Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Qler

#2801 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Qler »

Jesi to ti Sema :) kumov mi kolega :)

A ko je jos fulio sa GY :)

poslano sa moje fax masine koristeci sekretaricu
jefferson

#2802 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

Pa sada, kada su toliko dobre, da li bi mi prodao svoj istroseni komplet zimskih Conti ? Kontam, ide zima, pa ako je to stvarno tako dobra guma ( a ja sam kokuz covjek, sta da radim ) dobro bi mi dosle. Naravno, racunam da si ti osvijesteni covjek pa da gume mijenjas na vrijeme, tako da su i ove polovne sasvim OK.
Moze ? I obecavam da ih necu stavljati na Citroena. Da te ne brukam.
Naravno da bi ti prodao, javi se na pp, imam i set ljetnih ako hoces.
ALi uzmi u obzir, da je zimski komplet pregurao i ljetno na Octavij s obzirom da je to radno auto, a ljeto i nije bilo lejto.
Ali dogovorit cemo se z acijenu.
Ljetne Conti SportContact 3 su sasvim OK.
semirgw

#2803 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by semirgw »

Qler wrote:Jesi to ti Sema :) kumov mi kolega :)

A ko je jos fulio sa GY :)

poslano sa moje fax masine koristeci sekretaricu
Taj sam. :D

Enivej, po ADAC testovima je najbolja guma Continental TS850 koja je cijenom u svim radnjama u par KM slicna ostalim brendovima. Tako da cu najvjerovatnije nju uzeti. Ako neko ima pametnijji prijedlog, neka kaze. :D
drug_profi

#2804 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Eto ljudi tvrde da je lohotna. Pa uzmi i to u obzir ako se volis verati po trotoarima ili losim cestama.
GY UG7 je guma sa kojom sam ja prosao 6 zima bez stavljanja lanaca, a po svakakvoj cesti vozio. Ove modele poslije toga ne znam, ali eto tvrde da imaju mane.
Lani se na ovoj temi hvalio Conti 850 i Michelin Alpin. Sad se ispostavlja da Alpin nije bas tako sigurna guma, a da Conti "dobija" bubreg. GY jos niko nije kritikovao, a opet sve je do ceste i vozaca.
jefferson

#2805 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

drugi profil wrote:Eto ljudi tvrde da je lohotna. Pa uzmi i to u obzir ako se volis verati po trotoarima ili losim cestama.
GY UG7 je guma sa kojom sam ja prosao 6 zima bez stavljanja lanaca, a po svakakvoj cesti vozio. Ove modele poslije toga ne znam, ali eto tvrde da imaju mane.
Lani se na ovoj temi hvalio Conti 850 i Michelin Alpin. Sad se ispostavlja da Alpin nije bas tako sigurna guma, a da Conti "dobija" bubreg. GY jos niko nije kritikovao, a opet sve je do ceste i vozaca.
I pored toga sto zadnjih 6-7g gazim Conti u biH, GY za mene je uvijek ostavljala dojam najbolje zimske gume.
Ljetna? :run:
muha-V8

#2806 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by muha-V8 »

Pozdrav svima. Ima li ko iskustva sa Nokian zimskim gumama? Na onoj naljepnici sto pokazuje karakteristike potrošnja C,mokro C. Dimenzije gume su 225 55 R16 ,a cijena 217 km po komadu.
hrusta

#2807 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by hrusta »

muha-V8 wrote:Pozdrav svima. Ima li ko iskustva sa Nokian zimskim gumama? Na onoj naljepnici sto pokazuje karakteristike potrošnja C,mokro C. Dimenzije gume su 225 55 R16 ,a cijena 217 km po komadu.

http://www.nokiantyres.com/ jedna od najboljih marki zimskih guma, ako neko zna sta je zima to Finci znaju po mom misljenju, ja ih koristim W+ vec 3 sezone :thumbup:
LeKo

#2808 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by LeKo »

Ja do sada loše iskustvo imam samo sa Marshal gumama, sve ostale (Sava, Toyo, Continental, Michelin, GoodYear, Vredestain i Barum) su odlično odrađivale posao.

Trenutno,

ljetni set je Continental Premium Contact 2, treća sezona, V index (195-65-15) i dalje odlična bilo da je mokro ili suho. Voze se i po autoputu, a Boga mi i po makadamu, bubrega nema osima ako ne nagazim na kakav nakon roštiljade.

Zimski set, GoodYear UG7+, sada će im treća sezona,H index (195-65-15), nisam imao problema bilo da je bljuzga, cijelac, suho ili mokro. Ide se i na planine svaki vikend, do sada lanci nisu bili potrebni, bubrega nema jer nema ni roštiljade.

Ko kupuje gume ove sezone, sretno u odabiru. Ja ću idući put probati Dunlop.
drug_profi

#2809 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

muha-V8 wrote:Pozdrav svima. Ima li ko iskustva sa Nokian zimskim gumama? Na onoj naljepnici sto pokazuje karakteristike potrošnja C,mokro C. Dimenzije gume su 225 55 R16 ,a cijena 217 km po komadu.
Nokian kod Engleza prva na ovogodisnjem testu. Neces se zahebati jer je i na ostalim testovima visoko. Samo je stvar cijene. Ako je najpovoljnija, onda ne misli nista vise.
http://www.autoexpress.co.uk/accessorie ... rices-2014
kloniran

#2810 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by kloniran »

drugi profil wrote:
Nokian kod Engleza prva na ovogodisnjem testu. Neces se zahebati jer je i na ostalim testovima visoko. Samo je stvar cijene. Ako je najpovoljnija, onda ne misli nista vise.
ima li ih u sarajevu gdje kupiti 175/70/r13?
probook

#2811 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by probook »

Sarajevski-Seljak wrote:Moze li mi neko preporuciti dobre zimske gume za Pezoa 307, 205/55/16 ?

Prosle zime poslusam druga i kupim Savu, umalo me nisu glave kostale.

Tako da Sava, Tigar, gume iz Robot-a i slicno ne dolazi u obzir!
Ja ne znam sta ce ti tolika guma na 307, hajde ljeto ok, ali zimska ni u ludilu tolika za 307. Uzmes 195/X/15 doce te jeftinije, a mozes uzeti vrhunsku gumu za relativno male pare. X sam stavio posto nzm koja ide dimenzija na 307, mozda mozes i 185. Vidi u specifikacijama auta. A zimi je bolja uza, nego sira guma.
drug_profi

#2812 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Probaj na www.gume.ba.
Imas kontakt mail pa upitaj mogu li ti nabaviti.
Ili
http://autosemberija.com/
online narudzba i dostava na adresu. ima tvoj profil. 94 KM
kloniran

#2813 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by kloniran »

drugi profil wrote:Probaj na http://www.gume.ba.
Imas kontakt mail pa upitaj mogu li ti nabaviti.
Ili
http://autosemberija.com/
online narudzba i dostava na adresu. ima tvoj profil. 94 KM
:thumbup:

al vala odbi me sto pise da je nokian 90KM a kad kliknes na link 94KM
radije cu potraziti nesto po Sarajevu do 90 marki, inace ni ja savom nisam bas naj zadovoljniji, cak mi se cini da je tigar neznatno bolji, valjda sto im je malo tvrđa smjesa :roll:
drug_profi

#2814 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

probook wrote:
Sarajevski-Seljak wrote:Moze li mi neko preporuciti dobre zimske gume za Pezoa 307, 205/55/16 ?

Prosle zime poslusam druga i kupim Savu, umalo me nisu glave kostale.

Tako da Sava, Tigar, gume iz Robot-a i slicno ne dolazi u obzir!
Ja ne znam sta ce ti tolika guma na 307, hajde ljeto ok, ali zimska ni u ludilu tolika za 307. Uzmes 195/X/15 doce te jeftinije, a mozes uzeti vrhunsku gumu za relativno male pare. X sam stavio posto nzm koja ide dimenzija na 307, mozda mozes i 185. Vidi u specifikacijama auta. A zimi je bolja uza, nego sira guma.
Evo kalkulator za konverziju:
http://www.rondo-gume.com/kalkulator-dimenzija-guma.php

Ispada da bi idealna zamjena bila 195/65 R15. Mislim da bi mogao kupiti i vrhunske gume i celicne felge i opet da ustedis.
muha-V8

#2815 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by muha-V8 »

kloniran wrote:
drugi profil wrote:
ima li ih u sarajevu gdje kupiti 175/70/r13?
U Sarajevu nisam ih nasao ali ima autosemberija Bobar . I ja sam vidio da su na testu se pokazale dobre ali da vidim ima li ko iskustva. Ipak zadnja mi vuca a mogao bih se za njih protegnuti ako su dobre
hzsa22

#2816 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by hzsa22 »

Jel moze neko reci koja je razlika alpin 4 i alpin 5?
Teufik

#2817 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Teufik »

hzsa22 wrote:Jel moze neko reci koja je razlika alpin 4 i alpin 5?
Alpin 5, novije, skoro izasle. Za konacan sud treba sacekat par testova i utiske kupaca.
asafinho

#2818 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by asafinho »

"Nabacio" sam na svoje vozilo 4 nove Tigar Winter 205/55/16 i to zadovoljstvo me je koštalo 378 KM ili 94.50 KM po gumi,na prošlom vozilu koje sam prodao ove zime,iste gume TIgar Winter samo 14.ke sam vozio 3 zime i prodao na kraju četvrte,ostalo je šare dovoljno za budućeg vlasnika,prezadovoljan sam što se tiče Tigrica,neću porediti ni sa jednom drugom gumom niti me ta poređenja zanimaju,znam da vozim 4 frisko nove gume i da sam rahat gdje god i kad god krenem :) i naravno moja preporuka za iste :)
romeomoraprezivjeti

#2819 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by romeomoraprezivjeti »

asafinho wrote:"Nabacio" sam na svoje vozilo 4 nove Tigar Winter 205/55/16 i to zadovoljstvo me je koštalo 378 KM ili 94.50 KM po gumi,na prošlom vozilu koje sam prodao ove zime,iste gume TIgar Winter samo 14.ke sam vozio 3 zime i prodao na kraju četvrte,ostalo je šare dovoljno za budućeg vlasnika,prezadovoljan sam što se tiče Tigrica,neću porediti ni sa jednom drugom gumom niti me ta poređenja zanimaju,znam da vozim 4 frisko nove gume i da sam rahat gdje god i kad god krenem :) i naravno moja preporuka za iste :)
Gdje si kupovao,to nesto pojeftino?
asafinho

#2820 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by asafinho »

romeomoraprezivjeti wrote:
asafinho wrote:"Nabacio" sam na svoje vozilo 4 nove Tigar Winter 205/55/16 i to zadovoljstvo me je koštalo 378 KM ili 94.50 KM po gumi,na prošlom vozilu koje sam prodao ove zime,iste gume TIgar Winter samo 14.ke sam vozio 3 zime i prodao na kraju četvrte,ostalo je šare dovoljno za budućeg vlasnika,prezadovoljan sam što se tiče Tigrica,neću porediti ni sa jednom drugom gumom niti me ta poređenja zanimaju,znam da vozim 4 frisko nove gume i da sam rahat gdje god i kad god krenem :) i naravno moja preporuka za iste :)
U Lukavici,logično.Ne mogu da se sjetim radnje jaran me je vodio,znači preko Vraca u Lukavicu, kod TUŠA lijevo na semaforu pa druga desno,i tu onda ideš pravo i gledaš sa lijeve strane u ćošku zgrade reklama za neku gumu i vidjet ćeš radnju,nove zgrade su sve,on kaže da je tu najjeftinije u Lukavici i naravno blansiranje i montaža su u cijeni,i mi smo se iznenadili kako povoljna cijena za tu dimenziju gume...super stvar :D
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#2821 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Romeo 80 »

asafinho wrote:
romeomoraprezivjeti wrote:
U Lukavici,logično.Ne mogu da se sjetim radnje jaran me je vodio,znači preko Vraca u Lukavicu, kod TUŠA lijevo na semaforu pa druga desno,i tu onda ideš pravo i gledaš sa lijeve strane u ćošku zgrade reklama za neku gumu i vidjet ćeš radnju,nove zgrade su sve,on kaže da je tu najjeftinije u Lukavici i naravno blansiranje i montaža su u cijeni,i mi smo se iznenadili kako povoljna cijena za tu dimenziju gume...super stvar :D
Ako sam te dobro skontao, to je radnja Total trade. Imaju i od mene preporuke što se tiče cijena. :)
asafinho

#2822 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by asafinho »

U Lukavici,logično.Ne mogu da se sjetim radnje jaran me je vodio,znači preko Vraca u Lukavicu, kod TUŠA lijevo na semaforu pa druga desno,i tu onda ideš pravo i gledaš sa lijeve strane u ćošku zgrade reklama za neku gumu i vidjet ćeš radnju,nove zgrade su sve,on kaže da je tu najjeftinije u Lukavici i naravno blansiranje i montaža su u cijeni,i mi smo se iznenadili kako povoljna cijena za tu dimenziju gume...super stvar :D[/quote]

Ako sam te dobro skontao, to je radnja Total trade. Imaju i od mene preporuke što se tiče cijena. :)[/quote][/quote]

Eh jeste,bravo :)Što im napravismo free reklamu :)Otici cu za uzvrat traziti zimsku tekucinu za stakla :)
mahalas505

#2823 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by mahalas505 »

Razumijem zeznuta su vremena i sve, ali kupiti polovnu gumu i jos iz ove donje klase, poslije 3 godine upotrebe, nikako mi ne ide u glavu. Pa nemoj onda voziti auto ako ces stavljati ovakvo smece.
Ovo se ne odnosi na autora gore citiranog da ne bude kakve zabune.
Dady

#2824 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Dady »

mahalas505 wrote:
Razumijem zeznuta su vremena i sve, ali kupiti polovnu gumu i jos iz ove donje klase, poslije 3 godine upotrebe, nikako mi ne ide u glavu. Pa nemoj onda voziti auto ako ces stavljati ovakvo smece.
Ovo se ne odnosi na autora gore citiranog da ne bude kakve zabune.
Mislim da si pogrešno shvatio autora. Prodao je auto na kome su bile spomenute gume.
Btw @asafinho: Sretno sa novim gumama, ali iz mog iskustva sa Savom zna biti velika razlika u performansama između dimenzija R14 i R16 na manjem i većem autu.
mahalas505

#2825 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by mahalas505 »

Dady wrote: Mislim da si pogrešno shvatio autora. Prodao je auto na kome su bile spomenute gume.
Btw @asafinho: Sretno sa novim gumama, ali iz mog iskustva sa Savom zna biti velika razlika u performansama između dimenzija R14 i R16 na manjem i većem autu.
Mislim da si malo prebrzo procitao, jer da si procitao malo pazljivije, kao sto nisi, vidio bih da sam upravo napomenuo da se ono sto sam napisao ne odnosi na autora citirano dijela, da ne bi bilo pogresno razumljeno, a na kraju opet jeste :-) .
mahalas505 wrote:Ovo se ne odnosi na autora gore citiranog da ne bude kakve zabune.
Post Reply