Hajmo malo o religijama..
- irac300
#2776 Re: Hajmo malo o religijama..
Trola lik profesionalno. 
- Russki
#2777 Re: Hajmo malo o religijama..
Na čemu li je Mojsije bio kad je vidio gorući grm.
Kvota 1,20 da je LSD u pitanju.
- vatrogasac
#2778 Re: Hajmo malo o religijama..
Znači da je svaki vatrogasac na LSD-u.Russki wrote:Na čemu li je Mojsije bio kad je vidio gorući grm.

-
VCorp
#2779 Re: Hajmo malo o religijama..
I obroke će s metalom jesti

Moja sveta knjiga

Moja sveta knjiga
- vatrogasac
#2780 Re: Hajmo malo o religijama..
Bar da možeš dobaciti k'o Musejlema el Kezzab pa da i probaš.VCorp wrote:I obroke će s metalom jesti
Moja sveta knjiga
- nasa
#2781 Re: Hajmo malo o religijama..
A ti stvarno vjerujes da imas bolje odnose s ljudima zato sto nisi vjernik ili da zaobilazis strah ili kontrolu...aha...ako to tvrdis onda se neces ljutiti da ja zakljucim kako su ateisti skloni samozavaravanju!Russki wrote:Razdvajanje ljudi, strah i kontrola.Dozer wrote:Moze jedno jednostavno pitanje - koja je ili sta je uopste svrha religije/vjere?
- zlokruhovic
#2782 Re: Hajmo malo o religijama..
Sva sreća pa ne znamo kako je imati divne odnose između vernika na ovim prostorima cirka više od 5 vekova.nasa wrote:A ti stvarno vjerujes da imas bolje odnose s ljudima zato sto nisi vjernik ili da zaobilazis strah ili kontrolu...aha...ako to tvrdis onda se neces ljutiti da ja zakljucim kako su ateisti skloni samozavaravanju!Russki wrote:Razdvajanje ljudi, strah i kontrola.Dozer wrote:Moze jedno jednostavno pitanje - koja je ili sta je uopste svrha religije/vjere?
Prosto čim kažeš religija odmah pomisliš na ljubav,bratstvo,jedinstvo,poštovanje,... kad je primera radi tvoja zemlja u pitanju.
Ali kad pogledaš stvarno da nije religije tj.relgijske mržnje verovatno ne bi ljudi ni znali za ljubav i poštovanje . zato je ona i potrebna.
E sad mi reci Naso jel se ja zavaravam ili ne??
- nasa
#2783 Re: Hajmo malo o religijama..
pa ne vidim ja da ti siris ljubav na forumu sasvim suprotno tako da je odgovor da @zlokruhovicu, opasno se samozavaravas ali pazi ironije da se neko kao ti nadje da prvi odgovori 
- zlokruhovic
#2784 Re: Hajmo malo o religijama..
Moje je širenje ljubavi tako veliko i moćno i to čak samo ako uzmemo u obzir da nisam pripadnik nijedne religije kao ti npr. , to je više nego dovoljno da budem primer humanosti i ljubavi za vas religijaše.nasa wrote:pa ne vidim ja da ti siris ljubav na forumu sasvim suprotno tako da je odgovor da @zlokruhovicu, opasno se samozavaravas ali pazi ironije da se neko kao ti nadje da prvi odgovori
- nasa
#2785 Re: Hajmo malo o religijama..
pa dobro to je vec za neke druge dijagnoze ali necemo toliko siriti pricu
zadrzimo se na blazim oblicima samozavaravanja
- zlokruhovic
#2786 Re: Hajmo malo o religijama..
Kao na primer kojim??nasa wrote:pa dobro to je vec za neke druge dijagnoze ali necemo toliko siriti pricuzadrzimo se na blazim oblicima samozavaravanja
Izopačenost religije je upravo najvidljivija u tome da od dobrih ljudi može napraviti skotove i mrzitelje , ili još gore konformiste koji izdaju svoju humanost zbog tupave bajke koja mu je postala idenitet moralnom ucenom.Razdvajanje ljudi, strah i kontrola.
Religija ne samo da razdvaja ljude nego ona ubija humanom čoveku humanost tj.trajno mu je oštećuje samim prihvatanjem jedne od religija jer automatski se postavljaš nasuprot druge religije.
Jedino ako stvarno ne misliš da postoji stavrno poštovanje između vernika?! , e ja ne mislim jer to prosto nije moguće zato što su sve religije nastale upravo negiranjem onih drugih.
Prosto k'o pasulj , ali treba biti iskren pa to sebi priznati , a znamo da religijaši ne vole istinu pa to sebi neće nikad ni priznati jer za njih je isitna samo ono što oni prevaranti sa bliskog istoka od pre 2000 godina kažu a ne humanost sama po sebi.
- nasa
#2787 Re: Hajmo malo o religijama..
onim koji bar jos uvijek nisu sami sebe demantovali x puta na forumu .....prosto ko pasulj 
-
kerima1
#2788 Re: Hajmo malo o religijama..
Kruhu i Naso
Da nema nikako religija ljudi ili narodi bi nasli razloga opet da se mrze,takvi smo mi ljudi.Mrzili bi mi balkanci Nijemce ili neke druge napredne samo zato sto su ljudi znali napraviti sebi drzavu,a mi ne itd.
Da nema nikako religija ljudi ili narodi bi nasli razloga opet da se mrze,takvi smo mi ljudi.Mrzili bi mi balkanci Nijemce ili neke druge napredne samo zato sto su ljudi znali napraviti sebi drzavu,a mi ne itd.
- zlokruhovic
#2789 Re: Hajmo malo o religijama..
E vidiš ja se sa time ne mogu pomiriti , jer kad bi tako gledali onda civilizacija i sama humanost pada u vodu , i sve što smo dosad napredovali kao sveopšti ljudski rod po pitanju ruzumevanja i tolerancije kroz istoriju ko šiša.kerima1 wrote:Kruhu i Naso
Priproste bliskoistočne bajke jednostavno moraju otići sa scene ljudske civilizacije i biti tako gde im je mesto , u dubokoj davnoj istoriji gde realno i pripada.
- IcedMFEarth
#2790 Re: Hajmo malo o religijama..
Slažem se da bi bilo ratova i bez religija, ali sigurno manje nego što je sad. Religija je samo još jedna dodatna stavka po kojima se ljudi dijele.
- nasa
#2791 Re: Hajmo malo o religijama..
Hajde evo bez sale...
Razumijem ja da je forum takav oblik komunikacije gdje prica neminovno klizne u generalizaciju ali kad pisete licni osvrt zasto gotovo po pravilo on nije licni vec neko globalno promisljanje i pri tome tesko dokazivo ili bar jednako tesko kao i ono cemu replicirate...
To jeste samozavaravanje jer to sto se pretpostavlja da npr. moze biti ja sam losa prema nekim ljudima zbog razlika u religiji i sl. nikako vas ne cini boljim ljudima jer sasvim apsurdno ali odgovor je potpuno isti tj. gradite odnos prema vjernicima na predrasudama .....kakva je razlika izmedju religijskih i nereligijskih predrasuda ...
zasto si ti bolji covjek ako smatras da bi svijet bio bolji da par milijardi ljudi ostavi svoja uvjerenja od nekog vjernika koji ustvari misli isto
Gradite misljenje na iscekivanju neceg sto je izvan vase moci, pa smijesno ...to je valjda sklonost vjernika ili ipak ne?
Osim toga konstatacija uopce ne stoji, recimo da je mnogo vise ratova bilo koji su povlacili pitanje religija nego ateizam je sasvim ocekivano s obzirom na omjer vjernika i ateista...to je isto kao sto mozemo konstatovati da se u sarajevu ukrade vise golfova nego stojadina...
znaci max.mozete postaviti pitanje zasto religije nemaju u praksi tako miroljibiv efekat na pojedinca i drustva kao sto propagiraju ali nikako te isprazne fraze da nije religija sadili bi ruze i svi bi se pazili i mazili jer to su samo puste zelje i snovi i usput pokazuju na kojem nivou promisljate vi koji to pisete
Evo ja se nikad ne bih upustila u spekulacije kakav bi svijet bio da su svi muslimani....
Razumijem ja da je forum takav oblik komunikacije gdje prica neminovno klizne u generalizaciju ali kad pisete licni osvrt zasto gotovo po pravilo on nije licni vec neko globalno promisljanje i pri tome tesko dokazivo ili bar jednako tesko kao i ono cemu replicirate...
To jeste samozavaravanje jer to sto se pretpostavlja da npr. moze biti ja sam losa prema nekim ljudima zbog razlika u religiji i sl. nikako vas ne cini boljim ljudima jer sasvim apsurdno ali odgovor je potpuno isti tj. gradite odnos prema vjernicima na predrasudama .....kakva je razlika izmedju religijskih i nereligijskih predrasuda ...
zasto si ti bolji covjek ako smatras da bi svijet bio bolji da par milijardi ljudi ostavi svoja uvjerenja od nekog vjernika koji ustvari misli isto
Gradite misljenje na iscekivanju neceg sto je izvan vase moci, pa smijesno ...to je valjda sklonost vjernika ili ipak ne?
Osim toga konstatacija uopce ne stoji, recimo da je mnogo vise ratova bilo koji su povlacili pitanje religija nego ateizam je sasvim ocekivano s obzirom na omjer vjernika i ateista...to je isto kao sto mozemo konstatovati da se u sarajevu ukrade vise golfova nego stojadina...
znaci max.mozete postaviti pitanje zasto religije nemaju u praksi tako miroljibiv efekat na pojedinca i drustva kao sto propagiraju ali nikako te isprazne fraze da nije religija sadili bi ruze i svi bi se pazili i mazili jer to su samo puste zelje i snovi i usput pokazuju na kojem nivou promisljate vi koji to pisete
Evo ja se nikad ne bih upustila u spekulacije kakav bi svijet bio da su svi muslimani....
- zlokruhovic
#2792 Re: Hajmo malo o religijama..
Nemaš prava da nekome govoriš o generalizaciji jer ti si IZABRALA religiju koja u samoj suštini generalizuje i ljude koji ne veruju u nju su manje vredni i trebaju ići u pakao.nasa wrote:Hajde evo bez sale...
zasto si ti bolji covjek ako smatras da bi svijet bio bolji da par milijardi ljudi ostavi svoja uvjerenja od nekog vjernika koji ustvari misli isto![]()
Ja sam izabrao biti čovek jer to i jedino i jesam i to jedino mogu biti.
Ljudi odrastaju u prevazilaze dečije bolesti i bajke , ali kao što vidimo zbog religjske izopačene moralne ucene i zbog feelbetter odrasli ljudi sebe predaju čobanskoj filozofiji koja mrzi ljudski rod tj.razdvaja ga na podobne i nepodobne samo zato jer ne veruju u nju.
Nisam ja bolji od tebe čovek , ali sam savesniji od tebe utoliko što nisam pripadnik religija kao što su hrišćanstvo i islam koji propovedaju mržnju , i što je najvažnije neću sebi dozvoliti da budem konformista pa da neko u ime moje vere mrzi ljude i svašta radi kao što se radilo vekovima , a ja posle da govorim kako religija nije ništa kriva već su ljudi kvarni sami po sebi.
Problem u vama religijašima je što vam se ne može verovati jer ako možete poštovati svete spise koje su pune gadosti i izopačenosti , a vamo se praviti fini i čovekoljubivi onda je jasno koji ste vi prevtrljivci i kako ste skloni lažima.
To sve izgleda tragikomično dok jednog dana "pravednici" ne prezumu vlast , a vi relgiiaši ćete ćutati kao mule i ipak ispoštovati samo svoju braću po veri , a pravda i istina i humanost vam neće bit važna jer najvažnije je ipak šta su čobani sa bliskog istoka rekli pre 2000 godina dok neistomišljneike proganjaju.
- apsidejzi
#2793 Re: Hajmo malo o religijama..
nasa wrote:pa ne vidim ja da ti siris ljubav na forumu sasvim suprotno tako da je odgovor da @zlokruhovicu, opasno se samozavaravas ali pazi ironije da se neko kao ti nadje da prvi odgovori
- IcedMFEarth
#2794 Re: Hajmo malo o religijama..
Nemam nista protiv vjernika, ljudi vjeruju u nešto i to im daje smisao životu, lijepo. Osim ovih što pričaju o ograjisanju i sihirima, to ne podnosim. I religija sama po sebi nije zla, mislim da svaka propagira mir i ljubav, ali realnost je drugačija. Ne trebam valjda pisati o tome koliko je relogijske netrpeljivosti u svijetu. Pored nacionalnosti i boje kože, religija je samo još jedan faktor po kojim se ljudi razvrstavaju u torove.
- Dozer
#2795 Re: Hajmo malo o religijama..
I kojima se onda lakse upravlja i lakse se kontrolisu. Ni manje, ni vise.
- Towelie
#2796 Re: Hajmo malo o religijama..
Kao sto su i politicke stranke, fudbalski klubovi, tip muzike, nacin oblacenja, socijalni status, stepen obrazovanja i jos dosta toga.IcedMFEarth wrote:Nemam nista protiv vjernika, ljudi vjeruju u nešto i to im daje smisao životu, lijepo. Osim ovih što pričaju o ograjisanju i sihirima, to ne podnosim. I religija sama po sebi nije zla, mislim da svaka propagira mir i ljubav, ali realnost je drugačija. Ne trebam valjda pisati o tome koliko je relogijske netrpeljivosti u svijetu. Pored nacionalnosti i boje kože, religija je samo još jedan faktor po kojim se ljudi razvrstavaju u torove.
U prirodi je ljudi da se grupisu, nema religija neke posebne veze s tim.
- Dozer
#2797 Re: Hajmo malo o religijama..
Osim sto se radi vecine navedenih stvari ljudi ne ubijaju i ne ratuju. Tu i tamo mozda i ubijaju, ali pozadina su pare, ali radi religija se prave genocidi. Doduse, danas su i u pozadini toga opet pare.
- vatrogasac
#2798 Re: Hajmo malo o religijama..
Možeš ovo još jednom. Sad si me zbunio.Dozer wrote:Osim sto se radi vecine navedenih stvari ljudi ne ubijaju i ne ratuju. Tu i tamo mozda i ubijaju, ali pozadina su pare, ali radi religija se prave genocidi. Doduse, danas su i u pozadini toga opet pare.
- Dozer
#2799 Re: Hajmo malo o religijama..
Pa niko ne ratuje radi fudbala ili politicke partije ili tipa muzike ili nacina oblacenja ili socijalnog statusa ili stepena obrazovanja. Danas se tu i tamo poneko ubije radi toga, tj. radi love u tome. Ali, zato je istorija krcata ratovima radi vjere. A danas je i to samo krinka u cijoj pozadini se kriju pare.
Pa danas ni vjerske organizacije nisu nista drugo nego firme, tj. interesne organizacije u cijoj pozadini se krije trka za lovom.
Pa danas ni vjerske organizacije nisu nista drugo nego firme, tj. interesne organizacije u cijoj pozadini se krije trka za lovom.
- vatrogasac
#2800 Re: Hajmo malo o religijama..
Zašto se potuku navijači Partizana i Crvene Zvezde, a i jedni i drugi u većini pravoslavci? Navijači Dinama i Hajduka iako i jedni i drugi u većini katolici? Zašto su ratovali Arapi i Turci (Lawrence od Arabije) kada su i jedni i drugi muslimani? Nijemci bivali bliži Japancima nego Francuzima ili Amerikancima? Da li su pod Osmanskom zastavom ratovali samo muslimani? Mogao bih ovako redati do sutra i ne završiti.Dozer wrote:Pa niko ne ratuje radi fudbala ili politicke partije ili tipa muzike ili nacina oblacenja ili socijalnog statusa ili stepena obrazovanja. Danas se tu i tamo poneko ubije radi toga, tj. radi love u tome. Ali, zato je istorija krcata ratovima radi vjere. A danas je i to samo krinka u cijoj pozadini se kriju pare.
Većina u vjerskoj zajednici su vjernici, a ne muftije ili vladike ili sveštenici i imami. Vjerske institucije ovise o vjernicima, a ne obrnuto. Dvije trećine džamija bi se zatvorilo da vjernici ne plaćaju članarinu koja je dobrovoljna jer imami ne mogu živjeti samo od dženaza i mevluda. Vjerovatno nisi član ni jedne vjerske zajednice pa to vidiš naopačke.