Koliko znam nisu nikada na nas djelovali. Zar negdje jesu?Eborg wrote:Zasto bi Legionari antisnajperski djelovali po ABiH kada ista nije ugrozavala ni njih ni civile na okupiranoj teritoriji? Ne kazem da nije bilo sramotnih poteza nekih pojedinaca ali generalno ne mogu u isti kos sa zlocincima koji su ciljano i planski isli na te ciljeve.
Snajperisti u Sarajevu..
- Ramzess Veliki
#2801 Re: Snajperisti u Sarajevu..
- exliberal-ex
#2802 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Jah nije pucala...jok moj pokojni caca je pucao...dosta ba vise price neodgovorni pojednici..ko dade tim pojedincima snajpere?...podsjeti me to na slucaj onog narkomana sto je ubio dvije djevojcie sa jednim metkom na grbavici...neodgovoran pojedinac, narkoman....a bio snajperista..Eborg wrote:Zasto bi Legionari antisnajperski djelovali po ABiH kada ista nije ugrozavala ni njih ni civile na okupiranoj teritoriji? Ne kazem da nije bilo sramotnih poteza nekih pojedinaca ali generalno ne mogu u isti kos sa zlocincima koji su ciljano i planski isli na te ciljeve.
Koliko je civila pogodjeno na grbavici...?
-
Eborg
#2803 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Pa ti meni reci. Pogodjeno ih je vjerovatno dosta ali sigurno ne svi koji su bili na nisanu. Usudio bih se reci nekih 25%.
S druge strane je bilo obratno, civili su upravo trazeni kao mete i pogodjeno ih je 95%.
S druge strane je bilo obratno, civili su upravo trazeni kao mete i pogodjeno ih je 95%.
- karanana
#2804 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ne vjerujem ni da su oni gadjali ama bas svakog u svaka doba i svugdje. Gledam neke snimke sa njihovih polozaja gledaju kroz nisane dole oko studentskih domova, gledaju trg ispred katedrale. Ko na dlanu, hodaju ljudi dole. Da su bas svakog gadjali ubili bi jos 10.000 ljudi.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
PM72
#2805 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ned'o Bog da je svaki metak ubijao.Svi bi izginuli prvog mjeseca rata.Srećom,nisu bili svi isti.Moj dobar drug mi je pričao kako je po mraku sjekao borove na Sedreniku a iznad njih čuvena špicasta stijena.Nakon nekoliko dana onaj sa stijene ih je upozorio da idu,čak im je rekao "ti u plavoj jakni" itd.Mogao ih je pobiti a oni mislili da ih ne vide jer je mrak...a kaže da je bilo dana kad nije mogla muha kroz Sedrenik proći...uostalom,sa tog položaja je pobijeno preko 100 ljudi,što snajperom što iz sijača.Vrlo rijetko su odoljevali da ne zapucaju ako imaju metu.To su bili mještani Mrkovića i Barica,oni isti što sad sarajlijama tokom vikenda prosipaju šuplju i prodaju "domaće eko" proizvode.karanana wrote:Ne vjerujem ni da su oni gadjali ama bas svakog u svaka doba i svugdje. Gledam neke snimke sa njihovih polozaja gledaju kroz nisane dole oko studentskih domova, gledaju trg ispred katedrale. Ko na dlanu, hodaju ljudi dole. Da su bas svakog gadjali ubili bi jos 10.000 ljudi.
To što si ti gledao na snimku (konkretno kamera snima sa osmica kako narod hoda oko Katedrale) je varljivo.To je bilo vrlo daleko za snajpera ili sijača,mogao je pucati samo onako bezveze a neko će naletiti.Da ga sa Trebevića nanišani na Skenderiji ,Čaršiji ili kod Katedrale,nema šanse.
Ja sam u par navrata uzeo snajper pa gledao,nišanio,gledao,čekao...nigdje nikog a ja mislio daje to k'o u filmu,svaki čas naleti neki levat - ti mu ocrtaš končanicu i fljas,zalego četo.Jest malo morgen.Prvo od čega sam cvik'o jeste njihov snajperista jer sam mislio da samo mene čekaju.Drugo čega sam se bojao jeste njihov tenk koji bi odmah izašao iza zgrade i opalio put mene.Treće i najgore ;što bi me pojelo do kraja života jeste da ne naleti kakvo dijete,žena ili starac.Na 300 ili 400 metara ne vidiš dobro je li to vojnik ili civil koji je pošao po hljeb ili vodu.Neće stati na sred prolaza da ti mahne i da ti se javi.Vidiš samo siluetu u pokretu.Hvala Bogu što me nije doveo u iskušenje.Samo jedan metak sam opalio na neprijateljsku kolonu na Vracama,koliko je bilo daleko da se nisu ni trznuli...
Za dobrog snajperistu treba imati dobro oko,živce,smirenost,hladnokrvnost,dobar želudac,kuršlus u glavi ...a ja nisam imao ništa od navedenog (sem kuršlusa)
- exliberal-ex
#2806 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Eborg wrote:Pa ti meni reci. Pogodjeno ih je vjerovatno dosta ali sigurno ne svi koji su bili na nisanu. Usudio bih se reci nekih 25%.
Problematicno je razgovarat o postotcima jer niko nema kompletne brojeve.
Ako bi poceli razgovart o tome trebali bi za pocetak da znamo koliko je ljudi tad zivilo na teritoroj pod srpskom kontrolom a koliko na bosnjackoj. Ako bi to znali I ako bi znali koliko je poginulo/ranjeno od snajpera onda bi mogli da izracunamo postotak
Nadalje kvalifikacija civila...navest cu ti samo jedan primjer sto sam ranije napisao, ako je neko pogodjen I ubijen u civilnoj odjeci ( recimo vojnik koji je dosao sa smjene pa se presvukao ili recimo neki muskarac koji je posao na posao pod random obavezom) sta je on, civil ili vojnik?
Dali je isti bio legitimna vojna meta ili ne?
o onima koji su pucali na djecu necu ni da pricam oni nisu ljudski rod
-
PM72
#2807 Re: Snajperisti u Sarajevu..
"Kvalifikacija civila"...hm...čudan ti je rezon.
Ako je neko stanovao u Vojničkom ili Dobrinji a bio branitelj,valjda je nekad morao presvući ono malo jada od uniforme pa obući farmerke ili jaknu.Linija fronta mu je bila bukvalno pod prozorom.Na njega je bila otvorena sezona lova 24 h?
Na Trebeviću ili Žuči nije bilo civila na srpskoj strani.Sokočani i paljani koji su šicali odozgo bili su sasvim regularna meta bilo za snajper bilo za toljagu.Pa opet seru na parastosima kako je na Trebeviću izginula četa Pandurevića (a lažu,nije izginula četa nego njih 10-tak) i kako niko nije odgovarao za taj "gnusni zločin".I tako na svim mjestima gdje su vojnici zijanili,od Žepe pa do okoline Zvornika (Crni vrh) gdje ih je za jedan dan stradalo 120.I svake godine prave propagandu i kude Sud BiH jer tobože ne procesuira one koji su pobili te vojnike.A ti vojnici sa tih položaja pobili masu djece,žena,staraca...
Ispričaću ti i jedan istinit događaj sa Trebevića.Na području Pitinih stijena 1992 bili su položaji paljanske brigade VRS.Odatle su kontrolisali i ubijali po Jarčedolima,Pogledinama,Bistriku,Vratniku itd.To je ono mjesto odakle je Rašo posmatrao grad a onaj ruski "pisac" Limonov gađao sijačem.Čuveni snimak.
Na tom mjestu su dovukli i postavili trocjevac-PAT 20/3.Za one koji ne znaju šta je to,protiv avionsko oruđe 20 mm sa tri cijevi kojim su oni gađali narod na pobrojanim područjima.Redovno su se iživljavali a ovi odozdo su ga mogli samo gledati.Daleko za ono čime su raspolagali.
Odnekud su nabavili PAM 12,7 sa kutijom metaka - 100 komada i postavili ga u Popov gaj,odakle su ga mogli gađati.Taj trocijevac su četnici ostavljali na čistini ,samo pokriven ceradom.Eto koliko su bili sigurni da ih nemamo čime gađati.
Posada PAM-a je ispalila dva svjetleća metka u pravcu tog trocjevca,prvi je bio prebačaj a drugi,što bi se reklo - taman.Fiksirali su nišane i čekali.Sutradan je četnik koji je bio posada tog trocjevca doveo DIJETE od nekih 15 tak godina da puca! Posadio ga u sjedište,zavezao kajševima,pokazao papučice i kako se okida i dijete je počelo pucati po Vratniku dok mu se ćaća cerekao sa strane,sa ostalim krmcima.Ovi naši sa PAM-om su stisli okidač i dok nisu potrošili čitavu kutiju metaka nisu prestali.Izrešetali su i PAT i dijete i ćaću koji ga je pošao spašavati...
Je li to bio zločin? Ni slučajno.To je poduhvat vrijedan Zlatnog ljiljana.A porodica sere i dan danas kako su im Muslimani ubili dijete na Trebeviću dok je nosilo ćaći hranu na položaju.Ko ne vjeruje u ovo,neka se raspita pa će vidjeti da je ovo 100 % tačno.
Nikad više nisu dovukli na to mjesto trocijevac a kao odmazdu su čitav dan gađali Popov gaj,Jarčedole,Pogledine,Mahmutovac."odmazda"
a oni su mogli nekažnjeno gađati civile...
Ako je neko stanovao u Vojničkom ili Dobrinji a bio branitelj,valjda je nekad morao presvući ono malo jada od uniforme pa obući farmerke ili jaknu.Linija fronta mu je bila bukvalno pod prozorom.Na njega je bila otvorena sezona lova 24 h?
Na Trebeviću ili Žuči nije bilo civila na srpskoj strani.Sokočani i paljani koji su šicali odozgo bili su sasvim regularna meta bilo za snajper bilo za toljagu.Pa opet seru na parastosima kako je na Trebeviću izginula četa Pandurevića (a lažu,nije izginula četa nego njih 10-tak) i kako niko nije odgovarao za taj "gnusni zločin".I tako na svim mjestima gdje su vojnici zijanili,od Žepe pa do okoline Zvornika (Crni vrh) gdje ih je za jedan dan stradalo 120.I svake godine prave propagandu i kude Sud BiH jer tobože ne procesuira one koji su pobili te vojnike.A ti vojnici sa tih položaja pobili masu djece,žena,staraca...
Ispričaću ti i jedan istinit događaj sa Trebevića.Na području Pitinih stijena 1992 bili su položaji paljanske brigade VRS.Odatle su kontrolisali i ubijali po Jarčedolima,Pogledinama,Bistriku,Vratniku itd.To je ono mjesto odakle je Rašo posmatrao grad a onaj ruski "pisac" Limonov gađao sijačem.Čuveni snimak.
Na tom mjestu su dovukli i postavili trocjevac-PAT 20/3.Za one koji ne znaju šta je to,protiv avionsko oruđe 20 mm sa tri cijevi kojim su oni gađali narod na pobrojanim područjima.Redovno su se iživljavali a ovi odozdo su ga mogli samo gledati.Daleko za ono čime su raspolagali.
Odnekud su nabavili PAM 12,7 sa kutijom metaka - 100 komada i postavili ga u Popov gaj,odakle su ga mogli gađati.Taj trocijevac su četnici ostavljali na čistini ,samo pokriven ceradom.Eto koliko su bili sigurni da ih nemamo čime gađati.
Posada PAM-a je ispalila dva svjetleća metka u pravcu tog trocjevca,prvi je bio prebačaj a drugi,što bi se reklo - taman.Fiksirali su nišane i čekali.Sutradan je četnik koji je bio posada tog trocjevca doveo DIJETE od nekih 15 tak godina da puca! Posadio ga u sjedište,zavezao kajševima,pokazao papučice i kako se okida i dijete je počelo pucati po Vratniku dok mu se ćaća cerekao sa strane,sa ostalim krmcima.Ovi naši sa PAM-om su stisli okidač i dok nisu potrošili čitavu kutiju metaka nisu prestali.Izrešetali su i PAT i dijete i ćaću koji ga je pošao spašavati...
Je li to bio zločin? Ni slučajno.To je poduhvat vrijedan Zlatnog ljiljana.A porodica sere i dan danas kako su im Muslimani ubili dijete na Trebeviću dok je nosilo ćaći hranu na položaju.Ko ne vjeruje u ovo,neka se raspita pa će vidjeti da je ovo 100 % tačno.
Nikad više nisu dovukli na to mjesto trocijevac a kao odmazdu su čitav dan gađali Popov gaj,Jarčedole,Pogledine,Mahmutovac."odmazda"
-
z1gaa
#2808 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Koja je ovo optika, bijesna neka
I moze li neko prikazati na slici, ako ima, koliko zumira, nesto na ovaj fazon :
Hvala.
- exliberal-ex
#2809 Re: Snajperisti u Sarajevu..
PM72 wrote:"Kvalifikacija civila"...hm...čudan ti je rezon.
Nikad više nisu dovukli na to mjesto trocijevac a kao odmazdu su čitav dan gađali Popov gaj,Jarčedole,Pogledine,Mahmutovac."odmazda"a oni su mogli nekažnjeno gađati civile...
Pm
slusaj kazes neko je morao obuc civilnu odjecu ponekad....nemoj me krivo shvatit za vrijeme rata nemozes reci vojnik je kad je na linij kad se vrati sa linije onda nije vise, rat nema radno vrijeme .
Definicija civila....pogledaj WWII kako su se odnosili I njemci I saveznici prema pozadini, sve sto sluzi ratu je vojna meta
( kako su ameri sravnili Drezden ), pogledaj kako su Ameri sopali Irak kasnije Srbiju. Jesu li legitimne vojne mete televizija, mostovi, zeljeznica, fabrike ne samo namjenske industije...nazalost ali jesu
Ovaj slucaj sto ti spominjes je legitimno uzvracanje sile prema vojnom objektu, slucaj zatvoren..... cuo za mnoge slucajeve gdje su psihopate dovodili djecu, zene da pucaju neselktivno prema gradu a onda kad neko uzvrati...kuku majko...
-
PM72
#2810 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Liberal,Pm
slusaj kazes neko je morao obuc civilnu odjecu ponekad....nemoj me krivo shvatit za vrijeme rata nemozes reci vojnik je kad je na linij kad se vrati sa linije onda nije vise, rat nema radno vrijeme .
Definicija civila....pogledaj WWII kako su se odnosili I njemci I saveznici prema pozadini, sve sto sluzi ratu je vojna meta
( kako su ameri sravnili Drezden ), pogledaj kako su Ameri sopali Irak kasnije Srbiju. Jesu li legitimne vojne mete televizija, mostovi, zeljeznica, fabrike ne samo namjenske industije...nazalost ali jesu
Ovaj slucaj sto ti spominjes je legitimno uzvracanje sile prema vojnom objektu, slucaj zatvoren..... cuo za mnoge slucajeve gdje su psihopate dovodili djecu, zene da pucaju neselktivno prema gradu a onda kad neko uzvrati...kuku majko...
Ne shvatam ja tebe krivo nego "tvoja" strana ima poremećen sistem vrijednosti i pojmova.To se odražava u tvojim postovima.Kod "vas" je ratni zločin kad ga paljani popuše na Žepi i kad ih izgine preko 40.Sve vojnici,nijedan civil.Amerikanci kad su gađali Srbiju,nisu udarali po narodu niti su kome "razvlačili pamet i gađali Velušiće jer ima malo srpskog življa".Da vam je umjesto Veslija Klarka bio onaj šlagirani smrad iz Kalinovika-vidio bi ti šta je ratni zločin.
- exliberal-ex
#2811 Re: Snajperisti u Sarajevu..
PMPM72 wrote:Liberal,Pm
Ne shvatam ja tebe krivo nego "tvoja" strana ima poremećen sistem vrijednosti i pojmova.To se odražava u tvojim postovima.Kod "vas" je ratni zločin kad ga paljani popuše na Žepi i kad ih izgine preko 40.Sve vojnici,nijedan civil.Amerikanci kad su gađali Srbiju,nisu udarali po narodu niti su kome "razvlačili pamet i gađali Velušiće jer ima malo srpskog življa".Da vam je umjesto Veslija Klarka bio onaj šlagirani smrad iz Kalinovika-vidio bi ti šta je ratni zločin.
moja strana ima poremecen system vrijednosti ?...pm ja sam cijeli rat proveo u sarajevu, nisam se nigdje micao iako sam bio "stimulisan" od zlatnih ljiljana cak i kad sam bio u prvoj pravoslavnoj (tj u vojnom zatvoru u staroj skoli blagoja parovica preko puta rada, gdje je bio prvo hosov zatvor)....tako i ja mogu reci da je bio ratni zlocin guranje vojske u samoubilacke akcije samo da bi se neki mogli kurcit po gradu da su pomakli liniju par stotina metara a sto su ljudi izginuli i sto su nove linije postavljene na nemoguca mjesta gdje smo ginuli ko zecevi...kao pomicanje linije na golom brdu i neuspjeo napad kad je vise jedinica desetkovano....
A sto se tice udara Amera po srbij....nisam bio tamo tako da neznam kako im e bilo ali po mome misljenju bilo je razvlacenja pamecu.
nego kako se uveza zepa i bombardovanje srbije sa snajperima i ko je bio civil
- Seoskivaralica
#2812 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Hmmm, svak veze gdje stigne i kako mu godi....cini se.
Bio u ratu pucao iz svega i svasta nikog pogodio ,bar tako mislim, jer sam par puta pucao iz rova ono NAKO....
Nisam bio u akcijama samo u obilascima ratista.....kad bi se neko nesta hvalio odma bi ga prokontali da rese.....medjutim uvijek je tu bio neki lik kog se bas sjecam o kom se prica da je sifra....vidio sam lika sa tad za mene svemirskom puskom bila je to ona bereta cini mi se, kalibar 12.7 ...i lik sa cetri optike u rusaku ., profesionalni vojnik iz legije stranaca ovamo dosao jer mu je brat poslao poruku da mu salje papire i nebitno....ugl. Gledali smo ga kako puca lik pogadja bukvu na kilometar....tri put u minuti....kaze nikog nije ohladio.....pih ma daaaaaaaj , kad ga vidis ono coJek iz raje , ali ono nakon nekog vremena skontas s kim si sjedio....sve ti bude jasno....nije lako ni njemu zaspati .....jest da je pricao o casti i fer playu i kontrasnajperisanju , al cinjenica je da je bio u diverzantskom vodu jedini u crnoj uniformi....svi ga vole i sa svima extra lik . Sad kad pitam nekog od raje niko ne zna sta bi s njim kazu kad je stao rat otisao kako je i dosao ....eto vam snajperistu....ko zna mozda bi i on plakao da su ga uhvatili....iz fazona da se spasi ili jer je u dusi to sto jest...ne znam . Znam da ne bi zelio biti njemu ispred nisana bez obzira na fer play.....
Toliko o dugi...
Po pitanju psihe .....bitno je srce.ako mozes ubiti pile u sekundi nikako ne mislis na njeg, ubiti covjeka prvi put tesko , drugi lakse , poslije se sve cini nekako kao u snu i kao razlog postojanja da ubijas druge.....heeeeej te psihe........samo kad malo prorovite po internetu nadjete svakojakih ispovijesti......
Toliko...
Bio u ratu pucao iz svega i svasta nikog pogodio ,bar tako mislim, jer sam par puta pucao iz rova ono NAKO....
Nisam bio u akcijama samo u obilascima ratista.....kad bi se neko nesta hvalio odma bi ga prokontali da rese.....medjutim uvijek je tu bio neki lik kog se bas sjecam o kom se prica da je sifra....vidio sam lika sa tad za mene svemirskom puskom bila je to ona bereta cini mi se, kalibar 12.7 ...i lik sa cetri optike u rusaku ., profesionalni vojnik iz legije stranaca ovamo dosao jer mu je brat poslao poruku da mu salje papire i nebitno....ugl. Gledali smo ga kako puca lik pogadja bukvu na kilometar....tri put u minuti....kaze nikog nije ohladio.....pih ma daaaaaaaj , kad ga vidis ono coJek iz raje , ali ono nakon nekog vremena skontas s kim si sjedio....sve ti bude jasno....nije lako ni njemu zaspati .....jest da je pricao o casti i fer playu i kontrasnajperisanju , al cinjenica je da je bio u diverzantskom vodu jedini u crnoj uniformi....svi ga vole i sa svima extra lik . Sad kad pitam nekog od raje niko ne zna sta bi s njim kazu kad je stao rat otisao kako je i dosao ....eto vam snajperistu....ko zna mozda bi i on plakao da su ga uhvatili....iz fazona da se spasi ili jer je u dusi to sto jest...ne znam . Znam da ne bi zelio biti njemu ispred nisana bez obzira na fer play.....
Toliko o dugi...
Po pitanju psihe .....bitno je srce.ako mozes ubiti pile u sekundi nikako ne mislis na njeg, ubiti covjeka prvi put tesko , drugi lakse , poslije se sve cini nekako kao u snu i kao razlog postojanja da ubijas druge.....heeeeej te psihe........samo kad malo prorovite po internetu nadjete svakojakih ispovijesti......
Toliko...
-
PM72
#2813 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ex liberal,
Ja sam ubjeđen da si ti bio u VRS,po stavovima i mišljenjima.A moje vezanje Žepe,bombardovanja Srbije i civila u Sarajevu ako nisi povezao...pročitaj ponovo.
Pozdrav!
Ja sam ubjeđen da si ti bio u VRS,po stavovima i mišljenjima.A moje vezanje Žepe,bombardovanja Srbije i civila u Sarajevu ako nisi povezao...pročitaj ponovo.
Pozdrav!
- Dozer
#2814 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Whassup? 
- exliberal-ex
#2815 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ozbiljno ti kazem da nisam bio, cijeli rat proveo u Sarajevu....nezajebavam sePM72 wrote:Ex liberal,
Pozdrav!
- LBVIEW
#2816 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Kako si onda ostao nepismen?exliberal-ex wrote:Ozbiljno ti kazem da nisam bio, cijeli rat proveo u Sarajevu....nezajebavam sePM72 wrote:Ex liberal,
Pozdrav!
- exliberal-ex
#2817 Re: Snajperisti u Sarajevu..
LBVIEW wrote:Kako si onda ostao nepismen?exliberal-ex wrote:Ozbiljno ti kazem da nisam bio, cijeli rat proveo u Sarajevu....nezajebavam sePM72 wrote:Ex liberal,
Pozdrav!
sta hoces da kazes ?...
- LBVIEW
#2818 Re: Snajperisti u Sarajevu..
"Nezajebavam se" npr., a ima toga poprilicno.exliberal-ex wrote:
sta hoces da kazes ?...
Za nekog ko je, sta ja znam koja generacija sarajevskog gradskog Srbina, prilicno zacudujuce.
- exliberal-ex
#2819 Re: Snajperisti u Sarajevu..
LBVIEW wrote:"Nezajebavam se" npr., a ima toga poprilicno.exliberal-ex wrote:
sta hoces da kazes ?...
Za nekog ko je, sta ja znam koja generacija sarajevskog gradskog Srbina, prilicno zacudujuce.
slusaj dosta cesto kucam kad sam na poslu pa se pocnu brkat jezici...kad 90% vremena pricas na engleskom mnoge stvari se pomjesaju ...elem gramatika nije svrha ove rasprave..
- Seoskivaralica
#2820 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Nebitno kako pises ali opasno baljezgas i branis te sto su te gadjali kao i sve ostalo sto je diHalo u ovom gradu, kako ti nisu mrski ko i meni , kazes tjerali te ljiljani , ma boga ti , hej pa da sam te ja tjerao nemoj misliti da bi sad ovdje diopr ....toliko o tebi i tvom sistemu vrijednosti koji nije poremecen nego od prvog srpskog kralja pa do sad nije ni uspostavljen, mislim nebeski narod ,Phhahahahaha , ili sto neko rece : prvo su nastale amebe pa dvocelijska ziva bica pa srbi onda neka slozena ziva bica.....ha ha ha ha ovo me uvijek nasmije zato sto nimalo ne odstupa od onomonnjihovih razmisljanja...
Ako si bio zatvoren tada si sigurno to bio s razlogom i misli sta hoces to je bio rat za opstanak Bosne koji se pretvorijo u rat za opstanak srpskih bilo kakvih ideja na podrucju BiH...
Ovo sto gledamo danas bi se sve sasadilo da je Komsic tad bio predsjednik a Dudakovic komandant....
Nije lako biti iskren kad si porazen i cinjenicama i vojno i sudski i moralno, samo je jos ostala laz sto je i potvrdila vasa,"naaaajpametnija glava'", da lazete gdje stignete...i da je to ok jer druKcije ne ide san na oci,,,,,ha ha ha ha
Ako si bio zatvoren tada si sigurno to bio s razlogom i misli sta hoces to je bio rat za opstanak Bosne koji se pretvorijo u rat za opstanak srpskih bilo kakvih ideja na podrucju BiH...
Ovo sto gledamo danas bi se sve sasadilo da je Komsic tad bio predsjednik a Dudakovic komandant....
Nije lako biti iskren kad si porazen i cinjenicama i vojno i sudski i moralno, samo je jos ostala laz sto je i potvrdila vasa,"naaaajpametnija glava'", da lazete gdje stignete...i da je to ok jer druKcije ne ide san na oci,,,,,ha ha ha ha
-
Tutnjavac
#2821 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Izvinjavam se ako je već negdje bilo, ili ako je pogrešna tema: Ima li negdje detaljna mapa opsade, odnosno mapa linija oko Sarajeva.
-
Elims
#2822 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Evo da i ja postavim pitanje,pa se izvinjavam ako je o tome već govoreno,jer tema ima preko sto stranica,a pročitao sam prvih tridesetak i ovo pri kraju.
Jesu li,uključujući snajperiste sa obadvije strane,snajperom ubijeni neki viši činovnici u vojsci,pošto kontam da je to primarni cilj snajperiste?
Znači komandanti i slično ili se samo pucalo po civilima i običnim vojnicima?
Između ostaloga za oko mi je zapalo,ovo izgleda rasprostranjeno mišljenje,da treba neki poseban mentalni sklop(u negativnom smislu) imati snajperista da bi mogao obnašati tu funkciju.E sad ja ne kontam kakva je razlika ubiti vojnika iz automatske puške ili pištolja u odnosu na ubojstvo iz snajpera.Zbog čega su ovi "normalniji",a ovi nisu.Pošto je dosta vas ovdje pisalo da osjeća određenu nelagodu prema snajperistima i slično.Ponavljam,mislim na snajperiste koji su radili ono što i trebaju,ubijali neprijatelja,a ne ove što su ubijali civile,takvi sigurno jesu bolesnici.?
Jesu li,uključujući snajperiste sa obadvije strane,snajperom ubijeni neki viši činovnici u vojsci,pošto kontam da je to primarni cilj snajperiste?
Znači komandanti i slično ili se samo pucalo po civilima i običnim vojnicima?
Između ostaloga za oko mi je zapalo,ovo izgleda rasprostranjeno mišljenje,da treba neki poseban mentalni sklop(u negativnom smislu) imati snajperista da bi mogao obnašati tu funkciju.E sad ja ne kontam kakva je razlika ubiti vojnika iz automatske puške ili pištolja u odnosu na ubojstvo iz snajpera.Zbog čega su ovi "normalniji",a ovi nisu.Pošto je dosta vas ovdje pisalo da osjeća određenu nelagodu prema snajperistima i slično.Ponavljam,mislim na snajperiste koji su radili ono što i trebaju,ubijali neprijatelja,a ne ove što su ubijali civile,takvi sigurno jesu bolesnici.?
-
Eborg
#2823 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Pa jedno je ubiti covjeka u borbi kada je neko u naletu pa pucas i da guzicu spasis a sasvim drugo ubiti ga dok on pusi cigaru naslonjen na drvo a ti grickas kikiriki 800 m udaljen i sakriven pa mu smjestis kuglu u tintaru.
- Ramzess Veliki
#2824 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ni u jednom slučaju nije lako ubiti čovjeka.Eborg wrote:Pa jedno je ubiti covjeka u borbi kada je neko u naletu pa pucas i da guzicu spasis a sasvim drugo ubiti ga dok on pusi cigaru naslonjen na drvo a ti grickas kikiriki 800 m udaljen i sakriven pa mu smjestis kuglu u tintaru.
Čuj pucaš da guzicu spasiš.
Ako pucaš samo da je spasiš ne bi je dugo čuvao.
Šta je sa diverzijama ... postaviš minu pa čekaš da naiđe kamion sa ljudstvom ... ili odvališ RPG u zemunicu a tamo se straža zabavlja remijem?
-
PM72
#2825 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ramzese,
A ovaj dio me nasmijao
e takvog nećeš nanišaniti.To ima samo u filmu kad kakav đeneral iliti pukovnik dođe u rov pa osmatra,činovi se sijaju a on palamudi...
U ratu sam samo jednom čuo da je neki "viši činovnik" ukokan snajperom i to na srpskoj strani kad je pred zgradom eloktrotehničkog fakulteta u Lukavici upucan načelnik CSB-a Srpsko Sarajevo.Do naših rovova na Mojmilu ima preko kilometar,on je bio jedini čovjek koji je inače pogođen na tom mjestu što mi baca sumnju.Prije će biti da su ga odradili njegovi jer sa tolike udaljenosti ne možeš vidjeti činove niti facu da znaš da je to načelnik policije pa da mu maksuz pošalješ kuglu.Tako bar na srpskoj strani pričaju da je junački pao
- ko biva,naši snajperisti ga čekali i ubili radi "ogromnih zasluga" za srpstvo i stvaranje srpskog MUP-a.
Niđe veze.
A ovaj dio me nasmijao
Viši činovnikJesu li,uključujući snajperiste sa obadvije strane,snajperom ubijeni neki viši činovnici u vojsci,pošto kontam da je to primarni cilj snajperiste?
U ratu sam samo jednom čuo da je neki "viši činovnik" ukokan snajperom i to na srpskoj strani kad je pred zgradom eloktrotehničkog fakulteta u Lukavici upucan načelnik CSB-a Srpsko Sarajevo.Do naših rovova na Mojmilu ima preko kilometar,on je bio jedini čovjek koji je inače pogođen na tom mjestu što mi baca sumnju.Prije će biti da su ga odradili njegovi jer sa tolike udaljenosti ne možeš vidjeti činove niti facu da znaš da je to načelnik policije pa da mu maksuz pošalješ kuglu.Tako bar na srpskoj strani pričaju da je junački pao
Niđe veze.