Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
topcam
Vozim: uzbrdo

#2801 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by topcam »

Ali Kemal wrote:
detroit-mercy wrote: Nosara, smataram da nisi politicki nimalo naivan. Sa Njofrom u Hrvatskoj i Slobom u Srbiji, mogli su i Titu iz mezara reinkarnirat ili klonirat, bilo bi sto bi bilo.
Mislim da ne bi bilo isto. Da nisu pobijedile nacionalne stranke, cak kamo srece da nisu nikada ni osnovane, nikada se ne bi moglo dogoditi to sto se dogodilo. Na nezavisnost bi se moralo cekati vjerovatno nekoliko godina, kao sto se desilo u Crnoj Gori, sto bi paradoksalno bila u stvari brza varijanta, jer sve dok je Visokog predstavnika, jos uvijek nema prave nezavisnosti.
Pored toga Crna Gora nema Dejtona, sve su uradili potpuno sami, ogromna razlika, da ne spominjemo sve ostalo, tako da reci da bi sve bilo isto bez obzira ko je bio na vlasti u BiH 1990 je samo skidanje odgovornosti sa ljudi koji su se toliko borili za vlast i moc, ali bez odgovornosti.
Napunjeni dzepovi takodje mnogo toga govore.
Nisu ni rata imali, osim onih kojima je do rata bilo, ..vikendom.

..
spreca

#2802 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by spreca »

Lajavikrelac wrote:
spreca wrote:a sto se tice armije ....i kostala nas je
Svaka armija ovog svijeta košta. To ti trebaš znati poznaš Rusiju ;-)

Fudo ne turiraj toliko smrdi ko da su tri Trabanta nagasala.... :mrgreen:
ma sve je to uredu....ali treba sve biti racionalno.....mi smo na armiji mogli stediti puno vise ....smanjenjem vojnog roka na 6mjeseci ili napraviti vojna agrarna poduzeca i nek vojska radi...ustvari bilo ih je ali malo....i ovi ga ovdje pretjeruju sa time bar da imaju razvijenu privredu pa hajd...ali nebih o tome :oops:
Ali Kemal

#2803 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

topcam wrote:Nisu ni rata imali, osim onih kojima je do rata bilo, ..vikendom.
Pa nisu :oops:
spreca wrote:
Lajavikrelac wrote:
spreca wrote:a sto se tice armije ....i kostala nas je
Svaka armija ovog svijeta košta. To ti trebaš znati poznaš Rusiju ;-)

Fudo ne turiraj toliko smrdi ko da su tri Trabanta nagasala.... :mrgreen:
ma sve je to uredu....ali treba sve biti racionalno.....mi smo na armiji mogli stediti puno vise ....smanjenjem vojnog roka na 6mjeseci ili napraviti vojna agrarna poduzeca i nek vojska radi...ustvari bilo ih je ali malo....i ovi ga ovdje pretjeruju sa time bar da imaju razvijenu privredu pa hajd...ali nebih o tome :oops:
Bilo je tu svasta nesta sto se trebalo promijeniti, ali to niko ni ne osporava.
piupiu

#2804 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

detroit-mercy wrote: Ponukan obecanjima koja su dolazila od tadasnjih vlasti o ulaganju sredstava i rada i ostalih gluposti. Moj tetak, rodjak i maltene treci komsija su se vratili iz Austrije/Francuske ulozili pare i poceli da rade. Za manje od godinu dana sva trojica su se vratila u instranstvo. Jednostavno nije islo, sve je bilo jedna veca ubleha.
Bez obećanja, vratili se moj rodjak, tetka i dvoje prijatelja u Bosnu nakon rata. Tamo su bili dugo. U Bosni nisu. Rodjak bio najbrži, 4.5 mjeseca i brisssssss ... Teško je vratiti se na Balkan iz zapadnog svijeta, promijeni ti se mentalitet, navike, očekivanja.
piupiu

#2805 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

@Ali K, samo da dignem dva prsta - pročitala Islamsku deklaraciju ....
detroit-mercy

#2806 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

Lajavikrelac wrote:
detroit-mercy wrote:Pa kad se vodis logikom pijace onda je bitno. Jer onaj na pijaci sto god klepi ide u slamaricu. Dok Hastor razmislja na drugi nacin pa se tako stalno siri u BiH, pogledaj prevent BiH prije 10 godina i danas, ili za deset godina.
Tako je....radnici GAP, Adidasa, Nike i ostalih giganata se slažu s tobom.
Image
Image
Vidis, za razliku od tebe ja radim za firmu koja ima proizvodnju u zemljama treceg svijeta i imao sam prliku da vidim u kojim uslovima ti isti ljudi rade. Suma sumarum, svi radnici u tim zemljama ubise se da rade za americke ili njemacke kompanije, radni uslovi su nebo i zemlja kao i place.
Mislis da je velika razlika u radnim uslovima BMW ili GM radnika u Njemackoj, Mexicu ili Rumuniji. Razlike nema, razlika je samo u drzavama. Cak stavise, radnih uslovi u plentovima u Mexicu su puno bolji od vecine plantova u US u kojima sam bio (ista firma) jer su noviji, novija je tehnologija i masa drugih stvari.
U zadnjih dvije tri godine, svoje proizvodne pogone u Mexicu otvara Mazda, BMW i ko jos ne, ja nigdje nisam video, niti u jednom od plantova da djeca rade, a firme se striktno pridrzavaju svih zakonskih regulativa tih drzava (pocev od zdravstenog, bolovanja, placanaj i sl). Tako da uopste ne razmijem sta je pisac htio da kaze. Jesi li ti protiv ulaganja, jesi li protiv toga da jedan BMW ili GM ili Mercedes dodju u zemlje treceg svijeta. Jer obicno gdje oni dodju, radni uvjeti se poboljsavaju u odnosu na lokalne. To sto je Banglades ili BiH fucked up drzava nije problem BMWa, nego te drzave.
Jesi li se ikada mozda pitao kako je bilo radnicima zeljezare prije rata. Pola Zenice i Kaknja bilo nesposobno za vojsku ali niko nije talasao koliki je procenat smoga u zraku :mrgreen: opste dobro. Ako zatalas, protiv si opstog dobra. Jesi li prosao kroz Tuzlu kad HAK ispusti svoje gasove ili kad Topionica Olova u Brckom otvori svoja vrata a niko od radnika maske na glavi nema. Jer jebo masku, sta ce mi. Jesi li ikada prije prolazio pored gradilista, niko sljema na glavi nije imao, radnici se povrjedivali i ginuli i tada ali niko nije talasao zbog necega. Valjda sto je radnicka klasa bila na vlasti pa nije mogla protiv same sebe :mrgreen: . Rudari po rudnicima lijepili ko muhe ali kome su se bunili, nikome, dobro im bilo, sta ce se bunit.
Je li to uredu bunit se ako je firma privatna i ako te jebe a ako je drzavna i ako te guzi tisu misu.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#2807 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

sinuhe wrote:Image
:D

Pitao nekiradniknekogdirektoranekefirme u Livnu da mu zaposli brata koji je vec dugo na radu u Njemackoj, ali je malo onevidio pa bi da se vrati i radi tu, blizu kuce.

"Moze". rece direktor "samo neka oroci na firmu 10.000 DM".

"E, direktore", odgovori radnik "rekao sam da mi je brat malo OSLIPIJA, a ne POBENAVIJA".
detroit-mercy

#2808 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

piupiu wrote:
detroit-mercy wrote: Ponukan obecanjima koja su dolazila od tadasnjih vlasti o ulaganju sredstava i rada i ostalih gluposti. Moj tetak, rodjak i maltene treci komsija su se vratili iz Austrije/Francuske ulozili pare i poceli da rade. Za manje od godinu dana sva trojica su se vratila u instranstvo. Jednostavno nije islo, sve je bilo jedna veca ubleha.
Bez obećanja, vratili se moj rodjak, tetka i dvoje prijatelja u Bosnu nakon rata. Tamo su bili dugo. U Bosni nisu. Rodjak bio najbrži, 4.5 mjeseca i brisssssss ... Teško je vratiti se na Balkan iz zapadnog svijeta, promijeni ti se mentalitet, navike, očekivanja.
Ovi su se vratili za bivse Juge, naobecavali im kule i grdove. Ljudi bili malo vidjeli da se ne moze zaraditi da se prezivi i razgulili. I onda ti dodje i prica svi na moru 20 dana ili na skijanju 10 :-) .
PeppermintSA

#2809 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by PeppermintSA »

detroit-mercy wrote:
Lajavikrelac wrote:
detroit-mercy wrote:Pa kad se vodis logikom pijace onda je bitno. Jer onaj na pijaci sto god klepi ide u slamaricu. Dok Hastor razmislja na drugi nacin pa se tako stalno siri u BiH, pogledaj prevent BiH prije 10 godina i danas, ili za deset godina.
Tako je....radnici GAP, Adidasa, Nike i ostalih giganata se slažu s tobom.
Image
Image
Vidis, za razliku od tebe ja radim za firmu koja ima proizvodnju u zemljama treceg svijeta i imao sam prliku da vidim u kojim uslovima ti isti ljudi rade. Suma sumarum, svi radnici u tim zemljama ubise se da rade za americke ili njemacke kompanije, radni uslovi su nebo i zemlja kao i place.
Mislis da je velika razlika u radnim uslovima BMW ili GM radnika u Njemackoj, Mexicu ili Rumuniji. Razlike nema, razlika je samo u drzavama. Cak stavise, radnih uslovi u plentovima u Mexicu su puno bolji od vecine plantova u US u kojima sam bio (ista firma) jer su noviji, novija je tehnologija i masa drugih stvari.
U zadnjih dvije tri godine, svoje proizvodne pogone u Mexicu otvara Mazda, BMW i ko jos ne, ja nigdje nisam video, niti u jednom od plantova da djeca rade, a firme se striktno pridrzavaju svih zakonskih regulativa tih drzava (pocev od zdravstenog, bolovanja, placanaj i sl). Tako da uopste ne razmijem sta je pisac htio da kaze. Jesi li ti protiv ulaganja, jesi li protiv toga da jedan BMW ili GM ili Mercedes dodju u zemlje treceg svijeta. Jer obicno gdje oni dodju, radni uvjeti se poboljsavaju u odnosu na lokalne. To sto je Banglades ili BiH fucked up drzava nije problem BMWa, nego te drzave.
Jesi li se ikada mozda pitao kako je bilo radnicima zeljezare prije rata. Pola Zenice i Kaknja bilo nesposobno za vojsku ali niko nije talasao koliki je procenat smoga u zraku :mrgreen: opste dobro. Ako zatalas, protiv si opstog dobra. Jesi li prosao kroz Tuzlu kad HAK ispusti svoje gasove ili kad Topionica Olova u Brckom otvori svoja vrata a niko od radnika maske na glavi nema. Jer jebo masku, sta ce mi. Jesi li ikada prije prolazio pored gradilista, niko sljema na glavi nije imao, radnici se povrjedivali i ginuli i tada ali niko nije talasao zbog necega. Valjda sto je radnicka klasa bila na vlasti pa nije mogla protiv same sebe :mrgreen: . Rudari po rudnicima lijepili ko muhe ali kome su se bunili, nikome, dobro im bilo, sta ce se bunit.
Je li to uredu bunit se ako je firma privatna i ako te jebe a ako je drzavna i ako te guzi tisu misu.

Ti, čovječe, nisi normalan.
Gojeni H

#2810 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

Lajavikrelac wrote:EI bio naš pare išle nama, BMW je njemački pare ostaju u Njemačkoj. Rudnici Ljubija u vlasništvu Mittala paru klepa Indijac kako nije bitno?
Ja ne mogu da vjerujem da covjek koji zna da napise 2 recenice moze razmisljati na taj nacin.

SVE JE GLOBALIZOVANO! DOBRO DOSLI U 21. VIJEK!
Ciji je Jaguar? Ciji je Saab? Ko je vecinski vlasnik Manchester City-a?
Covjece, gradis pravnu drzavu sa zakonima i boli te djon ko je vlasnik, jer on mora upravljati po zakonu inace mu je kazna ili tvorza.
Gojeni H

#2811 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

Ali Kemal wrote:
Gojeni H wrote:Drago mi je da si spomenuo Islamsku deklaraciju. Originalno izdata 1969-1970.god. da bi se drugovi 1983.god. sjetili da im treba Bosnjaka radi pariteta u tamnicenju.

Citao sam Islam izmedju Istoka i Zapada. Sta treba?
Da kazes kakvo su tvoji utisci.
Dakle Islamsku deklaraciju ne mogu komentarisati.
Sto se tice knjige Islam izmedju Istoka i Zapada, interesantan pocetak i analiza covjeka, ili covjeka u prvobitnim zajednicama. Veci dio knjige se moze citati, s nekim stvarima se slazem, s nekim ne, ali nista izvanredno.

Ali, pusti mene, evo sta kaze prof. Enes Karic, jedan od najvecih islamskih autoriteta na Balkanu:

Ovo djelo je dobar primjer štiva pisanog perom jednog intelektualca u opsadi, koji je (dok ga je pisao) smatrao da će imperija socijalizma i komunizma trajati barem još nekoliko stoljeća.
Nakon svođenja svih računa i prebijanja argumenata, svi postepeno nestaju ili se povlače, a na uzburkanoj sceni ostaju samo dvije sile jedna prema drugoj, može se slobodno reći dvije neuništive sile. Na površini to su kršćanska demokratija i komunizam, a dubinski gledano, to su religija i materijalizam.
Prvo, on mjestimice (bolje reći rijetko) suočava ono što on smatra «islamom», ili «pravim islamom», sa stanjem muslimana u XIX i XX stoljeću. Nema potrebe isticati da je Izetbegović smatrao da je to stanje muslimana prezreno, jadno, bijedno. Drugo, Izetbegović u ovom djelu suočava svoje stavove o islamu sa tada važećim socijalističkim i komunističkim sistemima u svijetu, napose u hemisferi u kojoj je glavnu riječ imao tadašnji SSSR. Treće, Izetbegović suočava svoje poimanje i tumačenje islama sa tada kurentnim i ideološki pomognutim trendovima u prirodnim i društvenim naukama (ili onim što se tada držalo za validne naučne metode, pravce i spoznaje), kao što su evolucionizam, darvinizam, biologizam… Izetbegović daje svoju, često razornu, ali na mnogim mjestima i simpfliciranu, kritiku darvinizma i evolucionizma (na planu prirodnih nauka), te marksizma (na planu društvenih nauka i teorija). Četvrto, Izetbegovićevo djelo «Islam između Istoka i Zapada» sadrži i dosta uspješne stranice autorovih ogleda s područja, uvjetno kazano, filozofije i teorije kulture, nauke, prava, estetike i etike. Posebno treba izdvojiti Izetbegovićeve eseje posvećene kulturi i civilizaciji, moralu i utopiji, društvu i zajednici, moralu i religiji, dresuri i odgoju, umjetnosti i religiji, umjetnosti i nauci, religiji i revoluciji, itd.
nosara

#2812 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

detroit-mercy wrote:
piupiu wrote:
Ovi su se vratili za bivse Juge, naobecavali im kule i grdove. Ljudi bili malo vidjeli da se ne moze zaraditi da se prezivi i razgulili. I onda ti dodje i prica svi na moru 20 dana ili na skijanju 10 :-) .
Iz kapitalizma dosli u socijalizam i ocekivali profit kao u kapitalizmu... :lol: Neskolovani, vjerovatno... :oops:

More i planine, bagatela... Hrvatska jos nije dostigla sebe iz SFRJ po broju nocenja...
nosara

#2813 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

detroit-mercy wrote: Vidis, za razliku od tebe ja radim za firmu koja ima proizvodnju u zemljama treceg svijeta i imao sam prliku da vidim u kojim uslovima ti isti ljudi rade. Suma sumarum, svi radnici u tim zemljama ubise se da rade za americke ili njemacke kompanije, radni uslovi su nebo i zemlja kao i place.
Znas li kad je oboren rekord u kolicini otrovnih materija u zraku u BiH gradovima...? U demokratiji i kapitalizmu...

Dakle, selis u Mexico...? :-)
VjecitiStudent

#2814 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by VjecitiStudent »

detroit-mercy wrote: Vidis, za razliku od tebe ja radim za firmu koja ima proizvodnju u zemljama treceg svijeta i imao sam prliku da vidim u kojim uslovima ti isti ljudi rade. Suma sumarum, svi radnici u tim zemljama ubise se da rade za americke ili njemacke kompanije, radni uslovi su nebo i zemlja kao i place.
Jah ...
A BBC investigation for Panorama has exposed poor working conditions in factories making Apple products in China.
The undercover team secretly filmed the iPhone production line and found Apple's promises to protect workers were routinely broken.
One undercover reporter - making parts for Apple computers - had to work 18 days without a day off.
Other workers were filmed falling asleep.
http://www.bbc.com/news/business-30540538
Jezika ti maternjeg, šta ti je ovo "plentovi", "plantovi" u tekstu?
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#2816 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Domaci izdajnik »

Gojeni H wrote:
Lajavikrelac wrote:EI bio naš pare išle nama, BMW je njemački pare ostaju u Njemačkoj. Rudnici Ljubija u vlasništvu Mittala paru klepa Indijac kako nije bitno?
Ja ne mogu da vjerujem da covjek koji zna da napise 2 recenice moze razmisljati na taj nacin.

Covjece, gradis pravnu drzavu sa zakonima i boli te djon ko je vlasnik, jer on mora upravljati po zakonu inace mu je kazna ili tvorza.
Ja poredim rudno bogatstvo i stratešku sirovinu zemlje a ti mi govoriš o Jaguaru i Saabu koji su malte ne prestižne male firme bili i vazda radili sa gubitkom :-) I oni i GM su baš za primjer, u njih je upumpano toliko para da bi se vještački održavali da to prelazi najgore metode kontrolisane sovjetske privrede. I Šta Mančester to privređuje? Okuplja huligane i socijalne slučajeve na jedno mjesto? :-)
Domaci izdajnik

#2817 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Image
animals

#2818 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by animals »

Lajavikrelac wrote:
Gojeni H wrote:

Ja poredim rudno bogatstvo i stratešku sirovinu zemlje a ti mi govoriš o Jaguaru i Saabu koji su malte ne prestižne male firme bili i vazda radili sa gubitkom :-) I oni i GM su baš za primjer, u njih je upumpano toliko para da bi se vještački održavali da to prelazi najgore metode kontrolisane sovjetske privrede. I Šta Mančester to privređuje? Okuplja huligane i socijalne slučajeve na jedno mjesto? :-)
U Austriji imas Simens, pare idu i Njemackoj i Austriji, u Austriji vecinske firme Njemacke..
svima dobro..to sto ti pises , nema veze sa vezom..
Domaci izdajnik

#2819 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Jel ti ozbiljno porediš uređenje tih država sa ovim mutantima na balkanu? Uređenje zemalja koje su guzile veći dio Evrope vijekovima, naročito Austrija?
Gojeni H

#2820 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

Lajavikrelac wrote:
Gojeni H wrote:

Opet, totalno neshvatanje kako danas svijet funkcionise na ekonomskom planu.
Trenutno se u Sjevernom moru sprema projekat sa 10 vlasnika/investitora ekstrakcije gasa i goriva. Neki od vlasnika su OMV, Shell, BP a nekoliko manjih investitora. Mi smo pametniji od Britanaca? :D
Veliki projekti zahtijevaju velika ulaganja koja cesto, i u velikim i ekonomski jakim zemljama, zahtijevaju ucesce i stranog kapitala.
Zato postoje ugovori i sudovi.
Bitno je da novac ulazi u zemlju i da od tog novca vide hajra kako domaca preduzeca tako i zaposleni.

Za uvecano, opet neznanje. Fudbal danas nije sport vec industrija. To je isto kao kad bi "rekao sta je Microsoft, nema dimnjaka iz fabrike?" :D
Domaci izdajnik

#2821 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

To za Mančester znam, ali još je to sve morebit bidne, da si naveo Virgin pa ajde... A za Microsoft ti je glupo poređenje, nije ni Bosanka imala dimnjak pa radila.... :-)
Last edited by Domaci izdajnik on 03/09/2015 10:57, edited 1 time in total.
animals

#2822 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by animals »

Lajavikrelac wrote:Jel ti ozbiljno porediš uređenje tih država sa ovim mutantima na balkanu?
Stvar svake drzave je kako ce zastititi svoga radnika..
Eno na temi o bojkotu, ljudi u Konzumu zaradjuju 300 km vise nego u Bingu..
ali ovi hoce bojkot Konzuma, jer nije njihov..
vazno je da te handri domaci, jer pare idu nama..
to je vas moto..
Ako BMW, otvori pogon u BIH, onda svi imaju koristi, ali sposobnost vlade je da se privuce takav ulagac.
a u BIH, nemas sposobni ljudi, samo lopovi..
piupiu

#2823 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Gojeni H wrote:
Za uvecano, opet neznanje. Fudbal danas nije sport vec industrija. To je isto kao kad bi "rekao sta je Microsoft, nema dimnjaka iz fabrike?" :D
E, pretjera ga i ti ... Microsoft proizvodi vrlo konkretne stvari i stvara vrlo konkretnu ekonomsku vrijednost za drustvo ...
Gojeni H

#2824 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

Lajavikrelac wrote:Jel ti ozbiljno porediš uređenje tih država sa ovim mutantima na balkanu? Uređenje zemalja koje su guzile veći dio Evrope vijekovima, naročito Austrija?
Pa kad ispadnes totalni levat u raspravi, onda "znas, ovo je Balkan".
Balkan je vazda i bio. Sto onda trunite o krajnjem dostignucu ljudske civilizacije, njenoj velicini SFRJ, s obzirom da je ista takodje bila na Balkanu?

Austrija je u 2 svj. ratu potucena do nogu i namjerno je ostavljena malom zemljom kakva jeste vec 70 godina.
Porediti danasnju Austriju i AU Monarhiju? Hajd' da i to cujem.
Gojeni H

#2825 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

piupiu wrote:
Gojeni H wrote:
E, pretjera ga i ti ... Microsoft proizvodi vrlo konkretne stvari i stvara vrlo konkretnu ekonomsku vrijednost za drustvo ...
Sto sam pretjerao? Porediti grane privrede koje se razvijaju od 90-ih naspram onoga sto je radjeno ranije je mozda :-) .
Nekada davno je Detroit bio ekonomsko srediste Chemerike, jer je imao auto-industriju.
Detroit sada ne moze da osvijetli ulice. Proglasen bankrot grada.

Auto-industrija jeste uposljavala mnogo vise, ali su se stvari promijenile. Pohakontas li sad?
Post Reply