Istočno Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
frngla

#2801 Re: Istočno Sarajevo

Post by frngla »

Vojvode Putnika, Spasovdanska, Kasindolskog bataljona, Ravnogorska, Otadžbinska, Svetosavska, Gavrila Principa, Đenerala Draže Mihailovića

:-)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2802 Re: Istočno Sarajevo

Post by Truba »

to vam je autokefalnost pravoslavaca a smetao vam je stepinac :D
agent_zero

#2803 Re: Istočno Sarajevo

Post by agent_zero »

frngla wrote:Vojvode Putnika, Spasovdanska, Kasindolskog bataljona, Ravnogorska, Otadžbinska, Svetosavska, Gavrila Principa, Đenerala Draže Mihailovića

A kod nas eto nešto puno bolji nazivi? :D Trebamo i u svoje dvorište pogledati, a ne samo tuđe.
Tomahawk11
Globalni moderator

#2804 Re: Istočno Sarajevo

Post by Tomahawk11 »

agent_zero wrote:
frngla wrote:Vojvode Putnika, Spasovdanska, Kasindolskog bataljona, Ravnogorska, Otadžbinska, Svetosavska, Gavrila Principa, Đenerala Draže Mihailovića

A kod nas eto nešto puno bolji nazivi? :D Trebamo i u svoje dvorište pogledati, a ne samo tuđe.
Hajde realno, koliko imaš naziva ulica koje su u rangu sa Ravnogorskom ili ovom Đenerala?!
Truba

#2805 Re: Istočno Sarajevo

Post by Truba »

klasična zamka i spin usporedbe tri naroda tri vjere u BiH

nema... jer nisu imali autohtoni ekvivalent tog pokreta

vojvoda putnik je bio bulevar meše selimovića danas
a garant i gavrila principa
ako se izbaci četništvo i svetosavlje ostaje čisto srpstvo koje smo imali za vrijeme juze
Tomahawk11
Globalni moderator

#2806 Re: Istočno Sarajevo

Post by Tomahawk11 »

Pa, ako se izbaci, ali se ne izbacuje, nego se ponosno ubacuje gdje god može.
Nisam za guranje prsta nikom u oko. Nisu to nikakvi spinovi nego pokazivanje ''ovo je moje, radiću šta hoću, dakle popišaću se ako treba po tebi, ima da šutiš''.
Truba

#2807 Re: Istočno Sarajevo

Post by Truba »

meni su paše i age koliko god pomagali caritas i bili humanisti sumnjivi :D
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#2808 Re: Istočno Sarajevo

Post by konektovan »

Black swan wrote:meni su paše i age koliko god pomagali caritas i bili humanisti sumnjivi :D
Vama iz vojkovića je sve sumnjivo.
Haris.ba

#2809 Re: Istočno Sarajevo

Post by Haris.ba »

Prpa.ba wrote:Istocno Sarajevo je interesantno za pratiti cisto zbog pracenja etnicke ekonomije - koja je to razlika u cijeni minimalna a dovoljna da prosjecni sarajlija kupi stan u Hilandarskoj ulici. :-D
Izađeš na balkon da zovneš sina na ručak. Alija, hej Alija, hajde da jedeš....

:D
geralt

#2810 Re: Istočno Sarajevo

Post by geralt »

Tomahawk11 wrote:
agent_zero wrote:

Hajde realno, koliko imaš naziva ulica koje su u rangu sa Ravnogorskom ili ovom Đenerala?!
Realno nema nijedne, ali je velika razlika izmedju njih dvije i ostatka spiska. Siguran sam da prosjecnom stanovniku Lukavice podjednako smetaju Put Mladih Muslimana ili ulica Zelenih beretki koliko i prosjecnom Sarajliji vojvoda Putnik ili Gavrilo Princip.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2811 Re: Istočno Sarajevo

Post by _BataZiv_0809 »

A za razliku od Draze, Putnik i Princip su problematicni zbog?
JThomas

#2812 Re: Istočno Sarajevo

Post by JThomas »

Black swan wrote:klasična zamka i spin usporedbe tri naroda tri vjere u BiH

znači - treba izjednačiti iako nije isto i ekvivalenta nema. kao da je nešto loše nemati ekvivalent četnika i ustaša.

doduše taj rezon jeste sve rasprostranjeniji i na ovoj strani, gdje se nerijetko ne bez zavisti komentarišu recidivi četništva i ustaštva...
konektovan

#2813 Re: Istočno Sarajevo

Post by konektovan »

_BataZiv_0809 wrote:A za razliku od Draze, Putnik i Princip su problematicni zbog?
Ovaj prvi je bio vojvoda, a ovaj drugi nam je svima hebo nanu naninu. :mrgreen:
geralt

#2814 Re: Istočno Sarajevo

Post by geralt »

_BataZiv_0809 wrote:A za razliku od Draze, Putnik i Princip su problematicni zbog?
Meni ni zbog cega, nemoj me pogresno shvatiti. Ljudima danas para usi "vojvoda" zbog asocijacije na cetnistvo, iako to vuce korjene tek od WWII. Vojvoda je bio i Mico Ljubibratic, koji bi se u normalnoj drzavi slavio zajedno sa Husein-kapetanom, i to od istih ljudi.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#2815 Re: Istočno Sarajevo

Post by sabina1 »

Katastrofa.

- Vojvoda Putnik , uzoriti srpski vojvoda koji ni sa Sarajevom ni sa BiH nema ama nikakve veze , da je Vojvode Stepe shvatila bih..ovako to tumacim kao poistovjecivanje proslosti Srba iz Srbije i BiH sto historijski nije tacno.
-Spasovdanska - religiozna , ulica nazvana po znacajnom danu u crkvenom kalendaru , sta briga nevjernike i nepravoslavne za Spasovdan , kao kad bi u Sarajevu postojala sta ja znam..."ramazanska".
-Kasindolskog bataljona - sigurna sam da nije niti jedan partizanski bataljon , dakle mora biti četnički iz ovog ili onog rata....jedina razlika je sto je iz ovog rata "prihvatljivo" samo iz te legalne vizure jer je RS priznat u Dejtonu kao entitet
- Ravnogorska - četničko orgijanje se bestidno nastavilo 10 godina nakon Titove smrti i jednu godinu nakon raspada Jugoslavije. Jeftin i pamfletiran pokusaj revizioniranja istorije i pretvaranja koljaca u "antifasiste".
- Otadzbinska , teoretski nema nikakav prizvuk , prakticno pretezno se u srpskoj ratnoj terminologiji koristi naziv "otazbina" , prakticno - jasno se zna gdje zivis.
-Svetosavska - svaka druga skola u Srbiji i RS-u nosi naziv " Sveti Sava" , znamo svi za znacaj Svetog Save u obrazovnom kontekstu srpskog naroda ali se nikako ne mozemo oteti utisku da se sa Svetim Savom svjesno , planski i namjerno uvaljuje religija u podsvijest kao standard skolskog sistema , nevjernici i nepravoslavni su u startu etiketirani a i oni Srbi kojima to toliko i nije vazno ce indirektno biti uvuceni u religiju
-Gavrila Principa , za Srbe je bio borac protiv okupatora i tiranije a posto su Srbi konstitutovan narod imaju puno pravo da imaju i nacionalne simbole i idole. Po meni je velika greska sto Gavrilo Princip nije simbol pobune svih naroda Bosne i Hercegovine.
- Draze Mihajlovica , komandanta fasisticko-koljacke-izdajnicke vojske se odrekao i sam Kralj Petar u izbjeglistvu tako da je ovaj pokusaj jadne rehabilitiacije nemocan jer Drazu ne moze oprati sva Srbija i svi Srbi.

Sve ove ulice uz Principov izuzetak su jasne - Republika Srpska je entitet koji bastini fasisticko-cetnicku tradiciju i vojsku uz iskljucivo pravoslavni religiozno-skolski identitet sto na veliku zalost nije zabranjeno ali nikada nece biti prihvatljivo , u skladu sa idejama i djelima Karadzica i Mladica.
Fasizam !!!

Nikada nisam mislila da cu bilo kome brojati krvna zrnca a posebno ne partizanima ali je sramota da u sarajevskom polju gradovima Istocno Sarajevo (i Sarajevo) nema mjesta Radojki Lakic , Brani Surbatu , Borisi Kovacevicu , Fuadu Midzicu i ostalim..
konektovan

#2816 Re: Istočno Sarajevo

Post by konektovan »

Bravo Sabina, mada se i na drugoj strani ima sta prigovoriti na polju , davanja imena ulicama, koji drugim narodima mozda i nisu prihvatljiva.
Haris.ba

#2817 Re: Istočno Sarajevo

Post by Haris.ba »

Samo sto ovamo ima ljudi koji ce pa i otvoreno kritikovati slucaj skole i ulice po Mustafi B.

Haj ga tamo nadji ko ce reci da smeta Drazina ulica.
konektovan

#2818 Re: Istočno Sarajevo

Post by konektovan »

Haris.ba wrote:Samo sto ovamo ima ljudi koji ce pa i otvoreno kritikovati slucaj skole i ulice po Mustafi B.

Haj ga tamo nadji ko ce reci da smeta Drazina ulica.
I to je istina,....
Truba

#2819 Re: Istočno Sarajevo

Post by Truba »

JThomas wrote:
Black swan wrote:klasična zamka i spin usporedbe tri naroda tri vjere u BiH

znači - treba izjednačiti iako nije isto i ekvivalenta nema. kao da je nešto loše nemati ekvivalent četnika i ustaša.

doduše taj rezon jeste sve rasprostranjeniji i na ovoj strani, gdje se nerijetko ne bez zavisti komentarišu recidivi četništva i ustaštva...
nije to tako...

srbi recimo nemaju paše i age :D

ajmo poništiti te adrese iz RS-a o ravnogorcima

sljedeće na red dolazi humanitarni rad paša i agi :D

uspoređujemo mjere om i milimetar kiše po metru :D

boli me đon za sve tri strane
samo govorim da se ne može uspoređivati

ulice se ne bi trebale tako zvati i to je to

ja govorim o usporedbi
Truba

#2820 Re: Istočno Sarajevo

Post by Truba »

konektovan wrote:
Black swan wrote:meni su paše i age koliko god pomagali caritas i bili humanisti sumnjivi :D
Vama iz vojkovića je sve sumnjivo.
paša nedo Bog da sam odatle, nema čudnijih ljudi i većih muljatora od autohtonih srba okolice sarajeva o tome sam pisao vć možda na ovoj temi

inače

tamo su banditi iz stočne stanice ukrali 2 bivola 1942.
:lol: čito sam izvješća

kasnije u povijesti zapisano

veličanstven partizanski napad na ustašku stanicu ( u 100% srpskom selu :? :? :? )
velike žrtve okupatora i njihovih suradnika

kako poslije ikome vjerovati...
Tomahawk11
Globalni moderator

#2821 Re: Istočno Sarajevo

Post by Tomahawk11 »

Pa ko krade auta iz Sarajeva nego Istočni i Paljani.
konektovan

#2822 Re: Istočno Sarajevo

Post by konektovan »

Tomahawk11 wrote:Pa ko krade auta iz Sarajeva nego Istočni i Paljani.
99% auta iz kantona ukradu.
Truba

#2823 Re: Istočno Sarajevo

Post by Truba »

eno mosta s malte tojest čvile
geralt

#2824 Re: Istočno Sarajevo

Post by geralt »

sabina1 wrote:

Katastrofa.

- Vojvoda Putnik , uzoriti srpski vojvoda koji ni sa Sarajevom ni sa BiH nema ama nikakve veze , da je Vojvode Stepe shvatila bih..ovako to tumacim kao poistovjecivanje proslosti Srba iz Srbije i BiH sto historijski nije tacno.
-Spasovdanska - religiozna , ulica nazvana po znacajnom danu u crkvenom kalendaru , sta briga nevjernike i nepravoslavne za Spasovdan , kao kad bi u Sarajevu postojala sta ja znam..."ramazanska".
-Kasindolskog bataljona - sigurna sam da nije niti jedan partizanski bataljon , dakle mora biti četnički iz ovog ili onog rata....jedina razlika je sto je iz ovog rata "prihvatljivo" samo iz te legalne vizure jer je RS priznat u Dejtonu kao entitet
- Ravnogorska - četničko orgijanje se bestidno nastavilo 10 godina nakon Titove smrti i jednu godinu nakon raspada Jugoslavije. Jeftin i pamfletiran pokusaj revizioniranja istorije i pretvaranja koljaca u "antifasiste".
- Otadzbinska , teoretski nema nikakav prizvuk , prakticno pretezno se u srpskoj ratnoj terminologiji koristi naziv "otazbina" , prakticno - jasno se zna gdje zivis.
-Svetosavska - svaka druga skola u Srbiji i RS-u nosi naziv " Sveti Sava" , znamo svi za znacaj Svetog Save u obrazovnom kontekstu srpskog naroda ali se nikako ne mozemo oteti utisku da se sa Svetim Savom svjesno , planski i namjerno uvaljuje religija u podsvijest kao standard skolskog sistema , nevjernici i nepravoslavni su u startu etiketirani a i oni Srbi kojima to toliko i nije vazno ce indirektno biti uvuceni u religiju
-Gavrila Principa , za Srbe je bio borac protiv okupatora i tiranije a posto su Srbi konstitutovan narod imaju puno pravo da imaju i nacionalne simbole i idole. Po meni je velika greska sto Gavrilo Princip nije simbol pobune svih naroda Bosne i Hercegovine.
- Draze Mihajlovica , komandanta fasisticko-koljacke-izdajnicke vojske se odrekao i sam Kralj Petar u izbjeglistvu tako da je ovaj pokusaj jadne rehabilitiacije nemocan jer Drazu ne moze oprati sva Srbija i svi Srbi.

Sve ove ulice uz Principov izuzetak su jasne - Republika Srpska je entitet koji bastini fasisticko-cetnicku tradiciju i vojsku uz iskljucivo pravoslavni religiozno-skolski identitet sto na veliku zalost nije zabranjeno ali nikada nece biti prihvatljivo , u skladu sa idejama i djelima Karadzica i Mladica.
Fasizam !!!

Nikada nisam mislila da cu bilo kome brojati krvna zrnca a posebno ne partizanima ali je sramota da u sarajevskom polju gradovima Istocno Sarajevo (i Sarajevo) nema mjesta Radojki Lakic , Brani Surbatu , Borisi Kovacevicu , Fuadu Midzicu i ostalim..
Sve se slazem s tobom, ali kriteriji koje koristis za Putnika i Savu bi eliminisali i dobar broj ulica kod nas u Sarajevu (Radiceva, Reisa Dzemaludina Causevica, Reisa Fehima Spahe, Rudjera Boskovica, Mustajbega Lickog, Josipa Stadlera, Gazi Hasan Pase...). Sem toga, eno ti u Sokolovic koloniji ulice SS-ovca Huseina Djoze.
Truba

#2825 Re: Istočno Sarajevo

Post by Truba »

ja sam na topiku o kladnju postavio ime lika avdage koji je zvao poglavicu pavelića 1944. u kladanj ako se osjeća nesigurno u zagrebu :D
nula replika... i opet ima ulicu :D u kladnju :mrgreen:

možda previše dobro znamo četničke falange a premalo svoje :D doduše ovaj u kladnju je samo branio svoje :D nije prelazio drinu
Post Reply