Novogradnja u Sarajevu?
- alphonse kauders
#2776 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Jedina funkcionalna naselja u gradu su trenutno Vojničko, Mojmilo, Dobrinja i (donekle) Alipašino Polje.
Pod "funkcionalnim" se podrazumijeva da isti imaju:
normalnu udaljenost između zgrada:
dovoljno parking prostora;
zelene površine;
igrališta za djecu;
tržne centre i supermarkete;
povezanost sa javnim prijevozom;
nepostojanje gužvi u saobraćaju (naravno, rush hours su izuzeti od ovog pravila);
šetnice i parkove;
Tačno se vidi da su naselja izgrađena planski i da je neko pametan imao viziju kada ih je dizajnirao.
Od naselja bližih gradu, jedino još Hrasno liči na nešto, dok se ostatak pretvara u džunglu (kad mi kažu da 50 godina star stan na Grbavici bez podruma i balkona u urbanističkom labirintu vrijedi 2.000 KM +/m2 ubio bih se).
Tibra, Miljacka i ostala nova nadri-naselja se ne trebaju uopšte ubrajati kao dijelovi grada, već kao neki sklepani betonski frankenštajni u kojima se lagano, ali sigurno, stvaraju buduća geta i koji će u knjigama arhitekture služiti jednom za primjer kako izgleda kada se pomiješa korumpiranost načelnika ( i ne samo njega) opština sa gramzivošću i bezobzirnošću graditelja zajedno sa lakomislenosti vlasnika (po devizi "ipak je ovo nov stan", nema vez)
zelene površine;
igrališta za djecu;
nepostojanje gužvi u saobraćaju (naravno, rush hours su izuzeti od ovog pravila);
šetnice i parkove;
Tačno se vidi da su naselja izgrađena planski i da je neko pametan imao viziju kada ih je dizajnirao.
Od naselja bližih gradu, jedino još Hrasno liči na nešto, dok se ostatak pretvara u džunglu (kad mi kažu da 50 godina star stan na Grbavici bez podruma i balkona u urbanističkom labirintu vrijedi 2.000 KM +/m2 ubio bih se).
Tibra, Miljacka i ostala nova nadri-naselja se ne trebaju uopšte ubrajati kao dijelovi grada, već kao neki sklepani betonski frankenštajni u kojima se lagano, ali sigurno, stvaraju buduća geta i koji će u knjigama arhitekture služiti jednom za primjer kako izgleda kada se pomiješa korumpiranost načelnika ( i ne samo njega) opština sa gramzivošću i bezobzirnošću graditelja zajedno sa lakomislenosti vlasnika (po devizi "ipak je ovo nov stan", nema vez)
- vješalica
#2777 Re: Novogradnja u Sarajevu?
šta se novo gradi u kompleksu energoinvesta na stupu-ilidža (gdje je još ostalo onih uništenih zgrada)
jedan dio se srušio i sad se nešto pravi?
jedan dio se srušio i sad se nešto pravi?
- dostavljac
#2778 Re: Novogradnja u Sarajevu?
ma super ce to biti nego imas li ti kakvih informacija oko useljenja ? kad bi moglo nama su rekli oko marta ?pepeljara wrote:13dostavljac wrote:
9ti ?
- bach
#2779 Re: Novogradnja u Sarajevu?
D. Malta je isto tako dobro planirana. Ima prostora oko zgrada, ima parkića, ima parkinga, dječijih igrališta, ima radnjialphonse kauders wrote:Jedina funkcionalna naselja u gradu su trenutno Vojničko, Mojmilo, Dobrinja i (donekle) Alipašino Polje.
zelene površine;
igrališta za djecu;
šetnice i parkove;
-
peli
#2781 Re: Novogradnja u Sarajevu?
xxpepeljara wrote:Raja, znal ko koga imal stan u MILJACKA zgradama?
Last edited by peli on 30/05/2016 16:25, edited 1 time in total.
-
peli
#2782 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Bit ce mart 2016. Dobro im ide sa radovima i vrijeme im ide na ruku.dostavljac wrote:ma super ce to biti nego imas li ti kakvih informacija oko useljenja ? kad bi moglo nama su rekli oko marta ?pepeljara wrote:13dostavljac wrote:
9ti ?
- pepeljara
#2783 Re: Novogradnja u Sarajevu?
peli wrote:Ja sam u lameli A naselje Miljacka. Uselio u Juni 2015. Parking katastrofa. Garaze se prave i cijena je 15.000 BAM.pepeljara wrote:Raja, znal ko koga imal stan u MILJACKA zgradama?
Prave lamelu E, 15 metara od lamele B. Bit ce kao i park iznad garaza. Cekam da vidim da li ce ostvariti obecanje. Komsiluk je onako, ima ljudi iz cijele Bosne.
Parking je katastrofa u smislu nema mjesta ? Znaci parkiraj ne mici.
Koliuko znam, prema njima i ugovoru obezbjedjen je besplatan parking ispred
-
peli
#2784 Re: Novogradnja u Sarajevu?
xxpepeljara wrote:peli wrote:Ja sam u lameli A naselje Miljacka. Uselio u Juni 2015. Parking katastrofa. Garaze se prave i cijena je 15.000 BAM.pepeljara wrote:Raja, znal ko koga imal stan u MILJACKA zgradama?
Prave lamelu E, 15 metara od lamele B. Bit ce kao i park iznad garaza. Cekam da vidim da li ce ostvariti obecanje. Komsiluk je onako, ima ljudi iz cijele Bosne.
Parking je katastrofa u smislu nema mjesta ? Znaci parkiraj ne mici.
Koliuko znam, prema njima i ugovoru obezbjedjen je besplatan parking ispred1 stan 1 parking.
Last edited by peli on 30/05/2016 16:26, edited 1 time in total.
- pepeljara
#2785 Re: Novogradnja u Sarajevu?
znaci rampu cemu uvest, ha ja, 5 marki mjesecno placas odrzavanje i cao nemre uci ko nije to se rijesava takopeli wrote:
he he he malo sutra obezbjedjen parking. Nema toga u ugovoru. Mozes kupiti parking mjesto u garazi ili se snalazi kako znas. Vec je bilo okupljanje stanara kako rijesite parkiranje Grasovih radnika. Nema rijesenja.
-
peli
#2786 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Mislili smo i mi da moze sa rampom. Al nije dozvoljeno staviti rampu. Bit ce jedino rampa za garaze. Uglavnom napolju ispred zgrade nema dovoljno parkinga, u lameli A ima 80 stanova u lameli B bit ce sigurno cca 110 stanova. A napolju parkinga imas mozda cetvrtinu od ukupnih stanova.pepeljara wrote:znaci rampu cemu uvest, ha ja, 5 marki mjesecno placas odrzavanje i cao nemre uci ko nije to se rijesava takopeli wrote:
he he he malo sutra obezbjedjen parking. Nema toga u ugovoru. Mozes kupiti parking mjesto u garazi ili se snalazi kako znas. Vec je bilo okupljanje stanara kako rijesite parkiranje Grasovih radnika. Nema rijesenja.
- pepeljara
#2787 Re: Novogradnja u Sarajevu?
znaci bit ce borba za parking damn, gdje inace parkiraju ko ne stigne parkirat ispred.
- dostavljac
#2788 Re: Novogradnja u Sarajevu?
ma najbolje ocistiti onu ravnu povrsinu od BAUHAUSA sto se na njoj nista ne radi i tu napraviti privremeni parknig i bit ce svima ugodno nema guzve
a opet nisi daleko od svog stana 
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2789 Re: Novogradnja u Sarajevu?
zašto grasovci ne parkiraju ispred dzamije
uvijek prazno
uvijek prazno
- Haris.ba
#2790 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Isto ko kad pitaš zašto parkinzi malo udaljeni od zgrade na Dobrinji zjape prazni, a ne možeš priči ulazu zgrade od auta.
Nego, koliko na kraju izađe kvadrat stana sa garažom? Jer, većina će kad -tad kupiti garaže/garažna mjesta. I kolike su te kvadrature garaža? 15 kvadrata garažno mjesto?
Znam da se jedva nategne za kredit za stan, pa još tolike pare i za garažu (ako traže 15.000 KM za garažu - sa kreditom je to oko 25.000 KM), ali zar nema barem malo logike kod tih investitora? Bruka zgrada u kojima su prodani stanovi imaju garaže koje zjape. Pa zar nije bolje privući stanara sa nekim mjesečnim iznosom koji ako plaća redovno nek se uračunava kao rata za kupovinu? Recimo 50 maraka. Dovoljno je da se tako plaća godinu dana, i onda će stupiti na snagu teorija čuvanja od gubitka. Biće interes stanara da nastavi plaćati - da ne bi izgubio dotada uplaćeno.
Nego, koliko na kraju izađe kvadrat stana sa garažom? Jer, većina će kad -tad kupiti garaže/garažna mjesta. I kolike su te kvadrature garaža? 15 kvadrata garažno mjesto?
Znam da se jedva nategne za kredit za stan, pa još tolike pare i za garažu (ako traže 15.000 KM za garažu - sa kreditom je to oko 25.000 KM), ali zar nema barem malo logike kod tih investitora? Bruka zgrada u kojima su prodani stanovi imaju garaže koje zjape. Pa zar nije bolje privući stanara sa nekim mjesečnim iznosom koji ako plaća redovno nek se uračunava kao rata za kupovinu? Recimo 50 maraka. Dovoljno je da se tako plaća godinu dana, i onda će stupiti na snagu teorija čuvanja od gubitka. Biće interes stanara da nastavi plaćati - da ne bi izgubio dotada uplaćeno.
-
peli
#2791 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Kako kaze MS WOOD bit ce i ta opcija rentanje parking mjesta u grazai za iznos od 80 do 100 BAM. Ali uvijek ti moze prodati parking mjesto, tako da u svakom momentu mozes ostati bez mjesta. Ja mislim da je previse 15.00BAM, nece oni to tako lako prodavati. Spast ce cijena na 10.000 BAM do 12.000 BAM. Ali stali su nesto sa radovima na garazi. Rade sad intezivno na lameli E.Haris.ba wrote:Isto ko kad pitaš zašto parkinzi malo udaljeni od zgrade na Dobrinji zjape prazni, a ne možeš priči ulazu zgrade od auta.
Navece najvise ima problema sa parking jesto ispred zgrade. Pa su poceli parkirati na sredini ceste i onda ujutro uvijek problem sa izlaskom.
-
peli
#2792 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Parkiramo na trotoaru ispred zelene zgrade na glavnoj cesti a vidim da su neki poceli ostavljati auata na sredini parkinga. Navece je uvijek problem.pepeljara wrote:znaci bit ce borba za parking damn, gdje inace parkiraju ko ne stigne parkirat ispred.
By the way, ako si kupio stan, odmah da ti kazem, obavezno prati unutrasnje radove u stanu. Fuseraj je veliki. Obilazi ako mozes svaki dan i vrsi pritisak na radnike da rade kako treba. Imali smo svi probleme pa da se kasnije nezezas sa otklanjanjem nedostaka. To ti je od mene kao info, buduci si komsija.
LP
- pepeljara
#2793 Re: Novogradnja u Sarajevu?
U ponedeljak idem prvi put, a vec su pri kraju posto je B zgrada i zadnji je sprat tako da nije zavrsen unutrasnji rad. Ima garancija na sve radove, tako da u pon kad zadjem sve popisem i posaljem im sluzbeno da se ispravipeli wrote:Parkiramo na trotoaru ispred zelene zgrade na glavnoj cesti a vidim da su neki poceli ostavljati auata na sredini parkinga. Navece je uvijek problem.pepeljara wrote:znaci bit ce borba za parking damn, gdje inace parkiraju ko ne stigne parkirat ispred.
By the way, ako si kupio stan, odmah da ti kazem, obavezno prati unutrasnje radove u stanu. Fuseraj je veliki. Obilazi ako mozes svaki dan i vrsi pritisak na radnike da rade kako treba. Imali smo svi probleme pa da se kasnije nezezas sa otklanjanjem nedostaka. To ti je od mene kao info, buduci si komsija.
LP
Kakvi us podovi ?
Mislim pricao sam sa ovim likom kaze da je on pratio, kao PROMJENJEN je izvodjac unutrasnjih radova u udnosu na A, kao cuo i on od raje iz A da je to fus bio, pa je i msw promjenio izvodjaca.
-
peli
#2794 Re: Novogradnja u Sarajevu?
garancija je ok 2 godine, al sto manje peglanja kasnije sa nedostacima. Ako imas vremena prati sto vise unutrasnje radove, keramika, podovi, moleraj itd. to je najvaznije.pepeljara wrote:U ponedeljak idem prvi put, a vec su pri kraju posto je B zgrada i zadnji je sprat tako da nije zavrsen unutrasnji rad. Ima garancija na sve radove, tako da u pon kad zadjem sve popisem i posaljem im sluzbeno da se ispravipeli wrote:Parkiramo na trotoaru ispred zelene zgrade na glavnoj cesti a vidim da su neki poceli ostavljati auata na sredini parkinga. Navece je uvijek problem.pepeljara wrote:znaci bit ce borba za parking damn, gdje inace parkiraju ko ne stigne parkirat ispred.
LP
Kakvi us podovi ?
Mislim pricao sam sa ovim likom kaze da je on pratio, kao PROMJENJEN je izvodjac unutrasnjih radova u udnosu na A, kao cuo i on od raje iz A da je to fus bio, pa je i msw promjenio izvodjaca.
Parket je kod mene bio ok, ali kodd vecine lose uradjeno. Pa su morali ponovo lakirati parkete. Bilo je cak slucajeva ponovo postavljanje keramike u kupatilu.
Posebno obrati na elektroinstalacije. To oni rade sa svojim elektricarima koji rade pravi fuseraj, jer nemaju pojma. Ja se nisam htio peglati sa njima kad sam se uselio pa sam doveo svoje elektricare.
Ako si spajao sobu od susjednog stana obavezno nek ti urade izolaciju sa kosmijom. Inace cujes kako hrce komso.
Liftovi su premali jos imas 13 spratova. Tu su morali staviti vece liftove.
I jedan dio stanova nece imati sunca nikako jer ce im doci pred prozor lamela E cca. 15 metara od lamele B, vidio sam da se neki vec bune vezano za to al nema rijesenja, MS WOOD dobio dozvolu jer je 15 metara po zakonu.
- dostavljac
#2795 Re: Novogradnja u Sarajevu?
nista onda...valja i meni u pon otici da skeniram svoj stan da vidim radel sta treba....hvala na info...
-
Forumerrer
#2796 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Tek se pocelo praviti "naselje" a vec problemi s parkingom haha. Moglo bi ovo biti gore od Tibre aka Bronxa.
- Thorgerson
#2797 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ako se ne varam oni ondje planiraju smjestiti 9 objekata. Stoga ljudi, bolje vam je skupljajte lovu i kupujte garazno mjesto. Ili se vec pripremite da rentate garazu.
Ja bih zakonom ogranicio - ako kupujes stan MORAS kupiti ili parking prostor ili garazno mjesto. Dakle, to ide uz stan u paketu i uracunato je u cijenu. E sad kvadrat hoce biti skuplji ali brate ako nemas para jebaji ga onda.
Ako nemas automobil, mozda ces imat. Ako nikad ne planiras imati, izvoli rentaj svoje parking mjesto koje si kupio.
Jer ovo kako je krenulo nije normalno. Investitor te bukvalno ucjenjuje da kupis njegovu garazu koja je precijenjena, ili da je rentas. Ej cuj 80-100 KM za garazu na onoj lokaciji.
Invetitore bih obavezao da grade SAMO GARAZNA MJESTA. Vanjski parking dovidjenja, prekriti zelenilom i parkovima. Za goste obezbjediti parking da se auto moze ostaviti besplatno 3h. Sve preko toga se placa.
Policiji narediti da rigorozno i svaki dan stavlja cestitke za pogresno parkirana auta.
Sve se moze kad se hoce. Investitori uzimaju grdne pare. Ako mozes nabesati 13 spratova, mozes pasa i 3 ispod zemlje. Ako ne mozes neces ni pravit zgradu. I ok, neces zaraditi milion, nego 850.000. Opet si dobar.
Za gradjane, cijene hoce biti malo vece 10-ak hiljada. Uzmi manje kvadrata.
Moramo shvatiti da je grad skup za zivot i to je tako svugdje u svijetu. Sve ima svoju cijenu.
I problem rjesen.
Ja bih zakonom ogranicio - ako kupujes stan MORAS kupiti ili parking prostor ili garazno mjesto. Dakle, to ide uz stan u paketu i uracunato je u cijenu. E sad kvadrat hoce biti skuplji ali brate ako nemas para jebaji ga onda.
Ako nemas automobil, mozda ces imat. Ako nikad ne planiras imati, izvoli rentaj svoje parking mjesto koje si kupio.
Jer ovo kako je krenulo nije normalno. Investitor te bukvalno ucjenjuje da kupis njegovu garazu koja je precijenjena, ili da je rentas. Ej cuj 80-100 KM za garazu na onoj lokaciji.
Invetitore bih obavezao da grade SAMO GARAZNA MJESTA. Vanjski parking dovidjenja, prekriti zelenilom i parkovima. Za goste obezbjediti parking da se auto moze ostaviti besplatno 3h. Sve preko toga se placa.
Policiji narediti da rigorozno i svaki dan stavlja cestitke za pogresno parkirana auta.
Sve se moze kad se hoce. Investitori uzimaju grdne pare. Ako mozes nabesati 13 spratova, mozes pasa i 3 ispod zemlje. Ako ne mozes neces ni pravit zgradu. I ok, neces zaraditi milion, nego 850.000. Opet si dobar.
Za gradjane, cijene hoce biti malo vece 10-ak hiljada. Uzmi manje kvadrata.
Moramo shvatiti da je grad skup za zivot i to je tako svugdje u svijetu. Sve ima svoju cijenu.
I problem rjesen.
- pepeljara
#2798 Re: Novogradnja u Sarajevu?
To nije problem od prije 10 godina, nego oduvijek.
Imas recimo mejtas, gdje je parking svetinja, pa opet borba. Da ne kazem da je rad preuzeo svako mjesto da naplacuje.
Ispred tih zgrada ce biti po cca 20 parking mjesta, i cca 100 unutar garaze, tako da bi trebao biti balans.
Cijena garaze je sad - 5% popusta ako se sad kupi jer nije gotova,mislim cak i 10% od tih 15k, sto je opet... 13.5k.
Treba uzet ali se para nema.
borba se nastavlja. hahaha
Imas recimo mejtas, gdje je parking svetinja, pa opet borba. Da ne kazem da je rad preuzeo svako mjesto da naplacuje.
Ispred tih zgrada ce biti po cca 20 parking mjesta, i cca 100 unutar garaze, tako da bi trebao biti balans.
Cijena garaze je sad - 5% popusta ako se sad kupi jer nije gotova,mislim cak i 10% od tih 15k, sto je opet... 13.5k.
Treba uzet ali se para nema.
borba se nastavlja. hahaha
- cpu_fan
#2799 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ima li k'o da stanuje u Tibri II ? Kakvo je ono povećanje cijene grijanja od strane privatne firme ? Ja koliko shvatam Vlada KS-a je usvojila povečanje cijene grijanja samo za JKP Toplane, a Euroterm je privatna firma. Ne znam kako su se oni ovdje našli prozvani da dižu cijenu grijanja ?
-
Forumerrer
#2800 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Glupo poredjenje. Pricamo o skroz novom stambenom kompleksu i vec u startu takvi problemi. Nije poenta sto nema besplatnog parkinga, poenta je sto je ovakva gradnja uzas zivi. Mal razmak, nema zelenila, o infrastrukturi da ne govorim. Jedino planski napravljeno naselje u Sarajevu je Dobrinja (ali i nju unistavaju). Ovo je narod kriv sto kupuje takve stanove i prije nego se izgrade.pepeljara wrote:To nije problem od prije 10 godina, nego oduvijek.