Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Rugafet

#27751 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

Didier wrote: 16/08/2025 13:14
Rugafet wrote: 16/08/2025 04:57 Zemljače, radim, mlatim pare ko nezdrav, svi oko mene su fini, nasmijani i ljubazni. Niko me ne pita čiji sam, šta sam, ko mi je djed i sl. Tako da puca mi qrac ko je i kako se zove predsjednik. Kontas?
I ja sve to isto radim u mojoj Bosni.

Mlatim pare, svi oko mene su fini, nasmijani i ljubazni. Niko me ne pita čiji sam, šta sam, ko mi je djed i sl. Može se doduše iz imena skontati, mada siguran sam može i tebi, jer teško da se zoveš Aleksandar Hemon, nego si vjerovatno Mujaga Mujagić, ili nešto slično.

Uz to odem kod mame na kafu kad god hoću jer je pet minuta od mene, ostavim jedno dijete, a kod punice drugo ako želim izaći sa ženom, punac kao rezervna opcija je 10 minuta udaljen. Sestre žive u centru, i pet minuta od njih izdajem dva stana turistima, koji su takođe fini, nasmijani i ljubazni. Kad ne mogu stići, jedna od njih mi sve uradi. Ja njima nešto drugo ili treće, kad god zatreba, braco je tu.

Prijatelji iz osnovne i srednje škole su svuda oko mene, sinoć hodam gradom do 4, i samo se pozdravljam, viđam neke drage face iz tinejdžerskog doba.

Gledam sjajne filmove, slušam super bendove nakon toga, uživam u tropskim noćima.

Naredne nedjelje na Grbavicu gledati Želju.

Kad sve završi, odoh malo do Lovišta na ronjenje. Inače bih do Grčke, ali nemam toliko vremena, uskoro će škola.

U školi roditelji djece slični ljudi kao ja, nema Turaka, Marokanaca, Meksikanaca, crnaca, bijelog smeća i sličnog ološa (sad mi slobodno recite da sam rasista, boli me đon, jer zna se na šta mislim, ne mislim na obrazovane ljude, nego na trash).

Ti to u Americi ništa nemaš. Tebi je vrhunac bazen s Meksikancima. Jebo te javni bazen, kao nekad Bentbaša gdje su cigani dolazili da se okupaju jednom mjesečno.

Jbg, nismo isti, i ne treba da budemo, ti si sretan tamo, i ti pripadaš Trampistanu.
Sarajevo? :lol:
Rugafet

#27752 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

komsinica_s_drugog wrote: 16/08/2025 08:36
Rugafet wrote: 15/08/2025 17:51 Hehe aj reko malo da vidim vijesti, sta “ima novo” u domovini mi. Dodik, otcjepljenje, referendurmi, zveckanje oružjem, prijetnje…30 godina nakon rata. Super. I još me neko pita zašto si otišao :lol:
Da dodam i u okruženju je veselo koliko vidim. Bas onako jedna fina slika regiona
Da.
Uzivam u godisnjem, svaki dan drugi grad, drugo mjesto, milina. Dodjem kuci, otvorim klix, u BiH katastrofa. Dodik, rat, hoce - nece.

Sjetim se prosle godine proljeca i straha, i kako sam prvi put nakon mame u ratu, spremila jednu torbu s osnovnim stvarima, pasosima i parama i kako smo muz i ja razradili taktiku kuda pobjeci ako se desi zlo ( kuca nam je u RS-u) grca u stomaku, nespavanja nocima i neizrecivog straha.
Moja djeca da to nikad ne iskuse ja sam svoje odradila.
Ma daj bježi. 30 godina nakon rata pogledaš dnevnik ko da je 96 ta. Najpametniji smo, niko drugi pojma nema o životu, a gledaj nas, apsolutno zadnji u svemu ali neee sa USA se poredimo :lol:
zubi

#27753 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by zubi »

vernes81 wrote: 16/08/2025 14:45 Nigdje nema sretniji i bogatiji ljudi na planeti kao na ovoj temi :D
H
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#27754 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Velkoski »

Ozimician wrote: 15/08/2025 19:21 Brate, zivis u drzavi u kojoj je Trump predsjednik...

Nego gdje nam je Kiwi, ova vijest mi zapela za oko na Reutersu:

https://www.reuters.com/world/asia-paci ... 025-08-15/

zanimljiv thread za čitati, k'o da čitam Balkance
Rugafet

#27755 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

zubi wrote: 16/08/2025 17:41
vernes81 wrote: 16/08/2025 14:45 Nigdje nema sretniji i bogatiji ljudi na planeti kao na ovoj temi :D
H
h
ElRe

#27756 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ElRe »

Image

@ZoomZoomKiwi
Digla_da_kreci

#27757 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Digla_da_kreci »

Rugafet wrote: 16/08/2025 18:31
Rugi, jesi li se provoz'o u Waymo? :autic:
belfy

#27758 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

Rugafet wrote: 16/08/2025 04:57 Zemljače, radim, mlatim pare ko nezdrav, svi oko mene su fini, nasmijani i ljubazni. Niko me ne pita čiji sam, šta sam, ko mi je djed i sl. Tako da puca mi qrac ko je i kako se zove predsjednik. Kontas?

Mlatim pare, svi oko mene su fini, nasmijani i ljubazni. Niko me ne pita čiji sam, šta sam, ko mi je djed i sl. Može se doduše iz imena skontati, mada siguran sam može i tebi, jer teško da se zoveš Aleksandar Hemon, nego si vjerovatno Mujaga Mujagić, ili nešto slično.

Uz to odem kod mame na kafu kad god hoću jer je pet minuta od mene, ostavim jedno dijete, a kod punice drugo ako želim izaći sa ženom, punac kao rezervna opcija je 10 minuta udaljen. Sestre žive u centru, i pet minuta od njih izdajem dva stana turistima, koji su takođe fini, nasmijani i ljubazni. Kad ne mogu stići, jedna od njih mi sve uradi. Ja njima nešto drugo ili treće, kad god zatreba, braco je tu.

Prijatelji iz osnovne i srednje škole su svuda oko mene, sinoć hodam gradom do 4, i samo se pozdravljam, viđam neke drage face iz tinejdžerskog doba.

Gledam sjajne filmove, slušam super bendove nakon toga, uživam u tropskim noćima.

Kad sve završi, odoh malo do Lovišta na ronjenje. Inače bih do Grčke, ali nemam toliko vremena, uskoro će škola.

U školi roditelji djece slični ljudi kao ja, nema Turaka, Marokanaca, Meksikanaca, crnaca, bijelog smeća i sličnog ološa (sad mi slobodno recite da sam rasista, boli me đon, jer zna se na šta mislim, ne mislim na obrazovane ljude, nego na trash).

Ti to u Americi ništa nemaš. Tebi je vrhunac bazen s Meksikancima. Jebo te javni bazen, kao nekad Bentbaša gdje su cigani dolazili da se okupaju jednom mjesečno.

Jbg, nismo isti, i ne treba da budemo, ti si sretan tamo, i ti pripadaš Trampistanu.
cek malo... to hoces da kazes da se u Bosni moze zivjeti dobro kad si dobrostojeci (da ne kazem bogat)? seres... e da mi je neko ovo prije rekao...

ako se dobro sjecam ti si govorio kako si sve te pare zaradio u Sarajevu, a da nisi ni strani jezik morao pricati. jel ono bi tako?
Rugafet

#27759 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

Digla_da_kreci wrote: 16/08/2025 18:43
Hehe moram priznat da ne kontam
Digla_da_kreci

#27760 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Digla_da_kreci »

Rugafet wrote: 16/08/2025 20:06
Digla_da_kreci wrote: 16/08/2025 18:43
Hehe moram priznat da ne kontam
Auto bez vozaca
Self driving cars
Waymo se zove kompanija, saradjuju sa Uberom.
Nedavno sam dolazila u tvoj grad i u centru narucimo voznju da se provozamo, ali nismo imali srece 😔 kao treba odabrati uberX ili Green, i opet nam doslo regularno vozilo sa vozacem.
Oh well, vise srece drugi put.
Uglavnom, tek nekoliko usa gradova ima to uvedeno a ti zivis u jednom od njih my friend. Isprobaj kad budes u prilici 😁
Rugafet

#27761 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

aaaaa to :lol: E nisam. Čuo sam da ima al nisam imao priliku.
A ti si u USA? Nisam to znao
stubrijez

#27762 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

jeza u ledja wrote: 13/08/2025 15:03
512MB wrote: 13/08/2025 14:55
jeza u ledja wrote: 13/08/2025 14:45

Ja sam juce pogledao i evo opet sad na pet drugih mjesta gledam - porez na dohodak je mnogo veci u Austriji nego tih tvojih 34%. Na 100k eura je 50%, ne 34% kao sto si ti stavio. Je li ja nesto pogresno shvatam ovo sto guglam ili si ti stavio netacan podatak?
Ako je tacno da je razlika od preko 15%, to je ogromna cifra svake godine, tj. prakticno cijena godisnje skolarine na javnom univerzitetu.

Drugo, ti si stavio za primjer Californiju, koja ima najveci income tax od svih 50 drzava, dok ga neke drzave uopste nemaju, tipa TX, FL ili WA, itd.
Stvarni neto za vecinu Amerikanaca sa djecom sa tolikom platom je preko 70k, jer si zaboravio povrat novca koji se dobija svake godine.
Nisam ja nista stavio, samo upitao AI da povadi aktuelne podatke.

Naravno u ovih par states gdje nema federalnog poreza je nesto boja situacija, ali opet ni blizu kao u bogatim zemljama Evrope (Austrija, Danska, Svica, Norveska, itd)
Ja sam ukucao "austria income tax" i na svakom mjestu izlazi ista brojka od 50% na 100k eura godisnje. Mislim da ima i wikipedia o tome. A valjda bi ti prvi to trebao znati jer zivis tamo. :-)

Mozda ja fakat nesto tu ne razumijem, pa mi objasni. Kako samo 34k poreza na 100k u tvom postu?

Inace nisam znao da Austrija spada u tu ekipu najbogatijih zemalja Evrope? Mislim da su NOR i SUI stepenica iznad toga. A onda golaze DEN, NED i BEL. Tek je iza negdje mozda AUT.
LUX i Island ne racunam.\
Irsku si zaboravio, cudi me da ne znas... ja nestrucan sam skuzio da je medju top3 zadnjih godina
stubrijez

#27763 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

Rugafet wrote: 16/08/2025 20:37 aaaaa to :lol: E nisam. Čuo sam da ima al nisam imao priliku.
A ti si u USA? Nisam to znao
Eto kafa, rucak... mozda bude sta :)
jeza u ledja

#27764 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

stubrijez wrote: 16/08/2025 20:49
512MB wrote: 13/08/2025 14:55
Nisam ja nista stavio, samo upitao AI da povadi aktuelne podatke.

Naravno u ovih par states gdje nema federalnog poreza je nesto boja situacija, ali opet ni blizu kao u bogatim zemljama Evrope (Austrija, Danska, Svica, Norveska, itd)
Ja sam ukucao "austria income tax" i na svakom mjestu izlazi ista brojka od 50% na 100k eura godisnje. Mislim da ima i wikipedia o tome. A valjda bi ti prvi to trebao znati jer zivis tamo. :-)

Mozda ja fakat nesto tu ne razumijem, pa mi objasni. Kako samo 34k poreza na 100k u tvom postu?

Inace nisam znao da Austrija spada u tu ekipu najbogatijih zemalja Evrope? Mislim da su NOR i SUI stepenica iznad toga. A onda golaze DEN, NED i BEL. Tek je iza negdje mozda AUT.
Irsku si zaboravio, cudi me da ne znas... ja nestrucan sam skuzio da je medju top3 zadnjih godina
Nisam. Brojke za Irsku lazu.

Nek ti objasni kome nije mrsko.
stubrijez

#27765 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

jeza u ledja wrote: 16/08/2025 20:51
stubrijez wrote: 16/08/2025 20:49

Nisam. Brojke za Irsku lazu.

Nek ti objasni kome nije mrsko.
Bas si bezveze lik... razbacujes se deset stranica tudjom statistikom i onda ti mrsko objasnjavat. I mislio sam da si laznjak klasicni.
Rugafet

#27766 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

Joj nemoj brojke više živ bio :lol:
jeza u ledja

#27767 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Iz cista mira frajer trazi razlog da se svadja. :-)
Koja je poenta tvog komentara? Jbt Irska zar je bitno toliko?
Otvori gugl pa potrazi o Irskoj. Brojke ne prikazuju pravo stanje.
stubrijez

#27768 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

Poenta mog komentara je da ubijate temu beskrajnom statistikom, kome se googla neka googla, bezveze lijepite podatke koji su dostupni svima jos uz pogresan komentar... ako nesto tvrdis onda moras biti spreman da ti neko ukaze na pogresan navod ili tumacenje, ocekujes da citamo ovde tvoje enciklopedije koje si prekopourao bey komentara sta li_ nekada je lijepljenje linkova na vanjske poveznice i copy paste sadrzaja rezultiralo treuntnim banom na forumima.
SaraFina

#27770 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

Bas tako. 😘
Etoooo me za dan dva kuci. Mislim U Behaji sam, ali veceras i do utorka u nekim obavezama u Posavini. Idemo iduce sedmice u zivot. Uplaniraj me. 😊
SaraFina

#27771 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

Koji crnjak. Taman de lik doselio. Nema Ni godina.
moimoi

#27772 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Zaboravljate visoke property taxes u ameriKi. U Eu gotovo da nema sanse da ostanes bez krova nad glavom ukoliko imas svoju nekretninu koja je otplacena, a ostanes bez posla npr. Sto se u usa desava. Zar ne? Evropa ima soc zakone za razliku od usa. Mozda za zivota neces zgrnuti D lovu (ako ti se uopste pruzi sansa) ali ces biti osiguran do kraja zivota.
Bilo sta da ti se desi.. neces na ulici zavrsiti.
Ozimician

#27773 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Ovdje na temi jedni govore da je 100k godisnje nikakva plata, dok drugi govore kako je 150k € (za jedan bracni par, dakle dvije godisnje plate) u njemackoj plata milionera i da ih treba maksimalno oporezovati i uskratiti im prava na Elterngeld (sto se desava trenutno) i sve ostale socijalne beneficije.

:run:

Istina je kao i uvijek negdje izmedju...
jeza u ledja

#27774 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

moimoi wrote: 17/08/2025 00:03 Zaboravljate visoke property taxes u ameriKi. U Eu gotovo da nema sanse da ostanes bez krova nad glavom ukoliko imas svoju nekretninu koja je otplacena, a ostanes bez posla npr. Sto se u usa desava. Zar ne? Evropa ima soc zakone za razliku od usa. Mozda za zivota neces zgrnuti D lovu (ako ti se uopste pruzi sansa) ali ces biti osiguran do kraja zivota.
Bilo sta da ti se desi.. neces na ulici zavrsiti.
Uvijek se moze rentati, ha jel, kao sto radi prosjecni Evropljanin. Ako si otplatio nekretninu onda sjedis na stotinama hiljada dolara, ako ne i na milionima. Malo je tesko zamisliti da ne mozes priustiti nekoliko stotina dolara mjesecno za takse.

A i nije ista situacija kao kad dugujes (i ne placas) banci, tj. ne izlijeces tako brzo iz kuce.
konami666

#27775 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

Ozimician wrote: 17/08/2025 01:18 Ovdje na temi jedni govore da je 100k godisnje nikakva plata, dok drugi govore kako je 150k € (za jedan bracni par, dakle dvije godisnje plate) u njemackoj plata milionera i da ih treba maksimalno oporezovati i uskratiti im prava na Elterngeld (sto se desava trenutno) i sve ostale socijalne beneficije.

:run:

Istina je kao i uvijek negdje izmedju...
Znaš kako to ide, sto vise zarađuješ, vise i trošiš. Sto se tiče poreza, ti ljudi koji zaradjuju vise od prosjeka ni krivi ni dužni moraju plaćati veći porez da bi im se spustila primanja na nivo srednje klase dok pravi bogataši ne plaćaju nikakav ili vrlo nizak porez.
Post Reply