Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
rovac13

#2801 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Nebi se isplatilo :D
Ako cijelu noc odrzava 25 vise ce trosit u prosjeku dnevno.Probao sam.
stojanko

#2802 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by stojanko »

Moja sljedeca investicija su alu roletne. Samo u dnevnoj sobi gdje su postavljene klime imam 7 velikih prozorskih otvora. Mislim da su mi tu najveci gubici toplote
rovac13

#2803 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

I ja sam o tome razmisljao.A nisu tako ni jeftine.Bar imam low-e stakla sa argonom.
stojanko

#2804 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by stojanko »

rovac13 wrote:I ja sam o tome razmisljao.A nisu tako ni jeftine.Bar imam low-e stakla sa argonom.
Roletne bi kupio i da zastite drvenu stolariju a ne samo zbog izolacije. Imam dva prozora koja su na udaru kise i sunca i njih cu prvo prefarbati i staviti roletne. mislim da je oko 100 KM po m2
zomri

#2805 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zomri »

iz dosadašnjeg iskustva grijanjem na klimu par mjeseci i eksperimentiranjima sa postavkama došao sam do zaključka da je najbolje, kada se može, koristiti ventilator na većoj brzini (2 ili 3). skontao sam da u silent i super silent modu klima ne može postići zadanu temperaturu (u mom slučaju 23C) pri minusima, pa to kompenzira podizanjem kapaciteta na 75 ili 100% pri kome troši više struje. takođe, i subjektivni osjećaj toplote je za par stepeni niži kada radi u silent ili super silent modu.
rovac13

#2806 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

zomri wrote:iz dosadašnjeg iskustva grijanjem na klimu par mjeseci i eksperimentiranjima sa postavkama došao sam do zaključka da je najbolje, kada se može, koristiti ventilator na većoj brzini (2 ili 3). skontao sam da u silent i super silent modu klima ne može postići zadanu temperaturu (u mom slučaju 23C) pri minusima, pa to kompenzira podizanjem kapaciteta na 75 ili 100% pri kome troši više struje. takođe, i subjektivni osjećaj toplote je za par stepeni niži kada radi u silent ili super silent modu.
Dobro dosao u klub :D
jalijas74

#2807 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by jalijas74 »

rovac13 wrote:Sinoc bilo kazu -10 .Fujitsu kao da voli minuse,skoro da i nema defrosta,od sinoc do sad jedan defrost sam upratio kad sam jutros dizao temp sa 20 na 25 i to trajao svega 3-4 min.Jedino zvuk se malo pojaca kad udari minus pa kad se zalijece na 1800w potrosnje,pa me zanima jel tako kod svake nocrie ili samo kod mene.Inace kod mene nema antivibranta uopce.
Identicno se ponasa i moja.
Ali za divno cudo nema cestog defrosta izgleda da nas je prosli mjesec ubila ona maglustina i vlaga.

Isto tako na savjet forumasa sam prestao gasiti klimu vec poslje prvih minusa prosle godine vec je samo smanjim za par stepeni i onda kada ustanemo samo vratim na dnevnu temperaturu.

I da li je bolje da puhanje dignem sa 2 na maximalano ?

inace tu sam i citam temu redovno :)
lovacs

#2808 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by lovacs »

jalijas74 wrote:
I da li je bolje da puhanje dignem sa 2 na maximalano ?

inace tu sam i citam temu redovno :)
generalno sto veci protok zraka to bolja efikasnost tako da ako ti ne smeta buka digni do max.
rovac13

#2809 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Ako ti sta znaci ja ju ne skidam sa max.Cak mi je draze kad duva jace ali ona nece da duva na max kolko god ti zelio,samo kratko kad ju upalis i slicno.
Da mi bi naci tog inzinjera koji je to tako postavio,da ga nasamaram :D
lovacs

#2810 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by lovacs »

rovac13 wrote:Ako ti sta znaci ja ju ne skidam sa max.Cak mi je draze kad duva jace ali ona nece da duva na max kolko god ti zelio,samo kratko kad ju upalis i slicno.
Da mi bi naci tog inzinjera koji je to tako postavio,da ga nasamaram :D
to je samo slucaj kod nocrije. kod ostalih mozes manual. i meni je to cista glupost da ne mozes manuelno podesiti.
rovac13

#2811 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Tako je slucaj kod svih fujitsu uredjaja,ne samo nocrie.Racunali su na sto bolju udobnost.Nisu racunali da ce njihovi proizvodi doci u bih gdje ce bit vazan svaki milimetar ucinkovitosti :D
lovacs

#2812 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by lovacs »

rovac13 wrote:Tako je slucaj kod svih fujitsu uredjaja,ne samo nocrie.Racunali su na sto bolju udobnost.Nisu racunali da ce njihovi proizvodi doci u bih gdje ce bit vazan svaki milimetar ucinkovitosti :D
i gdje ce sa jednom klimom htijeti da pokriju 5 soba :D
rovac13

#2813 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

lovacs wrote:
rovac13 wrote:Tako je slucaj kod svih fujitsu uredjaja,ne samo nocrie.Racunali su na sto bolju udobnost.Nisu racunali da ce njihovi proizvodi doci u bih gdje ce bit vazan svaki milimetar ucinkovitosti :D
Ja te ne razumijem.
rovac13

#2814 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

1. nije fujitsu jedini koji proizvodi klime velikih kapaciteta,svi to proizvode samo je fujitsu jeftiniji pa ih uzimamo i za kuce,i onda poredimo sa drugim klimama manjih kapaciteta.

2. Nije bosna centar svijeta.U bih je obicaj vise manjih soba,ali nije svuda u svijetu tako.Kad sam bio u svedskoj pretezno su kuce ogroman prostor kao jedna prostorija skoro,eventualno spavaca odvojena i slicno.Njima treba jaka klima jer jednom klimom pokriju veliki prostor.
rovac13

#2815 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

http://www.fujitsu-general.com/jp/produ ... index.html
Ovaj link kad se provuce kroz translate moze se skontati

Izgleda da stize uskoro nova nocria i to u 3 izvedbe.Odma posle daikina i oni uvode novi freon R32.
Jos da sacekamo mitsubishi i toshibu :D
Mogli bi uskoro kod svih gledati bolji cop.Samo da cijene ne odu u tacku.
stojanko

#2816 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by stojanko »

Mene najvise zabrinjava povremen zvuk freona na niskim temperaturama. Kod mitsubishija mi je unstalacija 2 metra i preporucujem svima kad ugradjuju klimu da stavi tri metra- Taj zvuk nisam nikad cuo na nokriji a instalacija 3 metra. Da li je sad problem montazerima da sad stave novu instalaciju od tri metra. Inace klima dobro grije, ali opet se bojim da nebi kompresor nastrado sa vremenom.
Ja vise stvarno nemam zivce sa ovim majstorima.
Dzoey

#2817 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Dzoey »

Vidim iz postova da su svi zadovoljni ovim klimama (:
Grije li neko veci prostor? Kako su se tu pokazale?
Kod mene je kuca sa prizemljem od oko 120 kvadrata i imamo razvedeno grijanje, termo blok, i racuni su preko 400KM :P
Sad razmisljam da i ja predjem na klimu :)

Ima li neko savjet? kako grijati dnevni boravak od oko 40 kvadrata i 3 sobe? :D
lovacs

#2818 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by lovacs »

Dzoey wrote:Vidim iz postova da su svi zadovoljni ovim klimama (:
Kod mene je kuca sa prizemljem od oko 120 kvadrata i imamo razvedeno grijanje, termo blok, i racuni su preko 400KM :P

mozda da nam ubacis tolocrt sprata kuce pa da damo misljenje a ovako napamet tesko. trebaju i podatci o izolaciji(pod zidovi plafon) i stolariji. ovako na pamet reko bi da ti treba 2 3 klime da samo njima grijes al posto imas termo blok onda ce se i jedna osjetiti na racunima za struju
rovac13

#2819 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Dzoey wrote:Vidim iz postova da su svi zadovoljni ovim klimama (:

Kad postavis tlocrt neko ce ti vec savjetovat kako postavit klime.
Sto se tice koju klimu uzimat,ja da imam centralno kao ti ja nebi se izlagao kupovini skupih invertera.Ja bi uzeo dva ili cak tri od 500-600 € i fino pokrio cijeli prostor za 1500€ dok jedan vrhunski inverter moze kostat skoro pa isto toliko.
Skupi jesu bolji pogotovo na extremnim zimama,ali tebi kad bi zapelo na -15 ili -20 imas centralno upali ga koji dan.Malo je takvih dana,evo vec dvije zime i nemamo tih dana.
Osim ako imas love i hoces da uzivas,onda uzmi najbolje.
SSemir

#2820 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by SSemir »

grijanje na struju? proplacem kad god dobijem racun za struju :sad:
madesa

#2821 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by madesa »

SSemir wrote:grijanje na struju? proplacem kad god dobijem racun za struju :sad:
sto bolan, opisi nam
jalijas74

#2822 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by jalijas74 »

lovacs wrote:
Image

Ja kako vidite grijem 9 prostorija :) :) odnsno 8 jer sam ove godine izbio neku staklenu pregradu izmedju dnevne i terpezarije (crvena boja na slici). I kako sam izbio taj stakleni portal puno lakse sam ove godine grijao i kupatilo i spavacu sobu 3, koju smo prve godine dogrijavali uljanim radiatorom.
Jednino novo sto radimo ove godine je da navece zatvorimo vrata od kuhinje zbog puhanja od balkonskih vrata :) :) ali cim ih ujutro otvorimo temperatura se izjednaci vrlo brzo za nekih 10 minuta.

Ako bude para planiramo jos da ugradimo jednu manju klimu i stavimo u spavacu sobu ili neku majnaju sa split sitemom koju bu stavili u spavacu osobu (zuta i spavacu sobu 3) ali otom potom :)
kadett

#2823 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kadett »

Da i ja napisem koju rijec o defrostu...
Pa evo ima tri cetiri dana kako ne mogu nikako da upratim kad je uradila defrost.
Kod kuce sam od 16 sati i budan do 24 otprilike...u tom periodu nije radila defrost evo par dana.
Moze bit nekad u toku noci..ne znam.
Navijena je na 23 non stop i ne dira se nikad nista.
Puhanje na drugom stepenu i kad god pogledam vuce oko 500-550W ovih par dana kako je zahladnilo.
Da,klima je elit 12-ka inverter.
Hocu samo da potvrdim da vlaga u zraku ima i te kako uticaj na defrost.
Hajlac

#2824 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

Nakon pa možda i 10ak dana, večeras se zabijelila i maloprije za 10min lijepo odradila defrost. Trenutno je -3C bez magle, pada snijeg.
Prosječna dnevna potrošnja sad kako se napokon vratila prava zima je 6-7kWh. I dalje vuče oko 400W.

Kao što rekoh i ranije, klimu naravno nikad ne gasim već noću smanjim za jedan stepen i utišam Sleep opcijom.

P.S. i kod nekih LGevih klima ista je glupost s automatskim ventilatorom ma na koju jačinu da se postavi :roll: Kratko puše pa stane-šuti pa opet kratko...Slagaću ali čini mi se da tako rade samo u režimu grijanja.

@stojanko
Ako hoćeš dužu instalaciju, moraće ti nove cijevi duže od 2m staviti jer nije pametno naštiklavati tj. ostaviti duple spojeve(veća šansa za curenje gasa).
Dzoey

#2825 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Dzoey »

jalijas74 wrote:
lovacs wrote:
Image

Ja kako vidite grijem 9 prostorija :) :) odnsno 8 jer sam ove godine izbio neku staklenu pregradu izmedju dnevne i terpezarije (crvena boja na slici). I kako sam izbio taj stakleni portal puno lakse sam ove godine grijao i kupatilo i spavacu sobu 3, koju smo prve godine dogrijavali uljanim radiatorom.
Jednino novo sto radimo ove godine je da navece zatvorimo vrata od kuhinje zbog puhanja od balkonskih vrata :) :) ali cim ih ujutro otvorimo temperatura se izjednaci vrlo brzo za nekih 10 minuta.

Ako bude para planiramo jos da ugradimo jednu manju klimu i stavimo u spavacu sobu ili neku majnaju sa split sitemom koju bu stavili u spavacu osobu (zuta i spavacu sobu 3) ali otom potom :)
i koliko ti dolazi račun za struju? :D
Post Reply