Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

tokio25

#27751 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by tokio25 »

semirsar wrote: 30/07/2026 20:16
tokio25 wrote: 30/07/2026 20:13
Spoiler
Show
semirsar wrote: 30/07/2026 20:09

imaju dva prilaza, jedan je od vatrogasaca pa kroz taj prolaz, drugi je iz skenderija ulice... kako se ono zvao taj reon...podgaj cini mi se?
ja znam za ovaj iz skenderija ulice samo pravo
tu sam se okretao pa tako znam gdje je tacno ovo
ako govorimo o istom, zaista dugo nisam bio tu.
Iz skenderije ulice kad udjes, mozes samo desno na stari parking od centra skenderija, lijevo kroz prolaz i pravo ide desna krivina i corak, zavrsetak ulice.
ulica jos gore
znaci bukvalno ispred neodera skrenes desno i ides pravo i ovaj porse ti bude sa lijeve strane
tu se mozes okrenuti i nazad pored nebodera i izadjes ponovo na ulicu gdje ide trola
nikakav parking nema on je prije
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#27752 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by bitanga_sa_otesa »

tokio25 wrote: 30/07/2026 20:18
ulica jos gore
znaci bukvalno ispred neodera skrenes desno i ides pravo i ovaj porse ti bude sa lijeve strane
tu se mozes okrenuti i nazad pored nebodera i izadjes ponovo na ulicu gdje ide trola
imaju tu dva parkinga ,jedan sto se placa i drugi od sc skenderija,za radnike. desno od porsea kad skrenes pored nove zgrade i one barake prodjes prema skenderiji i dokcekaju te 2 rampe.
tokio25

#27753 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by tokio25 »

bitanga_sa_otesa wrote: 30/07/2026 20:27
tokio25 wrote: 30/07/2026 20:18
ulica jos gore
imaju tu dva parkinga ,jedan sto se placa i drugi od sc skenderija,za radnike. desno od porsea kad skrenes pored nove zgrade i one barake prodjes prema skenderiji i dokcekaju te 2 rampe.
e to ne znam nisam se skroz zavlacio gore
samo do ovog udruzenja gdje je porse

ps. vjeroovatno nisam obracao paznju
mozda sam se bas okrenuo gdje je ulaz na taj parking
Last edited by tokio25 on 30/07/2026 20:31, edited 1 time in total.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#27754 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by bitanga_sa_otesa »

tokio25 wrote: 30/07/2026 20:29
ja jesam vise puta,pa se sjecam :thumbup:
semirsar

#27755 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by semirsar »

bitanga_sa_otesa wrote: 30/07/2026 20:30
tokio25 wrote: 30/07/2026 20:29
ja jesam vise puta,pa se sjecam :thumbup:
kad sam radio na prvom sajmu turske privrede u skenderiji... sve je zapocinjalo iz tog udruzenja, kahva bila haman djaba, nemre se na pos'o dok se tujdi ne razbudis :mrgreen:
drug_profi

#27756 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

Logovan wrote: 30/07/2026 13:44 Je li moguće toliki priliv vozila usmjeriti na cestu između Američke ambasade, Tehničke škole, Historijskog i Zemaljskog muzeja!?
Ako nije moguće, onda daj bolju ideju
Bolja ideja je gradski autoput.
Samo nije u skladu sa agendom.
dječak sa šibicama

#27757 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by dječak sa šibicama »

Ako dobro sabirem dva i dva, Prva T je stranci zagrabih suvisna jer bi gradski autoput rijesio priliv vozila istom, odnosno zbog petlje kod Granda su u koorelaciji dvije ceste, pa da se ne bi gradio AP, ne treba ni prvu vec da narod putuje autobusima da se ne pravi guzva.

Bas im je zinula guzica za zemljistem.
Haris.ba

#27758 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Ja jedini problem sa gradskim autoputem imam sto i dalje planiraju da bude tranzitna cesta. Ja bih je doveo do KCUS i to je to.
drug_profi

#27759 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

Haris.ba wrote: 30/07/2026 22:37 Ja jedini problem sa gradskim autoputem imam sto i dalje planiraju da bude tranzitna cesta. Ja bih je doveo do KCUS i to je to.
Stvarno ne želim da se kačim na tvoje psotove da misliš da te nešto progonim ili slično.
Ali brate kakve logike ima ova tvoja ideja... :-)
Haris.ba

#27760 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

drug_profi wrote: 30/07/2026 22:46
Haris.ba wrote: 30/07/2026 22:37 Ja jedini problem sa gradskim autoputem imam sto i dalje planiraju da bude tranzitna cesta. Ja bih je doveo do KCUS i to je to.
Stvarno ne želim da se kačim na tvoje psotove da misliš da te nešto progonim ili slično.
Ne znam sta je nejasno. Nema tunela i izlaza iznad Bentbase.
drug_profi

#27761 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

Haris.ba wrote: 30/07/2026 22:48
drug_profi wrote: 30/07/2026 22:46
Ne znam sta je nejasno. Nema tunela i izlaza iznad Bentbase.
Pa čemu onda služi taj autoput - slijepa ulica?
Da istovari sav saobraćaj pred KCUS?
Poenta gradskog autoputa i jeste brzi tranzit kraj grada i brzi tranzit iz jednog u drugi dio grada.
Haris.ba

#27762 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

drug_profi wrote: 30/07/2026 22:50 Pa čemu onda služi taj autoput - slijepa ulica?
Da istovari sav saobraćaj pred KCUS?
Poenta gradskog autoputa i jeste brzi tranzit kraj grada i brzi tranzit iz jednog u drugi dio grada.
Pa prvo treba da sluzi upravo da mozes brzo da dodjes do kcus.
Poenta ove ceste koja je u gradu treba da bude protocnost kroz grad.
I trebala bi da bude napravljena sa mogucnosti davanja prednosti javnim sluzbama.

Ne, tranzit kroz grad. To se pokazalo na primjeru americkih gradova kao grozno rjesenje. Tranzit kroz Sarajevo se mora izmjestiti sto dalje od Sarajeva.
ibizza

#27763 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by ibizza »

A kako bi rijesili tranzit, ako se iskljuci opcija AP-a?
Haris.ba

#27764 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

ibizza wrote: 30/07/2026 23:54 A kako bi rijesili tranzit, ako se iskljuci opcija AP-a?
Pa napisao sam - tranzit sto dalje od grada.

To isto ko da neko smatra sasvim normalnim da je provucen autoput trasom prve tranverzale, pa dalje na tzv. GA. Umjesto sto je ovako fino obodom Sarajevskog polja. Ko tranzitira danas autoputem vidi Sarajevo u daljini.

Da se ima para na bacanje, i taj tranzit bih ja smanjio, i napravio Visoko - Kiseljak - Lepenica spoj. A, ovaj dio od Visokog da ima rezim ko sadasnji do Josanice (dzabane voznja).
drug_profi

#27765 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

Možda tunel 30 km kroz Jahorinu, Bjelašnicu itd.

A lokalni promet nek se gura po semaforima ko nas jebe...

Upravo je gradski autoput dvije muhe jednim udarcem...

Alo zabih bi radije zeljeznicku u Rajlovac, a građane u autobuse ili sabur pa sat i po od carsije do alipasina.
izbjeglica_iz_besmisla

#27766 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Jebote, koji su likovi ovi efendicevi.

Tri dana se ovdje raspisuju ćitabi samo jer jedan bot promovira idiotsku agendu SBiH, plus eto onaj cemalovic platio dva intervjua. Arhitekta koji uredjuje saobracaj :lol:

Jasno je kao iz aviona da hoce spojiti buca potok i tu stranu da nema vise zeljeznicke da im nije nezgodno voziti se do prelaza. To je prva stvar, na njoj Ubica Efendic kupi glasove.

A druga je sto ce milion posto tu uvaljati SPO, jer je zapravo odlicna lokacija - i ima pojas od par kilomeata da popuni. A gradnja znaci njemu tal.

Sva sreca sto je mnogo veci ovaj grad od tih sitnih interesa, pa se mogu - najkrace receno - jebati s ovom idejom.

PS Naslovnica nije SDA bot, izvinjavam se na pogresnoj poveznici sa Mehmeda Spahe. On je ipak iz SzBiH.

PPS kolegica koja sjedi pored mene se preporodila s vozom iz hadzica, vise u auto ne sjedaju a dodju brze na MDvor nego nego autom sa stupa. A gmazovi bi zeljeznicku preselili u rajlovac
Better Man

#27767 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Better Man »

Treba na izborima debelo kazniti ove ublehe kriminalne iz SBiH da se nikad više ne pitaju ni zašta.
kabal1337

#27768 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by kabal1337 »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 31/07/2026 08:44 Jebote, koji su likovi ovi efendicevi.

Tri dana se ovdje raspisuju ćitabi samo jer jedan bot promovira idiotsku agendu SBiH, plus eto onaj cemalovic platio dva intervjua. Arhitekta koji uredjuje saobracaj :lol:

Jasno je kao iz aviona da hoce spojiti buca potok i tu stranu da nema vise zeljeznicke da im nije nezgodno voziti se do prelaza. To je prva stvar, na njoj Ubica Efendic kupi glasove.

A druga je sto ce milion posto tu uvaljati SPO, jer je zapravo odlicna lokacija - i ima pojas od par kilomeata da popuni. A gradnja znaci njemu tal.

Sva sreca sto je mnogo veci ovaj grad od tih sitnih interesa, pa se mogu - najkrace receno - jebati s ovom idejom.

PS Naslovnica nije SDA bot, izvinjavam se na pogresnoj poveznici sa Mehmeda Spahe. On je ipak iz SzBiH.

PPS kolegica koja sjedi pored mene se preporodila s vozom iz hadzica, vise u auto ne sjedaju a dodju brze na MDvor nego nego autom sa stupa. A gmazovi bi zeljeznicku preselili u rajlovac
znas sta je smijesno, aritekt koji uređuje saobraćaj i forumaš koji uređuje saobraćaj :lol:
Better Man

#27769 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Better Man »

Gradski autoput bi trebao da omogući ljudima da što lakše i brže izađu iz Sarajeva i da se smanje gužve u gradu.
Last edited by Better Man on 31/07/2026 10:19, edited 1 time in total.
izbjeglica_iz_besmisla

#27770 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Ja samo govorim sta kolegici kao korisniku postojece saobracajne infrastrukture treba i dobro sluzi. Konkretan primjer, a ne supljiranje i lazne vizije.

I ne predlazem drugacije rjesenja bas zato jer se ne razumijem, samo komentarisem sta vec imamo i sto je neko strucan VEC NAPRAVIO jer je valjda imalo smisla. Al evo ima vas koji znate da je bolje zeljeznicku u rajlovac, tako da nastavite slobodno uredjivati saobracaj skupa s arhitektom.

PS Mi smo jedna najobicnija kaljuza sa sitnim sopstvenim interesima. Ko sto neko napisa na temi, dobro ovo Sarajevo ikako ista.
Logovan

#27771 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Logovan »

Naslovnica wrote: 30/07/2026 14:38 U svakom slučaju brže nego sada kada imamo samo Drinsku i BMS.
Nisam baš siguran koliko ljudi ide gdje, postoji li nekakva tačna računica?
Prema vještaćkoj "teligenciji", dnevni prosjek putnika na ŽS je nešto manje od 1000 ljudi. Mizerja u odnosu koliko bi grad prodisao kada bi se uspostavio kvalitetna saobraćajnica trasom današnje pruge, plus tramvaj. Grad bi otčepio i prodisao. Ali eto, zbog stotinjak begpekera dnevno koji će se zadržati u gradu 2-3 dana, ja vozim od Koševa do Alipašinog 60 minuta. Petkom i više, pogotovu ako bude kakav karambol.
Brže hoće svakako, ali neće dovoljno brzo. Jedno je običan bulevar, a drugo je autoput. A ta saobraćajnica može biti i na stubovima, ako ne griješim. Jednim dijelom pored pruge, drugim dijelom na stubovima.

Pošto često prolazim pored ŽS znam vidjeti grupu ljudi koji su izašli iz stanice. Ne baš često, ali znam naletiti na njih. Znao sam vidjeti slike i klipove iz voza, dosta dobro popunjeno, nekad i natrpano. Prošle godine ili ove pojavi se veća grupa turista, otprilike njih stotinjak, kontam vidi šta ih je došlo vozom. :D Ne znam koliki je prosjek ali posljednjih 5-6 godina je bolje nego prije. Nekad nije bilo ni tih 1000, bilo puno manje. Možda bi se još više koristilo kada bi se moglo otići na više destinacija. Ustvari, skoro pa sam siguran da bi bilo više jer ako se povećao broj na 1000, povećao bi se opet sa boljom ponudom. Ponudi ljudima nešto novo i daj malo nekog marketinga.

A voz je takav način prevoza koji ne ovisi o drugim prevoznim sredstvima, izdvojen je, ima prugu i fura bez bespotrebnih zaustavljanja, osim naravno stajanja na stanicama.
Naslovnica wrote: 30/07/2026 14:40 Po čemu zaključuješ da odgovara većini. Opština Novi Grad je najmnogoljudnija opština u KS. Ne odgovara mi da idem u Centar pa da hvatam tramvaj (koji uzgred već dugo i ne postoji) prema Alipašinom.
Umjesto da voz dođe do Rajlovca, pa desno na tramvaj ko hoće u NG, Ilidžu i sl, pravo nastaviš tramvajem do Centra.
Zaključujem po broju ljudi koji žive i rade u blizini Željezničke stanice i po broju onih koji su malo dalje prema Opštini SG. Zaključujem i po broju izgrađenih objekata kako u blizini, tako i malo dalje. Zaključujem po broju turista kojih ima od Zemaljskog muzeja pa do starog grada.

Izađeš sa stanice na trg, a u blizini su ti Avaz, kampus, ambasada, Vlada FBiH, Mašinski fakultet, Importanne, muzej prvi, drugi, a uskoro i treći, SCC i da dalje ne nabrajam, plus stambenih objekata koliko hoćeš, a gradi se još njih par. Kada izađeš sa stanice i prođeš ulicom Franca Lehara za par minuta stvoriš se u centru gdje ti je dosta toga blizu, gdje se puno toga dešava, itd.

Opština NG najmnogoljudnija, tamo se puno stanova kupuje, mladi bračni parovi dolaze, parkovi, trgovi, ali to je slabo u poređenju sa centrom. I ne može baš svima sve odgovarati. Tebi ne odgovara pozicija Željezničke stanice, meni ne odgovara pozicija aerodroma, volio bih više da je prema Visokom. :mrgreen:

Apsolutno ne vidim koje su to prednosti ako glavna stanica bude u Rajlovcu. Niti u pogledu broja ljudi koji će koristiti voz, niti u pogledu napretka grada.
kabal1337

#27772 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by kabal1337 »

neka budu obje
treba imati redundanciju
Better Man

#27773 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Better Man »

Logovan wrote: 31/07/2026 10:14
Naslovnica wrote: 30/07/2026 14:38 U svakom slučaju brže nego sada kada imamo samo Drinsku i BMS.
Nisam baš siguran koliko ljudi ide gdje, postoji li nekakva tačna računica?
Prema vještaćkoj "teligenciji", dnevni prosjek putnika na ŽS je nešto manje od 1000 ljudi. Mizerja u odnosu koliko bi grad prodisao kada bi se uspostavio kvalitetna saobraćajnica trasom današnje pruge, plus tramvaj. Grad bi otčepio i prodisao. Ali eto, zbog stotinjak begpekera dnevno koji će se zadržati u gradu 2-3 dana, ja vozim od Koševa do Alipašinog 60 minuta. Petkom i više, pogotovu ako bude kakav karambol.
Brže hoće svakako, ali neće dovoljno brzo. Jedno je običan bulevar, a drugo je autoput. A ta saobraćajnica može biti i na stubovima, ako ne griješim. Jednim dijelom pored pruge, drugim dijelom na stubovima.

Pošto često prolazim pored ŽS znam vidjeti grupu ljudi koji su izašli iz stanice. Ne baš često, ali znam naletiti na njih. Znao sam vidjeti slike i klipove iz voza, dosta dobro popunjeno, nekad i natrpano. Prošle godine ili ove pojavi se veća grupa turista, otprilike njih stotinjak, kontam vidi šta ih je došlo vozom. :D Ne znam koliki je prosjek ali posljednjih 5-6 godina je bolje nego prije. Nekad nije bilo ni tih 1000, bilo puno manje. Možda bi se još više koristilo kada bi se moglo otići na više destinacija. Ustvari, skoro pa sam siguran da bi bilo više jer ako se povećao broj na 1000, povećao bi se opet sa boljom ponudom. Ponudi ljudima nešto novo i daj malo nekog marketinga.

A voz je takav način prevoza koji ne ovisi o drugim prevoznim sredstvima, izdvojen je, ima prugu i fura bez bespotrebnih zaustavljanja, osim naravno stajanja na stanicama.
Naslovnica wrote: 30/07/2026 14:40 Po čemu zaključuješ da odgovara većini. Opština Novi Grad je najmnogoljudnija opština u KS. Ne odgovara mi da idem u Centar pa da hvatam tramvaj (koji uzgred već dugo i ne postoji) prema Alipašinom.
Umjesto da voz dođe do Rajlovca, pa desno na tramvaj ko hoće u NG, Ilidžu i sl, pravo nastaviš tramvajem do Centra.
Zaključujem po broju ljudi koji žive i rade u blizini Željezničke stanice i po broju onih koji su malo dalje prema Opštini SG. Zaključujem i po broju izgrađenih objekata kako u blizini, tako i malo dalje. Zaključujem po broju turista kojih ima od Zemaljskog muzeja pa do starog grada.

Izađeš sa stanice na trg, a u blizini su ti Avaz, kampus, ambasada, Vlada FBiH, Mašinski fakultet, Importanne, muzej prvi, drugi, a uskoro i treći, SCC i da dalje ne nabrajam, plus stambenih objekata koliko hoćeš, a gradi se još njih par. Kada izađeš sa stanice i prođeš ulicom Franca Lehara za par minuta stvoriš se u centru gdje ti je dosta toga blizu, gdje se puno toga dešava, itd.

Opština NG najmnogoljudnija, tamo se puno stanova kupuje, mladi bračni parovi dolaze, parkovi, trgovi, ali to je slabo u poređenju sa centrom. I ne može baš svima sve odgovarati. Tebi ne odgovara pozicija Željezničke stanice, meni ne odgovara pozicija aerodroma, volio bih više da je prema Visokom. :mrgreen:

Apsolutno ne vidim koje su to prednosti ako glavna stanica bude u Rajlovcu. Niti u pogledu broja ljudi koji će koristiti voz, niti u pogledu napretka grada.
Stanica za voz u Rajlovcu je čista glupost, jer nema nikakvog prevoza do grada. I ono što ima je očajno i onj ko ga koristi mora i u samom gradu tražiti prevoz, jer ga taj neće odvesti gdje on ide.
video

#27774 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by video »

Cuj izmjestilo bi Zelj. stanicu :run:

Da je malo pameti a vise para nabavilo bi se vise kompozicija i zelj. saobracaj diglo na visi nivo. Posebno akcentirati KS(mislim na vlast KS) jer ovo sto se uradilo sa ove dvije linije prema Pazaricu i Visokom je samo za pohvaliti. Steta samo sto ih nema cesce.

A GAP tesko, gotovo pa gotova stvar - potencijalni rahmetlija.

Forsirati I i VI transverzalu, odraditi juznu bilo bi puna saka brade.
A o sjevernoj longitudinali niko ni da prozbori :roll:
kabal1337

#27775 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by kabal1337 »

video wrote: 31/07/2026 10:33 Cuj izmjestilo bi Zelj. stanicu :run:

Da je malo pameti a vise para nabavilo bi se vise kompozicija i zelj. saobracaj diglo na visi nivo. Posebno akcentirati KS(mislim na vlast KS) jer ovo sto se uradilo sa ove dvije linije prema Pazaricu i Visokom je samo za pohvaliti. Steta samo sto ih nema cesce.

A GAP tesko, gotovo pa gotova stvar - potencijalni rahmetlija.

Forsirati I i VI transverzalu, odraditi juznu bilo bi puna saka brade.
A o sjevernoj longitudinali niko ni da prozbori :roll:
jasta ce, mutavci nisu sposobni da poprave dio pruge koja je ostecena u jablanici, jos ga podojkili za donaciju
Post Reply