Snajperisti u Sarajevu..

Post Reply
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#2776 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Woody »

E, jebi ga @PM72 :-) Usra ti i stanicu i šefa stanice :lol:

Hajde, sreće ti, pročitaj ovo još jednom:
To su vrhunski profesionalci i vojnici koji su za akcije imali naredbu iz najviših krugova francuske armije .Francuski predsjednik je lično naredio akciju na Vrbanji kad su četnici zauzeli UN punkt.Što bi rek'o naš narod - udarili su im na obraz a to nisu mogli otrpiti.Poderali su četnike kao masnu krpu.
Pa, jebo ga ti, k'o da nisi bio ovdje 92-95. Baš si me razočarao. Nemoj mi, svega ti, palamudit' o UNPROFOR-u. Svi smo bili svjedoci koji su to smradovi bili. Čuj naredbu iz najviših krugova francuske armije :lol: :lol: :lol: E, baš me nasmija slatko. UNPROFOR (a samim tim i Francuzi/Legija stranaca - FRABAT) su naredbe mogli primati samo i isključivo od UN HQ i Savjeta Bezbjednosti. Čak ni NATO tu nije baš mogao dati nekog svog "doprinosa". I baš zato su i bili toliko "učinkoviti". Doduše imali su i naopak mandat, ali to je priča za drugog foruma. Kakav francuski "precjednik", kakve pičke materine... I tako i bi sve do marta 95-e, kad ih i odnese "lijepa sreća" :odustajem: Kakav obraz :lol: to obraza nikad nije ni imalo

Nejse, u pravu si što se tiče te "opklade" - mislim zaista, ali stvarno... Puno mi je realnija verzija da se nisu dogovorili oko tala. E, sad koliko su ih "poderali", može se i o tome raspravljati, jerbo su i dvojica Francuza ostavili kosti na Vrbanji... Ne znam baš...

Jesam li u pravu? Jesam!
Last edited by Woody on 04/03/2014 09:57, edited 1 time in total.
karanana

#2777 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by karanana »

Woody wrote:E, jebi ga @PM72 :-) Usra ti i stanicu i šefa stanice :lol:

Hajde, sreće ti, pročitaj ovo još jednom:
To su vrhunski profesionalci i vojnici koji su za akcije imali naredbu iz najviših krugova francuske armije .Francuski predsjednik je lično naredio akciju na Vrbanji kad su četnici zauzeli UN punkt.Što bi rek'o naš narod - udarili su im na obraz a to nisu mogli otrpiti.Poderali su četnike kao masnu krpu.
Pa, jebo ga ti, k'o da nisi bio ovdje 92-95. Baš si me razočarao. Nemoj mi, svega ti, palamudit' o UNPROFOR-u. Svi smo bili svjedoci koji su to smradovi bili. Čuj naredbu iz najviših krugova francuske armije :lol: :lol: :lol: E, baš me nasmija slatko. UNPROFOR (a samim tim i Francuzi/Legija stranaca - FRABAT) su naredbe mogli primati samo i isključivo od UN HQ i Savjeta Bezbjednosti. Čak ni NATO tu nije baš mogao dati nekog svog "doprinosa". I baš zato su i bili toliko "učinkoviti". Doduše imali su i naopak mandat, ali to je priča za drugog foruma. Kakav francuski "precjednik", kakve pičke materine... I tako i bi sve do marta 95-e, kad ih i odnese "lijepa sreća" :odustajem:

Nejse, u pravu si što se tiče te "opklade" - mislim zaista, ali stvarno... Puno mi je realnija verzija da se nisu dogovorili oko tala. E, sad koliko su ih "poderali", može se i o tome raspravljati, jerbo su i dvojica Francuza ostavili kosti na Vrbanji... Ne znam baš...

Jesam li u pravu? Jesam!
pogledaj video francuske televizije vezane za tu akciju i izjave nekih njihovih glavesina iz pariza koji kazu ono sto PM kaze. vjerovatno je on to i izvukao iz tog videa.
PM72

#2778 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Woody,

Gledao sam emisiju u kojoj tadašnji francuski predsjednik Širak priča o toj akciji iz maja 1995.On lično je naredio akciju da povrati ugled francuske vojske a ne UN-a.O tome se radilo.Udarili im na obraz.Ako se sjećaš,sve se u UNPROFOR-u promjenilo dolaskom Klintona i Širaka.Širak je čak zagovarao vojnu akciju da se vrati Srebrenica.On je najzaslužniji za bombardovanje i za "snage za brzu reakciju" 1995.Do tada je UNPROFOR bio leglo lezihljebovića,smradova,špijuna i crne berze.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SUĐENJE RATKU MLADIĆUFrancuski oficir: Srpski vojnici su prijetili da će nas sve pobiti

Francuski oficir UNFOPROFOR-a posvjedočio je na suđenju zločincu Ratku Mladiću da su srpske snage krajem maja 1995. njega i njegove vojnike zarobile i držale kao taoce, prenosi Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Svjedočeći pod pseudonimom RM-401, skrivenog lika i elektronski iskrivljenog glasa, francuski oficir je opisao kako su pripadnici "neregularne i regularne vojske bosanskih Srba", rano ujutro 27. maja 1995. upale na kontrolni punkt "plavih šljemova" na Vrbanja mostu u Sarajevu i zarobile njega i devet njegovih vojnika.

Precizirao je da su napad "izveli fanatici Slavka Aleksića zvanog Vojvoda", od kojih su neki bili "u uniformama Ujedinjenih nacija (UN)". Akcija je bila "komandoska" i "brutalna", iako nije bilo upotrijebljeno vatreno oružje i niko od Francuza nije bio povrijeđen.

Odmah po zarobljavanju, po iskazu RM-401, srpski vojnici su u blizini Vrbanja mosta tukli pripadnike UNPROFOR-a i prijetili im smrću, a bili su izloženi i gnjevu civila nakon što je Vojske Republike Srpske (VRS) pretrpjela žrtve u borbi za most.

RM-401 je kazao da je bio prisiljen da obuče uniformu VRS-a i da su mu srpski vojnici prijetili da će ga - ako nešto pođe naopako - tako obučenog potjerati na liniju Armije BiH (ABiH).

Tretman se, prema svjedoku, poboljšao kada su taoci bili prebačeni u kasarnu u Lukavici.

RM-401 je izjavio i da je čuo poruku oficira VRS-a štabu UNPROFOR-a - da će biti pogubljeni ako se snage UN-a ne povinuju njihovim zahtjevima.

Prema optužnici, VRS je tražila da NATO obustavi vazdušne udare, isturajući taoce na svoje objekte koji su bili potencijalna meta.

Mladića, bivšeg komandanta VRS, optužnica tereti za uzimanje više od 200 pripadnika UNPROFOR-a za taoce u maju i junu 1995.
poslije vazdušnih udara NATO-a na srpske vojne instalacije.

VRS je francuske vojnike oslobodila 30. jula 1995. godine.

U unakrsnom ispitivanju, Mladićev branilac Dejan Ivetić sugerisao je da je VRS pripadnike UNPROFOR-a držala kao ratne zarobljenike, a ne kao taoce, budući da su se "'plavi šljemovi' svrstali na stranu ABiH, zahtijevajući vazdužne napade NATO-a na srpske položaje".

"Bio sam zarobljenik, a zapravo talac", odgovorio je RM-401, negirajući da je UNPROFOR – kojem je zadatak bio da razdvoji sukobljene strane - radio u korist snaga vlade u Sarajevu.

Mladićev advokat uzvratio je tvrdnjom da su "francuski UNPROFOR i muslimanske snage zajedno napali VRS i povratili kontrolu nad Vrbanja mostom, te da je zato 27. maja 1995. bilo mrtvih i Francuza i Srba".

"To nije tačno. Francuski UNPROFOR je vratio ono što je izgubio, to posmatračko mjesto, po nalogu predsjednika Republike. Bili smo već dovoljno poniženi i morali smo povratiti autoritet", odgovorio je RM-401.

Dodao je, međutim, da je ARBiH, iako o operaciji nije bila obaviještena, to "iskoristila za svoju akciju protiv Srba".

Na sugestiju odbrane, svjedok je potvrdio da je oficir VRS-a u kasarni Lukavica rekao francuskim vojnicima da će biti tretirani kao ratni zarobljenici i pročitao im Ženevsku konvenciju.

Suđenje Mladiću, kojem je na teret stavljen i genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, te teror nad civilima u Sarajevu, biće nastavljeno sutra.
Ramzess Veliki

#2779 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Kako sam se ja sa francuzima zavitlav'o kad su tek došli - nama dosadno i gledam nekog garu kako se šeta po livadi, tek došao i već misli koliko će para lako iskeširati, veli šetaću se ovuda po' godine i nov stan, auto, koke ... a otišao daleko od rova. :D
Kažem ja raji - gledajte sad ovo - i spržim mu kuglu pored uha, da ga dohvati vreo zrak - joj kad se jadan počeo bacati, valjati, trči cik-cak, pa salto, pa se kotrlja ... jedva do onog rova ... a mi pocrkali od smijeha! :lol:
insomnia78

#2780 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by insomnia78 »

Joj

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
PM72

#2781 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Ramzess Veliki wrote:Kako sam se ja sa francuzima zavitlav'o kad su tek došli - nama dosadno i gledam nekog garu kako se šeta po livadi, tek došao i već misli koliko će para lako iskeširati, veli šetaću se ovuda po' godine i nov stan, auto, koke ... a otišao daleko od rova. :D
Kažem ja raji - gledajte sad ovo - i spržim mu kuglu pored uha, da ga dohvati vreo zrak - joj kad se jadan počeo bacati, valjati, trči cik-cak, pa salto, pa se kotrlja ... jedva do onog rova ... a mi pocrkali od smijeha! :lol:
A onda se čudiš kad neko iz UN-a kaže da se ne zna sa koje strane je došao snajperski metak ili granata :D

Jedne prilike sam htio gađati troblonom konvoj UN-a na Stupskom brdu.U konvoju su bili ukrajinci u transporterima sa šest ili osam točkova (ne sjećam se više).Prije toga su imali neku aferu sa četnicima,nekakav šverc na punktu u Kasindolskoj.A naši bunkeri su bili naspram Stupske petlje prema Nedžarićima tako da su nam ti oklopnjaci bili iza leđa.Kako god okreneš - ne mogu skontati odakle dolazi tromblon.Četnici na 30 metara od nas.Jedini razlog što to nisam uradio je upravo - tromblon.Bio je naše proizvodnje - CNP,onaj teški što bubne k'o 82-ka.Da sam imao onaj zeleni JNA,gađ'o bi im transporter s merakom,ne bi mogao pobiti posadu jer tu namjeru nisam imao nego da ih malo istraumiram i isprepadam.Oni ukrajinci su mi bili mrski pravo,da ne pričam o onim ruskim pogancima što su poslije došli.Njih bi vala gađao i kumulativnim. :thumbup:
exliberal-ex

#2782 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by exliberal-ex »

PM72 wrote:
To je prva rokacina a bila je jos jedna o kojoj se nije bas pricalo. Navodno su za opkladu napali na neki srpski rov da dokazu da mogu zauzet sta hoce ali da su bili odbijeni....
Ovo je za temu "nevjerovatne ratne priče".Francuski kontingent UNPROFOR-a tj.Legija stranaca,nije bila paravojna formacija pa da prave neke akcije iz zajebancije ili opklade.To su priče za malu djecu.To su vrhunski profesionalci i vojnici koji su za akcije imali naredbu iz najviših krugova francuske armije .Francuski predsjednik je lično naredio akciju na Vrbanji kad su četnici zauzeli UN punkt.Što bi rek'o naš narod - udarili su im na obraz a to nisu mogli otrpiti.Poderali su četnike kao masnu krpu.

ratište u Sarajevu nije bilo kao u Žepi pa da saznaš nakon mjesec dana neke stvari preko radio amatera.Da bi legija ili UN napao iz "opklade" neki srpski rov,morao je doći do linije Armije BiH pa sa njima dogovoriti neke stvari,kao što su uradili na Vrbanji.Zamolili su ili naredili (isto mu dođe) da se ne mješaju ni u kom slučaju.Tako je i bilo.
Ovo mi je ispricao tip koji je bio u francuskoj legij koji je bio stacioniran na tom dijelu ratista.Upoznao sam ga poslije rata u Sarajevu , zabavljao se nasom curom koja je bila prevodilac za francuski bataljon ( dubrovcanka porijeklom, udalal se za nega 97)
Ako je on mene slagao , slagao sam i ja vas mada nisam primjetio da je valjao lazi. Pokazivao mi je slike iz Chada, Francuske Gajane, ranjen je bio kad ga je domorodac kopljem pogodio u plecku imao je oziljak preko cijelih ledja.
Neke stvari za koje tvdri da su radjene nisu bas bile po toj komandnoj odgovornosti.Nisu volili Britance ali su ih postovali ali ni jedni nisu volili kauboje ( prema njegovim rijecima nisu slusali komande od americke strane skoro pa nikako)
On mi je rekao jednom prilikom da su skinuli par snajperista na srpskoj strani ali da su to isto uradili i na bosnjackoj , sad koliko je to istina nemogu da kazem mada sam cuo da su imali protiv snajperske timove sa obadvije strane i da su bili aktivni
crven_barjak

#2783 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by crven_barjak »

exliberal-ex wrote:
PM72 wrote:
To je prva rokacina a bila je jos jedna o kojoj se nije bas pricalo. Navodno su za opkladu napali na neki srpski rov da dokazu da mogu zauzet sta hoce ali da su bili odbijeni....
Ovo je za temu "nevjerovatne ratne priče".Francuski kontingent UNPROFOR-a tj.Legija stranaca,nije bila paravojna formacija pa da prave neke akcije iz zajebancije ili opklade.To su priče za malu djecu.To su vrhunski profesionalci i vojnici koji su za akcije imali naredbu iz najviših krugova francuske armije .Francuski predsjednik je lično naredio akciju na Vrbanji kad su četnici zauzeli UN punkt.Što bi rek'o naš narod - udarili su im na obraz a to nisu mogli otrpiti.Poderali su četnike kao masnu krpu.

ratište u Sarajevu nije bilo kao u Žepi pa da saznaš nakon mjesec dana neke stvari preko radio amatera.Da bi legija ili UN napao iz "opklade" neki srpski rov,morao je doći do linije Armije BiH pa sa njima dogovoriti neke stvari,kao što su uradili na Vrbanji.Zamolili su ili naredili (isto mu dođe) da se ne mješaju ni u kom slučaju.Tako je i bilo.
Ovo mi je ispricao tip koji je bio u francuskoj legij koji je bio stacioniran na tom dijelu ratista.Upoznao sam ga poslije rata u Sarajevu , zabavljao se nasom curom koja je bila prevodilac za francuski bataljon ( dubrovcanka porijeklom, udalal se za nega 97)
Ako je on mene slagao , slagao sam i ja vas mada nisam primjetio da je valjao lazi. Pokazivao mi je slike iz Chada, Francuske Gajane, ranjen je bio kad ga je domorodac kopljem pogodio u plecku imao je oziljak preko cijelih ledja.
Neke stvari za koje tvdri da su radjene nisu bas bile po toj komandnoj odgovornosti.Nisu volili Britance ali su ih postovali ali ni jedni nisu volili kauboje ( prema njegovim rijecima nisu slusali komande od americke strane skoro pa nikako)
On mi je rekao jednom prilikom da su skinuli par snajperista na srpskoj strani ali da su to isto uradili i na bosnjackoj , sad koliko je to istina nemogu da kazem mada sam cuo da su imali protiv snajperske timove sa obadvije strane i da su bili aktivni
Istina,

Operation Cobra, odobrena od strane predsjednika Republike Francuske. Unilateralno je, mimo mandata UN-a, odobreno protiv-snajpersko djelovanje na podrucju Sarajeva. Konkretno izvedena na podrucju oko Medjunarodnog Aerodroma Sarajevo, od strane snajperista 2REP-a i operativaca tadasnjeg DGSE-a. Po tvrdnjama pripadnika Legije, tokom operacije poginuo je jedan pripadnik 2REP-a i nekoliko ih je ranjeno, dok je na srpskoj strani neutralisano pet, a na strani Armije BiH dvojica snajperista.
Repetitor

#2784 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Repetitor »

Nikad legionari nisi ništa slično radili u području oko aerodroma
exliberal-ex

#2785 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by exliberal-ex »

Repetitor wrote:Nikad legionari nisi ništa slično radili u području oko aerodroma
Sad citam sta napisa ti i crveni bajrak pa se sjetih da je kanadski general MacKenzie izjavio da je na pocetku rata i prvom dolasku UN na sarajevski aerodrom imao problema sa snajperistima.
Prema njegovoj izjavi taj problem sa snajperima oko aerodroma je rijesio vojno.
Dali mislis na tu epizodu?
crven_barjak

#2786 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by crven_barjak »

Ne bih rekao da je general MacKenzie imao ikakvog uticaja na to, ali ko zna.
Par mojih kolega su bili u 2REP, rasporedjeni na aerodromu tokom rata, i oni su mi ispricali to. Ozbiljni su ljudi, u poslu vise od dvije decenije bez prekida, poceli smo pricu oko toga kad sam im pokazao slike kako Sarajevo danas izgleda, poslije rata.
Imali su gubitke (ranjavanje, pogibije) od samog dolaska na aerodrom, sto od snajperista, sto od mitraljeske vatre, sto od artiljerije. Ima i anegdota da je bas oruzar njihov imao najkraci boravak u Bosni, pogodjen je blizu aviona, malo nakon izlaska sa rampe. Minut nakon dolaska, istim avionom je odletio nazad, kao ranjenik :).
Uglavnom, doslo je do te mjere da se moralo uzvratiti, snajperski napadi sa obje strane su postali neizdrzivi i dobili su odobrenje od samog vrha da djejstvuju.
Objasnili su mi po kojim pravcima su 2REP snajperisti radili, i da su dobili odlicne informacije od DGSE-ovih ljudi koji su bili na terenu, i sa kojim su bili veoma dobro uvezani. Ne poznajem dobro dio prema Krteljima/Vojkovicima ali uglavnom kazu da su Srbi mahom pucali otamo i iz dijela Aerodromskog/Dobrinje, a da je Armija radila najcesce iz pravca Butmira. Ovaj jedan je zapamtio dobro naziv Butmir, jer mu je najbolji drug legionar ostao bez ruke uslijed explozije minobacacke mine koja je navodno dosla iz pravca Butmira.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2787 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Chmoljo »

Dozer wrote:Da podijelimo skepu vdeo? :lol:
joj, ako ja krenem pucati ovdje neće na dobro... ovaj smajli ima čudan naziv, pa bi moglo biti više pogođenih, nego ispucanih metaka :fazlija:
Sarajmen wrote:
Dozer wrote:Jel', bre...do kad cete vi 'vako, a? :D
Ovo u vezi GRAS-a...ispod autentične fotografije koju je objavio @goran , doslovno stoji njen opis : ''UN štiti radnike'' . Fotografija pokojnog Krstanovića je objavljena u Oslobođenju, marta 1994 godine, kao prilog članku u kojem se nagovještava popravak tramvajske infrastrukture i njeno skorije puštanje u rad. Krajem marta 1994 godine se to stvarno i desilo, istina u nekoj reduciranoj ruti od Baščaršije do Skenderije. :) Levat koji pozira fotografu ili levat koji u neznanju okreće cijev s optikom u pravcu Pavla Goran ina ili Alipašinog polja , je unio sasvim nepotrebnu raspravu na temi. I inače se u zadnje vrijeme dosta naprđuje na njoj, pa i sprdnja pravi na određen način ...a daleko je to od korektnog odnosa ka svim onim žrtvama, naročito civilnim. Ali hajde.....

Miljacka i dalje teče...
:thumbup:

momci, ohladite ako nećete da krenem sa gumicom i banovima
:)
exliberal-ex

#2788 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by exliberal-ex »

crven_barjak wrote:Ne bih rekao da je general MacKenzie imao ikakvog uticaja na to, ali ko zna.
Par mojih kolega su bili u 2REP, rasporedjeni na aerodromu tokom rata, i oni su mi ispricali to. Ozbiljni su ljudi, u poslu vise od dvije decenije bez prekida, poceli smo pricu oko toga kad sam im pokazao slike kako Sarajevo danas izgleda, poslije rata.
Imali su gubitke (ranjavanje, pogibije) od samog dolaska na aerodrom, sto od snajperista, sto od mitraljeske vatre, sto od artiljerije. Ima i anegdota da je bas oruzar njihov imao najkraci boravak u Bosni, pogodjen je blizu aviona, malo nakon izlaska sa rampe. Minut nakon dolaska, istim avionom je odletio nazad, kao ranjenik :).
Uglavnom, doslo je do te mjere da se moralo uzvratiti, snajperski napadi sa obje strane su postali neizdrzivi i dobili su odobrenje od samog vrha da djejstvuju.
Objasnili su mi po kojim pravcima su 2REP snajperisti radili, i da su dobili odlicne informacije od DGSE-ovih ljudi koji su bili na terenu, i sa kojim su bili veoma dobro uvezani. Ne poznajem dobro dio prema Krteljima/Vojkovicima ali uglavnom kazu da su Srbi mahom pucali otamo i iz dijela Aerodromskog/Dobrinje, a da je Armija radila najcesce iz pravca Butmira. Ovaj jedan je zapamtio dobro naziv Butmir, jer mu je najbolji drug legionar ostao bez ruke uslijed explozije minobacacke mine koja je navodno dosla iz pravca Butmira.
Crveni

MacKenzie je izjavio da je naredio eliminaciju snajperskih gnijezda ( i monobacacke baterije koja je bila uz UN bazu )ali to je uradio sa kanadskim trupama jer je njima komandovao.
Po pitanju snajperista izjavio je da su pucali sa svih strana na UN, sto je "opravdao" haoticnom situacijom koja je vladala u tadasnjoj situacij na obadvije strane,sto se tice minobacaca tu je optuzio bosnjacku stranu Kad je on otisao ja mislim da su francuzi dosli.Sad koliko su oni imali problema na aerodromu neznam ali sam cuo da su imali par ciscenja na teritorij grbavice ( to se odnosi na one sto su pucali sa grbavice ali I one sto su pucali na grbavicu)
direstraits0078

#2789 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by direstraits0078 »

Chmoljo wrote:
joj, ako ja krenem pucati ovdje neće na dobro... ovaj smajli ima čudan naziv, pa bi moglo biti više pogođenih, nego ispucanih metaka :fazlija:

Podvuceno... :run:

:lol: :lol: :lol:
Ramzess Veliki

#2790 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Vala vas dvojica bilo je dosta. Nemojte da vas složim sa 1800 metara uz sjeverni vjetar brzine 46 km/h na 12 stepeni i vlažnosti zraka 82%. :twisted:
Repetitor

#2791 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Repetitor »

crven_barjak wrote:Ne bih rekao da je general MacKenzie imao ikakvog uticaja na to, ali ko zna.
Da se ispravim i nadovežem na ovo što si ti pisao.
Da su legionari radili nešto po pitanju eliminacije bilo kojeg od nas,iz pravca aerodroma ka Dobrinji,znam 100% da nisu.Znači sa naše strane nije bilo dejstva ka njima,niti su oni dejstvovali ka nama.
Što se tiče srba,prema njima jesu par puta dejstvovali protivavionskim mitraljezima,a vjerovatno i snajperima,jer su bili par puta ugroženi iz pravca Aerodromskog naselja,a više stotina puta iz pravca Krtelja odnosno Kule.Čak i sa Gavrića brda.
Za dejstvo iz pravca Butmira po njima,ne smijem se zakleti da nije bilo,ali sumnjam zašto bi ih ovi iz Butmira gađali ako ih mi nismo gađali.U svakom slučaju takvi akti sa naše strane više bi nam štete donijeli nego koristi.

Usputno,iz Butmira,Mlinska ulica,naše snage su imale super pregled preko piste na cijelu Kasindolsku ulicu.Neki od srba su izjavljivali da su baš odatle bili naša meta,međutim ja lično ne isključujem tu mogućnost,ali znam 100% da naši na toj strani uopšte haman pa nisu stražu ni držali.Mogućnost postoji praktična,da je neko samovoljno dejstvovao iz tog pravca,po principu opali i bježi,ali ja konkretno ne znam niti za jedan slučaj.
crven_barjak

#2792 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by crven_barjak »

Repetitor wrote:
Da se ispravim i nadovežem na ovo što si ti pisao.
Da su legionari radili nešto po pitanju eliminacije bilo kojeg od nas,iz pravca aerodroma ka Dobrinji,znam 100% da nisu.Znači sa naše strane nije bilo dejstva ka njima,niti su oni dejstvovali ka nama.
Što se tiče srba,prema njima jesu par puta dejstvovali protivavionskim mitraljezima,a vjerovatno i snajperima,jer su bili par puta ugroženi iz pravca Aerodromskog naselja,a više stotina puta iz pravca Krtelja odnosno Kule.Čak i sa Gavrića brda.
Za dejstvo iz pravca Butmira po njima,ne smijem se zakleti da nije bilo,ali sumnjam zašto bi ih ovi iz Butmira gađali ako ih mi nismo gađali.U svakom slučaju takvi akti sa naše strane više bi nam štete donijeli nego koristi.

Usputno,iz Butmira,Mlinska ulica,naše snage su imale super pregled preko piste na cijelu Kasindolsku ulicu.Neki od srba su izjavljivali da su baš odatle bili naša meta,međutim ja lično ne isključujem tu mogućnost,ali znam 100% da naši na toj strani uopšte haman pa nisu stražu ni držali.Mogućnost postoji praktična,da je neko samovoljno dejstvovao iz tog pravca,po principu opali i bježi,ali ja konkretno ne znam niti za jedan slučaj.
Ne mogu ti dati vise informacija o ovom, ovi momci iz 2REP i ja smo se davno dotakli te teme, skoro prije deset godina. Ispocetka je bila malo i burna rasprava o tome sta se desavalo tokom rata u Sarajevu, oni su imali svoju ideju o tome, s kojom se ja nisam slagao i da nismo dobri drugari, svasta bi bilo, pogotovo sto se rasprava desila u sredini slicnoj Sarajevu 92-95, samo na drugom kraju planete. Ukratko, u jednom periodu su bili veoma naklonjeni srpskoj strani, pricali su da se pomagalo Vojkovicima i okolini u teskim trenutcima, i da nije bilo tog djejstva po njima sa srpske strane, rekli bi sve najbolje o njima. A meni to nije bilo bas drago za cuti, normalno, dodavsi pritom njihovih par neprimjerenih komentara prema civilima u Sarajevu i Armiji BiH, morali smo promjeniti temu, da se ocuva prijateljstvo i zdravlje medju nama.
Uglavnom, rekli su to sto su rekli, ukratko opisali sta se desavalo u tom periodu, i da su snajperski djelovali ponajvise po srpskoj strani, ali ciljano i po polozajima Armije (protiv-snajpersko djelovanje). Siguran sam da ne lazu, profesionalci su sa kojim sam bio na terenu i dovoljno ih dobro upoznao, tako da ne sumnjam u to sto su rekli. Te se teme vise nikad nismo dotakli.
Ono sto je istina, sto je bilo vise nego jasno za razluciti iz razgovora sa njima , jeste da je dobar dio Legije radio poprilicno autonomno, pod paralelnim lancem komandovanja tokom boravka u Bosni, manje-vise sve je dolazilo direktno iz Francuske. Kako 1992-94. godine, tako i 1995.godine, u sastavu RRF snaga.
Bilo kako bilo, barem sudeci po ovoj dvojici momaka, nisu ponijeli lijepa iskustva iz BiH.
Felidae

#2793 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Felidae »

Jedno pitanje za vas borce na ovoj temi koji se razumijete u snajpere,
Moju mamu nekad 94- 95 je gadjao snajper u stanu,metak joj je bukvalno proletio iznad glave kroz prozor dok se saginjala da pomete sobu. Kuca se nalazi odmah do olimpijskog muzeja. Nije ni jasno odakle jw mogao doci metak? Trebevic je cini mi se daleko za taj pogodak? Voljela bi da neko strucan objasni....hvala

Sent from my lumia 620 using Tapatalk
Ramzess Veliki

#2794 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Felidae wrote:Jedno pitanje za vas borce na ovoj temi koji se razumijete u snajpere,
Moju mamu nekad 94- 95 je gadjao snajper u stanu,metak joj je bukvalno proletio iznad glave kroz prozor dok se saginjala da pomete sobu. Kuca se nalazi odmah do olimpijskog muzeja. Nije ni jasno odakle jw mogao doci metak? Trebevic je cini mi se daleko za taj pogodak? Voljela bi da neko strucan objasni....hvala

Možda je negdje bila svadba ... :oops:
Nije svaki metak koji prozuji snajperski hitac.
Felidae

#2795 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Felidae »

Teako da je svadbeni metak prozujao kroz kucu.....

Dozer

#2796 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

'94-'95...tada je vec bilo 12,7 i 14,5 "masinica" na sve strane, tako da nije nemoguce da je jedan takav uletio, ciljano.
A znaces da li je taj veci kalibar po rupi u zidu (jer, negdje je taj metak morau idariti u stanu).

Ako je rupa, ukljucujuci i onaj standardni odvaljeni dio zida oko same rupice od metka, precnika do 10cm, a vjerovatnije 5-7 - tada je to bio neki manji kalibar od ova dva navedena i vjerovatno se radilo o zalutalom metku.

A, ako je ta rupa bila precnika veceg od 10cm, vjerovatno 12-15cm, onda je moguce da je bilo ciljano pucanje velikim kalibrom ;)
Felidae

#2797 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Felidae »

Tata kaze neki 7,9 lovacki sta li...ne sjecam se kolika je rupa bila

djes_ba

#2798 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by djes_ba »

ovo je tek objavljeno prije desetak sati vidjao sam djelove ove reportaze ali ne znam da li je ikad postavljena cjela
ako je viska ..
viska je :D :D
z1gaa

#2799 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by z1gaa »

Sta je ovo nista se ne pise vec 10 dana :D, dajte jos nekih dogadjaja za nas koji pratimo. :hajmooo:
Eborg

#2800 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Eborg »

Zasto bi Legionari antisnajperski djelovali po ABiH kada ista nije ugrozavala ni njih ni civile na okupiranoj teritoriji? Ne kazem da nije bilo sramotnih poteza nekih pojedinaca ali generalno ne mogu u isti kos sa zlocincima koji su ciljano i planski isli na te ciljeve.
Post Reply