Proslo bez carine, obicna preporucena posiljka, mali neki paket. bez ikakvog placanja .... (stim sto je posiljalac platop osiguranje posiljke 14 E) :DPhablecina wrote:Naravno da ne pregledaju.
Al prijatelju, poslušaj me. Kada ti rodbina šalje skupocjeni paket, neka im ne bude teško da na deklaraciji napiše cijenu koja malo premašuje 50 maraka, taman da uleti u minimalno carinjenje.
Iz iskustva ti kažem, da na paketu sa istaknutom cijenom od 60-70 maraka neće biti više nikakve provjere i otvaranja, nego će ti ga ocariniti po toj cijeni.
CARINA U BiH
Moderator: anex
-
Exorchrist
#2776 Re: CARINA U BiH
-
Al'din
#2777 Re: CARINA U BiH
Kao i ostali izvinjavam se ako se pitanje ponavlja ali primjetim da ovdje ima kompententnih osoba koje bi mogli ponuditi pravi odgovor.
Naime, radi se o uvozu masine iz Turske. Cini mi se da sam negdje procitao da BiH ima sklopljen sporazum sa nekim zemljama o uvozu i carini, da li se radi o manjem placanj ili sta vec, ne znam.
Proizvodjac mi je poslao u ponudi cijenu masine i cijenu transporta koja je 350 eura iz Turske do Sarajeva.
Eh sada, koja je daljna procedura u "eskiviranju" dodatnih troskova? Kako bi to trebalo sve da se odigra jer ne transportujem masinu ja, nego proizvodjac? Kada dodje masina do granice, sta se dalje desava?
Unaprijed hvala na odgovoru.
Naime, radi se o uvozu masine iz Turske. Cini mi se da sam negdje procitao da BiH ima sklopljen sporazum sa nekim zemljama o uvozu i carini, da li se radi o manjem placanj ili sta vec, ne znam.
Proizvodjac mi je poslao u ponudi cijenu masine i cijenu transporta koja je 350 eura iz Turske do Sarajeva.
Eh sada, koja je daljna procedura u "eskiviranju" dodatnih troskova? Kako bi to trebalo sve da se odigra jer ne transportujem masinu ja, nego proizvodjac? Kada dodje masina do granice, sta se dalje desava?
- Pitarrr82
#2778 Re: CARINA U BiH
Al'din wrote:Kao i ostali izvinjavam se ako se pitanje ponavlja ali primjetim da ovdje ima kompententnih osoba koje bi mogli ponuditi pravi odgovor.
Po meni je najbolje, ako nemas svog da nazoves nekog od speditera koji ce ti to detaljno, jasno i sigurno dobro objasniti...
Ko prevozi masinu nema nikakve veze, to je samo stvar dogovora ili u struci pariteta a i granica nema mnogo veze sa carinjenjem osim ako se ne carini na granici ali posto si naveo 350EUR kao cijenu vjerovatno se radi o zbirnom prevozu iz Turske koji se 99% carini u Sarajevu...
Konacan odgovor je svakako spediter koji moze i cca navesti troskove uvoza kada dobije sve podatke...
-
Al'din
#2779 Re: CARINA U BiH
Hvala na odgovoru, nasao sam par speditera na netu, vecina ih nema email adresu na uvidPitarrr82 wrote:Al'din wrote:Kao i ostali izvinjavam se ako se pitanje ponavlja ali primjetim da ovdje ima kompententnih osoba koje bi mogli ponuditi pravi odgovor.
Po meni je najbolje, ako nemas svog da nazoves nekog od speditera koji ce ti to detaljno, jasno i sigurno dobro objasniti...
Ko prevozi masinu nema nikakve veze, to je samo stvar dogovora ili u struci pariteta a i granica nema mnogo veze sa carinjenjem osim ako se ne carini na granici ali posto si naveo 350EUR kao cijenu vjerovatno se radi o zbirnom prevozu iz Turske koji se 99% carini u Sarajevu...
Konacan odgovor je svakako spediter koji moze i cca navesti troskove uvoza kada dobije sve podatke...
- Pitarrr82
#2780 Re: CARINA U BiH
Kod nas ionako velika vecina ne cita mailove
nazalost, nazovi tako ce ti najbolje objasniti a i ti pitati sto zelis...
-
Al'din
#2781 Re: CARINA U BiH
Vani sam pa mi je malo nezgodno da zovemPitarrr82 wrote:Kod nas ionako velika vecina ne cita mailovenazalost, nazovi tako ce ti najbolje objasniti a i ti pitati sto zelis...
Samo su se iz intespeda odazvali, pa mi je gospodin objasnio da ja kao fizicko lice nemogu uvesti masinu, treba mi carinski broj koji npr. svaka firma ima, a ja istu jos nisam registrovao...pa se sada pitam, kako da dodjem do masine, da je spakujem u radionicu i da me ceka kao i sve ostalo kad se vratim da pokrenem posao... u ostalom evo da copiram sta je odgovorio:
"Pošto imate ponudu za mašinu i prevoz, to znači da je Vaša obaveza da samo organizujete uvozno carinjenje pošiljke u BiH.
Da bi mogli uvoziti treba da imate carinski broj, odnosno da ste registrovani pri Upravi za indirektno oporezivanje za vanjskotrgovinsko poslovanje.
Pošto u ovom momentu ne znam Vaš status to Vam i ne mogu reći da li ste ovlašteni za uvoz.
Napomena, fizička lica mogu da uvoze robu za svoju upotrebu u količinama koje su dovoljne za jednu osobu (jedan automobil, jedan kompljuter i sl.) i mora da se radi o robama široke potrošnje,
Što znači da fizičko lice ne može da uvozi neke radne mašine za obavljanje privredne aktivnosti, jer bi isto predstavljalo rad na crno i država to naravno ne odobrava.
Što se tiče Turske, mi sa Turskom imamo potpisan sporazum o slobodnoj trgovini, koji ukratko znači da robe proizvedene u Turskoj i koje prilikom uvoza prati certifikat o porijeklu EUR.1 su oslobođene plaćanja carine, i samo se naplaćuje PDV u iznosu od 17%.
Za ostale informacije stojimo Vam na raspolaganju.
S poštovanjem"
-
Al'din
- Pitarrr82
#2783 Re: CARINA U BiH
Mozda oni imaju mogucnost da uvezu masinu u tvoje ime ili na njihovo ime a da onda preprodaju masinu tebi, nesto na taj fazon bi trebalo da moze...
Ako ce masina raditi u BiH a mozda cak nesto i izvoziti vani onda je svakako bolje osnovati firmu.
Ako ce masina raditi u BiH a mozda cak nesto i izvoziti vani onda je svakako bolje osnovati firmu.
-
Mehemed
- Vozim: automobil
#2784 Re: CARINA U BiH
Bolje da su napisali računar nego kompljuter hahahaAl'din wrote: Napomena, fizička lica mogu da uvoze robu za svoju upotrebu u količinama koje su dovoljne za jednu osobu (jedan automobil, jedan kompljuter i sl.) i mora da se radi o robama široke potrošnje,
-
ForrestGump
#2785 Re: CARINA U BiH
Pozdrav svima.
Narucio objektiv za fotoaparat iz Njemacke.
Danas me ceka pismo sa carine u kojem stoji da ne mogu cariniti po skraćenom postupku i da moram angažovati špeditera.
Ima li iko preporuku za špeditera?
Koliko bi me to moglo koštati u novcu i vremenu?
Imate li savjet kako ovo najbrže mogu završiti?
PS: da sam znao da će ovako biti, ne bih nikad, ali et'
Hvala!
Danas me ceka pismo sa carine u kojem stoji da ne mogu cariniti po skraćenom postupku i da moram angažovati špeditera.
Hvala!
- Pitarrr82
#2786 Re: CARINA U BiH
Vremenski to ide veoma brzo, kad se odlucis za speditera a za novac se probaj dogovoriti sibnem ti preporuku u inbox...ForrestGump wrote:Pozdrav svima.
Hvala!
-
Al'din
#2787 Re: CARINA U BiH
Tako mi je nesto i prodavac objasnio, da ce to njihova spediterska firma odraditi i dovuci masinu na kucnu adresu, pa sada...moram se jos malo detaljnije raspitati.Pitarrr82 wrote:Mozda oni imaju mogucnost da uvezu masinu u tvoje ime ili na njihovo ime a da onda preprodaju masinu tebi, nesto na taj fazon bi trebalo da moze...
Masina ce raditi u BiH, nece izvoziti nista, a svakako da ce se firma osnovati, samo ne sada, nego kad se vratim u Bosnu, a prije toga, zelim da uzmem neke vece stvari.
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#2788 Re: CARINA U BiH
Pozdrav, da li mi neko može reći sljedeće; Planiram kupiti ručni sat na amazonu čija je cijena 88$, poštarina je besplatna. Ja sam izračunao da bih za carinu i pdv trebao dodati oko 50KM na tu cijenu, međutim taj sat je na sniženju i njegova realna cijena je oko 500$ i snižen je za 85% što je 88$.
Pošto se radi o velikom popustu da li će na carini biti sumnjivo i hoće li obračunati po njegovoj realnoj cijeni ili po cijeni od 88$?
Pošto se radi o velikom popustu da li će na carini biti sumnjivo i hoće li obračunati po njegovoj realnoj cijeni ili po cijeni od 88$?
-
razonoda
#2789 Re: CARINA U BiH
Zviz wrote:Pozdrav, da li mi neko može reći sljedeće; Planiram kupiti ručni sat na amazonu čija je cijena 88$, poštarina je besplatna. Ja sam izračunao da bih za carinu i pdv trebao dodati oko 50KM na tu cijenu, međutim taj sat je na sniženju i njegova realna cijena je oko 500$ i snižen je za 85% što je 88$.
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#2790 Re: CARINA U BiH
Povjerenje već imamrazonoda wrote:Zviz wrote:Pozdrav, da li mi neko može reći sljedeće; Planiram kupiti ručni sat na amazonu čija je cijena 88$, poštarina je besplatna. Ja sam izračunao da bih za carinu i pdv trebao dodati oko 50KM na tu cijenu, međutim taj sat je na sniženju i njegova realna cijena je oko 500$ i snižen je za 85% što je 88$.
Pošto se radi o velikom popustu da li će na carini biti sumnjivo i hoće li obračunati po njegovoj realnoj cijeni ili po cijeni od 88$?Trebas biti siguran sta dobivas za te pare. ?
- dinooh
#2791 Re: CARINA U BiH
Amazon ne isporucuje u BiH satove. Samo knjige i mozda CD/DVD. Tako da ti ta opcija odmah otpada. Carinit mogu po tvojoj cijeni, ali se ne mozes zaliti ako carine i po 500$, jer mu je to cijena nekad bila, a mozda je i sada na brojinm web shop-ovima. Mislim, mozes se zaliti, ali upalit vjerovatno nece.
- dinooh
#2793 Re: CARINA U BiH
50KM, valjda je u BiH KM sredstvo placanja
A valjda mu neki rodak (ovaj sta pise) koristi ovaj isti profil.
A valjda mu neki rodak (ovaj sta pise) koristi ovaj isti profil.
-
razonoda
#2794 Re: CARINA U BiH
- forzamilan
#2795 Re: CARINA U BiH
Ne znam u koju temu bih da postavim pitanje pa ću ovdje, ne zamjerite ako sam fulio. Krajem sedmice idem u Hrvatsku, trebam povući svoj kompjuter tamo znači centralna i monitor. Najvjerovatnije ću busom, prijavljen sam u Hr imam njihovu ličnu. Da li će me peglati na granici, treba li šta prijaviti? Mislim da ne bi trebalo nije nov komp znači polovna roba.
- _Reds_
#2796 Re: CARINA U BiH
Naravno da ćete peglati ako budu pregledali, da je laptop i ne bi, ali ovako vrlo vjerovatno. Dakle zavisi koliko budeš imao sreće.forzamilan wrote:Ne znam u koju temu bih da postavim pitanje pa ću ovdje, ne zamjerite ako sam fulio. Krajem sedmice idem u Hrvatsku, trebam povući svoj kompjuter tamo znači centralna i monitor. Najvjerovatnije ću busom, prijavljen sam u Hr imam njihovu ličnu. Da li će me peglati na granici, treba li šta prijaviti? Mislim da ne bi trebalo nije nov komp znači polovna roba.
- _Reds_
#2798 Re: CARINA U BiH
Mislim da robu u vrijednosti do 150 KM imaš pravo prevući bez plaćanja. Eh sada ako taj računar malo rasčerupaš, onako da djeluje nešto polovno i da si ponio djetetu od sestre računar, možda te i neće pegledati.forzamilan wrote:Da li se šta plaća?
-
Mehemed
- Vozim: automobil
#2799 Re: CARINA U BiH
Prilično sam siguran da je za ovo kriva naša "DIVNA" carina koja neda primati više od jedne pošiljke sedmično, a neki Kineski kloc stavi TN na artkal težak 100 grama i vrijedan 8$ i sada ostanem bez oba artikla, još jednom mi se vratio artikal koji je došao 2 dana poslije prvog, iste sedmice, a sada su ova dva u isto vrijeme i naravno carina ih oba odbila, BAŠ DIVNO.....

- seoBIH
#2800 Re: CARINA U BiH
Ne kontam poentu slike, jer se nista ne moze skontati?
Ako ti dodju dva, ili vise paketa, oni se NE ODBIJAJU, vec se ukupna cijena SABIRA i ako prelazi 50KM, naplacuju se dazbine. Znaci oni NE MOGU samovoljno odbiti, niti ima neki clan zakona koji to nalaze. Taj kineski kloc ti je izasao u susre i stavio TN da znas gdje je tvoj artikal zavrsio. Trebas mu biti zahvalan i nema nikakve veze sa carinom. Imao on TN ili ne, opet se registruje u BIH.
Ako ti dodju dva, ili vise paketa, oni se NE ODBIJAJU, vec se ukupna cijena SABIRA i ako prelazi 50KM, naplacuju se dazbine. Znaci oni NE MOGU samovoljno odbiti, niti ima neki clan zakona koji to nalaze. Taj kineski kloc ti je izasao u susre i stavio TN da znas gdje je tvoj artikal zavrsio. Trebas mu biti zahvalan i nema nikakve veze sa carinom. Imao on TN ili ne, opet se registruje u BIH.