Citati koje bi podijelili s drugima

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
Aleluja

#2801 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Aleluja »

Svatko vidi kako izgledaš, ali ih malo zna ono što jesi! 8-)
fake believer

#2802 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by fake believer »

hanny12 wrote:" Ne razmišljaj o onome što nemaš. Razmišljaj o tome šta možeš učiniti s onime što imaš. "

Ernest Hemingway
Da bi dobio ono sto nemas, je l' :?
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#2803 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Entropio »

Juče me susrete Hanara i reče mi u prolazu:
- Nije misao koplje da joj sagledaš metu. A ni ljubav rijeka da joj u dno uroniš. I znaj, Amra, da je radost podijeljena između svjetla i boje,
jer i jedno i drugo oči su prirode.
I tek kad Mahrur sagleda sebe u njima, podijeli imanja svoja i štapom razmahnu na strane svijeta četiri, govoreći: "Evo mi cio svijet!"
Ali, na svijetu slijepih je najviše i riječi moje ne dopiru do njih. Jer, moj put nije staza utrta. I znaj, Amra, oni koji biraju puteve utrte, ne pale
svjetla onima koji dolaze.

Hamza Humo
fake believer

#2804 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by fake believer »

Pa dobro, po utrtom putu se moze i bez svjetla, ne? :P
frameni

#2805 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by frameni »

Entropio wrote:Juče me susrete Hanara i reče mi u prolazu:
- Nije misao koplje da joj sagledaš metu. A ni ljubav rijeka da joj u dno uroniš. I znaj, Amra, da je radost podijeljena između svjetla i boje,
jer i jedno i drugo oči su prirode.
I tek kad Mahrur sagleda sebe u njima, podijeli imanja svoja i štapom razmahnu na strane svijeta četiri, govoreći: "Evo mi cio svijet!"
Ali, na svijetu slijepih je najviše i riječi moje ne dopiru do njih. Jer, moj put nije staza utrta. I znaj, Amra, oni koji biraju puteve utrte, ne pale
svjetla onima koji dolaze.

Hamza Humo

:thumbup: :thumbup:
vesela_sveska

#2806 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by vesela_sveska »

Žene ustvari imaju samo dva problema: višak kilograma i bivše momke. I, ma koliko se trudile, i jedni i drugi im se uvijek vraćaju.
sorted

#2807 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by sorted »

Jabuke su rodile sad ce i banane, srkao sam neke klitorise male. (A. Nigrutin)
hanny12

#2808 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by hanny12 »

Ako voliš nešto pusti ga neka ide, ako ti se vrati tvoje je. Ako ne, nikada nije ni bilo.
Vuk Karadžić
vesela_sveska

#2809 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by vesela_sveska »

hanny12 wrote:Ako voliš nešto pusti ga neka ide, ako ti se vrati tvoje je. Ako ne, nikada nije ni bilo.
Vuk Karadžić
frameni

#2810 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by frameni »

"Često živimo u iluziji da sve naše rane mogu zacijeliti. Izliječenjem smatramo da se rane zatvore i da ih više ne osjećamo. Dok se ne pretvore u brazgotinu, kružimo oko svojih rana i uvlačimo se sve dublje u njih. Bogu predbacujemo što je dozvolio tu ranu. Tek kad smo spremni pomiriti se sa svojom ranom, može ona za nas postati ulazom u našu nutrinu, u zdravi i svijetli prostor. Rana nas prisiljava da potražimo lijek u svojoj nutrini, a ne u vanjskoj marljivosti i snazi."

Anselm Grün - "Slomljeno srce-otvoreno srce"
frameni

#2811 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by frameni »

"A šta da radiš kad sve ne dođe u svoje vrijeme? Šta da učiniš, kad ti se život iščaši onako kao kad ti se rebra pogrešno uglave, srce objesi s lijeve na desnu stranu i zaboraviš ono radi čega si se uputio da se grebeš po ovom trnjaku. Slomiš li nogu, ruku, uglave ti nekako pa zaraste. Nema na ovoj kurvi zemlji majstora to unutrašnje da namjesti."

Ivo Andrić - "Prokleta avlija"
frameni

#2812 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by frameni »

"O, Bože ... šta ćeš još navaliti na moju glavu!? Nije ni najpametnija, ni najgluplja.
Toliki krivi i nekrivi prožive život zijevajući. Zašto baš mene izabra da mi nikad ne bude dosadno?
I uvijek moram da rješavam neriješive zadatke, kao treći brat u priči.
A volio bih da mi malo bude i dosadno, i lako, i glatko i da mirno spavam ljetni dan do podne,
i da se budim bez misli i bez muke, i da ne pomislim na sutrašnji dan sa strahom."

Meša Selimović - "Tvrđava"
frameni

#2813 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by frameni »

"Čovjek je opkoljen strahom, kao plamenom...potopljen njime, kao vodom...plaši ga sudbina, plaši ga sutrašnji dan, plaši ga vladajući zakon, plaši ga moćniji čovjek...i on nije ono što bi htio biti, već ono što mora da bude, umiljava se sudbini, moli se sutrašnjem danu, poslušno ponavlja zakon, ponizno se smiješi mrskom, moćnom čovjeku, pomiren da bude nakazna tvorevina, sačinjena od straha i pristajanja... Ako je ponekad tužan, to je zato što se sjeća sebe željenog, sebe nasmijanog, kakav bi mogao biti da nije ono što jest...i da svijet nije ovakav kakav jest...
Neću tako! Kažem: ne bojim te se, sudbino! Ne bojim te se, sutrasnji dane! Ne bojim te se, moćni čovječe!....ali to kažem u sebi... i kažem strijepeći, upola slobodan, udvojen...jedan se usamljuje jer ne može da pristane, drugi šuti jer ne želi da strada!"

vesela_sveska

#2814 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by vesela_sveska »

A samo sam htjela da budem tvoj neko...
vesela_sveska

#2815 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by vesela_sveska »

Ti se vjerovatno i ne sjećaš stvari koje ja nikada neću zaboraviti...
stachu

#2816 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by stachu »

vesela_sveska wrote:
hanny12 wrote:Ako voliš nešto pusti ga neka ide, ako ti se vrati tvoje je. Ako ne, nikada nije ni bilo.
Vuk Karadžić
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
frameni

#2817 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by frameni »

Tebi jedinoj kažem
tajnu života ti govorim
i ne ostavljaj me negdje
na nekoj pustoj zaspaloj stanici
ne daj mi da idem
sam da se snađem
na ovoj ljubavnoj stranici
jer si uvijek veliko slovo
i kava jutarnja
i ljubav i navika
Sve si iza zaključanih vrata
U vjetru sa Sljemena te mirišem
u Zimi Zagreba te grijem

Tebi jedinoj kažem
Tebi jedinoj ne lažem
ne daj mi da odem
da te izgubim u ovom gradu
u ovom životu

Kad te tako mogu voljeti
kako bih te mogao preboljeti

Željko Krznarić
Entropio

#2818 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Entropio »

frameni wrote:"Često živimo u iluziji da sve naše rane mogu zacijeliti. Izliječenjem smatramo da se rane zatvore i da ih više ne osjećamo. Dok se ne pretvore u brazgotinu, kružimo oko svojih rana i uvlačimo se sve dublje u njih. Bogu predbacujemo što je dozvolio tu ranu. Tek kad smo spremni pomiriti se sa svojom ranom, može ona za nas postati ulazom u našu nutrinu, u zdravi i svijetli prostor. Rana nas prisiljava da potražimo lijek u svojoj nutrini, a ne u vanjskoj marljivosti i snazi."

Anselm Grün - "Slomljeno srce-otvoreno srce"
frameni wrote:"A šta da radiš kad sve ne dođe u svoje vrijeme? Šta da učiniš, kad ti se život iščaši onako kao kad ti se rebra pogrešno uglave, srce objesi s lijeve na desnu stranu i zaboraviš ono radi čega si se uputio da se grebeš po ovom trnjaku. Slomiš li nogu, ruku, uglave ti nekako pa zaraste. Nema na ovoj kurvi zemlji majstora to unutrašnje da namjesti."

frameni wrote:"O, Bože ... šta ćeš još navaliti na moju glavu!? Nije ni najpametnija, ni najgluplja.
Toliki krivi i nekrivi prožive život zijevajući. Zašto baš mene izabra da mi nikad ne bude dosadno?
A volio bih da mi malo bude i dosadno, i lako, i glatko i da mirno spavam ljetni dan do podne,
i da se budim bez misli i bez muke, i da ne pomislim na sutrašnji dan sa strahom."

frameni wrote:"Čovjek je opkoljen strahom, kao plamenom...potopljen njime, kao vodom...plaši ga sudbina, plaši ga sutrašnji dan, plaši ga vladajući zakon, plaši ga moćniji čovjek...i on nije ono što bi htio biti, već ono što mora da bude, umiljava se sudbini, moli se sutrašnjem danu, poslušno ponavlja zakon, ponizno se smiješi mrskom, moćnom čovjeku, pomiren da bude nakazna tvorevina, sačinjena od straha i pristajanja... Ako je ponekad tužan, to je zato što se sjeća sebe željenog, sebe nasmijanog, kakav bi mogao biti da nije ono što jest...i da svijet nije ovakav kakav jest...
Neću tako! Kažem: ne bojim te se, sudbino! Ne bojim te se, sutrasnji dane! Ne bojim te se, moćni čovječe!....ali to kažem u sebi... i kažem strijepeći, upola slobodan, udvojen...jedan se usamljuje jer ne može da pristane, drugi šuti jer ne želi da strada!"

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
cvrcak i mrav

#2819 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by cvrcak i mrav »

"Želim da me zvižduk vjetra zagluši, da zasvira kroz mene kao kroz trsku, mislim kako bi lijepo bilo ne misliti, mislim kako bi lijepo bilo naći se sad na rijeci, šiban olujom, u ribarskoj barci, ili u štrkljastoj drvenoj kućici na obali rijeke, okružen divljom stihijom, sam sa njom, bez tuge u sebi i oko sebe. Ali to je samo trenutna želja, davnašnja potreba za bijegom, i za odvajanjem tereta u sebi, neostvariva čežnja za tišinama."
Meša Selimović - Tišine
cvrcak i mrav

#2820 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by cvrcak i mrav »

frameni wrote:"O, Bože ... šta ćeš još navaliti na moju glavu!? Nije ni najpametnija, ni najgluplja.

frameni wrote:"A šta da radiš kad sve ne dođe u svoje vrijeme? Šta da učiniš, kad ti se život iščaši onako kao kad ti se rebra pogrešno uglave, srce objesi s lijeve na desnu stranu i zaboraviš ono radi čega si se uputio da se grebeš po ovom trnjaku. Slomiš li nogu, ruku, uglave ti nekako pa zaraste. Nema na ovoj kurvi zemlji majstora to unutrašnje da namjesti."

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
frameni

#2821 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by frameni »

"Biva da naiđe u ljudskom životu trenutak kada se izlaz nigdje ne vidi i ne naslućuje, kad čovjek osjeća da je izgubljen, on i sve što je ikad njegovo bilo ili moglo biti. Tada pritješnjenom i ugroženom stvorenju ne ostaje ništa do jedna misao, obična i slaba, ali jedina. I čovek se hvata za nju. I misli.
Tako je, izgubljeno je sve i potpuno! Pa ipak postoje, jer mora biti da postoje, na svijetu i drugi krajevi, sa drugim ljudima, drugačijim odnosima i uslovima života, sa drugim izgledima, pa i sa stvarnim izlazom za onog koji se kreće i živi. Znači da ne moramo prihvatiti bezizlaznost ovog položaja kao stvarnu, svudašnju, potpunu i konačnu, ma kako ona izgledala očigledna.
U toj sumnji u potpunu stvarnost naše nesreće postoji zračak nade koji može biti spasonosan, pokazati nam put ka izlazu i pomoći da donesemo pravu odluku i u trenutku kad sve izgleda izgubljeno.
Nije ta misao samo ona koja nas izbavlja i spašava, nego mogućnost njenog postojanja u nama.

Ivo Andrić - "Znakovi pored puta"
Entropio

#2822 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Entropio »

frameni wrote:"Biva da naiđe u ljudskom životu trenutak kada se izlaz nigdje ne vidi i ne naslućuje, kad čovjek osjeća da je izgubljen, on i sve što je ikad njegovo bilo ili moglo biti. Tada pritješnjenom i ugroženom stvorenju ne ostaje ništa do jedna misao, obična i slaba, ali jedina. I čovek se hvata za nju. I misli.
Tako je, izgubljeno je sve i potpuno! Pa ipak postoje, jer mora biti da postoje, na svijetu i drugi krajevi, sa drugim ljudima, drugačijim odnosima i uslovima života, sa drugim izgledima, pa i sa stvarnim izlazom za onog koji se kreće i živi. Znači da ne moramo prihvatiti bezizlaznost ovog položaja kao stvarnu, svudašnju, potpunu i konačnu, ma kako ona izgledala očigledna.
U toj sumnji u potpunu stvarnost naše nesreće postoji zračak nade koji može biti spasonosan, pokazati nam put ka izlazu i pomoći da donesemo pravu odluku i u trenutku kad sve izgleda izgubljeno.
Nije ta misao samo ona koja nas izbavlja i spašava, nego mogućnost njenog postojanja u nama.

:thumbup:
ptičica

#2823 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by ptičica »

frameni wrote:"Biva da naiđe u ljudskom životu trenutak kada se izlaz nigdje ne vidi i ne naslućuje, kad čovjek osjeća da je izgubljen, on i sve što je ikad njegovo bilo ili moglo biti. Tada pritješnjenom i ugroženom stvorenju ne ostaje ništa do jedna misao, obična i slaba, ali jedina. I čovek se hvata za nju. I misli.

Moram i ja :thumbup:
hanny12

#2824 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by hanny12 »

Image
Ductus Holedocus

#2825 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Ductus Holedocus »

trebam neki citat,nekad sam naisla na njega :D
spominje se pametan muskarac i zenidba :D
Post Reply