Naslovnica wrote: ↑30/07/2026 14:38
U svakom slučaju brže nego sada kada imamo samo Drinsku i BMS.
Nisam baš siguran koliko ljudi ide gdje, postoji li nekakva tačna računica?
Prema vještaćkoj "teligenciji", dnevni prosjek putnika na ŽS je nešto manje od 1000 ljudi. Mizerja u odnosu koliko bi grad prodisao kada bi se uspostavio kvalitetna saobraćajnica trasom današnje pruge, plus tramvaj. Grad bi otčepio i prodisao. Ali eto, zbog stotinjak begpekera dnevno koji će se zadržati u gradu 2-3 dana, ja vozim od Koševa do Alipašinog 60 minuta. Petkom i više, pogotovu ako bude kakav karambol.
Brže hoće svakako, ali neće dovoljno brzo. Jedno je običan bulevar, a drugo je autoput. A ta saobraćajnica može biti i na stubovima, ako ne griješim. Jednim dijelom pored pruge, drugim dijelom na stubovima.
Pošto često prolazim pored ŽS znam vidjeti grupu ljudi koji su izašli iz stanice. Ne baš često, ali znam naletiti na njih. Znao sam vidjeti slike i klipove iz voza, dosta dobro popunjeno, nekad i natrpano. Prošle godine ili ove pojavi se veća grupa turista, otprilike njih stotinjak, kontam vidi šta ih je došlo vozom.

Ne znam koliki je prosjek ali posljednjih 5-6 godina je bolje nego prije. Nekad nije bilo ni tih 1000, bilo puno manje. Možda bi se još više koristilo kada bi se moglo otići na više destinacija. Ustvari, skoro pa sam siguran da bi bilo više jer ako se povećao broj na 1000, povećao bi se opet sa boljom ponudom. Ponudi ljudima nešto novo i daj malo nekog marketinga.
A voz je takav način prevoza koji ne ovisi o drugim prevoznim sredstvima, izdvojen je, ima prugu i fura bez bespotrebnih zaustavljanja, osim naravno stajanja na stanicama.
Naslovnica wrote: ↑30/07/2026 14:40
Po čemu zaključuješ da odgovara većini. Opština Novi Grad je najmnogoljudnija opština u KS. Ne odgovara mi da idem u Centar pa da hvatam tramvaj (koji uzgred već dugo i ne postoji) prema Alipašinom.
Umjesto da voz dođe do Rajlovca, pa desno na tramvaj ko hoće u NG, Ilidžu i sl, pravo nastaviš tramvajem do Centra.
Zaključujem po broju ljudi koji žive i rade u blizini Željezničke stanice i po broju onih koji su malo dalje prema Opštini SG. Zaključujem i po broju izgrađenih objekata kako u blizini, tako i malo dalje. Zaključujem po broju turista kojih ima od Zemaljskog muzeja pa do starog grada.
Izađeš sa stanice na trg, a u blizini su ti Avaz, kampus, ambasada, Vlada FBiH, Mašinski fakultet, Importanne, muzej prvi, drugi, a uskoro i treći, SCC i da dalje ne nabrajam, plus stambenih objekata koliko hoćeš, a gradi se još njih par. Kada izađeš sa stanice i prođeš ulicom Franca Lehara za par minuta stvoriš se u centru gdje ti je dosta toga blizu, gdje se puno toga dešava, itd.
Opština NG najmnogoljudnija, tamo se puno stanova kupuje, mladi bračni parovi dolaze, parkovi, trgovi, ali to je slabo u poređenju sa centrom. I ne može baš svima sve odgovarati. Tebi ne odgovara pozicija Željezničke stanice, meni ne odgovara pozicija aerodroma, volio bih više da je prema Visokom.
Apsolutno ne vidim koje su to prednosti ako glavna stanica bude u Rajlovcu. Niti u pogledu broja ljudi koji će koristiti voz, niti u pogledu napretka grada.