Bosanska piramida Sunca vol.2

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Locked
Reina

Post by Reina »

Prenj wrote:
Reina wrote:
Gospon Macola wrote:[Neka to rade oni, koji imau odgovarajucu struku i iskustvo.
pa nek se pridruze niko im valjda ne brani :) :faraon:
Da se pridruze KOME?
Onoj istoj skupini sjecikesa koja cak i ne zna kada je vladao kralj Tvrtko?
A ovamo bi pravila "svjetska otkrica"?
Gospon Macola wrote:
Iskopavanja se ne moraju obustaviti, ali Osmanagic svakako. Tj. on ne smije voditi iskopavanja, posto jednostavno nema pojma o arheologiji. Neka to rade oni, koji imau odgovarajucu struku i iskustvo. Piramidu naravno nece iskopati, ali sta je tu je. Prije nego jos vecu stetu nanesu.
Jnjem. :lol: :lol:

pa covjek kaze da iskopavanja treba da rade ljudi sa iskustvom
zato sam i napisala ovo gore...

:faraon:
wels

Post by wels »

Prenj wrote:
Reina wrote:
Gospon Macola wrote:[Neka to rade oni, koji imau odgovarajucu struku i iskustvo.
pa nek se pridruze niko im valjda ne brani :) :faraon:
Da se pridruze KOME?
www.piramidasunca.ba wrote: Amblem Bosanskog kralja Tvrtka II iz prve polovice XIV stoljeća, koji se nalazi u samostanu Kraljeva Sutjeska (kod Kaknja) a na kome su znakovi sunca, mjeseca i zmaja. Da li je ovo veza sa piramidama? Interesantno je da i u današnjem monogramu na dopisima ovog samostana i crkve stoji znak piramide.
Image
I onda se ljudi jos cude zasto je Dubravko Lovrenovic onako govorio sa Semirom?

Ili jednostavno,ako ministar Pashic zaista hoce podrzat fondaciju,zasto g. Imamovic sa svojim timom ne udje u radni projekt iskopavanja srednjovjekovnog grada Visoki.

Ministar Pashic u takvoj situaciji bi morao raspodjelit sredstava na dvije strane koje u biti rade,po meni sasvim jednostavnoj logici, NA JEDNOM PROJEKTU.

Mislim da bi na taj nacin u buducnosti doslo do pada tenzija kod ucesnika ovih nimalo korisnih rasprava,vec bi na protiv,saradnja i naucna komunikacija bila osnovni kredo arheoloshkih istrazivanja na Visocici.
wels

Post by wels »

Da se pridruze KOME?

Pa imaju valjda u cemu udruzit snage.

Bezveze su mi razlozi odbijanja ulaska u projekt.
wels

Post by wels »

Neka shvate na ovaj nacin.

PRVA EKIPA NA REZERVNOJ KLUPI.

APSURD!
Shoshana

Post by Shoshana »

Nego, zna li ko sta bi od onog fosila :shock: ribe list :D
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

wels wrote:
Da se pridruze KOME?
Pa imaju valjda u cemu udruzit snage.

Bezveze su mi razlozi odbijanja ulaska u projekt.
:-) Meni su potpuno razumljivi razlozi njihovog odbijanja, ... isto kao sto mi je razumljivo zasto ujko insistira i poziva ih u projekt. :-)
wels

Post by wels »

Shoshana wrote:Nego, zna li ko sta bi od onog fosila :shock: ribe list :D

Nece samo janjci placat glavom. :-)
Shoshana

Post by Shoshana »

Dobro je onda :)

Ja se vec prepala neko zaozbiljno tvrdio :P
wels

Post by wels »

Shoshana wrote:Dobro je onda :)

Ja se vec prepala neko zaozbiljno tvrdio :P

Hajd znaj,mozda nalete na pravog.
Saraswati

Post by Saraswati »

pape wrote:
seljak_cojek wrote:Evo još prirodnig geoloških formacija na piramidi mjeseca nastalih dejstvom endodinamičkih i egzodimaničkih procesa.
:faraon:
www.visoko.co.ba/?go=foto wrote: Image
Image
Image
:) Ovo je vec nesto konkretnije, .... svaka cast. Potvrdjuje se i u praksi ono sto se vec odavno znalo. Ukazuju se ostaci vrijednih ruku srednjovjekovnih stanovnika na ovim prostorima. :) Aferim za kopache. :)
Ali ipak se nesto potvrdjuje... Sto znaci da, jel ono bjese "Ekspertno Oko", ipak nesto 'vidi'...
pape

Post by pape »

Saraswati wrote: Ali ipak se nesto potvrdjuje... Sto znaci da, jel ono bjese "Ekspertno Oko", ipak nesto 'vidi'...
Ljudi od nauke su odavno rekli sta se krije na tom lokalitetu.
Samo sto je drustvo nakaradno postavilo sistem vrijednosti i prioritete, .... :D
Saraswati

Post by Saraswati »

Bas su rekli da se tu to krije? Kad? I zasto se onda sa iskopavanjima nije krenulo ranije?
Last edited by Saraswati on 13/05/2006 22:19, edited 1 time in total.
Saraswati

Post by Saraswati »

http://news.nationalgeographic.com/news ... nia-1.html
Garrett Fagan, of Pennsylvania State University in University Park, has slammed the project. He says that the dig will destroy bona fide archaeological sites in the area.He recently told the London Times newspaper: "It's as if someone were given permission to bulldoze Stonehenge to find secret chambers of lost ancient wisdom underneath."
Eh, ovo mi je jedna od glupljih 'antipiramidalnih' izjava. Jer Stonehenge kao takav upravo predstavlja jednu od tih kolosalnih gradjevina o kojima Semir govori, lost ancient wisdom. Dakle, ova gradjevina sama po sebi pripada 'alternativnoj historiji' zbog toga sto nacin njene gradnje jos uvijek nije objasnjen.

Da, i zasto ta stalna frka oko unistavanja bona fide archaeological sites? Meni se cini da ih Semir nije otkopo, da ne bi niko, bar u dogledno vrijeme... Mozda je sve to korisnije kad je pod zemljom?
Last edited by Saraswati on 13/05/2006 22:20, edited 1 time in total.
pape

Post by pape »

Saraswati wrote:Ba su rekli da se tu to krije? Kad? I zasto se onda sa iskopavanjima nije krenulo ranije?
Receno davnih dana, ... trebas samo naci literaturu i citati, .... :-)
A zasto se nije krenulo ranije sa iskopavanjima!? Zato sto nauka nema novac, .... on je kod amatera, a .... predstavnici drzave (amateri koji imaju novac) .... priklanjaju se onome ko ima novac, a on je gotovo u pravilu, .... kod amatera. :D
Tako ti je to sa novcem, ... k`o ringishpil u Cekrcicima. :P
Saraswati

Post by Saraswati »

pape wrote:Receno davnih dana, ... trebas samo naci literaturu i citati, .... :-)
Pa znam ja da je receno, ali kako si ti dobar sa izvorima, ja sam se nadala da ces nam ti to ovdje postirati :roll: Ili mozda vec jesi?

Zapravo Prenj je taj, ali wha'ever...
Last edited by Saraswati on 13/05/2006 21:48, edited 1 time in total.
Shoshana

Post by Shoshana »

Nemoj, bolan, Pape, nije fino ... Pa zar ti ne znas da je posao arheologa da se brinu o turizmu, regionalnom razvoju, podsticanju projekata kucne radinosti, povecanja postotka zaposlenosti...i da ne nabrajam dalje :D

Nego se sve pitam kako to ovaj nas narod jos nije skont'o da ako se silni politicari odusevljavaju ovim "projektom" (sto ce reci - ako je dobro za njih) ne moze, ama bas nikako, biti dobro za nas :roll:
LordRaven

Post by LordRaven »

Ne znam jel neko ovo već stavio al nema veze,evo vam link pa pogledajte šta hrvati misle o BiH piramidama!!!

http://www.forum.hr/showthread.php?t=140926&page=17 :x :lol:
wels

Post by wels »

pape wrote:
Saraswati wrote:Ba su rekli da se tu to krije? Kad? I zasto se onda sa iskopavanjima nije krenulo ranije?
Receno davnih dana, ... trebas samo naci literaturu i citati, .... :-)
A zasto se nije krenulo ranije sa iskopavanjima!? Zato sto nauka nema novac, .... on je kod amatera, a .... predstavnici drzave (amateri koji imaju novac) .... priklanjaju se onome ko ima novac, a on je gotovo u pravilu, .... kod amatera. :D
Tako ti je to sa novcem, ... k`o ringishpil u Cekrcicima. :P

Trebali su kopat josh za vrijeme Juoslavije.
ORA Visocica :oops:
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

nisam odavno zavirivala na ovu temu, pa me interesuje imal piramida, ili nema :faraon:
Odkle iskopavate ove fotke :shock:
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

mama29 wrote:nisam odavno zavirivala na ovu temu, pa me interesuje imal piramida, ili nema :faraon:
Odkle iskopavate ove fotke :shock:
Pa iz piramide, kako ne znaš. ;-)

Imaš na:
http://www.piramidasunca.ba
http://www.visoko.co.ba
Vodenjak

Post by Vodenjak »

semm wrote:Prenj stvarno si naporan . Pa mora Hadžipašić kad neče prof.Imamović.Ili dr.Vrabac sa svojim jatom.
A Hadzipashic, eto, zna vise nego @Prenj...

:zzzz:
Prenj

Post by Prenj »

Saraswati wrote: Ali ipak se nesto potvrdjuje... Sto znaci da, jel ono bjese "Ekspertno Oko", ipak nesto 'vidi'...
Tema ove farse nije 'nesto' vec piramide koje je vidjelo "Ekpertno oko".
Semir Osmanagic wrote: http://www.piramidasunca.ba/indexbh.htm

U aprilu 2005. posjetio sam visočki Zavičajni muzej, sa prijateljima Jovom i Bojanom. Nakon toplog prijema u Muzeju, direktor prof. Senad Hodović nas je odveo na vrh obližnjeg brda Visočice. Tu su ostaci kamenih zidina srednjevojekovnog grada Visoki po kome je današnji grad dobio ime. Prof. Hodović je zaljubljenik historije srednjevojekovne Bosne. Zaneseno nam je govorio o tri kraljevska stolna mjesta koja su u videokrugu Visočice. Usput je pomenuo da je Visočica interesantan prirodni fenomen piramidalnog oblika.

Ta usputna primjedba je privukla moju pažnju. Priroda rijetko oblikuje brda u pravilne geometrijske oblike. Bez obzira što je Visočica 700 metara visoka, ja nisam odbacio mogućnost da je riječ o radu ljudskih ruku. Naprotiv. Brzo sam pronalazio argumente u prilog ideji da je ovdje riječ o fenomenu koji zaslužuje da bude ispitan.

Pogled mi se zaustavio preko puta na brdu Plješevica. Znatno niže brdo od Visočice, potpuno obraslo šumom, ima tri strane kao pravilne plohe podjednake površine. Slika mi je prepoznatljiva iz mojih posjeta nizu arheoloških lokacija Srednje i Južne Amerike. Piramide dolaze u parovima, jedna veća, jedna manja. Piramida Sunca i piramida Mjeseca. Huaca del Sol i Huaca de la Luna ...

Ove dvije piramide formiraju ulaznu kapiju u plodnu Visočku dolinu. Svaki bi dolazak sa sjevera ili juga u ove krajeve prolazio između ove dvije piramide.

Razmišljam na glas “… ovdje je piramida Mjeseca ispod nas, a mi smo trenutno na vrhu piramide Sunca …”. Bojan afirmativno klima glavom. Na tren sam prekinuo prof. Hodovića. On nastavlja sa događajima iz doba nastanka bosanske države. Međutim, mene interesuje znatno raniji period. Ovaj otprije 700 godina mi je isuviše mlad i blizu…

Pokazuju nam planine koje se vide odavde. “Tamo je planina Perun…

Perun, mislim, Bog groma kod starih Slovena. Dakle, ovaj kraj je nekada bio područje čestih grmljavina i munja. Još jedna sličica mozaika. Kamene kugle Bosne… energetsko pražnjenje sa neba… asocijacija sa Kostarikom. Zbilja, Bosna je nekad bila energetskim čvoristem ovog dijela svijeta.
Prenj

Post by Prenj »

wels wrote: Ili jednostavno,ako ministar Pashic zaista hoce podrzat fondaciju,zasto g. Imamovic sa svojim timom ne udje u radni projekt iskopavanja srednjovjekovnog grada Visoki.

Ministar Pashic u takvoj situaciji bi morao raspodjelit sredstava na dvije strane koje u biti rade,po meni sasvim jednostavnoj logici, NA JEDNOM PROJEKTU.

Mislim da bi na taj nacin u buducnosti doslo do pada tenzija kod ucesnika ovih nimalo korisnih rasprava,vec bi na protiv,saradnja i naucna komunikacija bila osnovni kredo arheoloshkih istrazivanja na Visocici.
A sta velis da postojece pare prvo utrosimo na zbrinjavanje poznatih, otkopanih i ugrozenih ostataka nase bastine?
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

Post by hrasno38 »

Prenj wrote:
wels wrote: Ili jednostavno,ako ministar Pashic zaista hoce podrzat fondaciju,zasto g. Imamovic sa svojim timom ne udje u radni projekt iskopavanja srednjovjekovnog grada Visoki.

A sta velis da postojece pare prvo utrosimo na zbrinjavanje poznatih, otkopanih i ugrozenih ostataka nase bastine?
Aha, isto onako kako je do sad biilo zbrinuto "ogromno" arheolosko nalaziste na Visocici. Tako je bilo zbrinuto da je na vrhu bila samo hrpa kamenja zarslo u raznorazne hortikulture. A pare se zna gdje bi otisle, u "naucne radove" nasih "vrhunskih" arheologa. Daj ba Prenj, gdje ti zivis. Masu stvari ti mogu prihvatiti sto pises ali ovo ti je najobicnije budalastina. Dao pare BH Telecom. Pa imaju pravo da daju pare i da budu sponzori. Je li covjek nesto otkopao. JESTE!!!!!!. Je li covjek radi? RADI!!!!!. Sad sti ti postao odjednom zastitnik nase sehare i ostataka nase bastine. Zapamti i da imaju pare nikada niko od ovih kretena ovdje sto se predstavljaju naucnicima ne bi zakopao lopate nigdje. Covjece ohladi vise sa svojim ubitacnim analizama i teorijama. O BiH se prica, o tzv. piramidama se prica svugdje u svijetu i ima losih a ima i dobrih komenatara ali isto tako je i cinjenica da smo svi sa tom tzv piramidom zivnuli i da ocekujemo nesto spektakularno. Pun mi je vise pesimista.
Koliko si ti otkopao piramida i koliko si ih obisao u svijetu da imas pravo reci nekome ko je makar obisao sve u svijetu, da je ublehas. Na kraju krajeva covjek je tu ulozio i svoja sredstva. Sve naucnik do naucnika a kompletna nam je zemlja u kurcu i to bas o tih naucnika. Upravo oni koji nisu naucnici donoso nam koliko toliko radosti u ovu zemlju. Pa sta ti mislis da je dovoljno zavrsiti arheologiju pa da se zoves expertom. Pa vise cu vjerovati svakom bravaru koji je makar napravio po jedan krug oko svake piramide u svijetu nego nekome koji je svoj zivot arheologa bazario samo na papirima. Zapamti, tamo gdje nema tala najvise se dize graja. Da je Imamovic ili bilo ko od peticijasa mogao nesto kesirati te peticije ne bi ni bilo. To je na zalost stvarnost isto kao sto su i stvarnost one iskopane ploce ili stepenice na Visocici koje se onako lijepo presijavaju na suncu ali ne zahvaljujuci Imamovicu i kompaniji nego ublehasu Osmanagicu.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Izvinjavam se na upadici, ali je li nam se Ujka Sem vratio na piramidu?
Stvarno ne znam... :)
Locked