Veliki servis se radi na 160000 km ako nije pregulio toliko. Inače auto bez mane. Imam takvog ali sa dobrom opremom.Daryl Dixon wrote:Raja kakva su vam iskustva sa Renault Megane 1.5 dCi 110 KS EDC, isplati li se dati 15+k za njega, dijelovi, kvarovi, krade li se i slično?Hvala unaprijed
Renault Megane all about
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- shlauf
#2801 Re: Renault Megane all about
- Better Man
#2802 Re: Renault Megane all about
Znam ja dobro šta se radi na tom servisu na 60 hiljada km, nego me interesuje da li je tačno da Bunjo više neugrađuje orginalne dijelove, već zamjenske i ako je tako kome je najbolje otići. Dali je to Halilović, Guma M ili neko treći.shlauf wrote:Mali servis i pregled prednjeg trapa i pločica naprijed/nazad.Better Man wrote:3 godine je star. Megane 3.shlauf wrote:Ima li auto 5 godina starosti ili je mladje ???
- shlauf
#2803 Re: Renault Megane all about
3 godine je star. Megane 3.[/quote]
Mali servis i pregled prednjeg trapa i pločica naprijed/nazad.[/quote]
Znam ja dobro šta se radi na tom servisu na 60 hiljada km, nego me interesuje da li je tačno da Bunjo više neugrađuje orginalne dijelove, već zamjenske i ako je tako kome je najbolje otići. Dali je to Halilović, Guma M ili neko treći.[/quote]
Bunjo davno zijanio licencu tako da garant više nema orginalnih dijelova već radi zamjenske, GumaM radi sa orginalima ali su preskupi isto kao i Halilović. Halilović sipa Castrolovo ulje a GumaM ELF ......
Mali servis i pregled prednjeg trapa i pločica naprijed/nazad.[/quote]
Znam ja dobro šta se radi na tom servisu na 60 hiljada km, nego me interesuje da li je tačno da Bunjo više neugrađuje orginalne dijelove, već zamjenske i ako je tako kome je najbolje otići. Dali je to Halilović, Guma M ili neko treći.[/quote]
Bunjo davno zijanio licencu tako da garant više nema orginalnih dijelova već radi zamjenske, GumaM radi sa orginalima ali su preskupi isto kao i Halilović. Halilović sipa Castrolovo ulje a GumaM ELF ......
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#2804 Re: Renault Megane all about
Ako je auto pod garancijom (stvarno ne znam koliko Renault daje i koliko je jos imas),ispostuj to do kraja,zlu ne trebalo. Poslije trazi nekog normalnog majstora,koji ce po prihvatljivijim cijenama odrzavati auto 
- Optimist
#2805 Re: Renault Megane all about
Ne bih se slozio da je guma preskupa. Brat najcesce kod njih radi servis Lagune gdje ga osnovni servis (ulje i dva filtera) izadju 120-130 KM sa svim. Motor 1.9 dCi 130 KS.
- Better Man
#2806 Re: Renault Megane all about
Hvala na odgovorima. Meni je bitno da su orginal dijelovi, jer auto mi u odličnom stanju i ne bih volio da ugrađujem neke zamjenske dijelove.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2807 Re: Renault Megane all about
kapitalisto!
-
preludezalude
#2808 Re: Renault Megane all about
Ja nedavno cuo neke informacije u Mostaru da se Elf ulje negdje u zapadnoj hercegovini "proizvodi i puni". E sad, da li je istina ili ne, pojma nemam. Isto tako sam vidio u Tuzli u servisu francuskih vozila da vise ne drze Elf ulja vec Total. Razlog nepoznat.
-
mahalas505
#2809 Re: Renault Megane all about
Mogu i shvatiti nekako da se puni, a kako da se proizvodi, neka omanja rafinerija ili sta?preludezalude wrote:Ja nedavno cuo neke informacije u Mostaru da se Elf ulje negdje u zapadnoj hercegovini "proizvodi i puni". E sad, da li je istina ili ne, pojma nemam. Isto tako sam vidio u Tuzli u servisu francuskih vozila da vise ne drze Elf ulja vec Total. Razlog nepoznat.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#2810 Re: Renault Megane all about
Elf je clan Total grupacije.preludezalude wrote:Ja nedavno cuo neke informacije u Mostaru da se Elf ulje negdje u zapadnoj hercegovini "proizvodi i puni". E sad, da li je istina ili ne, pojma nemam. Isto tako sam vidio u Tuzli u servisu francuskih vozila da vise ne drze Elf ulja vec Total. Razlog nepoznat.
-
channel10
#2811 Re: Renault Megane all about
Da li se moze u renaultov benzinski motor 1,6 iz 2000. godine sipati ovo novo gorivo na EP? Neko bezolovno 98.
Kad sam kupio auto prije desetak godina mi je receno da sipam samo 95-icu.
-
kakaljin
#2812 Re: Renault Megane all about
Ja u svog megana iz 2010 godine samo sipam gorivo bezolovni 98 cak sam sipao 100 na omv-u i petrolu dok su imali taj naziv, a sada na petrolu sipam bezolovni 98 koji je ustvari ta stoja, ali su morali promjeniti naziv.channel10 wrote:Da li se moze u renaultov benzinski motor 1,6 iz 2000. godine sipati ovo novo gorivo na EP? Neko bezolovno 98.
Auto ce ti bolje ici i manje trositi sa tim 98 u odnosu na 95.
-
channel10
#2813 Re: Renault Megane all about
Vjerujem da ce bolje ici, ali da ce manje trositi, u to ne mogu povjerovatikakaljin wrote:Ja u svog megana iz 2010 godine samo sipam gorivo bezolovni 98 cak sam sipao 100 na omv-u i petrolu dok su imali taj naziv, a sada na petrolu sipam bezolovni 98 koji je ustvari ta stoja, ali su morali promjeniti naziv.channel10 wrote:Da li se moze u renaultov benzinski motor 1,6 iz 2000. godine sipati ovo novo gorivo na EP? Neko bezolovno 98.
Auto ce ti bolje ici i manje trositi sa tim 98 u odnosu na 95.
-
kakaljin
#2814 Re: Renault Megane all about
Nista se ti nemoj bojati za gorivo, jer od kada sam ja kupio auto i to nov sipam samo to gorivo i nikakvih problema nemam.channel10 wrote:Vjerujem da ce bolje ici, ali da ce manje trositi, u to ne mogu povjerovatikakaljin wrote:Ja u svog megana iz 2010 godine samo sipam gorivo bezolovni 98 cak sam sipao 100 na omv-u i petrolu dok su imali taj naziv, a sada na petrolu sipam bezolovni 98 koji je ustvari ta stoja, ali su morali promjeniti naziv.channel10 wrote:Da li se moze u renaultov benzinski motor 1,6 iz 2000. godine sipati ovo novo gorivo na EP? Neko bezolovno 98.
Auto ce ti bolje ici i manje trositi sa tim 98 u odnosu na 95.( to su mi i oni rekli ). Maloprije sipao gorivo i ponudi mi covjek to novo gorivo, ali nisma htio nasuti dok ne vidim sa drugima sta oni misle. Ne bih da zeznem motor nesto, a planiram ga jos voziti jer ne mogu trenutno nista bolje uzeti.
A sto se tice te manje potrosnje to je vec odavno dokazano da je tacno. Cak sam i na svom primjeru to dokazao na ovom autu i na drugim autima koje imam.
-
530i
#2815 Re: Renault Megane all about
Sve je moguće. Elf nema zvaničnog uvoznika za BiH, a servisi (ovlašteni) su škrti na riječima kada ih upitaš odakle nabavljaju ulje...preludezalude wrote:Ja nedavno cuo neke informacije u Mostaru da se Elf ulje negdje u zapadnoj hercegovini "proizvodi i puni". E sad, da li je istina ili ne, pojma nemam. Isto tako sam vidio u Tuzli u servisu francuskih vozila da vise ne drze Elf ulja vec Total. Razlog nepoznat.
- JLZbunjenog
#2816 Re: Renault Megane all about
shlauf wrote:Ako nema kontakta onda je crkao čitač kartice.Warashii wrote:Pita pa pobjegne.Better Man wrote:
Da nije baterija istrošena.
I ja sam kontao o bateriji, medjutim predpostavljam da je otkljucao auto s njom pa iskljucujem mogucnost. Mada...Renault je to.
Baterija je Vartina i kupljena u Januaru ove godine.
Do citaca je ali Vama hvala svakako
- shlauf
#2817 Re: Renault Megane all about
Pa šta si uradio ??
- duh_sa_sjekirom
#2818 Re: Renault Megane all about
Par pitanja za ove malo upućenije, u pitanju je R Megane karavan 2002.g. 1.9 dCi 74 kW:
1. Zadnji diskovi: idu li zajedno sa ležajem ili se mogu kupiti odvojeno; gdje je kupnja najpovoljnija i najpouzdanija?
2. Regulator pritiska na pumpi goriva: nov je oko 200 KM, isplati li se ili se može naći i polovan?
3. Brizgaljke vode za brisače, nekad rade nekad ne rade, pumpica se čuje da zuji ali voda ide skroz slabo ili nikako.
Ako je neko imao sličnih problema i iskustava ili zna neki savjet hvala mu unaprijed.
1. Zadnji diskovi: idu li zajedno sa ležajem ili se mogu kupiti odvojeno; gdje je kupnja najpovoljnija i najpouzdanija?
2. Regulator pritiska na pumpi goriva: nov je oko 200 KM, isplati li se ili se može naći i polovan?
3. Brizgaljke vode za brisače, nekad rade nekad ne rade, pumpica se čuje da zuji ali voda ide skroz slabo ili nikako.
Ako je neko imao sličnih problema i iskustava ili zna neki savjet hvala mu unaprijed.
- shlauf
#2819 Re: Renault Megane all about
Zadnji diskovi se mogu kupiti bez ležajeva a i sa njima. Zavisi kolikaa ti je kupovna moć.
Regulator može polovan ako na dijagnostici daje dobre parametre.
Pumpica risača zatrokirala od kamenca, može se popraviti ai je sigurnija zamjena.
Pumpica risača zatrokirala od kamenca, može se popraviti ai je sigurnija zamjena.
- duh_sa_sjekirom
#2820 Re: Renault Megane all about
Neki prodavači kažu da disk i ležaj idu u kompletu a cijena je oko 110 KM.shlauf wrote:Zadnji diskovi se mogu kupiti bez ležajeva a i sa njima. Zavisi kolikaa ti je kupovna moć.
Za pumpicu sam pretpostavljao da je tako nešto u pitanju, mada je malo zajebano skinuti boci jer se nalazi u blatobranu.
Hvala na odgovorima.
- Warashii
#2821 Re: Renault Megane all about
Sto se diskova tice vecina proizvodjaca nudi opciju sa ili bez lezaja, na tebi je da odlucis sta zelis i kojem ces majstoru voziti auto na zamjenu.duh_sa_sjekirom wrote:Neki prodavači kažu da disk i ležaj idu u kompletu a cijena je oko 110 KM.shlauf wrote:Zadnji diskovi se mogu kupiti bez ležajeva a i sa njima. Zavisi kolikaa ti je kupovna moć.
Za pumpicu sam pretpostavljao da je tako nešto u pitanju, mada je malo zajebano skinuti boci jer se nalazi u blatobranu.
Hvala na odgovorima.
Je li to Megane I?
- duh_sa_sjekirom
#2822 Re: Renault Megane all about
Jeste, Megane I faceliftWarashii wrote: Sto se diskova tice vecina proizvodjaca nudi opciju sa ili bez lezaja, na tebi je da odlucis sta zelis i kojem ces majstoru voziti auto na zamjenu.
Je li to Megane I?
- Warashii
#2823 Re: Renault Megane all about
To je onda to, za 110,00KM mozes uzeti od renomiranog proizvodjaca sa lezajem i senzorom.
- shlauf
#2824 Re: Renault Megane all about
Za Megane2 jedan košta oko 120,oo KM sa ležajem ali bez senzora (Xlaksar)
- johntra
#2825 Re: Renault Megane all about
Ona moja operacija u samostalnoj režiji je propala, najviše zbog zime i magle...
elem, majstor napravio žmigavac, a promijenio i pozicije na oba fara...i dalje mislim da je najbolja varijanta za zamjenu sijalice ili neke poslove oko konektora na faru, skidanje prednje gume i prednjeg dijela unutrašnjeg blatobrana...kod majstora čas posla, u domaćoj režiji možda pet minuta posla, ali je zato pristup faru samo takav...
elem, majstor napravio žmigavac, a promijenio i pozicije na oba fara...i dalje mislim da je najbolja varijanta za zamjenu sijalice ili neke poslove oko konektora na faru, skidanje prednje gume i prednjeg dijela unutrašnjeg blatobrana...kod majstora čas posla, u domaćoj režiji možda pet minuta posla, ali je zato pristup faru samo takav...