Istočno Sarajevo
-
frngla
#2801 Re: Istočno Sarajevo
Vojvode Putnika, Spasovdanska, Kasindolskog bataljona, Ravnogorska, Otadžbinska, Svetosavska, Gavrila Principa, Đenerala Draže Mihailovića

- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2802 Re: Istočno Sarajevo
to vam je autokefalnost pravoslavaca a smetao vam je stepinac 
- agent_zero
#2803 Re: Istočno Sarajevo
A kod nas eto nešto puno bolji nazivi?frngla wrote:Vojvode Putnika, Spasovdanska, Kasindolskog bataljona, Ravnogorska, Otadžbinska, Svetosavska, Gavrila Principa, Đenerala Draže Mihailovića
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#2804 Re: Istočno Sarajevo
Hajde realno, koliko imaš naziva ulica koje su u rangu sa Ravnogorskom ili ovom Đenerala?!agent_zero wrote:A kod nas eto nešto puno bolji nazivi?frngla wrote:Vojvode Putnika, Spasovdanska, Kasindolskog bataljona, Ravnogorska, Otadžbinska, Svetosavska, Gavrila Principa, Đenerala Draže Mihailovića
Trebamo i u svoje dvorište pogledati, a ne samo tuđe.
- Truba
#2805 Re: Istočno Sarajevo
klasična zamka i spin usporedbe tri naroda tri vjere u BiH
nema... jer nisu imali autohtoni ekvivalent tog pokreta
vojvoda putnik je bio bulevar meše selimovića danas
a garant i gavrila principa
ako se izbaci četništvo i svetosavlje ostaje čisto srpstvo koje smo imali za vrijeme juze
vojvoda putnik je bio bulevar meše selimovića danas
a garant i gavrila principa
ako se izbaci četništvo i svetosavlje ostaje čisto srpstvo koje smo imali za vrijeme juze
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#2806 Re: Istočno Sarajevo
Pa, ako se izbaci, ali se ne izbacuje, nego se ponosno ubacuje gdje god može.
Nisam za guranje prsta nikom u oko. Nisu to nikakvi spinovi nego pokazivanje ''ovo je moje, radiću šta hoću, dakle popišaću se ako treba po tebi, ima da šutiš''.
Nisam za guranje prsta nikom u oko. Nisu to nikakvi spinovi nego pokazivanje ''ovo je moje, radiću šta hoću, dakle popišaću se ako treba po tebi, ima da šutiš''.
- Truba
#2807 Re: Istočno Sarajevo
meni su paše i age koliko god pomagali caritas i bili humanisti sumnjivi 
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#2808 Re: Istočno Sarajevo
Vama iz vojkovića je sve sumnjivo.Black swan wrote:meni su paše i age koliko god pomagali caritas i bili humanisti sumnjivi
- Haris.ba
#2809 Re: Istočno Sarajevo
Izađeš na balkon da zovneš sina na ručak. Alija, hej Alija, hajde da jedeš....Prpa.ba wrote:Istocno Sarajevo je interesantno za pratiti cisto zbog pracenja etnicke ekonomije - koja je to razlika u cijeni minimalna a dovoljna da prosjecni sarajlija kupi stan u Hilandarskoj ulici.
- geralt
#2810 Re: Istočno Sarajevo
Realno nema nijedne, ali je velika razlika izmedju njih dvije i ostatka spiska. Siguran sam da prosjecnom stanovniku Lukavice podjednako smetaju Put Mladih Muslimana ili ulica Zelenih beretki koliko i prosjecnom Sarajliji vojvoda Putnik ili Gavrilo Princip.Tomahawk11 wrote:Hajde realno, koliko imaš naziva ulica koje su u rangu sa Ravnogorskom ili ovom Đenerala?!agent_zero wrote:A kod nas eto nešto puno bolji nazivi?frngla wrote:Vojvode Putnika, Spasovdanska, Kasindolskog bataljona, Ravnogorska, Otadžbinska, Svetosavska, Gavrila Principa, Đenerala Draže Mihailovića
Trebamo i u svoje dvorište pogledati, a ne samo tuđe.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#2811 Re: Istočno Sarajevo
A za razliku od Draze, Putnik i Princip su problematicni zbog?
- JThomas
#2812 Re: Istočno Sarajevo
znači - treba izjednačiti iako nije isto i ekvivalenta nema. kao da je nešto loše nemati ekvivalent četnika i ustaša.Black swan wrote:klasična zamka i spin usporedbe tri naroda tri vjere u BiH
doduše taj rezon jeste sve rasprostranjeniji i na ovoj strani, gdje se nerijetko ne bez zavisti komentarišu recidivi četništva i ustaštva...
- konektovan
#2813 Re: Istočno Sarajevo
Ovaj prvi je bio vojvoda, a ovaj drugi nam je svima hebo nanu naninu._BataZiv_0809 wrote:A za razliku od Draze, Putnik i Princip su problematicni zbog?
- geralt
#2814 Re: Istočno Sarajevo
Meni ni zbog cega, nemoj me pogresno shvatiti. Ljudima danas para usi "vojvoda" zbog asocijacije na cetnistvo, iako to vuce korjene tek od WWII. Vojvoda je bio i Mico Ljubibratic, koji bi se u normalnoj drzavi slavio zajedno sa Husein-kapetanom, i to od istih ljudi._BataZiv_0809 wrote:A za razliku od Draze, Putnik i Princip su problematicni zbog?
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#2815 Re: Istočno Sarajevo
Katastrofa.frngla wrote:Vojvode Putnika, Spasovdanska, Kasindolskog bataljona, Ravnogorska, Otadžbinska, Svetosavska, Gavrila Principa, Đenerala Draže Mihailovića
- Vojvoda Putnik , uzoriti srpski vojvoda koji ni sa Sarajevom ni sa BiH nema ama nikakve veze , da je Vojvode Stepe shvatila bih..ovako to tumacim kao poistovjecivanje proslosti Srba iz Srbije i BiH sto historijski nije tacno.
-Spasovdanska - religiozna , ulica nazvana po znacajnom danu u crkvenom kalendaru , sta briga nevjernike i nepravoslavne za Spasovdan , kao kad bi u Sarajevu postojala sta ja znam..."ramazanska".
-Kasindolskog bataljona - sigurna sam da nije niti jedan partizanski bataljon , dakle mora biti četnički iz ovog ili onog rata....jedina razlika je sto je iz ovog rata "prihvatljivo" samo iz te legalne vizure jer je RS priznat u Dejtonu kao entitet
- Ravnogorska - četničko orgijanje se bestidno nastavilo 10 godina nakon Titove smrti i jednu godinu nakon raspada Jugoslavije. Jeftin i pamfletiran pokusaj revizioniranja istorije i pretvaranja koljaca u "antifasiste".
- Otadzbinska , teoretski nema nikakav prizvuk , prakticno pretezno se u srpskoj ratnoj terminologiji koristi naziv "otazbina" , prakticno - jasno se zna gdje zivis.
-Svetosavska - svaka druga skola u Srbiji i RS-u nosi naziv " Sveti Sava" , znamo svi za znacaj Svetog Save u obrazovnom kontekstu srpskog naroda ali se nikako ne mozemo oteti utisku da se sa Svetim Savom svjesno , planski i namjerno uvaljuje religija u podsvijest kao standard skolskog sistema , nevjernici i nepravoslavni su u startu etiketirani a i oni Srbi kojima to toliko i nije vazno ce indirektno biti uvuceni u religiju
-Gavrila Principa , za Srbe je bio borac protiv okupatora i tiranije a posto su Srbi konstitutovan narod imaju puno pravo da imaju i nacionalne simbole i idole. Po meni je velika greska sto Gavrilo Princip nije simbol pobune svih naroda Bosne i Hercegovine.
- Draze Mihajlovica , komandanta fasisticko-koljacke-izdajnicke vojske se odrekao i sam Kralj Petar u izbjeglistvu tako da je ovaj pokusaj jadne rehabilitiacije nemocan jer Drazu ne moze oprati sva Srbija i svi Srbi.
Sve ove ulice uz Principov izuzetak su jasne - Republika Srpska je entitet koji bastini fasisticko-cetnicku tradiciju i vojsku uz iskljucivo pravoslavni religiozno-skolski identitet sto na veliku zalost nije zabranjeno ali nikada nece biti prihvatljivo , u skladu sa idejama i djelima Karadzica i Mladica.
Fasizam !!!
Nikada nisam mislila da cu bilo kome brojati krvna zrnca a posebno ne partizanima ali je sramota da u sarajevskom polju gradovima Istocno Sarajevo (i Sarajevo) nema mjesta Radojki Lakic , Brani Surbatu , Borisi Kovacevicu , Fuadu Midzicu i ostalim..
- konektovan
#2816 Re: Istočno Sarajevo
Bravo Sabina, mada se i na drugoj strani ima sta prigovoriti na polju , davanja imena ulicama, koji drugim narodima mozda i nisu prihvatljiva.
- Haris.ba
#2817 Re: Istočno Sarajevo
Samo sto ovamo ima ljudi koji ce pa i otvoreno kritikovati slucaj skole i ulice po Mustafi B.
Haj ga tamo nadji ko ce reci da smeta Drazina ulica.
- konektovan
#2818 Re: Istočno Sarajevo
I to je istina,....Haris.ba wrote:Samo sto ovamo ima ljudi koji ce pa i otvoreno kritikovati slucaj skole i ulice po Mustafi B.
- Truba
#2819 Re: Istočno Sarajevo
nije to tako...JThomas wrote:znači - treba izjednačiti iako nije isto i ekvivalenta nema. kao da je nešto loše nemati ekvivalent četnika i ustaša.Black swan wrote:klasična zamka i spin usporedbe tri naroda tri vjere u BiH
doduše taj rezon jeste sve rasprostranjeniji i na ovoj strani, gdje se nerijetko ne bez zavisti komentarišu recidivi četništva i ustaštva...
srbi recimo nemaju paše i age
ajmo poništiti te adrese iz RS-a o ravnogorcima
sljedeće na red dolazi humanitarni rad paša i agi
uspoređujemo mjere om i milimetar kiše po metru
boli me đon za sve tri strane
samo govorim da se ne može uspoređivati
ulice se ne bi trebale tako zvati i to je to
ja govorim o usporedbi
- Truba
#2820 Re: Istočno Sarajevo
paša nedo Bog da sam odatle, nema čudnijih ljudi i većih muljatora od autohtonih srba okolice sarajeva o tome sam pisao vć možda na ovoj temikonektovan wrote:Vama iz vojkovića je sve sumnjivo.Black swan wrote:meni su paše i age koliko god pomagali caritas i bili humanisti sumnjivi
inače
tamo su banditi iz stočne stanice ukrali 2 bivola 1942.
kasnije u povijesti zapisano
veličanstven partizanski napad na ustašku stanicu ( u 100% srpskom selu
velike žrtve okupatora i njihovih suradnika
kako poslije ikome vjerovati...
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#2821 Re: Istočno Sarajevo
Pa ko krade auta iz Sarajeva nego Istočni i Paljani.
- konektovan
#2822 Re: Istočno Sarajevo
99% auta iz kantona ukradu.Tomahawk11 wrote:Pa ko krade auta iz Sarajeva nego Istočni i Paljani.
- Truba
#2823 Re: Istočno Sarajevo
eno mosta s malte tojest čvile
- geralt
#2824 Re: Istočno Sarajevo
Sve se slazem s tobom, ali kriteriji koje koristis za Putnika i Savu bi eliminisali i dobar broj ulica kod nas u Sarajevu (Radiceva, Reisa Dzemaludina Causevica, Reisa Fehima Spahe, Rudjera Boskovica, Mustajbega Lickog, Josipa Stadlera, Gazi Hasan Pase...). Sem toga, eno ti u Sokolovic koloniji ulice SS-ovca Huseina Djoze.sabina1 wrote:Katastrofa.frngla wrote:Vojvode Putnika, Spasovdanska, Kasindolskog bataljona, Ravnogorska, Otadžbinska, Svetosavska, Gavrila Principa, Đenerala Draže Mihailovića
- Vojvoda Putnik , uzoriti srpski vojvoda koji ni sa Sarajevom ni sa BiH nema ama nikakve veze , da je Vojvode Stepe shvatila bih..ovako to tumacim kao poistovjecivanje proslosti Srba iz Srbije i BiH sto historijski nije tacno.
-Spasovdanska - religiozna , ulica nazvana po znacajnom danu u crkvenom kalendaru , sta briga nevjernike i nepravoslavne za Spasovdan , kao kad bi u Sarajevu postojala sta ja znam..."ramazanska".
-Kasindolskog bataljona - sigurna sam da nije niti jedan partizanski bataljon , dakle mora biti četnički iz ovog ili onog rata....jedina razlika je sto je iz ovog rata "prihvatljivo" samo iz te legalne vizure jer je RS priznat u Dejtonu kao entitet
- Ravnogorska - četničko orgijanje se bestidno nastavilo 10 godina nakon Titove smrti i jednu godinu nakon raspada Jugoslavije. Jeftin i pamfletiran pokusaj revizioniranja istorije i pretvaranja koljaca u "antifasiste".
- Otadzbinska , teoretski nema nikakav prizvuk , prakticno pretezno se u srpskoj ratnoj terminologiji koristi naziv "otazbina" , prakticno - jasno se zna gdje zivis.
-Svetosavska - svaka druga skola u Srbiji i RS-u nosi naziv " Sveti Sava" , znamo svi za znacaj Svetog Save u obrazovnom kontekstu srpskog naroda ali se nikako ne mozemo oteti utisku da se sa Svetim Savom svjesno , planski i namjerno uvaljuje religija u podsvijest kao standard skolskog sistema , nevjernici i nepravoslavni su u startu etiketirani a i oni Srbi kojima to toliko i nije vazno ce indirektno biti uvuceni u religiju
-Gavrila Principa , za Srbe je bio borac protiv okupatora i tiranije a posto su Srbi konstitutovan narod imaju puno pravo da imaju i nacionalne simbole i idole. Po meni je velika greska sto Gavrilo Princip nije simbol pobune svih naroda Bosne i Hercegovine.
- Draze Mihajlovica , komandanta fasisticko-koljacke-izdajnicke vojske se odrekao i sam Kralj Petar u izbjeglistvu tako da je ovaj pokusaj jadne rehabilitiacije nemocan jer Drazu ne moze oprati sva Srbija i svi Srbi.
Sve ove ulice uz Principov izuzetak su jasne - Republika Srpska je entitet koji bastini fasisticko-cetnicku tradiciju i vojsku uz iskljucivo pravoslavni religiozno-skolski identitet sto na veliku zalost nije zabranjeno ali nikada nece biti prihvatljivo , u skladu sa idejama i djelima Karadzica i Mladica.
Fasizam !!!
Nikada nisam mislila da cu bilo kome brojati krvna zrnca a posebno ne partizanima ali je sramota da u sarajevskom polju gradovima Istocno Sarajevo (i Sarajevo) nema mjesta Radojki Lakic , Brani Surbatu , Borisi Kovacevicu , Fuadu Midzicu i ostalim..
- Truba
#2825 Re: Istočno Sarajevo
ja sam na topiku o kladnju postavio ime lika avdage koji je zvao poglavicu pavelića 1944. u kladanj ako se osjeća nesigurno u zagrebu 
nula replika... i opet ima ulicu
u kladnju
možda previše dobro znamo četničke falange a premalo svoje
doduše ovaj u kladnju je samo branio svoje
nije prelazio drinu
nula replika... i opet ima ulicu
možda previše dobro znamo četničke falange a premalo svoje