Gdje putujete, kako vam je bilo?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Vitezanin

#2801 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

Jedva cekam da citam!
Hakiz

#2802 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Hakiz »

sherbett wrote: Evo ja cu se natjerat i napisat izvjestaj iz Moskve :P
Pazi šta pišeš... :evil:
Tomahawk11
Globalni moderator

#2803 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Tomahawk11 »

sherbett wrote:E znaci ovako: Moskva
Vazne napomene:
Slabo tko a gotovo nitko ne prica engleski.
Wi fi na javim mjestima rijetko gdje dostupan.
Sve je na cirilici, na latinici ima obavijesti tipa Exit i u metrou nazivi stanica, ostalo.. snadji se druze!
Ako pricate bosanski, razumjet ce od prilike sto zelite samo pricajte sporije, nas su na hrvatskom bolje razumjeli nego pokusaji engleskog.
Ljudi su prilicno ljubazni i hoce pomoc. Starije osobe tipa godiste nasih roditelja, ne pitajte dal znaju engleski.. oni su jos u SSSR gestaltu meni se cini, znaci samo kazu nijet i okrenu glavu na drugu stranu. Tocno imas osjecaj da bi te opalio do marsa.
Policija je posvuda, al posvuda! Grad je turbo siguran i gdje god se krecete rade se provjere .. prolaze se detektori i retgeni.. skidanje je postao autimatizam :mrgreen:
I policajci, iako mrgudi, fakat su ljubazni i hoce pomoc.
Pusenje na javnim mjestima strogo zabranjeno.
Pusis na ulici kod oznacenih mjesta, nekio od rijetkih na kojima cigareta nije prekrizena. A u biti pusis di vidis pepeljaru crnu od pepela.. nama nitko nije nista reko.. navodno se tuiristima tolerira stosta.
U TAXI NA ULICI NE SJEDAJTE NI SLUCAJNO AKO SE PRETHODNO NE DOGOVORITE ZA CIJENU
Za taxi skinite aplikaciju Jandex taxi koji je najpovoljniji i dolzi u najkracem roku.
Problem kod narucivanja taxija aplikacijom jest taj da je sve toliko ogromno da tesko da cete pravilno locirati svoju adresu.. a vi necete znat uglavnom gdje ste a nitko vam to nece moc ni rec jer ne prica engleski a trece, eh trece.. ako ste mislili da ste pametni, niste, jer kad vi dodjete do mjesta gdje vas taxi treba pokupiti, izaci cete iz zone wi fi - a koji ste teskom mukom nasli, i lokacija vam se nece azurirati :mrgreen:
Moja preporuka: nabavite lokalni broj s internetom i naucite cirilicu ako ne znate.
Hranom iskreno nisam najodusevljenija, bar onime sto sam jela.. slatko im je odlicno.. po meni malo soli dodje u hranu.. kad se posoli je OK
Novac mijenjate u bankama!
Neke banke imaju fintu da imas pogodnosti ili nepovoljnost kad mijenjas odredjen iznos.
Kartice se primaju svuda.
Sve je ogromno i fascinantno!
Preporucam da se prijavite na free walking tour fakat je korisno!

U iducem postu pisem sta smo obisli i dojmove uz jos preporuka
на здоровье
Tomahawk11
Globalni moderator

#2804 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Tomahawk11 »

sherbett wrote:Jel pise na zdorovlje? :mrgreen:
Nazdarovya :thumbup:
Hakiz

#2805 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Hakiz »

Tomahawk11 wrote:
Baš y u Ruskom...
Tomahawk11
Globalni moderator

#2806 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Tomahawk11 »

Hakiz wrote:
Tomahawk11 wrote:
Baš y u Ruskom...
Eto gore original.
alibaba_i_30_godina

#2807 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by alibaba_i_30_godina »

Ništa onda ne brini šerbe, sljedeći put opet kada nam dođeš u Sarajevo moram(o) te učiti da pišeš i čitaš i ćirilicu. :D

Da slučajno ne izgubiš se kada i kod nas zalutaš negdje gdje je sve na ćirilici. :lol:
alibaba_i_30_godina

#2808 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

sherbett wrote:
alibaba_i_30_godina wrote:Ništa onda ne brini šerbe, sljedeći put opet kada nam dođeš u Sarajevo moram(o) te učiti da pišeš i čitaš i ćirilicu. :D

Da slučajno ne izgubiš se kada i kod nas zalutaš negdje gdje je sve na ćirilici. :lol:
:mrgreen:
Allah te nagradio :oops:
Ma ja sam se jos i snalazila donekle.. al dzaba i da procitam kad pise na ruskom :lol:
Cамо ja сам строг професор. :oops: :mrgreen:

Al' to znaš. :D
Maraschino

#2809 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Maraschino »

Neko bio u Meksiku?
Mozda krajem aprila odem malo da vidim i tu civilizaciju ali skoro pa nista o njima ne znam(osim skole i gugleta).
Ako je neko bio neka podijeli neka iskustva(mjesta za posjetiti, hoteli, hrana, ljudi...).
alibaba_i_30_godina

#2810 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

sherbett wrote:Nisi ti strog a ni profesor :lol:
Znam :wink: :mrgreen:
A vidiš ne stigoh ti ispričati baš o svojim profesorskim danima...kratkim, ali slatkim. :mrgreen:

Elem, pokvarih ja temu ljudima. Postavljaj im slike, neka vide ljudi Boljšoj i Crveni trg iz tvoje perpektive.
Zoya

#2811 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Zoya »

Warszawa ili Krakòw?
exliberal-ex

#2812 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by exliberal-ex »

Maraschino wrote:Neko bio u Meksiku?
Mozda krajem aprila odem malo da vidim i tu civilizaciju ali skoro pa nista o njima ne znam(osim skole i gugleta).
Ako je neko bio neka podijeli neka iskustva(mjesta za posjetiti, hoteli, hrana, ljudi...).
Bio i na zapadnoj i na istocnoj strani.
Puerto Vallata i Rivijera Maya-Consumel
Ako ides u ove regije pitaj
Hakiz

#2813 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Hakiz »

Tomahawk11 wrote:
Hakiz wrote:
Tomahawk11 wrote:
Baš y u Ruskom...
Eto gore original.
Kako original na latinici?
Tomahawk11
Globalni moderator

#2814 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Tomahawk11 »

Hakiz wrote:
Kako original na latinici?
Ima iznad na ćirilici.
sumirprimus

#2815 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by sumirprimus »

cemu taksi pored velelebnog metroa?
spreca

#2816 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by spreca »

Kd smo vec kod Moskve da vam ispricam jedan vic
Pozvao Putin Lavrova na raport i kaze sta si ti to rekao Trampu prilikom susreta

lovrov:Kaze on meni da imaju shamana koji moze mrtvaca poziviti i onda sam ja njemu rekao da mi imamo sportistu koji brzi od aviona :mrgreen:
Putin:A sta ako stvarno shaman uspije?
Lavrov:Pa reci cu mu da pozivi Staljina
Putin:A gdje tebi onda taj sportista?
Lavrov:Ako njegov shaman ozivi Staljina ti ces trcati brze ne od aviona nego i od rakete :lol: :lol:
spreca

#2817 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by spreca »

sherbett wrote:
sumirprimus wrote:cemu taksi pored velelebnog metroa?
Dobro pitanje!
Moskva je fakat ogromna.. i ako ne znas kombinirat javni orijevoz kao sto naravno nismo ni mi znale, onda imas hodanja od metro.stanice do odredista i po pola sata. Konkretno u ovom slucaju smo se zurile tako da nismo imale vrmena ni zivica gledat koliko od metroa do odredista ima pjesacenja, gdje se uopce nalazistanica a gdje nas objekt :mrgreen:

Sto se metro stanica tice, mozes uzeti sat dva, odabrati liniju i vozati se.. tako smo mi uradile sa smedjom, kruznom linijom na kojoj su jedne od najljepsih! Komsomolskaya, Novoslobodskaya i Kiyevskaya.. ne znas koja je ljepsa.
Jos preporucam Kurskaya, belorusskaya je isto prekrasna Taganskaya.. ma sve u toj kruznoj se isplati vidjeti!
Udjemo u vlak, izadjemo na svakoj stanici.. pogledamo nadivimo se i nazad u vlak. Vlak dolazi svake 2 minute!

Voznju metroom i obilazenje stanica svakako preporucujem i to je nesto sto je jedinstveno u svijetu i morate obici!
Sama mapa izgleda zastrasujuce na prvu, no metro je zaista jednostavan .
Jedino je potrebno dobro prouciti izlaze da je blizu vaseg odredista jer cete se nahodat.
Mi smo svakako i bez stanica, jer hotel nam je bio 2 minute od stanice, hodale i do 15,16 km dnevno.

A bome isplati se i voznja i taxijem preko mostova ovo ono.. da vidis Moskvu i s ulice.. osobito po noci
slike sherbo slike :-D
sumirprimus

#2818 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by sumirprimus »

sherbett wrote:
sumirprimus wrote:cemu taksi pored velelebnog metroa?
Dobro pitanje!
Moskva je fakat ogromna.. i ako ne znas kombinirat javni orijevoz kao sto naravno nismo ni mi znale, onda imas hodanja od metro.stanice do odredista i po pola sata. Konkretno u ovom slucaju smo se zurile tako da nismo imale vrmena ni zivica gledat koliko od metroa do odredista ima pjesacenja, gdje se uopce nalazistanica a gdje nas objekt :mrgreen:

Sto se metro stanica tice, mozes uzeti sat dva, odabrati liniju i vozati se.. tako smo mi uradile sa smedjom, kruznom linijom na kojoj su jedne od najljepsih! Komsomolskaya, Novoslobodskaya i Kiyevskaya.. ne znas koja je ljepsa.
Jos preporucam Kurskaya, belorusskaya je isto prekrasna Taganskaya.. ma sve u toj kruznoj se isplati vidjeti!
Udjemo u vlak, izadjemo na svakoj stanici.. pogledamo nadivimo se i nazad u vlak. Vlak dolazi svake 2 minute!

Voznju metroom i obilazenje stanica svakako preporucujem i to je nesto sto je jedinstveno u svijetu i morate obici!
Sama mapa izgleda zastrasujuce na prvu, no metro je zaista jednostavan .
Jedino je potrebno dobro prouciti izlaze da je blizu vaseg odredista jer cete se nahodat.
Mi smo svakako i bez stanica, jer hotel nam je bio 2 minute od stanice, hodale i do 15,16 km dnevno.

A bome isplati se i voznja i taxijem preko mostova ovo ono.. da vidis Moskvu i s ulice.. osobito po noci
:thumbup:
sumirprimus

#2819 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by sumirprimus »

.
Zoya

#2820 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Zoya »

sherbett wrote:
Zoya wrote:Warszawa ili Krakòw?
Oba
Ih sad, oba. Koji bi ti prvo i zašto?

Daj slike iz Moskve. Jesi li za Japan počela da stediš? Ja jesam u uštedjet ću za jedno cirka pet godina (možda) :-?
spreca

#2821 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by spreca »

sherbett wrote:Al najjaca prica za Four seasons hotel u centru. Znaci donio mu arhitekta nekoliko prijedloga nacrta za hotel a Staljin potpisao dva.. sad gleda arhitekta nije mu jasno kako dva nacrta odobrava?! Al bojao se pitat, naime Staljina nisi smio pitat dvaput.. i arhitekta u strahu ukomponirao dva u 1.. zato sprocelja nisu ista.. ma ni slicna :lol:
To je samo legenda...nema dokaza da je to i istina......taj hotel koji je tada izgradjen 1932-1936 prvi dio a konacno je dogradjen i dovrsen 1068-1977 i zvao se Hotel Moskva....taj Hotel Moskva je razmontiran ,nije klasicnim nacicnom rusen 2004 godine a na tom mjestu je 2013 sagradjen ovaj danasnji koji si ti vidjela
ovo je stari Hotel Mpskva
Image

a ovo je novi Hotel oskva koji je napravljen na istom mjestu
Image
spreca

#2822 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by spreca »

Hotel Kosmos
Image
elk

#2823 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by elk »

odlican izvjestaj mustafa :thumbup:
ocekujem slican iz moskve.samo u pravom dresu :mrgreen:
spreca

#2824 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by spreca »

sherbett wrote: Cek malo, ne kuzim sad. Jel govoris o oba procelja? Jedno je tamo prema Aleksandrovom parku a drugo prema trgu revolucije tj prema Boljsoj teatru. Koje je prvo?
Kako mislis koje je prvo?
spreca

#2825 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by spreca »

Post Reply