Šta trenutno čitate?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Citate?

Sa zadovoljstvom!
1198
91%
Dovoljno je sto moram citat titlove na TV-u...
123
9%

Total votes: 1321

gonič zmajeva

#2776 Re: Šta trenutno čitate?

Post by gonič zmajeva »

Victor Pelevin:Generacija p
:faraon1:
Bumbar

#2777 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Bumbar »

Image

"Noah is a relatively ordinary man. He's a hard worker (he owns the thriving little pleasure boat company, Boating for Beginners), is slightly overweight and has a heart condition. In fact, apart from a bizarre antipathy towards frozen food, particularly Black Forest Gateau, he is Mr. Bog Standard. That doesn't stop him from recognising a good thing when he sees it though. So when he accidentally creates God "out of a piece of gateau and a giant electric toaster", he realises he's onto a winner. Within weeks, he's a cult figure, writes extravagant bestsellers-"Genesis", or How I did It and "Exodus" or Your Way Lies There--and has outlawed refrigerators and Black Forest Gateau. When Noah starts to turn his bestseller into a film, God feels left out and decides to liquidate the world. Noah has less than a week to fill his stage set (the ark) with animals and prepare for a flood. There are three women who find out what he's up to--Desi, Noah's daughter-in-law; Marlene, a transsexual potter, and Gloria, the thoughtful yet slightly unbalanced girl in charge of rounding up the animals. Gloria is the heroine of Boating for Beginners and it is her story that drives the rather fragmented narrative of this surreal satire. Bursting with ideas, Boating for Beginners rewrites religion and philosophy, while taking a pop at romantic fiction. It is perhaps Jeanette Winterson's most overlooked work and although not her best--turn to Oranges are Not the Only Fruit or Sexing the Cherry for that--Boating for Beginners is witty, playful and imaginative. "

Odlicna :D :D :D
puremoods

#2778 Re: Šta trenutno čitate?

Post by puremoods »

Ricard Dokins - Djavolov Kapelan. Jos jedna sjajna (ateisticka) knjiga.
gonič zmajeva

#2779 Re: Šta trenutno čitate?

Post by gonič zmajeva »

Jerzy Kosinski:Prisutnost
black

#2780 Re: Šta trenutno čitate?

Post by black »

gonič zmajeva wrote:Jerzy Kosinski:Prisutnost
:thumbup: Kosinski je lik
gonič zmajeva

#2781 Re: Šta trenutno čitate?

Post by gonič zmajeva »

rape me my friend :dance:
kažu najbolji prvi odu
pa si ja mislim pametniji su i znaju nešto.........
možda je to i pravi način BANG.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2782 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Chmoljo »

Image

napokon je pročitah!

od srednje sam je htio i hvala Bogu napokon se nakanih. i ne pokajah se.

nije bezveze lektira, ali teško onome ko je bježao sa časa kad se učila francuska revolucija :mrgreen:
nacho_

#2783 Re: Šta trenutno čitate?

Post by nacho_ »

[/quote]Trenutno D. Adams - Autostoperski vodic kroz galaksiju :lol: :lol: :lol:[/quote]

me too :D
neocekivana_sila

#2784 Re: Šta trenutno čitate?

Post by neocekivana_sila »

trazim bezuspješno knjige od Kortasara..
Ima li neko ideju gdje bi se moglo naći?
anais_nin

#2785 Re: Šta trenutno čitate?

Post by anais_nin »

Bumbar wrote:Image
ona je super...

ja sam upravo zavrsila

Image

Hajmo "Svedjani" malo vise informacija o Hakan Nesseru :D koliko uopste ima ovih knjiga o Van Veeteren-u (on mi je daleko najdrazi od svih ovih krimi inspektora :D)? cini mi se da nema puno prevoda na engleski (ja sam do sada uspjela pronaci samo 3 :-))...

pa onda pocela...
Image
This controversial bestselling novel in the Arab world reveals the political corruption, sexual repression, religious extremism, and modern hopes of Egypt today.

All manner of flawed and fragile humanity reside in the Yacoubian Building, a once-elegant temple of Art Deco splendor now slowly decaying in the smog and bustle of downtown Cairo: a fading aristocrat and self-proclaimed "scientist of women"; a sultry, voluptuous siren; a devout young student, feeling the irresistible pull toward fundamentalism; a newspaper editor helplessly in love with a policeman; a corrupt and corpulent politician, twisting the Koran to justify his desires.

These disparate lives careen toward an explosive conclusion in Alaa Al Aswany's remarkable international bestseller. Teeming with frank sexuality and heartfelt compassion, this book is an important window on to the experience of loss and love in the Arab world.
callmethebreeeze

#2786 Re: Šta trenutno čitate?

Post by callmethebreeeze »

håkan nesser ima, cini mi se, deset knjiga o Van Veeteren. ja sam citao jednu ili dvije. onako, nije lose, ali kad insan ima da mu prvi pisac krimica bude ellroy, onda se svi drugi doimaju bezveze.

ja sam nedavno procitao i toplo preporucujem :

Image

citam jos :

Image

i

Image

i jos mnogo knjiga, za koje sam bog zna da li cu ih stici zavrsiti.
anais_nin

#2787 Re: Šta trenutno čitate?

Post by anais_nin »

callmethebreeeze wrote:håkan nesser ima, cini mi se, deset knjiga o Van Veeteren. ja sam citao jednu ili dvije. onako, nije lose, ali kad insan ima da mu prvi pisac krimica bude ellroy, onda se svi drugi doimaju bezveze.
joj tebe :D pa to je kao da poredimo jabuke i patlidzane :D znas ti jako dobro da je i meni Ellroy u posebnoj kategoriji...nije u pitanju samo kvalitet pisanja, nego je za mene to totalno drugi nivo "kriminalistike" :)
ali sta cu kad volEm nesimpaticne mrgude antiheroje odlicnih klikera a la Van Veeteren...valjda ce se neko nakaniti da prevede i te ostale na engleski...znam da su obrnutim redom prevodili, tek je prije par mjeseci objavljenja na engleskom ova Mind's Eye i bila je razgrabljena...meni skandinavci pravo pashu, u svakom slucaju puno vise od amera koji se nalaze na bestseller listama (tipa Pattersona, Kellermana itd itd)...od kanadera pravo gotivim Louise Penny, ali i to je naravno francuski dio kanade :)
callmethebreeeze

#2788 Re: Šta trenutno čitate?

ja od beletristike jos uvijek citam evandjelje po isusu kristu od saramaga. sjajna knjiga. :D :D :D a krimic ne pamtim kad sam procitao. posudio sam u biblioteci blood's rover, zadnju elleroyevu, ali engleski koji on koristi je previse komplikovan za mene. :-) :-) :-) pa, sad moram cekati prevod.
anais_nin

#2789 Re: Šta trenutno čitate?

Post by anais_nin »

callmethebreeeze wrote:ja od beletristike jos uvijek citam evandjelje po isusu kristu od saramaga. sjajna knjiga. :D :D :D a krimic ne pamtim kad sam procitao. posudio sam u biblioteci blood's rover, zadnju elleroyevu, ali engleski koji on koristi je previse komplikovan za mene. :-) :-) :-) pa, sad moram cekati prevod.
ja cekam da izadje u "mekom" izdanju, nemam vise prostora za knjige s tvrdim koricama, a i vala mrsko mi ih nosati okolo (jer ja kad citam knjigu svuda je sa sobom nosam :skoljka:)...ja sam izvukla americki tabloid, da "obnovim" gradivo...haj nek je nekad i engleski prednost...knjige koje ja volim su cesto u orginalu na nekom drugom jeziku (ukljucujuci saramaga - ja sam 2 puta procitala SMRT S PREKIDIMA), trebala bi mi 3 zivotna vjeka da naucim sve te nove jezike :-)

mene je zadnjih mjeseci krenulo s krimica...imam uz to hrpu taze beletristike, ukljucujuci novu knjigu Nick Cave-a, ali sam ko dijete u radnji slatkisa, ne znam za koju cu prije :D ovo ostalo je opet uglavnom struka...znaci kriminalistika, al iz malo drugacije perspektive :skoljka: :D mada imam i par putopisa koji su mi ucinili privlacnim, cekam godisnji da to sve potamanim po redu :D
callmethebreeeze

#2790 Re: Šta trenutno čitate?

ma treba cekati penziju, tad ce valjda biti vremena. :D :D :D
anais_nin

#2791 Re: Šta trenutno čitate?

Post by anais_nin »

callmethebreeeze wrote:ma treba cekati penziju, tad ce valjda biti vremena. :D :D :D
:lol: :lol: :lol: :lol: :thumbup: samo nek bude vida i malih sivih celija :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2792 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Chmoljo »

anais_nin wrote:
callmethebreeeze wrote:ma treba cekati penziju, tad ce valjda biti vremena. :D :D :D
svaki put pred spavanje: Bože daj pameti ko u Tunje Filipovića u đuturumluku :mrgreen:
callmethebreeeze

#2793 Re: Šta trenutno čitate?

Chmoljo wrote:
anais_nin wrote:
svaki put pred spavanje: Bože daj pameti ko u Tunje Filipovića u đuturumluku :mrgreen:
mozda bog dadne pa budem kolumnista u nezavisnim pod stare dane.

prije nego umrem kanim procitati komplet u "potrazi za izgubljenim vremenom" i musilovog "covjeka bez osobina".
Bullet Tooth Tony

#2794 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Bullet Tooth Tony »

Image
anais_nin

#2795 Re: Šta trenutno čitate?

Post by anais_nin »

Beg_Babic wrote:Image
zna li iko postoji li prevod ovog na engleski? :D
ProS

#2796 Re: Šta trenutno čitate?

Post by ProS »

mehmed spaho,politicka biografija,2009. izdanje :oops: :-D
tech10

#2797 Re: Šta trenutno čitate?

Post by tech10 »

Image
Sunrise00

#2798 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Sunrise00 »

Image
audiobook :)

Nikako se nisam mogla nakaniti da pocnem, jer sam procitala prije ko ce umrijeti, pa sam pretpostavljala da ce mi biti stresno :oops: :D Proslu knjigu kad sam citala nisam mogla spavati kako treba nekoliko noci kad je umro jedan vazan lik, to mi je bilo bas iznenada :oops: :D :D
sa2101

#2799 Re: Šta trenutno čitate?

Post by sa2101 »

tech10 wrote:Image
takodje, zao mi da zavrsim, sve odgadjam kraj :D :D

citam i jos ledeni mjesec brucknera mada je to potpuno u drugom planu zbog sunaca
kala

#2800 Re: Šta trenutno čitate?

Post by kala »

Na poklon dobih knjigu "Hiljade sjajnih sunaca" - kako sam i pretpostavljala, radnja je dosta predvidljiva, likovi nepotpuno izgrađeni, nizanje događaja ne toliko uzbudljivo da biste je u dahu pročitali. Ova knjiga pojavila se u nizu sličnih knjiga o nepoznatom Istoku koje su ispisane na šabloniziran način, prikazujući njegovu Drugost kakvu mu Zapad pripisuje (slično i u autobiografiji Ayan Hirsi Ali - Nevjernica).
No, ono što mene brine jeste činjenica da su mlade djevojke u BiH oduševljene ovom knjigom (vidim i ovdje je vrlo cijenjena i popularna) - a u njoj se opisuju najniži patrijarhalni šabloni i žene koje trpe samovolju muškaraca i režimske uslove, kojima se na kraju (što je za vijek u koji je radnja smještena sasvim smisleno) uspijevaju istom snagom izmaknuti, ohrabrujući se ljubavlju i vjerom u znanje. Ako uzmemo da knjige koje rado čitamo, rado memorišemo i rado preporučujemo su one koje dotiču suštinu našeg bića ili stanja u kome se nalazimo, onda se treba doista zabrinuti i zapitati u kakvom društvu živimo i pozabaviti se položajem žena u našem društvu.
P.S. Na temu o patrijarhatu i životu Istoka preporučujem npr. Mahfuzov "Put između dva dvorca".
Post Reply