Ginekologija - sve o tome

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply

Koliko cesto posjecujete svog ginekologa/ginekologinju?

Vise od jednom godisnje
161
21%
Jednom godisnje (za PAPa test) + po potrebi
235
30%
Samo jednom godisnje za redovni pregled
36
5%
Pokusavam ici na godisnji pregled ali nekad su razmaci duzi
56
7%
Samo po potrebi
92
12%
Kad se sjetim
29
4%
Nisam nikad bila na ginekoloskom pregledu
153
20%
Moj porodicni ljekar obavlja sve moje testove, nisam bila kod ginekologa
15
2%

Total votes: 777

melb26sa

#2801 Re: Ginekologija i vagine....

Post by melb26sa »

Arminaa wrote:Zna li neko koja je cijena analize cervikalnih briseva u Sarajevu i gdje se moze uraditi?
2013 sam ja radila i Biohem je radio analize (Safeta Hadzica 28, tel 033-650-519)
Cijena tada 113 KM za analize na chlamydia, bris cerviksa, bris vagine te mycoplasma hominis i ureaplasma urealyticum.
Kod dr. Anje Tomic-Cica uradjeno uzimanje briseva - 50 KM pa su oni nazvali Biohem da dodju i preuzmu materijal za analizu.
walter kurtz

#2802 Re: Ginekologija i vagine....

Post by walter kurtz »

sadie_forever wrote:Jel se neko bori s pcos na prirodan nacin? kako ,sta?
pcos je usko vezan uz inzulin prirodne terapije su najcesce cejlonski cimet, caj od vrkute, i reguliranje secera u hrani tj izbacivanje istog
putujucidzindas

#2803 Re: Ginekologija i vagine....

Post by putujucidzindas »

melb26sa wrote:
Arminaa wrote:Zna li neko koja je cijena analize cervikalnih briseva u Sarajevu i gdje se moze uraditi?
2013 sam ja radila i Biohem je radio analize (Safeta Hadzica 28, tel 033-650-519)
Cijena tada 113 KM za analize na chlamydia, bris cerviksa, bris vagine te mycoplasma hominis i ureaplasma urealyticum.
Kod dr. Anje Tomic-Cica uradjeno uzimanje briseva - 50 KM pa su oni nazvali Biohem da dodju i preuzmu materijal za analizu.
Biohem preselio iza malog Bosmala - imaju podaci na webu
sadie_forever

#2804 Re: Ginekologija i vagine....

Post by sadie_forever »

Dakle izostaje mi menga ,i na rentgenu se vide policisticni jajnici...ali hormonski testovi su svi normalni,i nemam viska kg ....dal je ovo i dalje pcos ili samo pco'?
ilkbahar

#2805 Re: Ginekologija i vagine....

Post by ilkbahar »

Za policisticne jajnike najbolja je vrkuta, piti dnevno po dvije case, u trajanju od tri.mjeseca. Meni se ocistilo i.lice i jaknici a menga dolazi.na vrijeme. pilile niposto nebuzimajte, morat cete ih prestati piti kad tad, a ondantek problemi i jos veci.
sadie_forever

#2806 Re: Ginekologija i vagine....

Post by sadie_forever »

ilkbahar wrote:Za policisticne jajnike najbolja je vrkuta, piti dnevno po dvije case, u trajanju od tri.mjeseca. Meni se ocistilo i.lice i jaknici a menga dolazi.na vrijeme. pilile niposto nebuzimajte, morat cete ih prestati piti kad tad, a ondantek problemi i jos veci.
a jel ti menga bila neredovna prije? i koliko
jedna

#2807 Re: Ginekologija i vagine....

Post by jedna »

Ima li neko ko se zlopatio sa ureaplasmom?

Ja, evo kuburim 5. mjesec. 2 različite terapije antibioticima i još hrpa prirodnih i neprirodnih preparata i - ništa :sad:
ilkbahar

#2808 Re: Ginekologija i vagine....

Post by ilkbahar »

sadie_forever wrote:
ilkbahar wrote:Za policisticne jajnike najbolja je vrkuta, piti dnevno po dvije case, u trajanju od tri.mjeseca. Meni se ocistilo i.lice i jaknici a menga dolazi.na vrijeme. pilile niposto nebuzimajte, morat cete ih prestati piti kad tad, a ondantek problemi i jos veci.
a jel ti menga bila neredovna prije? i koliko
Narano da jeste, znala je ubiti u razmaku izmedju 28 i 42 dana, nekad i vise. Na uvz jajnici policisticnog izgleda, ali obzirom da nisam debela.nisu.mi dijagnosticirali pocs, ali sve osim debljine simptome imam i dlakavost i akne. Jedno vrijeme sam pila pilule i bila sam.mirna, al sam se bas udebljala.na.njima i pocela.bas oticati, ruke i noge i lose sam se osjecala pa sam prestala prije dvije i po godina. Pila sam jedno vrijeme i caj od sladica i on mi je bio super za akne, ali i od njega.mi se skupljala voda.
Nakon.sto sam.samo.mjesec dana.pila vrkutu jajnici su mi se ocistili, lice.nije kao na.pilulama ali.je ok, bez nekih vecih upala i alnurina, pokoji sitni pristic. Menge.izmedju 28 i 31 dan.
Jedino sto jos uvijek nisam ostala.u drugom stanju :(
sadie_forever

#2809 Re: Ginekologija i vagine....

Post by sadie_forever »

Kod mene je ovo

1.nisam debela
2.nemam problema s dlakavosti
3.hormonski testovi su normala
4. menga trenutno kasni par mjeseci,znala je biti svako 2 mjeseca,evo sad presla to :(
eyduh

#2810 Re: Re:

Post by eyduh »

Bellydancesuperstar wrote:
kolobok wrote:
male_okice wrote: Antibebi pilule NE DOVODE DO RAKA GRLICA MATERICA ONE GA CAK SRJECAVAJU! nemoj siriti dezinformacije!
Nisam ja ništa govorio o raku grlića maternice, nego o tome da malo ljudi razmišlja o tome na kojem principu djeluje kontracepcijsko sredstvo koje koriste i da mnoga sredstva poput pilula ili spirale djeluju upravo na principu da unište zametak ako dođe do začeća.
Upravo tako. Piti pilulu ili ići na abortus je isto.

druga stvar, pa valjda spolno aktivna žena može procijeniti kad su joj plodni dani? Nije potrebno čak ni to brojanje dana, nego nekakvi mali bolovi, vlažnost područja, rastezljivost sluzi, izrazita želja za sexom :D . Svršavaj unutra kad nisu, kad jesu NEMOJ ni pod koju cijenu i to je to. S tim da bih napomenula da je bolje svršavati pred menstruaciju nego nakon.
Ok, ako nije ozbiljna veza - u tom slučaju mislim da je bolji kondom i ne svršavanje, ali ako je ozbiljna veza ne vidim problem.

Abortus nije kontracepcija nego ubojstvo vlastitog djeteta i to je činjenica.

Onaj tko nije u stanju prihvatiti rizik djeteta, taj se ne treba uopće sexati. Nijedna kontracepcija nije 100% sigurna, pa čak ni abortus.
Zato ženite se, udajte se i rizik neće biti toliko strašan.
uh što volim kad ovi iz 19. vijeka krenu da popuju ženama kako će da sprovode kontracepciju. nema svaka žena savršen ciklus od 28 dana pa da ti je ovulacija tačna do u bobu, nekad ovulacija kasni par dana, nekad urani, al haj, nek se ljudi prave pametni, uvijek mi je zanimljivo. ako je po tebi pilula abortus, e onda vala mora ti biti i korištenje kondoma abortus, jer pobogu, spriječava se ulaz spermatozoidima u maternicu! to nije prirodno!! bla bla bla.... :lol: pusti narod da se seksaju bez briga o trudnoći, svi su tada manje nadrkani. ^^

inače koristim yaz par mjeseci, i nemam nikakvih problema. koža mi se potpuno očistila, dlačice na nogama gotovo da ne rastu, menstruacija je tačno gotovo do u sat a bolne grčeve koje sam nekad imala više nemam, tako da planiram nastaviti ovako još sigurno par mjeseci.

a imam i jedno pitanje, čisto da vidim da li se ikome ovo desilo... na papa testu se prikazala jaka citoliza i doktorica mi je rekla da se vide "upalne promjene" i da se to treba liječiti. ja sam se malo prepala, međutim ona je rekla da ako je bilo kakva blaža infekcija da se može lako izliječiti i da se ne brinem. čitavo ovo vrijeme ja nisam imala bilokakve simptome infekcije. nakon testiranja i potrošenih 200km, nalazi su bili sasvim uredni. -.- blago rečeno da sam popizdila, ali eto....
annoy

#2811 Re: Ginekologija i vagine....

Post by annoy »

Jeste li krvarile nakon PAPA testa?
kolobok

#2812 Re: Re:

Post by kolobok »

eyduh wrote: ako je po tebi pilula abortus, e onda vala mora ti biti i korištenje kondoma abortus, jer pobogu, spriječava se ulaz spermatozoidima u maternicu! to nije prirodno!! bla bla bla.... :lol:
Nigdje veze ti usporedba. Spriječiti ulaz spermatozoidima nije isto što i spriječiti već nastalom zametku da se implantira u maternicu. Nebo i zemlja...
MrsJ

#2813 Re: Ginekologija i vagine....

Post by MrsJ »

Ima li neka od zena iskustvo sa krioterapijom?
Naime, od prvog poroda imam ranicu na grlicu i to prilicno veliku jer je porod bio prilicno forsiran a grlic nije zasiven nakon toga. Ta ranica mi stvara uzasne probleme sto se tice sekreta i infekcija. Koristim svaki mjesec vaginalete ali ne pomaze i iskreno mislim da mi samo jos vise narusavaju floru. Doktor kod kojeg inace idem mi je savjetovao da se ta ranica (zaledjivanje) radi nakon jos jednog poroda, ali sam ipak otisla i po drugo misljenje i drugi doktor mi kaze da je pozeljno sanirati prije sljedece trudnoce, a ne cekati porod. Da napomenem da je papa ok osim sto pokazuje upalu svaki put. Sada se dvoumim da li da radim ili ne. Pa ako je neko imao iskustva sa krioterapijom prije trudnoce voljela bih da mi kaze da li je bilo problema sa zatrudnjivanjem ili porodom jer mi nije jasno zasto mi je moj doktor rekao da to treba raditi poslije poroda. :?
BIONA

#2814 Re: Ginekologija i vagine....

Post by BIONA »

...
Last edited by BIONA on 19/09/2015 17:37, edited 1 time in total.
Juni

#2815 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Juni »

MrsJ wrote:Ima li neka od zena iskustvo sa krioterapijom?
Naime, od prvog poroda imam ranicu na grlicu i to prilicno veliku jer je porod bio prilicno forsiran a grlic nije zasiven nakon toga. Ta ranica mi stvara uzasne probleme sto se tice sekreta i infekcija. Koristim svaki mjesec vaginalete ali ne pomaze i iskreno mislim da mi samo jos vise narusavaju floru. Doktor kod kojeg inace idem mi je savjetovao da se ta ranica (zaledjivanje) radi nakon jos jednog poroda, ali sam ipak otisla i po drugo misljenje i drugi doktor mi kaze da je pozeljno sanirati prije sljedece trudnoce, a ne cekati porod. Da napomenem da je papa ok osim sto pokazuje upalu svaki put. Sada se dvoumim da li da radim ili ne. Pa ako je neko imao iskustva sa krioterapijom prije trudnoce voljela bih da mi kaze da li je bilo problema sa zatrudnjivanjem ili porodom jer mi nije jasno zasto mi je moj doktor rekao da to treba raditi poslije poroda. :?
ne znam jesi li upoznata, ali na ovu temu povremeno navraca ginekolog (ne sjecam se imena) i daje odgovore zenama.uglavnom, ovo pitanje je vec bilo "na tapetu". uglavnom, ako sam ga dobro shvatila, doktor je objasnio da to i nije ranica upravom smislu rjeci, sad da ja ko laik ne lupam, pokusaj pronaci...inace ja sam radila to zaledjivanje ranice, nista strasno to nije.inace, zaista nemam pojma kakve bi posljedice moglo to imati na radjanje.
MrsJ

#2816 Re: Ginekologija i vagine....

Post by MrsJ »

Ne pratim redovno temu tako da nisam naletila na to objasnjenje. Malo sam i guglala o tome ali nisam konkretan odgovor nasla. Znam i ja da se to ne zove ranica, ima latinski naziv ali meni kao laiku je lakse za izgovoriti. :)
Hvala, procackat cu jos malo po forumu.
A za ovog idiota i njegov komentar ne zelim trositi vrijeme, nije vrijedno. ;)
sadie_forever

#2817 Re: Ginekologija i vagine....

Post by sadie_forever »

Jel ko probao metformin(s pcos') i kakvi su rezultati?
JanuaryJones

#2818 Re: Ginekologija i vagine....

Post by JanuaryJones »

Juni wrote:
ne znam jesi li upoznata, ali na ovu temu povremeno navraca ginekolog (ne sjecam se imena) i daje odgovore zenama.uglavnom, ovo pitanje je vec bilo "na tapetu". uglavnom, ako sam ga dobro shvatila, doktor je objasnio da to i nije ranica upravom smislu rjeci, sad da ja ko laik ne lupam, pokusaj pronaci...inace ja sam radila to zaledjivanje ranice, nista strasno to nije.inace, zaista nemam pojma kakve bi posljedice moglo to imati na radjanje.
http://forum.klix.ba/ginekologija-i-vag ... #p10733900
Michun

#2819 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Michun »

Njanjavi wrote:
walter kurtz wrote:
Ako hoces mogu pogledati :mrgreen:
Kako si glup frajer, pa za nepovjerovat.
Mislim ok shvatam, vama je forum samo za trolanje i podjebavanje, zajebanciju jelte i postujem, svako svoju furku ima.
Al brate mili valjda ima neki red gdje i kako je ljudski trolat i zajebavat se.
Odvratno jbte.
Da podebljam.
Zdravlje je u pitanju. Koji konj moras biti pa se zajebavat s tim.
MrsJ

#2820 Re: Ginekologija i vagine....

Post by MrsJ »

@January hvala ti na ustedi vremena. :wink:
JanuaryJones

#2821 Re: Ginekologija i vagine....

Post by JanuaryJones »

MrsJ wrote:@January hvala ti na ustedi vremena. :wink:
:thumbup:
justdoit

#2822 Re: Ginekologija i vagine....

Post by justdoit »

Moze li mi iko reci jesu li preobilne menstruacije znak nekakvog oboljenja?
Last edited by justdoit on 13/10/2015 10:32, edited 2 times in total.
julisiz es grant

#2823 Re: Ginekologija i vagine....

Post by julisiz es grant »

justdoit wrote:da li je neko imao iskustvo s operacijom tumora grlica materice u regiji (iz bosne sam, ali bih radije isla u susjedne zemlje ako finansijski bude moguce)? zanimala bi me cijena, koliko se dana ostaje i sl. Konkretno me najvise interesuje Lubljana, ali i Zagreb.

unaprijed hvala
Kakvog "tumora" grlića materice? Postoji karcinom (rak) grlića i prekancerozne promjene. Prepiši mi tačnu dijagnozu, da bih ti mogao odgovoriti?
BJB

#2824 Re: Ginekologija i vagine....

Post by BJB »

Moze li mi iko reci jesu li preobilne menstruacije znak nekakvog oboljenja?
duboka_misao

#2825 Re: Ginekologija i vagine....

Post by duboka_misao »

BJB wrote:Moze li mi iko reci jesu li preobilne menstruacije znak nekakvog oboljenja?
inace ili odjednom? Meni su uvijek obilne, grozota jedna lose zeljezo etc, kanim se da stavim mirenu.
Post Reply