Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
radenska

#2801 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Radi privatno u onom trznom centru Tom u istocnon sarajevu cetvrtkom, ja se narucila za 20 dana u slucaju da ga nee ulovim dok bude otkazni radio :D
duboka_misao

#2802 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

Bioritam u Istocnom sarajevu tu radi odavno samo odredjenim danima
Landa

#2803 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Landa »

interesuje me to stezanje stomaka poslije poroda. ja za 2 mj trebam se poroditi 8-)
vidjela sam na nekim reklamama neke steznjake a jedna zena mi rece da to nije nista nego da se treba po starinski utezati sa pelenama/tkaninom :?
ja sam totalno operisana od toga pa ako neko ima da zna da me uputi :)
imaju li negdje slike kako se to radi? ima li vas da ste se stezale i koliko to stvarno pomaze?
hvalaaaa
otherside

#2804 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

Landa wrote:interesuje me to stezanje stomaka poslije poroda. ja za 2 mj trebam se poroditi 8-)
vidjela sam na nekim reklamama neke steznjake a jedna zena mi rece da to nije nista nego da se treba po starinski utezati sa pelenama/tkaninom :?
imaju li negdje slike kako se to radi? ima li vas da ste se stezale i koliko to stvarno pomaze?
hvalaaaa
ja sam lezala u bolnici 5 dana nakon carskog i vec zadnji dan u bolnici natakla mider koji ima 3 hoda za stezanje :D
nisam ga skidala u narednih mjesec dana osim da se opere :D cak sam i spavala s njim.
btw, mider sam kupila u baby centru u BBI, kostao oko 100 KM.
duboka_misao

#2805 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

otherside wrote:
Landa wrote:interesuje me to stezanje stomaka poslije poroda. ja za 2 mj trebam se poroditi 8-)
hvalaaaa
ja sam lezala u bolnici 5 dana nakon carskog i vec zadnji dan u bolnici natakla mider koji ima 3 hoda za stezanje :D
nisam ga skidala u narednih mjesec dana osim da se opere :D cak sam i spavala s njim.
btw, mider sam kupila u baby centru u BBI, kostao oko 100 KM.
ja sam kuppila dva na pijaci otoka jedaqn debeli odmah nakon poroda i drugi kad sam malo spala pa mi ovaj prvi postao labav
Female_Sa

#2806 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Female_Sa »

Ja sam u trudnoci imala ogroman stomak od kojeg nisam mogla hodati (beba bila teska 4.300 gr) i toliko sam se bojala da ce mi ostati stomacina poslije poroda. Steznik za stomak sam počela koristiti 7 dana nakon poroda (tako mi je preporucila i patronazna sestra) jer sam se porodila prirodnim putem. Kopcala sam ga na bokovima dok kopcanje izmedju nogu nisam koristila mozda nekih mjesec dana kako ne bih ranu od poroda iziritirala ili povrijedila. Na Internetu sam citala da neke zene koriste tek poslije 2 mjeseca ali smatram da je to suvishe kasno.

Steznik sam nosila stalno prvih 2 mjeseca, cak i dok sam spavala, tako da mi se stomak vratio u potpunosti nakon nekih 3-4 mjeseca i mogla sam svu svoju "staru" odjecu oblaciti. Ono sto je kao uspomena ostalo od trudnjackog stomaka je pupak koji nije tako lijep kao prije, nekako "žmiri" :lol: :lol: :lol:
Semiramida

#2807 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Semiramida »

Steznik - treba biti uporan s tim. I ja sam ga nosila nakon poroda, ne baš uvijek, ne po cijeli dan, al' fakat se isplati. Fino se stomak vrati u normalu. Pošto nisam radila vježbe (što ne mogu za sebe da vjerujem da nisam), ostao mi je šlaufčić koji se inače, kad sam obučena, uopšte ne vidi. Što se tiče cijene i kvaliteta steznika - to ne znam, jer sam isti, korišten, dobila. Vama preporučujem isto. Ne bacajte puno para za te stvari koje se mogu posuditi.

Vi spominjete preglede nakon poroda. Stidim se reć', al' ja fakat nisam išla ni na kakve ginekološke preglede poslije poroda. Samo na kontrolu sekcije... Što se seksa tiče, s tim se može početi odmah nakon prestanka krvarenja, dakle nakon 40-tak dana, odnosno nakon 6 sedmica.
duboka_misao

#2808 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

Female_Sa wrote: Ono sto je kao uspomena ostalo od trudnjackog stomaka je pupak koji nije tako lijep kao prije, nekako "žmiri" :lol: :lol: :lol:
zena moze imati savrsenu liniju nakon poroda ali je pupak koji dobije oblik ocnog kapka odaje da je radjala ,nema iznimke .
otherside

#2809 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

duboka_misao wrote:
Female_Sa wrote: Ono sto je kao uspomena ostalo od trudnjackog stomaka je pupak koji nije tako lijep kao prije, nekako "žmiri" :lol: :lol: :lol:
zena moze imati savrsenu liniju nakon poroda ali je pupak koji dobije oblik ocnog kapka odaje da je radjala ,nema iznimke .
a kako je tek lijep u 8-9 mjesecu trudnoce :lol:
duboka_misao

#2810 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

mali mi nedavno vidjeo pupak izbezumio se `mamu ubola krava` (ko sto mi njemu govorimo za pupak) reko nije krava sine.....
otherside

#2811 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

duboka_misao wrote:mali mi nedavno vidjeo pupak izbezumio se `mamu ubola krava` (ko sto mi njemu govorimo za pupak) reko nije krava sine.....
:lol:
a moja curica kad vidi moj pupak odmah ga pritisce, misli neki dugmic koji ce svirati kao na njenim igrackama.
jos ono stomacina i ona puljkica na sredini....i meni bi bilo interesantno :D
Female_Sa

#2812 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Female_Sa »

duboka_misao wrote:

E to je istina..ja sam se veoma brzo vratila na kilazu koju sam imala prije trudnoce ali pupak me "zeza":) I sve kontam na vratit ce se to ali nikako da pupak "progleda" :lol:
Landa

#2813 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Landa »

nisam znala za pupak i da je tako zloban :D
ja sam uvijek imala averziju prema pupku i nisam mogla podnijeti da se dira ili da vidim nekog da dira svoj pupak....odmah me jeza hvata :cry:
sreca pa ga sad ne vidim kako se rascvjetao u 7.mj trudnoce osim ako stanem pred ogledalo i onda se sva stresem kad ga vidim :lol:

eh sad za te steznjake...bas sam sad malo svrljala po netu i razlicitim forumima i dosta ih kaze da su im dr., sestre, fizio., preporucili da ne nose steznjake jer steznjak preuzima funkciju misica koji trebaju da jacaju. Jedino u slucaju da su se misici razdvojili, sto se ne desi svakoj, je steznjak preporucen.

ja cu izgleda ni po sredini dzade, ni u kraj nego onako-onako :lol: :D
mericak

#2814 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by mericak »

Ima iznimke za pupak...ja imam uvuceni koji nije iskocio ni u prvoj ni u drugoj trudnoci...Mozda se nije mogao probiti kroz salo, ko zna, ha, ha...kako god, nepromijenjen je od mog djetinjstva jos. Ja sam jedina trudnica u regionu sa pupkom junferke, ha, ha, ha.... :evil:
otherside

#2815 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

Landa wrote:nisam znala za pupak i da je tako zloban :D
ja sam uvijek imala averziju prema pupku i nisam mogla podnijeti da se dira ili da vidim nekog da dira svoj pupak....odmah me jeza hvata :cry:
sreca pa ga sad ne vidim kako se rascvjetao u 7.mj trudnoce osim ako stanem pred ogledalo i onda se sva stresem kad ga vidim :lol:

eh sad za te steznjake...bas sam sad malo svrljala po netu i razlicitim forumima i dosta ih kaze da su im dr., sestre, fizio., preporucili da ne nose steznjake jer steznjak preuzima funkciju misica koji trebaju da jacaju. Jedino u slucaju da su se misici razdvojili, sto se ne desi svakoj, je steznjak preporucen.

ja cu izgleda ni po sredini dzade, ni u kraj nego onako-onako :lol: :D
ma slabo ces ti ojacati misice odmah poslije poroda :D oni su maksimalno rastegnuti i labavi, svakako im treba neki support a i tebi ce biti lakse. e poslije dva mjeseca ili vise ozezi ti sa trbusnjacima, niko ti ne brani :D
ja sam cula da se ne steznici poslije poroda ne preporucuju jer ometaju pravilno vracanje materice u pocetni polozaj. opet, neki ginekolozi tvrde da je ovo glupost.
kako god, meni je u prvoj trudnoci steznik bio od neprocjenjive koristi i planiram ga opet nataknuti cim se aBd porodim :-)
Female_Sa

#2816 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Female_Sa »

mericak wrote:Ima iznimke za pupak...ja imam uvuceni koji nije iskocio ni u prvoj ni u drugoj trudnoci...Mozda se nije mogao probiti kroz salo, ko zna, ha, ha...kako god, nepromijenjen je od mog djetinjstva jos. Ja sam jedina trudnica u regionu sa pupkom junferke, ha, ha, ha.... :evil:

Zloćo jedna, sto nas izazivas :) Ne znam kako imas takav pupak, ja mislim kad bih se jos jednom porodila, ne bi se pupak ni vidio, zatvorio bi se, iako mi je stomak potpuni ravan, pupak mi je b lj a k: :lol:
otherside

#2817 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

e da pitam trudnjace, moje saborce :lol:
suta li se vasa beba?
mene moja ubi, cak sam je prijavila i ginekologu, njemu to sega :D
nekad kad sjedim, izbaci me iz ravnoteze jal' nogom jal' rukom, jal' glavom, nisam sigurna al bas me sutne...
a one gute koje se pojavljuju na povrsini stomaka :shock: ...prva beba je bila ipak mirnija, mada se i ona sutala momacki.
Female_Sa

#2818 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Female_Sa »

otherside wrote:e da pitam trudnjace, moje saborce :lol:
suta li se vasa beba?
mene moja ubi, cak sam je prijavila i ginekologu, njemu to sega :D
nekad kad sjedim, izbaci me iz ravnoteze jal' nogom jal' rukom, jal' glavom, nisam sigurna al bas me sutne...
a one gute koje se pojavljuju na povrsini stomaka :shock: ...prva beba je bila ipak mirnija, mada se i ona sutala momacki.
Iako se pitanje odnosi na trudnjace (a ja to vishe nisam:) reci cu ti da je mene moja beba toliko udarala da sam nekad morala zaustavljati dah da me bol prodje. Najgore mi je bilo kad me nogom spuca nekako ispod rebra, duboko..Bila je pravo nemirna, i danas je takva, i cak imam nekoliko snimaka na mobitelu kad sam snimala stomak, vidi se koliko je nemirna i kako se stomak pomijera cas u jednu cas u drugu stranu :lol: :-)
duboka_misao

#2819 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

sto kazes prvo djete je bilo mirno, izboci se tamo tu cujem ga redovno,ali ova mala je od 4-tog mjeseca break dancer, ubi me ! muzu smjesno , ne bi mu bilo smjesno da zna kako je kad te neko nabije nogom iznutra , neki dan gledam je na ultrazvuku dok me shuta sportski !
Female_Sa

#2820 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Female_Sa »

duboka_misao wrote:sto kazes prvo djete je bilo mirno, izboci se tamo tu cujem ga redovno,ali ova mala je od 4-tog mjeseca break dancer, ubi me ! muzu smjesno , ne bi mu bilo smjesno da zna kako je kad te neko nabije nogom iznutra , neki dan gledam je na ultrazvuku dok me shuta sportski !
JA smatram da je ipak bolje kad je beba malo nemirnija u stomaku jer onda bar znas kad je svaki dan osjetis da je sve ok. Samo nek' ona sad skace po stomaku al' nek' primiri kad se rodi akoBogda :lol:
otherside

#2821 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

haj' sad kad znam da i vasa skacu po mjehuru, udaraju u dijafragmu i rebra....bude mi nekako lakse :D
Landa

#2822 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Landa »

i moja se vrca, lupa, okrece ali kao da zna kad muz stavi ruku na stomak umiri se :roll:
dugo je trajalo, tek od 6. mj da je on osjetio bebu u stomaku...i sad zna zalupati i kad on brze-bolje stavi ruku ona prestane :lol:
zbunjena2010

#2823 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by zbunjena2010 »

radenska wrote:Radi privatno u onom trznom centru Tom u istocnon sarajevu cetvrtkom, ja se narucila za 20 dana u slucaju da ga nee ulovim dok bude otkazni radio :D
Aaaaa cuj, ma pojma nemam. Ma kako stigne ista obzirom da u bolnici nije znao kud' goni od zena :D
zbunjena2010

#2824 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by zbunjena2010 »

hvalaaaa
Ja sam se odmah drugi dan pocela stezati pelenama i tako sam se stezala jedno 20tak dana, nakon toga sam presla na steznik koji je umjereno jak. Sada evo hocu da pocnem da vjezbam, jer ne valja puno ni steznik nositi jer on oslabi misice. Najbolje ti je na pocetku steznik ili pelene, a nakon toga vjezbe.
Landa

#2825 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Landa »

zbunjena2010 wrote:
hvalaaaa
Ja sam se odmah drugi dan pocela stezati pelenama i tako sam se stezala jedno 20tak dana, nakon toga sam presla na steznik koji je umjereno jak. Sada evo hocu da pocnem da vjezbam, jer ne valja puno ni steznik nositi jer on oslabi misice. Najbolje ti je na pocetku steznik ili pelene, a nakon toga vjezbe.
mozes li opisati kako se vezu te pelene?
Post Reply