Viza za Njemacku

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
ibizza

#2776 Re: Viza za Njemacku

Post by ibizza »

nervoza wrote:Da li je neko od vas slao srednjoskolsku diplomu na priznavanje? Po novom zakonu nece moci proci bez toga, pa me interesuje kakva su iskustva sa priznavanjem iste?
I mene ovo zanima...? :)
Nisrin

#2777 Re: Viza za Njemacku

Post by Nisrin »

ibizza wrote: Tnx, nije lose za pocetak :D

Ma racunaj od 2600-2800 prosjek neki, BRUTO :) pa i nije lose, kad cujem da ljudi idu na iznose 1300 neto i slicno...koliko je stan u Minhenu od 30akm2 kod privatnika /namjesten/... :D
skafiskafsnjak

#2778 Re: Viza za Njemacku

Post by skafiskafsnjak »

meni ce biti 1600netto... troskova cu imati oko 300e . Plus hrana i to naravno .
Al jebiga, da mi zapne, i ja bih otisao pa makar 1300netto bilo. Bolje i to nego cekati jos 20mjeseci
ibizza

#2779 Re: Viza za Njemacku

Post by ibizza »

Ma samo otici, a onda se gore vremenom prebacivati na bolje.
skafiskafsnjak

#2780 Re: Viza za Njemacku

Post by skafiskafsnjak »

Pa et ...prve 2 godine ne mozes na posao koji zelis...Moras zustimmung traziti .
Nakon 2 godine , ne moras .
Nisrin

#2781 Re: Viza za Njemacku

Post by Nisrin »

Na hiljade ljudi se prebacilo sa posla na posao- potpisu novi ugovor zatraze novi zustimmung, dobiju i prebace se..imamo dosta poznanika, normalno da odu i prije isteka te 2 godine jer dobiju bolje uslove...
Nisrin

#2782 Re: Viza za Njemacku

Post by Nisrin »

Ja racunam da ce nas 35-40m2 izaci na pocetku oko 1200-1400EUR warm...dok ne steknemo uslove- platne liste, da apliciramo za stanove sa normalnim cijenama - PRAZNE :D I naravno, cifre su jer se radi o gradu...
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#2783 Re: Viza za Njemacku

Post by Matijevic_Vlado »

Nisrin wrote:Ja racunam da ce nas 35-40m2 izaci na pocetku oko 1200-1400EUR warm...dok ne steknemo uslove- platne liste, da apliciramo za stanove sa normalnim cijenama - PRAZNE :D I naravno, cifre su jer se radi o gradu...
Toliko bih platio jedino da mi je Lidl pored zgrade.
Nisrin

#2784 Re: Viza za Njemacku

Post by Nisrin »

Ma salim se...otkud znam sta nas ceka, da je prvo docekati vizu...jer i kad dobijes termin o sreci ovisi koliko dugo ce trajati obrada iste :D

A Lidl je uvijek dobrodosao, ti su stanovi i skuplji oko Lidla haha
skafiskafsnjak

#2785 Re: Viza za Njemacku

Post by skafiskafsnjak »

Ja ev dobih mail...

22.01. predao.
Termin 09.10
ibizza

#2786 Re: Viza za Njemacku

Post by ibizza »

skafiskafsnjak wrote:Ja ev dobih mail...

22.01. predao.
Termin 09.10
bravoooooooooo :)
Nisrin

#2787 Re: Viza za Njemacku

Post by Nisrin »

Javilo ih se nekoliko 29.01.2018. . :) :bih:
skafiskafsnjak

#2788 Re: Viza za Njemacku

Post by skafiskafsnjak »

Odradise Januar momacki :D
Sad je pitanje, hoce li nastaviti odmah ili je pauza....
valjuga

#2789 Re: Viza za Njemacku

Post by valjuga »

skafiskafsnjak wrote:Odradise Januar momacki :D
Sad je pitanje, hoce li nastaviti odmah ili je pauza....
Ma jašta će nego nastavit.
ćiribiribela

#2790 Re: Viza za Njemacku

Post by ćiribiribela »

skafiskafsnjak wrote:Ja ev dobih mail...

22.01. predao.
Termin 09.10

:thumbup:
Nisrin

#2791 Re: Viza za Njemacku

Post by Nisrin »

ovako su maj "posamarali" u nekoliko dana, a onda se juni radio 2 mjeseca...nadam se da nece opet biti slucaj..blizi se 2020. pa mozda hoce da pociste sto imaju :D Valjda i mi brzo docekamo pocetak februara, ako nista druga olovina oktobra...
Mene vise brine "obrada vize" kolikoce potrajati i da li ce poslodavac imati jos strpljenja da ceka :(
Spitbull_ak

#2792 Re: Viza za Njemacku

Post by Spitbull_ak »

Da li ce biti sta drukcije od 2020 godine? Hoce li se moci viza lakse dobiti ili ostaje kako i jest? Hvala lepa
MladaPartizanka

#2793 Re: Viza za Njemacku

Post by MladaPartizanka »

jasko_ja wrote:Ako moze malo pojasnjenje. Ukoliko ovaj zakon prodje, a supruga i ja sa dvoje male djece (3 i 5 godina) odlucimo ici, jel moramo imati po 5 hiljada eura na racunu. I drugi slucaj. Odem prvo sam sa pet milja na racunu, a imam neku opciju za posao odmah, da li se, nakon sto pocnem raditi, taj novac moze prebaciti zeni na racun sa kojim bi onda ona moglo doci.
Dokaz o primanjima treba dostaviti ambasadi u Sarajevu, da bi dobio “vizu za trazenje posla” Nakon sto dobijes vizu, ambasada nema veze sa stanjem tvog racuna.
Da li ces morati u uredu za strance u Njemackoj opet dokazivati da imas pare, to ne znam ali sumnjam(moje misljenje)

Kad nadjes posao, odradis probni rad ako ga ima i dobijes ugovor, izvadis radnu vizu u Njemackoj, nadjes stan odgovarajuce velicine a supruga polozi A1 (ostalo provjeriti na info listu o spajanju porodice na stranici ambasade) onda predate za spajanje porodice.

Termin za spajanje se ceka 6-7 mjeseci sad a sta ce biti dogodine ne znamo.
ibizza

#2794 Re: Viza za Njemacku

Post by ibizza »

Znaci za 15 - tak dana su zavrsili januarske termine. Ako ovako nastave, mogu mjesecno zavrsavati po dva mjeseca termina :)
skafiskafsnjak

#2795 Re: Viza za Njemacku

Post by skafiskafsnjak »

Ma sad ce pauzu....isto kao sto su Novembar odradili, pa mjesec nista
jasko_ja

#2796 Re: Viza za Njemacku

Post by jasko_ja »

MladaPartizanka wrote:
jasko_ja wrote:Ako moze malo pojasnjenje. Ukoliko ovaj zakon prodje, a supruga i ja sa dvoje male djece (3 i 5 godina) odlucimo ici, jel moramo imati po 5 hiljada eura na racunu. I drugi slucaj. Odem prvo sam sa pet milja na racunu, a imam neku opciju za posao odmah, da li se, nakon sto pocnem raditi, taj novac moze prebaciti zeni na racun sa kojim bi onda ona moglo doci.
Dokaz o primanjima treba dostaviti ambasadi u Sarajevu, da bi dobio “vizu za trazenje posla” Nakon sto dobijes vizu, ambasada nema veze sa stanjem tvog racuna.
Da li ces morati u uredu za strance u Njemackoj opet dokazivati da imas pare, to ne znam ali sumnjam(moje misljenje)

Kad nadjes posao, odradis probni rad ako ga ima i dobijes ugovor, izvadis radnu vizu u Njemackoj, nadjes stan odgovarajuce velicine a supruga polozi A1 (ostalo provjeriti na info listu o spajanju porodice na stranici ambasade) onda predate za spajanje porodice.

Termin za spajanje se ceka 6-7 mjeseci sad a sta ce biti dogodine ne znamo.
Hvala puno. Do sada sam hiljadu puta rekao da treba ici, a u ovom trenutku prvi put sam poceo barem raditi nesto na tome.
escobar__

#2797 Re: Viza za Njemacku

Post by escobar__ »

Spitbull_ak wrote:Da li ce biti sta drukcije od 2020 godine? Hoce li se moci viza lakse dobiti ili ostaje kako i jest? Hvala lepa
Možda (nije to sve još 100% sigurno kako će i šta ići) ali imaj na umu i to da Zapadnobalkanska odredba važi do kraja 2020. godine.
vladimir_spajkic

#2798 Re: Viza za Njemacku

Post by vladimir_spajkic »

Ne znam da li je neko ovo postavio u vezi novog zakona, ako jeste, oprostite što ponavljam:

https://www.dw.com/bs/posao-u-njema%C4% ... a-50067922

Ispratio sam sve zvanične izjave njemačkih političara (MVP, MUP) ove godine i po meni nakon implementacije novog zakona definitivno će se prva ulazna viza tražiti u ambasadama i oni to ne namjeravaju mijenjati. Bili su svjesni problema gužvi ali da su htjeli to riješiti, riješili bi povećanjem radne snage i osoblja, međutim kada su uvidjeli da im dolaze nekvalifikovani, nestručni i stariji ljudi, odlučili su da promjene zakon.

Evo šta kaže Stephan Mayer, državni tajnik njemačkog Ministarstva unutranjih poslova:
Diplomatska predstavništva su već sad vrlo opterećena. U zemaljama zapadnog Balkana je nakon uvođenja novih pravila o zapošljavanju u Njemačkoj došlo do velikih problema u diplomatskim predstavništvima gdje se na termine čeka preko godinu dana. Kako namjeravate riješiti ovaj problem?

Moram naglasiti da pravilo o zapošljavanju građana zapadnog Balkana nema veze s novim zakonom o useljavanju stručne radne snage. Pravilo o zapošljavanju građana zapadnog Balkana sadrži i mogućnost zapošljavanja i polukvalificiranih i nekvalificiranih radnika. I to je dovelo do toga da za nekvalificirane radnike obrada podataka u diplomatskim predstavništvima traje vrlo dugo. Zbog toga sada ne bi izvlačio zaključak da će sada u svim predstavništvima dolaziti do gužvi i zastoja jer se novi zakon ciljano obraća samo kvalificiranim radnicima. Ali pojačane navale na diplomatska predstavništva naravno nisu isključena. Tu će sigurno doći do pojačanja osoblja ali to je zadaća ministarstva vanjskih poslova.
Dodatan problem za većinu (nebitno kvalifikovani ili ne) i jedna od najveći prepreka je ovo:
Za zapošljavanje je dovoljna razina njemačkog B1, za mjesto u izobrazbi B2.
Ja sam svjestan da se sve može naučiti ali probajte učiti njemački jezik po Gothe standardu i odmah ćete na nivou A1 vidjeti koliki trud treba uložiti da se dođe na nivo B1. Može se (kao što je neko ovdje pisao) učiti samo da se položi, ali šta jedan VSS ili stručnjak ima od toga kada dođe u Njemačku da radi i ne zna svoju ideju i zamisao reći, opisati, napisati. Jezik je definitivno prva prepreka a još su ga sada Njemci postavili kao eliminatoran. Očigledno kako neće više da im se formiraju turske zajednice koje su desetljećima gore a jako loše stoje sa jezikom.

Ovim zakonom Njemci su postavili slijedeće filtere: B1, posao u struci sa odgovarajućom diplomom (VK, SSS i VSS), > 45 god - min. brutto 3.600 EUR i time će definitivno dobiti ono što valja, a na raspolaganju će imati cijeli svijet a ne samo Zapadni Balkan.

Vjerujem da će se u hodu riješavati mnoga pitanja i dileme u vezi ovog zakona, sa kojekakvim podzakonskim aktima, ali generalno mislim da ovo uopšte nije olakšavajući zakon za većinu koja želi ići u Njemačku a nisu visokoobrazovani i stručnjaci.
MladaPartizanka

#2799 Re: Viza za Njemacku

Post by MladaPartizanka »

Mene interesuje da li ce sad biti problem ako je neko vec predao za termin i ceka ga, a u medjuvremenu dodje do impementacije novog zakona i onda bi taj isti neko predao za vizu za trazenje posla. Da li ce jedno iskljuciti drugo?
skafiskafsnjak

#2800 Re: Viza za Njemacku

Post by skafiskafsnjak »

vladimir_spajkic wrote:
Evo šta kaže Stephan Mayer, državni tajnik njemačkog Ministarstva unutranjih poslova:
Diplomatska predstavništva su već sad vrlo opterećena. U zemaljama zapadnog Balkana je nakon uvođenja novih pravila o zapošljavanju u Njemačkoj došlo do velikih problema u diplomatskim predstavništvima gdje se na termine čeka preko godinu dana. Kako namjeravate riješiti ovaj problem?
.
pa nece se dugo cekati jer se nece vrsiti provjere u njemackoj . Dobijace se brze ta viza.
Post Reply