Repetitor wrote:crven_barjak wrote:Ne bih rekao da je general MacKenzie imao ikakvog uticaja na to, ali ko zna.
Par mojih kolega su bili u 2REP, rasporedjeni na aerodromu tokom rata, i oni su mi ispricali to. Ozbiljni su ljudi, u poslu vise od dvije decenije bez prekida, poceli smo pricu oko toga kad sam im pokazao slike kako Sarajevo danas izgleda, poslije rata.
Imali su gubitke (ranjavanje, pogibije) od samog dolaska na aerodrom, sto od snajperista, sto od mitraljeske vatre, sto od artiljerije. Ima i anegdota da je bas oruzar njihov imao najkraci boravak u Bosni, pogodjen je blizu aviona, malo nakon izlaska sa rampe. Minut nakon dolaska, istim avionom je odletio nazad, kao ranjenik

.
Uglavnom, doslo je do te mjere da se moralo uzvratiti, snajperski napadi sa obje strane su postali neizdrzivi i dobili su odobrenje od samog vrha da djejstvuju.
Objasnili su mi po kojim pravcima su 2REP snajperisti radili, i da su dobili odlicne informacije od DGSE-ovih ljudi koji su bili na terenu, i sa kojim su bili veoma dobro uvezani. Ne poznajem dobro dio prema Krteljima/Vojkovicima ali uglavnom kazu da su Srbi mahom pucali otamo i iz dijela Aerodromskog/Dobrinje, a da je Armija radila najcesce iz pravca Butmira. Ovaj jedan je zapamtio dobro naziv Butmir, jer mu je najbolji drug legionar ostao bez ruke uslijed explozije minobacacke mine koja je navodno dosla iz pravca Butmira.
Da se ispravim i nadovežem na ovo što si ti pisao.
Da su legionari radili nešto po pitanju eliminacije bilo kojeg od nas,iz pravca aerodroma ka Dobrinji,znam 100% da nisu.Znači sa naše strane nije bilo dejstva ka njima,niti su oni dejstvovali ka nama.
Što se tiče srba,prema njima jesu par puta dejstvovali protivavionskim mitraljezima,a vjerovatno i snajperima,jer su bili par puta ugroženi iz pravca Aerodromskog naselja,a više stotina puta iz pravca Krtelja odnosno Kule.Čak i sa Gavrića brda.
Za dejstvo iz pravca Butmira po njima,ne smijem se zakleti da nije bilo,ali sumnjam zašto bi ih ovi iz Butmira gađali ako ih mi nismo gađali.U svakom slučaju takvi akti sa naše strane više bi nam štete donijeli nego koristi.
Usputno,iz Butmira,Mlinska ulica,naše snage su imale super pregled preko piste na cijelu Kasindolsku ulicu.Neki od srba su izjavljivali da su baš odatle bili naša meta,međutim ja lično ne isključujem tu mogućnost,ali znam 100% da naši na toj strani uopšte haman pa nisu stražu ni držali.Mogućnost postoji praktična,da je neko samovoljno dejstvovao iz tog pravca,po principu opali i bježi,ali ja konkretno ne znam niti za jedan slučaj.
Ne mogu ti dati vise informacija o ovom, ovi momci iz 2REP i ja smo se davno dotakli te teme, skoro prije deset godina. Ispocetka je bila malo i burna rasprava o tome sta se desavalo tokom rata u Sarajevu, oni su imali svoju ideju o tome, s kojom se ja nisam slagao i da nismo dobri drugari, svasta bi bilo, pogotovo sto se rasprava desila u sredini slicnoj Sarajevu 92-95, samo na drugom kraju planete. Ukratko, u jednom periodu su bili veoma naklonjeni srpskoj strani, pricali su da se pomagalo Vojkovicima i okolini u teskim trenutcima, i da nije bilo tog djejstva po njima sa srpske strane, rekli bi sve najbolje o njima. A meni to nije bilo bas drago za cuti, normalno, dodavsi pritom njihovih par neprimjerenih komentara prema civilima u Sarajevu i Armiji BiH, morali smo promjeniti temu, da se ocuva prijateljstvo i zdravlje medju nama.
Uglavnom, rekli su to sto su rekli, ukratko opisali sta se desavalo u tom periodu, i da su snajperski djelovali ponajvise po srpskoj strani, ali ciljano i po polozajima Armije (protiv-snajpersko djelovanje). Siguran sam da ne lazu, profesionalci su sa kojim sam bio na terenu i dovoljno ih dobro upoznao, tako da ne sumnjam u to sto su rekli. Te se teme vise nikad nismo dotakli.
Ono sto je istina, sto je bilo vise nego jasno za razluciti iz razgovora sa njima , jeste da je dobar dio Legije radio poprilicno autonomno, pod paralelnim lancem komandovanja tokom boravka u Bosni, manje-vise sve je dolazilo direktno iz Francuske. Kako 1992-94. godine, tako i 1995.godine, u sastavu RRF snaga.
Bilo kako bilo, barem sudeci po ovoj dvojici momaka, nisu ponijeli lijepa iskustva iz BiH.