Jadi nas nezaposlenih
Moderator: anex
-
almir90
#2801 Re: Jadi nas nezaposlenih
Žele raditi, ali dobar dio nije spreman žrtvovati se za uspjeh koji imaju u glavi. Dakle, postoji cilj, ali put slabo ko traži, čeka da dođe sam.
- ExNihilo
#2802 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ja znam fakultetski obrazovane ljude, pametne momke i cure, koji su na CV napisali da će besplatno raditi dok se ne dokažu. I ne rade. Je li to dovoljna žrtva? Je li pošteno od njih? Evo, ja ću vas povezati, a ti im samo upri prstom gdje mogu pod tim i takvim uslovima raditi dok ne dokažu da nisu idioti, a potom dobiti platu, makar minimalnu.
-
almir90
#2803 Re: Jadi nas nezaposlenih
A ja znam one koji su se mučili kroz fakultet učili i još radili pored faksa, danas svi imaju dobre poslove u realnom sektoru.ExNihilo wrote:Ja znam fakultetski obrazovane ljude, pametne momke i cure, koji su na CV napisali da će besplatno raditi dok se ne dokažu. I ne rade. Je li to dovoljna žrtva? Je li pošteno od njih? Evo, ja ću vas povezati, a ti im samo upri prstom gdje mogu pod tim i takvim uslovima raditi dok ne dokažu da nisu idioti, a potom dobiti platu, makar minimalnu.
- ExNihilo
#2804 Re: Jadi nas nezaposlenih
Te individue koje ti poznaješ nisu reprezentativne za širu sliku. Za širu sliku su repezentativni: pola miliona nezaposlenih i prosječna plata u realnom sektoru koja je tek nešto iznad minimalne među onima koji jesu zaposleni. Dakle, ako ti imaš posao, ako ga ja imam, to ne znači da ga mogu imati svi. Ako je nama dobro, ne znači da je svima.
-
prog321
#2805 Re: Jadi nas nezaposlenih
550 hiljada malo morgen.
U to su uracunate sve one zanatlije, moleri, zidari, elektricati, vodoinstalateri i slicni koji klepnu po dvitri hiljede mjesecno a broje se nezaposleni i na birou.
A ni prosjecna plata nije reprezentativna. Mnogi su prijavljeni na minimalac a ubiru puno vise.
U to su uracunate sve one zanatlije, moleri, zidari, elektricati, vodoinstalateri i slicni koji klepnu po dvitri hiljede mjesecno a broje se nezaposleni i na birou.
A ni prosjecna plata nije reprezentativna. Mnogi su prijavljeni na minimalac a ubiru puno vise.
- ExNihilo
#2806 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ali također nisu uračunati svi oni koji čekaju na platu po pola godine, godinu ili duže.prog321 wrote:550 hiljada malo morgen.
P.S.
To je istina. S tim da ima i takvih koji rade samo za doprinose, a formalno-pravno primaju minimalac. Zapravo, činjenica da 95% privrednika, koji radnicima daju platu iznad minimalne, to čini "ispod stola", a državi prijavljuju minimalac - govori najbolje o kakvoj močvari se radi. Država nemoćna da zaustavi masovnu poresku evaziju, koja je postala redovna poslovna praksa, a poslodavci utiru put kolapsu penzionog sistema.prog321 wrote:
Last edited by ExNihilo on 13/08/2015 23:25, edited 1 time in total.
-
almir90
#2807 Re: Jadi nas nezaposlenih
Daj bolan ko ide redovno na posao a da godinu ne dobije platu? Nemoj mi samo o onim TK firmama, koja su u vlasništvu Federacije, koje su propale davnim dana. Al' to je drugi par cipela totalno, niko normalan ne bi godinu išao na posao bez plate.
- ExNihilo
#2808 Re: Jadi nas nezaposlenih
Masa ljudi. Iz raznoraznih razloga, od koji su samo neki:almir90 wrote:Daj bolan ko ide redovno na posao a da godinu ne dobije platu? Nemoj mi samo o onim TK firmama, koja su u vlasništvu Federacije, koje su propale davnim dana. Al' to je drugi par cipela totalno, niko normalan ne bi godinu išao na posao bez plate.
- Znaju da u ovoj močvari neće naći posao, pa se nadaju da će finansije pročepiti.
- Znaju da ako odu, neće nikada namiriti svoja potraživanja, pa se nadaju da će pročepiti.
- Ako su blizu penzije, guraju zbog doprinosa.
- Gazda dadne tu i tamo nešto sitno, ispod stola, pa racionaliziraju da je bolje to, nego ništa.
I tako dalje, i tako dalje.
Pa ljudi kod nas rade 40 godina i tek onda skontaju da nemaju uplaćene doprinose. Kameno doba.
- seoBIH
#2809 Re: Jadi nas nezaposlenih
To su budale i ne zasluzuju bolje.
- MisterNo1
#2810 Re: Jadi nas nezaposlenih
ti si budala kad tako prićaš, i ne znaš na šta su ljudi sve spremni i na šta ih nevolja natjera.
-
kazo
#2811 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ma isplati se nekad i ostati, kod nas tri mjeseca kasnila plata i svi hoce da napuste. Na kraju ja napustio jer mi je vise dok.urcilo i plate procepise
sve izmirili 
- ExNihilo
#2812 Re: Jadi nas nezaposlenih
Pa ja znam lika koji tvrdi da mu vlasnik duguje 17 plata. I svako jutro uredno ustane i dođe na posao. Zato što: koristi auto i gorivo firme, koristi telefon firme i ponekad, ispod radara, uradi poneki poslić bez gazdinog znanja i uzme pare. Ima svakakvih slučajeva.
- seoBIH
#2813 Re: Jadi nas nezaposlenih
Tu on ostvaruje neku dobit i nema prevelikog troska. Ima nade.ExNihilo wrote:Pa ja znam lika koji tvrdi da mu vlasnik duguje 17 plata. I svako jutro uredno ustane i dođe na posao. Zato što: koristi auto i gorivo firme, koristi telefon firme i ponekad, ispod radara, uradi poneki poslić bez gazdinog znanja i uzme pare. Ima svakakvih slučajeva.
Ja znam ljude rade po dvije godine, putuju o sovm trosku, rade prekovremeno a ne dobiju nista, osim kite! Bolje je traziti bilo kakav drugi posao, a da vecina tako razmislja NASLI BI, jer jebeni gazda ne bi bio gazda BEZ RADNIKA koji rade DZABE!
Hajd da je to Dita od neki dan, radnici rade prvih 5-6 mjesci bez plate, da se digne firma, al jok, to su standardne firme gdje gazda ubiru pare a firma ce da popusi kitu sa radnicima na kraju.
-
modem33
#2814 Re: Jadi nas nezaposlenih
almir90 wrote:Daj bolan ko ide redovno na posao a da godinu ne dobije platu? Nemoj mi samo o onim TK firmama, koja su u vlasništvu Federacije, koje su propale davnim dana. Al' to je drugi par cipela totalno, niko normalan ne bi godinu išao na posao bez plate.
Imas koliko hoces takvih al privatnih firmi .... samo ti to ne vidis .... jer ocigledno radis u dobroj firmi ...
Ja sam se svega nagledao u Tuzli do Brckog do Gradacca i Sarajeva ..... od tajnih domacih kineskih robova u tajnoj prostoriji od 2 m2 na 4 radnika .... do ne ispalte plata .... a inspekcije se prodaju kao i to da ti privatnici imaju super konekcije sa politickom elitom vecih politickih stranaka ...
Nagledao se svega i svacega .... od tih privatnika sa politicarima ... kako zajedno inhaliraju kokain sa studenticama .... do ostalog ... a kad izadju u carsiju ili kod tebe u Gradaccu ..... samo "tracaju" al niko nista ne zna pravu istinu ... I drze se samo "grupno" .... ako nisi clan te "grupacije" => nema posla za tebe ... Testirao i sve provjerio
Ovdje je drzava podijeljena na 2 skupine ljudi:
a) oni koji rade b) oni koji ne rade nit im se daje mogucnost da zarade
Ovi koji ne rade ... jedino mogu na kladionici da smisle nacin da od 1 KM naprave profit od 200.000 KM .... al to je nemoguce i sto su izmisli porez od 10% na dobitke koji prije 3 godine nisu postojali.
- Nisrin
#2815 Re: Jadi nas nezaposlenih
seoBIH wrote:
Ja znam ljude rade po dvije godine, putuju o sovm trosku, rade prekovremeno a ne dobiju nista, osim kite! Bolje je traziti bilo kakav drugi posao, a da vecina tako razmislja NASLI BI, jer jebeni gazda ne bi bio gazda BEZ RADNIKA koji rade DZABE!
Nije mi jasno kako neko radi bez plate- na koji nacin izmiruje obaveze- racune, hranu, hranu na poslu, odjecu, obucu, troskove prijevoza, vanredne troskove???! Dokle god imamo takvih koji su spremni raditi za dzaba, bolje nam nece biti!!! Ja ako pare ne donesem kuci iskljucit ce mi i struju i internet i grijanje...Umrijet cu od gladi itd...velika vecina ljudi kod nas ocito ima dobra ledja i izbora, druge izvore finansiranja itd...
Bolje je dzaba sjediti nego dzaba raditi, p rosta racunica- godinama radis, volontiras, stices "iskustvo", u jednom trenutku kada se osamostalis to vise nije moguce, jer se vracamo na pocetak price-. racuni, hrana, prijevoz, odjeca, obuca, hrana na poslu...
Boli cinjenica da te bacaju u isto kos sa neradnicima i neobrazovanim ljudima, ako takvi pristaju an minimalac, zasto po difoltu moras i ti, kako bi se uklopio u vecinu?!
Ko radi taj i grijesi- ko ne radi taj ne moze ni pogrijesiti!
Suplja je prica, barem za Bosnu, da se lakse nadje posao kada vec negdje radis, rijetko kome to podje za rukom...Cinjenica je da je jaaako tesko naci nesto drugo, bolje, iako i to zavisi od niza faktora, naprimjer zanimanja!
Suplja je prica kako SVI ne zele raditi, zele, ali su uslovi nikakvi, sjetite se price nedavno o branju malina! Nije problem brati maline, ali je problem kada na kraju dana dobijes 6 KM...
Last edited by Nisrin on 16/09/2015 08:49, edited 1 time in total.
- Kombat
#2816 Re: Jadi nas nezaposlenih
almir90 wrote:Aj' ne seri, onaj ko hoće da radi može i zaraditi. Evo ja radim dva posla redovno, i još šta naleti sa strane i imam te pare, ali ja se borim i mučim svaki dan, radim i nedilju, imam 10 dana slobodno godišnje.
Pa jedini koji ovdje sere, i to na usta, si ti! Znaci nas pacenik na budzetu uspije dva budzetska posla raditi, i treci nedjeljom, i onda jos forumati do iznemoglosti! hahaha
-
mali_balon
#2817 Re: Jadi nas nezaposlenih
Joj mudrosera, dodje na temu, gdje kukaju nezaposleni kako "nece" da rade, i serucka o biznis planovima, kreditima, sta da dam kao garant za kredit, bubreg, ne serite tako vam svevisnjeg. Otvorite sebi temi pa tamo opletite pustite ovdje raju da kuka kako nema posla a u stvari nece da radi.
Onaj trenersamopomaganj bi da se prodaju stripovi, hajd prodaji ih ti da te vidim bilmezu....
Interesantno kako se svakih 10ak stranica pojavi filozof....
ono on bi vako, pa treba od temelja a ne od krova poceti (druze mei samo jos krov fali, sve imam)...itd itd itd
Onaj trenersamopomaganj bi da se prodaju stripovi, hajd prodaji ih ti da te vidim bilmezu....
Interesantno kako se svakih 10ak stranica pojavi filozof....
-
modem33
#2818 Re: Jadi nas nezaposlenih
mali_balon wrote:Joj mudrosera, dodje na temu, gdje kukaju nezaposleni kako "nece" da rade, i serucka o biznis planovima, kreditima, sta da dam kao garant za kredit, bubreg, ne serite tako vam svevisnjeg. Otvorite sebi temi pa tamo opletite pustite ovdje raju da kuka kako nema posla a u stvari nece da radi.
Interesantno kako se svakih 10ak stranica pojavi filozof....![]()
![]()
![]()
ono on bi vako, pa treba od temelja a ne od krova poceti (druze mei samo jos krov fali, sve imam)...itd itd itd
Eto biznis propade u samom startu a nije se ni otvorio.
- elfa
#2819 Re: Jadi nas nezaposlenih
A da li trebam imati diplomu npr.tapetara,stolara,sivaca ili moze sa bilo kojom srednjom skolom da apliciram,bez iskustvaMr.Penguin wrote:Besplatna obuka za automobilsku industriju, VSS i SSS. http://takt.ba/proizvodnja/
-
Mr.Penguin
#2820 Re: Jadi nas nezaposlenih
Pise da je ciljana skupina: "Maturanti srednjih stručnih/tehničkih/mješovitih škola" ali mislim da ti ne skodi da posaljes e-mail i da se raspitas, nemas sta da izgubis.elfa wrote:A da li trebam imati diplomu npr.tapetara,stolara,sivaca ili moze sa bilo kojom srednjom skolom da apliciram,bez iskustvaMr.Penguin wrote:Besplatna obuka za automobilsku industriju, VSS i SSS. http://takt.ba/proizvodnja/?
-
Giancarlo
#2821 Re: Jadi nas nezaposlenih
Izvinjavam se unaprijed ako je vec bilo ovakvo pitanje ili ako je kriva tema. Dakle zanima me da li neko ima licnog skustva (ili barem zna 100% tacna kako to ide u praksi) sa dobrovoljnim osiguranjem (mislim na penziono) ukoliko je rijec o nezaposlenoj osobi i bez radnog staza ? Isao na stranicu Zavoda PIO/MIO i nasao ovo: http://www.fzmiopio.ba/index.php?option ... 87&lang=ba
Medutim, nikako ne mogu da nadem taj njihov Statut, pa da pogledam te clanove od 47-52. To mi govori da ili nema vise tog dobrovoljnog uplacivanja osiguranja ili da im je stranica "losa"
Ne mogu nista konkretno da nadem na netu, a evo i pretraga na forumu ne radi zadnjih 10tak minuta...
Medutim, nikako ne mogu da nadem taj njihov Statut, pa da pogledam te clanove od 47-52. To mi govori da ili nema vise tog dobrovoljnog uplacivanja osiguranja ili da im je stranica "losa"
-
Mr.Penguin
#2822 Re: Jadi nas nezaposlenih
http://www.klix.ba/vijesti/bih/kako-sam ... /150611055Giancarlo wrote:Izvinjavam se unaprijed ako je vec bilo ovakvo pitanje ili ako je kriva tema. Dakle zanima me da li neko ima licnog skustva (ili barem zna 100% tacna kako to ide u praksi) sa dobrovoljnim osiguranjem (mislim na penziono) ukoliko je rijec o nezaposlenoj osobi i bez radnog staza ? Isao na stranicu Zavoda PIO/MIO i nasao ovo: http://www.fzmiopio.ba/index.php?option ... 87&lang=ba
Medutim, nikako ne mogu da nadem taj njihov Statut, pa da pogledam te clanove od 47-52. To mi govori da ili nema vise tog dobrovoljnog uplacivanja osiguranja ili da im je stranica "losa"Ne mogu nista konkretno da nadem na netu, a evo i pretraga na forumu ne radi zadnjih 10tak minuta...
- DenyFilozof
#2823 Re: Jadi nas nezaposlenih
Javi se u box ako ti jos uvijek treba posaoPozuri_Polako wrote:Hvala!KatarinaKosaca wrote:Sretno!
-
almir90
#2824 Re: Jadi nas nezaposlenih
Joj, skont'o si me, nisam na budžetu već u BH-Telekomu.Kombat wrote:
Pa jedini koji ovdje sere, i to na usta, si ti! Znaci nas pacenik na budzetu uspije dva budzetska posla raditi, i treci nedjeljom, i onda jos forumati do iznemoglosti! hahaha
E, moj paćeniče. Najbolje sjediti i ništa ne raditi, što bi zaradio sebi marku kad je bolje marku od roditelja uzeti i praviti se pametan po kafićima i kladionicama.
-
almir90
#2825 Re: Jadi nas nezaposlenih
Pazi, ne kažem da nema firmi gdje gazde ne plaćaju radnike, ima toga. Ali, isto tako većina tih radnika sve to namiri, da li uzima novac iz pazara, ili uzima robu, ili neka druga vrsta beneficije, uglavnom namiri se to u svakom slučaju. Neće niko raditi godinu da nema baš ni marke od rada, jer valja obaveze plaćati, mora se jesti da bi se preživilo, dakle mora biti neka korist od tog rada.modem33 wrote: Imas koliko hoces takvih al privatnih firmi .... samo ti to ne vidis .... jer ocigledno radis u dobroj firmi ...![]()
Ja sam se svega nagledao u Tuzli do Brckog do Gradacca i Sarajeva ..... od tajnih domacih kineskih robova u tajnoj prostoriji od 2 m2 na 4 radnika .... do ne ispalte plata .... a inspekcije se prodaju kao i to da ti privatnici imaju super konekcije sa politickom elitom vecih politickih stranaka ...
Nagledao se svega i svacega .... od tih privatnika sa politicarima ... kako zajedno inhaliraju kokain sa studenticama .... do ostalog ... a kad izadju u carsiju ili kod tebe u Gradaccu ..... samo "tracaju" al niko nista ne zna pravu istinu ... I drze se samo "grupno" .... ako nisi clan te "grupacije" => nema posla za tebe ... Testirao i sve provjerio
![]()
Ovdje je drzava podijeljena na 2 skupine ljudi:
a) oni koji rade b) oni koji ne rade nit im se daje mogucnost da zarade
Ovi koji ne rade ... jedino mogu na kladionici da smisle nacin da od 1 KM naprave profit od 200.000 KM .... al to je nemoguce i sto su izmisli porez od 10% na dobitke koji prije 3 godine nisu postojali.