Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
dustaban

#2776 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dustaban »

UltrasNaBaterije wrote:kakvih levata ovdje sve piše :lol: :lol: sve sami stručnjaci za ekonomiju, energetiku, niskogradnju, politiku, menadžmet i još mnogo toga :-)
Jes vala, neki "strucnjaci" imaju hrabrosti kazati i vake gluposti
UltrasNaBaterije wrote:E svašta, prvi put čujem 'narod ne želi džamiju'. Pa nema šta narod željeti ili ne željeti...
:-)
UltrasNaBaterije
Location: Grbavica-zgrade u nizu, u kopu-jedan drugom uvijek blizu

#2777 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by UltrasNaBaterije »

ajde ne dipr ubleho, valjaš gluposti otkad si se sjatio na ovu temu, ne znaš gdje si šupalj. :roll:
_mufljuz_

#2778 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by _mufljuz_ »

Hajvan wrote:
_mufljuz_ wrote:
UltrasNaBaterije wrote:kakvih levata ovdje sve piše :lol: :lol: sve sami stručnjaci za ekonomiju, energetiku, niskogradnju, politiku, menadžmet i još mnogo toga :-)
vazno je istaci da su strucnjaci vec na pozicijama superbosanske drzave i da je bosna postala svicarska u medjuvremenu a da smo svi to propustili vidjeti i dozivjeti.... a medjuvremenu sam propustio i saznati da smo toliko bogat narod da mozemo da dajemo jednu bosansku platu na taxe za autoput jer zaradjujemo 4 bosanske plate pa nam je svejedno
:lol: :lol: :lol:

Transport bi ko biva trebao bit BRZ, EFIKASAN i JEFTIN.

Brz će biti, efikasan manje-više, a jeftin ( kad ovako Vi to sročite) definitivno neće....

i, ne smijem se više :(
ne smijem se ni ja - retardirana arogancija pojedinaca je strasna a o egoizmu da ne pricamo - ko god ide a ide dosta ljudi raditi u sarajevo - jer se sva masa svega i kojecega sjatila u sarajevu (vidjeti gornji dio o egoizmu i aroganciji sa naglaskom na bosnu od kozje cuprije do ilidze) ako daje za 20tak radnih dana zenica sarajevo npr po 10-15 maraka to je izvinucu skoro jedna bosanska realna plata koju zaradi ogromna vecina "sretnika" koji "uopste imaju posao".... jutros pricam sa jaranicom kaze 450 KM, kad sam isao u SA zimus - konobari 450-500 max ...

a ovdje se prica o tome kako treba placat autoput...
sto se mene tice moze doci ratko mladic i komotno ga razjebat jer upravo toliko je halal posteno namijenjen i posteno izgradjen....

mi smo toliko retardirana nacija da smo dozvolili slovencu da napravi aerodromski terminal za dosipanje goriva u Mostrama a svoju jedinu nacionalnu benzinsku pumpu - zagradili i ostavili zubu zaborava..... a o tom da smo unistili nacionalnu naftnu kompaniju neki drugi put - jebat je....

i onda dodjem na forum i citam razne strucne ekspertize o aerodromima i infrastrukturama....
talić

#2779 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by talić »

Ne dolaze vinjete u obzir jer šta onda raditi sa tolikim ljudima na naplatnim kućicama,....... a ljudi svi pošteno primljeni. :roll:
_mufljuz_

#2780 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by _mufljuz_ »

talić wrote:Ne dolaze vinjete u obzir jer šta onda raditi sa tolikim ljudima na naplatnim kućicama,....... a ljudi svi pošteno primljeni. :roll:
:thumbup: :run:

sto bi grbacili rodjaci kad se moze samo uzimat lova.... oni su skole ucili za to.
ha ja...

takve ublehe samo balkanoidi mogu izmislit k'o na Macelju prije par godina odlucim busom ic kuci i vratit se nazad a ispred naplatnih kucica ljudi imaju vremena da rostilj raspale kolika je kolona (par kilometara)

a da ne pricam o sili mogucih i nemogucih malverzacija koje su tu provodive i koje su se (u HRV ) provodile....
dustaban

#2781 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dustaban »

_mufljuz_ wrote: ne smijem se ni ja - retardirana arogancija pojedinaca je strasna a o egoizmu da ne pricamo - ko god ide a ide dosta ljudi raditi u sarajevo - jer se sva masa svega i kojecega sjatila u sarajevu (vidjeti gornji dio o egoizmu i aroganciji sa naglaskom na bosnu od kozje cuprije do ilidze) ako daje za 20tak radnih dana zenica sarajevo npr po 10-15 maraka to je izvinucu skoro jedna bosanska realna plata koju zaradi ogromna vecina "sretnika" koji "uopste imaju posao".... jutros pricam sa jaranicom kaze 450 KM, kad sam isao u SA zimus - konobari 450-500 max ...

sto se mene tice moze doci ratko mladic i komotno ga razjebat jer upravo toliko je halal posteno namijenjen i posteno izgradjen....

mi smo toliko retardirana nacija da smo dozvolili slovencu da napravi aerodromski terminal za dosipanje goriva u Mostrama a svoju jedinu nacionalnu benzinsku pumpu - zagradili i ostavili zubu zaborava..... a o tom da smo unistili nacionalnu naftnu kompaniju neki drugi put - jebat je....

i onda dodjem na forum i citam razne strucne ekspertize o aerodromima i infrastrukturama....
:thumbup:

I sta nas ti "srtrucnjaci uce" - Bosna ne smije biti jeftinija Bosancima nego strancima!

Tu se mozda krije i odgovor na bosansku povjest - handrio nas ko je stigo jer smo se sami podavali.

Slovenci vec jesu u EU, ali su slovenacki autoputevi jeftiniji slovencima nego nama.
Zasto - zato sto je Slovenija zemlja Slovenaca.
E ali zato je u Bosni lakse slovenackom Petrolu nego bosanskom Energopetrolu (koji zapravo vise i nije bosanski).
Zasto - zato sto je Bosna takodje zemlja @insova, @alfonsa @ultrasa i ostalih slovenaca!
Alfons Kauders

#2782 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

dustaban wrote:
_mufljuz_ wrote: ne smijem se ni ja - retardirana arogancija pojedinaca je strasna a o egoizmu da ne pricamo - ko god ide a ide dosta ljudi raditi u sarajevo - jer se sva masa svega i kojecega sjatila u sarajevu (vidjeti gornji dio o egoizmu i aroganciji sa naglaskom na bosnu od kozje cuprije do ilidze) ako daje za 20tak radnih dana zenica sarajevo npr po 10-15 maraka to je izvinucu skoro jedna bosanska realna plata koju zaradi ogromna vecina "sretnika" koji "uopste imaju posao".... jutros pricam sa jaranicom kaze 450 KM, kad sam isao u SA zimus - konobari 450-500 max ...

:thumbup:

I sta nas ti "srtrucnjaci uce" - Bosna ne smije biti jeftinija Bosancima nego strancima!

Tu se mozda krije i odgovor na bosansku povjest - handrio nas ko je stigo jer smo se sami podavali.

Slovenci vec jesu u EU, ali su slovenacki autoputevi jeftiniji slovencima nego nama.
Zasto - zato sto je Slovenija zemlja Slovenaca.
E ali zato je u Bosni lakse slovenackom Petrolu nego bosanskom Energopetrolu (koji zapravo vise i nije bosanski).
Zasto - zato sto je Bosna takodje zemlja @insova, @alfonsa @ultrasa i ostalih slovenaca!
Jah, treba "nama" bit dzaba autoput... A da naplacujemo strancima cener kilometar. :D
drugi_profil

#2783 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drugi_profil »

Neka ba ljudi. Ima rezona. Ako su mu shebali dotadasnju komunikaciju i dali mu kao alternativu goru cestu od prethodne, onda covjek ima pravo sve ovo sto govori. Pa i ja bi se nekom nahebo matere da mi sad od NG do Carsije natjera sav saobracaj u jednu traku i to da krivudam oko MZ, a da se one dvije sto idu drito i pravo - naplacuju.

Samo mu je adresa pogresna. Uhvatite poslanike u parlamentima i nek postavljaju poslanicka pitanja, nek s pravnici malo zarove u zakon i vide ima li osnove za kakvu tuzbu, itd. Trosis se na forumu, a mi ti ne mozemo pomoci.
Ako ti je sta lakse, ja ti opet kazem, podrzavam tvoj stav da vozari trebaju imati solidan popust na ACC, podrzavam i stav da mi koji izdvajamo za infrastrukturu kroz gorivo, poreze i registraciju trebamo imati neki popust za putarinu jer nikako nije isto kad ga koristi madjar i kad ga koristi bosanac.
E sad je problem sto se kod nas sve predimenzionira pa ce zbog generalne nesposobnosti u drzavnim firmama bilo koja cijena putarine na kraju biti neisplativa jer ce sve procerdati, to je druga prica...
talić

#2784 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by talić »

Vinjete su sranje, jer ja kroz Sloveniju nisam nikog primjetio na naplatnim kućicama.
Zamisli koliko je radnih mjesta uništeno vinjetom.
Kod nas ne samo da rade rođaci na naplatnim nego ih ima tri put veći broj nego što je broj otvorenih naplatnih kućica jer stresan je to posao,.. treba brojati pare i vraćati kusur.
Plata cca 1.500 KM za 2 sata efektivnog rada a djevojke po kladionicama tipkaju po čitav dan za 5 stoja. :roll:
Uz to da se pređe na vinjete i ove zaštitarske firme bi ostale bez posla.
_mufljuz_

#2785 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by _mufljuz_ »

izlisno je raspravljat...

dok mi je stara ziva i stari ziv i placacu tih 7-10 KM koje pregazim za 10 minuta i grebace se kvazidrzava o moje eure a tudje KaEmove da si Bakir kupi Longa sa masazom a kad moje stare ne bude i mog starog ne bude a i mene ne bude da im Bake odbije od bubrega - neko ce se kad tad zapitat' "a sta uradismo bozme dragi" pa nece vise bit ni za Golfa a kamo li za A8 a jos manje za finalizaciju ha-la koridora....
a ne zato jerbo mene Bosna treba - ja sam ojebina u nizu - ali malo se zamislite i kontajte generacijski sta ce bit i kako ce bit kad ljudi izumru - dijaspora ce sve manje dolazit u BIH, a novu djecu i nove punjace budzeta malo ko hoce da pravi - a ko i napravi - napravi socijalni slucaj u vise od 50%, a dugovi se nizu i nizu.... proizvodnje nema - al heeeeeeeej imamo autoput koji pravi vrijednost :lol:

- toliko je volim i toliko sam zaljubljen u nju (zemlju Tvrtkovu) - zali boze fine zemlje sa idiotskim narodom.... i onih mladih ljudi sto zaplatise i zivih koji su prezivjeli odbranu a pitaju se za koga i zbog cega....

samo se tjesim utopijom da ce neka budala poceti sjecu glava i poceti brutalno kaznjavat korupcijski nepotizam kriminal i drzavne veleizdaje svake vrste stete na racun naroda i drzave....

Serijat je mala maca kakav nama kazneni sistem treba...
Naslovnica

#2786 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

Kako Njemačka finansira svoju mrežu autoputeva, pa su besplatni za svakoga osim za kamione koliko ja znam?!
Da li je to kroz taksu za gorivo, ili nešto drugo?
_mufljuz_

#2787 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by _mufljuz_ »

Naslovnica wrote:Kako Njemačka finansira svoju mrežu autoputeva, pa su besplatni za svakoga osim za kamione koliko ja znam?!
onako kako i mi to taksiramo kroz registraciju - samo sto te pare oni preusmjere u to za sta se daju - a ne k'o kod nas po potrebi raspodjele u budzetu.
talić

#2788 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by talić »

Naslovnica wrote:Kako Njemačka finansira svoju mrežu autoputeva, pa su besplatni za svakoga osim za kamione koliko ja znam?!
Njemačka autoputeve finansira iz poreza na gorivo isto kao što mi imamo onih 0,10 KM po litru koji bi uskoro trebali biti 0,15 KM po litru.
Nijemci su ( iako milioni vozila svakodnevno koriste autoputeve) sračunali da se ne isplati postavljati rampe i uzimati harač.
Kad se završe sve autoceste u BiH prihodi od cestarine neće biti veći od 60 miliona maraka a od poreza na gorivo će prelaziti 100 miliona.
Ako se uzme u obzir da će troškovi uposlenika njih minimalno hiljadu na naplatnim kućicama iznositi minimalno 30 miliona maraka godišnje dođe se do računice da za ceste ostaje samo pola love ( ako i toliko) uzete od cestarine.
Mislim da bi onda bilo jednostavnije i povoljnije zahvatiti dodatnih 5 feninga iz goriva i ukloniti rampe i naplatne kućice.
dustaban

#2789 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dustaban »

Konacno je rasprava krenula u pravom pravcu.
:mrgreen:

Medjutim, ja sam kategoricno protiv toga da nam Autoput bude besplatan!

Ja sam za RAZUMNU varijantu.
Razumna varijanta je 50 KM mjesecno. Odnosno 500 KM godisnje.

To vam je gospodo moja jos uvijek vise nego duplo u odnosu na siromasnu Sloveniju.

Sad ce se se ovi JP AC placenici opet javiti komentarima kako je to tehnicki neizvodivo jer smo mi uvel te nekakve tagove, a to nije isto sto i vinjeta sistem.
Moguce je sve rjesiti pametnim softverskim rjesenjima.
Kad bi smo imali citace tablica (kao u nekim zemljama) ne bi nam zapravo trebali ni tagovi. Ali da bi se izbjegla zloupotreba da vise vozila koristi isti tag (koji je na toj povlastenoj kategoriji) moze se napraviti limitacija u smislu da jedan tag moze dnevno otkucati max. dvije povlastene voznje i nakon toga ide na standardnu komercijalu. Moze se to rjesiti i na sijaset drugih nacina, a jedan od mozda najjednostavnijih je "happy hour" tj povlastica koja vrijedi samo u periodu 6-9 h ujutro i 15-18 popodne!
Naravno, samo pravo na kupnju povlastice moze se ograniciti samo na osobe koje dokazu da su u kategoriji vozara (mjesto boravka u jednom mjestu, posao u drugom).
I tako dalje i tako dalje. Sve se dakle moze kad se hoce.
Problem je samo kad se nesto nece ili ne zna. Ovdje je cinimise kombinacija tog dvoga!
Alfons Kauders

#2790 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

talić wrote:
Njemačka autoputeve finansira iz poreza na gorivo isto kao što mi imamo onih 0,10 KM po litru koji bi uskoro trebali biti 0,15 KM po litru.
Nijemci su ( iako milioni vozila svakodnevno koriste autoputeve) sračunali da se ne isplati postavljati rampe i uzimati harač.
Kad se završe sve autoceste u BiH prihodi od cestarine neće biti veći od 60 miliona maraka a od poreza na gorivo će prelaziti 100 miliona.
Ako se uzme u obzir da će troškovi uposlenika njih minimalno hiljadu na naplatnim kućicama iznositi minimalno 30 miliona maraka godišnje dođe se do računice da za ceste ostaje samo pola love ( ako i toliko) uzete od cestarine.
Mislim da bi onda bilo jednostavnije i povoljnije zahvatiti dodatnih 5 feninga iz goriva i ukloniti rampe i naplatne kućice.
Sta hiljadu na naplatnim kucama... Sto hiljada, minimum... :D
_mufljuz_

#2791 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by _mufljuz_ »

Alfons Kauders wrote:
talić wrote:
jez dobro bit ironican kad si jako potkozen je l da :mrgreen: :thumbup:
talić

#2792 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by talić »

Alfons Kauders wrote:
talić wrote:
Računaj broj naplatnih kućica pa četiri smjene pa šefići, šefovi, blagajnici, obezbjeđenje, održavanje objekata, struja, elektronika, grijanje,... ma ne može biti 30 miliona godišnje. :-D
slobodann

#2793 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by slobodann »

KAd je rat zavrsio, da se pravilo 20 kilometara autoputa godisnje, do sad bi BiH imala 400 kilometara autoputa.... :nargila:
sema911s

#2794 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by sema911s »

slobodann wrote:KAd je rat zavrsio, da se pravilo 20 kilometara autoputa godisnje, do sad bi BiH imala 400 kilometara autoputa.... :nargila:
gdje bi to sve staloo :D :D :D :D
golfiista

#2795 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by golfiista »

talić wrote:
Zaboravljas da se radi o maximalno 3xx kilometara puta za sto je, jednom prosjecnom automobilu, dovoljna 1/3 rezervoara. Dakle, racunica je jasna.
talić

#2796 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by talić »

golfiista wrote:
talić wrote:
Zaboravljas da se radi o maximalno 3xx kilometara puta za sto je, jednom prosjecnom automobilu, dovoljna 1/3 rezervoara. Dakle, racunica je jasna.
Ne razumijem šta želiš reći ?
Dio poreza koji se izdvaja za Autoceste se uzima na cjelokupnu prodaju u BiH, na svaki litar a onda se djeli između FBiH i RS-a.
Ja bi odmah potpisao (iako ne koristim mnogo autoput) da se sa sadašnjih 0,10 KM po litru porez poveća na 0,20 KM a da me niko ne zaustavlja na autoputu i da se ne zapošljavaju rođaci koji će pola prikupljenog novca od napaćenih cestarina pojesti.
golfiista

#2797 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by golfiista »

Ocito je. Svi stranci koji bi koristili koridor u punom kapacitetu ne bi morali natociti ni litru goriva u BiH, od malih do velikih vozila, tako da bi sav finansijski teret pao na ionako slabasna ledja gradjana BiH. Nama treba svjezeg novca od tog puta, a btw. pitaj onog u Bihacu treba li mu taj put.
talić

#2798 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by talić »

Evo izdvojio sam par dijelova revizije finansijskog izvještaja za 2012.
Djeli se i šakom i kapom. :twisted:

U okviru poslovnih rashoda najznačajniju stavku predstavljaju troškovi plaća i ostalih ličnih primanja zaposlenih (4.916.288 KM), troškovi proizvodnih usluga (3.270.094 KM) i amortizacija (4.153.672 KM).
Uvođenje zatvorenog sistema naplate u drugoj polovini 2012. godine je utjecalo na povećanje poslovnih rashoda koje Društvo nije imalo u prethodnoj godini. Među značajnijim se izdvajaju nabavna vrijednost prodatih ACC Tag-ova (336.246 KM), uniforma za djelatnike na naplatnim kućicama (127.348 KM), obuka radnika (59.743 KM) i usluge održavanja softvera na autocesti (75.873 KM), od kojih su neki bili predviđeni 2012.

Troškovi naknada plaća sa obavezama za porez i doprinose su iskazani u iznosu od 4.110.781 KM, što je više za 28% od plana.
Društvo je 27.08.2012. godine usvojilo novi Pravilnik o radu i Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji kojima je definisalo način obračuna plaće za uposlenike.

U januaru 2012. godine neto plate iznosile su 147.123 KM, a u decembru 249.085 KM, a jedan od razloga je povećanje broja uposlenih za 76.
Kao i u prethodnoj godini, radna mjesta u istoj Kategoriji složenosti mogu imati različite koeficijente, jer Pravilnikom o radu i dalje nisu definisani kriteriji za utvrđivanje koeficijenta radnih mjesta u okviru iste grupe složenosti.

U skladu sa članom 38. Pravilnika o radu, zaposleniku se može uvećati osnovna plaća do 20% na osnovu Odluke Direktora ili na prijedlog izvršnog direktora.

Stimulacije su iznosile od 57 KM do 772 KM mjesečno. Nekim uposlenicima je stimulacija u toku godine više puta isplaćena.

Naknade troškova zaposlenih su iskazane u iznosu od 707.257 KM, a o dnose
se na: topli obrok (371.412 KM), prijevoz na posao i sa posla (61.826 KM), regres za godišnji odmor (134.975 KM), pomoći i naknade zaposlenim po raznim osnovama (37.175KM), kotizacije za seminare i školarina (44.997 KM) i trošak službenih putovanja (56.872 KM). Navedeni troškovi predstavljaju ostvarenje od 135% u odnosu na plan. U Izvještaju o poslovanju navedeno je da je odstupanje troškova plaća i naknada uzrokovano pogrešnim planiranjem ovih troškova, koje nisu pratili plan upošljavanja
.

Regres za godišnji odmor u2012. godini iznosio je 134.975 KM. Pravilnikom o radu i Odlukom o visini regresa je regulisano da se regres isplaćuje u iznosu 70% prosječne osnovne plaće koju je zaposlenik ostvario u prethodna tri mjeseca.
Direktor je donio Odluku 17.02.2012. godine, kojom je utvrđeno pravo na regres za 98 uposlenika.
Odlukom nije bilo definisano vrijeme isplate.
Naknadno je isplaćen regres uposlenicima koji su pravo na isti stekli krajem godine.

Troškovi proizvodnih usluga se sastoje od troškova usluga održavanja (2.522.203 KM), troškova zakupa poslovnog i garažnog prostora (399.430 KM), troškova reklame i sponzorstva (260.746 KM) i troškova ostalih usluga (87.632 KM).
U okviru troškova usluga održavanja su iskazani troškovi za: redovno i zimsko održavanje autoceste (1.558.344 KM), usluge zaštitara na čuvanju imovine (476.471 KM), usluge održavanja softvera na autocesti (75.873 KM), usluge odžavanja zgrade u najmu (255.737 KM) i usluge održavanja i uređenja okoliša (90.008 KM).

Posječna plaća 1470 KM plus stimulacija, plus topli obrok, plus putni troškovi, plus regres,.. :twisted:
Gray

#2799 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Gray »

golfiista wrote:Ocito je. Svi stranci koji bi koristili koridor u punom kapacitetu ne bi morali natociti ni litru goriva u BiH, od malih do velikih vozila, tako da bi sav finansijski teret pao na ionako slabasna ledja gradjana BiH. Nama treba svjezeg novca od tog puta, a btw. pitaj onog u Bihacu treba li mu taj put.

Moglo bi se i to riješiti na neki način, neka sve strane tablice plate prilikom ulaska u BiH određenu sumu (par eura) , a ukoliko naspu gorivo u BiH ne bi plaćali akcize na gorivo u tom iznosu (sve da ide elektronski), tj. taj dio koji su već platili na ulasku u BiH bi se oduzimao od troška akciza kada budu sipali gorivo u BiH, ili nešto slično.
golfiista

#2800 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by golfiista »

Halo baba, baba, jesam u programu? .... i tako cete jednostavno autoputem kroz BiH...
Post Reply