Receno mi je u banci da je osiguranje cca 50KM godisnje. Najvise me je zanimalo ovo oko notara i ove komisije sto izlazi na procjenu(znaci oni ulaze u cijenu troskova notara) i ne mogu da vjerujem da ce toliko kostati ugovori(predugovor i ugovor). Nesto mi to puno i jesi li siguran da je bas tolikomilojicabrzi wrote:Vidi, osigranje stana ti je cca 100 KM godisnje, notarski ugovori su 2 puta ako je kredit hipotekarni, znaci oko 1000 KM na notara, tu je i procjena nekretnine, poreza nema ako je novogradnja, ako nije, onda je 5 % porez, znaci cca 4-5 hiljada i to kosta.
Vodi racuna da ces trebati raditi i prikljucak struje (cca 1200 KM), ostale prikljucke, kupiti kuhinju, postaviti sudoper...![]()
Ah, da, spremi se na to da sve papire vadis sam, tako da ce ti trebati dosta ovjera, taksi, placanja parkinga i taksija po centru grada.
Uglavnom kad sve prikupis, banka ce ti naplatiti 1500 KM troskova obrade kredita, kao da su oni te papire ganjali.
Kad se kupuje stan, vrelo je lako izuti se oko 3000 KM, a da nisi maknuo sa livade![]()
![]()
pa ti onda jos banka kaze kako oni misle na svoje klijente
Cijene stanova All about
Moderator: anex
-
motorola01
#2776 Re: Cijene stanova All about
-
motorola01
#2777 Re: Cijene stanova All about
Pa nije bas ovako. Zasto ne uporedjuje ratu kredita sa cijenom iznajmljivanja stana?
Edit: na kupistan.ba je vjerovatno druga prica
Last edited by motorola01 on 16/02/2013 16:33, edited 1 time in total.
- valter.ba
#2778 Re: Cijene stanova All about
Wtf. uracunaju i rezije a onda nesto dijele 
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
- drndalo
#2780 Re: Cijene stanova All about
Provjeri s bankom na sta su mislili, osiguranje njihovog kredita mozda misle, a ne na osiguranje stana od stete... Notar naplacuje mislim po vrijednosti boda, sto se svede na vrijednost nekretnine, ali i to mozes unaprijed ispitati telefonom ili licno kod notara, nazoves kao da je sve gotovo, i da kupujes stan na kredit od xx % i koje troskove mozes ocekivati... Kod polovnog stana opstinska komisija za procjenu vrijednosti se nije placala posebno, oni svakako naplate nekoliko hiljada KM od te procjene. Kod koristenog stana, prevod svakog racuna (komunalije) se placa nekih 20-30-50 KM...motorola01 wrote:Receno mi je u banci da je osiguranje cca 50KM godisnje. Najvise me je zanimalo ovo oko notara i ove komisije sto izlazi na procjenu(znaci oni ulaze u cijenu troskova notara) i ne mogu da vjerujem da ce toliko kostati ugovori(predugovor i ugovor). Nesto mi to puno i jesi li siguran da je bas tolikomilojicabrzi wrote:Vidi, osigranje stana ti je cca 100 KM godisnje, notarski ugovori su 2 puta ako je kredit hipotekarni, znaci oko 1000 KM na notara, tu je i procjena nekretnine, poreza nema ako je novogradnja, ako nije, onda je 5 % porez, znaci cca 4-5 hiljada i to kosta.
Vodi racuna da ces trebati raditi i prikljucak struje (cca 1200 KM), ostale prikljucke, kupiti kuhinju, postaviti sudoper...![]()
Ah, da, spremi se na to da sve papire vadis sam, tako da ce ti trebati dosta ovjera, taksi, placanja parkinga i taksija po centru grada.
Uglavnom kad sve prikupis, banka ce ti naplatiti 1500 KM troskova obrade kredita, kao da su oni te papire ganjali.
Kad se kupuje stan, vrelo je lako izuti se oko 3000 KM, a da nisi maknuo sa livade![]()
![]()
pa ti onda jos banka kaze kako oni misle na svoje klijente?
I jos nesto, banke nemaju bas puno plasmana u zadnje vrijeme, obavezno se pokusaj cjenkati s njima oko bilo cega. Kamate, troskova obrade, itd... Zasto bi ti bas od XY banke uzeo kredit, kad ti mozda banka ZYX ponudi bolje... Za to ti treba neko visi u banci, salterasi, sluzbenici mogu samo prenijeti tvoju ponudu dalje... Neke banke nekada imaju neke akcije, pa obrati paznju na to, pa jos pokusaj i cjenkanje, posebno ako spadas u "manje" rizicne grupe, tipa dobra drzavna plata, takvih im najvise fali, neko ko im je komitent dugo, pa znaju promet po racunu, eventualno ako je hipoteka na drugu nekretninu, na sve to pokusaj se prebaciti u pijacarski mode, i cjenkanje... Nekome to moze zvucati nevazno, u praksi se na visegodisnjim kreditima tako moze ustediti nekoliko hiljada... Pazi se promjenjive kamate za kredit koja nije vezana ni za sta drugo osim njihove procjene... Tipa EURIBOR ili tako nesto...
-
motorola01
#2781 Re: Cijene stanova All about
Mislim da i jest osiguranje kredita, ali mi recimo nije jasno cemu osiguranje kredita kad ima i zirant i hipoteka. Samo narodu bezveze izbijaju pare iz dzepa. A ne mozes drugacije ni uzeti kredit jer to svi traze.drndalo wrote:Provjeri s bankom na sta su mislili, osiguranje njihovog kredita mozda misle, a ne na osiguranje stana od stete... Notar naplacuje mislim po vrijednosti boda, sto se svede na vrijednost nekretnine, ali i to mozes unaprijed ispitati telefonom ili licno kod notara, nazoves kao da je sve gotovo, i da kupujes stan na kredit od xx % i koje troskove mozes ocekivati... Kod polovnog stana opstinska komisija za procjenu vrijednosti se nije placala posebno, oni svakako naplate nekoliko hiljada KM od te procjene. Kod koristenog stana, prevod svakog racuna (komunalije) se placa nekih 20-30-50 KM...motorola01 wrote:Receno mi je u banci da je osiguranje cca 50KM godisnje. Najvise me je zanimalo ovo oko notara i ove komisije sto izlazi na procjenu(znaci oni ulaze u cijenu troskova notara) i ne mogu da vjerujem da ce toliko kostati ugovori(predugovor i ugovor). Nesto mi to puno i jesi li siguran da je bas tolikomilojicabrzi wrote:Vidi, osigranje stana ti je cca 100 KM godisnje, notarski ugovori su 2 puta ako je kredit hipotekarni, znaci oko 1000 KM na notara, tu je i procjena nekretnine, poreza nema ako je novogradnja, ako nije, onda je 5 % porez, znaci cca 4-5 hiljada i to kosta.
![]()
pa ti onda jos banka kaze kako oni misle na svoje klijente?
I jos nesto, banke nemaju bas puno plasmana u zadnje vrijeme, obavezno se pokusaj cjenkati s njima oko bilo cega. Kamate, troskova obrade, itd... Zasto bi ti bas od XY banke uzeo kredit, kad ti mozda banka ZYX ponudi bolje... Za to ti treba neko visi u banci, salterasi, sluzbenici mogu samo prenijeti tvoju ponudu dalje... Neke banke nekada imaju neke akcije, pa obrati paznju na to, pa jos pokusaj i cjenkanje, posebno ako spadas u "manje" rizicne grupe, tipa dobra drzavna plata, takvih im najvise fali, neko ko im je komitent dugo, pa znaju promet po racunu, eventualno ako je hipoteka na drugu nekretninu, na sve to pokusaj se prebaciti u pijacarski mode, i cjenkanje... Nekome to moze zvucati nevazno, u praksi se na visegodisnjim kreditima tako moze ustediti nekoliko hiljada... Pazi se promjenjive kamate za kredit koja nije vezana ni za sta drugo osim njihove procjene... Tipa EURIBOR ili tako nesto...
Sto se tice cjenkanja, pokusao sam u RB, ali nista ne garantuju, a i sto bi se moglo spustiti, to je toliko mizerno da ne vrijedi uopste o tome razgovarati. Trenutno najbolje uslove u BIH-a nudi Intesa sa 6,2 posto. Promjenjiva je kamatna stopa(vjerovatno kao i kod svih banaka kada oni procijene da treba dizati, kao sto je i dosad bilo). Mislim da jedina banka u BIH koja nudi konkretnu promjenu je bivsa Volksbanka, koja fixira svoju kamatu na sestomjesecni prosjek EURIBOR-a. Znaci jedini oni fixiraju svoju zaradu+sestomjesecni EURIBOR, dok svi drugi procjenjuju kako hoce. TAko da ni tu se ne moze imati nikakvog uticaja. Sreca moja pa mi ne treba puno i sto planiram to sto prije vratiti(uraditi reprogram kad vidim da mogu puno brze vracati). Jedina nepoznanica mi je notar, ali eto i to ce se saznati za koji dan. Ne znam da li ima jos nesto, na sta se treba paziti i hvala na svim informacijama u proslom postu
- drndalo
#2782 Re: Cijene stanova All about
Zato sto vole da imaju 3 sredstva naplate, umjesto 2....
A moze im se...
Elem, ne vici da ne moze, nego probaj, nemas sta izgubiti, ubezobrazi se, i ti njima postavi uslov, tipa ako mi date po 5.5% kod vas cu... Na taj nacin je moj kum u RB skinuo njihovu pocetnu kamatu sa 9% na 6.5%, ali nije uzeo kod njih jer je on u startu rekao njima da ce uzeti ako sidju na 6%... A jako im je dobra musterija do tada bio... Pa se kamata o kojoj se "nije moglo" pricati skinula u 3 telefonska poziva sa 9 -> 6.5 %...
Provjeri i dal ti se mozda vise isplati uzeti neki nenamjenski kredit ako ti treba manje para... Unicredit Banja Luka je imao neku akciju 6% prije par mjeseci... Sa srecom...
Elem, ne vici da ne moze, nego probaj, nemas sta izgubiti, ubezobrazi se, i ti njima postavi uslov, tipa ako mi date po 5.5% kod vas cu... Na taj nacin je moj kum u RB skinuo njihovu pocetnu kamatu sa 9% na 6.5%, ali nije uzeo kod njih jer je on u startu rekao njima da ce uzeti ako sidju na 6%... A jako im je dobra musterija do tada bio... Pa se kamata o kojoj se "nije moglo" pricati skinula u 3 telefonska poziva sa 9 -> 6.5 %...
Provjeri i dal ti se mozda vise isplati uzeti neki nenamjenski kredit ako ti treba manje para... Unicredit Banja Luka je imao neku akciju 6% prije par mjeseci... Sa srecom...
-
krater
#2783 Re: Cijene stanova All about
Da li neko zna, kolike su cijene zemljista u Sarajevu, i koliko kosta gradjenje puta/ceste (asfalt, sljunak, kamen, bager po satu...) ?
-
iamia
#2784 Re: Cijene stanova All about
Kakvih ba 2000 KM po kvadratu?
Sto zajebavate ženu?
Sto zajebavate ženu?
-
sabanss
#2785 Re: Cijene stanova All about
Skupo ili jeftino?iamia wrote:Kakvih ba 2000 KM po kvadratu?
Sto zajebavate ženu?
-
motorola01
#2786 Re: Cijene stanova All about
Kakve koristi od tri sredstva naplate, kad ce ako zatreba povrat izvrsiti od jednog(osiguranja, jer cemu onda osiguranje ako nece od njega izvrsiti naplatu)?!drndalo wrote:Zato sto vole da imaju 3 sredstva naplate, umjesto 2....A moze im se...
Pokusat cu spustiti ali cisto sumnjam da ce nesto od toga biti jer imaju trenutno najbolju ponudu u drzavi i ne dize neka se velika suma( s obzirom kakve se sume dizu kod stambenih kredita). I ja sam bio dobra musterija i nikad ni dana se nije zakasnilo sa isplatom rate, ali dzabe sve kad su digli kamate i nece da spuste. Oni imaju odredjeni fond iz kojeg finansiraju to spustanje kamata odredjenim klijentima, ali i on kad se isprazni(navodno trenutno prazan i tek bi se moglo nesto napraviti u sljedecem kvartalu) nema vise spustanja dok se ne napuni(vjerovatno ima klijentima koji dizu puno vise i na sto duzi rok).
Nenamjenski se uopste ne isplati jer je ipak prevelika razlika u kamatnoj stopi.
-
iamia
#2787 Re: Cijene stanova All about
pitas skupo ?sabanss wrote:Skupo ili jeftino?iamia wrote:Kakvih ba 2000 KM po kvadratu?
Sto zajebavate ženu?
pa mozes u njemackoj naci za skoro te pare...
- drndalo
#2788 Re: Cijene stanova All about
@motorola
Ne znam sta da ti kazem, prica o odredjenom fondu je ubleha... Cinjenica je da svi bankari imaju xxx miliona KM viska, koje nemaju kome da "prodaju" za kamatu koju prizeljkuju. Ono na osnovu cega mozes pokusati dobiti nize je da pribavis pismenu ponudu neke banke, pa od dugih na osnovu nje traziti nize. Kao pravo cjenkanje, ako ti se da. Rekoh ti, kum mi se bio pravu ubezobrazio, i doslovno im uletao "klizece", pa je RB sisao 2-3 procentna poena jer je on njima zadavao tempo. Na kraju je uzeo u Hypo, jer je tamo napravio bolji komplet paket, a i iz principa, jer RB nije htio sici jos pola procentnog poena koji je on njima u startu stavio kao cilj.
Pozeljno je da vide da nisi ovca na sisanju, da znas o cemu pricas, i da te ne mogu levatiti kao nekoga polupismenog. Sve banke kod nas svakako vecinu kamate naplate u prvom dijelu otplate kredita, pa time i svoju zaradu prije dobiju, bilo po 6% bilo po 9%... E sad ako nemaju, a nemaju kome prodavati pare po 9%, onda mozda neko pristane da ti ih proda po npr. 7%... Ali ako ne trazis, nece ti sami ponuditi. Banke su prelikvidne, jer teze daju kredite nego prije, a raja ih puno manje uzima, kriza je... Pare su skupe...
Ako ti ne treba previse para, mozda ti hipoteka ne treba, pa ne moras to dodatno placati, mozda zavrnes ruku banci da ti ne naplate obradu kredita, bilo sta sto je njima lakse i povoljnije, ali bogami i tebi...
Ne znam sta da ti kazem, prica o odredjenom fondu je ubleha... Cinjenica je da svi bankari imaju xxx miliona KM viska, koje nemaju kome da "prodaju" za kamatu koju prizeljkuju. Ono na osnovu cega mozes pokusati dobiti nize je da pribavis pismenu ponudu neke banke, pa od dugih na osnovu nje traziti nize. Kao pravo cjenkanje, ako ti se da. Rekoh ti, kum mi se bio pravu ubezobrazio, i doslovno im uletao "klizece", pa je RB sisao 2-3 procentna poena jer je on njima zadavao tempo. Na kraju je uzeo u Hypo, jer je tamo napravio bolji komplet paket, a i iz principa, jer RB nije htio sici jos pola procentnog poena koji je on njima u startu stavio kao cilj.
Pozeljno je da vide da nisi ovca na sisanju, da znas o cemu pricas, i da te ne mogu levatiti kao nekoga polupismenog. Sve banke kod nas svakako vecinu kamate naplate u prvom dijelu otplate kredita, pa time i svoju zaradu prije dobiju, bilo po 6% bilo po 9%... E sad ako nemaju, a nemaju kome prodavati pare po 9%, onda mozda neko pristane da ti ih proda po npr. 7%... Ali ako ne trazis, nece ti sami ponuditi. Banke su prelikvidne, jer teze daju kredite nego prije, a raja ih puno manje uzima, kriza je... Pare su skupe...
Ako ti ne treba previse para, mozda ti hipoteka ne treba, pa ne moras to dodatno placati, mozda zavrnes ruku banci da ti ne naplate obradu kredita, bilo sta sto je njima lakse i povoljnije, ali bogami i tebi...
- MeanMachine
#2789 Re: Cijene stanova All about
Meni u ovoj računici, pregledanoj "brzinski", u kalkulaciji P/R omjera nije baš korektan podatak mjesečnih režija koje se uzimaju kao faktor (uvjiek se uzima 150 KM). Ove režije mogu biti tačne u proljetnim i ljetnim mjesecima kada se ne grije, međutim kada se počne grijati ovaj iznos se značajno uveća, čime se smanjuje P/R faktor, a time kupovina stana dobija prednost u odnosu na iznajmljivanje. Dakle, lijepo ova računica izgleda, ali po mom mišljenju nije baš tačna
- valter.ba
#2790 Re: Cijene stanova All about
Bilo bi super da neko ko je trenutno u potrazi za kreditom posta trenutne ponude banaka kako bi mogli uporediti sve na jednom mjestu! Neko je u prijasnjim postovima vec spomenuo da je najbolje traziti pismenu ponudu koja ukljucuje sve troskove!!! Jedino na taj nacin mozes biti siguran prije stavljanja potpisa koliko dobijas, koliko vracas, koji su dodatni troskovi koji se razlikuju od banke do banke.
- cico x
#2791 Re: Cijene stanova All about
prodajem garsonjeru od 30m2 na kosevskom(visoko prizemlje),potpuno adaptiranu za 55.000 KM !
- P308
#2792 Re: Cijene stanova All about
Je li neko isao vidjeti novogradnju "Sarajevo panorama" (Mihrivode)? Kakvi su stanovi i kakav je prilaz zgradi? Koja novogradnja blize centru je najbolja po vasem misljenju a da cijena nije vrtoglava 
-
bumboo
#2793 Re: Cijene stanova All about
Je li iko gledao stanove koje je gradio Tehel na Skenderiji? Zgrada mi se čini super izvana, ne znam kakav je raspored. Zna li iko koliko se tamo kreću cijene? Vidjela sam u Oslobođenju njihovu reklamu, kao prodaju stanove po sniženim cijenama (ne piše koliko po m2)...
- Zatamnjena stakla
#2794 Re: Cijene stanova All about
Pretpostavljam da nije ispod 2.500KM m2.bumboo wrote:Je li iko gledao stanove koje je gradio Tehel na Skenderiji? Zgrada mi se čini super izvana, ne znam kakav je raspored. Zna li iko koliko se tamo kreću cijene? Vidjela sam u Oslobođenju njihovu reklamu, kao prodaju stanove po sniženim cijenama (ne piše koliko po m2)...
-
sabanss
#2795 Re: Cijene stanova All about
bumboo wrote:Je li iko gledao stanove koje je gradio Tehel na Skenderiji? Zgrada mi se čini super izvana, ne znam kakav je raspored. Zna li iko koliko se tamo kreću cijene? Vidjela sam u Oslobođenju njihovu reklamu, kao prodaju stanove po sniženim cijenama (ne piše koliko po m2)...
Bilo je 4000 + PDV
Mislim da je sada 3000 + PDV
-
bumboo
#2796 Re: Cijene stanova All about
Tnx. Skupo, brate... Jest da je lokacija, ali opet...sabanss wrote:bumboo wrote:Je li iko gledao stanove koje je gradio Tehel na Skenderiji? Zgrada mi se čini super izvana, ne znam kakav je raspored. Zna li iko koliko se tamo kreću cijene? Vidjela sam u Oslobođenju njihovu reklamu, kao prodaju stanove po sniženim cijenama (ne piše koliko po m2)...
Bilo je 4000 + PDV
Mislim da je sada 3000 + PDV
-
hadzun
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2798 Re: Cijene stanova All about
Za vas kojima se ne da čitati računica, evo ukratko. Neko je kupio dvije sobe, faktički bez prirodnog osvijetljenja i platio ih blizu 50.000 maraka. KO SU TI LJUDI? Volio bih ih upoznati. Neka mi se jave, imam par stvari da im prodam.

- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2799 Re: Cijene stanova All about
kristin blog tek sad vidjeh
dobar lik
dobar lik
-
motorola01
#2800 Re: Cijene stanova All about
Maloprije sumiram sve troskove oko kupovine i izaci ce oko 2600KM
.
Najvise troskova nosi osiguranje stana koje je pod moranje(oko 900KM) i notar(takodjer oko 900). Ostalo je: naknada za obradu kredite, procjena vjestaka, upis hipoteke i jos par sitnica. Strasno
Jos na ovo dodati i porez i izaci ce preko 6000 KM
Najvise troskova nosi osiguranje stana koje je pod moranje(oko 900KM) i notar(takodjer oko 900). Ostalo je: naknada za obradu kredite, procjena vjestaka, upis hipoteke i jos par sitnica. Strasno
Jos na ovo dodati i porez i izaci ce preko 6000 KM