Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
zagortenej

#2801 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

arzuhal wrote:
zagortenej wrote: i mušrici su na kraju "primili" islam, jer su morali, pa su postali su licemjeri :wink:
zato i najviše potencirate na obredoslovlju, da se vidi da ste "vjernici" :lol:
Ti, veliš, ne obavljaš namaz jer si vjernik, nisi munafik? :lol:

Ne, doista, ima li u tvojoj religiji nešto slično kao kod nas u islamu, neka obavezna molitva vezana za određeno vrijeme i sl? :-D
O, sljedbenici Muavije, o dušmani (neprijatelji) Muhammedovi !

Vi ste nezahvalni (nevjernici), mi zahvaljujemo !

Vi ste na jednoj strani, mi na drugoj !

:wink:
arzuhal

#2802 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

zagortenej wrote:
arzuhal wrote:
zagortenej wrote: i mušrici su na kraju "primili" islam, jer su morali, pa su postali su licemjeri :wink:
Ti, veliš, ne obavljaš namaz jer si vjernik, nisi munafik? :lol:

Ne, doista, ima li u tvojoj religiji nešto slično kao kod nas u islamu, neka obavezna molitva vezana za određeno vrijeme i sl? :-D
O, sljedbenici Muavije, o dušmani (neprijatelji) Muhammedovi !

Vi ste nezahvalni (nevjernici), mi zahvaljujemo !

Vi ste na jednoj strani, mi na drugoj !

:wink:
:?

Pitam te za neku formu molitve, da li postoji u tvojoj religiji nešto slično namazu? Ili ne želiš o tome, previše je intimno? Izvini ako ti nije dozvoljeno pričati o tome...
Towelie

#2803 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

zagortenej wrote:
arzuhal wrote:
Towelie wrote: Samo sto je on s komentarem imao za cilj napasti Islam kao skup sterilnih propisa, kao suvoparno obredoslovlje bez duhovnosti, a ne da nekome sustinski i koncizno objasni definiciju Islama.
U čuvenom hadisu kojeg je naveo se govori i o stvarima vjere (imana), i o načinima predavanja Allahu s tom vjerom (islam), kao i sintezi vjere i predavanja Allahu iskazane u snazi istinske spoznaje (ihsan).

Ako mu je namjera bila da citiranjem nepotpunog teksta hadisa i isticanjem samo određenja islama ukaže (u nastavku diskusije) na nešto na takvo o čemu govoriš onda bi on sam sebi napravio zamku. On je samo naveo hadis (onaj dio koji govori o islamu) te prokomentarisao "samo obredoslovlje", što ono i jeste, i baš zato i neki munafik može ispoljavati islam, čak i sam @zagor_te_nej bi to mogao obavljati (recimo namaz) kada bi to htio, iz nekog razloga :-D
i mušrici su na kraju "primili" islam, jer su morali, pa su postali su licemjeri :wink:
Ko potencira? Je l' te stid da lazes?
Towelie

#2804 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

Pitanje je retoricko, nemoj da odgovoris. :P
zagortenej

#2805 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Towelie wrote:Pitanje je retoricko, nemoj da odgovoris. :P
kad si skontao da tebe niko nije prozvao :P
arzuhal

#2806 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

Towelie wrote: Ko potencira? Je l' te stid da lazes?
Ne osuđuj, možda je u toj njegovoj religiji laž drukčije određena ili se drukčije vrednuje, možda se to računa kao vrlina, ne bi on džaba ustrajavao na tome...Ne vjeruju svi ljudi na svijetu jednako, a pogotovo ne slijede islamska načela i ahlak :-D
zagortenej

#2807 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

arzuhal wrote:
Ne osuđuj, možda je u toj njegovoj religiji laž drukčije određena ili se drukčije vrednuje, možda se to računa kao vrlina, ne bi on džaba ustrajavao na tome...Ne vjeruju svi ljudi na svijetu jednako, a pogotovo ne slijede islamska načela i ahlak :-D
kao ti npr. :lol:
aman bojiš li se Boga, da tako glumiš, pretvaraš se, samo da bi odbranio svoja lažna uvjerenja. a nije ti to dovoljno, već i druge hoćeš da povučeš sa sobom.
arzuhal

#2808 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

zagortenej wrote:
arzuhal wrote:
aman bojiš li se Boga, da tako glumiš, pretvaraš se, samo da bi odbranio svoja lažna uvjerenja. a nije ti to dovoljno, već i druge hoćeš da povučeš sa sobom.
Koja su to moja lažna uvjerenja? Navedi moja lažna i svoja ispravna, uporedimo ih :-D
zagortenej

#2809 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

arzuhal wrote:
zagortenej wrote:
arzuhal wrote: Ne osuđuj, možda je u toj njegovoj religiji laž drukčije određena ili se drukčije vrednuje, možda se to računa kao vrlina, ne bi on džaba ustrajavao na tome...Ne vjeruju svi ljudi na svijetu jednako, a pogotovo ne slijede islamska načela i ahlak :-D
Koja su to moja lažna uvjerenja? Navedi moja lažna i svoja ispravna, uporedimo ih :-D
ne želim da gubim vrijeme na tebe,vti si ionako izgubljen slučaj, previše indoktriniran. iblisovski sindrom :wink:
arzuhal

#2810 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

zagortenej wrote:
arzuhal wrote:
zagortenej wrote: kao ti npr. :lol:
ne želim da gubim vrijeme na tebe,vti si ionako izgubljen slučaj, previše indoktriniran. iblisovski sindrom :wink:
:lol: :lol:

:kiss: :mrgreen:
Connaisseur Karlin

#2811 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Connaisseur Karlin »

Nova pitanja:
Zasto mnogi muslimani u BiH zele serijatsko pravo u sekularnoj drzavi? Zasto im je seriatski/islamski zakon vazan? Nikad se u BiH nije prije toliko pricalo od strane muslimana,tj. da im je serijatski zakon drazi od zakona drzave u kojoj zive!

Zasto je tesko muslianima da se dogovore,da pronadju zajednicku rijec,misljenje i zakljucak? Sta je problem?
arzuhal

#2812 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

Connaisseur Karlin wrote:Nova pitanja:
Zasto mnogi muslimani u BiH zele serijatsko pravo u sekularnoj drzavi? Zasto im je seriatski/islamski zakon vazan? Nikad se u BiH nije prije toliko pricalo od strane muslimana,tj. da im je serijatski zakon drazi od zakona drzave u kojoj zive!

Zasto je tesko muslianima da se dogovore,da pronadju zajednicku rijec,misljenje i zakljucak? Sta je problem?
Kako znaš da mnogi muslimani u BiH žele šerijatski zakon da uspostave na nivou BiH, na osnovu kojeg validnog i valjanog znanstvenog istraživanja temeljiš svoje pitanje, gdje su objavljena istraživanja, ankete, upitnici, ko ih je uradio? Kada kažeš "mnogi muslimani u BiH" jel to znači da je riječ o većini muslimana u BiH ili manjini ali je njihov broj ipak znatan?
Dalje, šta ti muslimani tačno govore, na koji način misle uspostaviti šerijatski zakon u BiH, da li demokratskim putem (recimo glasajući na izborima za stranku koja će raditi na uspostavljanju šerijatskog zakona u BiH, i koja je to stranka) ili misle silom, nekom revolucijom, dižući ustanak, oružanim putem ili nešto takvo?

I, konačno, hoće li im biti teško da se dogovore oko uspostavljanja šerijatskog zakona u BiH, hoće li moći pronaći zajedničku riječ s većinom ili neće?
Connaisseur Karlin

#2813 Re: Islam - pitanja i odgovori

arzuhal wrote:

Kako znaš da mnogi muslimani u BiH žele šerijatski zakon da uspostave na nivou BiH, na osnovu kojeg validnog i valjanog znanstvenog istraživanja temeljiš svoje pitanje, gdje su objavljena istraživanja, ankete, upitnici, ko ih je uradio? Kada kažeš "mnogi muslimani u BiH" jel to znači da je riječ o većini muslimana u BiH ili manjini ali je njihov broj ipak znatan?
Dalje, šta ti muslimani tačno govore, na koji način misle uspostaviti šerijatski zakon u BiH, da li demokratskim putem (recimo glasajući na izborima za stranku koja će raditi na uspostavljanju šerijatskog zakona u BiH, i koja je to stranka) ili misle silom, nekom revolucijom, dižući ustanak, oružanim putem ili nešto takvo?

I, konačno, hoće li im biti teško da se dogovore oko uspostavljanja šerijatskog zakona u BiH, hoće li moći pronaći zajedničku riječ s većinom ili neće?
Arzuhal,ti si jedan od forumasha koji si na temi o marami pisao da nijedan musliman u Evropi ne moze zivjeti "izvorni islam" jer ne zivi u skladu sa serijatskim zakonima,i mnogi su podrzali tvoje misljnje. IZ se danas ponasa cudno:optuzuje Ustav BiH ,nema potpisan ugovor sa drzavom BiH,podrzava SDA politiku Bosnjaka!
ABH017

#2814 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by ABH017 »

Naprotiv, u prošlosti smo čak imali šeriatski zakon na snazi i imali smo kadiju, umjesto sudije. Kažeš NIKAD. Nije valjda da misliš da muslimani nisu živjeli u BiH prije 1914. godine?
Sva tvoja pitanja više liče na konstatacije, utvrđene nekom odokativnom metodom, vjerovatno pod velikim uticajem određenog medija.
arzuhal

#2815 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

Connaisseur Karlin wrote:
arzuhal wrote:

Arzuhal,ti si jedan od forumasha koji si na temi o marami pisao da nijedan musliman u Evropi ne moze zivjeti "izvorni islam" jer ne zivi u skladu sa serijatskim zakonima,i mnogi su podrzali tvoje misljnje. IZ se danas ponasa cudno:optuzuje Ustav BiH ,nema potpisan ugovor sa drzavom BiH,podrzava SDA politiku Bosnjaka!
Nisi odgovorila na moja pitanja o znanstvenoj utemeljenosti svojih pitanja, dakle neka egzaktna, naučna istraživanja objavljena u naučnom časopisu koja potvrđuju ovo što pitaš :)

Što se tiče te sintagme "izvorni islam", ja nisam govorio nigdje o nekakvom izvornom islamu, ja sam govorio da svaki musliman živi (ili može da živi, ima i do pojedinca, svakako) islama onoliko koliko je u mogućnostim, u danim okolnostima.
ABH017

#2816 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by ABH017 »

zagortenej wrote:
ABH017 wrote:
zagortenej wrote:Ovo je definicija islama:

Omer, radijallahu anhu, rekao je: "Jednog dana dok smo sjedili kod Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, pomoli se prema nama čovjek izrazito bijele odjeće, izrazito crne kose, na njemu se nisu vidjeli tragovi putovanja, a niko od nas ga nije poznavao. Sjeo je pored Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i prislonio svoja koljena uz njegova, a ruke je stavio na svoja stegna, i zatim rekao:
'Muhammede, obavijesti me o islamu.' Na to Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče:
'Islam je:

1. da svjedočiš da nema boga osim Allaha i da je Muhammed Allahov poslanik,
2. da obavljaš namaz,
3. daješ zekat,
4. postiš ramazan i
5.da hadž obaviš posjećujući Kabu, ako budeš u mogućnosti.'

Samo obredoslovlje.
Zagore izvini, ali moram reći, opet plitko gledaš i razmišljaš.
slobodno me ispravi. ja navedem hadis kao definicu islama, a ti to zoveš plitko razmišljanje?!?
Naravno da je plitko ako gledaš samo jedan hadis. To ti je kao da uzmeš merdžin znak i kažeš ovo vam je ljudi mercedes.
Connaisseur Karlin

#2817 Re: Islam - pitanja i odgovori

ABH017 wrote:

Naprotiv, u prošlosti smo čak imali šeriatski zakon na snazi i imali smo kadiju, umjesto sudije. Kažeš NIKAD. Nije valjda da misliš da muslimani nisu živjeli u BiH prije 1914. godine?
Sva tvoja pitanja više liče na konstatacije, utvrđene nekom odokativnom metodom, vjerovatno pod velikim uticajem određenog medija.
BiH nije tad bila samostalna drzava kao danas! Bosna je tad bila sluga AU monarhije! Kako ces danas u nezavisnoj drzavi postavljati serijat?
Connaisseur Karlin

#2818 Re: Islam - pitanja i odgovori

arzuhal wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Arzuhal,ti si jedan od forumasha koji si na temi o marami pisao da nijedan musliman u Evropi ne moze zivjeti "izvorni islam" jer ne zivi u skladu sa serijatskim zakonima,i mnogi su podrzali tvoje misljnje. IZ se danas ponasa cudno:optuzuje Ustav BiH ,nema potpisan ugovor sa drzavom BiH,podrzava SDA politiku Bosnjaka!
Nisi odgovorila na moja pitanja o znanstvenoj utemeljenosti svojih pitanja, dakle neka egzaktna, naučna istraživanja objavljena u naučnom časopisu koja potvrđuju ovo što pitaš :)

Što se tiče te sintagme "izvorni islam", ja nisam govorio nigdje o nekakvom izvornom islamu, ja sam govorio da svaki musliman živi (ili može da živi, ima i do pojedinca, svakako) islama onoliko koliko je u mogućnostim, u danim okolnostima.
Prema tvojoj logici,vecina muslimana danas,sirom svijeta, ne zive dovoljno islamski!?
Kako izgleda drzava u kojoj bi muslimani mogi zivjeti islam punim plucima?
ABH017

#2819 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by ABH017 »

arzuhal wrote:
ABH017 wrote:
zagortenej wrote:Ovo je definicija islama:

Omer, radijallahu anhu, rekao je: "Jednog dana dok smo sjedili kod Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, pomoli se prema nama čovjek izrazito bijele odjeće, izrazito crne kose, na njemu se nisu vidjeli tragovi putovanja, a niko od nas ga nije poznavao. Sjeo je pored Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i prislonio svoja koljena uz njegova, a ruke je stavio na svoja stegna, i zatim rekao:
'Muhammede, obavijesti me o islamu.' Na to Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče:
'Islam je:

1. da svjedočiš da nema boga osim Allaha i da je Muhammed Allahov poslanik,
2. da obavljaš namaz,
3. daješ zekat,
4. postiš ramazan i
5.da hadž obaviš posjećujući Kabu, ako budeš u mogućnosti.'

Samo obredoslovlje.
Zagore izvini, ali moram reći, opet plitko gledaš i razmišljaš.
Iako je inače smutljivac sa namjerom stvaranja zabune i zablude, ovaj put nije rekao nikakvu laž, ovo je istina i nije plitko. Upravo je nešto slično jedan profesor, možda na Azharu, ne sjećam se, pitao svoje učenike: Kada bi vam neko došao i pitao vas šta je islam, da mu kratko i jasno kažete, u par minuta, šta biste mu rekli?

Oni su se tada pobunili rekavši kako ne mogu za kratko vrijeme objasniti šta je islam, kako im treba više vremena da nekog uvedu u sva značenja, da mu podastru osnove fikha, tefsira, hadisa, povijesti islama, samo ono glavno, kako bi stekao makar neki uvid u to šta je to islam.

Tada se taj profesor začudio njihovom lutanju i opterećenošću i naveo ovaj čuveni hadis o dolasku meleka Džibrila, alejhi-selam, u liku Dihje el-Kelbija, a kojeg prenosi hazreti Omer, i rekao im da je to - islam.

Bunije-l-islamu 'ala hamse.../Islam je izgrađen (temelji se) na petero:...

U ovom sahih hadisu melek Džibril, alejhi-selam, pita Allahova poslanika, alejhi-selam, šta je to islam?
potom dobiva odgovor,
a potom melek Džibril, bivajući zadovoljan s tim odgovorom, kaže Poslaniku: sadaqte/Istinu si rekao!

Onda i nama to treba biti i više nego dovoljan odgovor o islamu :)
Razumijem ja tebe, ali razumiješ i ti mene. Ovdje, poslije toliko islamskih tema, pitanja i odgovora, postaviti samo to, da bi se objasnio Islam, jeste plitko (ovo plitko ne bi uopšte trebalo biti uvrjedljivo ni za koga).
arzuhal

#2820 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

Connaisseur Karlin wrote: Kako ces danas u nezavisnoj drzavi postavljati serijat?
Tačno, kako, i mene to zanima, upitah već. I ko to hoće i kako misli to da izvede? I da li misli određene dijelove šerijata da uvede ili odjednom cjelokupan?
arzuhal

#2821 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

arzuhal wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Arzuhal,ti si jedan od forumasha koji si na temi o marami pisao da nijedan musliman u Evropi ne moze zivjeti "izvorni islam" jer ne zivi u skladu sa serijatskim zakonima,i mnogi su podrzali tvoje misljnje. IZ se danas ponasa cudno:optuzuje Ustav BiH ,nema potpisan ugovor sa drzavom BiH,podrzava SDA politiku Bosnjaka!

Prema tvojoj logici,vecina muslimana danas,sirom svijeta, ne zive dovoljno islamski!?
Nisi odgovorila na moja pitanja :-D

Prema Kur'anu vjernici-muslimani žive islama onoliko koliko su u mogućnosti a Bog ih ne optrećuje nečim što oni nisu kadri izmijeniti i promijeniti (ili nisu u obavezi, i sl). Mogu izabrati da odu negdje, recimo, ukoliko im neko brani da budu muslimani. Evo, ja sam musliman u zemlji koja nije islamska (u nekom formalno-pravnom smislu), pa opet nastojim da živim islamskim životom jer živjeti islamski ne podrazumijeva imati šerijatski zakon: meni ne treba šerijat (kao zakon na snazi u državi) da mi brani da pijem alkohol, ja neću da ga pijem jer mi ga je Allah zabranio, ne treba me neki čovjek tjerat da ga ne pijem i biti garant mog pridržavanja vjere. Tako i oko milion drugih stvari, i sa bezbrojnim muslimanima širom Plave planete :)
arzuhal

#2822 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

arzuhal wrote:

Evo, da ponovim, pa ćemo nastaviti kada mi odgovoriš na moja pitanja :)
ABH017

#2823 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by ABH017 »

ABH017 wrote:

BiH nije tad bila samostalna drzava kao danas! Bosna je tad bila sluga AU monarhije! Kako ces danas u nezavisnoj drzavi postavljati serijat?
Navedeno je da se nikad u BiH (država se i tad tako zvala, bez obzira što je bila pod AU protektoratom) od strane muslimana nije toliko pričalo o šeriatu. Netačna konstatacija.
Drugo, pričom o uvođenju šeriata mnogo više su opterećeni nemuslimani. Musliman sam, pa znam koliko se obični muslimani (ne)bave tim pitanjem, a ne vidim ni da se IZ nešto plaho sturila zagovarajući šeriat. Otuda moj zaključak da si pod uticajem nekog medija.
Connaisseur Karlin

#2824 Re: Islam - pitanja i odgovori

arzuhal wrote:
Nisi odgovorila na moja pitanja :-D

Prema Kur'anu vjernici-muslimani žive islama onoliko koliko su u mogućnosti a Bog ih ne optrećuje nečim što oni nisu kadri izmijeniti i promijeniti (ili nisu u obavezi, i sl). Mogu izabrati da odu negdje, recimo, ukoliko im neko brani da budu muslimani. Evo, ja sam musliman u zemlji koja nije islamska (u nekom formalno-pravnom smislu), pa opet nastojim da živim islamskim životom jer živjeti islamski ne podrazumijeva imati šerijatski zakon: meni ne treba šerijat (kao zakon na snazi u državi) da mi brani da pijem alkohol, ja neću da ga pijem jer mi ga je Allah zabranio, ne treba me neki čovjek tjerat da ga ne pijem i biti garant mog pridržavanja vjere. Tako i oko milion drugih stvari, i sa bezbrojnim muslimanima širom Plave planete :)
Odogovorila sam na tvoje pitanje,tj. razloge postavljanja mog pitanja.

Zar postoje islamske zemlje koje postoju Kuran i Boziju rijec? Nisam primjetila!

Ali koje su islamske mogucnosti tebi uskracene kao vjerniku u BiH?
ABH017

#2825 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by ABH017 »

Connaisseur Karlin wrote:OK,postavili ste formalne ili vecinom subjektivne odgovore.hvala.Zasto vam smetaju odgovor/i pojedinaca na moje pitanje? Sta je probem?
Na osnovu čega zaključuješ da bilo kome smetaju odgovor(i) pojedin(a)ca, a naše odgovore ocjenjuješ kao formalne i subjektivne?
Možemo li (imamo li pravo) tvoja pitanja i zaključke smatrati subjektivnim? Pa čak i odabir prihvatljivih odgovora? Subjektivni odgovori su oni koje ti subjektivno smatraš takvima.
Post Reply