Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Chagalj

#2801 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Dozer wrote:A zasto je neispravno - to je standardna ljudska osobina starija od 1500 godina i Allahovih "rijeci", nesto poput instinktivnog djelovanja.
Mnogi ce za takvo ponasanje ljudi reci da je hinjavo, manipulativno, nepotrebno i sl., ali zasto to jednostavno ne moze biti samo jos jedna obicna ljudska osobina proistekla iz evolucije inteligencije?
to je standardna ljudska osobina starija od 1500 godina i Allahovih "rijeci", nesto poput instinktivnog djelovanja.
Allahov poslanik Muhammed s.a.v.s.je rekao: „Poslat sam da upotpunim moral - plemenite osobine“.

te moralne osobine su usadjenje u covjeka od prvog covjeka adema daleko prije Kurana, ali Kuran i Muhammed su poslati da bi izvukli iz covjeka ono najbolje, ako se uopste krije u covjeku to, nije to nesto sto samo mozes postici Kuranom, ne , nego je Kuran i hadis kao ovaj covjek na magarcu

Image

ili ces da budes podstaknut mrkvom (Rajom/dzennetom)

a ako to neces, onda ces sipkom (Dzehennemom/Pakao)
Chagalj

#2802 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Dozer wrote:A zasto je neispravno - to je standardna ljudska osobina starija od 1500 godina i Allahovih "rijeci", nesto poput instinktivnog djelovanja.
Mnogi ce za takvo ponasanje ljudi reci da je hinjavo, manipulativno, nepotrebno i sl., ali zasto to jednostavno ne moze biti samo jos jedna obicna ljudska osobina proistekla iz evolucije inteligencije?

Ili, zasto se ne moze reci da me je takvog stvorio Isus, ili Budha, ili Zeus, ili Posejdon...? Zasto bas Allah?
Da li je Allah stvorio i Isusa? Zeusa? Manitua?
Ili, zasto se ne moze reci da me je takvog stvorio Isus, ili Budha, ili Zeus, ili Posejdon...? Zasto bas Allah?
Allah je ime sa Boga koji je stvorio univerzumom,

Isus je zvao svog Boga Allah, pa kako ce onda da te isus stvori?

Cak su i krcani koji su radili film gdje isus govori svojim aramejskim jezikom spominje Allaha

ili Budha, ili Zeus, ili Posejdon...? Zasto bas Allah?
jedino je Allah poslao knjigu i govorio o sebi, a imali igdje ikakva druga knjiga gdje Zeus, poseidon, Hades, Atina, Ares, Isis, Ra i ostala kompanija objavljuje knjigu covjcenstvo gdje govori o sebi i daje upute narodu? nema

tako da jedino je Allah to uradio, cak sta vise , neki zidovi i krscani nazivaju Boga Allah isto kao muslimani, cak se i u bibliji na aramejskom jeziku spominje Allah.

znaci imamo vise razlicitih izvora koji upucuju na Allaha, dok za druge takozvane bogove nema nikakvih ni dokaza ni objave od njih , niti da su slali poslanike , ama bas nista. tako da sa pravom mozemo nevjerovati u njih.
S4mpion

#2803 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by S4mpion »

HAVANA wrote:
S4mpion wrote:
Evo, recimo, jesi li ti dobar prema svojim komšijama? Ko te naučio tome? Odakle uopšte ta ideja da čovjek treba biti dobar prema komšijama? Kako znaš da tvoj neki predak nije uzeo religijsku knjigu i iz nje usvojio to načelo kojem je podučio svoje potomke sve do tebe? :zoka:

Sirom svijeta bi se to pitanje moglo i malo drugacije postaviti... :roll:

Evo, recimo, jesi li ti zao prema svojim komšijama? Ko te naučio tome? Odakle uopšte ta ideja da čovjek treba biti zao prema komšijama? Kako znaš da tvoj neki predak nije uzeo religijsku knjigu i iz nje usvojio to načelo kojem je podučio svoje potomke sve do tebe? :zoka:
Možda neka religijska knjiga uči čovjeka da bude loš prema komšijama, ali zato znam 100% koja ne uči, u tome je poenta. Kad te odgoje vjernici koji se vode vjerskim pravilima i tim pravilima poduče tebe, ne možeš onda reći "nemam ja ništa od religije." :D
S4mpion

#2804 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by S4mpion »

Dozer wrote:
Jer, vjernik od prije 1500 ili 2000 ili 5000 godina i danas nisu na istom intelektualnom nivou,
Kako misliš? Je li, prema tvom shvatanju, vjernik neko ko živi u pećini, nije ga briga za nauku i ne brine za naučna dostignuća?

Ako imaš osvaj stav onda bi pod hitno trebao uraditi update.
S4mpion

#2805 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by S4mpion »

NIN wrote:
Ljudi su drustvena bica ciji opstanak u mnogo cemu zavisi od naseg uzajamnog odnosa jednih prema drugima. U cilju svake jedinke je da je dio drustva jer tako poboljsava sanse za prezivljavanje, kako sebe, tako i svog potomstva, a da bi bio dio tog drustva potrebno je da te grupa prihvata. Dakle, ako si neposten i los naravno da ces biti odbacen i tvoje sanse za prezivljavanje bi bile svedene na minimum.

Ko nas je naucio tome? Pa, isti mehanizam koji je naucio, recimo, cimpanze, divlje pse ili drustvene ptice da je pripadnost grupi i zivot shodan njenim kodeksima dosta povoljniji od zivota samca.
Svjedoci smo da u današnjem društvu uopšte ne moraš biti dobar prema drugima da bi dobro prošao u životu, zapravo, čak i bolje prolaze oni koji nemaju obraza.
S4mpion

#2806 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by S4mpion »

Dozer wrote:I ja koristim te "tehnike", a nisam vjernik, niti sam ih "pokupio" iz Kur'ana... kako to...?
Ako si među svojim precima imao sljedbenike neke religijske knjige, vrlo je moguće da si te principe pokupio upravo iz tih knjiga.
Chagalj

#2807 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

S4mpion wrote:
NIN wrote:
Ljudi su drustvena bica ciji opstanak u mnogo cemu zavisi od naseg uzajamnog odnosa jednih prema drugima. U cilju svake jedinke je da je dio drustva jer tako poboljsava sanse za prezivljavanje, kako sebe, tako i svog potomstva, a da bi bio dio tog drustva potrebno je da te grupa prihvata. Dakle, ako si neposten i los naravno da ces biti odbacen i tvoje sanse za prezivljavanje bi bile svedene na minimum.

Ko nas je naucio tome? Pa, isti mehanizam koji je naucio, recimo, cimpanze, divlje pse ili drustvene ptice da je pripadnost grupi i zivot shodan njenim kodeksima dosta povoljniji od zivota samca.
Svjedoci smo da u današnjem društvu uopšte ne moraš biti dobar prema drugima da bi dobro prošao u životu, zapravo, čak i bolje prolaze oni koji nemaju obraza.
ali to je samo iluzija, jer sta ti koristi ako dobro prodjes svojim poganlukom ako ti meleci biljeze svaki pokret , sta uradis pa ti to predstave na sudnjem danu, prevario ovog, udario onog, osramotio treceg, podplatio cetvrtog, ukrao petom...itd

Allah kaze:
“Čitaj knjigu(djela) svoju, dosta ti je danas što ćeš svoj račun
polagati!"
Kuran

Ako nešto bude teško koliko zrno gorušice, Mi ćemo za to kazniti ili nagraditi. A
dosta je to što ćemo mi račune ispitivati."
(El-Enbija, 47.)
Last edited by Chagalj on 17/09/2014 12:38, edited 1 time in total.
Cerebrum

#2808 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Cerebrum »

Chagalj wrote:
to je standardna ljudska osobina starija od 1500 godina i Allahovih "rijeci", nesto poput instinktivnog djelovanja.
Allahov poslanik Muhammed s.a.v.s.je rekao: „Poslat sam da upotpunim moral - plemenite osobine“.

te moralne osobine su usadjenje u covjeka od prvog covjeka adema daleko prije Kurana, ali Kuran i Muhammed su poslati da bi izvukli iz covjeka ono najbolje, ako se uopste krije u covjeku to, nije to nesto sto samo mozes postici Kuranom, ne , nego je Kuran i hadis kao ovaj covjek na magarcu

Image

Ma ja, svejedno te jašu.
Chagalj

#2809 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Cerebrum wrote:
Chagalj wrote:

Image

Ma ja, svejedno te jašu.
jasu te zato sto si ti izabrao to, jer je to obaveza na plecima koji si ti i svako od nas preuzeo na sebe.

postavljeno ti je pitanje hoces li staviti ovog covjeka na ledja ili ne, ti si ga stavio, jer da nisi nebi imao slobodne volje niti bi uopste bio mozda covjek danas kakav si, mozda cak uopste nebi postojao, ali si izabrao put postojanja, slobodne volje, testa, nagrade ili kazne....
S4mpion

#2810 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by S4mpion »

Chagalj wrote:
S4mpion wrote:
ali to je samo iluzija, jer sta ti koristi ako dobro prodjes svojim poganlukom ako ti meleci biljeze svaki pokret , sta uradis pa ti to predstave na sudnjem danu, prevario ovog, udario onog, osramotio treceg, podplatio cetvrtog, ukrao petom...itd

Allah kaze:
“Čitaj knjigu(djela) svoju, dosta ti je danas što ćeš svoj račun
polagati!"
Kuran

Ako nešto bude teško koliko zrno gorušice, Mi ćemo za to kazniti ili nagraditi. A
dosta je to što ćemo mi račune ispitivati."
(El-Enbija, 47.)
Svjestan sam ja svega toga, samo govorim nešto što će ateistima biti razumljivo, jer za njih ne postoji svijet o kojem govoriš.
Stoner

#2811 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Stoner »

Zašto je potrebna religija?

Pa na ovo pitanje je davno odgovoreno.

Da vlast može manipulisati i da se masne pare mogu zgrnuti.

U tom smislu, jednom društvu je religija apsolutno nepotrebna, jer samo generira mržnju, zavist, nemoral i neznanje.
Chagalj

#2812 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Stoner wrote:Zašto je potrebna religija?

U tom smislu, jednom društvu je religija apsolutno nepotrebna, jer samo generira mržnju, zavist, nemoral i neznanje.
ja mislim da si zalutao na ovu temu :D
šatirana_ljubičica

#2813 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by šatirana_ljubičica »

Ma jok, on je samo pod predizbornim dojmom.
nginxell

#2814 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nginxell »

Stoner wrote:Zašto je potrebna religija?

HAHAHA, pa evo u BiH gotovo i da nema religija, ljudi sa bradom su jos ostali, po koji hodza i pop, pa neznanja svuda, nemorala i zavisti, o mrznji da i ne govorim. Popari se :)
Stoner

#2815 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Stoner »

Sve što sam rekao je istina i ponavlja se kroz historiju među svim kulturama i na svim kontinentima. I današnja istraživanja i statistike idu u prilog mojoj tvrdnji, koja baš i nije moja, ja je samo prenosim.

Najprogresivnije države i narodi su oni u kojima je utjecaj religije marginaliziran.
Zapad dominira jer se sekularizirao i možda se na prvu ne čini tako ali ima jaku kulturu ateizma.
nemezis

#2816 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

Chagalj wrote:
nemezis wrote:
Chagalj wrote: jeste obaveza da se ponasaju fino, sad ko moze izdrzati uvrede a da ti prema njemu dobro ponasas, takvima je pa recimo 90% zagarantovan dzennet, ono 10% nisam siguran, jer ko god moze da savlada sebe u srdzbi kad je moze da je ispolji , takvi su na visokim stepenima kod Boga.
valjda ono sto Allah kaze je zvanican stav.

Allah kaze:

I otrpi ono što oni govore....a Mene ostavi I one koji te u laž ugone, koji raskošno žive, i daj im malo vremena;/11/ bit će u Nas, doista, okova i ognja,/12/ i jela koje u grlu zastaje, i patnje nesnosne. Kuran sura Muzzemil

"A ko govori ljepše od onoga koji poziva Allahu, koji dobra djela čini i koji govori: 'Ja sam, doista, musliman!'"/33/ "Dobro i zlo nisu isto! Zlo dobrim uzvrati, pa će ti dušmanin tvoj odjednom prisni prijatelj postati", /34/ "To mogu postići samo strpljivi; to mogu postići samo vrlo sretni." Sura fussilat
I ko se ponaša tako? Ako se tako ne ponaša skoro niko, čija je to krivica, ljudi ili knjige?

Slijedi primjer. Uzmemo sve religijske knjige, ostavimo sve sto je dobro, zabranimo sve sto je loše (ropstvo na primjer) i dobijemo knjigu nove religije. Religiju nazovemo "hakamutra". Tvrdimo da se svi rađaju kao "hakamutraši" i da je to religija koja postoji oduvijek samo su je ljudi drugačije zvali. Pomenemo i druge poslanike i kažemo da su svi oni u stvari širili "hakamutru" ali da su ljudi izmijenili izvorna tumačenja. Moze li se ta "religija" smatrati boljom od postojećih?
evo ja se ponasam , recimo nekad zena me naljuti a ja otrpim i fino sa njoj kao da me nije naljutila, cak i nemoze se primjetiti na meni da sam ljut jer su me hadisi i Kuran istrenirali tako

znaci ja koristim te tehnike u svom domu pokusavam i na ulici, proslo mi je za rukom nekolika puta, jest da ti dodje da se istreses u tom momentu, ali stisnes zube i sjetis se Kurana i hadisa i onda se otrpi, a vjeruj mi da ne kontam kroz Kuran i hadise drukcije bi postupao.
To je nesto drugo. Govorim o tome da ti neko istresa govna pred kuću danima a ti ništa. Ne moraš se tući, ali da bas ništa ne kažeš?
sigh

#2817 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

Ma razumijem ja vjernike s jedne strane. Tesko je sebi priznati neke cinjenice koje dosezu do uvjerenja koja datiraju iz djetinstva. Uci te od malena, da je vjera nesto najbolje, apsolutna istina te kako vrijeme odmice pojedinac dobija sve vise iskrivljenu sliku o realnosti jer od malih nogu gledas na realnost kroz leca koja ti stvalja ta religija. Mislim zamislite neko je cijeli zivot kroz porodicu posvecen religiji i onda mu neko kaze hej vidis to je nonsens. Normalno je da ce njegova reakcija biti odbrambena u smislu da je cijeli njegov svjetonazor napadnut. Ateizam namece vjernicima preispitivanje svog zvitonog stila i napustanje neceg sto je do tada poznato i komforno za nesto sto je nepoznato i nesigurno. Zato sam i ponosan na svoj ateizam. Fkt tesko je sebi to priznati da ne znas ili da nije tacno ono sto ti je drustvo nametalo. :)

Previse je ozbiljno shvacena religija jer ne postoji u ovom slucaju situacija kad ce ti neko objasniti hej djeda mraz ne postoji ili bilo koje drugo imaginarno bice. Mislim koliko moras biti ignorantan pa cijeli razvoj drustva i drustvenih pravila pripisati nekoj nedokazanom, imaginarnom bicu koje je navodno uvelo red medju ljude kroz par knjiga i mitova, dok s druge strane imas sve objasnjeno kroz nauku. NiN je fino to objasnio. :thumbup:
Last edited by sigh on 17/09/2014 16:14, edited 1 time in total.
nemezis

#2818 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

Chagalj wrote:

Cak su i krcani koji su radili film gdje isus govori svojim aramejskim jezikom spominje Allaha

jedino je Allah poslao knjigu i govorio o sebi, a imali igdje ikakva druga knjiga gdje Zeus, poseidon, Hades, Atina, Ares, Isis, Ra i ostala kompanija objavljuje knjigu covjcenstvo gdje govori o sebi i daje upute narodu? nema

tako da jedino je Allah to uradio, cak sta vise , neki zidovi i krscani nazivaju Boga Allah isto kao muslimani, cak se i u bibliji na aramejskom jeziku spominje Allah.

znaci imamo vise razlicitih izvora koji upucuju na Allaha, dok za druge takozvane bogove nema nikakvih ni dokaza ni objave od njih , niti da su slali poslanike , ama bas nista. tako da sa pravom mozemo nevjerovati u njih.
Alah znaci bog i normalno da ce reci alah. Čini mi se da hrišćani u Maleziji govore alah pa su se muslimani bunili zbog toga.
Chagalj

#2819 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

nemezis wrote:
Chagalj wrote:

Alah znaci bog i normalno da ce reci alah. Čini mi se da hrišćani u Maleziji govore alah pa su se muslimani bunili zbog toga.
ne, Allah je personalno ime BOga, dok u arapskom jeziku rijec za Bog je ILAH
prenosnik

#2820 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by prenosnik »

nije...
nemezis

#2821 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

Chagalj wrote:
nemezis wrote:
Chagalj wrote: Allah je ime sa Boga koji je stvorio univerzumom,

ne, Allah je personalno ime BOga, dok u arapskom jeziku rijec za Bog je ILAH
Nije personalno nego nesto kao "a god" i "the god". Hajde sada opet reci zašto hrišćani koriste riječ alah.
Kikibombona

#2822 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Kikibombona »

Veoma sam skeptican kada je u pitanju cvrstina vjere kod vjerujucih. Tesko mi je zamisliti da slobodoumna osoba moze 100% vjerovati u religijsku pricu o Bogu.

Neko nam je ovdje prenio Muhamedove rijeci u kojim stoji otprilike: 'nije musliman onaj koji prenoci sit dok mu je komsija gladan'.

Koliko god nas ima gladnih, ljudi koji zive u siromastvu ili na ivici siromastva?

Zasto se vjernici ne organizuju i naprave sistem kojim ce prepoloviti svoja primanja da bi siromasnim osigurali normalne uslove za zivot?
Zasto sami ne odaberete nekoliko osoba kojim cete darivati polovinu ili trecinu primanja?
Nije tesko naci takve ljude, naprotiv.....

Sta ce vam napucani stanovi, auta, vikendice, markirana odjeca.....?

Zasto tolika borba za ugodu na ovom svijetu sa mizerno kratkim vijekom trajanja?
Zar nije bolje da iskoristite ovaj zivot da pomazete nemocnim, siromasnim?
Zar necete zivjeti 100000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000........... godina na onom svijetu?
Zasto tolika borba za ugodu u ovoj mrvici vremena?

Odgovor se meni namece. Niko od vas nije siguran u semitske bajke. Sto je sigurno sigurno. Aj da se i sada zivi lijepo, pa poslije ako bude - bude.
S4mpion

#2823 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by S4mpion »

Jedna temeljna greška se nalazi u tvom tekstu. Musliman nije egoista, on pomaže, ali svoje dobročinstvo on neće na forumu prodavati za nečije poštovanje kao drugi ljudi koji nekome pomognu, pa onda na sva zvona "ja sam pomogao tom i tom, ja sam spasio tog i tog, ja sam nahranio tog i tog."
prenosnik

#2824 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by prenosnik »

...a skromnost mi je najveca vrlina...
Leo_alfa

#2825 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Leo_alfa »

S4mpion wrote:Jedna temeljna greška se nalazi u tvom tekstu. Musliman nije egoista, on pomaže, ali svoje dobročinstvo on neće na forumu prodavati za nečije poštovanje kao drugi ljudi koji nekome pomognu, pa onda na sva zvona "ja sam pomogao tom i tom, ja sam spasio tog i tog, ja sam nahranio tog i tog."
Moja subjektivna ocjena bi bila da je prema ovome jako malo muslimana...
Locked