nisi puno platio klimu. gdje si uzimo? ja sam u sarajevu nasao najjeftinije oko 2000 plus ugradnja.stojanko wrote:Cijena uređaja sa montazom 2050 KM (1850+200). O performansama necu pricati dok ne prodje malo vremena.piplica wrote:Cijena uređaja, ugradnja?
Koliko sam ja shvatio Nocria je stariji model nego li ova Mitsu FH35VE, što ako je tačno, nije za očekivati da bude i naprednija od nje?
Je li ima interesanata za ugradnju sistema zrak-voda?
Koliko vidim to je ono pravo rješenje za grijanje, ovaj način zrak-zrak je više "amaterski"
Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
- lovacs
#2776 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
-
stojanko
#2777 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Termmos. d.o.o Mostar. Montiraju u cijeloj BiH, tako da nema dodatnih troskova transportalovacs wrote:nisi puno platio klimu. gdje si uzimo? ja sam u sarajevu nasao najjeftinije oko 2000 plus ugradnja.stojanko wrote:Cijena uređaja sa montazom 2050 KM (1850+200). O performansama necu pricati dok ne prodje malo vremena.piplica wrote:Cijena uređaja, ugradnja?
Koliko sam ja shvatio Nocria je stariji model nego li ova Mitsu FH35VE, što ako je tačno, nije za očekivati da bude i naprednija od nje?
Koliko vidim to je ono pravo rješenje za grijanje, ovaj način zrak-zrak je više "amaterski"
-
stojanko
#2778 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Upravo sam upratio defrost Nocria. Trajao je skoro 15 minuta, sto je mnogo duze od FH35VE (8 minuta).
-
sava84
#2779 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Reci mi koja od njih dvije jace izbacuje vazduh sa ventilatorom podesenim na maksimum? Nemam Mitsu pa ne mogu da uporedim, a za drugu polovinu kuce ce mi trebati klima koja moze ''vise dobaciti'' u duzinu toplote.
-
stojanko
#2780 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nokrija.sava84 wrote:Reci mi koja od njih dvije jace izbacuje vazduh sa ventilatorom podesenim na maksimum? Nemam Mitsu pa ne mogu da uporedim, a za drugu polovinu kuce ce mi trebati klima koja moze ''vise dobaciti'' u duzinu toplote.
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#2781 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ne znam za šta su tražili tolike pare kada se za 8000KM može uzeti pumpa koja pokriva cc 120m2.rovac13 wrote:Nocria nije naprednija od fh,nego ima vise snage vise toplote.piplica wrote:Cijena uređaja, ugradnja?
Sto se tice zrak-voda ja sam bio zainteresiran,ali sam odustao zbog cijena.Neki dan sam opet zvao Banja luku da vidim cijene zbog mog poznanika.Za 130m2 oni predlazu pumpu zrak voda koja kosta 15 000KM pod uslovom da se razvede podno grijanje koje opet kosta.A pored svega taj sistem vise trosi struje nego zrak-zrak.
To je po meni najbolje grijanje zrak-voda.Ali da se isplati to ne.
Inače instalacija podnog grijanja je u startu jeftinija od radijatorskog, tj. nije ako se preudeđuje.
A da troši više to da, ali 30-40% više, a grije 300-400% više prostora, a o komforu da ne govorim + topla voda za kupanje.
Volio bih čuti nekoga ko ima ovaj sistem da ne lupamo okolo, krenuvši od sebe!
- piplica
#2782 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ma mogu i radijatori, to je sigurno, samo je veći stepen iskorištenja kod podnog.lovacs wrote:tesko mozes ugradit zrak-voda naknadno jer ako hoces da imas "profesionalno" uradjeno onda mora biti podno grijanje. a ugradjivati podno grijanje naknadno je nemoguca misija osim ako ne radis komplet renoviranje stana. a kod novogradnje je to super rjesenje ko ima para jer je skuplje od radijatorskog al ako radis sam moze te izaci i isto ko radijatorsko.piplica wrote:Cijena uređaja, ugradnja?
Kod njega je max. temperatura oko 45c, dok kod radijatorskog ide i do 80.
Ali se slažem da je idealna podna varijanta.
- piplica
#2783 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Miševi, večeras kako stvari stoje pumpe idu na test.
Kako sam čitao i pratio biće i do -16.....zzzzzzzimaaaaa
Očekujem(o) izvještaje ujutro.
Kako sam čitao i pratio biće i do -16.....zzzzzzzimaaaaa
Očekujem(o) izvještaje ujutro.
-
kadett
#2784 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pogledaj ovaj....shandrprcSA wrote:ok, hvala ti, ponudio sam mu i ja 15$ pa cemo vidjeti
Radi dobro za te pare,samo sto sam ja kupio po nekih 12 dolara prije pola godine a vidim sad nema po toj cijeni.
http://www.ebay.com/itm/Mini-Energy-Pow ... 51a9209c7b
- rovac13
#2785 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Niko ne prati izgleda sta mu klima radi
Evo ja cu pocet.
Sinoc bilo kazu -10 .Fujitsu kao da voli minuse,skoro da i nema defrosta,od sinoc do sad jedan defrost sam upratio kad sam jutros dizao temp sa 20 na 25 i to trajao svega 3-4 min.Jedino zvuk se malo pojaca kad udari minus pa kad se zalijece na 1800w potrosnje,pa me zanima jel tako kod svake nocrie ili samo kod mene.Inace kod mene nema antivibranta uopce.
LG nevjerovatno ali radi bez problema,ne grije kao fujitsu ali odrzavao cijelu noc u spavacoj 23-24 uz ceste pauze jer je spavaca nije veca od 20m2.Vanjska suha izgleda odlicno.
Vlaga nije ogromna kao sto je bio slucaj prije mjesec dva,pa vjerovatno je to razlog sto ovako klime dobro rade.
Vjerujem da kod svih sad klime rade dobro.
Evo ja cu pocet.
Sinoc bilo kazu -10 .Fujitsu kao da voli minuse,skoro da i nema defrosta,od sinoc do sad jedan defrost sam upratio kad sam jutros dizao temp sa 20 na 25 i to trajao svega 3-4 min.Jedino zvuk se malo pojaca kad udari minus pa kad se zalijece na 1800w potrosnje,pa me zanima jel tako kod svake nocrie ili samo kod mene.Inace kod mene nema antivibranta uopce.
LG nevjerovatno ali radi bez problema,ne grije kao fujitsu ali odrzavao cijelu noc u spavacoj 23-24 uz ceste pauze jer je spavaca nije veca od 20m2.Vanjska suha izgleda odlicno.
Vlaga nije ogromna kao sto je bio slucaj prije mjesec dva,pa vjerovatno je to razlog sto ovako klime dobro rade.
Vjerujem da kod svih sad klime rade dobro.
- ami8
#2786 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
I ja sam zaključio da ulogu u defrostu više ima vlažnost vazduha nego temperatura. Pa je tako ova moja na onih -4 do -6 išla svaki sat u defrost po onim maglama kada je vlažnost vazduha bila preko 90%. Sada kada je vl.vazduha znatno niža iako je hladnije u defrost ide vrlo rijetko. A i logično je, kada nema vlage u vazduhu, kada vanjska jedinica vuče vazduh iz okoline kroz saće onda nema te vlage da se zadrži na saću.
- piplica
#2787 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Najniža mjerena temperatura zraka -9, vlažnost 93%.
Bez problema održava temperaturu na zadatih 23c.
To kako često ide u defrost nije uopšte relevantan podatak, s obzirom da se radi o različitim uslovima rada, ja bih rađe da je -15 i 30% vlage nego ovako.
Sigurno da je vlažnost pored niske tepmerature najbitiniji za stvaranje leda na vanjskoj jedinici, u Nordijskim zemljama nema niti blizu ovakve vlage (Rusija, takođe veliko tržište za toplotne pumpe) kao kod nas.
Kada je -9 sa ovolikom vlagom imate osjećaj da je -20.
P.S. Patent za grijanje odvodnog cijeva takođe na nivou, sve suho, voda ide svojim putem bez naznaka smrzavanja.
To kako često ide u defrost nije uopšte relevantan podatak, s obzirom da se radi o različitim uslovima rada, ja bih rađe da je -15 i 30% vlage nego ovako.
Sigurno da je vlažnost pored niske tepmerature najbitiniji za stvaranje leda na vanjskoj jedinici, u Nordijskim zemljama nema niti blizu ovakve vlage (Rusija, takođe veliko tržište za toplotne pumpe) kao kod nas.
P.S. Patent za grijanje odvodnog cijeva takođe na nivou, sve suho, voda ide svojim putem bez naznaka smrzavanja.
- piplica
#2788 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Najniža mjerena temperatura zraka -9, vlažnost 93%.
-
stojanko
#2789 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Juce sam imao ukupnu potrosnju za dva sprata kuce 44 kilovata struje. (Ukupna potrosnja sa svim kucnim uređajima i rasvjetom). Obe klime odradjuju posao, mada se primjeti veca snaga nokrije. Za moj prostor je bolje rjesenje nokrija, zbog velicine prostora. Neka moja prva iskustva su da je FH bolja do 40 kvadrata, a nokrija ako je veca kvadratura. Obe klime trenutno odradjuju sada preko 50 kvadrata (prostor 36 + hodnik + kupatilo i jedna spavaca soba, druga zatvorena). FH sam postavio na 25 C i duvanje na 4 , tj maksimalno.
-
shandrprcSA
#2790 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Hvala,vec je poslao onaj prvi za 16$kadett wrote:Pogledaj ovaj....shandrprcSA wrote:ok, hvala ti, ponudio sam mu i ja 15$ pa cemo vidjeti
Radi dobro za te pare,samo sto sam ja kupio po nekih 12 dolara prije pola godine a vidim sad nema po toj cijeni.
http://www.ebay.com/itm/Mini-Energy-Pow ... 51a9209c7b
-
sava84
#2791 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
@stojanko
Hajde ako ti nije problem skiciraj na brzinu raspored prostorija i oznaci gdje se nalaze klime. Ja sa jednom pokrivam 35, a sa drugom bi trebao jos toliko ali 3 prostorije (spavacu, hodnik i kupatilo) pa me zanima odakle kod tebe griju i kako su prostorije rasporedjene.
@shandrprcSA
Znaci nece vise za 15 $ da salje
hajde ok je i 16, ne vjerujem da ima jeftinije, jos uz besplatnu postarinu.
@rovac13
Moja se bogami zalijece sa 2500-3000 w
ali srecom to kratko traje, inace svaki dan imam po 2-3 defrosta u trajanju po desetak minuta
Hajde ako ti nije problem skiciraj na brzinu raspored prostorija i oznaci gdje se nalaze klime. Ja sa jednom pokrivam 35, a sa drugom bi trebao jos toliko ali 3 prostorije (spavacu, hodnik i kupatilo) pa me zanima odakle kod tebe griju i kako su prostorije rasporedjene.
@shandrprcSA
Znaci nece vise za 15 $ da salje
@rovac13
Moja se bogami zalijece sa 2500-3000 w
Last edited by sava84 on 26/01/2014 20:39, edited 1 time in total.
-
stojanko
#2792 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Vec sam postavio slike prostora. Slikao sam telefonom. Vidjeces da imam dupla vrata prema hodniku, a klime direktno duvaju prema tim vratima. Nastavkom hodnika se nalaze dvije spavace sobe i kupatilo. Nisam ocekivao da ce klime uopste dobaciti do tih soba u toj mjeri, medjutim sve se ugrijesava84 wrote:@stojanko
@shandrprcSA
Znaci nece vise za 15 $ da saljehajde ok je i 16, ne vjerujem da ima jeftinije, jos uz besplatnu postarinu.
- rovac13
#2793 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
sava 84 :
ako stavis economic nece se zalijetat vise na 2500-3000w nego ce samo na 1800-1850w.Kao i ranije zalijetat ce se samo kad tek upalis klimu ili poslije defrosta.Ja ove zime nisam uopce gasio economic osim jednom da isprobam kolko ce povuc max.
Stojanko:
Pretpostavljam da drzis na nocriji krilo max prema gore i na najvecoj brzini da bi sto bolje grijao ostale sobe.Posto fujitsu nema fixnu brzinu FAN nego automatski se smanjuje pa ona tako bolje i radi u vecem prostoru,mozes li procijenit u kojoj brzini najcesce duva.
ako stavis economic nece se zalijetat vise na 2500-3000w nego ce samo na 1800-1850w.Kao i ranije zalijetat ce se samo kad tek upalis klimu ili poslije defrosta.Ja ove zime nisam uopce gasio economic osim jednom da isprobam kolko ce povuc max.
Stojanko:
Pretpostavljam da drzis na nocriji krilo max prema gore i na najvecoj brzini da bi sto bolje grijao ostale sobe.Posto fujitsu nema fixnu brzinu FAN nego automatski se smanjuje pa ona tako bolje i radi u vecem prostoru,mozes li procijenit u kojoj brzini najcesce duva.
-
sava84
#2794 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pravo da ti kazem, eksperimentisao sam sa economic, ali me nervira sto ne moze zapamtiti da upali u eco modu, nego svaki put treba paliti, pa se i ne sjetim, a svakako brzo opadne potrosnja pa to i nije neki problem.
-
stojanko
#2795 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja sam stavio duvanje nokrije na trojku i ekonomik je modu. Veoma lako zagrije prostor, prije nego FH. Kod FH sam postavio
25 temperaturu i duvanje 4 i ona takodje je uspjela ugrijati cijeli prostor. Prostor je 36 + hodnik+ soba oko 12 kvadrat + kupatilo, procjena blizu 60 kvadrata jer ostaje jos jedna soba koja je zatvorena (a ona je oko 10 kvadrata). Cinjenica je da sam kupio slabije klime od ovih dvije morao bih sad loziti centralno grijanje. jedino mi je sad stepeniste hladno.
25 temperaturu i duvanje 4 i ona takodje je uspjela ugrijati cijeli prostor. Prostor je 36 + hodnik+ soba oko 12 kvadrat + kupatilo, procjena blizu 60 kvadrata jer ostaje jos jedna soba koja je zatvorena (a ona je oko 10 kvadrata). Cinjenica je da sam kupio slabije klime od ovih dvije morao bih sad loziti centralno grijanje. jedino mi je sad stepeniste hladno.
- rovac13
#2796 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Potrosnje sto se tice jest da se vise zaleti bez economic ali isto tako jos brze ugrije pa se smanji.Ja drzim economic vise zato sto kompresor nikad ne prelazi 70% kapaciteta pa ga to stedi i produzava mu vijek.A toplote ima puno i na 70%.
- rovac13
#2797 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja uvijek drzim ventilator na max.Zato sto to poboljsava ucinkovitost,brze i ugrije,a i svejedno je automatski pa skoro nikad nece duvat na max nego se opet smanji sama.stojanko wrote:Ja sam stavio duvanje nokrije na trojku i ekonomik je modu. Veoma lako zagrije prostor, prije nego FH. Kod FH sam postavio
-
stojanko
#2798 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
J atek sad vidim da danas nije bila u eco modu. Juce sam ga postavio, a danas nije. Tek sad vidim da se mora svaki put upaliti.
- rovac13
#2799 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Jel vi gasite klime za vrijeme spavanja pa tako zaboravite ponovo eco ?
Ja nikad ne gasim klimu,kad spavamo u spavacoj radi lg a fujitsu smanjim na 16 ona tako odrzava nekih 20*C,bar je kod mene tako.
Ja sam se uvijek bojao gasit navece kad je hladno vani,konto sam da je bolje da ona sebe odrzava sto treba.
Ja nikad ne gasim klimu,kad spavamo u spavacoj radi lg a fujitsu smanjim na 16 ona tako odrzava nekih 20*C,bar je kod mene tako.
Ja sam se uvijek bojao gasit navece kad je hladno vani,konto sam da je bolje da ona sebe odrzava sto treba.
-
stojanko
#2800 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja ugasim klime prije spavanje i upalim ujutro kad ustanem. Temperatura mi padne u stanu na 20 C. Kad bi bile upaljene cijelo vrijeme onda bi i FH samo odrzavao temperaturu i ne bi morao ujutro da nabija temperaturu na 25. Koliko bi se osjetilo na racunu kad bi radile cijelu noc. Moje misljenje veoma malo nego sada