Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
duspi wrote:prošle sedmice prvo negativno iskustvo i za njega je kriva naša retardna pošta :S
paket iz kine došao za 20 dana i onda ležao u pošti u 8 dana. nisu mi uopšte poslali nikakvu obavijest da dođem preuzeti pošiljku i levati je nakon toga pošalju nazad za kinu jer je '5 radnih dana zakonski rok u kojem se pošiljka mora preuzeti inače se vraća pošiljaocu'. paket pređe pola svijeta, a oni nisu u stanju jebeni žuti papirić u isti grad na vrijeme isporučiti
lovu sam uredno dobio nazad, međutim prodavač više neće da mi ponovo pošalje isti proizvod
meni se desila ista stvar s tim da je momak poslao preko pika paket pa sam znao kada da ga ocekujem, posto paketa nije bilo par dana nazovem postu i kazu mi da je kod njih ...
evo nesto s drugog foruma, nadam se da ce biti od koristi zahvaljujuci @Neni
Nedavno smo nas trojica (imena poznata redakciji ) narucivali gume sa bike-discount.de. Gume su fakat brzo stigle, ali nesto mi nije bilo najjasnije kada su u pitanju dodatni troskovi te posaljem upit Upravi za indirektno oporezivanje. Odgovorili su u roku od 15 minuta! Za ne vjerovat. Evo, proslijedit cu sadrzaj oba maila koja sam dobio od njih, dosta toga ce biti kristalno jasno:
1. "Poštovani,
Prilikom obračuna uvoznih dažbina u skladu sa važećom zakonskom legislativom prvo se na utvrđenu carinsku vrijednost koja je u Vašem slučaju iznosila 368,00 KM obračunava stopa carine, koja na pošiljke koje stignu u BiH putem pošte, iznosi 10 %, odnosno u Vašem slučaju 36,80 KM. U osnovicu za obračun PDV-a pri uvozu ulazi carina i svi ostali zavisni troškovi. Dakle u Vašem slučaju osnovica za obračun PDV-a je iznosila 404,80 KM (368,00 KM + 36,80 KM). Po stopi od 17 % na utvrđenu osnovicu u iznosu od 404,80 KM, porez na dodanu vrijednost iznosi 68,82 KM."
2. "Poštovani,
Evo još nekoliko informacija koje Vam mogu biti korisne.
Carinska procedura uvoza svih roba, pa tako i roba koje se putem interneta naručuju iz inostranstva, a putem poštanskih paketa stiže u Bosnu i Hercegovinu, obavlja se u skladu sa Zakonom o carinskoj politici BiH i svim važećim podzakonskim aktima.
Važno je naglasti da se u skladu sa Prilogom Zakona o carinskoj politici BiH oslobađaju od plaćanja uvoznih dažbina predmeti neznatne vrijednosti, koji se prime iz inostranstva u pismima ili poštanskim paketima u vrijednosti do 50 KM. Pomenuto oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina se ne odnosi na alkoholne proizvode, parfeme i toaletne vode, te duvan i duvanske prerađevine. Ukupno primanje paketa u smislu oslobađanja od plaćanja uvoznih dažbina, podrazumijeva primanje paketa iz inostranstva jednom u toku nedelje.
U slučaju da vrijednost robe koja se naruči putem interneta, a stigne poštanskom pošiljkom prelazi vrijednost od 50 KM carinska služba obavještava lice koje je naručilo robu o preuzimanju iste putem poštansko carinske deklaracije za fizička lica. Na utvrđenu carinsku vrijednost obračunava se jedinstvena stopa carine za nekomercijalnu robu u iznosu od 10 % carine, a onda ukupan iznos predstavlja osnovicu za obračun 17 % PDV-a. Pored ovoga nadležna poštanska služba također ima određene troškove koje naplaćuje, ali o tome morate potražiti više informacija u nadležnoj Pošti. Da bi pošiljka spadala u nekomercijalnu robu njena vrijednost ne smije preći 1.500,00 KM.
Prilikom utvrđivanja carinske osnovice za obračun uvoznih dažbina najčešće se uzima fakturna vrijednost robe, i to iz same fakture koja prati određenu robu ili se traži potvrda o plaćanju putem izvadaka sa računa kreditne kartice. Na utvrđenu carinsku vrijednost se obračunavaju i plaćaju zakonom predviđene dažbine. U osnovicu za obračun PDV-a na uvoz dobara ulazi carina i svi ostali zavisni troškovi.
Važno je naglasiti da u skladu sa poštanskim propisima, pošiljka koja stigne u BiH može stajati najduže 30 dana. Po isteku tog roka, a ukoliko lice na koje pošiljka glasi ne preuzme istu, pošiljka se automatski vraća u inostranstvo. U skladu sa poštanskim propisima postoje ograničenja u težini poštanskih pošiljki, a u BiH je to 30 kg po jednoj pošiljki.
Naravno, ukoliko smatrate da su Vaša prava na bilo koji način ugrožena, imate mogućnost da u ostavljenom zakonskom roku izjavite žalbu i to nadležnom Regionalnom centru Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Sektoru za carine."
pospanko2 wrote:Može li mi neko objasniti kako funkcionišu aukcije na eBay? Hvala...
mogu ja. Tko najvise ponudi njegov je artikal. Ako ponudis najvecu cijenu nakon isteka aukcije, NAKON 48 sati moras platiti artikal po cijeni koju si ponudio i to je to
Znači, ako ponudim najvišu cijenu, artikal je moj, bez obzira da li je to ispod realne cijene proizvoda? Ako uplatim u tome vremenu artikal, postoji li mogućnost da prodavač odustane i kaže da neće prodati? I mogu li iz Bosne uplatiti novac, a da mi paket stigne na adresu u Njemačkoj (eBay.de)? Hvala...
Koliko ponudiš kao finalnu cijenu prije isteka aukcije, po toj cijeni ti mora prodati artikal.
Možeš dostaviti gdje hoćeš, dodaš u postavkama na eBayu additiona shipping addresses, uneseš tu Njemačku adresu i na checkoutu odabereš nju kao adresu dostave.
Jazzy.ba wrote:Koliko ponudiš kao finalnu cijenu prije isteka aukcije, po toj cijeni ti mora prodati artikal.
Možeš dostaviti gdje hoćeš, dodaš u postavkama na eBayu additiona shipping addresses, uneseš tu Njemačku adresu i na checkoutu odabereš nju kao adresu dostave.
Zahvaljujem, druže. To izgleda prava stvar ako mora dati artikal onome ko ima najvišu ponudu
Narucio sam telefon i evo prateci tr-n.pise da je posiljka stigla i pod dogadaj pise: Evidentiranje carinskih podataka o posiljci-UVOZ.Ja kako sam shvatio samo treba da cekam poziv iz carinske ispostave ili mogu sam otici po robu?
Glanzer wrote:Narucio sam telefon i evo prateci tr-n.pise da je posiljka stigla i pod dogadaj pise: Evidentiranje carinskih podataka o posiljci-UVOZ.Ja kako sam shvatio samo treba da cekam poziv iz carinske ispostave ili mogu sam otici po robu?
Glanzer wrote:Narucio sam telefon i evo prateci tr-n.pise da je posiljka stigla i pod dogadaj pise: Evidentiranje carinskih podataka o posiljci-UVOZ.Ja kako sam shvatio samo treba da cekam poziv iz carinske ispostave ili mogu sam otici po robu?
Jbga, da nisu nadrkani mogao bi sam otici i odnjeti dokaz o placanju Ovako ces morati sacekati da ti dodje zuti papiric u kojem ce pisati upustvo. Da se sada pojavis u posti, rekli bi a gdje je papir !? Pa jebo te papir, vidim da je dosla posiljka i vidim sta trazite.
Nazovi carinu i reci im o kojem se paketu radi, da ubrzas to malo. Ako ne budes zvao, cekaj par dana dopis u kojem se trazi dopuna predmeta.
Realovac23 wrote:evo jos jedan problem.. sve kupujem sa ebaya i zaradjivam kupujuci drugima. jedan je momak naručio košulju, nije je više bilo na ebayu te boje i veličine i ja je pronadjem za dolar skuplju na ovoj stranici http://www.dealschic.com i kupim je 7.2. Čekao sam da mi na mail potvrde da je poslana košulja al ništa, ja im se javim 18.2 i pitam jesu poslali košulju, kad 19.2 javlja mi se covjek kaze da su na odmoru, da ce 25.2 poslati košulju. jel želim da mi vrati pare, ja kazem da ću prićekati 25.2 da pošalju. 22.2 pokušam ući na stranicu stranica ne radi do dan danas, pošaljem mail da mi vrati pare ne odgovara mi. Košulja je plačena paypalom. Jel postoji kakva mogučnost da mi paypal vrati pare, jer sam cuo da na ebayu sve dok prodavač ne dobije positive feedback ne dobiva novac od ebaya/paypala.
Još nikakvog poziva od carine,jednostavno mogu cekati bas me interesuje do kada,narucio sam telefon 22.2 i izabrao singapore post za dostavu,radi se o free shiping-u,23.02.vec je zaprimljeno u S.Postu i 25.2. preko trackinga mi je pisalo da je poslato u inostranstvo,28.2.nasa posta primila je posiljku i 4.3.dostavljeno kako sam vec rekao carini na obradu.Znaci:
Singapore post dostava do BiH cirka sedam dana i to besplatno
Nasa posta dostava na carinjenje (jest da je bio praznik)4 dana
Obrada na carini .........bas da vidimo?
sorry ljudi ako je offtopic al vidim ima dosta raje koja ima iskustva sa postama i posiljkama, kontam uzet neke patike vani posto ih nema kod nas, imam poznanika koji che mi uzet to u svici i poslat brzom postom, e sad on neche naznacit da je novo il da je kupljeno tek vech che deklarisat kao poklon, jel moze to tako proc bez carinjenja il che mi i to ocarinit klocevi, a drugo pitanje isto tako za obucu preko e bay-a jel iko narucivao ikad iz amerike patike ikakve i jel dodje to do nas il je kriticno, ja gdje god da udjem pise da ne dostavljaju u bosnu.
Poklon kao poklon ne pali kod carinjenja, ako budu carinili trazit ce ti fakturu koliko si ih platio bez obzira sto je poklon, narocito sto stizu preko brze poste (gdje se sve carini), preko drzavne poste mozes proci i bez carine ako je neka razumna cijena patika.
T-pain wrote:Pozz jel moze neko da postavi stranice za muske parfeme, ali samo sa provjerenih stranica sa kojih je dobio narudzbu vise puta
unaprijed hvala
bob sap wrote:je li neko narucivao baterije s e-baya? kontam da uzmem ovu od 1650 mAh, ali nesto mi jeftine
Triput sam kupovao baterije. Jednom uzeo za galaxy ace neku golden s velikim kapacitetom za 3$ i držala ko tvornička originalna, drugi put kupio za galaxy i9001 i nije držala ni pola ko original, treću kupio za xperiu neo i ne pali mob nikako. Uglavnom kako naletis, ali za te mAh oni sve lažu... 2000 može biti manje od 1500
bob sap wrote:je li neko narucivao baterije s e-baya? kontam da uzmem ovu od 1650 mAh, ali nesto mi jeftine
Triput sam kupovao baterije. Jednom uzeo za galaxy ace neku golden s velikim kapacitetom za 3$ i držala ko tvornička originalna, drugi put kupio za galaxy i9001 i nije držala ni pola ko original, treću kupio za xperiu neo i ne pali mob nikako. Uglavnom kako naletis, ali za te mAh oni sve lažu... 2000 može biti manje od 1500
mozes li mi poslati profil na pp od prodavaca sto si kupio za galaxy, ako je vec provjeren da uzmem od njega
Novi sam na Ebay-u. Narucio sam prije nekih6 dana neki sitni proizvod od homesale_estore sto je uredno otislo sa paypall-a. Danas sam dobioo od toga prodavaća koji glasi:
Dear xxxxxxxxxxxxxxxxx,
Sorry to bother you.
We just got an notice from our supplier that they could not supply the item at present,as there are some problems happened in their factory,pls understand.
So how about we refund the payment to you first?
To make our buyers enjoy a safe purchase on our store we will refund if we didn't get reply within 3 days.
Could you pls let us know your ideas? Thanks!
Waiting for your reply.
Nice days!
Regards
kolko sam shvatio zele refundirat pare. Sta mi je dalje ciniti??? i kakv je ovo ork od 3 dana?