BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
781
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1307

jupitet30

#2776 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by jupitet30 »

andromeda101 wrote:Ako nemaš svoje, izaberi koja će te strana država špijunirati i čiji ćeš vazal biti.

Ne samo špijuniranje nego i sabotaža.

Ko Ameri što prodaju robu s slabostima Arapima i drugima, koju mogu lako eksploatisati (slabosti).
Sta nam je alternativa? Alternativa je da uvijek visi opasnost u zraku da budemo nespremni. Naravno da bi Turska imala uticaja veceg na nas ukoliko bi isporucivala takve dijelove ali u tome nevidim nista pogresno.

Jasno je da je za BiH vojna indsutrija jako bitna. Zato su je Ameri, Turci i Saudijci krenuli jacati. Jednostavno se nalazimo u takvoj geo politickoj poziciji (nesto poput Izraela). Imamo otvoreno pretenzije na nasu zemlju od Srbije skrivene i neskrivene te od Hrvatske. Te pretenzije mogu nestati ukoliko postoji ravnnoteza u snazi. A to je mnogo vrijednije od blagog vazalnog odnosa sa nekom prijateljskom zemljom.

No prvo tu prijateljsku zemlju moramo ubijediti da neki slozeni sistem mora da se producira u BiH i da je primarni interes te vece zemlje; "Velikog brata" da investira u takav jedan projekat u BiH. A to je vec zadatak sam po sebi. Tu treba vec jaka diplomatija. No mislim da tu ima sanse. BH vojna industrija ima jak i sirok osnov i tradiciju u metalurgiji, optici i masinstvu. Fali nam vrhunska tehnologija u kojoj nikada nismo imali tradiciju (mikro cipovi) i fali nam inzinjering. Ali ocigledno je da RT moze biti strateski partner u svemu tome.
andromeda101

#2777 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by andromeda101 »

jupitet30 wrote:
andromeda101 wrote:Ako nemaš svoje, izaberi koja će te strana država špijunirati i čiji ćeš vazal biti.

Ko Ameri što prodaju robu s slabostima Arapima i drugima, koju mogu lako eksploatisati (slabosti).
Sta nam je alternativa? Alternativa je da uvijek visi opasnost u zraku da budemo nespremni. Naravno da bi Turska imala uticaja veceg na nas ukoliko bi isporucivala takve dijelove ali u tome nevidim nista pogresno.

Jasno je da je za BiH vojna indsutrija jako bitna. Zato su je Ameri, Turci i Saudijci krenuli jacati. Jednostavno se nalazimo u takvoj geo politickoj poziciji (nesto poput Izraela). Imamo otvoreno pretenzije na nasu zemlju od Srbije skrivene i neskrivene te od Hrvatske. Te pretenzije mogu nestati ukoliko postoji ravnnoteza u snazi. A to je mnogo vrijednije od blagog vazalnog odnosa sa nekom prijateljskom zemljom.

No prvo tu prijateljsku zemlju moramo ubijediti da neki slozeni sistem mora da se producira u BiH i da je primarni interes te vece zemlje; "Velikog brata" da investira u takav jedan projekat u BiH. A to je vec zadatak sam po sebi. Tu treba vec jaka diplomatija. No mislim da tu ima sanse. BH vojna industrija ima jak i sirok osnov i tradiciju u metalurgiji, optici i masinstvu. Fali nam vrhunska tehnologija u kojoj nikada nismo imali tradiciju (mikro cipovi) i fali nam inzinjering. Ali ocigledno je da RT moze biti strateski partner u svemu tome.
Biraj manje od dva zla.
jupitet30

#2778 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by jupitet30 »

andromeda101 wrote:
jupitet30 wrote:

Biraj manje od dva zla.
Upravo tako. Mala smo mi drzava. Imamo opet srecu da sto se vojne industrije tice mozemo biti poprilicno neovisni u odnosu na vecinu drzave. No neke stvari nemozemo sami i moramo poljubiti prsten neke vece sile. Ta veca sila moze biti Amerika ili Turska. Najlogicniji izbor je Turska zbog blizine i religijski i historijskih veza i zbog toga sto Turska vanjsko politicka doktrina jasno Bosnjake i Albance definise kao narode na kojima Turska zeli da gradi geo politicki uticaj nad balkanom. Dakle interesi su obostrani. Nama pruza sigurnost. A njima pruza uticaj i sigurnost.
jupitet30

#2779 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by jupitet30 »

Erdogan: Moja posjeta Sarajevu doprinijet će naglom razvoju odnosa BiH i Turske

U zgradi Predsjedništva BiH održan je sastanak visokih delegacija Bosne i Hercegovine i Turske, koje su predvodili članovi Predsjedništva BiH i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Image

Nakon sastanka je upriličeno potpisivanje niza sporazuma, memoranduma i ugovora o saradnji između dvije zemlje, te je održana konferencija za medije.

Erdogan je kazao novinarima da će njegova posjeta doprinijeti naglom razvoju odnosa između BiH i Turske. Istaknuo je da nije zadovoljan činjenicom da BiH ima obim trgovine sa Turskom u iznosu od oko 500 miliona KM.

"Taj iznos treba povećati", naglasio je Erdogan.

Predsjednik Turske u Sarajevo je stigao sa ministrima iz Vlade Republike Turske i poslovnim liderima. Rekao je da su oni napravili detaljne zabilješke na osnovu kojih će napraviti korake ka vojnoj, političkoj i turističkoj saradnji i napredovanju BiH.

"Prije nego sam preuzeo predsjedničku dužnost, obećao sam BiH kredit od 100 miliona eura, a sada smo osigurali dodatnih 50 miliona za mala preduzeća", rekao je Erdogan.

Ta sredstva će biti implementirana preko Ziraat banke u BiH.

Na određene napise da su ulaganja u BiH u poređenju sa drugim zemljama bila mala, odnosno da iznose 150 miliona dolara, Erdogan je kazao:

"Statistički podaci nisu tačni. BiH privlači najviše investicija u regiji. Ako postoji druga zemlja i ako imate podatke koji govore suprotno, molim vas da mi ih uručite", naglasio je.

Rekao je da je Turska u BiH vratila 141 osobu koja je pokušala preko turske granice otići na strana ratišta u Siriju, te da bh. i turske obavještajne službe u vezi s tim dobro sarađuju.

Na sastanku su se uglavnom bazirali na ekonomska pitanja, ali su raspravljali o međunarodnoj borbi protiv terorizam.
Hrmpallier

#2780 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Hrmpallier »

jupitet30 wrote:U razvoju Turskih bezpilotnih letijelica, jurisnog helikoptera i vojnih satalita; su ukljucene razne Turske industrije i naucni centri te fabrika MIKRO CIPOVA iz Ankare. Na svijetu samo 4 drzave imaju fabriku mikro cipova za odbrambenu industriju. Turska je jedna od te 4 drzave:

http://www.dailysabah.com/science/2014/ ... for-ankara
The foundation of Turkey's first microchip production facility, established in cooperation with ASELSAN and Bilkent University, will be laid during a ceremony on Dec. 24 in Ankara. Thin and durable electronic materials for the defense, communication and energy sectors will be produced at the factory.

Turkey will be the fourth country in the world that will produce strategic technologies such as defense radar, electric cars, high-speed trains and 4G/5G mobile phone systems thanks to the GaN-based chips that will be produced in this facility.

Speaking to an Anadolu Agency reporter, the President of Bilkent University's Nanotechnology Research Center (NANOTAM) and the General Director of AB-MikroNano, Professor Ekmel Özbay, said that ASELSAN and NANOTAM have been jointly developing countless nanotechnologies as well as micro-technology for many years. He also emphasized that Turkey would be the fourth country in the world to produce commercial nano-chips if the results from the chips produced exceed their expected performance.
U linku koji si naveo, radnja se dešava u budućem vremenu, a ti govoriš o svršenom činu. U stvarnosti se kaže "hop", a da se još ni skočilo nije, a je li skok uspješan to niko ne zna, niti može znati.

Ne znam da li ti treba objašnjavati. Turska i njena tehnologijska baza su još mnogo daleko od aktuelnog trenutka u vodećim zemljama, a ja nabrajam USA, Japan, Južna Koreja, Njemačka, Engleska ( već sam ih nabrojao 5 ). Ono što smo pročitali, je samo spisak lijepih želja, a hoće li šta biti, tek ćemo vidjeti.
jupitet30

#2781 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by jupitet30 »

Hrmpallier wrote:
jupitet30 wrote:U razvoju Turskih bezpilotnih letijelica, jurisnog helikoptera i vojnih satalita; su ukljucene razne Turske industrije i naucni centri te fabrika MIKRO CIPOVA iz Ankare. Na svijetu samo 4 drzave imaju fabriku mikro cipova za odbrambenu industriju. Turska je jedna od te 4 drzave:

http://www.dailysabah.com/science/2014/ ... for-ankara
The foundation of Turkey's first microchip production facility, established in cooperation with ASELSAN and Bilkent University, will be laid during a ceremony on Dec. 24 in Ankara. Thin and durable electronic materials for the defense, communication and energy sectors will be produced at the factory.

Turkey will be the fourth country in the world that will produce strategic technologies such as defense radar, electric cars, high-speed trains and 4G/5G mobile phone systems thanks to the GaN-based chips that will be produced in this facility.

Speaking to an Anadolu Agency reporter, the President of Bilkent University's Nanotechnology Research Center (NANOTAM) and the General Director of AB-MikroNano, Professor Ekmel Özbay, said that ASELSAN and NANOTAM have been jointly developing countless nanotechnologies as well as micro-technology for many years. He also emphasized that Turkey would be the fourth country in the world to produce commercial nano-chips if the results from the chips produced exceed their expected performance.
U linku koji si naveo, radnja se dešava u budućem vremenu, a ti govoriš o svršenom činu. U stvarnosti se kaže "hop", a da se još ni skočilo nije, a je li skok uspješan to niko ne zna, niti može znati.

Ne znam da li ti treba objašnjavati. Turska i njena tehnologijska baza su još mnogo daleko od aktuelnog trenutka u vodećim zemljama, a ja nabrajam USA, Japan, Južna Koreja, Njemačka, Engleska ( već sam ih nabrojao 5 ). Ono što smo pročitali, je samo spisak lijepih želja, a hoće li šta biti, tek ćemo vidjeti.
Ta fabrika se gradi. Gradnja je pocela prije pola godine. Ako gradis fabriku cipova za vojnu industriju onda to znaci da ces tu proizvoditi mikro cipove za vojnu industriju a ne grah. :-)
155_mm

#2782 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

pojavljuju se neki clanci o navodnom sukobu SDA i DF oko kontrole namjenske industrije. trenutno je navodno problem IGMAN. i problem je sta sa proslogodisnjom neto dobiti IGMAN-a od nekig 8-9 mio. a sjecam se da je trhulj za svoj zadnji intervju rekao da je vec dogovoreno da I.K. svu zaradu ulozi u novu opremu. sve ponovo podsjeca na onaj sukob SDA-SzBiH. koji je namjensku skoro kostao zivota a samim time i mnoge buduce generacije bosnjaka.

a sto se tice one price o otvaranju novih pogona za lovacku i sportsku municiju tu se pominje da je bilo neki pregovora sa italijanskom firmom Finocchi.

pa kako stvari sad stoje trhulj je za njih sviju car.
155_mm

#2783 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/am ... iju-iz-bih
Prošle godine je fabrika namjenske industrije Igman isporučila Pakistanu snajpersko streljivo u vrijednosti blizu pola miliona eura. Ovu vrstu streljiva proizvode i Južna Koreja, Južnoafrička Republika i Velika Britanija, ali je posao dobila BiH. Da li postoje još neki dogovori, planirane isporuke oružja?

- BiH ima veliki potencijal u namjenskoj industriji, u smislu municije raznih kalibara i tenkovskih granata, prvenstveno fabrika Igman Konjic i Pretis Vogošća i tu možemo puno više da uradimo i to je nešto na šta ću se ja fokusirati.

Što se tiče posla sa Igmanom, to je zasluga ljudi u menadžmentu te kompanije. Ja sam lobirao u smislu da BiH bude favorit.

Postoje dogovori o isporukama i imamo dobre predznake da će se to ostvariti.
pakistan ima veliki broj tenkova u kalibru 125 mm i samim tim potrebu za tom municijom. zelim ambasadoru uspijeh u namjeri da sto vise PRETIS-ovih proizvoda se probije na pakistansko trziste.

jos samo da je PRETIS izvesti na zelenu granu!
ins

#2784 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ins »

155_mm wrote:pojavljuju se neki clanci o navodnom sukobu SDA i DF oko kontrole namjenske industrije. trenutno je navodno problem IGMAN. i problem je sta sa proslogodisnjom neto dobiti IGMAN-a od nekig 8-9 mio. a sjecam se da je trhulj za svoj zadnji intervju rekao da je vec dogovoreno da I.K. svu zaradu ulozi u novu opremu. sve ponovo podsjeca na onaj sukob SDA-SzBiH. koji je namjensku skoro kostao zivota a samim time i mnoge buduce generacije bosnjaka.

a sto se tice one price o otvaranju novih pogona za lovacku i sportsku municiju tu se pominje da je bilo neki pregovora sa italijanskom firmom Finocchi.

Nije sukob SDA vs. DF vec je sukob SDA vs SDA, dvije struje se sukobile
155_mm

#2785 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

ins wrote:
155_mm wrote:pojavljuju se neki clanci o navodnom sukobu SDA i DF oko kontrole namjenske industrije. trenutno je navodno problem IGMAN. i problem je sta sa proslogodisnjom neto dobiti IGMAN-a od nekig 8-9 mio. a sjecam se da je trhulj za svoj zadnji intervju rekao da je vec dogovoreno da I.K. svu zaradu ulozi u novu opremu. sve ponovo podsjeca na onaj sukob SDA-SzBiH. koji je namjensku skoro kostao zivota a samim time i mnoge buduce generacije bosnjaka.

Nije sukob SDA vs. DF vec je sukob SDA vs SDA, dvije struje se sukobile
moguce da je i tako. ALI to u sustini nije ni bitno. sumnjam da ce sve one potencijalne poklane, streljane, silovane .... interesovati ko je najvise doprineo propasti namjenske industrije pa nisu imali mogucnosti da se brane i budu odbranjeni. cak sto vise ne krivim samo politicare nego i narod koji tim istim politicarima dopusta da mu unistavaju najvazniju osnovu za odbranu. najkasnije kad je piralic haracio PRETIS-om trebalo se je skupiti najmanje 50.000 ljudi i objasniti politicarima na fin nacin da to tako ne ide. jer da se je u zadnjih dvadesetak godina radilo u namjenskoj kao sto se je radilo u zadnje dvije imali bi milijardu KM izvoza. a IGMAN bi umjesto danasnjih 1000 imao vjerovatno 2000 radnika i pored ovog lovackog programa o kojem se trenutno prica imao bi mozda i proizvodnju municije 20-40 mm.
a PRETIS bi sa nekoliko stotina radnika trebao da ima dvije do tri hiljade radnika a opremu i proizvodni program bolji od prijeratnog.

pa kad dodik zapinje za ovakvu jadnu (jadnu na osnovu kakva bi mogla biti zbog svojih potencijala) namjensku industriju u pedeaciji sta bi onda bilo da je stanje kako sam ga gore opisao. tad vjerovatno rijeci "referendum" i "odCepljenje" ne bi postojali ni kao misaona imenica a kamoli kao izgovorena rijec. a o pokusaju realizacije da i ne govorim.
155_mm

#2786 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

ovo sa namjenskom postaje sve govnjavije i govnjavije.
http://www.oslobodjenje.ba/kolumne/ulog ... revoluciji
bi Kongres! Bakir Izetbegović, očekivano, pobijedio je čak dva protukandidata: Irfana Ajanovića, koji je novinarima priznao da ni sam za sebe nije glasao, zbog čega ne bi bilo zgoreg utvrditi ko čini nesretnu četvorku koja mu je poklonila povjerenje, i Šemsudina Mehmedovića, koji je - s obzirom na jedva trodnevnu kandidaturu i apsolutni nestranački angažman na njoj - osvojio respektabilnih 159 glasova. Kako je u politici Bosne i Hercegovine, što bi rekao skoro pa zaboravljeni Zlatko Lagumdžija, sve u matematici, nije se loše pozabaviti brojkama: Mehmedović je, dakle, izbor 22,5 posto delegata Kongresa, što bi - ako bi se promatrala glasačka baza SDA - trebao biti ozbiljan pokazatelj budućih stranačkih profilacija. To je sad do potvrđenog lidera i njegovih najbližih suradnika, među kojima - voljom delegata Kongresa - nema niti jednog od nekadašnjih uzdanica Sulejmana Tihića. Pometeni su. Svi, izuzev dvojice koji zaslužuju blic-analizu: prvi je predsjednik sarajevskog Kantonalnog odbora SDA, predsjednik stranačke Kadrovske komisije koji je kao takav sebe, Asima Sarajlića i predložio za predsjednika Kluba Bošnjaka u Parlamentu BiH, a koji se Tihića odrekao čim je procijenio da se smrtni čas bliži. Drugi je Mirsad Kukić, alfa i omega Banovića, predsjednik tuzlanskog KO SDA, kojeg se Tihić, sve i da je htio, nikad nije smio odreći.

Obojici je politika sredstvo za lične, porodične i ostale ciljeve s kojima ideologija nema baš nikakve veze. No, zanimljivo je kako su postali potpredsjednici: Kukić je - u prvoj informaciji koja je došla do novinara - bio eliminiran, ali se rezultat naglo promijenio nakon incidenta za stolom stranačke komisije koja je prebrojavala glasove. Sarajlić je ubjedljivo izabran, valjda kao pokazatelj kakvu SDA žele delegati. Porodično- jaranskog tipa, u najkraćem. Ilustracije radi: to je ona SDA u kojoj Zijad Blekić organizira partijskom potpredsjedniku ljetovanja po jahtama usidrenim u Turskoj, eto zato što su njih dvojica naprosto drugovi. Valjda iz mladosti. Ja sam inače sklona vjerovati da je Blekić, zbog čijih trgovina dionicama i struja nestaje kad zatreba, jedan nostalgični primjerak koji zarad sjećanja na vlastita jahtarenja iz djetinjstva svake godine organizira slične dogodovštine raznim funkcionerima. Čisto onako da se skupa prisjete kako su im i (pra)dede rahmetli išle na slična ljetovanja i uživale u morskim delicijama. Pa ako se tu i sklopi kakav posao, Bože moj, ne može sve biti tradicija, mora se malo gledati od čega se živi. A SDA je poznata kao stranka kojoj je do boljeg života (pokojeg) Bošnjaka jako stalo. Vidi se to i iz njezina odnosa prema jednom od kadrova izvučenih iz Tihićeve kvote: riječ je, dakle, o premijeru Vlade FBiH Fadilu Novaliću. Tamo nekad, iza izbora, dok se još tvrdio koalicioni pazar, pominjala su se dva SDA kandidata za premijera - Erdal Trhulj, u prošlom mandatu ubjedljivo najistaknutiji ministar u Vladi FBiH, za čijeg se ministarskog vakta namjenska industrija isprofilirala kao ozbiljna izvozna šansa, i Novalić, čiji je ekonomski program pravio Nihad Imamović. Ovaj posljednji dvojac se i Trhulju pokušavao ekspertno nametnuti upravo u namjenskoj, nudeći specijalna rješenja skupa sa tadašnjim direktorom Unis Group Suvadom Osmanagićem. Jedno od njih je bilo i promjena imena Unis Pretisu u Unis Tools, gdje je Novalić bio član Nadzornog odbora. Da ne bi bilo zabune: svi su pomenuti kadrovi SDA. Da Trhulj ima ozbiljnih problema u vlastitoj stranci, ispostavilo se tokom postizbornih kadroviranja; on je zapravo prvi pometen iz svih križaljki. Ali je Novalić naglo bljesnuo. Gdje mu je tačno mjesto u stranci, vidjelo se na netom okončanom Kongresu: nema ga ni među 85 članova Glavnog odbora. No, zato je hiperaktivan u namjenskoj industriji: sebi je u kabinet doveo za savjetnika Suvada Osmanagića, za namjensku, a i šire.

Ko je Suvad Osmanagić, saznalo se prošle sedmice, kada su radnici Unis Toolsa doznali da im je upravo on 28. aprila pred Općinskim sudom zatražio stečaj. U dopisu sudiji predstavio se kao direktor Unis Group, mada mu je mandat istekao još 7. januara 2015; mada je toga dana razriješen dužnosti i mada je istoga dana imenovan novi direktor, tačnije direktorica Normela Džafić. Ona se uskoro povukla, a Osmanagić se tek 29. aprila razdužio sa Unis Group predstavljajući se u tom času kao savjetnik premijera. Sam premijer se u međuvremenu također namjenski predstavio: priznao je javno da je on - bez znanja resornog ministra - razgovarao sa mogućim investitorom iz Italije, predstavnicima firme Fiocchi. Razgovor je bio o Igmanu, također dijelu namjenske industrije, firmi koja već ostvaruje dobit, pa je Novalić smislio da tu dobit ne dijeli, nego da je prepiše Vladi FBiH, koja će potom - opet bez resornog ministra - prihvatiti genijalnu ideju premijera i njegova savjetnika da se od Igmana napravi nova fabrika koja bi bila okrenuta civilnom tržištu, a eto prodavala municiju i pištolje za lov?!

Kad se čak i laik poput mene nađe pred ova dva slučaja - Pretis/Tools i Igman - ne može se oteti dojmu da se priča svodi na isto: kompletnu namjensku industriju treba oteti resornom ministarstvu (aktualni ministar nije nimalo podoban; em što nije iz SDA, em što jeste iz Demokratske fronte, em ne kuži porodično-jaransku ekonomiju, em se svezao zakona k'o pijan plota), što Novalić već traži od Komisije za vrijednosne papire FBiH i Agencije za privatizaciju FBiH; a potom valja sjesti s prijateljskim koalicionim HDZ-om pa se lijepo dogovoriti - svakom svoje. Neće se Dragan Čović miješati ni u Unis Tools ni u Igman, svi znamo šta ga zanima. A onda je čitava namjenska industrija na raspolaganju: može se nastaviti stečajnim modelom, može i modelom dokapitalizacije, važno je da premijer i njegov savjetnik postanu gospodari namjenskog svemira. Ima li iko sumnje ko će ozbiljno profitirati nakon ove revolucije?

U ovom času DF i resorni ministar Reuf Bajrović pružaju žestok otpor. Radnici i Sindikat su također riješeni da raskrinkaju kako direktora/savjetnika, tako i premijera: obojica su ih - svjedoče - više puta ubjeđivali da im je stečaj rješenje! Zašto je onda premijer Novalić, na prijedlog resornog ministarstva, na sjednici Vlade FBiH usvojio drugačiju odluku? Otkud premijeru savjetnik kome je njegov stranački kolega i protukandidat za premijersku funkciju podnio prvo prekršajnu, a potom krivičnu prijavu? I ko tu tačno koga savjetuje - Novalić Osmanagića ili Osmanagić Novalića? Ko će i kako uopće objasniti Osmanagićevo postojanje u Unis Toolsu? Vaskrsnut će neki menadžerski ugovor? Ko ga je potpisao? Ko je, u konačnici, kriv što je mjesecima Osmanagić vodio aferu Ukrajina, koja je prijetila daljom eskalacijom tenzija u samoj BiH? A on bio direktor bez mandata? Ko se to (možda Novalić?) uzdao u svoju premijersku fotelju iz koje je valjalo posušiti prethodne akcije? U zemlji zakona, sve su ovo pitanja za tužitelje i sudije. U ovoj našoj, to je - kao i godinama ranije Bosnalijek - priča za medije. Niko od delegata SDA - iako su i tom času i Igman i Pretis/Tools već bili javni slučajevi - premijera ne priupita kakvu je sudbinu namijenio radnicima. Kome tačno odgovara, jer ga nema ni u organima stranke. Kongresu je, čuli smo, namijenio Deklaraciju. Upravo je zato više no jasno da će se SDA prije odreći DF-a, da ne kažem otjerati i Željka Komšića i DF negoli Novalića i Osmanagića, između ostalog i zato što se obračun sa ovom dvojicom može svesti u borbu sa kriminalom i korupcijom. A SDA je za tu borbu samo ako će je povesti Sarajlić. S Blekićeve jahte.

155_mm

#2787 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

nego posto BNT ima licencu za proizvodnju ovog cuda
Image
Image
koristi municiju 23x115. ovdje u poredjenju sa slicnom municijom.
Image
ima ga ugradjenog na tenkove, helikoptere, kamione a u stvari radi se o avionskom topu koji je BNT radio za avione JASTREB. mozda bi se mogao ugraditi na ove danasnje transportere M113 i UH-1 helikoptere. mada se meni najvise svidja varijanta na kamionu sa velikom kolicinom municije. jebes PRAG-u koji bi to dernek bio. :D

jeste da je municija slabija od pragine 30 mm ali zato je brzina paljbe ne nadjebiva. a municija je dosta jaca od 12.7 mm. mislim da usvajanje municije 23x115 za IGMAN ne bi trebao biti problem.
Hrmpallier

#2788 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Hrmpallier »

Mislim da je ovaj dvocijevni top 2 x 23 mm bio za MiG-a, a da je "Jastreb" koristio 2 x 12,7 mm.

E, sad .... MiG-ovi ( 21-bis ) su dolazili sa već ugrađenim topovima. Drugo, Ukupno ih je bilo, sad se više ne sjećam tačno, ali oko 70, uz prethodne varijante/podvarijante, jer nisu svi MiG-ovi imali topove, pa ih je sve u svemu bilo cca 200 i to nikad odjednom. Možda da ih je u jednom trenutku najviše bilo 120-130, ako i toliko. Zašto kupovati licencu za proizvodnju tako malog broja nije mi jasno, jer ne znam da se negdje izvozio.

Tokom rata je ovakav bio potrebniji nego hljeb, ali mislim da se u ratu u "Bratstvu" ništa nije napravilo. Nakon dvadesetak godina, još uvijek je tajna - može samo kod nas, ali nikakva proizvodnja se ne spominje. Možda neki minobacac - više improvizacija nego ozbiljan. O nekim topovima, haubicama ili ovim dvocijevcima, nema govora.

A gledajući danas rat u Siriji/Iraku, ovakvi dvocijevci na pick-upu su više nego respektabilno oružje. Čudi me da Bratstvo nije učinilo nešto u tom smislu. Doduše, ko vodi zemlju i s kime se okružuje, dobro je da je i kamen na kamenu, ali to je druga priča za foruma politika.
prog321

#2789 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by prog321 »

Nemoze se porediti sa pragom, koja je daleko mocnije oruzje. Ali je jace od sadasnjeg M-60 na kamionima.
krater

#2790 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by krater »

Igman iz Konjica sprema municiju za izvoz u Pakistan

Municija u vrijednosti 3,3 miliona američkih dolara, čiji je proizvođač Igman Konjic, bit će izvezena za potrebe pakistanske armije, izjavio je ambasador BiH u Pakistanu Nedim Makarević.

Ugovor je ove sedmice potpisala u Islamabadu, glavnom gradu Pakistana, sarajevska izvozna firma Jump Logistics d.o.o., a u nadmetanju za sklapanje ugovora pobijedili su veliko ime britanske namjenske industrije Prime Tech.

Kako je naveo ambasador, radi se o snajperskoj municiji 12,7 mm AP koja treba biti isporučena u narednim mjesecima pakistanskoj armiji, javlja Fena.

– Ovo je u druga u nizu, ali nipošto posljednja isporuka ove vrste koja ide prema Pakistanu – kaže Makarević.

Podsjeća da BiH od sticanja nezavisnoti pa sve do jeseni 2014. godine nije isporučila ništa od proizvoda namjenske industrije Pakistanu.

– Također treba naglasiti da je ogroman balast za saradnju bio još uvijek otvoreni ugovor po kojem Pretis nije isporučio dogovorene tenkovske granate za koje je bio plaćen avans. I taj problem je na najboljem putu da bude riješen – kaže ambasador Makarević.

(Faktor.ba)

smrdim/igman-iz-konjica-sprem ... -pakistan/

http://isrmsp.gov.ba/?p=94152
http://www.jump-logistics.com/usluge/
mudrac2

#2791 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mudrac2 »

čestitke ambasadoru i igmanu.
Ludzak

#2792 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Ludzak »

Bolje da izvoze municiju u Siriju i Irak za borbu protiv IDIL-a, a ne za Pakistan. Al' et ...
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#2793 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Bobi »

Ludzak wrote:Bolje da izvoze municiju u Siriju i Irak za borbu protiv IDIL-a, a ne za Pakistan. Al' et ...
Yo...a ko ce to platiti :D ?
Ludzak

#2794 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Ludzak »

Bobi wrote:
Ludzak wrote:Bolje da izvoze municiju u Siriju i Irak za borbu protiv IDIL-a, a ne za Pakistan. Al' et ...
Yo...a ko ce to platiti :D ?
a ko plaća za Pakistan ? :?

Valjda ima neko da će platiti. :D
supercali

#2795 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by supercali »

Koliko je ova nasa industrija jaka i napredna u odnosu na region i europu recimo
I koji smo na listi kad je ovaj izvoz u pitanju?
Hrmpallier

#2796 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Hrmpallier »

Bojim se da se upravo na ta tržišta i izvozi. Po narudžbi harambije. Za potrebe IDIL-a. Tu se svi prave ludi, ali ako neće I.K. prodaće neko drugi. Amerikanci i onako laviraju između jedne ili druge frakcije A.Q, koje mijenjaju imena , ali ćud nikada.

Da ne zaboravimo da u vazdušnim napadima, biva pogođeno neko vozilo, ili bunker ili artiljerijsko gnijezdo, ili takav nekakav tačkasti cilj, a da, vidi čuda, kolone vozila IDIL-a kroz pustinju prolaze nesmetano i sigurno.
Kako objasniti njihovu koncentraciju i komunikaciju, njihove napade na gradove i utvrđenja SAA ?
ho oponopono

#2797 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ho oponopono »

...fali mi namjenska, inspekcije, povuci potegni dozvole, pratnja policije... aaaaaaaaa... :gunjastajl:
155_mm

#2798 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

ho oponopono wrote:...fali mi namjenska, inspekcije, povuci potegni dozvole, pratnja policije... aaaaaaaaa... :gunjastajl:
cini mi se da tebi nije dobro!
155_mm

#2799 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

kako je dosla nova vlast ova tema je zamrla. sve je po starom u namjenskoj kao i prije dolaska prosle vlade. zalosno i jadno. :-?
krater

#2800 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by krater »

155_mm wrote:kako je dosla nova vlast ova tema je zamrla. sve je po starom u namjenskoj kao i prije dolaska prosle vlade. zalosno i jadno. :-?
PRETIS je u najvecem sranju.
Post Reply