Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
hostapler

#2801 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by hostapler »

archi_a wrote:Apropo stadiona, danas prolazim i moram reći da super izgleda ona tribina :-D već sad izgleda kao pravi stadion. :thumbup:
Gledam onaj restoran "zamak", ono bi se trebalo ukloniti skroz i da se otvori kompletan plato ispred istoka. To bi već bilo pravo nogometno gnijezdo. Kakve su šanse? Naravno, ne udaram na porodicu koja to drži, aludiram više na obeštećenje i davanje alternative vlasnicima.
Koliko znam,zemlja ispod Plavog Zamka je na SD Zeljeznicar,e sad kakva je komb u pitanju,ne znam. Tesko da ce se to skroz micati.
Nedavno je na skupstini FK Zeljeznicar receno,da ce se svi istureni dijelovi morati rusiti i da se svi koji iznajmljuju prostore tu,morati svesti pod dimenzije stadiona. Ono je sve nelegalno,eventualno privremenog karaktera.
k4mi

#2802 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by k4mi »

Thorgerson wrote:
hostapler wrote:Kad se silazi niz Livanjsku i izlazi na ulicu Halida Kajtaza,ne mozes odmah lijevo prema stanici,nego moras ici desno na kruzni u Velesicima pa se vratiti i ici prema stanici. I niko ne pravi problem.
U Hrasnom imaju dvije mogucnosti i nijedna im ne valja. Hoce gospoda direktan spoj na kruzni.
Pravi kako si zamislio,imali su dovoljno vremena da se izjasne a ne kad su radovi krenuli.
Zar nije bolje i za gradjane da imaju manje prometa? Valjda je poenta da naselje ne bude direktno povezano sa jednom poprilicno brzom cestom?

Uzmimo evo npr. Alipasino polje, koje ima cca. 30.000 stanovnika. I nigdje npr. nije spojeno na glavnu saobracajnicu. Nego je sporednim putevima povezano. I puno je jednosmjernih ulica. Pa negdje moras kruziti i po kilometar da bi dosao na odrediste. Naravno ako postujes pravila. I napravljeno je tako da saobracaj ne bude brz, gust i da se malo rastereti, jer radi se pobogu o naselju, gdje ljudi zive.

Ili npr. Dobrinja, gdje isto tako moras voziti po 1-2km glavnim putem, pa onda se ukljucivati na sporedne.

Jok. Bosnjo hoce da mu ispred njegove kuce bez fasade direktno prolazi put i da se on na njega nakaci. Dje cu ja ba kruzit. Ja sam kucu ovdje napravio. Halo?

Ili evo ono ruglo na Otoci, Nova Otoka, gdje su uvalili onaj prilaz direkno sa glavne saobracajnice. To se niposto nije smjelo dozvoliti. Glavna saobracajnica ne smije imati hrpu direktnih prikljucaka.

Isto je i sa juznom, poenta te ceste i jeste da se brze ode s jednog kraja na drugi kraj. A ne da se sad svakom zivom obezbjedi ulaz na istu. Sta smo onda dobili? Nista. Samo prosirili postojecu cestu. CIlj je izbjeci sto vise direktnih prikljucaka, a naravno ljudima obezbjediti kvalitetne pomocne ceste i kvalitetan prikljucak. Ovo sto dobijaju gradjani Hrasnog brda je po mom misljenju sasvim ok.
jesi li za siguran za Novu Otoku da ce se praviti taj prilaz sa glavne saobracajnice?
Haris.ba

#2803 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Haris.ba »

k4mi wrote:jesi li za siguran za Novu Otoku da ce se praviti taj prilaz sa glavne saobracajnice?
Već napravili. Pod pričom novi prilaz za dom zdravlja. Pa se otkrilo u regulacionom planu da je nacrtano da će i naselje koristiti. Naša posla.
vješalica

#2804 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by vješalica »

u cemu je problem konkretno kod buduceg kruznog na hrasnom

proteati bili mozda prihe pola sata
O'zone
Globalni moderator

#2805 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by O'zone »

vješalica wrote:u cemu je problem konkretno kod buduceg kruznog na hrasnom

proteati bili mozda prihe pola sata
Evo kolega objasnio
Thorgerson wrote: Traze ovo crveno da im se napravi. Jer im je ovaj izlaz dole daleko. I ne izlazi direkno na kruzni, nego na put koji je spojen sa kruznim.
Image

A ja ih pitam sta cemo sa ovim putem koji bi presjecao taj prikljucak na kruzni? Gdje su upitnici, tu bi onda morali ici semafori. Ako ne bi isli semafori, onda cemo imati udese opet svako malo, kako misle strucnjaci to rijesiti?
Logovan

#2806 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Logovan »

Hajde sve ja razumijem, narod se žali protestuje, ali jedno mi nije jasno. Zašto se nisu žalili recimo prije dvije, tri godine? Video koji prikazuje kako će izgledati kružni tok je postavljen prije par godina. Kako to da se prije nisu žalili, nego su se sjetili bukvalno 5 do 12?
kakaljin

#2807 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by kakaljin »

Logovan wrote:Hajde sve ja razumijem, narod se žali protestuje, ali jedno mi nije jasno. Zašto se nisu žalili recimo prije dvije, tri godine? Video koji prikazuje kako će izgledati kružni tok je postavljen prije par godina. Kako to da se prije nisu žalili, nego su se sjetili bukvalno 5 do 12?
I mene ovo interesuje, a pogotovo ako se zale imaju adrese gdje se trebaju zaliti a ne blokirati saobracaj drugim gradjanima.

Ja ne mogu nikako da shvatim da se neko buni sto se nesto uljepsava i sredjuje i pravi sigurnija saobracajnica!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
neki

#2808 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by neki »

Sad mislim da je sarajevo i zvanično postalo selendra...
Ovdje je bilo kakav napredak nemoguć, i to ne zbog Srba, Hrvata, Bosanaca, ostalih, bakira, Seke...nego zbog stoke koja ovu kotlinu naseljava..
O'zone
Globalni moderator

#2809 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by O'zone »

kakaljin wrote:
Logovan wrote:Hajde sve ja razumijem, narod se žali protestuje, ali jedno mi nije jasno. Zašto se nisu žalili recimo prije dvije, tri godine? Video koji prikazuje kako će izgledati kružni tok je postavljen prije par godina. Kako to da se prije nisu žalili, nego su se sjetili bukvalno 5 do 12?
I mene ovo interesuje, a pogotovo ako se zale imaju adrese gdje se trebaju zaliti a ne blokirati saobracaj drugim gradjanima.

Ja ne mogu nikako da shvatim da se neko buni sto se nesto uljepsava i sredjuje i pravi sigurnija saobracajnica!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A jbga valja dić dupe pa otić na javnu raspravu ili u opštinu i pogledati plan izgradnje....pa onda ona naša "ih dok to oni počnu gradit pro'će 100 godina" i tek kad se bageri pojave onda je "kuku majko, ne valja ovo, hoćemo mi drukčije".

Mrzi ljude legalnim putem pokretati inicijative ili tražiti izmjene regulacionog plana odnosno projekta nego vole na oooooooooo-ruk, blokiraj, psuj, ucjenjuj.

Vjerovatno neko ima lični interes pa je nadigao narod iz naselja a sami teško da bi se pomjerili više od metra od ognjišta.
amar1994

#2810 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by amar1994 »

Thorgerson wrote: Traze ovo crveno da im se napravi. Jer im je ovaj izlaz dole daleko. I ne izlazi direkno na kruzni, nego na put koji je spojen sa kruznim.
Image

A ja ih pitam sta cemo sa ovim putem koji bi presjecao taj prikljucak na kruzni? Gdje su upitnici, tu bi onda morali ici semafori. Ako ne bi isli semafori, onda cemo imati udese opet svako malo, kako misle strucnjaci to rijesiti?
e cuj daleko im :zid: :zid: :lol: :lol: :lol:

ako im se ne svidja , nek idu iz grada brate mili :-) , svi bi da se j..u a da ne udje , dobro je jedan kolega napisao , zivot u gradu na silu :izet: :thumbup:
VjecitiStudent

#2811 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by VjecitiStudent »

Pekara As je tu jedini gubitnik i vjerovatni organizator "narodnog" otpora.
kabal1337

#2812 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by kabal1337 »

Nisu se zalili zato, sto nije bilo javne rasprave...
kabal1337

#2813 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by kabal1337 »

VjecitiStudent wrote:Pekara As je tu jedini gubitnik i vjerovatni organizator "narodnog" otpora.
Vidi se da se ne razumijes. I ovaj protest uopste nije imao veze sa Pekarom As. Posto si sasvim neupucen, Pekara As je izvukla najdeblji kraj. Vjerovatno se pitas kako? - E pa eto prije par godina su dobili dozvolu za adaptaciju - ( ko je izdao, opcina tacnije neka veza...). Po pocetnom projektu pekare AS uopste ne bi bilo, te cijela trasa puta bi bila sira i izmjestena.
Stvarno mi smetaju komentari neupucenih osoba. Ako ne znas citati, planove i nisi upucen u situaciju nemoj pricati da izvines gluposti. Barem se informisi malo. A ako ne znas citati nacrte i planove nauci pa ces shvatiti problem cijelog projekta.
kabal1337

#2814 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by kabal1337 »

amar1994 wrote:
Image

e cuj daleko im :zid: :zid: :lol: :lol: :lol:

ako im se ne svidja , nek idu iz grada brate mili :-) , svi bi da se j..u a da ne udje , dobro je jedan kolega napisao , zivot u gradu na silu :izet: :thumbup:
ne razumijes, problem je u tome sto ce cijelo hrasno brdo biti svedeno na prolaz od 5m. Ako uzmes u obzir da hajmo reci da ima stanovnika 20 000 min. da li sada shvatas problem. ulica milinkladska, koja je ujedino i najveca od ove opcine tj. hrasnog brda ona se nalazi skroz desno na toj "slici" te trenutno postoje 2 izlaza koja rasterecuju guzvu. I opet se ima problem kod Motorexa i Pekare AS sa guzvom zbog retardiranih parkiga od strane Pekare i Motorexa. Ako skontas da cijelo hrasno brdo, mora se ukljucivati na trazit i "kruziti" to ce biti tolika guzva zbog kamiona itd... Sam strateski plan ovoga projekta je los urađen. Ovo da predas na fakultetu, profesor bi te oborio smijesno. Jos na tome podrucju se gradi zdravstveni dom, koji treba ima brz pristup zbog vozila hitne pomoci. Po ovome projektu to nije moguce, te je guzva katastrofalna.
kabal1337

#2815 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by kabal1337 »

Ista stvar, ispravite me ako grijesm kruzni tok na Mojmilu, sve hajmo nazvati super i ok. Ali sta projektant uradi, semafor svakih 10 m ? Optimalno rjesenje hahah pa kako da ne hajde da se smijemo. Pa banalni propusti, znakovi gdje se sakrivaju iza stubova rasvjete.
Mislim tako je Amare, hajmo se seliti. Mi smo ionako glup narod kao sto rece onaj srbin. Ba nas treba guziti, jer smo glupi. Za bolje se treba boriti, a ne pustiti sranje da prave
Hoces da se smijemo nasim majstorima, da ti ispricam voda curila cijelo ljeto, stigao novi asfalt, nije proslo ni okruglo mjesec dana ( oko 20-tak) kvar na vodovodnoj mrezi, dizi asfalt.
Da ne pricam o utaji i pranju para oko tog sloja asfalta.
vješalica

#2816 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by vješalica »

što se tiče ovih problema stanovnika naselja
najlakše je bilo natakariti kuću nelegalno
i sada postavljati nekakve prohtjeve izvan svih redova
imali su priliku na razne načine učestvovati u prezentaciji svog mišljenja na relevantnim mjestima
kabal1337

#2817 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by kabal1337 »

vješalica wrote:što se tiče ovih problema stanovnika naselja
imali su priliku na razne načine učestvovati u prezentaciji svog mišljenja na relevantnim mjestima
Imas li ti kakvih dokaza da su kuce nelegalno ihgradene ?
vješalica

#2818 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by vješalica »

kabal1337 wrote:E pa eto prije par godina su dobili dozvolu za adaptaciju - ( ko je izdao, opcina tacnije neka veza...). Po pocetnom projektu pekare AS uopste ne bi bilo, te cijela trasa puta bi bila sira i izmjestena..
znaš šta je tu zanimljivo kod renoviranja?
zanimljivo je to da su počeli i dobili tu dozvolu kad se intenzivirala šema oko izgradnje longitudinale
nikako prije,nego baš eto neke lude slučajnosti i božije volje i ostalih sila iz univerzuma,da se to desi upravo u momentima kad je krenuo drugi dio
skela bila postavljena,kad su se one male radnjice i objekti okolo uvleiko pripremali za rušenje ili su bili srušeni :-)
vješalica

#2819 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by vješalica »

kabal1337 wrote:
imaš li ti dokaza da nisu?
stvar je jednostavna,taj skoro kompletan dio nije ništa drugo nego obična divlja gradnja bez regularnih papira
jednostavno kako smo ušli u nova doba i informatiku sada je sve dostupno i može se provjeriti jednostavnim uvidom u zemljišne knjige :wink: :wink:
kabal1337

#2820 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by kabal1337 »

vješalica wrote:
kabal1337 wrote:E pa eto prije par godina su dobili dozvolu za adaptaciju - ( ko je izdao, opcina tacnije neka veza...). Po pocetnom projektu pekare AS uopste ne bi bilo, te cijela trasa puta bi bila sira i izmjestena..
znaš šta je tu zanimljivo kod renoviranja?
zanimljivo je to da su počeli i dobili tu dozvolu kad se intenzivirala šema oko izgradnje longitudinale
nikako prije,nego baš eto neke lude slučajnosti i božije volje i ostalih sila iz univerzuma,da se to desi upravo u momentima kad je krenuo drugi dio
skela bila postavljena,kad su se one male radnjice i objekti okolo uvleiko pripremali za rušenje ili su bili srušeni :-)
Izvini, ali ne znam zasto svi mislite da se ovo radi zbog interesa Pekare As, i Motorexa ?
Svi oni mali objekti su od 1. dana kada su pusteni u "izgradnju" znali su da ce kad tad biti poravnati sa zemljom.
Pekara AS ne zelim da ulazim u to kako su dobili dozvolu za renoviranje i adaptaciju, kada je projekat uveliko bio u momentu.
Motorex je napravio sranje sa svojim parkingom u suzio trazu puta, i konstanto pravi probleme u smislu zakrcenja...
jao_situacije

#2821 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by jao_situacije »

zašto je to tako, zbog neplanske i ilegalne gradnje
kad bi se gradilo planski i sa dozvolama ne bi bio jedan ili dva izlaza nego bi bilo urađeno kako treba

ja stalno ponavljam ko papagaj ilegalna gradnja je najveći problem sarajeva, zagađenje zraka, vodovod, saobraćaj, kriminal, sve je to povezano sa ilegalnom gradnjom
kabal1337

#2822 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by kabal1337 »

vješalica wrote:
kabal1337 wrote:
imaš li ti dokaza da nisu?
stvar je jednostavna,taj skoro kompletan dio nije ništa drugo nego obična divlja gradnja bez regularnih papira
jednostavno kako smo ušli u nova doba i informatiku sada je sve dostupno i može se provjeriti jednostavnim uvidom u zemljišne knjige :wink: :wink:
Slobodno otvori ZK i Katastar pa malo prelistaj sve parcele.
vješalica

#2823 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by vješalica »

kabal1337 wrote: Izvini, ali ne znam zasto svi mislite da se ovo radi zbog interesa Pekare As, i Motorexa ?
Svi oni mali objekti su od 1. dana kada su pusteni u "izgradnju" znali su da ce kad tad biti poravnati sa zemljom.
Pekara AS ne zelim da ulazim u to kako su dobili dozvolu za renoviranje i adaptaciju, kada je projekat uveliko bio u momentu.
Motorex je napravio sranje sa svojim parkingom u suzio trazu puta, i konstanto pravi probleme u smislu zakrcenja...
ma ne
ja sam se samo nadovezala isticanjem te situacije oko renoviranja kad je počela
ne učestvujem u bilo kakvim drugim tvrdnjama oko motorexa ili as pekare
kabal1337

#2824 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by kabal1337 »

jao_situacije wrote:zašto je to tako, zbog neplanske i ilegalne gradnje
kad bi se gradilo planski i sa dozvolama ne bi bio jedan ili dva izlaza nego bi bilo urađeno kako treba

ja stalno ponavljam ko papagaj ilegalna gradnja je najveći problem sarajeva, zagađenje zraka, vodovod, saobraćaj, kriminal, sve je to povezano sa ilegalnom gradnjom
Ilegalna gradnja ? Koja ilegalna gradnja , jesi li ti svjestan da sve zgrade pocevsi od Tibre, Bosmala, ovim pored Zmaja od Bosne imaju dozvole.
Sve imaju gradevinske, urbanisticke dozvole ( to ka koji su se nacin dobile i to su ih ljudi koji pojma nemaju u vezi svoga posla ih izdali to je problem)
Jer nijedna normalna osoba, ne bi izdala građevinske i urbanisticke dozvole. Ti projekti bi u svakoj normalnoj zemlji pali u startu. Sama SWOT analiza bi pokazala da projekti samo stetni za svoju okolinu, kao i kvalitet zivota buducih gradana koji bi tu naravno imali stanove.

Drugo od prije rata, ulazi tacnije racvanja tih ulica postoje, nisu se izmislili zadnjih godina.
Last edited by kabal1337 on 02/03/2017 20:22, edited 1 time in total.
vješalica

#2825 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by vješalica »

jao_situacije wrote:zašto je to tako, zbog neplanske i ilegalne gradnje

o tome se ne smije misliti
niti se smije pominjati
Post Reply