Lajavikrelac wrote:detroit-mercy wrote:Pa kad se vodis logikom pijace onda je bitno. Jer onaj na pijaci sto god klepi ide u slamaricu. Dok Hastor razmislja na drugi nacin pa se tako stalno siri u BiH, pogledaj prevent BiH prije 10 godina i danas, ili za deset godina.
Tako je....radnici GAP, Adidasa, Nike i ostalih giganata se slažu s tobom.

Vidis, za razliku od tebe ja radim za firmu koja ima proizvodnju u zemljama treceg svijeta i imao sam prliku da vidim u kojim uslovima ti isti ljudi rade. Suma sumarum, svi radnici u tim zemljama ubise se da rade za americke ili njemacke kompanije, radni uslovi su nebo i zemlja kao i place.
Mislis da je velika razlika u radnim uslovima BMW ili GM radnika u Njemackoj, Mexicu ili Rumuniji. Razlike nema, razlika je samo u drzavama. Cak stavise, radnih uslovi u plentovima u Mexicu su puno bolji od vecine plantova u US u kojima sam bio (ista firma) jer su noviji, novija je tehnologija i masa drugih stvari.
U zadnjih dvije tri godine, svoje proizvodne pogone u Mexicu otvara Mazda, BMW i ko jos ne, ja nigdje nisam video, niti u jednom od plantova da djeca rade, a firme se striktno pridrzavaju svih zakonskih regulativa tih drzava (pocev od zdravstenog, bolovanja, placanaj i sl). Tako da uopste ne razmijem sta je pisac htio da kaze. Jesi li ti protiv ulaganja, jesi li protiv toga da jedan BMW ili GM ili Mercedes dodju u zemlje treceg svijeta. Jer obicno gdje oni dodju, radni uvjeti se poboljsavaju u odnosu na lokalne. To sto je Banglades ili BiH fucked up drzava nije problem BMWa, nego te drzave.
Jesi li se ikada mozda pitao kako je bilo radnicima zeljezare prije rata. Pola Zenice i Kaknja bilo nesposobno za vojsku ali niko nije talasao koliki je procenat smoga u zraku

opste dobro. Ako zatalas, protiv si opstog dobra. Jesi li prosao kroz Tuzlu kad HAK ispusti svoje gasove ili kad Topionica Olova u Brckom otvori svoja vrata a niko od radnika maske na glavi nema. Jer jebo masku, sta ce mi. Jesi li ikada prije prolazio pored gradilista, niko sljema na glavi nije imao, radnici se povrjedivali i ginuli i tada ali niko nije talasao zbog necega. Valjda sto je radnicka klasa bila na vlasti pa nije mogla protiv same sebe

. Rudari po rudnicima lijepili ko muhe ali kome su se bunili, nikome, dobro im bilo, sta ce se bunit.
Je li to uredu bunit se ako je firma privatna i ako te jebe a ako je drzavna i ako te guzi tisu misu.