Stednja je jos jedna ubleha kojom se bombarduje polupismeni narod, preko 90% tog novca pripada lopovima. Nedavno je bila studija u Hrvatskoj o famoznoj stednji i kad su izanalizirali visinu pojedinacne stednje, ispalo je da oko 95% stednje drze ljudi koji imaju velike iznose na racunima. Naravno, jako mali broj ljudi. Ostatak je ta stednja obicnih gradjana, neko milju neko 10 nego 20 kako ko.
E sad, vjerovatno je sljedeca ubleha da te visoke iznose na bankama, drze posteni radisni bogati gradjani. Al u kurcu.
Ustedim od svake plate, jer sam stedljiv, vecina koje znam ne stede nisu stedljivi trose koliko imaju pa se stice dojam da imaju. A zapravo nemaju, jer neki trose i vise nego sto imaju, kako? pa to su umjetnosti kredita i slicno. Kamara njih dize kredit da pokrije prethodni, dizu kredit za ljetovanje, za stan ovo ono, "bice nesto" i onda zive ko duznicki robovi. Takav sistem traje do jednom, kad te banke zakolju.
Ovdje masa ljudi zivi na taj nacin, svi oni sto ne placaju racune kontaju "ma nece ko ce mi naplatiti sudovi pretrpani, bice nesto smislicemo ako dodje do problema".
Tako i ovi kreditasi, svi se uzdaju u "ma nece mene". Zapravo su u najvecem belaju jer kod banaka nema bice, sacekaj, strpljenje sabura. Ida naplata ovako ili onako.
Ali dok moze, vrti se. Iako, bar ovi sto ih ja znam, mogu zivjeti solidno i bez kredita. Ali treba se pokazivati, zivi se za raju, drustvene mreze, treba uslikat Istanbul rucak u Veneciji i kafu u Splitu.
Inace, na temu cijena, da nas deru prevashodno trgovacki karteli, jasno na par primjera. Ovo su cijene u marketu u Kalesiji
u Sarajevu ove maramice, sto su sad hit, ne idu ispod 5 km. Najjeftinije sam nasao u Hosi 4,95. Kod Djurica su skoro 6.
Cijenu pileceg filea u Sarajevu znamo.
Kako moze u Kalesiji, a ne moze u Sarajevu. Druga drzava nisu.