A dostojanstvo se mjeri time što zagospodariš prostorom kojim živiš? Pa po toj logici najveći zločinci su najveća gospoda koja je svoje dostojanstvo iskazala masakrom (može se primijeniti za te za koje insinuiraš da prave ovakvo stanje). A ako već žudiš da ovaj grad povrati dostojanstvo o kome pričaš pođi od sebe: radi na vlastitoj gramatici. Jer jednoj metropoli kakvu želiš ne priliči da u njoj žive ljudi koji ne poznaju vlastiti jezik. Pametni i obrazovani ljudi su mnogo veća vrijednost od čistih ulica jer takvi ljudi neće bacati smeće kojeg je ovaj grad prepun i koje je mnogo veća opasnost za estetiku i zdravlje nego ova koju spominješ. A poštovanje prema državi čije dostojanstvo braniš mogao bi pokazati poštivanjem i RAZUMIJEVANJEM njenih zakona. Naravno da se mora utvrditi da je pas agresivan. Iako bi dosta "građana" žudi za prolijevanjem krvi po kratkom postupku vaše fašističke ideje ipak će morati malo pričekati. To što vama smeta što pas hoda ulicom ne znači da je agresivan i da će ujesti nekoga. Mene fascinira kako ljudi koji tvrde da su patriote i mrze sve "sa druge strane" tako lako posežu za njihovim metodama. Pa jedina razlika između tebe i onog što ga mrziš je količina oružja. Mentalni sklop je isti. I da dostojanstvo se mjeri i empatijom i samilošću a ne telefonima i autima.Zastozato wrote:Prvi put da pisem na ovom forumu, a ovo sto rece osoba sa nick-om razonoda je upravo ono sto me je podstaklo da se registrujem i dam svoje misljenje o ovom nevjerovatnoj situaciji u kojoj se nalazi Sarajevo. To je jedina rijec kojom se adekvatno moze opisati ova situacija, zaista nevjerovatno. Sta se dogodilo sa Sarajlijama, kao da nam je neko popio sav mozak u glavi i usput unistio zadnju mrvicu dostojanstva, pa da pas bude daleko iznad covjeka, da se ne smijemo slobodno kretati po gradu, a ovo sto se dogodilo kod BBI u parku dokazuje da postoji opasnost u samom centru grada. Nije samo strah od ujeda problem, pa su nam kofol obecali hvatati pse za koje, e cuj sad ovo, mora se dokazati da su agresivini, tj. valjda se mora dokazati da su nekoga ujeli ili htjeli ujesti. Problem je pasji izmet, i to je spomenuto u postu iznad. To je bolest i Bog zna kakvu zarazu mozes fasovati. Bukvalno gledas gdje ces stati kad hodas, bar je u mojoj mahali tako. Problem je njihovo raznosenje smeca iako grad i bez njih bi morao biti cisci. Njihova lavez pa noci kad su aktivniji, ili dok laju trceci za autom zbog kojeg se probudis iako sutra ranis. U mojoj mahali vise nema macaka, a bilo ih je jako mnogo, pa su se pojavili pacovi. Dok vozis moras stati ili na neki nacin izbjeci da ne udaris psa, i onda na taj nacin ugroziti zivot sebi i drugima u saobracaju. Ja se zaista nadam da ce neko ciji se stav mora uvaziti, recimo skolske ustanove, dati neki ultimatum ili jednostavno prekinuti nastavu dok se ovaj problem u potpunosti ne rijesi. Nadam se da cemo se svi trznuti, doci pameti i izvrsiti pritisak na vlasti da ovo maltretiranja gradjana Sarajeva stane. Zagonetno je i to sto nijedna stranka ne govori nista o ovom problemu pred ovo predstojece izbore. Moje je misljenje, a nisam jedini s kojima sam razgovarao da misli ovako, da neko namjerno od Sarajeva pravi ovakvo stanje, dok recimo u Banja Luci i ostatku manjeg entiteta skoro da nema pasa lutalica. Nedavno sam bio u Tuzli i obisao je i uzduz i poprijeko, ne znam jesam li vidio 5 pasa, a copora uopce nema. Neke osobe koje se zalazu za ostanak pasa na ulicama grada su ne tako davno bili na onoj strani. Siguran sam da ne mozes biti prijatelj ovog grada, njegovih gradjana, a zeljeti da psi lutatice haraju ulicama i drze nas sviju taocima.razonoda wrote:Neznam sta vi pijete u Sarajevu, ne mogu da vjerujem da sutite, i ne reagujete na ovo dvljanje sa djukcima. Skupi auti, telefoni, kosa nadignuta, a pored tih ljepotana , cuko kakiiii, i ne smeta mu. Pa to nigdje nema u okruzenju. Idite na live cam hrvatska, pa cete vidjeti, nigdje cuke na ulici. Bosna kao da je u djungli.relax11 wrote:Kako juce ujutro kod BBi, kod parka onde bilo ih je preko 20 zajedno i nailazi covjek i svi na njega uspio se odbraniti nekako, e sad zamisli da je bila neka djevojka, zena sta bi bilo
Volim i cuke i mace , ali ne ove divlje.
Problem pasa lutalica
-
Mogy87
#2801 Re: Problem pasa lutalica
-
Rizvan
#2802 Re: Problem pasa lutalica
Jedina krv koje se prolijeva, je krv ljudskih bića, kao posljedica napada divljih životinja. Eutanazija nakon provedenih petnaest dana u azilu nije prolijevanje krvi, već dostojanstvena smrt za one koji žive u patnji. A tako živi većina lutalica na ulicama, koji su bolesni, prljavi, izranjavani od međusobnih napada. Takvi nikada neće pronaći nekoga za udomljenje, niti je prihvatljivo finansiranje hotela za njihov doživotni boravak, pored ovoliko siromašnog stanovništva. Eutanazijom bi im se omogućila dostojanstvena smrt, a vratilo bi se dostojanstvo i građanima koji danas u strahu hodaju ulicama. Ali takvi poput tebe su radije za prolijevanje krvi....Mogy87 wrote: prolijevanjem krvi
Vlasti spavaju: Nova žrtva pasa lutalica u Bihaću!
Objavljeno 23. Septembar, 2014
Piše: BISCANI.NET
Kako portal BISCANI.NET saznaje, večeras se u blizini Kineskog zida dogodio novi incident. Pas lutalica, koji je stalni gost ovog područja i kojeg građani hrane upravo ispred zgrade, napao je jednog građanina, tačnije advokata Predraga Ibrahimpašića, koji se oko 20:30h uputio u market “Konzum”.
Uposlenici ovog marketa su pozvali Hitnu pomoć, koja se nije pojavila ni nakon 15 minuta, dok je povrijeđeni i dalje krvario iz zadobivenih rana.
Nakon što je poziv pomoći ponovljen dobijena je informacija kako ista nije u mogućnosti da pošalje drugo vozilo, a da je ono prvobitno poslano na drugu lokaciju na kojoj se desila saobraćajna nesreća. Također su poručili da se gospodin Ibrahimpašić sam snađe za prijevoz.
“Ove pse svakodnevno hranimo, i nismo ih smatrali opasnim. Večeras je jedan od njih napao Predraga i nanio mu ozljede u predjelu noge. Svi smo u šoku, i pitam se je li naša vlast toliko nesposobna da nas dovodi do ovog?” – istakao je za naš portal A.Š. jedan od svjedoka ovog događaja.
Treba napomenuti da je ovo jedan od najvećih problema našeg grada, te da su ovakvi nemili događaji i više nego česti. Naša vlast povodom ovog pitanja do sada nije uradila ništa, čime pokazuje svoju nezainteresiranost i nebrigu za građane. S obzirom da se bliži hladniji dio godine, hrane će biti manje pa će i psi postati agresivniji. Trebamo li strahovati za svoje živote i posljedice koje ovakvi događaji donose zbog nereagiranja onih čija je ovo dužnost?
Sigurno je da se pitanje nezbrinutih pasa lutalica provlači već nekoliko godina bez ikakvog konkretnog pomaka, a koliko će još nedužnih građana nastradati do stvarne reakcije vlasti, ostaje nam, nažalost, da vidimo
-
L u c i f e r
#2803 Re: Problem pasa lutalica
Na čemu li si ti da mi je znati, da uzmem da malo odmorim mozak...Mogy87 wrote: A dostojanstvo se mjeri time što zagospodariš prostorom kojim živiš? Pa po toj logici najveći zločinci su najveća gospoda koja je svoje dostojanstvo iskazala masakrom (može se primijeniti za te za koje insinuiraš da prave ovakvo stanje). A ako već žudiš da ovaj grad povrati dostojanstvo o kome pričaš pođi od sebe: radi na vlastitoj gramatici. Jer jednoj metropoli kakvu želiš ne priliči da u njoj žive ljudi koji ne poznaju vlastiti jezik. Pametni i obrazovani ljudi su mnogo veća vrijednost od čistih ulica jer takvi ljudi neće bacati smeće kojeg je ovaj grad prepun i koje je mnogo veća opasnost za estetiku i zdravlje nego ova koju spominješ. A poštovanje prema državi čije dostojanstvo braniš mogao bi pokazati poštivanjem i RAZUMIJEVANJEM njenih zakona. Naravno da se mora utvrditi da je pas agresivan. Iako bi dosta "građana" žudi za prolijevanjem krvi po kratkom postupku vaše fašističke ideje ipak će morati malo pričekati. To što vama smeta što pas hoda ulicom ne znači da je agresivan i da će ujesti nekoga. Mene fascinira kako ljudi koji tvrde da su patriote i mrze sve "sa druge strane" tako lako posežu za njihovim metodama. Pa jedina razlika između tebe i onog što ga mrziš je količina oružja. Mentalni sklop je isti. I da dostojanstvo se mjeri i empatijom i samilošću a ne telefonima i autima.
Uništavanje štetočina nije zločin.
Samo idiot i totalna budala može porediti uništavanje štetočina sa ubijanjem ljudi.
Zašto nemaš ništa protiv ubijanja životinja koje se koriste za ishranu?
Ne mora se utvrditi agresivnost jer veliki broj lutalica sere i piša po našim ulicama, noću laju, podlijeću pod točkove, žire zarazu i prepadaju djecu i osobe koje se ne mogu odbraniti.
Nemoguće je utvrditi i razabrati agresivne jer svi u određenim okolnostima postaju agresivni, povodeći se za alfom ili ih uhvate prenosi kao što i ljude beskućnike znaju uhvatiti usljed gladi, bolesti i frustracije.
Naravno da je i smeće problem, ali njega nema niti blizu ovoliko koliko lutalica, niti će skočiti na čovjeka i napasti ga. Osim toga postojanje jednog problema ne opravdava nerješavanje drugog, koji je usput budi rečeno mnogo gori što se vidi i iz same popularnosti ove teme, za razliku od bilo koje teme o smeću koje ti pominješ kao eto neki problem. Jeftini i patetični pokušaji relativizacije i zamagljivanja problema.
Kad shvatiš razliku između životinja i ljudi, bićeš na dobrom putu da odrasteš jednog dana.
- Ime Korisničko
#2804 Re: Problem pasa lutalica
"Iako bi dosta "građana" žudi za prolijevanjem krvi po kratkom postupku vaše fašističke ideje ipak će morati malo pričekati. To što vama smeta što pas hoda ulicom ne znači da je agresivan i da će ujesti nekoga."
Ne zudi dosta građana za ubijanjem pasa lutalica bez razloga, nego upravo zato sto ti psi koji hodaju ulicom su ugrizli nekog i ne "ne znaci da je agresivan", nego 100% je agresivan, ne jedan, ne deset, nego na stotine njih. I spocitavas covjeku iznad za gramatiku, pa je kao sramota, pa kao nek krene od sebe.. to je najlakse kad mu nemas sta reci na ovo sto je pisao za pse, pa hajde ti uci gramatiku pusti se pasa
Mene su psi napali na Kosevskom brdu, bilo je rano i bila sam sama i stvorili su se ne znam odakle i ugrizli me. Imala sam srecu pa nisam imala ogromnih posljedica, osim pocijepanih farmerki i par rana na nogama. Ali zato ostane taj strah..
Ne zudi dosta građana za ubijanjem pasa lutalica bez razloga, nego upravo zato sto ti psi koji hodaju ulicom su ugrizli nekog i ne "ne znaci da je agresivan", nego 100% je agresivan, ne jedan, ne deset, nego na stotine njih. I spocitavas covjeku iznad za gramatiku, pa je kao sramota, pa kao nek krene od sebe.. to je najlakse kad mu nemas sta reci na ovo sto je pisao za pse, pa hajde ti uci gramatiku pusti se pasa
Mene su psi napali na Kosevskom brdu, bilo je rano i bila sam sama i stvorili su se ne znam odakle i ugrizli me. Imala sam srecu pa nisam imala ogromnih posljedica, osim pocijepanih farmerki i par rana na nogama. Ali zato ostane taj strah..
-
kakavdanakneiskustvu
#2805 Re: Problem pasa lutalica
Rizvan wrote:Jedina krv koje se prolijeva, je krv ljudskih bića, kao posljedica napada divljih životinja. Eutanazija nakon provedenih petnaest dana u azilu nije prolijevanje krvi, već dostojanstvena smrt za one koji žive u patnji. A tako živi većina lutalica na ulicama, koji su bolesni, prljavi, izranjavani od međusobnih napada. Takvi nikada neće pronaći nekoga za udomljenje, niti je prihvatljivo finansiranje hotela za njihov doživotni boravak, pored ovoliko siromašnog stanovništva. Eutanazijom bi im se omogućila dostojanstvena smrt, a vratilo bi se dostojanstvo i građanima koji danas u strahu hodaju ulicama. Ali takvi poput tebe su radije za prolijevanje krvi....Mogy87 wrote: prolijevanjem krvi
-
Mogy87
#2806 Re: Problem pasa lutalica
Ljudi sa egocentričnim pogledom na svijet nisu dobri ljudi. A za razliku od tebe tokom odrastanja nisam izgubila čovjeka u sebi. Bez obzira da li svijet posmatraš sa sekularnog ili religijskog stajališta čovjek je dio prirode-i nema pravo gospodariti svijetom. Životinje koje jedemo dio su prirodnog ciklusa gdje svaka vrsta ima svoje mjesto. Naravno da je moguće razabrati agresivne pse. Da si ikad prišao tim psima, a ne smatrao ih "štetočinama" (dozvoli mi da povučem paralelu sa Hitlerovim idejama "deratizacije" Jevreja) i da poznaješ ponašanje psa barem na bazičnom nivou ne bi izjavljivao takve stvari. A šta o ljudima misliš jasno si pokazao opaskom za beskućnike. Vjerojatno misliš da i njih treba "skratiti muka" kad ih "puknu prenosi". Ja sam odrasla, a kad ćeš ti naučiti biti čovjek (ne u biološkom smislu)?L u c i f e r wrote:Na čemu li si ti da mi je znati, da uzmem da malo odmorim mozak...Mogy87 wrote: A dostojanstvo se mjeri time što zagospodariš prostorom kojim živiš? Pa po toj logici najveći zločinci su najveća gospoda koja je svoje dostojanstvo iskazala masakrom (može se primijeniti za te za koje insinuiraš da prave ovakvo stanje). A ako već žudiš da ovaj grad povrati dostojanstvo o kome pričaš pođi od sebe: radi na vlastitoj gramatici. Jer jednoj metropoli kakvu želiš ne priliči da u njoj žive ljudi koji ne poznaju vlastiti jezik. Pametni i obrazovani ljudi su mnogo veća vrijednost od čistih ulica jer takvi ljudi neće bacati smeće kojeg je ovaj grad prepun i koje je mnogo veća opasnost za estetiku i zdravlje nego ova koju spominješ. A poštovanje prema državi čije dostojanstvo braniš mogao bi pokazati poštivanjem i RAZUMIJEVANJEM njenih zakona. Naravno da se mora utvrditi da je pas agresivan. Iako bi dosta "građana" žudi za prolijevanjem krvi po kratkom postupku vaše fašističke ideje ipak će morati malo pričekati. To što vama smeta što pas hoda ulicom ne znači da je agresivan i da će ujesti nekoga. Mene fascinira kako ljudi koji tvrde da su patriote i mrze sve "sa druge strane" tako lako posežu za njihovim metodama. Pa jedina razlika između tebe i onog što ga mrziš je količina oružja. Mentalni sklop je isti. I da dostojanstvo se mjeri i empatijom i samilošću a ne telefonima i autima.![]()
Uništavanje štetočina nije zločin.
Samo idiot i totalna budala može porediti uništavanje štetočina sa ubijanjem ljudi.
Zašto nemaš ništa protiv ubijanja životinja koje se koriste za ishranu?
Ne mora se utvrditi agresivnost jer veliki broj lutalica sere i piša po našim ulicama, noću laju, podlijeću pod točkove, žire zarazu i prepadaju djecu i osobe koje se ne mogu odbraniti.
Nemoguće je utvrditi i razabrati agresivne jer svi u određenim okolnostima postaju agresivni, povodeći se za alfom ili ih uhvate prenosi kao što i ljude beskućnike znaju uhvatiti usljed gladi, bolesti i frustracije.
Naravno da je i smeće problem, ali njega nema niti blizu ovoliko koliko lutalica, niti će skočiti na čovjeka i napasti ga. Osim toga postojanje jednog problema ne opravdava nerješavanje drugog, koji je usput budi rečeno mnogo gori što se vidi i iz same popularnosti ove teme, za razliku od bilo koje teme o smeću koje ti pominješ kao eto neki problem. Jeftini i patetični pokušaji relativizacije i zamagljivanja problema.
Kad shvatiš razliku između životinja i ljudi, bićeš na dobrom putu da odrasteš jednog dana.
-
kakavdanakneiskustvu
#2807 Re: Problem pasa lutalica
Opet smo počeli porediti ljude i kerove
-
Mogy87
#2808 Re: Problem pasa lutalica
Prolijevanje krvi je metafora (just google it). A metoda ubijanja je apsolutno irelevantna, krv će i dalje biti na rukama ljudi koji to rade i odobravaju. A da si ikada prišao takvom psu znao bi da mnogi od njih su zdravi i poprilično popunjeni jer u ovom gradu (iako u manjini) još uvijek žive dobri ljudiRizvan wrote:Jedina krv koje se prolijeva, je krv ljudskih bića, kao posljedica napada divljih životinja. Eutanazija nakon provedenih petnaest dana u azilu nije prolijevanje krvi, već dostojanstvena smrt za one koji žive u patnji. A tako živi većina lutalica na ulicama, koji su bolesni, prljavi, izranjavani od međusobnih napada. Takvi nikada neće pronaći nekoga za udomljenje, niti je prihvatljivo finansiranje hotela za njihov doživotni boravak, pored ovoliko siromašnog stanovništva. Eutanazijom bi im se omogućila dostojanstvena smrt, a vratilo bi se dostojanstvo i građanima koji danas u strahu hodaju ulicama. Ali takvi poput tebe su radije za prolijevanje krvi....Mogy87 wrote: prolijevanjem krvi
Kako portal BISCANI.NET saznaje, večeras se u blizini Kineskog zida dogodio novi incident. Pas lutalica, koji je stalni gost ovog područja i kojeg građani hrane upravo ispred zgrade, napao je jednog građanina, tačnije advokata Predraga Ibrahimpašića, koji se oko 20:30h uputio u market “Konzum”.
Uposlenici ovog marketa su pozvali Hitnu pomoć, koja se nije pojavila ni nakon 15 minuta, dok je povrijeđeni i dalje krvario iz zadobivenih rana.
Nakon što je poziv pomoći ponovljen dobijena je informacija kako ista nije u mogućnosti da pošalje drugo vozilo, a da je ono prvobitno poslano na drugu lokaciju na kojoj se desila saobraćajna nesreća. Također su poručili da se gospodin Ibrahimpašić sam snađe za prijevoz.
“Ove pse svakodnevno hranimo, i nismo ih smatrali opasnim. Večeras je jedan od njih napao Predraga i nanio mu ozljede u predjelu noge. Svi smo u šoku, i pitam se je li naša vlast toliko nesposobna da nas dovodi do ovog?” – istakao je za naš portal A.Š. jedan od svjedoka ovog događaja.
Treba napomenuti da je ovo jedan od najvećih problema našeg grada, te da su ovakvi nemili događaji i više nego česti. Naša vlast povodom ovog pitanja do sada nije uradila ništa, čime pokazuje svoju nezainteresiranost i nebrigu za građane. S obzirom da se bliži hladniji dio godine, hrane će biti manje pa će i psi postati agresivniji. Trebamo li strahovati za svoje živote i posljedice koje ovakvi događaji donose zbog nereagiranja onih čija je ovo dužnost?
Sigurno je da se pitanje nezbrinutih pasa lutalica provlači već nekoliko godina bez ikakvog konkretnog pomaka, a koliko će još nedužnih građana nastradati do stvarne reakcije vlasti, ostaje nam, nažalost, da vidimo
- madridist
#2809 Re: Problem pasa lutalica
Koja gomila gluposti,porediti holokaust sa ovim lahko rjesivim problemom gradova i sela u BiH sa psima lutalicama.
Ne kontam ovakve likove ,brate ako si toliki fan de se zaposli ako vec nemas posao te zaradu ulazi u privatni azil za pse gdje ces konkretno rjesavati taj problem, a ne porediti stradanje u takvoj strahoti sa sklanjanjem kerova sa ulica...
Ne kontam ovakve likove ,brate ako si toliki fan de se zaposli ako vec nemas posao te zaradu ulazi u privatni azil za pse gdje ces konkretno rjesavati taj problem, a ne porediti stradanje u takvoj strahoti sa sklanjanjem kerova sa ulica...
-
kakavdanakneiskustvu
#2810 Re: Problem pasa lutalica
madridist wrote:Koja gomila gluposti,porediti holokaust sa ovim lahko rjesivim problemom gradova i sela u BiH sa psima lutalicama.
I zazivati nove karadzice,ma već sam mislim napisao na temi,nije bolest sve sto boli
-
Mogy87
#2811 Re: Problem pasa lutalica
Mislim da sam iznijela dosta drugih važnijih argumenata. Dosta sam ja njemu rekla za pse. Zašto njih ne komentarišete? A komentar za gramatiku vezan je za tezu o dostojanstvu koju je gospodin postavio. Namjera je bila pokazati da postoji niz područja na kojim ovaj grad i njegovi stanovnici trebaju raditi kako bi dostigli ono o čemu priča. Da sutra osvane dan i da nema niti jednog psa na ulici ovo društvo bi se i dalje mučilo sa bezbroj problema.Ime Korisničko wrote:"Iako bi dosta "građana" žudi za prolijevanjem krvi po kratkom postupku vaše fašističke ideje ipak će morati malo pričekati. To što vama smeta što pas hoda ulicom ne znači da je agresivan i da će ujesti nekoga."
Ne zudi dosta građana za ubijanjem pasa lutalica bez razloga, nego upravo zato sto ti psi koji hodaju ulicom su ugrizli nekog i ne "ne znaci da je agresivan", nego 100% je agresivan, ne jedan, ne deset, nego na stotine njih. I spocitavas covjeku iznad za gramatiku, pa je kao sramota, pa kao nek krene od sebe.. to je najlakse kad mu nemas sta reci na ovo sto je pisao za pse, pa hajde ti uci gramatiku pusti se pasa![]()
- madridist
#2812 Re: Problem pasa lutalica
Da bezbroj, uz jedan manje.
Last edited by madridist on 28/09/2014 11:10, edited 1 time in total.
-
Mogy87
#2813 Re: Problem pasa lutalica
Pa problem je što ljudi kojim ubijanje 10000 pasa (jedna desetina ljudi koja je poginula u ratu) ne predstavlja moralnu dilemu u slučaju oružanih sukoba neće imati problem ubiti isto toliko ljudi. Psihologija je jasna u ovom slučaju. Pa opšte je poznato da serijske ubice počinju sa životinjama. Nevjerovatno da nacija koja ima tako jasna sjećanja na strahote rata nema nikakav problem da to isto učini drugoj vrsti. Pa koja je onda razlika između vas i njih?madridist wrote:Koja gomila gluposti,porediti holokaust sa ovim lahko rjesivim problemom gradova i sela u BiH sa psima lutalicama.
-
Rizvan
#2814 Re: Problem pasa lutalica
Slijedeći tvoju analogiju, na svojim rukama imaš krv svih mačaka koje su gotovo istrebljene posljednih godina od strane lutalica, imaš prolijevenu krv od gospodina Ibrahimpašića i stotina drugih žrtava koje su posljednih pet godina doživjeli traumu napada lutalica. To što su vama preći životi lutalica, nego ljudskih bića, puno govori o vama.Mogy87 wrote:Prolijevanje krvi je metafora (just google it). A metoda ubijanja je apsolutno irelevantna, krv će i dalje biti na rukama ljudi koji to rade i odobravaju. A da si ikada prišao takvom psu znao bi da mnogi od njih su zdravi i poprilično popunjeni jer u ovom gradu (iako u manjini) još uvijek žive dobri ljudiRizvan wrote:Jedina krv koje se prolijeva, je krv ljudskih bića, kao posljedica napada divljih životinja. Eutanazija nakon provedenih petnaest dana u azilu nije prolijevanje krvi, već dostojanstvena smrt za one koji žive u patnji. A tako živi većina lutalica na ulicama, koji su bolesni, prljavi, izranjavani od međusobnih napada. Takvi nikada neće pronaći nekoga za udomljenje, niti je prihvatljivo finansiranje hotela za njihov doživotni boravak, pored ovoliko siromašnog stanovništva. Eutanazijom bi im se omogućila dostojanstvena smrt, a vratilo bi se dostojanstvo i građanima koji danas u strahu hodaju ulicama. Ali takvi poput tebe su radije za prolijevanje krvi....Mogy87 wrote: prolijevanjem krvi
-
L u c i f e r
#2815 Re: Problem pasa lutalica
Wow, impresivna doza licemjerja i gluposti.Mogy87 wrote: Ljudi sa egocentričnim pogledom na svijet nisu dobri ljudi. A za razliku od tebe tokom odrastanja nisam izgubila čovjeka u sebi. Bez obzira da li svijet posmatraš sa sekularnog ili religijskog stajališta čovjek je dio prirode-i nema pravo gospodariti svijetom. Životinje koje jedemo dio su prirodnog ciklusa gdje svaka vrsta ima svoje mjesto. Naravno da je moguće razabrati agresivne pse. Da si ikad prišao tim psima, a ne smatrao ih "štetočinama" (dozvoli mi da povučem paralelu sa Hitlerovim idejama "deratizacije" Jevreja) i da poznaješ ponašanje psa barem na bazičnom nivou ne bi izjavljivao takve stvari. A šta o ljudima misliš jasno si pokazao opaskom za beskućnike. Vjerojatno misliš da i njih treba "skratiti muka" kad ih "puknu prenosi". Ja sam odrasla, a kad ćeš ti naučiti biti čovjek (ne u biološkom smislu)?
Osoba koja poredi žrtve holokausta sa psima mi kaže da sam izgubio čovjeka u sebi.
Čovjek ne vlada prirodom?
Onda zašto ne pustimo životinje iz zooloških vrtova, fabrika mesa, farmi, medicinskih laboratorija i sl...?
Zašto ne prestanemo ukrštati i uzgajati biljke po našem nahođenju?
Da se povučemo u pećine i živimo u skladu sa prirodom?
Znači prirodan ciklus je da koljemo životnje koje želimo da pojedemo, ali nije prirodan ciklus da eliminišemo živototinje koje nas fizički ugrožavaju, ugrizima i narušavanjem sanitarnih uslova u našim naseljima?
Zanimljivo.
Znači li to da bi eutanazija lutalica bila ok kad bi smo ih jeli?
Smatraš li da su kinezi i drugi azijski narodi koji jedu pse zločinci, a ti koja jedeš janjadi i piliće nisi?
Imao sam pse čitav život.
Odlično poznajem njihovu psihologiju.
Između ostalog i teritorijalno ponašanje, načine nametanja dominacije te promociju alfe nakon uklanjanja prethodnog alfe.
I beskućnike treba skloniti sa ulica, naravno.
To što ti nisi mentalno dozrela da shvatiš razliku načina rješavanja tog problema i problema namnoženih životinja u urbanim sredinama, to je tvoj problem i tu ti ja ne mogu pomoći, nisam psihijatar.
ps: Pozivam kolege sa teme da ne nasjedaju na uobičajene provokacije sa genocidom, kako se ne bi doveli do zaključavanja teme.
- Ime Korisničko
#2816 Re: Problem pasa lutalica
Zato sto je jasno kao dan da niste u pravu. Imate neko vase misljenje koje je jednako opasno kao i sami psi. Spominjete Hitlera, masakr, jevreje na temi o problemu pasa koji su neposredna i opca opasnost po ljude u Sarajevu, a i u ostalim gradovima. Time valjda pokusavate pokazati da ste nacitani i tako pametni branite pse pa kao vase misljenje vrijedi vise od misljenja ljudi koje su napali psi i od onih koje nisu, ali razumiju da su psi problem i da ih se treba uklonit.Mogy87 wrote:Mislim da sam iznijela dosta drugih važnijih argumenata. Dosta sam ja njemu rekla za pse. Zašto njih ne komentarišete? A komentar za gramatiku vezan je za tezu o dostojanstvu koju je gospodin postavio. Namjera je bila pokazati da postoji niz područja na kojim ovaj grad i njegovi stanovnici trebaju raditi kako bi dostigli ono o čemu priča. Da sutra osvane dan i da nema niti jednog psa na ulici ovo društvo bi se i dalje mučilo sa bezbroj problema.Ime Korisničko wrote:"Iako bi dosta "građana" žudi za prolijevanjem krvi po kratkom postupku vaše fašističke ideje ipak će morati malo pričekati. To što vama smeta što pas hoda ulicom ne znači da je agresivan i da će ujesti nekoga."
Ne zudi dosta građana za ubijanjem pasa lutalica bez razloga, nego upravo zato sto ti psi koji hodaju ulicom su ugrizli nekog i ne "ne znaci da je agresivan", nego 100% je agresivan, ne jedan, ne deset, nego na stotine njih. I spocitavas covjeku iznad za gramatiku, pa je kao sramota, pa kao nek krene od sebe.. to je najlakse kad mu nemas sta reci na ovo sto je pisao za pse, pa hajde ti uci gramatiku pusti se pasa![]()
I kakva je to recenica "da nema niti jednog psa na ulici ovo drustvo bi se i dalje mucilo sa bezbroj problema". Znaci sve probleme koje imamo/imate/imaju ne rjesavajte, neka ih, jer opet ce vam neki ostati
-
L u c i f e r
#2817 Re: Problem pasa lutalica
Zašto se ponašaš kao da je eutanazija lutalica izum Bosanaca?Mogy87 wrote:Pa problem je što ljudi kojim ubijanje 10000 pasa (jedna desetina ljudi koja je poginula u ratu) ne predstavlja moralnu dilemu u slučaju oružanih sukoba neće imati problem ubiti isto toliko ljudi. Psihologija je jasna u ovom slučaju. Pa opšte je poznato da serijske ubice počinju sa životinjama. Nevjerovatno da nacija koja ima tako jasna sjećanja na strahote rata nema nikakav problem da to isto učini drugoj vrsti. Pa koja je onda razlika između vas i njih?madridist wrote:Koja gomila gluposti,porediti holokaust sa ovim lahko rjesivim problemom gradova i sela u BiH sa psima lutalicama.
Da li si svjesna da se to praktikuje u cijelom svijetu, a bogami i velikom dijelu BiH?
Tvoje ponavljanje argumenta o jednakosti ljudi i pasa samo te dublje zakopava u živo blato mentalne patologije.
Ako su ljudi i psi isto, da li je ok voditi ljubav sa njima?
-
kakavdanakneiskustvu
#2818 Re: Problem pasa lutalica
Mogy87 wrote:Pa problem je što ljudi kojim ubijanje 10000 pasa (jedna desetina ljudi koja je poginula u ratu) ne predstavlja moralnu dilemu u slučaju oružanih sukoba neće imati problem ubiti isto toliko ljudi. Psihologija je jasna u ovom slučaju. Pa opšte je poznato da serijske ubice počinju sa životinjama. Nevjerovatno da nacija koja ima tako jasna sjećanja na strahote rata nema nikakav problem da to isto učini drugoj vrsti. Pa koja je onda razlika između vas i njih?madridist wrote:Koja gomila gluposti,porediti holokaust sa ovim lahko rjesivim problemom gradova i sela u BiH sa psima lutalicama.
Koja nacija?,ko smo mi a ko su oni?
-
kakavdanakneiskustvu
#2819 Re: Problem pasa lutalica
L u c i f e r wrote:Wow, impresivna doza licemjerja i gluposti.Mogy87 wrote: Ljudi sa egocentričnim pogledom na svijet nisu dobri ljudi. A za razliku od tebe tokom odrastanja nisam izgubila čovjeka u sebi. Bez obzira da li svijet posmatraš sa sekularnog ili religijskog stajališta čovjek je dio prirode-i nema pravo gospodariti svijetom. Životinje koje jedemo dio su prirodnog ciklusa gdje svaka vrsta ima svoje mjesto. Naravno da je moguće razabrati agresivne pse. Da si ikad prišao tim psima, a ne smatrao ih "štetočinama" (dozvoli mi da povučem paralelu sa Hitlerovim idejama "deratizacije" Jevreja) i da poznaješ ponašanje psa barem na bazičnom nivou ne bi izjavljivao takve stvari. A šta o ljudima misliš jasno si pokazao opaskom za beskućnike. Vjerojatno misliš da i njih treba "skratiti muka" kad ih "puknu prenosi". Ja sam odrasla, a kad ćeš ti naučiti biti čovjek (ne u biološkom smislu)?
Osoba koja poredi žrtve holokausta sa psima mi kaže da sam izgubio čovjeka u sebi.
Čovjek ne vlada prirodom?
Onda zašto ne pustimo životinje iz zooloških vrtova, fabrika mesa, farmi, medicinskih laboratorija i sl...?
Zašto ne prestanemo ukrštati i uzgajati biljke po našem nahođenju?
Da se povučemo u pećine i živimo u skladu sa prirodom?
Znači prirodan ciklus je da koljemo životnje koje želimo da pojedemo, ali nije prirodan ciklus da eliminišemo živototinje koje nas fizički ugrožavaju, ugrizima i narušavanjem sanitarnih uslova u našim naseljima?
Zanimljivo.
Znači li to da bi eutanazija lutalica bila ok kad bi smo ih jeli?
Smatraš li da su kinezi i drugi azijski narodi koji jedu pse zločinci, a ti koja jedeš janjadi i piliće nisi?
Imao sam pse čitav život.
Odlično poznajem njihovu psihologiju.
Između ostalog i teritorijalno ponašanje, načine nametanja dominacije te promociju alfe nakon uklanjanja prethodnog alfe.
I beskućnike treba skloniti sa ulica, naravno.
To što ti nisi mentalno dozrela da shvatiš razliku načina rješavanja tog problema i problema namnoženih životinja u urbanim sredinama, to je tvoj problem i tu ti ja ne mogu pomoći, nisam psihijatar.
ps: Pozivam kolege sa teme da ne nasjedaju na uobičajene provokacije sa genocidom, kako se ne bi doveli do zaključavanja teme.
Takve postove samo treba prijaviti,nista vise
- madridist
#2820 Re: Problem pasa lutalica
Da zakljucimo ,razlika je sto ne zivimo u epizodi "Zvjezdanh staza" gdje bi mogli tako pricati nego na ovom nasem dunjaluku gdje su stvari poslozene malo drugacije(licno i ja bih volio da nam jedini problem bude moguca asimilacija od strane Borga i da se "vrste" postuju )..Mogy87 wrote:Pa problem je što ljudi kojim ubijanje 10000 pasa (jedna desetina ljudi koja je poginula u ratu) ne predstavlja moralnu dilemu u slučaju oružanih sukoba neće imati problem ubiti isto toliko ljudi. Psihologija je jasna u ovom slučaju. Pa opšte je poznato da serijske ubice počinju sa životinjama. Nevjerovatno da nacija koja ima tako jasna sjećanja na strahote rata nema nikakav problem da to isto učini drugoj vrsti. Pa koja je onda razlika između vas i njih?madridist wrote:Koja gomila gluposti,porediti holokaust sa ovim lahko rjesivim problemom gradova i sela u BiH sa psima lutalicama.
Prijatelju,psima nije mjesto na ulici i sad da li ce ih vlast eutanizirati ,udomiti ili beamovati na Mars to me ne zanima,samo me zanima da djeca ili odrasli bez straha u 21 vijeku hodaju ulicama svojih gradova ili sela znajuci da nema copora koji viri iz svakog parka ili gdje sve ne..
Last edited by madridist on 28/09/2014 11:24, edited 1 time in total.
-
Mogy87
#2821 Re: Problem pasa lutalica
Slijedeći tvoju analogiju, na svojim rukama imaš krv svih mačaka koje su gotovo istrebljene posljednih godina od strane lutalica, imaš prolijevenu krv od gospodina Ibrahimpašića i stotina drugih žrtava koje su posljednih pet godina doživjeli traumu napada lutalica. To što su vama preći životi lutalica, nego ljudskih bića, puno govori o vama.[/quote]
Teorija o mačkama nije potvrđena od strane relevantnih stručnjaka. To što se priča "među rajom" nije naučna istina. Teza koji si iznio/la ima smisla to ti moram priznati. Odgovor: što se tiče gospodina i ostalih žrtava naravno da sam da se takvi psi sklone sa ulica. A ja imam problem sa zdravim, neagresivnim, dobroćudnim psima (kojih je najveći broj). Pa najbolji dokaz je statistika prijava hitnom telefonu: 15tak ujeda, a ostalo prijave čopora. Naravno da su ujedi nedopustivi, ali ubiti sve pse radi nekolicine njih je suludo.
Teorija o mačkama nije potvrđena od strane relevantnih stručnjaka. To što se priča "među rajom" nije naučna istina. Teza koji si iznio/la ima smisla to ti moram priznati. Odgovor: što se tiče gospodina i ostalih žrtava naravno da sam da se takvi psi sklone sa ulica. A ja imam problem sa zdravim, neagresivnim, dobroćudnim psima (kojih je najveći broj). Pa najbolji dokaz je statistika prijava hitnom telefonu: 15tak ujeda, a ostalo prijave čopora. Naravno da su ujedi nedopustivi, ali ubiti sve pse radi nekolicine njih je suludo.
-
kakavdanakneiskustvu
#2822 Re: Problem pasa lutalica
Čoporima kerova nije mjesto na ulicama gradova,bili dobroćudni ili ne,neću ja kad vodim dijete da razmišljam je li onaj čopor agresivan ili ne
-
L u c i f e r
#2823 Re: Problem pasa lutalica
Nastavljaš da pričaš iz dupeta, evo šta kažu zvanični podaci:Mogy87 wrote: Teorija o mačkama nije potvrđena od strane relevantnih stručnjaka. To što se priča "među rajom" nije naučna istina. Teza koji si iznio/la ima smisla to ti moram priznati. Odgovor: što se tiče gospodina i ostalih žrtava naravno da sam da se takvi psi sklone sa ulica. A ja imam problem sa zdravim, neagresivnim, dobroćudnim psima (kojih je najveći broj). Pa najbolji dokaz je statistika prijava hitnom telefonu: 15tak ujeda, a ostalo prijave čopora. Naravno da su ujedi nedopustivi, ali ubiti sve pse radi nekolicine njih je suludo.
14.09.2014 12:41
Puni prikaz
U našoj zemlji svi pokušaji da se ova problematika riješi na državnoj razini, nisu urodili plodom. Naime, Zakon je usvojen u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, ali u Domu naroda nikad nije.
videoprilog Nee Manjura i Mirele Gradišić (Dnevnik 2)
Umjesto na radnom mjestu - u vrtiću - Mirela Okretić je prije nekoliko dana zbog napada pasa lutalica završila u bolnici. I nije jedina. Samo u posljednjih 30 dana zabilježena su 92 ujeda pasa lutalica. Nakon napada, preživjeli strah postaje trauma.
Alarmantni su i podaci Zavoda za hitnu medicinsku pomoć. U 2011., u odnosu na 2010. godinu, povećana je stopa napada pasa za 33 posto. U 2012. godini, još za 30 posto u odnosu na godinu ranije. U 2013. godini zabilježena su 948 ugriza, što je za 27 posto više u odnosu na 2012. godinu. U ovoj 2014. godini registrirano je 948 ugriza, što je u odnosu na 2010. godinu povećanje za čak 129,53%.
Struka, ali i brojne nevladine organizacije, koje se bave prvenstveno zaštitom životinja, smatraju da je najveći problem zapravo neprovođenje zakona o Zaštiti i dobrobiti životinja iz 2009. godine koji, između ostalog, propisuje da se na agresivne, zaražene i bolesne pse primjenjuje odredba o eutanaziji. "Da su se barem dvije-tri mjere iz tog zakona, koje nisu troškovno velike, provodile mi ne bismo imali ovaj problem", smatra Sanja Bjankuli iz udruženja za zaštitu životinja.
Stalne kampanje sterilizacije pasa su samo dio rješenja. Nova kampanja počinje u ponedjeljak. Veliki procenat pasa jeste kastriran i vakcinisan, no to ne štiti ljude od ujeda. Vlada Kantona Sarajevo je na posljednjoj sjednici, pred istek mandata, zadužila Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša da ponovo aktivira službu za kafilerijske poslove, koja inače nije u funkciji pet godina. Dakle, za sve će biti potrebno i mnogo novca, a zna se da ga u budžetu nema.
federalna.ba
-
kakavdanakneiskustvu
-
Zastozato
#2825 Re: Problem pasa lutalica
Teorija o mačkama nije potvrđena od strane relevantnih stručnjaka. To što se priča "među rajom" nije naučna istina. Teza koji si iznio/la ima smisla to ti moram priznati. Odgovor: što se tiče gospodina i ostalih žrtava naravno da sam da se takvi psi sklone sa ulica. A ja imam problem sa zdravim, neagresivnim, dobroćudnim psima (kojih je najveći broj). Pa najbolji dokaz je statistika prijava hitnom telefonu: 15tak ujeda, a ostalo prijave čopora. Naravno da su ujedi nedopustivi, ali ubiti sve pse radi nekolicine njih je suludo.[/quote]Mogy87 wrote:Slijedeći tvoju analogiju, na svojim rukama imaš krv svih mačaka koje su gotovo istrebljene posljednih godina od strane lutalica, imaš prolijevenu krv od gospodina Ibrahimpašića i stotina drugih žrtava koje su posljednih pet godina doživjeli traumu napada lutalica. To što su vama preći životi lutalica, nego ljudskih bića, puno govori o vama.
Idi reci onima u Banja Luci da prestanu sa ubijanjem pasa lutalica. Nije Sarajevo jedini grad u Bosni i Hercegovini. Ili jos bolje, da probate sa Njujorkom ili drugim svjetskim metropolama gdje hiljade pasa bude uspavano svaki dan. To je taj zapad kojem svi tezimo, zar ne. I jos nesto, dobro procitaj sta sam napisao i da li sam uopce spomenuo masovno ubijanje pasa lutalica. Napisao sam da psima nije mjesto na ulicama i parkovima grada, vec valjda ljudima, ali ti sigurno mislis drugacije. Kad se psi sklone sa ulica, sto je valjda sasvim normalno, onda ih vi koji ih toliko "volite" udomite. Nemoj mi samo reci da se ne moze skupiti 10000 ljubitelja pasa u Sarajevu. Ne moze, jer lahko je biti licemjer i hraniti pse na ulici koji kasnije napadaju nekog drugoga, a kad treba udomiti onda se javi vrlo malo onih koji istinski zele pomoci psima. I to nazivanje ljudi fasistima samo zato sto misle da su ljudi preci od pasa u pravnoj drzavi bi bilo zatvorski kaznjeno.