Pravni fakultet

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
VenomousV

#2776 Re: Pravni fakultet

Post by VenomousV »

mo's se upisat' kad hoces, njima su samo pare bitne :roll: :D
Miki123

#2777 Re: Pravni fakultet

Post by Miki123 »

kadinica wrote:
VenomousV wrote:
JThomas wrote:eh sad, da prepiše sve ili skoro sve ispite, a da ne "padne"...usudio bih se reći da za to trebaju i štele, a ne samo vještina.

vrlo moguce jer se sjecam situacije sa prve godine kada smo polagali rimsko pravo
lucic joj je postavio prelagano pitanje na koje je ona odgovorila a zatim konstatovao "kolegice, vi meni djelujete inteligentno" i dao 10 :roll:
Priče za malu djecu.

Priče za fetus.
Miki123

#2778 Re: Pravni fakultet

Post by Miki123 »

Zavisi gdje tražite. Državni psolovi/javna uprava su 100% štela. Poslovi u privatnom/NGO sektoru se mogu naći bez štele, samo treba biti aktivan i isticati se od drugih studenata.

dobro, ja mislim da čak neko ko ima iq broja cipela ne vjeruje da se u državnoj upravi sa pravnim fakultetom može zaposliti bez štele, da se razumijemo. :D pa i da sheldon iz big bang theory dođe ne bi prošo pored nakog malog sa FIT-a kojem je amidža pomoćnik ministra.

kod privatnika može.. 4, 5 stoja plata, radno vrijeme dokad ima posla, ko voli nek izvoli.
Gray

#2779 Re: Pravni fakultet

Post by Gray »

Miki123 wrote:
Zavisi gdje tražite. Državni psolovi/javna uprava su 100% štela. Poslovi u privatnom/NGO sektoru se mogu naći bez štele, samo treba biti aktivan i isticati se od drugih studenata.

dobro, ja mislim da čak neko ko ima iq broja cipela ne vjeruje da se u državnoj upravi sa pravnim fakultetom može zaposliti bez štele, da se razumijemo. :D pa i da sheldon iz big bang theory dođe ne bi prošo pored nakog malog sa FIT-a kojem je amidža pomoćnik ministra.

kod privatnika može.. 4, 5 stoja plata, radno vrijeme dokad ima posla, ko voli nek izvoli.

Kako gdje. Moj prvi posao kao pripravnik: radno vrijeme 8 do 4, prijavljen, uplaćivani redovno svi doprinosi, plata oko 800 km, zanimljiv posao, nisam samo nosao papire. Bez štele.
MarcusTulliusCicero

#2780 Re: Pravni fakultet

Post by MarcusTulliusCicero »

Na prvom bh. državnom takmičenju simulacije suđenja u oblasti krivičnog prava za državne pravne fakultete u Bosni i Hercegovini u organizaciji Udruženja studenata Pravnog fakulteta u Sarajevu, prvo mjesto su osvojili studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

http://epravo.ba/prvo-mjesto-za-student ... uzli/8762/
meskogn

#2781 Re: Pravni fakultet

Post by meskogn »

MarcusTulliusCicero wrote:Na prvom bh. državnom takmičenju simulacije suđenja u oblasti krivičnog prava za državne pravne fakultete u Bosni i Hercegovini u organizaciji Udruženja studenata Pravnog fakulteta u Sarajevu, prvo mjesto su osvojili studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

http://epravo.ba/prvo-mjesto-za-student ... uzli/8762/
imnal sta nova oko dodjele diploma unsa
MarcusTulliusCicero

#2782 Re: Pravni fakultet

Navodno 10. novembra.

Btw, internet stranica USP-a je u kategoriji nevladinih organizacija ušla u finale među tri najbolje web stranice. U pitanju je WebAward.Me takmičenje koje organizuju Apriori komunikacije, tj. centralni izbor najboljih web stranica u Bosni i Hercegovini koji već četvrtu godinu nagrađuje najbolje web stranice u 16 kategorija.

Lijep pomak, s obzirom da stranica do prije godinu dana nije funkcionisala ili nikako nije postojala. :thumbup:
Eborg

#2783 Re: Pravni fakultet

Post by Eborg »

:thumbup:
honky tonk

#2784 Re: Pravni fakultet

Post by honky tonk »

@govorniče sto nema vise respekta na forumu epravo?
Revolucionar ★

#2785 Re: Pravni fakultet

Post by Revolucionar ★ »

hej ba mene zanima sto je rebrandirano iz bh-pravnici u ePravo ? Sve hocu nekad da upitam ali neda mi se :D
MarcusTulliusCicero

#2786 Re: Pravni fakultet

@honky tonk

Vraćeno je danas. Stranica prebačena na novi server, pa dok se sve složi.

@Revolucionar ★

Popularizacija naše državne .ba domene, kraće ime, lakše se pamti, nema crtice u nazivu domene itd.
MarcusTulliusCicero

#2787 Re: Pravni fakultet

Raspored ispitnih rokova (apsolventski ispitni rokovi i januarsko-februarski ispitni rok) za zimski semestar akademske 2012/2013. godine. http://epravo.ba/raspored-ispitnih-roko ... star/8973/

PS. Na III godini prava zbrka, pa se mora slati dopis da ovo isprave.
MarcusTulliusCicero

#2788 Re: Pravni fakultet

Za studente političkih nauka ili prava na javnim univerzitetima u Bosni i Hercegovini.

Konkurs za učešće studenata u programu “Izazovi demokratije u multikulturnim društvima”

Dvoje studenata s najboljim rezultatima postignutim u okviru programa, imat će mogućnost sticanja pune stipendije, dodijeljene za jednosemestralni studij na jednom od univerziteta u Švicarskoj na nivou master studija ili istraživanja za doktorske studije.

http://studomat.ba/vijesti/studentske-n ... anje/4494/
i_ja_na_forumu

#2789 Re: Pravni fakultet

Post by i_ja_na_forumu »

pitanja za pravnike :D

1. A.B. i B.C su nepotpuno usvojili C.B. Poginuli su u saobracajnoj nesreci. Imaju biolosku kcerku koja ima 30.godina. Da li ona moze usvojiti maloljetnu C.B. i da li ima obavezu da je izdrzava.

2. Dvoje se razvelo, otac je priznao dijete, ali se odrekao svih sadrzaja roditeljskog staranja. dogovorili su se i da ce dijete biti povjereno majci i dogovor zakljucili pred notarem. da li taj dogovor ima pravnu snagu ?

3. otac radi na crno i nema imovinu na sebi. kako ce se regulisati pitanje placanja alimentacije ( da li preko njegovih roditelja, policiije ili neceg treceg ) ?
honky tonk

#2790 Re: Pravni fakultet

Post by honky tonk »

i_ja_na_forumu wrote:pitanja za pravnike :D

1. A.B. i B.C su nepotpuno usvojili C.B. Poginuli su u saobracajnoj nesreci. Imaju biolosku kcerku koja ima 30.godina. Da li ona moze usvojiti maloljetnu C.B. i da li ima obavezu da je izdrzava.

2. Dvoje se razvelo, otac je priznao dijete, ali se odrekao svih sadrzaja roditeljskog staranja. dogovorili su se i da ce dijete biti povjereno majci i dogovor zakljucili pred notarem. da li taj dogovor ima pravnu snagu ?

3. otac radi na crno i nema imovinu na sebi. kako ce se regulisati pitanje placanja alimentacije ( da li preko njegovih roditelja, policiije ili neceg treceg ) ?
bolje da si se asistentici obratio/la :mrgreen:
Salah ad-Din

#2791 Re: Pravni fakultet

Post by Salah ad-Din »

Jao odakle vadiš ove zadatke :D

Ovako, mislim da u prvom ona ima obavezu da izdržava maloljetnu C.B., ako njeni krvni srodnici nisu u mogućnosti da je izdržavaju, jer je porodica dužna da izdržava braću, sestre, roditelje itd. a u našem pravu usvojenici su izjednačeni sa biološkom djecom, nema veze što se radi o nepotpunom usvojenju. Može je i usvojiti, ali samo nepotpuno.

Taj dogovor mogu okačiti mačku o rep, zakon kaže:"Član 131. (2) Roditelj se ne može odreći roditeljskog staranja", on se mora starati o djetetu, ako ga je već prihvatio, ako on ne želi onda će mu sud to narediti, morat će plaćati alimentaciju. Neplaćanje alimentacije je krivično djelo. To za notara je samo tu da te zbuni, takvi ugovori se ne zaključuju pred notarom, te se stvari dogovaraju pred službom za socijalni rad ;)

Kada rješavaš zadatke na prvom mjestu je interes djeteta, tako da u trećem zadatku otac mora plaćati alimentaciju i to u skladu sa svojim primanjima, potrebama i sl. Nema veze što on radi na crno, to nije zadatak porodičnog prava, to će rješavati krivičari, ako sud zna da on ima određena primanja na osnovu toga će mu odrediti alimentaciju, ali dijete mora imati alimentaciju. Sud će odrediti alimentaciju, on je mora plaćati ne bude li plaćao, onda će ga policija privesti i dobit će neku kaznu, pa čak i kaznu zatvora.

Ovo je moje lično mišljenje, ne uzimaj ga zdravo za gotovo, ako si na Pravnom fakultetu u Sarajevu, ovakvi zadaci ti neće doći na ispitu, bit će nešto jednostavnije ;)

Sretno :)
i_ja_na_forumu

#2792 Re: Pravni fakultet

Post by i_ja_na_forumu »

Salah ad-Din wrote:

Jao odakle vadiš ove zadatke :D

Ovako, mislim da u prvom ona ima obavezu da izdržava maloljetnu C.B., ako njeni krvni srodnici nisu u mogućnosti da je izdržavaju, jer je porodica dužna da izdržava braću, sestre, roditelje itd. a u našem pravu usvojenici su izjednačeni sa biološkom djecom, nema veze što se radi o nepotpunom usvojenju. Može je i usvojiti, ali samo nepotpuno.

Taj dogovor mogu okačiti mačku o rep, zakon kaže:"Član 131. (2) Roditelj se ne može odreći roditeljskog staranja", on se mora starati o djetetu, ako ga je već prihvatio, ako on ne želi onda će mu sud to narediti, morat će plaćati alimentaciju. Neplaćanje alimentacije je krivično djelo. To za notara je samo tu da te zbuni, takvi ugovori se ne zaključuju pred notarom, te se stvari dogovaraju pred službom za socijalni rad ;)

Kada rješavaš zadatke na prvom mjestu je interes djeteta, tako da u trećem zadatku otac mora plaćati alimentaciju i to u skladu sa svojim primanjima, potrebama i sl. Nema veze što on radi na crno, to nije zadatak porodičnog prava, to će rješavati krivičari, ako sud zna da on ima određena primanja na osnovu toga će mu odrediti alimentaciju, ali dijete mora imati alimentaciju. Sud će odrediti alimentaciju, on je mora plaćati ne bude li plaćao, onda će ga policija privesti i dobit će neku kaznu, pa čak i kaznu zatvora.

Ovo je moje lično mišljenje, ne uzimaj ga zdravo za gotovo, ako si na Pravnom fakultetu u Sarajevu, ovakvi zadaci ti neće doći na ispitu, bit će nešto jednostavnije ;)

Sretno :)
Hvala, ovako sam slicno i napisala.. ove nam je zadatke Udzejna dala, a posto znam da predaje i na pravu rekoh da vidim jesam li fulala :D
Salah ad-Din

#2793 Re: Pravni fakultet

Post by Salah ad-Din »

i_ja_na_forumu wrote:Hvala, ovako sam slicno i napisala.. ove nam je zadatke Udzejna dala, a posto znam da predaje i na pravu rekoh da vidim jesam li fulala :D
A predpostavljam da studiraš socijalni rad, hvalila nam se profesorica da tamo predaje :)

Ma samo je bitno da si uočila ove cake, da notar nema veze sa tim, da sud ne zanima odakle mu primanja samo im je potrebno saznanje koliko ima primanja i da su usvojenici izjednačeni sa biološkom djecom ;)
Revolucionar ★

#2794 Re: Pravni fakultet

Post by Revolucionar ★ »

sto se spajaju forumi eprava i studomata ?
opa22

#2795 Re: Pravni fakultet

Post by opa22 »

bolje da su ostavili naziv epravo :roll:
Eborg

#2796 Re: Pravni fakultet

Post by Eborg »

Pa koliko sam skontao na ePravo ce da se diskutuje o pravu a na Studomatu oko samih ispita. Mozda to i nije toliko lose, neki kao strucni forum i to.
opa22

#2797 Re: Pravni fakultet

Post by opa22 »

to nisam znao, mislio sam da se skroz gasi epravo....pa to je onda odlicno
VenomousV

#2798 Re: Pravni fakultet

Post by VenomousV »

povezali su sve fakultete na studomatu i zato je tamo prebacen forum =)
MarcusTulliusCicero

#2799 Re: Pravni fakultet

Naravno da se ne gasi ePravo, samo su sve studentske diskusije prebačene na STUDOMAT, tj. da budu na jednom mjestu zajedno sa svim ostalim univerzitetima u BiH.

Koliko god studentske diskusije donosile posjeta, toliko su i kočile ePravo da napravi iskorak. Pravne teme i savjeti ne idu zajedno sa raspravama o polaganju ispita, predavanjima, profesorima itd. ePravo, reorganizovano, će sa radom početi ubrzo.

Detaljnije objašnjenje je postavljeno na http://studomat.ba/vijesti/info/6496/ , a svi korisnici su dobili i poruku sa uputstvom.

:bih:
de facto.
Location: ...jer me more uvik spasi,život krade,more vrati,vrime prođe,al' stoje sati.Tu san dite,to me hrani.

#2800 Re: Pravni fakultet

Post by de facto. »

MarcusTulliusCicero wrote:Naravno da se ne gasi ePravo, samo su sve studentske diskusije prebačene na STUDOMAT, tj. da budu na jednom mjestu zajedno sa svim ostalim univerzitetima u BiH.

Koliko god studentske diskusije donosile posjeta, toliko su i kočile ePravo da napravi iskorak. Pravne teme i savjeti ne idu zajedno sa raspravama o polaganju ispita, predavanjima, profesorima itd. ePravo, reorganizovano, će sa radom početi ubrzo.

Detaljnije objašnjenje je postavljeno na http://studomat.ba/vijesti/info/6496/ , a svi korisnici su dobili i poruku sa uputstvom.

:bih:
:thumbup:
Post Reply