Ne idem nigdje iz BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
stakasa

#2801 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by stakasa »

Zaobilazim i jedne i druge, volim kad je saftali (Tajland, Indija...)
512MB

#2802 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by 512MB »

Tomahawk11 wrote:
512MB wrote:Bolan ljudi nece se niko vracat jer je zivot na zapadu jednostavno kvalitetniji i bolji, sta vam je.
Većini jeste, sigurno.
Pazi, većini je ovaj rat, koliko god ružno zvučalo, omogućio da odu iz vukojebina u metropole.
Ko će se od njih vratiti u neka sela oko Foče, Drvara ili uzmi proizvoljno neko mjesto....a i danas masovno idu ljudi iz neperspektivnih sredina.
Naravno, al ni Rajvosa nemoze parirat, ne kazem da se ne moze dobro zivjet dole, ali brate treba ti redovna doza apaurina.. da ne nabrajam sad radnicka prava, zdravstvene ustanove, itd mogla bi se knjiga napisat..
Last edited by 512MB on 27/02/2018 14:21, edited 1 time in total.
stakasa

#2803 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by stakasa »

Bluemore wrote:Ni veliki zagovornici povratka dok se ne vrate (i ostanu) im ne vjerujem, bez obzira koliko kukali na cijene i ostalo.
Uzmite u obzir sta se sve do 2018 desavalo u nadrazoj, najljepsoj. Pa i najcrvrsci mikro kozmos- baloncic "ovo nema nigdje" je pred pucanjem... toliko o patnji i uzivanju
:bih:
Naravno. I ovo je pokazatelj sto puta bolji od svakog drugog. Ipak svako najvise voli sebe i prvo gleda svoj interes. Tako i pri donosenju odluke gdje ce zivot prozivit
Tomahawk11
Globalni moderator

#2804 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Tomahawk11 »

512MB wrote:
Tomahawk11 wrote:
512MB wrote:Bolan ljudi nece se niko vracat jer je zivot na zapadu jednostavno kvalitetniji i bolji, sta vam je.
Većini jeste, sigurno.
Pazi, većini je ovaj rat, koliko god ružno zvučalo, omogućio da odu iz vukojebina u metropole.
Ko će se od njih vratiti u neka sela oko Foče, Drvara ili uzmi proizvoljno neko mjesto....a i danas masovno idu ljudi iz neperspektivnih sredina.
Naravno, al i Rajvosa nemoze parirat, ne kazem da se ne moze dobro zivjet dole, ali brate treba ti redovna doza apaurina.. da ne nabrajam sad radnica prava, zdravstvene ustanove, itd mogla bi se knjiga napisat..
Idu ljudi i iz Rajvosa, nije to nikakva tajna.
Sve je do toga kako ko percipira kvalitet života. Nego sam se osvrnuo na ono što se mnogi ne vraćaju....ili se nemaju gdje vratiti ili se ne žele vratiti.
Meni, recimo, ne trebaju nikakvi apaurini, ja popijem tabletu jedino kad me uhvati temperatura :)
Bluemore

#2805 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Bluemore »

Tomahawk11 wrote:
Većini jeste, sigurno.
Dobro pusti sad te neperspektivne sredine
(Mada su i one takve kao proizvod stanja u zemlji ali hajd)
Evo znam ljude prije pet godina uzeli stan stambeni kredit ni pomisljali nisu da idu igdje iz Bih ili da naglasim iz glavnog grada. Nedavno se preselili sve da djetetom.
512MB

#2806 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by 512MB »

Tomahawk11 wrote: Idu ljudi i iz Rajvosa, nije to nikakva tajna.
Sve je do toga kako ko percipira kvalitet života. Nego sam se osvrnuo na ono što se mnogi ne vraćaju....ili se nemaju gdje vratiti ili se ne žele vratiti.
Meni, recimo, ne trebaju nikakvi apaurini, ja popijem tabletu jedino kad me uhvati temperatura :)
Ti si tako naviko, ja kad sam 5 dana dole dobijem osip..
bluesjunior

#2807 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by bluesjunior »

Fudo387 wrote:
madner wrote:
Velkoski wrote:joj šta vi jedete, nije ni čudo što ste svi debeli :sad: :mrgreen:
Nema covjeka ispod 100kg i 185cm :D
Ipak treba paziti na ishranu. Mislim da je za normalan obrok sasvim dovoljno kila janjetine i nesta salate od svjezeg kupusa, ne treba pretjerivati.
zar bez krompira brate :sad:
Tomahawk11
Globalni moderator

#2808 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Tomahawk11 »

Bluemore wrote: Dobro pusti sad te neperspektivne sredine
Evo znam ljude prije pet godina uzeli stan stambeni kredit ni pomisljali nisu da idu igdje iz Bih ili da naglasim iz glavnog grada. Nedavno se preselili sve da djetetom.
Odgovorih pola gige, prethodni post, idu ljudi svakako, idu dobrostojeći, sa dobrim poslovima, stanovima, kućama, autima, jednostavno ljudi kažu ima bolje i hoće bolje.
Znam čovjeka koji je imao menadžersku poziciju i 3-4 k KM platu, prije neki dan otišao.
Tomahawk11
Globalni moderator

#2809 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Tomahawk11 »

512MB wrote: Ti si tako naviko, ja kad sam 5 dana dole dobijem osip..
Kako si to rekao, ono kao da je sve šugavo, pa se ja prilagodio :D
Vidi, imao sam dva puta priliku da odem.
Sticajem okolnosti, nisam.
Ostao sam tu i gradim svoj život.
Vidio sam i svijeta, ne patim ni za čim i ne smatram da mi je nešto nedostupno što sam tu gdje jesam.
Bluemore

#2810 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Bluemore »

Tomahawk11 wrote:
Bluemore wrote: Dobro pusti sad te neperspektivne sredine
Odgovorih pola gige, prethodni post, idu ljudi svakako, idu dobrostojeći, sa dobrim poslovima, stanovima, kućama, autima, jednostavno ljudi kažu ima bolje i hoće bolje.
Znam čovjeka koji je imao menadžersku poziciju i 3-4 k KM platu, prije neki dan otišao.
Da, a nazalost ovi koje spomenuh ne odise radi vise para i sli. Niti su povodljivi...i nije ih "trend" potakao... Raspuko se mikrokozmos balon.
stakasa

#2811 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by stakasa »

Tomahawk11 wrote:
Vidio sam i svijeta, ne patim ni za čim i ne smatram da mi je nešto nedostupno što sam tu gdje jesam.
Ovaj post odlicno oslikava trenutno stanje - oni sto su ostali se pravdaju zasto su to uradili. Totalno se je klima promjenila u odnosu na period od deset ili dvadeset godina ranije
HAVANA

#2812 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by HAVANA »

Ja se ospem kad sam gore duze od 7 dana. :D A 7 mi dobro pravo.Dosta.Mjera.
madner

#2813 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by madner »

Ja bi otisao doktoru zbog tog osipa. :D
Bluemore

#2814 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Bluemore »

HAVANA wrote:Ja se ospem kad sam gore duze od 7 dana. :D
Stas kad si ters s godunama posto
Sala mala :mrgreen:
Ospe ti se i novcanik :lol:
HAVANA

#2815 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by HAVANA »

Sad smo i sugavi ,osim sto ne jedemo one japanske kurcice,mi nizi sloj. :lol: Gigant.
Tomahawk11
Globalni moderator

#2816 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Tomahawk11 »

stakasa wrote:
Tomahawk11 wrote:
Ovaj post odlicno oslikava trenutno stanje - oni sto su ostali se pravdaju zasto su to uradili. Totalno se je klima promjenila u odnosu na period od deset ili dvadeset godina ranije
Moguće da tako izgleda, ali imam dovoljno godina da se ne moram pravdati što sam tu gdje sam.
Što, prije se ljudi nisu pravdali što su ostali?
Onaj ko hoće otići, ne može ga ništa spriječiti.
Međutim, uvijek će biti onih koji će ostati. I onih koji su ostali, a nije im loše.
A i onih koji su se vratili, eto nešto ih vuklo.
HAVANA

#2817 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by HAVANA »

Bluemore wrote:
Ne ospe bona,ja zaradim tamo.Sta bi bez njih.A trosim ih vamo. :D
Last edited by HAVANA on 27/02/2018 14:38, edited 1 time in total.
512MB

#2818 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by 512MB »

HAVANA wrote:Sad smo i sugavi ,osim sto ne jedemo one japanske kurcice,mi nizi sloj. :lol: Gigant.
I nebili sugavi zbog zagadjenog zraka a jos nema vode :D

Osim toga to je Toma konstatovo, ne ja..
pustopoljina

#2819 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by pustopoljina »

Tomahawk11 wrote:
Većini jeste, sigurno.
ova tema je toliko nepovezana.
svako ovdje ima neku svoju "vecinu".

meni je "vecina" tih sto su otisli istraumirana beyond repair.
htjela sam napisati pricu, ali pobrisala sam...ne zelim prostituirati neke stvari. ovo sto si napisao ne da zvuci ruzno, nego jeste ruzno.
bili iz vukojebina ili ne, bez rata bi imali priliku sami odluciti da li ce napustiti svoje vukojebine, a ovako nisu imali izbora.
ima jedna prica, znas, zove se jezeva kucica. od jednog tamo... branka copica. procitaj... ili poslusaj na youtube ako imas vremena.
druga "vecina" su gastarbeiteri i njihova djeca i to je sasvim druga kategorija. to je sasvim drugo osnovno raspolozenje sa kojim pakujes stvari i uzimas pasos.
kao sto je "vecina" onih koji danas odlaze u vrijeme globalnog sela opet neka sasvim treca prica.
Bluemore

#2820 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Bluemore »

HAVANA wrote:
Bluemore wrote:
Ne ospe bona,ja zaradim tamo.Sta bi bez njih. :D
Pa ja ko dingospo
Sa te briga
supercali

#2821 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by supercali »

Ma vecinu je i strah otici jer ne zna sta ih ceka nisu sigurni u svoje kvalitete ili su sigurni pa znaju da im je zbog toga bolje ovdje
HAVANA

#2822 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by HAVANA »

512MB wrote:
HAVANA wrote:Sad smo i sugavi ,osim sto ne jedemo one japanske kurcice,mi nizi sloj. :lol: Gigant.
I nebili sugavi zbog zagadjenog zraka a jos nema vode :D

Osim toga to je Toma konstatovo, ne ja..
Suti muka,nisam se 7 dana okupo a hodam s maskom.
madner

#2823 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by madner »

Barem bi mogao onda pojesti ono japansko. Trening je tu. :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#2824 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Tomahawk11 »

pustopoljina wrote: ova tema je toliko nepovezana.
svako ovdje ima neku svoju "vecinu".

meni je "vecina" tih sto su otisli istraumirana beyond repair.
htjela sam napisati pricu, ali pobrisala sam...ne zelim prostituirati neke stvari. ovo sto si napisao ne da zvuci ruzno, nego jeste ruzno.
bili iz vukojebina ili ne, bez rata bi imali priliku sami odluciti da li ce napustiti svoje vukojebine, a ovako nisu imali izbora.
ima jedna prica, znas, zove se jezeva kucica. od jednog tamo... branka copica. procitaj... ili poslusaj na youtube ako imas vremena.
druga "vecina" su gastarbeiteri i njihova djeca i to je sasvim druga kategorija. to je sasvim drugo osnovno raspolozenje sa kojim pakujes stvari i uzimas pasos.
kao sto je "vecina" onih koji danas odlaze u vrijeme globalnog sela opet neka sasvim treca prica.
Baš zato i jesam naglasio, da me se ne shvati pogrešno.
Što je ružno, ako je činjenica da je nekom bolje u Minhenu nego u nekom Trnu, Vojkovićima, Mujkovićima, negdje iza Maglića ili gdje već?
To je činjenica.
Naravno da je bila viša sila, bio rat, pa su izbjegli.
I ja to ni u kojem kontekstu nisam htio iskoristiti kod ovog što sam ranije napisao.
Moglo bi se to sad u n-kategorija podijeliti.
Oni koji su otišli prije rata, oni koji su otišli tokom rata, oni koji su otišli netom poslije rata, oni koji idu danas, a žive u neperspektivnim krajevima BiH, oni koji idu iz perspektivnih krajeva itd.
stakasa

#2825 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by stakasa »

Tomahawk11 wrote:
stakasa wrote:
Tomahawk11 wrote: Kako si to rekao, ono kao da je sve šugavo, pa se ja prilagodio :D
Moguće da tako izgleda, ali imam dovoljno godina da se ne moram pravdati što sam tu gdje sam.
Što, prije se ljudi nisu pravdali što su ostali?
Onaj ko hoće otići, ne može ga ništa spriječiti.
Međutim, uvijek će biti onih koji će ostati. I onih koji su ostali, a nije im loše.
A i onih koji su se vratili, eto nešto ih vuklo.
Nisi ti sam, kompletna je klima takva. Samo sam se naslonio na tvoj post.
Ranijih godina je ostanak bio puno manje upitna odluka iako je materijalni standard cak i veci nego sto je bio tad
P.S.
Tih sto su se vratili je zanemariv broj, radi se o statistickim greskama. Cim se pocne poimenice nabrajat nema od tog nista
P.P.S.
Nemojte mi sada ljepit etikete, neki dan je npr od mene pocela rasprava kada sam napisao da oni sto zaraduju vise od hiljadu maraka, imaju svoj stan i zdravi su nemaju razloga da idu. Ali iza konstatacije da su ovi sto su ostali u defanzivi i dalje stojim. To je ocito i na forumu i u stvarnom zivotu. Pravdaju se ljudi, nista ga ne pitas on okrene na pricu kako mu je dobro
Post Reply