Dobro je pa su banane najveći problem, ja mislio pileći fileti
Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
Moderator: anex
- emotivac
#2801 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
-
zippoo87
#2802 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
Ni ja nisam za privatizaciju zdravstva...to je sigurno losiji nacin nego ovo sada.Sid the sloth wrote: ↑26/05/2023 12:07Hakiz wrote: ↑26/05/2023 11:42
Prva stvar koju ćeš uraditi kada zdravstvo, vodu, pa i struju, grijanje, gradski prevoz itd privatizuješ, je da ćeš zakukati kako ne možeš doći do tih usluga jer su ti preskupe.
Može, eventualno, postojati privatni pružalac nekih od tih usluga koji će biti strogo kontrolisan, koji neće moći vaditi se na tržište pri određivanju cijene, ali "državni" mora postojati i čak biti i primaran, najveći i najvažniji.
Privatizacija i javno-privatno partnerstvo u tim uslugama je zločin protiv čovječnosti.![]()
Ne daj Boze da dodjemo do toga da vidimo kako je kad se zdravstvo privatizuje. Ovo nase javno nije neka bajka ali se moze popravljati i uredjivati.
Zdravstvo bi prodisalo samo kada bi politika skinula sape sa njega i tamo gdje je menadzment ustanove dobar,tu je i zdravstvo odlicno,doktora ima,nema cekanja,nema mita,nema nerovoze.
Ono sto bi bilo dobro je da se potpisuju ugovori javno-privatno partnerstvo za usluge koje su opterecene u bolnicama,pa da gradjani mogu brze doci do usluge.
Recimo,na neki pregled se ceka 3 mjeseca,odmah bolnica reaguje i potpise ugovor sa privatnom ustanovom,da se ti pregledi i nalazi mogu i tu raditi i eto zacas se ukine lista cekanja i rijesi problem.
Dakle,zdvavstvo je u kandzama politike i to ga najvise unistava.
Znam,jer evo kod mene u gradu su dosli politicki lesinari u bolnicu i preko 10 doktora odlazi ,jer nece da trpe mobing i pritiske i da rade kriminalne radnje,koje hostapleri zele.
Depolitizacija zdravstva bi usluge popravila drasticno
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#2803 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
E to će drug biti na svetog Nikad...na našu žalost...
- nepass1
#2804 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
Normalno da se ceka kad nece penzic rtg sinusa da uradi vec trazi ct glave zbog sinusa. A znamo da ct aparat sve i da ima ljudstva ne moze vrtiti 24h bez prestanka.
A dr posalje da ga vise ne slusa.
Ili masnoce mu 8 pa pije 25 dana ulje curokota i hoce da opet provjeri ili malo pecka pri mokrenju daj urinokulture itd itd
Kad bi u svedskoj trazio ct glave zbog sinusa mislim da bi te na psihijatriju zatvorili.
I zato se nikad zdravstvo nece urediti.
Ili masnoce mu 8 pa pije 25 dana ulje curokota i hoce da opet provjeri ili malo pecka pri mokrenju daj urinokulture itd itd
Kad bi u svedskoj trazio ct glave zbog sinusa mislim da bi te na psihijatriju zatvorili.
-
Hakiz
#2805 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
To se uredi tako da doktor neće dati da se radi CT zbog upale sinusa.nepass1 wrote: ↑26/05/2023 16:39 Normalno da se ceka kad nece penzic rtg sinusa da uradi vec trazi ct glave zbog sinusa. A znamo da ct aparat sve i da ima ljudstva ne moze vrtiti 24h bez prestanka.
A ako pacijent umre, postane invalid, pa se ispostavi da nije bila upala i da je trebao CT, doktor izgubi licencu ili ode u zatvor.
Tako se provjeri i kvalitet doktora. Doktor koji pogriješi pa od nečeg opasnog pomisli da su sinusi i ne treba biti doktor.
Onaj koji zna, neće pogriješiti.
- nepass1
#2806 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
Odi u ambulantu cicin han obuci bijeli mantil i reci da moze uraditi rtg sinusa a ne ct glave 
-
zippoo87
#2807 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
Pa ne odredjuje pqcijent sta ce mu se raditi,nego doktor.nepass1 wrote: ↑26/05/2023 16:39 Normalno da se ceka kad nece penzic rtg sinusa da uradi vec trazi ct glave zbog sinusa. A znamo da ct aparat sve i da ima ljudstva ne moze vrtiti 24h bez prestanka.
Komentar ti je dosta pausalan.
Mislim znam na sta ciljas ali iskreno,ti dosadni penzici najvise muce osoblje na hitnoj...oni iz dosade dolaze i zale se na nesto a pomoc treba da traze na sekundarnoj i tercijalnoj zastiti a ne na primarnoj
Ali problemi u zdravstvu su kod nas iskljucivo nastali zbog politike i loseg menadzmenta.
Stanje na UKC Tuzla je slika i prilika toga ..gdje se nepotrebno uhljebljava a aparati za dijagnostiku ne rade.
Trenutno osobe sa karcinomom ne mogu na zracenje,jer je uredjaj pokvaren i salju se na terapije cak i u Sarajevo.
A da tek vidis odjeljenja (citaj stala,supa,kokosarnik) gdje ti isti hematoloski pacijenti primaju hemoterapiju...katastrofa.
Dakle jedini i iskljucivi krivac za ovo je menadzment
-
nekome
#2808 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
ti si doktor pa znas da moze rtg i da ne treba ct?nepass1 wrote: ↑26/05/2023 16:39 Normalno da se ceka kad nece penzic rtg sinusa da uradi vec trazi ct glave zbog sinusa. A znamo da ct aparat sve i da ima ljudstva ne moze vrtiti 24h bez prestanka.
pa i laik zna da na rtgu ne mozes nista na sinusima vidjeti...
- nepass1
#2809 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
nekome wrote: ↑26/05/2023 17:51ti si doktor pa znas da moze rtg i da ne treba ct?nepass1 wrote: ↑26/05/2023 16:39 Normalno da se ceka kad nece penzic rtg sinusa da uradi vec trazi ct glave zbog sinusa. A znamo da ct aparat sve i da ima ljudstva ne moze vrtiti 24h bez prestanka.
pa i laik zna da na rtgu ne mozes nista na sinusima vidjeti...
- nepass1
#2810 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
U sarajevu su gdje god mogu samo da im se nesta desava a vjeruj sa spiskom se doktoru ide ko u granapzippoo87 wrote: ↑26/05/2023 17:38Pa ne odredjuje pqcijent sta ce mu se raditi,nego doktor.nepass1 wrote: ↑26/05/2023 16:39 Normalno da se ceka kad nece penzic rtg sinusa da uradi vec trazi ct glave zbog sinusa. A znamo da ct aparat sve i da ima ljudstva ne moze vrtiti 24h bez prestanka.
Komentar ti je dosta pausalan.
Mislim znam na sta ciljas ali iskreno,ti dosadni penzici najvise muce osoblje na hitnoj...oni iz dosade dolaze i zale se na nesto a pomoc treba da traze na sekundarnoj i tercijalnoj zastiti a ne na primarnoj
Ali problemi u zdravstvu su kod nas iskljucivo nastali zbog politike i loseg menadzmenta.
Stanje na UKC Tuzla je slika i prilika toga ..gdje se nepotrebno uhljebljava a aparati za dijagnostiku ne rade.
Trenutno osobe sa karcinomom ne mogu na zracenje,jer je uredjaj pokvaren i salju se na terapije cak i u Sarajevo.
A da tek vidis odjeljenja (citaj stala,supa,kokosarnik) gdje ti isti hematoloski pacijenti primaju hemoterapiju...katastrofa.
Dakle jedini i iskljucivi krivac za ovo je menadzment
-
nekome
- nepass1
#2812 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
Odosmo od teme jesi li ikad pogledao rtg PNS tj rtg paranasalnih sinusa? Znas li sta je sinus? supljina u kostima glave. Na rtg se vidi koliko su zapuseni (sjene, zasjenjenja) kao sto na rtg pluca vidis upalu, tubekulozu itd
-
nekome
#2813 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
znam
vidi se cuna musanova
meni doktor rekao hajde da vidimo sta ima na snimku uz malo gatanja
na CTu se vidi svaki milimetar gdje je sta
ali slazem se odosmo od teme... samo kazem doktori su ti koji treba da znaju vidi li se ili ne
-
mishic
#2814 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
"GDJE SE NAJBOLJE ŽIVI: Prosječna plata u Sarajevu skoro 1600 KM, značajno veća u odnosu na prethodni period"
Kada nam teoretičari "prikazuju" kako živimo doživimo ushićenje. A kada se vratimo u svoju realnost teško razočarenje.
"Prosječna plata u Sarajevu 1600 KM" jest kada se uz radničke pridruže plate političara, bankara i ostale "kreme" skoncentrisane u Sarajevu.
A kada se zanemari kakve su cijene u Sarajevu koje "nabija" tolika prosječna a sa kojima radnik treba da preživi onda ovo "gdje se najbolje živi" mora izazvati salvu psovki koje su sasvim na mjestu uz ovu konstataciju.
Kada nam teoretičari "prikazuju" kako živimo doživimo ushićenje. A kada se vratimo u svoju realnost teško razočarenje.
"Prosječna plata u Sarajevu 1600 KM" jest kada se uz radničke pridruže plate političara, bankara i ostale "kreme" skoncentrisane u Sarajevu.
A kada se zanemari kakve su cijene u Sarajevu koje "nabija" tolika prosječna a sa kojima radnik treba da preživi onda ovo "gdje se najbolje živi" mora izazvati salvu psovki koje su sasvim na mjestu uz ovu konstataciju.
-
nekome
#2815 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
Cips bio 30g 30kf sada je 40g 1,1KM
Cokolada 100g bila 1KM sada je 80g 1,20KM
Stanjili toalet papir, povecali precnik onog kartona, i smanjili sirinu a cijenu povecali. Isto i za kuhinjske maramice.
Svi ovi sto kao racunaju kolika nam je inflacija ne uzimaju izgleda u obzir da su se proizvodi smanjili tj shrinkflation pored toga sto se cijena povecala.
Cokolada 100g bila 1KM sada je 80g 1,20KM
Stanjili toalet papir, povecali precnik onog kartona, i smanjili sirinu a cijenu povecali. Isto i za kuhinjske maramice.
Svi ovi sto kao racunaju kolika nam je inflacija ne uzimaju izgleda u obzir da su se proizvodi smanjili tj shrinkflation pored toga sto se cijena povecala.
-
Beli belcan
#2816 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
Plata u prosjeku je oko 2000 u Sarajevu to Vam mogu garantovat, sluzbe javne 1400 do 1800 hladno. Naravno uvijek ima populacija iznad i ispod, ali vecina je oko 2k. Samo sto u Sarajevu sa 2k se moze skromno zivjeti.
-
elSaik
#2817 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
Ne znam gdje je tako i drago mi je zbog tih ljudi, ali se ja i moja surpuga u tim krugovima očito ne krećemo. 
-
Sid the sloth
#2818 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
Prosjecna plata u Sarajevu ti je oko 2000KM, a vjerovatno i malo vise. Problem je sto ovi sto racunaju ne gledaju koverte u kojim ljudi dobiju dio plate. U gradjevinskom sektoru ne postoji firma koja placa punu platu pa ni direktorima, znaci na desetine hiljada ljudi jos pola plate dobije u koverti.mishic wrote: ↑01/06/2023 08:52 "GDJE SE NAJBOLJE ŽIVI: Prosječna plata u Sarajevu skoro 1600 KM, značajno veća u odnosu na prethodni period"
- nivla
#2819 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
ne vidi se ni na ctu sve, ali moze se vidjeti dosta
problem je privatno odmah dobijes termin i nalaz ocitan u roku sat vremena ili istog dana kad si ga radio
na kcus dobijes tremin za mjesec dana i jos dvije
hefte od snimanja cekas da ga ocitaju(ako procijene da si hitan slucaj)
- nepass1
#2820 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
Koliko ima kcus pacijenata na ct a koliko privatnik?
I bilo bi to super kad bi se rasteretio ct na kcus po privatnim klinikama. Problem je sto smo mi stoka od naroda i onda bi islo izvlacenje love iz zavoda. Kao sto i sad rade.
Npr pouzdano znam da bolnica u bpk nije htjela nabaviti ct aparat jer su potpisali sa eurofarmom da se kod njih salju pacijenti. I tako ct radi i ko treba i ko ne treba. Isto kao sto imaju ugovor sa ortosarom pa haman svakom djetetu trebaju ulosci da pravilno hoda jer zavod refundira itd itd
A realno na bolest je najlakse pare izvuci
I bilo bi to super kad bi se rasteretio ct na kcus po privatnim klinikama. Problem je sto smo mi stoka od naroda i onda bi islo izvlacenje love iz zavoda. Kao sto i sad rade.
Npr pouzdano znam da bolnica u bpk nije htjela nabaviti ct aparat jer su potpisali sa eurofarmom da se kod njih salju pacijenti. I tako ct radi i ko treba i ko ne treba. Isto kao sto imaju ugovor sa ortosarom pa haman svakom djetetu trebaju ulosci da pravilno hoda jer zavod refundira itd itd
A realno na bolest je najlakse pare izvuci
- ZoomZoomKiwi
#2821 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
Treba mi mjesečno otprilike duplo više nego sad imam.
-
goredole
#2822 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
Beli belcan wrote: ↑01/06/2023 19:20 Plata u prosjeku je oko 2000 u Sarajevu to Vam mogu garantovat, sluzbe javne 1400 do 1800 hladno. Naravno uvijek ima populacija iznad i ispod, ali vecina je oko 2k. Samo sto u Sarajevu sa 2k se moze skromno zivjeti.
- bavi
#2823 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
Mislim da pricate o priblizno istim iznosima. Nadodaj na 1585 topli i kartu 300 i eto te vec na 1900...goredole wrote: ↑03/06/2023 22:35Beli belcan wrote: ↑01/06/2023 19:20 Plata u prosjeku je oko 2000 u Sarajevu to Vam mogu garantovat, sluzbe javne 1400 do 1800 hladno. Naravno uvijek ima populacija iznad i ispod, ali vecina je oko 2k. Samo sto u Sarajevu sa 2k se moze skromno zivjeti.![]()
nigdje veze ni je procjena. postoji registar zaposlenih u javnom sektoru pa vidi koliki je procenat sa platom preko 2K (spoiler: nije znacajan). prema FZS prosjecna isplacena net placa u 03.2023. je 1585 i to vjerovatno jeste realno +/- 5%.
-
goredole
#2824 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#2825 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
Ma kakve 2000 KM prosječna , nema šanse.