Bebe - ALL ABOUT!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Arminaa

#2776 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Arminaa »

otherside wrote:koliko cesto ga hranis? to ti moze biti skok u razvoju (3.mjesec) kad je beba svako malo gladna. hoce li jesti ako mu ponudis mlijeko? i obavezno pazi da fino podrigne nakon jela. taj vazduh kog se nagutaju manje ili vise tokom hranjenja im stvara veliku nelagodu, narocito kad su u lezecem polozaju, zbog toga bas znaju urlati.
pretpostavljam da ne dojis jer govoris o kolicini mlijeka. budi spremna onda da stalno nudis tu formulu i ako je jeo prije sat ili sat i po 90 ml ne mora znaciti da je sit, mozda place jer je zapravo opet gladan - kao sto rekoh sada mozes ocekivati skok u rastu i stalno gladno dijete :-D
to za oznojenost mi nije bas najjasnije...mozda ga pretopljavas, nosi li kapicu stalno?
ima li problema sa disanjem?
U pravu si, ne dojim ga, dajem mu formulu na svakih 2 do 3 sata, kako kad. Svaki put mi podrigne, znam ga nosati do iznemoglosti dok ne podrigne, a hranim ga na jastuku, dodje kao polulezeci-polusjedeci stav, nije polozen.
Nije ni meni jasno zasto se ovoliko znoji, nit sam cula nit vidjela da se beba moze ovako znojiti. Kapica, rukavice, carapice, to nista ne dolazi u obzir jos od rodjenja, na sebi ima bodi kratki rukav i gegice pamucne tanke, naravno pored pelene i to je to. Fino mu se celo orosi kao kod odraslog covjeka, a kosica se sva zalijepi koliko bude mokra. Inace mi fino napreduje hvala dragom Bogu, rodjen je sa 2.570, izasao sa 2.420, a sad ima malo jace od 5.500, znaci cca 3 kile za 2,5 mjeseca. Nisam primijetila da ima problema sa disanjem, osim sto mu je nosic zapusen, pa ponekad hropti, ali tad stavim sljez i ukljucim pumpicu na usisivac, te procistim nosic.
otherside

#2777 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

arminaa, malo sam guglala vezano za to znojenje glave i nasla da je kod beba to povezano sa snizenim nivoom kalcija (navodno, cesce kod beba koje se hrane formulom zbog povisene koncentracije fosfata u AD). dajes li mu D3 kapi?
izlazite li vani?
drugi razlog moze biti dijabetes (ali ovo je po google-u, nemoj paniciti).
ako je snizen kalcij, to moze dovesti do grcenja misica i mozda zato place.
u svakom slucaju, ja bih se konsultovala sa pedijatrom pa mozda provjeriti nivo kalcija i secer u krvi. to se zavrsi za minut i moze se napraviti u DZ.
Arminaa

#2778 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Arminaa »

Draga otherside, maloprije sam ga nosila pedijatru, pregledala ga je i kaze da joj beba izgleda zdrava, da ne vidi nista zabrinjavajuce, izuzev sto je fontanela malo vise otvorena nego sto bi trebala biti i kosti glave su mu mekane, kaze da povecam kolicinu D3 kapi koje mu dajem. Ja mu, kao sto mi je rekla pedijatrica prije mjesec dajem 3 kapi, ocito da je malo, sad mi je rekla da povecam na 5. Valjda to nece imati neke posljedice i da ce se zatvoriti kako treba, a kosti ocvrsnuti, ona kaze da nije nista zabrinjavajuce.
Dala mi je da mu ujutro izvadim urin i KKS, kaze ako cemo tako biti mirniji da to uradimo, mada po njoj nema potrebe. Od zadnje kontrole dobio je 1600 :D . Hvala ti na razumijevanju.
otherside

#2779 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

super, neka si ga odvela. vidis da ima nekog rezona u metabolizmu D3-kalcij i tim stvarima koje si ti opisivala.
sad cete povecati D3, malo vise izlazite i pojacace se stvaranje kalcijuma.
prati to znojenje glave.
u tim nalazima koje ti je dr preporucila nece biti vrijednosti Ca u krvi jer radite krvnu sliku (krvne elemente) ali nije ni bitno, svakako je pojacan D3.
bebe rastu i trose kalcij, zato i dopuna prehrani sa D3, ovo je narocito bitno u zimskim mjesecima kad je manje sunca i svjetlosti uopce a slabije se izlazi.
sretno! :)
blufonka

#2780 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by blufonka »

@arminaa
Dajes li mu vode? Djeca koja ne doje imaju potrebu za vodom i vjerovatno je zedan, pogotovo zato sto se znoji puno, ja oboje djece hranila na flasicu i obavezno sam dodavala da piju vodu
Arminaa

#2781 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Arminaa »

blufonka wrote:@arminaa
Dajes li mu vode? Djeca koja ne doje imaju potrebu za vodom i vjerovatno je zedan, pogotovo zato sto se znoji puno, ja oboje djece hranila na flasicu i obavezno sam dodavala da piju vodu
Sto se tice vode, imam dilemu. Dva pedijatra su mi rekla ni voda ni caj, a jedan da moze i jedno i drugo, tako da ne znam kako da postupim. Povremeno mu dadnem 2-3 kasicice prokuhane vode i to je sve, ne znam ni kolicinski koliko bih mu vode trebala dati.
I na internetu su podijeljena misljenja pedijatara oko toga treba li bebama davati vodu ili ne, pa me to dodatno zbunjuje. Moja prijateljica koja je svoje dijete takodje hranila na flasicu nije dala bebi ni kapi vode ili caja, s druge strane ti jesi, kao i dosta drugih zena, a ja u svemu tome :? :? :?
blufonka

#2782 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by blufonka »

@arminaa
Daj mu vode slobodno i daj mu da pije koliko zeli, ne boj se bebe znaju puno vise nego sto mi mislimo, prestat ce sam kad osjeti da mu je dovoljno, uostalom to obicno budu tri cetiri gutljaja jer je jos mali!
Cajeve ni ja nisam davala, niti prokuhanu vodu nego flasiranu i ostavljenu na sobnoj temperaturi dakle ni toplu ni hladnu!
Voda mu ne moze naskoditi ni u kom slucaju a vjerovatno ti place zato sto je zedan.
Ima jedan trik kojim mozes prepoznati zedj kod beba, naime kada placu imaju jako preplasen izrazaj lica, to se pogotovo moze prepoznati po ocima, djeluju unezvjereno, to ti je siguran znak da beba zedna i po meni mnoge majke grijese sem one koje doje djecu ako ih ne nude vodom!
Pokusaj, daji mu pomalo povremeno pa ces uvidjeti sama, i ja imem bebu od nepuna cetiri mjeseca jede adaptirano i isto tako pocne plakati kad se znoji i ne prestaje dok mu ne dam vodu.
ciki4

#2783 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by ciki4 »

armina ja znam jako puno zena koje su djecu hranile ad mlijekom i svima je preporučeno voda ili čaj.
Imam i ja dvojbu, jedna pedijatrica mi je rekla da je beba predebela, druga da je taman (rodjena s 2900, sad puna 3 mjeseca 6 kg :D ), ja isključivo dojim a hranim je na zahtjev, a to je sad svakih 4-5 h, osim navečer kad spava, od pola deset pa do 6 ujutro :-D glupo mi je da joj ukidam jedan obrok kako je prva preporučila ili stvarno mora na dijetu s 3 mj. :shock: ?

Ne znam kako ostale porodilje i dojilje ali ja se osjećam kao polumrtva, nekad me tolika slabost uhvati da ne mogu ni oko bebe pa zovem mamu u pomoć :-) to je znači opća slabost, a imam osjećaj kao da mi led cirkuliše kroz ruke.jesam objasnila :oops: prije 2 mj. vadila krv, sve bilo u granicama normale. Već se brinem jer sam se¸u trudnoći osjećala super i osim s venama nisam imala nikave zdravstvene probleme. Inače sam mršava, sad sam na svojoj predtrudničkoj tezini, ali jedem ştvarno dobro, pod tim mislim zdravo, a imam osjećaj da mi bude gore kad jedem, tad baš klonem da moram leći. Je li moguće da dojenje toliko izvuče iz mene sve ili je to do vremena ili čega već? Neda mi se baš hodati po doktorima
niko_niko_kao_ja

#2784 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by niko_niko_kao_ja »

ciki ako je sve ostalo s bebom ok, pusti ti tu doktoricu. kakva ba dijeta, kakvi bakraci. iskljucivo dojeno dijete ne moze biti predebelo. :D i moj bebac je pomasala, sa 3 mjeseca e imao izmedju 7.5 -8 kg, i nikad mi niko nije rekao da bi trebao na dijetu. samo su pitali sta jede i kad kazem da dojim niko vise nista ne komentarise. prati svoje dijete i njegove potrebe i sve ce ti se samo reci.
blufonka

#2785 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by blufonka »

Vezano za ovu kilazu beba koje vam doktori dovode u pitanje,
naime kad sam rodila svoje prvo dijete curicu, mjesecno je dobijala otprilike kilogram i sjecam se da sam je odvela na redovnu kontrolu negdje u 7. mjesecu bila je ko bombica, zbilja jedno napredno debeljuskasto stvorenje.
Pedijatrica koja ju je tada pregledala (u inostranstvu sam), zena nekih 60tih godina, dakle iskusna ljekarka je rekla da mala prelazi granice neke fizioloske normalne u tezini i ja onako isprepadana vec na prvu pitam sta da radim?
veli ona meni "mozemo li je sada mijenjati, ona je samo beba koja jede po svojim potrebama i jednostavno je velika" dakle nema mjesta za brigu!
Drugo dijete, djecak rodjen vec sa 4200g je danas van svih normi u kilazi, krupan tezak i dobije cak i po kilo i po za mjesec ali opet ponavljam ne brinem jer oni uzimaju koliko im je potrebno a cim propuzu i prohodaju sve dodje na svoje, prema tome kakva dijeta za bebe, to su gluposti, ljekari danas imaju tablice i norme po kojima se ravnaju ali zbilja svako dijete je prica za sebe, zato se opustite hranite ih i uzivajte u njihovim debelim guzicama, sve to brzo prodje :)
vanad

#2786 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

ciki - sa 3 mjeseca 6 kg je sasvim normalna tezina...odkud ti to da je previse? Moja curica je imala sa 3 mjeseca 7 kg. Ti mozes udebljati dijete ako je na ad mlijeku ali ako doji, beba uzima koliko njoj treba. Ne ukidaj obroke, ziva bila :-D .
A sto se tebe tice...slusaj svoje tijelo, ako imas osjecaj da trebas da legnes a ti lezi.
safran

#2787 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

Titove mi časne pionirske - i ove na AD znaju koliko im treba. Kad su gladni nahranite ih a kad su žedni napojite ih. Kad okrenu glavu i odustanu od klope nemojte ih šopati i to je to. Generalno puno dobivaju do 8-9 mjeseca a onda lagano na sve 4 pa na 2 none i onda ne dobivaju puno na kilaži. Moj drugi sin je do 10 mjeseci nagurao preko 12 kg a onda je u narednih 8 dobio svega 2,5 kg pa onda u narednih 6 mjeseci još 4 kg.
Ciki piješ li vode dovoljno?
otherside

#2788 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

ciki - nastavi piti vitamine koje si pila tokom trudnoce. preporodices se.
slicno se i meni desilo pa sam se opet pocela dopingovati i sve ok :wink:
CherryLips

#2789 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by CherryLips »

Imate li preporuku za neku kremicu za bebu sa visokim SPF,pretpostavljam da za bebu ide SPF 50?
vanad

#2790 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

ja ove godine koristim Vichy Capital Soleil 50+ jer sam ga kupila u akciji pojeftino i to onu mega tubu od 300ml. Prije dvije godine sam koristila Bioderma, prosle godine Daylong....Inace kupujem u apoteci a imam osjecaj da marka nije bas toliko bitna.
Inace ja koristim 50 faktor i za sebe jer strasno lako izgorim a mojim roditeljima to nikad nije pricinjavalo nikakav problem narocito posto oni tamne fino. Tako da moje sjecanja na djetinstvo su crvena ledja i jogurt. Od tada mrzim suncanje i mazem se i bas me briga sto nisam preplanulog tena.
BTW. roditelji su mi vodili prosle godine curicu na more i pored mog izricitog naloga da se dijete maze - oni nisu :evil: Srecom pa mala nije pocrvenila.
safran

#2791 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

vanad wrote: Tako da moje sjecanja na djetinstvo su crvena ledja i jogurt. Od tada mrzim suncanje i mazem se i bas me briga sto nisam preplanulog tena.
Ih, tvoji su bili još humani - moji su koristili kabaš za izvlačenje temperature a potom obilato maslinovim uljem. Fakat, šta je to bilo sa našim roditeljima - baš nisu voljeli ove zaštitne faktore?
Alhemicarkaa

#2792 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Mene je moja mazala niveom, onom običnom plavom, i nikad nisam gorila. Probam to opet iza rata, ali ne pali, je li do sunca ili do kreme, ne znam.
duboka_misao

#2793 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by duboka_misao »

zna li koja mama jel ima kod nas kupiti ova sjedalica za bebe?

Image
otherside

#2794 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

u mom selu se ovo zove tuta :D
Alhemicarkaa

#2795 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

A u mojoj kući moje djete na ovo ne bi sjelo :skoljka:
duboka_misao

#2796 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by duboka_misao »

otherside wrote:u mom selu se ovo zove tuta :D
ti otherside si seljanka to znamo :D Alhemicarkaaa ja pitam za moje djete ba tvoje hoda sta te briga :P
Alhemicarkaa

#2797 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

duboka_misao wrote:
ti otherside si seljanka to znamo :D Alhemicarkaaa ja pitam za moje djete ba tvoje hoda sta te briga :P
Čuj šta me briga, ja bi htjela da malo više sjedi. Ali neće. Uglavnom je u ovom položaju: :igrac:
duboka_misao

#2798 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by duboka_misao »

Alhemicarkaa wrote:
duboka_misao wrote:
Čuj šta me briga, ja bi htjela da malo više sjedi. Ali neće. Uglavnom je u ovom položaju: :igrac:
i to uz tvoju omiljenu pjesmu TWINKLEEEEEEEEEEEEE TWINKLEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
Alhemicarkaa

#2799 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Dadada, sad je malo proširen repertoar, row, row row, row... dođe mi da probušim onaj čamac!
relevantan

#2800 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by relevantan »

Vakat je da se pritefterim i na ovu temu :D
Post Reply