Nema tu automatizma. Nekad je to racionalno, nekaj nije, zavisi. Zavisi gdje zivis, koliko placas, koliko trebas, sta trazis, itd, itd, itd. Banka nema milosti i kredit od 30 godina je robija. Kupovina nije po default bolja opcija, pogotovu u BIH. Govorim o prosjecnoj osobi. Svi ostali mogu stan isplatiti u gotovini. I nemoj sebe postavljati kao referencu, stotine hiljada ljudi je danas na cesti jer su rezonovali kad je to trebalo. Jes da je kupovina super ovo ono ali ... Znas ono, "pruzis se koliko se mozes pokriti" ili vrlo lako inercijom zavrsis u javnoj kuhinji.Tomahawk11 wrote:Znači, ja nisam racionalna osoba što sam uzeo stambeni kredit prije 11 godina?CPT wrote:Tako rezonuje svaka racionalna osoba. Svi ostali tudjim gloginje mlate. Lako je kupiti stan, pogotovo sa tudjim parama. Daleko od toga da je to nesto po defaultu pametnije ili bolje. Sigurno znas da kriza tj. recesija pocela jer su se ljudi koji nisu trebali kupovati stanove, kupovali stanove. Realno, nisu ni mogli. Ko danas nema bar za 1/3 stana i ne treba kupovati stan, pogotovo u BIH. A ljudi koji sa 25 imaju za 1/3 stana u gotovini je jako malo.Tomahawk11 wrote:Tako rezonuju i oni što rentaju stan umjesto da ga kupe.
Šta ako sutra izgubim posao, gotovo, propade sve.
Zapravo nisu sigurni sami u sebe i boje se šta sutra.
Za 5 ću imati svoj stan. Da sam se vodio tvojom logikom, bio bih i dan danas podstanar.
Šta da ti kažem, stan uzeo 2008. Znaš kad je bila kriza, pa eto, nisam propao.
Da ima rizika, ima. To je život i onaj ko ne prihvata, traži izgovore za svoju inerciju.
Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- CPT
#2801 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#2802 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)
Nemoj sebe za referencu, nemoj druge, jer šta ti znaš, nisi doživio...
Dobro, nećemo ništa
Dobro, nećemo ništa
- CPT
#2803 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)
Ti si kupio i dobro proslo je referenca. To sto je stotine hiljada kupilo i popusilo nije referenca. Jer kupovina je uvijek pametnija odluka. A koliko ljudi je popusilo samo u SAD mozes lako provjeriti. Pali na foru banki kako "uvijek bolje kupiti" i udri u frisak stan.Tomahawk11 wrote:Nemoj sebe za referencu, nemoj druge, jer šta ti znaš, nisi doživio...
Dobro, nećemo ništa
I da, jesam kupio i nisam isao u kupovinu dok nisam imao vise od 70% jer bi me u slucaj defaulta banka poklopila za nekoliko mjeseci. Da sa sicom idem u kupovinu, ni u ludilu.
Last edited by CPT on 16/05/2019 13:40, edited 1 time in total.
-
sumirprimus
#2804 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)
kod stambenih kredita predlazem samo jednu stvar. puno seksa.
jer kad isplatite kredit the thrill is gone
- Boemica
#2805 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)
sumirprimus wrote:kod stambenih kredita predlazem samo jednu stvar. puno seksa.
living on the edge
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#2806 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)
Pa šta ću, normalno da ću pričati iz svog iskustva.CPT wrote:Ti si kupio i dobro proslo je referenca. To sto je stotine hiljada kupilo i popusilo nije referenca. Jer kupovina je uvijek pametnija odluka. A koliko ljudi je popusilo samo u SAD mozes lako provjeriti. Pali na foru banki kako "uvijek bolje kupiti" i udri u frisak stan.Tomahawk11 wrote:Nemoj sebe za referencu, nemoj druge, jer šta ti znaš, nisi doživio...
Dobro, nećemo ništa
I da, jesam kupio i nisam isao u kupovinu dok nisam imao vise od 70% jer bi me u slucaj defaulta banka poklopila za nekoliko mjeseci. Da sa sicom idem u kupovinu, ni u ludilu.
Moguće da je u SAD, Švicarskoj, Austriji, Engleskoj bolje (isplativije) rentati.
Nisam referentan, ne poznajem prilike.
Sad da nabadam zbog informacija pokupljenih na netu, ne ide.
To što se neko precijeni i zaduži više od dužine jorgana, to je neki drugi problem.
-
moonca
#2807 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)
hm mogao si i tih 30% skupiti i rahat...CPT wrote:Ti si kupio i dobro proslo je referenca. To sto je stotine hiljada kupilo i popusilo nije referenca. Jer kupovina je uvijek pametnija odluka. A koliko ljudi je popusilo samo u SAD mozes lako provjeriti. Pali na foru banki kako "uvijek bolje kupiti" i udri u frisak stan.Tomahawk11 wrote:Nemoj sebe za referencu, nemoj druge, jer šta ti znaš, nisi doživio...
Dobro, nećemo ništa
Sto manje 'poloziti ' a sve na kredit.
- CPT
#2808 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)
Tvoje iskustvo je subjektivna stvar, recesija nije. Kupovina nije po defaultu bolja ili pametnije. Pogotovo u BiH. Da je to lakse ako imas novac, jeste. Vecina ga nema. Ko danas ima 50.000KM za polog a to je tek 1/3 od 150.000KM stana. Prosjecna plata 600KM a 100.000 kredit na 20 godina nesto racionalno? Sa rezonom? Jasta je....Tomahawk11 wrote:Pa šta ću, normalno da ću pričati iz svog iskustva.
Moguće da je u SAD, Švicarskoj, Austriji, Engleskoj bolje (isplativije) rentati.
To što se neko precijeni i zaduži više od dužine jorgana, to je neki drugi problem.
To ti je isto kao kad kazes da je uvijek bolje kupiti nov automobil. Kad sjedis na 50tak hiljada KM, mozda.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#2809 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)
Recesija je dio rizika koji prihvataš.CPT wrote:Tvoje iskustvo je subjektivna stvar, recesija nije. Kupovina nije po defaultu bolja ili pametnije. Pogotovo u BiH. Da je to lakse ako imas novac, jeste. Vecina ga nema. Ko danas ima 50.000KM za polog a to je tek 1/3 od 150.000KM stana. Prosjecna plata 600KM a 100.000 kredit na 20 godina nesto racionalno? Sa rezonom? Jasta je....Tomahawk11 wrote:Pa šta ću, normalno da ću pričati iz svog iskustva.
To ti je isto kao kad kazes da je uvijek bolje kupiti nov automobil. Kad sjedis na 50tak hiljada KM, mozda.
Nešto što je moguće da će se desiti, a i ne mora.
Kao zemljotres, smak svijeta, poplave ili nešto deseto.
Lakše je i kreditom.
Čuj ako imaš novac....jesi sam rekao ko to ima neki veliki novac sa 25 godina, rijetko ko.
Taj sa 600 neće ni uzimati stambeni kredit nego neko prizemlje na strogoj periferiji za 100 KM i šuti.
-
almir90
#2810 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)
Ti si stan i uzeo u najbolje vrijeme, sada su cijene katastrofa.Tomahawk11 wrote: Znači, ja nisam racionalna osoba što sam uzeo stambeni kredit prije 11 godina?
Za 5 ću imati svoj stan. Da sam se vodio tvojom logikom, bio bih i dan danas podstanar.
Da ima rizika, ima. To je život i onaj ko ne prihvata, traži izgovore za svoju inerciju.
Ja se začudim kada neko govori protiv kredita za kupovinu nekretnine. Matematika je čista, 15 godina rata i 15 godina kirije je razlika velika - nakon tog perioda ti možeš u životu usporiti, imaš plaćen krov nad glavom i možeš umanjiti posao i slobodno vrijeme iskoristiti u šta želiš; u drugom slučaju nema usporavanja, kada prestaneš plaćati ideš na ulicu. Doduše, ima i opcija postepene gradnje i dužeg vremena, ali ovo može samo ko radi kuću. Stvarno me čudi ovaj trend popularnosti da je bolje rentanje nego kupovina, meni to nema smisla. Jedino razumijem da je to bolje rješenje onima koji sekontaju svaliti nekome na grbaču ko ima svoju nekretninu.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#2811 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)
E, ali su sad i kamate niže nego tad.almir90 wrote:Ti si stan i uzeo u najbolje vrijeme, sada su cijene katastrofa.Tomahawk11 wrote: Znači, ja nisam racionalna osoba što sam uzeo stambeni kredit prije 11 godina?
Ja se začudim kada neko govori protiv kredita za kupovinu nekretnine. Matematika je čista, 15 godina rata i 15 godina kirije je razlika velika - nakon toga perioda ti možeš u životu usporiti, imaš plaćen krov nad glavom i možeš umanjiti posao i slobodno vrijeme iskoristiti u šta želiš; u drugom slučaju nema usporavanja, kada prestaneš plaćati ideš na ulicu. Doduše, ima i opcija postepene gradnje i dužeg vremena, ali ovo može samo ko radi kuću. Stvarno me čudi ovaj trend popularnosti da je bolje rentanje nego kupovina, meni to nema smisla. Jedino razumijem da je to bolje rješenje onima koji sekontaju svaliti nekome na grbaču ko ima svoju nekretninu.
Ma gradio moj kum kuću, leđa mu otišla. Jebo to.
A uzimao i on kredit, iako je tip stiskovina i dosta je keša ububo u tu kuću.
Neću živjeti 700 godina. Meni stan dosta.
A neću da mi sutra gazda na vrata....sin mi se ženi za mjesec, eto halali...bježi, svoja 4 zida.
- CPT
#2812 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)
Koliko je ono prosjecna plata u BIH (kod onih koji platu uopste imaju)? Moze i oficielna, ne mora realna.Tomahawk11 wrote:Recesija je dio rizika koji prihvataš.
Nešto što je moguće da će se desiti, a i ne mora.
Kao zemljotres, smak svijeta, poplave ili nešto deseto.
Lakše je i kreditom.
Čuj ako imaš novac....jesi sam rekao ko to ima neki veliki novac sa 25 godina, rijetko ko.
Taj sa 600 neće ni uzimati stambeni kredit nego neko prizemlje na strogoj periferiji za 100 KM i šuti.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#2813 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)
Nešto preko 900 KM je prosječna plata.CPT wrote:
Koliko je ono prosjecna plata u BIH (kod onih koji platu uopste imaju)? Moze i oficielna, ne mora realna.
Nisam ja ni rekao da se treba zavaljivati u kredit neko ko će, kad plati ratu, biti gladan čitav mjesec.
-
sumirprimus
#2814 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)
jarane ljudi ovde iznose price o razvodima i cijepanjima zivota i brakova a vi uprli u kredite ko volstriteri 
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#2815 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)
E, znaš ti kako je kad se razvodi, pa treba podijeliti stan, auto, namještaj, pa fino motorkom i sve popolasumirprimus wrote:jarane ljudi ovde iznose price o razvodima i vcijepanjima brakova a vi uprli u kredite ko volstriteri
-
sumirprimus
#2816 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)
nemam pojma ja sam svojoj odma reko ne mislim s dvaput zenit , sve joj bilo jasno 
-
almir90
#2817 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)
Ja sam se predodredio za kuću i postepeno raditi, ne sviđaju mi se stanovi, ali razumijem u većim mjestima poput Sarajeva da to baš i nije praktično, ovako u malom mjestu može. Računao sam do 35 završiti ako bude sve išlo po planu.Tomahawk11 wrote:
E, ali su sad i kamate niže nego tad.
Ma gradio moj kum kuću, leđa mu otišla. Jebo to.
A uzimao i on kredit, iako je tip stiskovina i dosta je keša ububo u tu kuću.
Neću živjeti 700 godina. Meni stan dosta.
A neću da mi sutra gazda na vrata....sin mi se ženi za mjesec, eto halali...bježi, svoja 4 zida.
- CPT
#2818 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)
Sa 900KM to znaci bas to... Ostavis sebi 600KM, 300KM kredit. Godisnje je to tek 3600KM ili 36.000KM na deset godina. Za 100.000KM sto i nije neka cifra ti treba bar 30 godina. Naravno, da uvijek mozes (pogotovo u BIH) za kredit baciti 1000KM mjesecno i stan odplatiti preko noci ili za samo 15 godina. Jer je uvijek bolje kupovati nego rentati.Tomahawk11 wrote:Nešto preko 900 KM je prosječna plata.CPT wrote:
Koliko je ono prosjecna plata u BIH (kod onih koji platu uopste imaju)? Moze i oficielna, ne mora realna.
Nisam ja ni rekao da se treba zavaljivati u kredit neko ko će, kad plati ratu, biti gladan čitav mjesec.
Zaboravimo kamete i sve ostalo. Iako je realna plata u BIH puni ispod toga.
- beni-bu-man
#2819 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)
neka ih, bas su me nalozili da kupim jos jedan stansumirprimus wrote:jarane ljudi ovde iznose price o razvodima i cijepanjima zivota i brakova a vi uprli u kredite ko volstriteri
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#2820 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)
Pa ja prvi to ne bih uradio, ne pod tim uslovima.CPT wrote:Sa 900KM to znaci bas to... Ostavis sebi 600KM, 300KM kredit. Godisnje je to tek 3600KM ili 36.000KM na deset godina. Za 100.000KM sto i nije neka cifra ti treba bar 30 godina. Naravno, da uvijek mozes (pogotovo u BIH) za kredit baciti 1000KM mjesecno i stan odplatiti preko noci ili za samo 15 godina. Jer je uvijek bolje kupovati nego rentati.Tomahawk11 wrote:Nešto preko 900 KM je prosječna plata.CPT wrote:
Zaboravimo kamete i sve ostalo. Iako je realna plata u BIH puni ispod toga.
- edo_79
#2821 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)
Nismo u SAD nego u USB .... prema tome kani mi se tih po Amerikama koji su uzeli stanove na kredit, izmaksirali sve moguće i nemoguće limit kartice i sad grcaju u dugovima.... Evo i ja sam prije pet godina uzeo stan na kredit, malkice se stisneš ali ide otplata, a kao podstanar, za 5 godina sam bacio 12 milja maraka i to nikad prežaliti nemogu, fol je bio što se nisam mogao uklopiti u ratu kredita za stan pa sam bio primoran pod kirijom da živim ..... You have to have BALLS to live the lifeCPT wrote:Ti si kupio i dobro proslo je referenca. To sto je stotine hiljada kupilo i popusilo nije referenca. Jer kupovina je uvijek pametnija odluka. A koliko ljudi je popusilo samo u SAD mozes lako provjeriti. Pali na foru banki kako "uvijek bolje kupiti" i udri u frisak stan.Tomahawk11 wrote:Nemoj sebe za referencu, nemoj druge, jer šta ti znaš, nisi doživio...
Dobro, nećemo ništa
-
sumirprimus
#2822 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)
znaci jedno milja mjesecno, kolko treba jedno 10 godina za 120 milja.
i ako imas stoju, samo dvajst, moze za tri ,ako se jos iznajmi, nek je po 4 skoro pet godisnje, izvuce te na 4 godine.pa doobro
i ako imas stoju, samo dvajst, moze za tri ,ako se jos iznajmi, nek je po 4 skoro pet godisnje, izvuce te na 4 godine.pa doobro
- MarlboroGold
#2823 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)
Digneš 100000 i uložiš u keca na Sarajevo za vikend 
- CPT
#2824 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)
Pa takvi su uslovi trenutno u BIH. Za vecinu puno gori jer sam siguran da ogroman dio BiH radi za 500-600 mjesecno.Tomahawk11 wrote:ja prvi to ne bih uradio, ne pod tim uslovima.
-
sumirprimus
#2825 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)
drazih mi je mojih 100000 u ruci, nego plus taj kecMarlboroGold wrote:Digneš 100000 i uložiš na keca na Sarajevo za vikend