor Mittala" na vanrednom sastanku održanom prošle sedmice u Luksemburgu donijela odluku o gašenju svojih pogona nedaleko od Madrida (Španija), što je izazvalo zebnju i strah u Evropskom radničkom vijeću (CFDt), kazao je jučer za agencije Edvard Martin (Edward), predstavnik vijeća CFDt u Španiji."

Jebote, zbog ove vijesti nebi smjela oka sklopiti nijednu noc cijela vlada i jedna i druga. Birac isto pred sunovratom, a Nerma i Dzombavi se bave porodiljnim odustvima i snjeznim jahorinskim radostima sunce ti jebem...pa to je parodija parodije...
heckler

#2820 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by heckler »

Nema gore kombinacije od bezobraznog a neznalice (da ne kazem nesto gore). Dzaba ti pricaj, crtaj, objasnjavaj, jok, ono goni svoje i cudi se kako to na radiju govore da se pazi jer neki ludjak vozi na pogresnoj strani ceste kad ono svi voze na pogresnoj strani ceste osim njega ili nje. :lol:

Nego da zavrsimo pricu o Ei.... Ei je birvaktile pravio solidne 12AX7 vakumske cijevi za pojacala raznih vrsta, sto klasicna sto gitarska. Radili ih na starim Telefunken masinama ali po nasem starom dobrom receptu kontrola kvalitete im je bila suplja ko svicarski sir. Helem, posto je Telefunken pravio ponajbolje cijevi tako i na njihovim masinama kad sve ispadne dobro dobijao si vrhunsku cijev ali ti je zato vazdan bila lutrija sta ces dobiti.
Zadnjih godina, cijevna pojacala prave solidan "come-back" pa je i skocila potraznja za dobrim cijevima. Neke istocno evropske firme su lijepo profitirale poput slovackog JJ, i Ruskog Sovteka i Elektro-Harmonix-a itd. Ei je imao lijepu sansu da napravi manje odjeljenje i udje u tu nisu opet ali nikom to nije palo na pamet. Nezvanicno cujem da su masine prodali Western Electric-u, maloj specijalizovanoj americkoj fimi koja je poznata po svojim enormno skupim 300B cijevima.

I sad MENI neko prodaje muda za bubrege i prica o LCD televizorima iz Ei koji nisu iz Ei-a u Nisu koji u stvari nije Nis nego Zeleznik.

Bem ti kralja.

Haj mi sad malo pricaj kako su kinezi kupili licencu za proizvodnju Rudi Cajevec televizora..... i to onih u boji!
KatarinaKosaca

#2821 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by KatarinaKosaca »

heckler wrote:Nema gore kombinacije od bezobraznog a neznalice (da ne kazem nesto gore). Dzaba ti pricaj, crtaj, objasnjavaj, jok, ono goni svoje i cudi se kako to na radiju govore da se pazi jer neki ludjak vozi na pogresnoj strani ceste kad ono svi voze na pogresnoj strani ceste osim njega ili nje. :lol:
Slažem se. Vrlo loša kombinacija, naročito ako je protkana šovinizmom.
belfy

#2822 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by belfy »

vivaldi wrote:"Uprava "Arcelor Mittala" na vanrednom sastanku održanom prošle sedmice u Luksemburgu donijela odluku o gašenju svojih pogona nedaleko od Madrida (Španija), što je izazvalo zebnju i strah u Evropskom radničkom vijeću (CFDt), kazao je jučer za agencije Edvard Martin (Edward), predstavnik vijeća CFDt u Španiji."

Jebote, zbog ove vijesti nebi smjela oka sklopiti nijednu noc cijela vlada i jedna i druga. Birac isto pred sunovratom, a Nerma i Dzombavi se bave porodiljnim odustvima i snjeznim jahorinskim radostima sunce ti jebem...pa to je parodija parodije...
mislim da nema previse potrebe za brigom. u odnosu na njihove druge fabrike imamo jako jeftinu radnu snagu i skoro nikakvih ekoloskih opterecenja po firmu (od cega u evropi dobro pate). dovoljno je to sto su vec isplatili u potpunosti pocetnu investiciju. sada zaradjuju nasigurno. veci je problem plasman konkretno, ali cak i kada/ako dodje do smanjenja potraznje prije ce zaustaviti nesto sto ga kosta vise da stoji, nego ono sto odnosi sicu. mislim da smo mi jedni od zadnjih koji bi se trebali plasiti povlacenja ili gasenja mittala.
Alfons Kauders

#2823 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Alfons Kauders »

KatarinaKosaca wrote:
heckler wrote:Nema gore kombinacije od bezobraznog a neznalice (da ne kazem nesto gore). Dzaba ti pricaj, crtaj, objasnjavaj, jok, ono goni svoje i cudi se kako to na radiju govore da se pazi jer neki ludjak vozi na pogresnoj strani ceste kad ono svi voze na pogresnoj strani ceste osim njega ili nje. :lol:
Slažem se. Vrlo loša kombinacija, naročito ako je protkana šovinizmom.
WTF?! A ko je sad pa sovinista ovdje? :shock:
detroit-mercy

#2824 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by detroit-mercy »

KatarinaKosaca wrote:
Vrijeme gigantskih tvornica i masovne proizvodnje je prošlo. Savremena kapitalistička država se drži na malim i srednjim preduzećima, tako da i te kako malo po malo otvaranje radnih mjesta jeste primjer.Ja imam osnovnu školu, i ovo nije natječaj da me pitaš šta sam po zanimanju, nego da diskutiramo o temi. Profesija je na ovom forumu nebitna stvar. Može netko napisati da je astronaut, tastatura sve trpi. Tako da je nagađanje oko profesija još jedan primjer tvog oftopičenja ili još jednom jako, jako, jako neuspjelog humora.

Ubleha, koja je prodata nama da bi se veliki sistemi razvalili i kao takvi rasparcali i prodali u bescijenje. Okrupnjavnje industrija je trend prisutan u cijelom svijetu pocev od avio kompanija, auto industrije, bankarskog sektora, proizvodjaca hrane (sam Nestle je dobar primjer koji je pokupovao sve i jedan brand po svijetu). Kako ces postici economies of scale ako ne u velikom sistemu, kako preliti visoke fixne troskove ako ne masovnom proizvodnjom. Koja bi danas bija cijena jednog telekoma na nivou BiH ili jedne elktroprivrede na nivou BiH, o Energoinvestu kao cjelini (i pored svih slabosti) ne treba ni pricati.
vivaldi

#2825 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by vivaldi »

belfy wrote:
vivaldi wrote:"Uprava "Arcelor Mittala" na vanrednom sastanku održanom prošle sedmice u Luksemburgu donijela odluku o gašenju svojih pogona nedaleko od Madrida (Španija), što je izazvalo zebnju i strah u Evropskom radničkom vijeću (CFDt), kazao je jučer za agencije Edvard Martin (Edward), predstavnik vijeća CFDt u Španiji."

mislim da nema previse potrebe za brigom. u odnosu na njihove druge fabrike imamo jako jeftinu radnu snagu i skoro nikakvih ekoloskih opterecenja po firmu (od cega u evropi dobro pate). dovoljno je to sto su vec isplatili u potpunosti pocetnu investiciju. sada zaradjuju nasigurno. veci je problem plasman konkretno, ali cak i kada/ako dodje do smanjenja potraznje prije ce zaustaviti nesto sto ga kosta vise da stoji, nego ono sto odnosi sicu. mislim da smo mi jedni od zadnjih koji bi se trebali plasiti povlacenja ili gasenja mittala.
Ma tanak je to argument. Imaju oni hiljade radnika na platnom spisku, i u Zenici i u Ljubiji.

Nije ni Srbija ekoloska sredina pa propade danas najveci im izvoznik - US steel Smederovo, kupi ga danas Vlada za 1 dolar. To je bila glavna vijest vec mjesec dana u Srbiji, sta raditi ako do toga dodje, a isto ovako se pricalo kako nije vjerovatno da ce doci do toga i slicno. Sve do danas.

Da ironija bude veca i to ce nas strahovito pogoditi. Gikil je vise od polovine proizvodnje koksa bas njima prodavao, ali nema veze. Imacemo svi duuuuuuuugi porodiljni....
Post Reply