A stana nisi ni vidiomotorola01 wrote:Maloprije sumiram sve troskove oko kupovine i izaci ce oko 2600KM![]()
.
Najvise troskova nosi osiguranje stana koje je pod moranje(oko 900KM) i notar(takodjer oko 900). Ostalo je: naknada za obradu kredite, procjena vjestaka, upis hipoteke i jos par sitnica. Strasno
Jos na ovo dodati i porez i izaci ce preko 6000 KM
Cijene stanova All about
Moderator: anex
- Zatamnjena stakla
#2801 Re: Cijene stanova All about
-
motorola01
#2802 Re: Cijene stanova All about
A tek onda treba ulagati u stan...Sorel wrote:A stana nisi ni vidiomotorola01 wrote:Maloprije sumiram sve troskove oko kupovine i izaci ce oko 2600KM![]()
.
Najvise troskova nosi osiguranje stana koje je pod moranje(oko 900KM) i notar(takodjer oko 900). Ostalo je: naknada za obradu kredite, procjena vjestaka, upis hipoteke i jos par sitnica. Strasno
-
I da imam odkud mi
#2803 Re: Cijene stanova All about
Realna cijena za tu lokaciji je mozda 1600-1700 KM / m2.iamia wrote:pitas skupo ?sabanss wrote:Skupo ili jeftino?iamia wrote:Kakvih ba 2000 KM po kvadratu?
Sto zajebavate ženu?
pa mozes u njemackoj naci za skoro te pare...
Za 2000 KM mozes naci na Marijin Dvoru
-
ljuspica
#2804 Re: Cijene stanova All about
Stalno su govorili cijene nekretnina ici ce dole, ali one ne mrdaju.....jos prosle godine rekli su mi da ne uzimam stan nego da sacekam bice bolje....
- otherside
#2805 Re: Cijene stanova All about
pusti ublehasheljuspica wrote:Stalno su govorili cijene nekretnina ici ce dole, ali one ne mrdaju.....jos prosle godine rekli su mi da ne uzimam stan nego da sacekam bice bolje....
- drndalo
#2806 Re: Cijene stanova All about
Ici ce dole, dok se kriza pogorsa... A bice gore... Nesnizavanje vecine cijena je pokazatelj da je vecinu stanova kupilo stanovnistvo/dijaspora kojima to nisu bile pretezno stambene jedinice, vec ulaganje para da ne stoje "nako"... Dakle ne jedu im hljeba, pa nece da ih prodaju jeftinije nego sto su ih platili i time gube pare...
Ko treba/mora da proda i cijenu koriguje, manje ili vise u zavisnosti sa lokacijom i potraznjom...
Ko treba/mora da proda i cijenu koriguje, manje ili vise u zavisnosti sa lokacijom i potraznjom...
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2807 Re: Cijene stanova All about
treba uvesti porez na stanove koji su prazni
pa kad krene gubiti vrijednost
ovi šupački prljavi bogataši će krenuti prodavati stanove
- otherside
#2808 Re: Cijene stanova All about
ma ja ba...ta se prica zvace ima brat bratu - 5 godinadrndalo wrote:Ici ce dole, dok se kriza pogorsa... A bice gore... Nesnizavanje vecine cijena je pokazatelj da je vecinu stanova kupilo stanovnistvo/dijaspora kojima to nisu bile pretezno stambene jedinice, vec ulaganje para da ne stoje "nako"... Dakle ne jedu im hljeba, pa nece da ih prodaju jeftinije nego sto su ih platili i time gube pare...
- otherside
#2809 Re: Cijene stanova All about
cuj logike... mislis da su to prazni stanovi?Black swan wrote:treba uvesti porez na stanove koji su prazni
pa izdaju ih ljudi i uzimaju lovu. mislis da oni drze praznu nekretninu i jos daju lovu za fiksne rezije.
ahaaaa
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2810 Re: Cijene stanova All about
sigurno ih nisu prijavili onda porez na podstanare 
- otherside
#2811 Re: Cijene stanova All about
ma nisu ih prijavili garant.Black swan wrote:sigurno ih nisu prijavili onda porez na podstanare
ali stanovi nisu prazni sigurno. ko ti danas drzi prazan stan?
mozda bas neko ko ga je skuckao do pederluka
e sad skontaj koliko takvih u bosni moze biti.
a dijaspora nam je daleko od truhlih bogatasa...
- drndalo
#2812 Re: Cijene stanova All about
Znam, ali je tako... To sto ne padaju je prilican pokazatelj da ponuda/traznja nisu bile u prilici da se "nadju" jer s jedne strane po standardu puno ljudi sebi ne moze priustiti kupovinu stana, a s druge ovi koji ih imaju, ne trebaju pare, pa nek stoji stan za buducnost...otherside wrote: ma ja ba...ta se prica zvace ima brat bratu - 5 godina
Ja kad sam zbog familijarne situacije morao traziti prizeman objekt, cijene su bile na vrhuncu, ali mogli smo to sebi priustiti, dio ustedjevinom, dio na kredit, ni ne razmisljam koliko je to skuplje bilo nego sada, pa plus kamata... Ali to nam je trebalo tada, i uzeli smo ga tada... Da platili smo vise, ali se vec 4 godine stanuje i zivi u njemu, uz koristenje te prednosti (prizemlje) zbog kojeg je i kupljen, tj. kvaliteta zivota... Naravno, to je moj slucaj, i nije pokazatelj svima, ali da nisam imao ustedjevine za to, morao bih prodati stari stan da to zatvorim, a tada bi mi cijena za taj stan koji bi morao prodati bila realnija (niza) od one za koju sam mozda mislio da vrijedi...
Kako koja... Hoces reci da u odnosu na prosjecnog stanovnika ovdje, koji ne moze skuckati para za kupovinu 50-ak m2 bez trauma, neko iz Svedske ili Norveske, koji moze te pare donijeti u dzepu odozgo, i iskesirati tako nesto od 2-3 godisnje stednje, nije bogatas?otherside wrote: a dijaspora nam je daleko od truhlih bogatasa...
- illuminated
#2813 Re: Cijene stanova All about
Samo lagano. Sacekaj bar jos godinu. S obzirom na politicki ambijent i nezaposlenost, tesko da ce doci do obrata..ljuspica wrote:Stalno su govorili cijene nekretnina ici ce dole, ali one ne mrdaju.....jos prosle godine rekli su mi da ne uzimam stan nego da sacekam bice bolje....
Ovu zemlju vodi go debil. Skupljaj lovu i na proljece 2014 uzmi stan.
Jos nesto. Novi zakon o zirantima koji je prosao, podrazumjeva teze dobivanje kredita (jer nece biti zavale ziranata),
tako da ce kapital da poskupi -> znaci manje kredita -> znaci manje prodatih stanova -> cijena dole.
- otherside
#2814 Re: Cijene stanova All about
u odnosu na nas standard, svako ko zivi u bilo kojoj europskoj zemlji i ima pristojnu platu je truhli bogatasdrndalo wrote: Kako koja... Hoces reci da u odnosu na prosjecnog stanovnika ovdje, koji ne moze skuckati para za kupovinu 50-ak m2 bez trauma, neko iz Svedske ili Norveske, koji moze te pare donijeti u dzepu odozgo, i iskesirati tako nesto od 2-3 godisnje stednje, nije bogatas?
nisam na to mislila vec na stvarne bogatase koji bi tako kotirali bilo gdje na svijetu.
- drndalo
#2815 Re: Cijene stanova All about
Ma znam, ali takvi ne kupuju stanove kod nas, ovi "nasi" su ono malo Poljina su okupirali, i gledaju "raju" oZgor... Ali da je dijaspora za vrijeme Pelakuse imala veliki utjecaj u dupliranju cijena u roku jedva malo vecem od godine dana, jeste...
- otherside
#2816 Re: Cijene stanova All about
iskreno, ja ne vjerujem da ce cijene stanova znacajnije pasti.
kao sto vec rekoh, ta prica je vec prilicno bajata i premece se godinama.
kome treba stan, taj ce ga kupiti. na kredit naravno, kako drugacije?
i sama sam u dva navrata kupovala stanove, oba na kredit i oba u vrijeme kad su svi govorili da pricekam jer ce cijene pasti.
da sam slusala, jos bih se vrtila u krug...
sad jesam kreditno zaduzena (za jedan stan, drugi je otplacen) ali sam svjesna da se drugacije nije ni moglo doci do stana.
kao sto vec rekoh, ta prica je vec prilicno bajata i premece se godinama.
kome treba stan, taj ce ga kupiti. na kredit naravno, kako drugacije?
i sama sam u dva navrata kupovala stanove, oba na kredit i oba u vrijeme kad su svi govorili da pricekam jer ce cijene pasti.
da sam slusala, jos bih se vrtila u krug...
sad jesam kreditno zaduzena (za jedan stan, drugi je otplacen) ali sam svjesna da se drugacije nije ni moglo doci do stana.
- jazzer
#2817 Re: Cijene stanova All about
Pa ako se teze dobijaju krediti ko meni garantuje da cu ga ja dobiti a, recimo, treba mi stan? I kakvo skupljanjeilluminated wrote:Samo lagano. Sacekaj bar jos godinu. S obzirom na politicki ambijent i nezaposlenost, tesko da ce doci do obrata..ljuspica wrote:Stalno su govorili cijene nekretnina ici ce dole, ali one ne mrdaju.....jos prosle godine rekli su mi da ne uzimam stan nego da sacekam bice bolje....
Jos nesto. Novi zakon o zirantima koji je prosao, podrazumjeva teze dobivanje kredita (jer nece biti zavale ziranata),
tako da ce kapital da poskupi -> znaci manje kredita -> znaci manje prodatih stanova -> cijena dole.
love godinu dana pa kupovina? Vecini ljudi opet treba kredit prilkom kupovine stana. Od 2008 se prica o dramaticnom
padu cijena stanova ali od toga nije bilo nista. Cijene jesu nize u odnosu na period nekog maximuma ali opet ne
toliko da ga je puno lakse kupiti nego prije nekoliko godina.
-
iceman2010
#2818 Re: Cijene stanova All about
Moras li odmah platiti osiguranje ili mozes placati na godisnjem nivou?motorola01 wrote:Maloprije sumiram sve troskove oko kupovine i izaci ce oko 2600KM![]()
.
-
bumboo
#2819 Re: Cijene stanova All about
iceman2010 wrote:Moras li odmah platiti osiguranje ili mozes placati na godisnjem nivou?motorola01 wrote:Maloprije sumiram sve troskove oko kupovine i izaci ce oko 2600KM![]()
.
Osiguranje stana 900 KM?? Nemoguće!! Ili nisi dobio pravu informaciju ili te neko želi dobro zavaliti. Malo se bolje raspitaj kod više osiguravajućih kuća. Banka traži policu osiguranja od požara i dopunskih opasnosti vinkuliranu u korist banke, osigurana svota je vrijednost stana procijenjena od strane sudskog vještaka. Potrebno je svake godine dostavljati banci dokaz da je polica produžena. A cijene zavise od kvadrature, i kreću se od 50 do 150 KM godišnje. Ja za stan od 85 m2 plaćam 120 KM godišnje gdje je uključena i krađa, lom stakla itd...
- jazzer
#2820 Re: Cijene stanova All about
Treba ti polica osiguranja stana ali ona nije ni priblizno 900 KM. Obnavljam je svake godine i, u zavisnostimotorola01 wrote:Maloprije sumiram sve troskove oko kupovine i izaci ce oko 2600KM![]()
.
od velicine stana, ne bi trebala preci 100,00 KM. I vazi godinu dana.
Dobro ti to provjeri prije nego je platis.
-
motorola01
#2821 Re: Cijene stanova All about
Ma niste me dobro shvatili
. Ta cifra obuhvata cijeli period otplate kredita i ja bih vise volio da to platim odmah jer kod nas je danas hljeb marku, a sutra 1,20KM. Sta ce tek biti za desetak i vise godina?! Pa tako i to osiguranje stana je recimo danas 50, a za par godina ce biti 80, mozda i 100 i tako bi me na kraju izaslo mozda i 1300KM, umjesto sadasnjih 900.
Moze se placati na godisnjem nivou, ali ja cu to najvjerovatnije izbjeci. Mozda platim unaprijed za prvih 5 godina(ako se moze), pa onda kasnije vidim sta dalje(da li odmah sve do kraja platiti ili opet neki vremenski period).
Moze se placati na godisnjem nivou, ali ja cu to najvjerovatnije izbjeci. Mozda platim unaprijed za prvih 5 godina(ako se moze), pa onda kasnije vidim sta dalje(da li odmah sve do kraja platiti ili opet neki vremenski period).
- holowey
#2822 Re: Cijene stanova All about
ali isto tako danas 100 maraka vrijedi vise nego sto ce vrijediti iduce godine, a kamoli na kraju kredita... razmisli jos jednom da li ti se isplati platiti sve odjednom...motorola01 wrote:Ma niste me dobro shvatili. Ta cifra obuhvata cijeli period otplate kredita i ja bih vise volio da to platim odmah jer kod nas je danas hljeb marku, a sutra 1,20KM. Sta ce tek biti za desetak i vise godina?! Pa tako i to osiguranje stana je recimo danas 50, a za par godina ce biti 80, mozda i 100 i tako bi me na kraju izaslo mozda i 1300KM, umjesto sadasnjih 900.
-
motorola01
#2823 Re: Cijene stanova All about
Vjeruj mi da ni sam ne znam jos. Nije jos dotle doslo pa imam jos vremena da se skontam.holowey wrote:ali isto tako danas 100 maraka vrijedi vise nego sto ce vrijediti iduce godine, a kamoli na kraju kredita... razmisli jos jednom da li ti se isplati platiti sve odjednom...motorola01 wrote:Ma niste me dobro shvatili. Ta cifra obuhvata cijeli period otplate kredita i ja bih vise volio da to platim odmah jer kod nas je danas hljeb marku, a sutra 1,20KM. Sta ce tek biti za desetak i vise godina?! Pa tako i to osiguranje stana je recimo danas 50, a za par godina ce biti 80, mozda i 100 i tako bi me na kraju izaslo mozda i 1300KM, umjesto sadasnjih 900.
- illuminated
#2824 Re: Cijene stanova All about
Krediti ce se dobijati teze jer ce kapital biti skuplji. NIko ne garantuje hoces li dobiti. Ako budes imao dovoljno dobar bonitet hoces.jazzer wrote:Pa ako se teze dobijaju krediti ko meni garantuje da cu ga ja dobiti a, recimo, treba mi stan? I kakvo skupljanjeilluminated wrote:Samo lagano. Sacekaj bar jos godinu. S obzirom na politicki ambijent i nezaposlenost, tesko da ce doci do obrata..ljuspica wrote:Stalno su govorili cijene nekretnina ici ce dole, ali one ne mrdaju.....jos prosle godine rekli su mi da ne uzimam stan nego da sacekam bice bolje....
love godinu dana pa kupovina? Vecini ljudi opet treba kredit prilkom kupovine stana. Od 2008 se prica o dramaticnom
padu cijena stanova ali od toga nije bilo nista. Cijene jesu nize u odnosu na period nekog maximuma ali opet ne
toliko da ga je puno lakse kupiti nego prije nekoliko godina.
Sto se tice skupljanja, to je zato je su kamate previsoke, kirija nije skupa je se ne placa porez, a cijene stanova padaju.
Bez ikakve sumnje bolje je placati jedno vrijeme kiriju i onda platiti odredjeni procenat stana u kesu.
Pa ako je Dobrinja prije 6 godina kostala 2000KM a sada 1300KM, Skenderija 4000KM, a sada 3000KM itd,
ako to nije pad ne znam sta jest. A u cijelom tom periodu je skrivena inflacija bila sigurno bar 5-6%. Kada se uzme inflacija u obzir stanovi su pali 50%, bez toga cca 30%.
Sad nek svako procijeni za sebe. Svi smo na trzistu i igramo najbolje sto znamo. Nekome je vazan kvalitet da ima vlastiti stan jer je podstanarski zivot patnja ponekad.
- P308
#2825 Re: Cijene stanova All about
Bio neki dan u "Vrtovima sunca", ali nisam nasao nikoga da mi pokaze stan (nekad je bio agent gore, koliko znam). Po onome sto sam vidio, pola stanova je prazno. Zanima me je li ko bio, kakvi su stanovi, vrijedi li kupovati i kako se krecu cijene? Hvala.