Šta trenutno čitate?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Citate?

Sa zadovoljstvom!
1198
91%
Dovoljno je sto moram citat titlove na TV-u...
123
9%

Total votes: 1321

skolica

#2801 Re: Šta trenutno čitate?

Post by skolica »

neocekivana_sila wrote:trazim bezuspješno knjige od Kortasara..
Ima li neko ideju gdje bi se moglo naći?
Ja sam Cortazar-ove ''Skolice'' svojevremeno trazila po svim gradovima ex jugoslavije i nasla na kraju jedan primjerak u sarajevu, sasvim slucajno. Vidjela sam skoro da su u Hrvatskoj izdali skolice, evo ti link pa pogledaj ko je izdavac http://metro-portal.hr/vijesti/kultura/ ... ar-skolice, u Srbiji koliko ja znam zadnje izdanje je bilo 2001 i to neko piratsko limitirano izdanje tako da ne vjerujem da se neki primjerak moze naci.

U nasim knjizarama (BIH) u beogradu, kao i na sajmu knjiga, obicno su se mogle naci njegove price, recimo u izdanju Rec i misao.

Nadam se da sam ti barem malo pomogla... :)
skolica

#2802 Re: Šta trenutno čitate?

Post by skolica »

gonič zmajeva wrote:Victor Pelevin:Generacija p
:faraon1:
Ja se nameracila da procitam njegovu knjigu ''Capajev i praznina'' ali nikako da je nadjem :roll:
Slažem se b&

#2803 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Slažem se b& »

Image

Anton Pavlovič Čehov - Ujka Vanja
malosutra81

#2804 Re: Šta trenutno čitate?

Post by malosutra81 »

kala wrote:Na poklon dobih knjigu "Hiljade sjajnih sunaca" - kako sam i pretpostavljala, radnja je dosta predvidljiva, likovi nepotpuno izgrađeni, nizanje događaja ne toliko uzbudljivo da biste je u dahu pročitali. Ova knjiga pojavila se u nizu sličnih knjiga o nepoznatom Istoku koje su ispisane na šabloniziran način, prikazujući njegovu Drugost kakvu mu Zapad pripisuje (slično i u autobiografiji Ayan Hirsi Ali - Nevjernica).
No, ono što mene brine jeste činjenica da su mlade djevojke u BiH oduševljene ovom knjigom (vidim i ovdje je vrlo cijenjena i popularna) - a u njoj se opisuju najniži patrijarhalni šabloni i žene koje trpe samovolju muškaraca i režimske uslove, kojima se na kraju (što je za vijek u koji je radnja smještena sasvim smisleno) uspijevaju istom snagom izmaknuti, ohrabrujući se ljubavlju i vjerom u znanje. Ako uzmemo da knjige koje rado čitamo, rado memorišemo i rado preporučujemo su one koje dotiču suštinu našeg bića ili stanja u kome se nalazimo, onda se treba doista zabrinuti i zapitati u kakvom društvu živimo i pozabaviti se položajem žena u našem društvu.
P.S. Na temu o patrijarhatu i životu Istoka preporučujem npr. Mahfuzov "Put između dva dvorca".
sto se tice boldiranog, mislim da ne mozes primijeniti svoj dozivljaj onog sto citas na ostale ljude... mene je knjiga odusevila (ne kao par mojih omiljenih knjiga, ali u dobroj mjeriipak jeste) i procitala sam je u mozda 3-4 navrata.
po mom misljenju i trebamo citati razlicite autore, knjige, s radnjama u razlicitim zemljama i situacijama, vremenima itd itd., tako valjda i naucimo dosta toga. ovim se opet vracam na boldirano...ne bih se slozila s tom tezom o poistovjecivanju s likovima
kala

#2805 Re: Šta trenutno čitate?

Post by kala »

Čitati znači i iščitavati vlastiti egzistencijalni kod (slobodno podebljaj, jer je suštinski tako). Ostalo ti potpisujem. :)
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2806 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Chmoljo »

kala wrote:Na poklon dobih knjigu "Hiljade sjajnih sunaca" - kako sam i pretpostavljala, radnja je dosta predvidljiva, likovi nepotpuno izgrađeni, nizanje događaja ne toliko uzbudljivo da biste je u dahu pročitali. Ova knjiga pojavila se u nizu sličnih knjiga o nepoznatom Istoku koje su ispisane na šabloniziran način, prikazujući njegovu Drugost kakvu mu Zapad pripisuje (slično i u autobiografiji Ayan Hirsi Ali - Nevjernica).
No, ono što mene brine jeste činjenica da su mlade djevojke u BiH oduševljene ovom knjigom (vidim i ovdje je vrlo cijenjena i popularna) - a u njoj se opisuju najniži patrijarhalni šabloni i žene koje trpe samovolju muškaraca i režimske uslove, kojima se na kraju (što je za vijek u koji je radnja smještena sasvim smisleno) uspijevaju istom snagom izmaknuti, ohrabrujući se ljubavlju i vjerom u znanje. Ako uzmemo da knjige koje rado čitamo, rado memorišemo i rado preporučujemo su one koje dotiču suštinu našeg bića ili stanja u kome se nalazimo, onda se treba doista zabrinuti i zapitati u kakvom društvu živimo i pozabaviti se položajem žena u našem društvu.
P.S. Na temu o patrijarhatu i životu Istoka preporučujem npr. Mahfuzov "Put između dva dvorca".
super je što su zainteresovane :) a šta fali ako su oduševljene KNJIGOM? bio bi problem da su oduševljene načinom života opisanim u knjizi :)

ako su se oduševile knjigom to će uglavnom značiti da su shvatile poruku koju ona nosi sa sobom ;-)
Vertigo

#2807 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Vertigo »

djelo ovog uglednog istoricara
Dr. Relja Novakovic- Srbin rimski car
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#2808 Re: Šta trenutno čitate?

Post by KatarinaKosaca »

Već dva mjeseca ništa ne čitam. I stalno mi je u mislima jedna rečenica MOme Kapora (mislim iz hej nisam ti to pričala), da dođe jedan period čovjeku u životu kad prestane da čita isto kao što prestane da se zaljubljuje i pravi budalu od sebe :lol:
Neka mi netko nešto preporuči, pa da opet počnem čitati
callmethebreeeze

#2809 Re: Šta trenutno čitate?

Post by callmethebreeeze »

KatarinaKosaca wrote:Već dva mjeseca ništa ne čitam. I stalno mi je u mislima jedna rečenica MOme Kapora (mislim iz hej nisam ti to pričala), da dođe jedan period čovjeku u životu kad prestane da čita isto kao što prestane da se zaljubljuje i pravi budalu od sebe :lol:
Neka mi netko nešto preporuči, pa da opet počnem čitati

sljepilo od saramaga, nadam se da je prevedena na neki od nasih jezika.
KatarinaKosaca

#2810 Re: Šta trenutno čitate?

Post by KatarinaKosaca »

callmethebreeeze wrote:sljepilo od saramaga, nadam se da je prevedena na neki od nasih jezika.
Ok, hvala, pokušaću naći
2407

#2811 Re: Šta trenutno čitate?

Post by 2407 »

Image
Erzsebet

#2812 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Erzsebet »

Image

Genijalno! 700 stranica, u dahu mi idu...

Takođe preporučujem prije ove, za ljude koji ne znaju mnogo o Kubi, da pročitaju od Mladena Arnautovića, Kuba - Crveni vulkan Kariba.
Erzsebet

#2813 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Erzsebet »

Image
KatarinaKosaca

#2814 Re: Šta trenutno čitate?

Post by KatarinaKosaca »

Čitala sam ovu knjigu o Fidelovom životu u španskom originalu, zaista super.
osa

#2815 Re: Šta trenutno čitate?

Post by osa »

MICHIO KUSHI: MAKROBIOTIKA i ROBERT LUDLUM: MOSKOVSKI VEKTOR.
kala

#2816 Re: Šta trenutno čitate?

Post by kala »

kiki-miki wrote:
kala wrote:No, ono što mene brine jeste činjenica da su mlade djevojke u BiH oduševljene ovom knjigom (vidim i ovdje je vrlo cijenjena i popularna) - a u njoj se opisuju najniži patrijarhalni šabloni i žene koje trpe samovolju muškaraca i režimske uslove, kojima se na kraju (što je za vijek u koji je radnja smještena sasvim smisleno) uspijevaju istom snagom izmaknuti, ohrabrujući se ljubavlju i vjerom u znanje. Ako uzmemo da knjige koje rado čitamo, rado memorišemo i rado preporučujemo su one koje dotiču suštinu našeg bića ili stanja u kome se nalazimo, onda se treba doista zabrinuti i zapitati u kakvom društvu živimo i pozabaviti se položajem žena u našem društvu.

Ovo podebljano i uvećano - :shock: :? :-) Oduševljene :?: Kako neko uopšte može biti oduševljen onim što je u knjizi napisano.Ono što izaziva tugu,jad,očaj i kad se pitaš - Da li je moguće da takvo nešto još postoji na ovoj planeti?
Ova knjiga može izazvati svakakve emocije,ali definitivno NE i oduševljenje.

Nego počeh maloprije da čitam Kad je bio juli i već poslije par stranica osjetih onu težinu u grlu,koja će se uvijek pojaviti na sjećanja i podsjećanja na rat i sve ono što se dešavalo na ovim prostorima.
Naravno da se može biti oduševljen knjigom. Čitalac se gradi - ako ne pročitaš loše knjige, ne možeš procijeniti koje su dobre. Chmoljo je u pravu (iako to nisam ni pomenula kao problem) - dobro je da čitaju, tek su počeli otkrivati svijet. Mislim da sam zabrinjavajući moment sasvim jasno objasnila pa se neću ponavljati. ("Oduševljenje" u ovom slučaju tumačiti kao višeznačno, jer da precizno znam šta se dešava toj djeci ne bih ovdje iznosila intuitivne nedoumice već im pomogla.)
P.S. Nisam zabrinuta na planetarnom već lokalnom nivou; onom na kojem mogu i da djelujem. :bih: :thumbup:
kala

#2817 Re: Šta trenutno čitate?

Post by kala »

Erzsebet wrote:Image
Odlična knjiga! Jako potrebna u ovakvom nam društvu.
callmethebreeeze

#2818 Re: Šta trenutno čitate?

Post by callmethebreeeze »

kala wrote:
Odlična knjiga! Jako potrebna u ovakvom nam društvu.
odlicna! trebala bi biti obavezno stivo svima koji znaju citati bez da sricu slova i podvlace prstom tekst koji citaju.
Erzsebet

#2819 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Erzsebet »

Interesantno mi je baš da je neko primijetio knjigu koju sam postavio, budući da sam je nabavio u Beogradu i nisam je ovdje viđao. Jedan drug, inače LDP-ovac, mi je preporučio i zaista moram reći da se nisam pokajao. Što kažeš, obavezno štivo svima koji imaju veze s politikom, ali i drugima. Dakle, riječ je o Imaginarnom Balkanu.
Erzsebet

#2820 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Erzsebet »

Image

Najbolja knjiga na svijetu!
kala

#2821 Re: Šta trenutno čitate?

Post by kala »

Najbolja knjiga na svijetu!
:)
Kad si je već spomenuo, ta knjiga se pojavila baš u trenutku kada smo na fakultetu obrađivali epiku i Njegošev Gorski vijenac - i bolje mi od predavača dočarala epsku svijest: "Epska svijest je kao sifilis - ne možete je se osloboditi. Ona čini čovjeka erektiranim i usmjerava ga ka herojstvu, a herojstvo jeste erektiranost prema smrti."
Kasnije kada je spomenuo da je Njegoš skončao od posljedica sifilisa: "smrću zavodnika umire ovaj pravoslavni sveštenik" - pojasnila mi se i ironija.
Treća važna rečenica rasvijetlila mi je historijski (be)smisao epskih pjesama: "Jučer je bilo danas i biće sutra, jer vrijeme je samo sjećanje koje čuvaju gusle".
(Što sam se raspisala... Uglavnom, ima ih još važnih, ali ovo su moje osnovne asocijacije vezane za ovu knjigu.) :thumbup:
Azric_

#2822 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Azric_ »

Viktorija Hislop, "OSTRVO"
anais_nin

#2823 Re: Šta trenutno čitate?

Post by anais_nin »

odavno mi je na listi "za citanje"...sad kad mi je dopala shaka, ne ispustam je :)

Image

Orphaned and penniless at the height of the Depression, Jacob Jankowski escapes everything he knows by jumping on a passing train—and inadvertently runs away with the circus. So begins Water for Elephants, Sara Gruen’s darkly beautiful tale about the characters who inhabit the less-than-greatest show on earth.

Jacob finds a place tending the circus animals, including a seemingly untrainable elephant named Rosie. He also comes to know Marlena, the star of the equestrian act—and wife of August, a charismatic but cruel animal trainer. Caught between his love for Marlena and his need to belong in the crazy family of travelling performers, Jacob is freed only by a murderous secret that will bring the big top down.
mirzazmaj

#2824 Re: Šta trenutno čitate?

Post by mirzazmaj »

jel ima ko neki link za online verziju knjige BULBULISTAN autora Fevzi Mostarca, molim Vas
mondo bizarro

#2825 Re: Šta trenutno čitate?

Post by mondo bizarro »

Kad jaganjci utihnu - Thomas Harris
Post Reply