Ako se palis na Denisa B, imas i ti dobrih razloga po narativu potpuno ocekivanoLeverage wrote:Ako si ljubomoran na Denisa imaš dobrih razloga, to je potpuno prirodnoGeneral War wrote:![]()
Hajde ba, 46000 clanova SDPa, ali samo Denis i kapak...sjo SDA lose propagande
Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić
- General War
#2801 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
- Leverage
#2802 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
E ako ovo nije klasični SDA paket ja ne znam šta je. Vidi se da su dobro usvojili metode saveznika.Kikibombona wrote:Zeljko i Reuf misle na gradjane![]()
Apropo slike, ovi standardni nacionalisti su kamilica za ova dva povampirena radikala.
- Leverage
#2803 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
Vidjećeš sedmog koliko ih se pali, kolektivna ekstaza, spremi sedativeGeneral War wrote: Ako se palis na Denisa B, imas i ti dobrih razloga po narativu potpuno ocekivano
- General War
#2804 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
Leverage wrote:Vidjećeš sedmog koliko ih se pali, kolektivna ekstaza, spremi sedativeGeneral War wrote: Ako se palis na Denisa B, imas i ti dobrih razloga po narativu potpuno ocekivano

-
Nero Histrion
#2805 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
Je li ova slika zafrkancija ili realnost?Kikibombona wrote:Zeljko i Reuf misle na gradjane![]()
- Leverage
#2806 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
Realnost, tužna i tmurna za simpatizere kombi stranke.
- General War
#2807 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
Kaze simpatizer bivse tenis "lopov" stranke a sadasnje Stan "lopov stranke"Leverage wrote:Realnost, tužna i tmurna za simpatizere kombi stranke.

- Leverage
#2808 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
Vozaj ti trolu, baš ti stoji.
- General War
#2809 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
Takvi su moralne vertikale najbolje meze 
- Leverage
#2810 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
Razumijem te, ostalo ti je još par dana bahatog ponašanja, a onda slijedi hladan tuš.
Tako da... iskoristi to dobro
-
belfy
#2811 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
nisi rekao idealan kandidat, nego idealan sastav u predsjednistvu (Covic-Hadzikadic-Falatar).Kikibombona wrote:Kada sam rekao da je neko idealan kandidat?belfy wrote:nego da ti objasnim: ako kazes da je neko idealan kandidat i da si svjestan da nece proci, ali ces glasati za njega - onda si idealista. isto vrijedi i za stranku. bas kao da nisi razumio nista sto sam napisao. i isto koliko znas o idealizmu toliko znas i o politici. tu cu citirati odlican post sa druge teme koji se moze apsolutno primjeniti ovdje:
Lupis glupost, na osnovu ko zna kakvih predubjedjenja, pa onda na tome kreiras pricu.
Moj karater nije pogodan za bilo kakvo ideliziranje. To bi ti rekao svaki moj poznanik. Niko nikad nije rekao da sam idealista - ti si prvi koji je to uradio.A svasta mi govore, clanovi porodice, prijatelji i djevojke. Cesto mi spocitavaju poslovicnu kriticnost i sumnjicavost, rezervisanost, hladnocu itd. Nisam nacionalno i vjerski opredjeljen, ne volim kolektivne identitete, nisam ideoloski profilsian, nisam stranacki aktivan itd. Nikad me niko nije razocarao, zato sto svemu pristupam oprezno i sa velikom dozom rezerve. Trpim dosta kritika rodbine i prijatelja radi takve osobnosti.
![]()
Eto malo pikanterija za tebe, da udovoljim svom jedinom forumskom fanu.![]()
Vise puta sam rekao da Hadzikadic ima pregrst mana. Da se kandiduje za predsjednika Njemacke, rekao bih da je prosjecan kandidat. Za nas je odlican, u poredjenju sa ostalim kandidatima.
Tacno je, Hadzikadic i Nasa stranka imaju veoma male sanse. Ja sam toga svjestan. Na temi Nasa stranka sam pisao da imam rezerve prema njima, iako sam svega dva puta izasao na izbore i oba puta glasao za NS. Za Sanju Renic sam rekao da radi solidan posao. To je za tebe idealiziranje? Rekao sam kako ne mogu biti imuni na bolesti bosanskog drustva, kako u njima neminovno ima SDP virusa/otrova. Da sam idealista, vjerovatno bih se uclanio u NS ili pridruzio Hadzikadivecom timu. Ne - to bi bilo suvise rizicno. Ne mogu si dopustiti da ispadnem budala. Ne volim taj osjecaj. Imaju moju podrsku kao glasaca i nadam se da ce ostvariti odredjeni pomak. Ne ocekujem kule i gradove. Vise bi imalo smisla da si rekao da sam narcisoidan, samodopadljiv ili nesto slicno. To sam vec cuo par puta.![]()
Vecina mojih drugara, a za mnoge se moze reci da su u odredjenom periodu bili idealisti, su podrzavali SDP. Mene nikada nisu pridobili.Nikad nisam dao glas smradovima i ponosan sam zbog toga. Jedino sam nasjeo i dao glas Eldinu Vraci. E to mi je bio kikis i bio sam ljut na sebe jer sam dao glas vjerujuci drugima. Nisam se informisao.
Bosna i Herecegovina je nacelno demokratski uredjena - parlamentarna demokratija. Opozicija ima veliki znacaj u demokratskom sistemu. Glas za Hadzikadica i Nasu stranku nije bacen glas. Na izborima ce dobiti odredjen legitimitet, poluge moci i prostor za djelovanje, sto ce koristiti za jacanje svoje politicke opcije i promjenu svijesti kod naroda. Rekao sam nekoliko puta, narocito sam zainteresovan za drustvene promjene. O tome dosta govori Hadzikadic i to vidim kao pozitivnu stranu njegovog djelovanja. Nista ne pada sa neba niti dolazi preko noci. Ja sam za to da jacamo novu politiku u BiH - politiku sa okusom zapadne Evrope. Nasi gradjani bjeze u zapadnu Evropu. To nam se svidja. Hajmo od nase zemlje napraviti Austriju, Cesku ili Finsku da ne moramo nigdje ici.
Pobjeda ne dolazi preko noci. Mi smo temperamentan, strastven i nestrpljiv narod. Daj sve i daj odmah. Pobjeda ili smrt. Polako, batice. Ne moze sve i ne moze sve odmah. Treba dosta vremena, truda i znanja. Ja sam na strani progresivnih snaga, nebitno o kome se radilo. Juce Nasa stranka, danas Hadzikadic, prekosutra neko treci. Hadzikadic je vjernik, centrista i zagovornik bosanskog nacionalizma. Ja sam sve suprotno tome. Kako mogu idelisticki glasati za vjernika, centristu i bosanskog nacionalistu?Ne, radi se o pragmatizmu, podrsci za najboljeg kandidata, uprkos cinjenici da sam ideoloski miljama daleko od njega.
Mislim da je moj pristup normalan, drustveno odgovoran i pragmatican. Gdje ti u svemu vidis idealizam poznato je samo tebi.
sada da se malo spustim na tvoj nivo da me razumijes... mene se ne tice sta ko misli o tebi u tvom drustvu, bas kao i sta tebi govore. ne znam zasto to navodis uopste. nemoj praviti sapunicu. niko se nece zamisliti tvojim opisom tvoje okoline. i ne bi ni trebao. ne masi hurcem bezveze.
nije ponos reci da nisi glasao, jer upravo tako si dao legitimitet onima protiv kojih si mogao dati glas. no, sada si reformista. hebote al' ta transformacija brzo ide. sto je najsmjesnije nisi jedini koji se hvali time.
nisi ti za Sanju rekao samo to sto kazes, ali ni to nikoga ne boli briga.
jos uvijek izgleda ne razumijes sta znaci biti idealista.
a onda se opet skrivas iza naroda koji post ili dva prije osudjujes... mozda si i u pravu. nisi ti idealista, ti si samo neupucen i ne koristis najbitniji resurs. to sto "razmisljas srcem" necemo nazvati idealizmom, nego nekako drugacije. dok smislimo rijec.
na stranu sto izgleda uopste nisi ni procitao moj odgovor kako treba, nego si odgovorio samo da bi odgovorio. nemoj biti levat hljeba ti.
-
belfy
#2812 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
ne odgovori ti meni...Dosadno mii wrote:Meni zabranjeno komentarisanje na denisovoj fb stranici
Hahah zar i ta opcija ima sad
A sasvim normalan komentar ostavila
- Smrcak15
#2813 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
Zar smo ovoliko nisko pali kao narod da dajemo glas za dvije jabuke i rolu toalet papira????Nero Histrion wrote:Je li ova slika zafrkancija ili realnost?Kikibombona wrote:Zeljko i Reuf misle na gradjane![]()
-
Rizvan
#2814 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
U predizbornoj kampanji pojedinci se služe svakakvim prljavim trikovima da ocrne nekog. Ko bi stavio polupotrošen ubrus i dvije jabuke 
- Kikibombona
#2815 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
Ti mene zajebavas?belfy wrote:nisi rekao idealan kandidat, nego idealan sastav u predsjednistvu (Covic-Hadzikadic-Falatar).
sada da se malo spustim na tvoj nivo da me razumijes... mene se ne tice sta ko misli o tebi u tvom drustvu, bas kao i sta tebi govore. ne znam zasto to navodis uopste. nemoj praviti sapunicu. niko se nece zamisliti tvojim opisom tvoje okoline. i ne bi ni trebao. ne masi hurcem bezveze.
nije ponos reci da nisi glasao, jer upravo tako si dao legitimitet onima protiv kojih si mogao dati glas. no, sada si reformista. hebote al' ta transformacija brzo ide. sto je najsmjesnije nisi jedini koji se hvali time.
nisi ti za Sanju rekao samo to sto kazes, ali ni to nikoga ne boli briga.
jos uvijek izgleda ne razumijes sta znaci biti idealista.
a onda se opet skrivas iza naroda koji post ili dva prije osudjujes... mozda si i u pravu. nisi ti idealista, ti si samo neupucen i ne koristis najbitniji resurs. to sto "razmisljas srcem" necemo nazvati idealizmom, nego nekako drugacije. dok smislimo rijec.
na stranu sto izgleda uopste nisi ni procitao moj odgovor kako treba, nego si odgovorio samo da bi odgovorio. nemoj biti levat hljeba ti.
Sad jesam rekao - sad nisam. Ne znas jesi li pos'o ili dos'o.
Ti si napisao da bi bilo idealno imati Hadzikadica i Falatara u predsjednistvu. Da li si zato idealista?
Sto se tice moga predstavljanja tebi, napisao sam:i ja mislim da bi bilo idealno da Hadzikadic i Falatar zasjednu u predsjednistvo, ali sam svjestan da to nije moguce iz mnogo razloga.
By Kiki
Nikome nisam dao legitimitet. Nije ti poznato znacenje pojma 'idealizam', a sada vidim da ne poznajes znacenje pojma 'legitimitet'. Problem je sto si umislio da tvoja promisljanja imaju posebnu dubinu, da si sposoban razgovarati na visem intelektualnom nivou. Pametan si, ali se previse trudis ostaviti dojam. Ljudi to osjete.Eto malo pikanterija za tebe, da udovoljim svom jedinom forumskom fanu.
Ja sam uvijek reformisticki rasplozen. Nemam kapacitet mijenjati, ali ima potrebu podrzati. Izmedju dva kriminalna kartela, SDA i SDP, necu birati nijedan. I naravno da sam ponosan. Ako nemam za koga glasati - necu ni glasati. Mogu se angazovati na drugi nacin. Recimo, nisam propustio nijedne vece proteste.
Veoma dubokoumno. Veoma jako. Dok se Kiki baca po plicaku, Belfy roni okeanskim dubinama.a onda se opet skrivas iza naroda koji post ili dva prije osudjujes... mozda si i u pravu. nisi ti idealista, ti si samo neupucen i ne koristis najbitniji resurs. to sto "razmisljas srcem" necemo nazvati idealizmom, nego nekako drugacije. dok smislimo rijec.
- Kikibombona
#2816 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
Eto, ne bi niko.Rizvan wrote:U predizbornoj kampanji pojedinci se služe svakakvim prljavim trikovima da ocrne nekog. Ko bi stavio polupotrošen ubrus i dvije jabuke

Ljudi se jeftino prodaju. Stranke sitnicama kupuju glasove.
Lijan je kupovao glasove za 20km.
Znaju stranke kome ce dijeliti ovakve pakete. Biraju oni mete. Obicno seoska podrucja, starije i siromasno stanovnistvo. Ovi paketi imaju prolaz. Mentalitet naseg covjeka je: 'niko mi nista nije dao, niko me nije dosao obici'. Dodje onda Reuf sa paketom, potapse po ramenu, progovori sa covjekom i tako kupi naklonost.
- parappa
- Grijem se na: struju
- Vozim: Lotus Esprit TurboSE
#2817 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
Vrijednost ovog "paketića" je oko 10km.Kikibombona wrote:Eto, ne bi niko.Rizvan wrote:U predizbornoj kampanji pojedinci se služe svakakvim prljavim trikovima da ocrne nekog. Ko bi stavio polupotrošen ubrus i dvije jabuke![]()
Ljudi se jeftino prodaju. Stranke sitnicama kupuju glasove.
Lijan je kupovao glasove za 20km.
Znaju stranke kome ce dijeliti ovakve pakete. Biraju oni mete. Obicno seoska podrucja, starije i siromasno stanovnistvo. Ovi paketi imaju prolaz. Mentalitet naseg covjeka je: 'niko mi nista nije dao, niko me nije dosao obici'. Dodje onda Reuf sa paketom, potapse po ramenu, progovori sa covjekom i tako kupi naklonost.
20km za glas je puno bolje. Plus mogu potrošiti na cigare i pivu
Mada iz aviona se vidi da je toalet papir naknadno ubačen da još malo dočara sliku. neko već brisao guzicu sa drugom polovinom.
- Smrcak15
#2818 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva

Sinocni skup u Bihacu, fantastican govor kao uvijek , covjek ne samo da je pametan, i ima se sta cuti, nego kako to on objasnjava neke stvari raja se moze nasmijati pravo, pogotovo ono sa punicom na kraju
https://www.facebook.com/mirsadhadzikad ... 645305410/
prica o punici 25 minuta do kraja
prica o covjeku koji nikad nije bio u Americi a bolje poznaje ameriku od Hadzikadica 7 minuta do kraja
- Smrcak15
#2819 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
OTVORENI INTERVJU SA PROF.DR. MIRSADOM HADŽIKADIĆEM: Tražim od građana da vjeruju da zajedno možemo da uvedemo potrebne promjene
Nezavisni kandidat za člana Predsjedništva BiH, čovjek koji je doktorirao informacione tehnologije, a magistrirao na Harvardu, otvoreno odgovara za čitaoce portala Izdvojeno.ba zašto se vratio u domovinu, da li je američki čovjek, je li opravdan strah da su Bosni namijenili ulogu Palestine, kako misli da se nosi sa Dodikom i Čovićem, šta nedostaje Bošnjacima, kako se oduprijeti rastućem antimuslimanskom raspoloženju Zapada, zašto da mu građani vjeruju …
Profesore Hadžikadiću, otkud vi u BiH? Šta vas je nagnalo na ovu kandidaturu za člana Predsjedništva BiH?
Došao sam kući. Iako sam u Ameriku otišao na doktorske studije, a potom ostao tu da živim i radim, uvijek sam se aktivno angažovao na pitanjima vezanim za razvoj Bosne i Hercegovine. U posljednjih nekoliko godina shvatio sam da do promjena mora da dođe na neki drugi način pa sam krajem prošle godine odlučio da se direktno uključim u političke i društvene procese u BiH, jer je situacija u BiH prilično dramatična. Siguran sam da me kombinacija mog obrazovanja i iskustva čini potpuno spremnim da ponudim realistična rješenja za ključne probleme naše zemlje.
Kažu da ste američki čovjek. Jeste li?
U smislu državljanstva, ja jesam i državljanin SAD, ali sam, naravno, od rođenja i cijeli život prvo državljanin zemlje u kojoj sam rođen – Bosne i Hercegovine. Da li sam čovjek koji je stekao brojna poznanstva u SAD koja sam spreman da stavim na raspolaganje razvoju ove zemlje? Apsolutno. To sam radio i do sada. Da li imam američki pristup izgradnji sistema i institucija? Naravno, jer su godine pokazale mudrost američkog ustava i propisa kao i činjenicu da pažljivo izgrađen sistem nadživi pojedine greške procesa, a kompleksni sistemi su oblast informacionih tehnologija kojom se bavim proteklih 15 godina. Da li sam spreman da jačam naše odnose sa Amerikom? Svakako. Ako, pak, aludirate na bilo kakav uticaj američke politike na moj politički angažman u BiH, ne, nisam „američki“ čovjek. Ja sam po političkom opredjeljenju i pripadnosti državi bosanski čovjek.
Ponosno naglašavate da ste se godinama angažovali za BiH. Šta ste uradili za domovinu u Americi?
Sve vrijeme svog školovanja i rada u Americi bio sam posvećen svojoj domovini – Bosni i Hercegovini na način da sam postao uspješan čovjek u društvu velikih mogućnosti, ali i velike konkurencije i odgovornosti. Osnovao sam ili pomogao u osnivanju nekoliko organizacija sa bosanskim predznakom koje pomažu Bosni i Hercegovini, npr. Savjetodavno vijeće BiH u SAD i Bosanskohercegovačko-američku akademiju nauka i umjetnosti. Bio sam predsjednik Sabora Islamske zajednice Bošnjaka u Sjevernoj Americi. Pomagao sam izbjeglice, studente i kolege iz Bosne i Hercegovine sve vrijeme. Moja veza sa domovinom nikada nije bila prekinuta u bilo kojem smislu. Uvijek sam s ponosom isticao svoje bosansko porijeklo i identitet. Bio sam svjestan da treba da predstavljam svoju zemlju u najboljem svjetlu, ličnim primjerom, u svemu što sam radio u Americi i svijetu.
Kao neko ko može da posmatra našu situaciju i sa strane, jesu li opravdani naši strahovi da je Bosni namijenjena uloga Palestine? Kako to vidite očima američkog Bosanca?
Mi smo naviknuti da svoj status gledamo u kontekstu nečijih imperijalističkih apetita. Mi se moramo zapitati šta smo sebi namijenili. Šta smo mi za sebe odlučili? Ako smo odlučili da budemo žrtve unutrašnjih političkih previranja onda nam „vanjski neprijatelji“ nisu bitni. Ako se predstavljamo kao neuređeno, korumpirano društvo koje njeguje unutrašnju nestabilnost već godinama, bićemo viđeni upravo tako – razni akteri će se osjećati pozvanim i prozvanim da nam dodjeljuju razne uloge koje su u njihovom interesu. Ako se predstavljamo kao ozbiljni i ravnopravni partneri, ne ostavljajući prostor da nas bilo ko smješta u svoje računice, onda će nas i partneri tako doživljavati. Volio bih da se u BiH konačno počnemo fokusirati na prava pitanja, a to su hronična nezaposlenost i nekvalitetan obrazovni sistem. Ako ne riješimo pitanje buduće radne snage onda smo sami sebi namijenili propast.
Kako mislite da se nosite sa Dodikom i Čovićem, uz nedovoljno iskustva sa našom državnom upravom i udruženim smicalicama ovog uigranog tandema?
Pošto sam, između ostalog, magistrirao javnu upravu na Harvardu i decenijama komunicirao sa visokopozicioniranim zvaničnicima, uključujući predstavnike u Kongresu i predsjednike SAD, ne bih rekao da nemam iskustva sa državnom upravom, mada je uvijek moguće dopunjavati i razmjenjivati znanje i nikada ne treba kazati da čovjek o nekoj oblasti zna sve. Uvjerenje da znamo sve o nečemu sprečava nas da dalje učimo i lično i profesionalno se razvijamo.
Ne bojim se kočničara, jer postoje pravni mehanizmi koji mogu da zakoče kočničare samo se moraju pravilno upotrijebiti. Ti mehanizmi nisu u dovoljnoj mjeri do sada korišteni u Predsjedništvu BiH, a oni mogu zaustaviti svaki pokušaj kršenja Ustava i zakona BiH, uključujući pokušaj mijenjanja granica zemlje, koje su utvrđene na Berlinskom kongresu i koje je potvrdio AVNOJ, Ustav RBiH, a potom i važeći Ustav BiH potpisan 1995. godine. Svako kršenje Ustava BiH koje bi pokušao bilo koji član Predsjedništva BiH ili neki drugi izabrani zvaničnik BiH uzrokovalo bi apelaciju pred Ustavnim sudom BiH, jer ću kao član Predsjedništva BiH biti jedan od ovlaštenih predlagača apelacija Ustavnom sudu BiH. Takođe, zatražio bih podršku svih onih koji su u funkciji svjedoka potpisali Opšti okvirni sporazum za mir u BiH, čiji je Aneks IV ujedno i važeći Ustav BiH. Ukratko, bez odlaganja bih iskoristio sve raspoložive domaće i međunarodne pravne mehanizme kako bih spriječio svaki eventualni pokušaj kršenja Ustava BiH. To je dužnost svakog člana Predsjedništva BiH. Prijetnje koje dolaze iz pojedinih političkih krugova samo su dio zapaljive predizborne retorike. Nije baš tako jednostavno podijeliti neku zemlju.
Šta mislite zašto niko nije pristao na vašu patriotsku ideju o jednom kandidatu iz reda Bošnjaka za člana Predsjedništva?
Zato što ne razumiju i ne znaju niti šta je stvarni interes države niti kako se on brani, prije ili poslije izbora. Koncept javnog dobra daleko manje je važan nego koncept ličnih i partijskih interesa. Nema dovoljno političke hrabrosti niti zrelosti, ali doći će vrijeme kada će se odluke donositi imajući u vidu, prije i iznad svega, interese ove zemlje i svih njenih stanovnika.
Šta su najveći izazovi s kojima se, po vašem mišljenju, suočava naša zemlja i društvo?
Nepostojanje usaglašene dugoročne strategije i nacionalnog programa za Bosnu i Hercegovinu, zatim visok nivo korupcije što automatski implicira nizak stepen vladavine prava, i neka vrsta kolektivne depresije koja vlada u društvu. Ljudi ne vjeruju da može bolje. To je opasno.
Šta ćete uraditi u prvih 100 dana ako uđete u Predsjedništvo?
Okružiću se sposobnim ljudima s kojima ću raditi na programu ozdravljenja naše zemlje. Obratiću se naciji, razgovarati s kolegama u Predsjedništvu i izložiti im prijedlog programa ozdravljenja. Tražiću podršku svih domaćih i međunarodnih aktera koji žele dobro ovoj zemlji.
Razgovaraću s građanima, medijima, akademskom zajednicom i ostalim akterima s kojima predsjednik treba da razgovara u osmišljavanju i provođenju zajedničke dugoročne nacionalne strategije. Jako mi je važno da moj odnos s ljudima ostane prirodan i neopterećen funkcijama. Ja želim da čujem ljude i rado ću i kao član Predsjedništva komunicirati s građanima na sve moguće načine.
Kakav je sadašnji položaj Bošnjaka?
Bošnjacima nedostaje hrabrosti i odlučnosti. Oni ne razmišljaju o svojoj budućnosti. Ne iskorištavaju potencijale svoje sadašnjosti, a plaču nad prošlosti. Niko se nije razvio samo razmišljajući o prošlosti. Prošlost se poštuje, ali se radi za budućnost. Bošnjaci su, na žalost, sebe sveli na žrtve, a to nije pozicija moći. To se mora promijeniti.
Šta i kako biste mijenjali u postojećem ustroju države?
Prvi i osnovni cilj Platforme za progres je stvaranje stabilne, funkcionalne, prosperitetne i pravedne države Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina danas izgleda kao brod uhvaćen u oluji na okeanu bez kapetana i kormilara, sa posadom u kojoj svi veslaju kako i kuda žele. Da bi stigla na odredište, Bosna i Hercegovina mora da zna kuda želi da ide i kako da dođe do tog cilja. Da bi joj pomogla u toj borbi, Platforma za progres nudi analizu uzroka postojećih problema i predlaže adekvatna rješenja za te probleme.
Kako se odbraniti od stalnih pokušaja da Bosna i Hercegovina ostane podijeljena?
Unapređenjem i ulaganjem u formalni i neformalni sistem obrazovanja. Moramo da učimo kao zajednica, tj. politička zajednica, i da gradimo građansko i ujedinjeno društvo. Neuki ljudi žrtve su različitih manipulacija. Moramo da naučimo ljude kako da misle svojom glavom u ovom sistemu, a ne da im govorimo šta da misle. Ljudi će onda znati da za sebe odaberu pravi put.
Šta biste mijenjali u odnosima države prema našim ljudima u dijaspori?
Naše ljude u iseljeništvu treba posmatrati kao integralni dio bh. društva. Država treba da uključi iseljenike ne samo formalno i ponekad nego suštinski i sveobuhvatno u ključne procese, programe i razvojne projekte u BiH. Nikada u svojoj dosadašnjoj historiji Bosna i Hercegovina nije imala veći broj učenih ljudi spremnih da ulože svoje znanje, iskustvo i energiju u razvoj svoje zemlje. Tim ljudima treba širom otvoriti sva vrata u domovini i eliminisati svaki oblik diskriminacije kojoj su izloženi, kao što je sadašnji nedostatak političkog predstavljanja u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, procedura registracije i glasanja, nepostojanje odgovarajućih bilateralnih sporazuma sa zemljama prijema i niz drugih važnih pitanja.
Možemo li zaustaviti demografski kolaps naše zemlje? Kako zaustaviti odliv mozgova iz BiH?
Možemo – jačanjem ekonomije, uvođenjem pravila i sistemskih rješenja, temeljitim reformisanjem obrazovnog sistema i stvaranjem jednakih mogućnosti za sve. Ova zemlja je, na žalost, dobra samo za neke, a ne za sve njene građane. Oni moraju pristojno da žive da bi uopšte mogli da planiraju budućnost. Određeni nivo migracija će uvijek biti prisutan i to je u redu, ali mi moramo ljudima vratiti nadu da ima smisla živjeti ovdje i da se za ovu zemlju i njenu dobrobit moramo svi svakodnevno boriti. Tako će ljudi željeti da ostanu ovdje, a oni koji su otišli će se vremenom vratiti.
Ko su političari i stranke u zemlji s kojima biste rado sarađivali?
Svi oni kojima je država BiH apsolutni prioritet. Koliko god se ljudima činilo da političari i političke stranke čine okosnicu političkog sistema, to nije posve tačno. Ključna komponenta svakog sistema su interesi. Politika je igra interesa, a političke partije su samo jedan način na koji se ti interesi kanališu. Političari i političke partije su prolazni. Sada ih imamo više nego što nam je potrebno – ako političku scenu posmatramo kao tržište, biće nam jasno zašto je to tako. Dakle, interesi su jedino što je bitno. Platforma za progres će sarađivati sa svima onima koji zaista pokažu da im je interes jačanje države BiH.
Kako se nositi s rastućim antimuslimanskim raspoloženjem na Zapadu?
To pitanje posmatram u okviru sve više desničarski orijentisanih pogleda prema različitim vrstama manjina u velikom broju zemalja Zapadnog svijeta. Nekada se problemi najbolje rješavaju kada se na njih direktno ne fokusirate. Treba raditi ono što je racionalno, a to je stvaranje ekonomskih veza sa zemljama sa Istoka i Zapada te povezivanje stručnjaka bez obzira na neke druge slojeve njihovih identiteta. Mi kao civilizacija moramo raditi više na tome da ljudima ukažemo na ono što je zaista važno, a onda će ljudima postati jasno da su neki dijelovi identiteta sporedni. Ako se nametnemo kao država vladavine prava, suživota i baštinjenja različitosti, vjerujem da će nas svijet drugačije i doživljavati. Mi imamo pravo da suvereno štitimo svoj vjerski identitet, ali pri tome moramo da znamo da, kao država, u međunarodnim odnosima učestvujemo kao sekularni akter.
Kako vidite Bosnu i Hercegovinu na kraju vašeg mandata, ako pobijedite?
Kao zemlju koja ima jasan plan za svoju budućnost. Ne može se jaka zemlja napraviti za jedan politički mandat. Zemlja, a posebno njene institucije, gradi se generacijama. Najbolje što možemo imati je više vjere da je bolje moguće i jasan plan kako se prema boljem krećemo. Za 10 godina možemo da imamo prve rezultate napornog rada. Jednom je davno jedan političar svojim glasačima obećao krv, suze i znoj – možda moramo na to biti spremni.
Nezavisni kandidat za člana Predsjedništva BiH, čovjek koji je doktorirao informacione tehnologije, a magistrirao na Harvardu, otvoreno odgovara za čitaoce portala Izdvojeno.ba zašto se vratio u domovinu, da li je američki čovjek, je li opravdan strah da su Bosni namijenili ulogu Palestine, kako misli da se nosi sa Dodikom i Čovićem, šta nedostaje Bošnjacima, kako se oduprijeti rastućem antimuslimanskom raspoloženju Zapada, zašto da mu građani vjeruju …
Profesore Hadžikadiću, otkud vi u BiH? Šta vas je nagnalo na ovu kandidaturu za člana Predsjedništva BiH?
Došao sam kući. Iako sam u Ameriku otišao na doktorske studije, a potom ostao tu da živim i radim, uvijek sam se aktivno angažovao na pitanjima vezanim za razvoj Bosne i Hercegovine. U posljednjih nekoliko godina shvatio sam da do promjena mora da dođe na neki drugi način pa sam krajem prošle godine odlučio da se direktno uključim u političke i društvene procese u BiH, jer je situacija u BiH prilično dramatična. Siguran sam da me kombinacija mog obrazovanja i iskustva čini potpuno spremnim da ponudim realistična rješenja za ključne probleme naše zemlje.
Kažu da ste američki čovjek. Jeste li?
U smislu državljanstva, ja jesam i državljanin SAD, ali sam, naravno, od rođenja i cijeli život prvo državljanin zemlje u kojoj sam rođen – Bosne i Hercegovine. Da li sam čovjek koji je stekao brojna poznanstva u SAD koja sam spreman da stavim na raspolaganje razvoju ove zemlje? Apsolutno. To sam radio i do sada. Da li imam američki pristup izgradnji sistema i institucija? Naravno, jer su godine pokazale mudrost američkog ustava i propisa kao i činjenicu da pažljivo izgrađen sistem nadživi pojedine greške procesa, a kompleksni sistemi su oblast informacionih tehnologija kojom se bavim proteklih 15 godina. Da li sam spreman da jačam naše odnose sa Amerikom? Svakako. Ako, pak, aludirate na bilo kakav uticaj američke politike na moj politički angažman u BiH, ne, nisam „američki“ čovjek. Ja sam po političkom opredjeljenju i pripadnosti državi bosanski čovjek.
Ponosno naglašavate da ste se godinama angažovali za BiH. Šta ste uradili za domovinu u Americi?
Sve vrijeme svog školovanja i rada u Americi bio sam posvećen svojoj domovini – Bosni i Hercegovini na način da sam postao uspješan čovjek u društvu velikih mogućnosti, ali i velike konkurencije i odgovornosti. Osnovao sam ili pomogao u osnivanju nekoliko organizacija sa bosanskim predznakom koje pomažu Bosni i Hercegovini, npr. Savjetodavno vijeće BiH u SAD i Bosanskohercegovačko-američku akademiju nauka i umjetnosti. Bio sam predsjednik Sabora Islamske zajednice Bošnjaka u Sjevernoj Americi. Pomagao sam izbjeglice, studente i kolege iz Bosne i Hercegovine sve vrijeme. Moja veza sa domovinom nikada nije bila prekinuta u bilo kojem smislu. Uvijek sam s ponosom isticao svoje bosansko porijeklo i identitet. Bio sam svjestan da treba da predstavljam svoju zemlju u najboljem svjetlu, ličnim primjerom, u svemu što sam radio u Americi i svijetu.
Kao neko ko može da posmatra našu situaciju i sa strane, jesu li opravdani naši strahovi da je Bosni namijenjena uloga Palestine? Kako to vidite očima američkog Bosanca?
Mi smo naviknuti da svoj status gledamo u kontekstu nečijih imperijalističkih apetita. Mi se moramo zapitati šta smo sebi namijenili. Šta smo mi za sebe odlučili? Ako smo odlučili da budemo žrtve unutrašnjih političkih previranja onda nam „vanjski neprijatelji“ nisu bitni. Ako se predstavljamo kao neuređeno, korumpirano društvo koje njeguje unutrašnju nestabilnost već godinama, bićemo viđeni upravo tako – razni akteri će se osjećati pozvanim i prozvanim da nam dodjeljuju razne uloge koje su u njihovom interesu. Ako se predstavljamo kao ozbiljni i ravnopravni partneri, ne ostavljajući prostor da nas bilo ko smješta u svoje računice, onda će nas i partneri tako doživljavati. Volio bih da se u BiH konačno počnemo fokusirati na prava pitanja, a to su hronična nezaposlenost i nekvalitetan obrazovni sistem. Ako ne riješimo pitanje buduće radne snage onda smo sami sebi namijenili propast.
Kako mislite da se nosite sa Dodikom i Čovićem, uz nedovoljno iskustva sa našom državnom upravom i udruženim smicalicama ovog uigranog tandema?
Pošto sam, između ostalog, magistrirao javnu upravu na Harvardu i decenijama komunicirao sa visokopozicioniranim zvaničnicima, uključujući predstavnike u Kongresu i predsjednike SAD, ne bih rekao da nemam iskustva sa državnom upravom, mada je uvijek moguće dopunjavati i razmjenjivati znanje i nikada ne treba kazati da čovjek o nekoj oblasti zna sve. Uvjerenje da znamo sve o nečemu sprečava nas da dalje učimo i lično i profesionalno se razvijamo.
Ne bojim se kočničara, jer postoje pravni mehanizmi koji mogu da zakoče kočničare samo se moraju pravilno upotrijebiti. Ti mehanizmi nisu u dovoljnoj mjeri do sada korišteni u Predsjedništvu BiH, a oni mogu zaustaviti svaki pokušaj kršenja Ustava i zakona BiH, uključujući pokušaj mijenjanja granica zemlje, koje su utvrđene na Berlinskom kongresu i koje je potvrdio AVNOJ, Ustav RBiH, a potom i važeći Ustav BiH potpisan 1995. godine. Svako kršenje Ustava BiH koje bi pokušao bilo koji član Predsjedništva BiH ili neki drugi izabrani zvaničnik BiH uzrokovalo bi apelaciju pred Ustavnim sudom BiH, jer ću kao član Predsjedništva BiH biti jedan od ovlaštenih predlagača apelacija Ustavnom sudu BiH. Takođe, zatražio bih podršku svih onih koji su u funkciji svjedoka potpisali Opšti okvirni sporazum za mir u BiH, čiji je Aneks IV ujedno i važeći Ustav BiH. Ukratko, bez odlaganja bih iskoristio sve raspoložive domaće i međunarodne pravne mehanizme kako bih spriječio svaki eventualni pokušaj kršenja Ustava BiH. To je dužnost svakog člana Predsjedništva BiH. Prijetnje koje dolaze iz pojedinih političkih krugova samo su dio zapaljive predizborne retorike. Nije baš tako jednostavno podijeliti neku zemlju.
Šta mislite zašto niko nije pristao na vašu patriotsku ideju o jednom kandidatu iz reda Bošnjaka za člana Predsjedništva?
Zato što ne razumiju i ne znaju niti šta je stvarni interes države niti kako se on brani, prije ili poslije izbora. Koncept javnog dobra daleko manje je važan nego koncept ličnih i partijskih interesa. Nema dovoljno političke hrabrosti niti zrelosti, ali doći će vrijeme kada će se odluke donositi imajući u vidu, prije i iznad svega, interese ove zemlje i svih njenih stanovnika.
Šta su najveći izazovi s kojima se, po vašem mišljenju, suočava naša zemlja i društvo?
Nepostojanje usaglašene dugoročne strategije i nacionalnog programa za Bosnu i Hercegovinu, zatim visok nivo korupcije što automatski implicira nizak stepen vladavine prava, i neka vrsta kolektivne depresije koja vlada u društvu. Ljudi ne vjeruju da može bolje. To je opasno.
Šta ćete uraditi u prvih 100 dana ako uđete u Predsjedništvo?
Okružiću se sposobnim ljudima s kojima ću raditi na programu ozdravljenja naše zemlje. Obratiću se naciji, razgovarati s kolegama u Predsjedništvu i izložiti im prijedlog programa ozdravljenja. Tražiću podršku svih domaćih i međunarodnih aktera koji žele dobro ovoj zemlji.
Razgovaraću s građanima, medijima, akademskom zajednicom i ostalim akterima s kojima predsjednik treba da razgovara u osmišljavanju i provođenju zajedničke dugoročne nacionalne strategije. Jako mi je važno da moj odnos s ljudima ostane prirodan i neopterećen funkcijama. Ja želim da čujem ljude i rado ću i kao član Predsjedništva komunicirati s građanima na sve moguće načine.
Kakav je sadašnji položaj Bošnjaka?
Bošnjacima nedostaje hrabrosti i odlučnosti. Oni ne razmišljaju o svojoj budućnosti. Ne iskorištavaju potencijale svoje sadašnjosti, a plaču nad prošlosti. Niko se nije razvio samo razmišljajući o prošlosti. Prošlost se poštuje, ali se radi za budućnost. Bošnjaci su, na žalost, sebe sveli na žrtve, a to nije pozicija moći. To se mora promijeniti.
Šta i kako biste mijenjali u postojećem ustroju države?
Prvi i osnovni cilj Platforme za progres je stvaranje stabilne, funkcionalne, prosperitetne i pravedne države Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina danas izgleda kao brod uhvaćen u oluji na okeanu bez kapetana i kormilara, sa posadom u kojoj svi veslaju kako i kuda žele. Da bi stigla na odredište, Bosna i Hercegovina mora da zna kuda želi da ide i kako da dođe do tog cilja. Da bi joj pomogla u toj borbi, Platforma za progres nudi analizu uzroka postojećih problema i predlaže adekvatna rješenja za te probleme.
Kako se odbraniti od stalnih pokušaja da Bosna i Hercegovina ostane podijeljena?
Unapređenjem i ulaganjem u formalni i neformalni sistem obrazovanja. Moramo da učimo kao zajednica, tj. politička zajednica, i da gradimo građansko i ujedinjeno društvo. Neuki ljudi žrtve su različitih manipulacija. Moramo da naučimo ljude kako da misle svojom glavom u ovom sistemu, a ne da im govorimo šta da misle. Ljudi će onda znati da za sebe odaberu pravi put.
Šta biste mijenjali u odnosima države prema našim ljudima u dijaspori?
Naše ljude u iseljeništvu treba posmatrati kao integralni dio bh. društva. Država treba da uključi iseljenike ne samo formalno i ponekad nego suštinski i sveobuhvatno u ključne procese, programe i razvojne projekte u BiH. Nikada u svojoj dosadašnjoj historiji Bosna i Hercegovina nije imala veći broj učenih ljudi spremnih da ulože svoje znanje, iskustvo i energiju u razvoj svoje zemlje. Tim ljudima treba širom otvoriti sva vrata u domovini i eliminisati svaki oblik diskriminacije kojoj su izloženi, kao što je sadašnji nedostatak političkog predstavljanja u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, procedura registracije i glasanja, nepostojanje odgovarajućih bilateralnih sporazuma sa zemljama prijema i niz drugih važnih pitanja.
Možemo li zaustaviti demografski kolaps naše zemlje? Kako zaustaviti odliv mozgova iz BiH?
Možemo – jačanjem ekonomije, uvođenjem pravila i sistemskih rješenja, temeljitim reformisanjem obrazovnog sistema i stvaranjem jednakih mogućnosti za sve. Ova zemlja je, na žalost, dobra samo za neke, a ne za sve njene građane. Oni moraju pristojno da žive da bi uopšte mogli da planiraju budućnost. Određeni nivo migracija će uvijek biti prisutan i to je u redu, ali mi moramo ljudima vratiti nadu da ima smisla živjeti ovdje i da se za ovu zemlju i njenu dobrobit moramo svi svakodnevno boriti. Tako će ljudi željeti da ostanu ovdje, a oni koji su otišli će se vremenom vratiti.
Ko su političari i stranke u zemlji s kojima biste rado sarađivali?
Svi oni kojima je država BiH apsolutni prioritet. Koliko god se ljudima činilo da političari i političke stranke čine okosnicu političkog sistema, to nije posve tačno. Ključna komponenta svakog sistema su interesi. Politika je igra interesa, a političke partije su samo jedan način na koji se ti interesi kanališu. Političari i političke partije su prolazni. Sada ih imamo više nego što nam je potrebno – ako političku scenu posmatramo kao tržište, biće nam jasno zašto je to tako. Dakle, interesi su jedino što je bitno. Platforma za progres će sarađivati sa svima onima koji zaista pokažu da im je interes jačanje države BiH.
Kako se nositi s rastućim antimuslimanskim raspoloženjem na Zapadu?
To pitanje posmatram u okviru sve više desničarski orijentisanih pogleda prema različitim vrstama manjina u velikom broju zemalja Zapadnog svijeta. Nekada se problemi najbolje rješavaju kada se na njih direktno ne fokusirate. Treba raditi ono što je racionalno, a to je stvaranje ekonomskih veza sa zemljama sa Istoka i Zapada te povezivanje stručnjaka bez obzira na neke druge slojeve njihovih identiteta. Mi kao civilizacija moramo raditi više na tome da ljudima ukažemo na ono što je zaista važno, a onda će ljudima postati jasno da su neki dijelovi identiteta sporedni. Ako se nametnemo kao država vladavine prava, suživota i baštinjenja različitosti, vjerujem da će nas svijet drugačije i doživljavati. Mi imamo pravo da suvereno štitimo svoj vjerski identitet, ali pri tome moramo da znamo da, kao država, u međunarodnim odnosima učestvujemo kao sekularni akter.
Kako vidite Bosnu i Hercegovinu na kraju vašeg mandata, ako pobijedite?
Kao zemlju koja ima jasan plan za svoju budućnost. Ne može se jaka zemlja napraviti za jedan politički mandat. Zemlja, a posebno njene institucije, gradi se generacijama. Najbolje što možemo imati je više vjere da je bolje moguće i jasan plan kako se prema boljem krećemo. Za 10 godina možemo da imamo prve rezultate napornog rada. Jednom je davno jedan političar svojim glasačima obećao krv, suze i znoj – možda moramo na to biti spremni.
- General War
#2820 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
Imam bojler kod kuce, tus uvjek topao, ne cekam da mi partija kaze kako cu.Leverage wrote:Razumijem te, ostalo ti je još par dana bahatog ponašanja, a onda slijedi hladan tuš.
- Leverage
#2821 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
Nema te tople vode koja će te ugrijati sedmog naveče. 
-
goodwilly
#2822 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
Svaka čast Zeničani. Vidim već su vas hvalili na ovoj temi

- General War
#2823 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
Niti tvoje kad ti Jope budu cerali jarane niz cestuLeverage wrote:Nema te tople vode koja će te ugrijati sedmog naveče.
- Smrcak15
#2824 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
sve stranke uzimaju pare od gradjana kroz budzet koje su gradjani krvavi zaradiligoodwilly wrote:Svaka čast Zeničani. Vidim već su vas hvalili na ovoj temi
![]()
![]()
![]()
dok JEDINO, pristalice Hadzikadica sami finansiraju plakate i lijepe svojevoljno, to sve kaze o kakvom se covjeku radi...ali polahko nadoce bosanci kad tad , kada vide o kakvoj se gromadi od covjeka radi kako na intelektualnom tako i na personalnom nivou
samo da napomenem da ne kazu, hadzikadic nema pravo na budzetske pare jer nema stranke, nema veze culi smo njegov stav, on je protiv takvog finansiranja kampanje, i to zestoko protiv.
- Leverage
#2825 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
Organizovat ću da nakon uspješnog mandata pronesu Envera Bijedića na rukama kroz Tuzlu i to pod tvojim prozoromGeneral War wrote:Niti tvoje kad ti Jope budu cerali jarane niz cestu
Šalim se, nisam baš toliko zloban